Hirdetés
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CES 2026: Íme, a Lenovo és Motorola foci vb-s különkiadásai
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Milyen okostelefont vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lojzi1
üzenetére
ez engem is zavar, de ez talán inkább életkori/alkati dolog is valakinél. a robot egy tök jó gép, bátran ajánlható bárkinek. én a zseniális ötletes, meg szuperkreatívos részre horkantam csak fel, hogy de hát izé

tíz éve is mondtam már, hogy vízterítés, vízterítés, vízterítés, most is csak ezt tudom mondani. az meg dugattyúval az igazi.
tényleg, hogy áll a meticulous?

-
weinmaker
őstag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Biztos jó a robot (ennyi ember nem tévedhet), de valahogy nem sikerült évek alatt a közelébe férkőznöm.
Illetve ami miatt kevésbé törtem magam, hogy ezek az új cuccok nem tudnak (ha jól tudom) szimplát készíteni. És ne gyertek azzal, hogy igyak duplát.
A Gaggia LM szimpla kosárral tökéletes kávékat készítek (számomra tökéletes). -
phranxinatra
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
A legfontosabb kimaradt, hogy Cracker Jack pöri volt.
-
Mano66
senior tag
válasz
ribarszki
üzenetére
A mérleget nem értem. Van kismillió amik közül lehet válogatni ami befér a lábak közé. Miért csak a Lunar-t emeled ki. Az a legdrágább. Igaz az egyik legjobb is. A manométerrel és a gyári rögzítővel egyet értek. Az egyik rossz helyen a másik meg nincs. Ja de a rögzítő nélkül is van élet.
-
-
ribarszki
őstag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Mindenki korrektül leírta a véleményét.
De akkor legyen negatívum. Még a Lunar sem fér be normálisan a lábai közé. A manométer alapból rossz helyen van, trükközni kell, hogy leolvasd, vagy átrakod. Illetve a karnak felhúzott állapotban jó lenne egy gyári rögzítő. -
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Reggeliben CasMo-val és Bagirával találkoztam eddig, illetve ott a Morzsa, legutóbb (2 éve talán) CoffeeCollective volt, nagy mellénnyel kiadva, de rendben volt.
-
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Zárva volt már pár hely, mire odaértünk.
-
-
Alabástrom
senior tag
válasz
lojzi1
üzenetére
Dettó. Karácsonyi ajándéknak egyik barátomnak Robot az egyik jelölt, ezért szeretnék róla valós infót, így nagyon irritál a sok elfogultság (már-már elvakultság), ami itt körülveszi.
nem tudtam, hogy koppintas, de amugy tok vicces, hogy ezzel kapcsolatban is hogy vedik azonnal a robot-hivok (lenyeg, hogy nagyon kreativan gondoltak ujra, stb.
) -
Toobee
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Egyébként a tejkrémről jut eszembe. Pécsen nézegettem a HOAX appban, hogy hol tudnék kávézni, ahol nem CrackerJack van (valakinek van jó tapasztalata a kávéikkal? Nekem ideáig 2/0, meg van még bontatlanul egy Wangamati), LYR-ben ittam egy egészen jó TwentyEight ferment El Salvadort. Feleségem kapucsínózik, de nem tudtam, hogy vegán hely, app nem írta. Belekóstoltam a zabtejes verzióba, egyébként vállalható volt, azt kaptam, amire számítottam: zaboskávé íz. Az app szerint OneEleven van, de az csak a sötét kávé volt, ha jól értettem, a világos a fent említett. Aztán ma reggel a Megszegett Ígéretben is láttam a zacsit kint. Valaki ismeri őket, ki csinálja, merre érhető el a teljes szortiment, úgy értem rendelés szintne. Top kávé oldalán csak egy felsorolás van.
-
JackFeryll
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szerintem csak emberi tulajdonság hogy nem elég hogy elégedett az ember a döntésével hanem kell másoknak az elismerése is hogy igazolja magát valamilyen formában.
