- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
válasz
RetepNyaraB #9792 üzenetére
Nem nyomod fullba a kretént (tudom, ezt a másik hsz-be írtad), sőt, az IMS single kapcsán érdekes volt az infód, azt gondoltam, ez a top kommersz single filter, szóval jónak kell lennie. A bolti=szén, legalja, virágföld (valaki írta fentebb és akkor beugrott, egy időben talán magam is használtam), ezzel van a gondom. A "bolti" jelző egy elég széles skála; ha azt mondod, hogy neked a konkrét termék, amiből lehetőleg frisset (ez esetemben max. 3 hónapos (persze itt sem tudjuk, hogy a pöri vagy a csomagolás (ide majdnem "csomi" került, hogy dallamosabb legyen, de elolvasva...ehhh) ideje az, amit rávésnek kávéra) próbált az ember, azzal van gondja. Az utolsó, amivel találkoztam, az egy Aldis, valami új márka (4-5 szótag körül) konkrét napra jelölve, amivel eddig nem találkoztam (2025.07.28), ami elég biztató a szememben. Tehát összefoglalva: az, hogy bolti, az égvilágon nem minősít semmit, ahogy boltból is veszel jó sört, bort, pálinkát és házi főzőtől (kisüzemtől) is rosszat. Feltételezheted persze, hogy nem lesz jó, de ez nem alapja egy ítéletnek. Kapuczínerrel nekem jó tapasztalataim vannak, még a legalapabb Velencei gondolásokkal; ők a szememben pont egy jó kisüzemi árkategória, 1 hétnél régebbi pörit még nem vettem tőlük. A többit meg nem engedem meg magamnak, amíg találok olcsóbb alternatívát :-)
És részemről is no offense, csak javaslat volt. -
válasz
pető bá' #9798 üzenetére
Majdnem lendületből beleugrottam a puckscreen-be, hogy azért ne legyen már a kezdő szett része, de nem tudom hogy egy kevésbé egyenletes vízterítésű gépen mennyit segít, lehet, hogy pont ott tényleg jelentőset..
Nagyon sokat segít. Az én 25 ezres gépem puckscreen nélkül olyan lyukat üt a pogácsába, h öröm nézni -
válasz
body007 #9797 üzenetére
vagy ha nem, akkor azt mondja, hogy ez:
- savanyú
- keserű
- sz@rÉs ezt még egy sötétebb pörkre is, mert ennél sötétebbhez, robustásabbhoz, automatáshoz, "kommerszebbhez" van szokva.
Majdnem lendületből beleugrottam a puckscreen-be, hogy azért ne legyen már a kezdő szett része, de nem tudom hogy egy kevésbé egyenletes vízterítésű gépen mennyit segít, lehet, hogy pont ott tényleg jelentőset..
más:
szerintem életem első flatWhite-ját fogyasztottam a napokban ami ízlett (beleértve a kávézós élményeket is) - nem az volt az érzésem, hogy kár volt beleönteni a tejet, vagy azt, hogy "ja hát nem is rossz ez", hanem konkrétan hozzáadott a kávéhoz, ami egyébként egy Kapucziner Etióp Sidamo (filter pörk) volt. Mondjuk ebben lehet az is segít, hogy már 70 dekát megittam belőle espresso-nak és nagyon kiismertem -
válasz
Mr.Csizmás #9795 üzenetére
Aki megkostól egy tök alap szettel készült (egyszerű karos gép, nem nyomásfokozós kosárral, cm702, wdt-t, tamper-t, puckscreen-t is használva) kapucziner-től bármit az valszeg egyet fog érteni a virágföld teóriával
-
nyunyu
félisten
válasz
Mr.Csizmás #9795 üzenetére
Háát nem tudom.
Nekem anno ízlett a Dallmayr Prodomo őrölt tégla, amikor még a nyomásfokozós karos Rowenta ES4400-am volt.
Aztán kipróbáltam ugyanazt viszonylag friss bab formában a Krups EA819 automatával is, aztán akárhogyan állítgattam, sehogy se ízlett. (a Dallmayr Crema D'oro bab viszont bejött)Most alig várom, hogy elfogyjon az ideiglenesen legyen valaminek vett lidles Bellarom Rosso, mert végre ki akarom próbálni a Bécsből hozott Meinl Vienna Melange-ot.