Amúgy szerintem az a durva ezekben a dugattyús gépekben hogy sokan elmennek a falig (decent, high end őrlő, unifilter stb stb) aztán valami kőbuta cuccal meg egy kézivel húznak olyan jó kávékat mint a sokszor annyiba kerülő, komoly szervizigénnyel rendelkező gépekkel. Ezért lehet a megérkezés érzés. Vicces.
szerk: mondjuk valósabb helyzet hogy egy mai szemmel kőbuta nagygépben kevesebb a lehetőség mint egy manuálisban
-
lazoltan
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Múltkor téglásból készítettem a Flairrel egy egészen elfogadható kávét
Egyébként a Faema beszerezhetetlen volt amikor kerestem, néha felbukkan 300 euróért (pl most) ami lutrira még már sok -
-
Toobee
veterán
válasz
lojzi1
üzenetére
Szerintem csak annyi történik ilyenkor, hogy sokan jönnek a szar flat9 vagy akár flat12 baros gépekről, megannyi csalódás és szar kávé után. Robottal meg jön a váó érzés, mert nem létezik vele olyan, hogy rontott shot. Plusz nem kell előmelegíteni, nem túl kényes a kosár sem, ami jár hozzá. Szóval csak élvezni kell a kávét. Amit amúgy meg lehet tenni pumpás géppel is, csak a tapasztalataim azt mutatják, hogy amit évekig nagyon jó iránynak hitt a kávés társadalom, az igazából zsákutca volt. Nem véletlen jött megannyi tuning, amivel szabályozhatóvá tették a pumpákat, előáztatási lehetőségeket építettek be, stb. Mostanra azért a drágább pumpás gépek már odaértek csészeminőségben a manuál karosokhoz, de egy 850e-1,5M Ft közötti gép (Bianca, Rocketek, stb.) szintjét el tudod érni 150e Ft-ból, amit már inkább megengedhet magának az átlag magyar polgár is.
-
válasz
lojzi1
üzenetére
A kis kézi dugattyúsok vitathatatlan értéke, hogy nehéz velük rendesen elcseszni az italt. Gyakorlással meg pláne. Valamint a modern pörkölésekhez passzoló, motoros gépekkel igen drágán, (vagy zűrösen, vagy mindkettő eset
) előállítható profilozás ingyen van, a kezedben benne.
Nem érzem elvakult rajongásnak, ha egy gép az értékénél négyszer drágább eszközök szintjét hozza (vö. Decent, bár az már nevezhető előrelépésnek). -
lojzi1
csendes tag
válasz
Parci
üzenetére
Nekem ez a vallásos, már-már szektás rajongás amit nem tudok hova tenni, "megváltoztatta az életem", "végre megérkeztem", "új utakat nyitott előttem", "azt hittem már mindent tudok, aztám jött a Robot", "eladtam minden kávés cuccomat és azóta boldog vagyok", ha meg kicsit hitetlenkedsz, akkor a megvilágosodottak sértődött lenézése, hogy "úgy látszik, más szinten vagyunk a kávézást illetően".
Nem is itt, félre ne értsetek, nem akarok senkit megbántani, de facebook csoportokban nagyon elvakult rajongás szokott lenni. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Parci
üzenetére
"egy régi faema gép elég pofátlan másolása. jó lett, de ez nem lesz egy jól öregedő mondat."
Ez így elég sarkos szintén (kicsit megbocsátóbb vagyok), de a Faema Baby-hez képest tényleg kevés extrát nyújt a Robot. Ami viszont extra, az tényleg az. Kifogástalan anyagminőség és finis. Elnyűhetetlen darab. A Baby-k ketté tudnak avatatlan kézben törni/szar a dugattyú-design-juk.
Nagyon kevés kreditet adott Paul (Cafelat, aki az egyik legnagyobb vintage Faema gyűjtemény tulajdonosa), hogy honnan is indult maga a projekt.
-
rgb0007
csendes tag
-
Csápájev
őstag
Ilyen kerékpáros dzsekik alá jól gondolom,hogy csak egy pólót szoktak venni, egy tréningfelső már sok lenne?