Sárgacsíbót meg ne emlegesd, fillérszexuáló anyám szokta venni, mondván az ócó és jó erős.
Én viszont csak a szokásosnál 3x annyi tejjel bírom meginni, különben szétmarja a gyomromat. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
RetepNyaraB #9794 üzenetére
@all
csak a sztereotipikus dolgokat engedjük el, hogy boltban kizárólag szenet kapni (meg sárgacsibót, de ugye azzal csak virágföldet dúsítunk)ami sz*r az sz*r vitán felül, de egyénenként változó az ízlés mértéke, és árfolyama, és ez nem lehet/ne legyen vita tárgya
-
válasz
Mr.Csizmás #9793 üzenetére
Értem, nyilván. Tényleg ennyire fullba tolom a kretént? Próbálok pedig oldalazni. Lásd feljebb a kollégának is igyekeztem kedvében járni a RusselHobbs darálóval, pedig közé is lövethettem volna. A propelleresnél biztos jobb lesz.
Arról van szó, hogy igyekszem lefektetni némi legkisebb közös többszöröst, meg ilyenek.
Ha már van egy érdeklődő csoport. Annyi felesleges kör van az életben, miért baj, ha néhányat lespórolunk?
De két lehetőség van; befogom a számat általánosan, vagy akinek nem tetszik, jól letilt. Melyik legyen? -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
RetepNyaraB #9792 üzenetére
fyi, ez még mindig nem a hc kv topic, ahogy az utakon mindig is lesznek olyanok, akiknek jó a lidles üléshuzat a swiftben.
-
Miért hagyjam, mikor ez tény? Nem személyes támadást igyekszem elkövetni ellened, vagy bárki más ellen, hanem színvonalat emelni. Ha ebből nem kérsz a te dolgod, csak közben nem lesz attól igazad, ha zajosan szidsz engem.
Attól, mert ki tudsz fogni friss pörkölést (égetést) nagyipari termékből, ez egyrészt nem általános, másrészt a minősége sem lesz jobb, csak legalább nem ősi.
Pl. az általánosan ajánlott Goriziana Grand Cru - mely az esetek döntő többségében frissen pörkölve érkezik hozzád - egyszerűen jobb, mint a Lavazza, Kimbo&friends. Gyakorlatilag ugyanazon az áron 🤷 Arabica presszó kávé, mely a fogyasztók azon döntő többségének ízleni fog, akik nem a new wave vonalra buknak és nem is kérnek belőle.
De írhatom az avx babokat is, melyek ár\értékben igazából egyedülállóak, bár én rég ittam tőlük rendszeresen. Most épp van egy kilós rendelésem, szívesen írok róluk, ha megittam és érdekel. Bár nem a 6k\kg vonal, az is igaz.
Az is bizonyára feltűnhetett (volna), hogy sosem reklámozom fancy cégek méregdrága pörköléseit ebben a csoportban, legfeljebb, ha valaki kifejezetten érdeklődik irántuk.
Azt hiszem körbejártam a témát, béke.luksa kedves @ imádom a konstruktív kritikáid. Mindig örömmel olvasom!
-
kmarci25
veterán
Mindenki olyat igyon, ami ízlik neki, de az mindenképp igazi, hogy a boltban kapható és a kispörkölőknél beszerezhető kávék között és és föld a különbség. Konkrétan egy Starbucks legvilágosabb pörkölést kóstoltam, ami szinte megegyezett palyotz legsötétebb pörkölésével. Az ízről nem beszélek, mert az szubjektív, csak annyi hogy az SB számomra élvezhetetlenül keserű volt.
-
looser
addikt
válasz
RetepNyaraB #9785 üzenetére
Ne haragudj, de ezt a bolti, szén, állott jelzőket hagyjuk már. Aki utánanéz, mert szeretne olcsón elfogadható minőséget (a legtöbben ugye a kávéházi, éttermi presszó minőségét keresik, ami legtöbbször nem CasMo, Roastopus vagy Impresso), ők - beleértve magam - teljesen elégedettek lesznek a friss bolti kávéval. Körül kell nézni és nem élből lecsapni, hogy bolti és ezért szar. Nem pörkölik szénné, max a 100% robikat, bőven akad azért 100% arabica (persze nem feltétlenül jobb és többnyire brazil van benne) city/full city-re pörkölve.
-
ANDROID???
addikt
válasz
RetepNyaraB #9785 üzenetére
Egyenlőre bírja a kiképzést a gép, bár most eléggé gondolkodóba, hogy mi legyen... (esetleg Graef + Gemilai
)
Kispörkölői, mint pl? -
Szóval presszó. Az ambiano 58,5mm-es kosár, vagy már a kisebb verzió? Végül is majdnem mindegy; kérdés érdekel-e a nyomásfokozós lecserélése? Ha nem, akkor vedd a russelt és csinàld meg az alátét modot. Ha igen, akkor ezek nem lesznek jók, lásd előző hsz-em.
Ja és a bolti, jó drága szenet is mindenképp érdemes kispörkölőire cserélni. Lehet találni olyat, ami nem lesz érdemben drágább, csak jobb.
-
válasz
ANDROID??? #9780 üzenetére
Ezek az őrlők nem valószínű, hogy alkalmasak rendes presszó őrleményre. Egy olcsó gép nyomásfokozós szűrőjéhez biztos jók és itt a vége. Tizen-huszonezer forintért ma sajnos már semmi értelmezhetőt nem kapsz motorosban.
Vagy megalkuszol a kézi tekeréssel és timemore, vagy kingrinder (de ez se tizenezer lesz), vagy a szokásos Graef cm702, mint legkisebb, garantáltan presszóképes masina.
Szerk.: filterre meg azért nem jók, mert nagy lesz a szórás a szemcseméretben. Esetleg kotyogóra, szódával.
-
aradebil2
senior tag
válasz
ANDROID??? #9780 üzenetére
Mit főzöl, és mivel?
-
looser
addikt
válasz
ANDROID??? #9780 üzenetére
Pedig Ernőné szerint "Könnyen kezelhető, sok beállítási lehetőséggel, szép formával. Nagyon örülök neki, jó választás volt!" :-))
-
ANDROID???
addikt
Sziasztok!
Elég unalmas kezd lenni a mezei daráló, a kés alatt a nagyon finom púder állag, a kés felett amilyen olyan, aztán kiszórogatás..
Előrelépés lehet-e egy olcsóbb őrlőre beruházni?
1-2 kiszemel már van, de persze a választék borzasztóan nagy és halvány lila gőzöm sincs, merre lehet nézelődni. (szem előtt tartva, eredményesség, tartósság, stb stb)
Pl.:
Tchibo - itt ahogy látom a mérlegen kívül semmivel nem rosszabb az olcsóbbik gépi.
Eta
Esetleg Krups
Vagy egy ilyen.
"Valóban nem tud finomra őrölni még a legkisebb fokozaton sem, helyette nagyon változó méretű szemcséket és törmeléket állít elő. Éltem a gyanúperrel, a Russell Hobbs ezt így biztos nem hagyta jóvá, hogy piacre kerüljön. Feltételeztem, hogy eredetileg egy használható konstrukció volt, csak aztán ahogy szokott lenne, vagy a minőségbiztosítás hiányzik a kínai oldalon vagy valami olcsósítási változtatás történik. A nagy szemcseméret arra utalt, hogy az őrlőtárcsák nem kerültek eléggé közel egymáshoz. Ezen ötleten felbuzdulva kiemeltem a felső őrlőtárcsát majd egy 0, 5 mm vastag alátétet tettem a tárcsa alá. Visszaszerelve a tárcsát most már tökéletesen működő kávéőrlőt kaptam, amivel a szinte púder finomságútól a durvábbig tudtam őrölni." -
válasz
urbi107 #9778 üzenetére
A gyártó szerint jó. Ennyit tudok mondani.
De ha szánsz ennyi pénzt őrlőre, akkor ránéznék az avx új 48mm kúposára (a varia klón nagyobb késsel), vagy akár kicsit feljebb a df64 V2-re ugyanitt...Jah filter. Akkor a kis kúpos inkább nem.
Mintha keringene marketplészen fellow ode, kettő is. Filterhez. -
urbi107
tag
Fellow opus mennyire jó presszóra?
Pidelt opv9 baros gaggia baby class mellé?