Csak ,mert akkor úgy fogom próbálni a méretet
-
norkov84
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
16.5g kávét szoktam használni, ezt öntöm fel 55-60g közötti vízzel, és lesz belőle 40-45g közötti italmennyiség. Volt hogy 70-7x g vízzel töltöttem, így kihoztam ~55g italt is.
Még lehet ennél kicsit feljebb menni, ahogy Mano66 is írja, én ennél már nem akartam tovább. Így is általában az első tartományban mozgok a fenti receptjeim közül, ritkán a másodikban. De ez leginkább ízlés és kávé függő, kinek mi válik be

-
-
Ka999
tag
Sziasztok! Láttam valamelyik topickban, hogy Allegro-ról érdemes szemes kávét rendelni. Melyik márkát/típust érdemes? Köszönöm
-
válasz
Alabástrom
üzenetére
"Fantasztikus konstrukció a Robot, minden elismerésem az alkotóinak, akik ennyi egyedi, kreatív és szuper ötletet belepakoltak (...)"
egy régi faema gép elég pofátlan másolása. jó lett, de ez nem lesz egy jól öregedő mondat.

-
válasz
Alabástrom
üzenetére
Alultöltheted, persze, csak egy 25g 58mm kosár arra lett tervezve, hogy a névleges térfogattal töltsd - lyukak száma, merete, kosár alakja.
Nem tudom mennyiben tér el maga a design, de a Robot kosara a gyári ajánlás alapján is 12-20g [szerk.: sosem próbáltam 16 alatt, szóval ez lehet barokkos túlzás lefele irányban] tehát egy normál 58-as kosárnál jóval nagyobb tartományban ajánlott (és ugye itt mindig térfogatról van szó végső soron, tehát kávétól függően ez még változó).
A nem egyenes fal is emlékeim ennek köszönhető a Robotnál - ezzel maradt jól használható kisebb és nagyobb töltettel is.De persze értem amit írsz, én őszintén örülnék ha lenne variáció a témára, szívesen megnéznék egy egyenes falú, akár kisebb tartományban ajánlott (16-18g) kosarat is, vagy HE vonalon valamit.. Ha máshol nem is, de youtubeon mindenképp
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
Alabástrom
üzenetére
10-12 g-nal nagyon púder kell bele. Én 15.4 g-ot rakok mindig, mert úgy jön ki egy zacskó CasMo gazdaságosan elosztva 13 adag espressóra.
-
ribarszki
őstag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Neked... nekem pedig előny, hogy nem kell kosarakkal baszkolódni. Nincs ez a jajjj most HE kosarat teszek be, most simát, de kilróbánám a 3.-at is.. köszi a nagy gépnél éppen elég. Számomra ez pont előny, hogy nem indult be a kosárbuzulás.
-
TDX
tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Igaz nem €750/100g, csak €50 körül, de én Augusztusban rendeltem 4 panamai geishát Substancetől. Finca Deborah Echo (cascara infused), Finca Deborah Terroir (washed), Elida estate Aguacate és Elida estate ASD (anaerobic slow dry). Ezek forintban cca. 200k/kg árú kávék. Azt kell mondjam, hogy a ritkaságuk miatt ilyen drágák, de nem kérdés hogy tényleg nagyon jó maga az anyag, 90+-os kávék az nem kérdés. Maga a zöld is több száz $/kg, korábban az Elida estate csúcstartó is volt a legdrágább zöld tekintetében. Szóval az áruk érthető mivel panamai geshák, Jamison Savage egy farmjáról illetve a Lasmastus család egyik farmjáról.
Én azért is rendeltem 4-et is, mert tavaly a kedvenc kávém a Substance egyik nem extra kávéja volt (bár a sima kávék se kifejezetten olcsók nála, 40k/kg körül), így mindenképp újra rá akartam próbálni. És úgy voltam vele, hogy az ő pörkölésüknél kevés dologban bízok jobban ha már ilyen prémium kávékról van szó - talán kb. 10 olyan pörkülő van a világon, akik hasonlóan világosra pörkölnek mint Joachim.