De pressozni csak ritkán.Filter a gyakoribb. -
jézusom
addikt
válasz
RetepNyaraB #9776 üzenetére
Nekem mondod, az örlőmnek is volt egy üveg alja 3 hétig...
most pohárba őrlöm a kávét.
-
-
jézusom
addikt
válasz
RetepNyaraB #9772 üzenetére
ja most se olcsó, de cserébe ritkábban kellene cserélni.
-
-
jézusom
addikt
válasz
RetepNyaraB #9770 üzenetére
Hát ja, de bele gondolva az se lenne hülyeség üvegből
a kv gépnél nekem alulról szÍvja a vizet, Így nem tudom hogyan csinálhatnám üvegből
-
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9766 üzenetére
a legjobb megoldás a befőttes üveg. kitaláltuk ezt már jó pár éve
nálam is egy 3-4decis van, méghozzá kocka alak, szépen megáll a sarokban.
-
jézusom
addikt
válasz
RetepNyaraB #9766 üzenetére
Én laica coffe&tea hadználok, de erre nem gondoltam, hogy ne álljon a műanyagban. Egyébként létezik uv fènyes kancso. Lehet inkabb a kvgép tartályába nézek uv-c ledet
-
válasz
Anubris #9764 üzenetére
Naponta persze. A fos műanyag tartály szagát hamar átveszi a víz, plusz a bacik kvázi azonnal elkezdenek szaporodni benne.
Sőt (nemhardkórok szemet becsuk, fület ütöget és énekel) én a gc tartályát anno nem használtam, hanem egy lekváros üvegből szívta a naftát, amiben kb fél liter víz fért el. -
Anubris
őstag
Megjött a Brita vízszűrő kancsó, vettem hozzá hard water expert betétet, mert is Vas megyében elég kemény a víz.
A leírás alapján ha jól értem miután megtöltöm csapvízzel berakom a hűtőbe és másnapra fogyasztható, illetve 24 órán belül aztán el is kell használni.
Ti is a kávégépben ezt a vizet napi szinten cserélgetitek?
Vagy ha csak kávézásra kell akkor maradhat bent pár napig a tartályban? -
icm
tag
válasz
RetepNyaraB #9761 üzenetére
Sokat használtam a kúpos formát, de nem az IMS - The Single-t hanem a Baristapro Single-t. Az az alapvető különbség, hogy míg az IMS csak 137 lyukas a Baristapro az 269. Abból is a 8-10g verzió vált be visszagondolva jobban. A 10-12g már nem olyan jó, hiába raksz bele több kávét a lyukak száma ugyanannyi a kávé mennyisége pedig több, durvábbra kell őrölni és az meg nem segíti elő a kivonatolás maximálását. A LaMarzocco vagy replika kosár a tuti a szimplákban, de sokkal érzékenyebb az előkészítésre.
-
A the single egy eléggé elcseszett dizájn, akárhogy fényezik. Nagy, lapos felület, kicsi szűrő rész -> rohadt nehéz normális kivonatolást elérni.
Amivel könnyebb, az a LaMarzocco-féle kémény szerű szingli kosár. Oda viszont kell egy komplett betöltő segéd és tamper kombó, ami rondán megdrágítja.Illetve a flair klasszik vonal, a keskeny és magas kosárral. Az príma.