Na de maguk a kávék. Nyilván mindegyik más és más, és az igaz hogy korábban egy pörkölőnél sem ittam olyan kávét, ami annyira a virágosság, jázmin, bergamot a fő ízvilág, mint ezen a négy kávén. A tavalyi sima kávém amit élőben a kávézóban vettem tőle, azon kívül, bár arra a jázmint nem annyira emeltem volna ki, de a virágosságot igen. Szóval ilyen szempontból különleges kávék, de nagyon nem arányos az ár/minőség, de az igaz, hogy minőségben más szint, mint a 20, 30, 40 vagy akár 60 ezer Ft/kg árú kávék amiket eddig ittam.
Visszanézve nem bánom hogy egyszer kipróbáltam őket, egy átfogó képet kaptam róla hogy mi is lehet a kávé. Személy szerint igyekszek visszaállni arra hogy átlagosan kijöjjek 40 ezer/kg alá. A 400g-ból eddig kb. 60g fogyott el, a maradék hosszú ideig a fagyóban lesz és csak néha-néha főzök 1-1 filtert belőle.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
lazoltan
üzenetére
Akkor továbbra sem értem, miért írtad, hogy "ilyen szempontból a Flair valószínűleg jobb.
"a robothoz is kapható adapter valahonnan Thaiföldről, amivel belemegy bármilyen kosár"
Ami agyon is csapja a legnagyobb előnyét, azt, hogy nem kell előmelegíteni. Használjuk a dolgokat arra, amire valók. A Robot egy remek kis gép úgy, ahogy megtervezték, és arra, amire kitalálták. Az ilyen utólagos eröltetett megoldások csak megölik. Aki melengetni akar, meg kosarat cserélgetni, az olyan gépet vagyen, amit arra terveztek. A Robot úgy jó, ahogy van.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
pető bá'
üzenetére
Persze, de ez minden felsőszűrő nélküli (dugattyús, puck-screen-es) gépnél így van, akkor is, ha cserélhető a kosár. Betehetsz egy nagy (pl 25grammos) kosarat és alultöltheted.
Fantasztikus konstrukció a Robot, minden elismerésem az alkotóinak, akik ennyi egyedi, kreatív és szuper ötletet belepakoltak, de amikor már a hátrányait is előnyként emelik ki, az szúrja a szememet. Az, hogy nem cserélhető a kosár, az egy lehetőség hiánya, azaz hátrány. Ne álltsunk már be egy lehetőséget negatívnak és a hiányát pozitívnak.
-
lazoltan
csendes tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
én 17g kávéból nem szeretnék 80g italt inni. a Signature-ből is ki lehet az összes vizet paszírozni, amivel kb elég is lenne számomra a mennyiség, de azt sem szeretném meginni.
Most megnéztem, mindekettőbe hivatalosan 90ml víz fér. nem akarok vitát generálni ezzel, mert igazából annyiban nem érdekel, hogy a Robot számomra jobb választás és kész. Szebb tárgy, és ahogy a vízkavargatás sem a hobbim, úgy a Flair58 variálhatósága sem érdekel. (Annál is inkább mivel a robothoz is kapható adapter valahonnan Thaiföldről, amivel belemegy bármilyen kosár.) -
válasz
Alabástrom
üzenetére
Nyilván lehetne ugyanekkora egyenes falú kosarat is gyártani hozzá, valamennyire más lenne, de az igazi előnye az egész kivitelnek ez a rugalmasság, hogy magas a kosár és nincs 'tartály' - nincs felsőszűrőtől vett távolság, nincs olyan értelemben vett optimális kosár töltet (térfogat), hogy mekkora hely jut a víznek a pogácsa és a felsőszűrő között.
Mindig ugyanannyi. -
válasz
Alabástrom
üzenetére
Azért van ott olcsóbb is.