Amúgy marad a dupla shot, mint egyszerű, önszivatás mentes alapvetés
-
jézusom
addikt
Jó gyerekek, köszi! Megnyugtattatok, hogy mégis tudok jó kávét főzni
Igazából az ár másodlagos, igaz van pár hobbim, de a kv az szent. Most egyébként lavazza gusto fortét meg valami sparos arabicát iszom, ami akciós volt, és nem rossz az se. Amúgy is most kóstolgatós fázisban vagyok. Sőt szerintem mindig új izeket fogok kipróbálni, nem fogok leragadni egynél. A tamperálásra jobban oda fogok figyelni, még erre a felső filterre talán áldozok ha találok szimpatikusat. Az iszappal végülis együtt tudok élni
Egyébként kotyogós korszakomban a kedvencem a segafredo peru tájjellegű volt, kÍnaiban olcsó volt, de az darált volt. Most ha találok valami szemes peruit tuti veszek. Az nem volt savas, szép lágy volt az Íze. Bár most már inkább kicsit kesernyésebb felé húzok
-
looser
addikt
válasz
jézusom #9754 üzenetére
Eszpresszónál is kihívás - legalábbis nekem - a szimplával jót húzni. Pár éve vettem egy IMS The Single szűrőt, már el is felejtettem, mennyit szoptam vele, míg visszatértem a duplához (nyitott szűrőhöz kapott dupla). Pár hete újra elővettem, úgy 15-20 elcseszett kávé után hagytam a francba. Lehet, hogy hülyeség, de talán a dupla szűrőben lévő több kávé miatt megfelelő a nyomás (vízszintes tamperolás fontos, hogy szépen felfeküdjön a felsőszűrőre); a szimplánál nem tudtam belőni pontosan a kávét, pedig tizedmásodperces az őrlő, mindig iszap lett alatta vagy Hulk kellett hozzá, hogy feltekerjem. Dupla szűrőnél 3-4 csapolás után megvan (többnyire) a jó kávé. Boltit iszom, de elégedett vagyok :-)
Szóval ne bánd, hogy a dupla jó, szerintem ez jó (és kényelmes) irány. Az ár meg...hát viszonylagos. Fentebb ajánlottam egy Aldis kávét, én abból az 1kg-os verziókat kóstoltam és nekem ízlett. Ez 7000 Ft/2,4Kg, szóval ~3Ft/g, vagyis egy dupla - 14g-os szűrő esetén - 42 Ft. Szerintem ez elég korrekt. -
jézusom
addikt
válasz
RetepNyaraB #9752 üzenetére
Ja frissen őrlöm. Persze nem érdekel mennyi fogy, csak spekulálok. Azért csak van valami oka, hogy dupla adagból sikerül jó.
-
-
jézusom
addikt
Mostanában úgy sikerül jól a kv, hogy nyomásnövelővel dupla adagos darálékkal szimpla kis csészét nyomok. Így sikerült presszó féle italt készÍteni. Sima módszerrel iszapos maradt a zacc teteje.
Mi a véleményetek? Nem pazarló ez? -
-
K.Tamas89
aktív tag
Acaia Lunar barista mérleg érdekel valakit? Van egy fekete és egy fehér.
Bővebb infó üzenetben. -
-
válasz
RetepNyaraB #9736 üzenetére
Ma megmértem mennyi az annyi. Én deci körül húzok (éppen 94 ml volt, de szemre dolgozom) kis kosárral és számomra tökély a végeredmény. Az americano meg mégegy "pancsolás", az nem hiányzik
Egyébként néztem a flair-ről videót de én nem láttam, h a vízen kívül bármit melegített volna. Amúgy, h melegíted fel? Beleöntöd a forró vizet? Majd kiöntöd és "kiszárítod" a fejet? -
Mortein
tag
válasz
RetepNyaraB #9730 üzenetére
Mindkettő jól néz ki és biztosan finom kávét lehet velük csinálni, de a mindennapokban ez egyáltalán nem praktikus, pláne ha 1 nél több kávét kell készíteni.
-
looser
addikt
Szia! Nálam az égett ízt az okozta, hogy a folyamat közepén kifolyt némi kávé, ami az akkorra már forró eszközben szépen odaégett és amikor lefolyt a kávé, elkeveredett a végeredményben. Ezen az oldalon találtam megoldást, de őszintén szólva nem mertem alkalmazni (étkezési szilinkonzsírral megkenni a szelepet), mivel aggaszt kicsit :-) De évek óta nem vettem elő a Brikkát, majd valamikor teszek vele egy próbát.
Más. Ha valaki nagycsaládra főz kávét, az Aldi sajátmárkás 2,4 Kg-os kávéjából láttam tegnap 2025.08 lejáratút, szóval meglepően friss.
-
iatti
aktív tag
válasz
pető bá' #9741 üzenetére
Péter megszenvedett a gadzsával az elején. nálam bialetti mini express+mazzer mini mellé jött a gc./mindkettő megvan még/ másodikra olyat húztam valamelyik alap pacifi robisból, hogy ahogy fragola mondta egyszer, lef.ostam a bokámat a meglepitől
sűrü csokis szirup, egyből elfogott az olasz életérzés
.
-
válasz
RetepNyaraB #9736 üzenetére
pontosan így gondolom én is: 2-3 év GC után egy DeLonghi, egy Flair meg egy mittudomén, Decent mellé is oda mernék állni, és meglepődnék, ha 3-4 húzásból ne tudnék bármivel egy értékelhetőt készíteni. Ahogy bárki az amatőr / HC topikban.
Többet számít az az elfogyasztott 40kg kávé, rengeteg tutorial meg kóstolgatás mint maga a gépDe ez pont így igaz sztem bármelyikre, 2-3 év Flair után is már megvan, hogy mire számít az ember, látja, érzi, kitapasztalja.
És lehet, hogy nincs igazam, de szerintem egy GCvel/Sage akármivel kényelmesebben kijárható ez az út, vagy kevesebb kényelmetlenséggel, extra odafigyeléssel jár az elején.De megcáfolhattok, tökre el tudom hinni hogy nincs így, és mondjuk a magasabb pogi meg a kvázi fix előáztatás miatt szinte el sem lehet rontani egy shot-ot a manual gépekkel.
A Pico-nál is ez volt az érzésem, de szintén pár év GC után vettem használatba, szóval ez ugyanaz az utca
de még filtert is két hete csináltam először, szerintem harmadikra tök vállalható lett, pedig még hattyús kancsóm sincs -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9739 üzenetére
én a kávésra gondoltam, vagy a sok abetűstől már rossz a memóriám?
-
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9736 üzenetére
Persze ebben az is benne lehet, hogy van már pár év hardkór gyakorlat. na meg kijártad az oskolát is
-
válasz
body007 #9731 üzenetére
A hosszabb italra megoldás lehet egy amerikánó. A kis dugattyúsakból nem nagyon jön ennél több, szerkezeti okokból.
A pro fej nem kell, a simára is van opciós nyomásmérő, asszem a signature modellen alapfelszereltség.
Ami a flair esetleges hátránya egy robothoz képest, az a muszáj melegítés. Tehát az egész dugattyús cájgot fel kell melegítened, mielőtt főznél. A robotot nem muszáj (bár szerintem jót tesz).
Sőt, akinek van általában a normál fejre esküszik, mert a magasabb pogácsával jobb kioldódàst lehet elérni (finomabb lehet).Többiek:
én a robottal jóval kevesebbet szívok, mint anno a fulltuning gaggiàval 🤷Persze ebben az is benne lehet, hogy van már pár év hardkór gyakorlat.
-
Valahogy erre akartam rámutatni én is, de az előbb még visszatöröltem a kommentet
Értem, hogy a kézi szerkezetekben sokkal nagyobb rugalmasság van, de a kezdő topikban pont nem ez lenne az legelső amit ajánlanék.
GC-n van stabil hő, megismételhetőség, alkatrész ellátottság, szabvány tartozékok stb. Ha van is rajta PID meg pumpa szabályozó, ha nem nyúl hozzá a user csak hagyja egy megszokott beállításon (fix 6-9 bar), akkor nincs egy rakás paraméter amit potenciálsan elronthat, és elveszik az a kétség, hogy most én hibáztam, vagy az előkészítés sz.r, vagy túl hideg/meleg a víz, nem volt elég az előmelegítés stb.stb.
Olyan felhasználói bázisról beszélünk, ahol felmerül a "hogyan kell jól tamperelni" meg a "kell-e nekem wdt/puckscreen" és amúgy mire jó, tehát nagyon nem az van hogy simán a kv ízéből 2 korty után megmondja, hogy "ja igen, ez hőhiányos picit".És akkor hogy tiszta legyen: belátom, hogy nem használtam manual gépeket (csak a Pico-t, de azt nem sorolnám ide), nem tudom teljes magabiztossággal azt mondani, hogy nehezebb vele belőni egy jó shot-ot. De ha az a kérdés, hogy kezdőként egy GC vagy egy Flair / Robot, akkor hiába van több potenciál a manuálisban, ha még nem áll készen a user a teljes kontrollra, minden voodo-val és ízérzékeléssel, sokkal több változó van a kezében ami szerintem inkább zavarhoz vezet.