Pár éve ittam utoljára Gardellit, mostanában Barnt ittam inkább és CM-et. -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
én az utóbbi időben Robottal felmentem 20-22g tartományba, ott is működik.. Nem tudom jobb-e, meg mennyi az elvi felső határ - kicsit durvább őrlemény is elég, rosszabb nem lett :D
-
-
Zen42
tag
Kedves Mindenki! Sajnos azt tapasztaltam az utóbbi évek során, hogy az általam preferált pörkölők egy része annyira elment a sötét irányba, hogy egyes kávéknak amikről régen rajongással beszéltem volna egyszerűen kiégtek az aromái és az ízei, néha egyenesen jellegtelen egyenkommersz lett belőlük. Ihatóak voltak ugyan a sötét tartománynak való hőfokon (87-88 °C) de az egyszerűen nem az én világom.
Elkezdtem hát szimpatikusnak tűnő mintákat rendelni azoktól akiket már ismertem régebbről, meg újaktól is. Olyan pörkölőket keresek akik az espresso tartomány világosabb végében pörkölnek, de lehet sötétebb filter is. Alapvetően az üde, savas, virágos, gyümölcsös vonal amit kedvelek egyébként. Az orrba-szájba fermentált világ nem annyira bejövős nálam. Ha esetleg volna ajánlásotok azt előre is megköszönöm.
Privben ha kérhetem, hogy ne legyen reklám íze a dolognak. -
válasz
Mano66
üzenetére
Robusztából esetleg. Világosból 14g alatt sanszos, hogy beleütközöl a szűkülésbe. De vékony is az 58mm-nek a pogi. Jelentősen jobb ízek jönnek 18grammon.
Másodlagos húzás: a maradék víz jó minőségű, világosabb babból igen finom, valahol a frenchpress és filter közötti ízzel. Lehűtve pláne. Lehet eltartott kisujjal kidobni, de hiba
-
Toobee
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Kedvemért kipróbálod, hogy lefőzöd holnap is? Aztán megosztjuk itt egymással a tapasztalatokat, hogy melyik kávét hányszor lehet lefőzni, milyen arányban keverhetjük zaccal a friss őrleményt. Infused cuccok előnyben
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Nah, megmértem, 18g vst kosár 18g babbal egy húzásra 66g italt adott, plusz utána, amikor egy második, víz nélküli húzással szárazra purgáltam a pogácsát, akkor még 39,6 gramm ital jött ki belőle. Az is kellemes volt, persze távol áll a presszótól, inkább frisítő ital. (olcsóbb kávékból az már elég szörnyű tud lenni, CM-ből még azt is érdemes meginni). Minden esetre, ha az egészet egy bögrébe tolnád, az picit több, mint 100 grammot adna. Alábecsültem...
-
Mano66
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Olyan 45-50 g körül osztjuk el a kávét. Mire megisszuk a többi lecsöpög egy csészébe. Na az már híg lötty. Ott jönnek elő azok az ízek amik már nem jók. A Flair 58-ból az 50g is bőven jó. Ezek a mennyiségek amúgy is már túl vannak az ajánlott 1-2, 1-2,5-hez.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
lazoltan
üzenetére
"Flair 58 ebbol a szempontból lehet, hogy jobb lenne"
Ezt nem értem... Miért lenne jobb ilyen szempontból? Nem mértem ugyan vele a plafont, de érzésre a F58-al egy húzásra 18g-os VST kosárral 18g babból kb 50g ital készíthető. Vagy úgy gondolod, hogy mégegyszer rátöltesz vizet, a kart óvatosan felemeled, és tolod tovább? Persze úgy végteleníthető is... De minek?
A Mano által írt 80g mire kevés? -
Mano66
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
18 g alatt még nem főztem. De szerintem mivel a kosárban van egy szűkülő alsó rész odáig olyan 10-11 g mehet bele. Az meg már az 1 személyes kosár adatai.
-
-
sz.zs.
őstag
Robottal hány g ital készíthető egy húzásra?
Egyre inkább hajlok arra, hogy vegyek egyet. -
-
Gergőke88
addikt
Robot esetén a csészét hogy melegititek? Reggel lefoztem az elsőt vele. Élmény volt. Víz: Bwt+magnezium szuro. K6 orlo 33 klikk. Lassan jött le, így szerintem legközelebb 1el több kattintás.
koszi mindenkinek a javaslatot. Most meg egy nanofoamer a cél mellé.