A manuális gépek sokkal inkább egy szeánsz részei, ami amúgy zseni, ha valaki már tényleg erre vágyik. De pl ha a háztartásban bárki más is készítene valaha kávét, akkor a GC-re jó eséllyel még meg lehet tanítani - manual karosra már sokkal nehezebben, ha egyáltalán.Szóval szerintem is irtó jó alternatívák hasonló áron, de óvatosabban választanám kezdőként.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9730 üzenetére
motorosban elvagyok már 4-5 éve a gadzsámmal. nem is szándékozok váltani. ennyi idő alatt egy bojler tisztítással megúsztam.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9730 üzenetére
Én most egy jó ideig biztos nem upgradelek, de azon agyaltam hogy van egyáltalán magasabb arkategoriaban normális 51mm szűrős gép?
La pavoni talán. Szar hogy a vásárolt kiegészítők nagy része kuka... -
válasz
RetepNyaraB #9730 üzenetére
kell a pro fej a boldogsághoz?
mondjuk én hosszabbra szoktam csapolni az italom mint 45-56 ml... hmmm -
válasz
Mortein #9729 üzenetére
Igényfüggő. Sztem ha jó a kézi tejgőzölés, akkor egy flair klasszik remek upgrade. Vagy robot, de az drágább. Ezek a kis kézi dugattyúsok pár éve még sehol nem voltak (vagy nem igazán kiforrott formában), ma meg olyan italt kapsz, mint bármilyen profi géppel (ha el tudod készíteni, persze).
Ha motoros gép kell, az zsebbenyúlós lesz komoly előrelépésre. -
-
jézusom
addikt
SZiasztok!
Nemrég vettem egy Hibrew G4 kv-őrlőt. Igértem fotókat, most jutottam el idáigNem tudom, jó-e amit látni, ez van.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9719 üzenetére
Gyári felső szűrő, puck screen-el változat. 16gramm.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9719 üzenetére
nehéz kiigazodni a fotókon. iszaposnak is tűnik, ami alultöltöttségre utal, de viszont látszódik a felsőszűrő a pogácsán, ami túltöltésre utal.
-
válasz
Anubris #9713 üzenetére
A gyárin elcseszted az előkészítést -> láthatóan csatornás. Az ims-en legalább látszik a vízterítés és nem tűnik csatornásnak. Használd a screent.
Iatti: a gc gyári vízterítőjének a négy luka mindenhogyan oda esik, ahol az ims-nek is van. Rossz lesz, akárhogy forgatod. Ez szimpla tervezési hiba, aztán mégis pl. egész Britannia azt használja upgrade-ként. Fene érti. Ettől még a dedicán passzolhat; nem tudom.
-
Anubris
őstag
17 gramm kávéból 34 gramm 28 sec alatt. Delonghi Dedica, nincs rajt mérő, azt hiszem 9-nek kell lennie.
Eureka Mignon Specialità 16CR a daráló.
Rendeltem papírt is, a hét vége felé talán megjön mindkettő.
Ötöt csináltam, a pogácsa egyik esetben sem esett szét, egyenletes, nem látok rajta égésnyomot. -
Mano66
senior tag
válasz
Anubris #9713 üzenetére
Milyen volt a lefolyás? Hány másodperc alatt jött le? Mivel darálsz? Hány bar-on dolgozik a géped 9 vagy 15?
Nem lett a pogácsa laza, saras, vizes a teteje?
Egy kicsit talán már át megyünk hardcor-ba.
Mivel gondolom valami kezdő szetted van enged el, hogy hogy néz ki a pogácsa. Azt nézd, hogy a kész kávé milyen ízre. Ízlik vagy nem. Egy kezdő szettre ne költs sokat vagy lépj fentebb.
Ha megjött a Normcore puck screen. Rakj alá AP papírt és megszűnik minden ilyen bajod amúgy a pogácsával. -
Nimda
addikt
Az én tapasztalatom:
Teljesen, de lazán kell megtölteni a kosarat. A bolti darált kávé szemcsemérete általában megfelelő egy kotyogósba (más kérdés, hogy nem friss). A főzőlap úgy legyen beállítva, hogy max. 2 percen belül meginduljon, a 3 perc szvsz sok, ott már megéghet a kávé. A hideg víz alap, baromság az előmelegített víz. A vízmennyiség is számít, én inkább (a jelölés alá egy picivel) kevesebbet töltenék bele, mint többet (hamarabb lefő és testesebb is lesz). A két személyes főző pedig, gyakorlatilag egy személyes mennyiséget főz.Egyébként ez az új brikka vagy a régi típus? A szelep "kihúzásának" sem látom értelmét, pont a lényege vész el. Mondjuk "cremát" bolti előredarált kávéval nehezen fogsz kapni, ha ez fontos.