-
Mano66
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Biztos hozzá ér a víz. Mindig vizes a dugattyú alja. De olyan sok hőt rövid idő alatt nem tud elvonni.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Mano66
üzenetére
ilyen téren a Flair 58 is hasonló, a beépített fűtés a portafiltert nem melegíti jelentősen. Ha duplakifolyósat használok, azt én is feleszem a vizeskancsó tetejére.
A linkelt cikkben leírt megoldás egyébként csak a dugattyút melegíti, a portát nem. Pedig ha jól sejtem, a robotnál a dugattyú nem is érintkezik a vízzel, van közöttük levegő... Vagy tévedek?
-
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hideg Robottal a jobb életért zárt klub. Megyünk előre, épüljön a piramis!
-
-
Toobee
veterán
Ha már Robot, akkor egy olcsó előmelegítési megoldás:
Preheating the Cafelat Robot with a G3061 heat plate.
Megjegyzem: továbbra is teljesen feleslegesnek tartom előmelegíteni a Robotot.
-
Mano66
senior tag
válasz
Mano66
üzenetére
[Cafelat Robot karhoz kézgomb] . Az eladó engedélyével kirakom az elérhetőségét.
Tóth Tamás, Kiskörös. Email cím : tothtamas3891@gmail.com . -
Mano66
senior tag
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Tóth Tamás, Kiskőrös. Majd rá írok és elkerem a címet neked.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Arra tippelek, hogy nincs a holland raktárban (írja hogy onnan jönne), és annyira keveset adtak el v1-ből errefelé, hogy nem is lesz.
De írok nekik holnap, hátha, egy villanylevelet megér
-
-
Nanofoamer v1-hez gondoltam rendelek screen-eket, mert utazáshoz, PicoPresso mellé tök jó lenne.
Sehol nem kapható már, ami rendben is lenne, gondolom nem sokat adtak el belőle.. a Subminimal oldalán viszont van készleten, de a szállításnál amint egy magyar irányítószámot beírsz, azt mondja nem szállít ide(hungarofóbok), de megnéztem szomszéd országokkal, oda sem
Egyetlen román webshop-ot találtam ahol (még) van készleten, talán ismerősökön keresztül sikerül becsempészni

Szóval ha valakinek kell, dobjon egy privátot, néhány darabot még szívesen rendelek (kb 7eur + posta/db egyébként) -
verti1
aktív tag
-
kchris78
veterán
válasz
Cathfaern
üzenetére
igaz, persze vannak különbségek, a patron hanyatlása tényleg egy jelentős hátrány. Viszont: az hogy vannak vagy nincsenek ízjegyek hogy savanyú vagy keserű az nem a vízen fog múlni.. Az lehet egy fejlődési-tanulási görbe hogy ha már stabilan belövöm minden kávéra hogy savas hogy sötétebb hogy csokisabb stb ahogy kell a megfelelő fajta esetén lennie, AKKOR érdemes továbblépni a víz irányába hogy még jobb legyen. De nem azzal érdemes kezdeni... és akkor tényleg van értelme adott esetben drágább megoldást megfinanszírozni mint egy egyszerű kancsó.
-
verti1
aktív tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Presszóhoz nem rossz szerintem a BWT kancsó, én nagyon sokáig azt használtam. Együtt tudtam élni a hátrányaival, többek között a patron hanyatlásával. Valamint az én ízlésemhez is passzolt presszó terén. Amióta a filterbe is belevágtam azóta keverem a vizet, mert ott túl sok nekem a hátránya. A többségnek viszont itt egy jó alap szerintem a presszózáshoz. Egy bizonytalan tényezőt kizárhat. Amikor pedig stabilan megy a kávé gyártás akkor mindenki saját ízléshez, gépparkhoz, stb. igazítja a vizet.
-
verti1
aktív tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Ha köznyelv, akkor csak simán kávé. Angol is ezt mondja, coffee, espresso vagy éppen milyen ital készült. A brew-t is csak a készítésre használja. Egyszerűbb nyelv mint a miénk mégis mást használ a levest főz vagy kávét. A főzet sehogy nem passzol egy presszó készítéssel amire itt gyakran használják.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
verti1
üzenetére
Egyetértek, hogy magyarban fura a "főzet", de akkor minek hívjuk?
Igazából köznyelvben "főzök egy kávét", "főzz le egy kávét", stb. kifejezések honosodtak meg, akkor is ha kotyogósról vagy espressoról van szó. Szóval ez alapján akár még logikus is lehet a főzet. Ami gondolom az angol "brew" fordításából jön. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
kchris78
üzenetére
Igaz filterre vonatkozóan, de saját kísérleteim alapján határozottan nem értek egyet. Lásd: [BWT Longlife Mg+) vs. Fecoter N971], [BWT Mg+ vs. kevert víz] és [Laica Biflux Tea & Coffee szűrő vs. "SCA" kevert víz].
Illetve tegyük hozzá, hogy a kancsós filterek legnagyobb baja nem is feltétlenül az ízük, mert frissen teljesen ok majdnem mindegyik (Brita mondjuk úgy se igazán jött be). Viszont 1 hét után már érezhető a romlás ízben, 2 hét után meg jobb lenne már cserélni. De az meg elég szép költség lenne. Lásd: [Friss Laica Biflux Tea & Coffee szűrő vs. 1 hónapos BWT Mg+] és [1 hónapos Laica Biflux Tea & Coffee szűrő vs. friss BWT Longlife Mg+]. Illetve az megint szűrőtől függ, hogy hogy változik az íze. BWT esetén egyre több keserű/kellemetlen íz jelenik meg (tippre egyre kevésbé lágyítja a vizet), Laica esetén a savak kezdenek eltűnni és egyre közelebb kerül a kávé az "általános kávé" ízhez (gyanítom KH kezd el emelkedni valamiért, bár nem tudom hogy hozza össze).
De nyilván egy kancsós víz is már jelentős előrelépés ahhoz képest, mint ha simán csapvízzel tolná az ember (feltéve, hogy nem lágy a csapvíz, ha elég lágy alapból is, akkor nincs mit javítani rajta, lásd Oslo-ban ami folyik csapból ~40/25-ös víz).
-
verti1
aktív tag
válasz
kchris78
üzenetére
Ahogy az elhangzott feljebb, az elkészült ital 98%-a víz. Ugyanolyan fontos összetevő mint a minőségi friss kávé. Ezután jön a sorban az őrlemény minősége és utána a többi technikai rész. A dolog nem ennyire egyszerű, hogy ha az ember szűrt vizet használ akkor rendben is van. Jelentős hatása van a víznek az elkészült italra. Egyrészt optimalizálni kell az elkészítési módokhoz, technikához és ízléshez is. Ez lehet palackos, kancsós, szűrt, kevert és ezeknek végtelen változatai. Az őrlés, profil, recept és minden ilyen változtatás csak akkor működik, illetve akkor következik ha jó az alapanyagunk. Rossz kávé vagy rossz víz esetén nem fogod tudni, hogy miért rossz az ital. Azért mert valamelyik paramétert nem jól változtatod a készítés során vagy eleve az alapanyaggal vannak gondok. Persze ezeket az induláskor nem kell annyira vészesen komolyan venni, de törekedni kell arra, hogy kizárod ezeket a lehetőségeket és nem csak a kávéra fókuszálni. Szar várból csak szar várat lehet építeni.
Illetve még egy dolog. Nem akarok nyelvtan náci lenni, egyszerűen bántja a fülemet ez a főzet kifejezés. Főleg, hogy presszó kapcsán emlegetitek. Egy török kávé vagy egy klasszikus etióp Jebena esetén még oké. Ott ugye főzöd a kávét, az lehet egy “főzet”.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen videókártyát?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Óra topik
- Filmvilág
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3338
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Illetve ami miatt kevésbé törtem magam, hogy ezek az új cuccok nem tudnak (ha jól tudom) szimplát készíteni. És ne gyertek azzal, hogy igyak duplát.
)
) előállítható profilozás ingyen van, a kezedben benne.