-
Derron
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9710 üzenetére
Sajnos nincs még őrlőnk, az majd a következő lépés lenne. Egyenlőre az előre őrölt kávét szeretnénk lefőzni rajta.
-
-
Derron
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9705 üzenetére
2 személyes a kávéfőző. Szóval akkor szoba hőmérsékletű szűrt vízzel használjuk. Délután kipróbálom. A kávét őszintén nem méregettem. Azt javasolták, hogy ne legyen lenyomkodva. Így a kis tárolónak kb a 3/4-ig szoktam rakni, lehet teljesen meg kéne pakolni?
Én attól tartottam, hogy túl apróra van darálva a kávé, és nehezebben épül fel az a nyomás ami át tud rajta folyni.
Délután kísérletezünk még vele.
-
-
aradebil2
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9705 üzenetére
Nem nagyon lehet a Bielettiket underdoseolni, mindig tele kell rakni kávéval. Pár mérethez kapható szűkítő de az már úri huncutság.
Derron:
Miből gondoljátok hogy megégett a kávé egyébként? Minél alacsonyabb hőfokon ajánlott egyébként készíteni,nekem mindig 50-60% körülin szokott lenni a sweetspot (tehát 1-9 skálán 5-6, 1.5/3 kerámia lapokon pl.). 2-3 teljesen normális, még lehet gyors is egy kicsit. Onnantól kezdve hogy megindul szépen félre lehet húzni vagy akár le is kapcsolni a lapot. Egyébként a Brikka csak fölösleges bonyolítja a rendszert, megpróbálhatjátok kivenni a szelepet és sima Moka Expresskent használni, úgy jobban lehet szabályozni is a kifolyás sebességét. -
Brikkába nem kell forralt víz (sőt), az a sima kotyogó.
Hány személyes a főző? Durván 5g\ fő kv kell bele. -
Derron
aktív tag
Sziasztok,
Ahogy nézem a beszélgetést, ez már inkább hardcore kávé csoport, de azért felteszem ide a kérdésemet.
Eddig kapszulás kávét ittunk, de egy olasz nyaralás után úgy döntöttünk nyitunk a világ felé, és elkezdünk "komolyabban"
foglalkozni a kávézással.
Szembe jött a jó öreg kotyogós, és néhány videó az internetről, hogy ezzel bizony lehet jó kávét főzni. Hétvégén meg is történt a vásárlása, vettünk egy BIALETTI Brikka kotyogós kávéfőzőt. (Jó döntés volt?)
Szóval hazavittük és elkezdtünk végig csinálni a leírásban szereplő lépéseket, előszőr sima vízzel átfőztük, aztán 3x kávéval. Inni még nem ittunk belőle, de a teszt főzéseknél folyamatosan szét volt égetve a kávé. Pedig betartottunk minden olyan okosságot amit korábban láttunk.
-Forralt víz került a tartályba.
-Elő lett melegítve a főzőlap
-Nem lett letömörítve a kávé (Lavazza gold)Ami egyedül kimaradt, hogy a leírásban az szerepel, hogy a szelepet húzzuk ki egy kicsit főzés előtt. De nem hiszem, hogy ez befolyásolja ilyen mértékben a végkimenetelt.
Mint rontunk el?
Esetleg a kávé van túl finomra őrölve? Próbáltam 8 as fokozaton is a főzőlapot és 6 oson is. A legjobb tudomásom szerint minél hamarabb le kell tudni főzni a kávét, mert a hosszú hőhatás csak szétégeti a kávét.Jah igen, 8 ason is legalább 2-3 perc mire megindul a kávéfőzés, holott a vízforralóból töltök a tartályba közel forrásban lévő vizet.
Mit rontunk el?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3070 8GB ZALMAN Z1 Plus Be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest