- Yettel topik
- Honor Magic V2 - origami
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
skilleeer #13509 üzenetére
arra ügyelj, hogy kétféle van (legalább). az egyik esetben a tamper alja egyetlen darabból áll és a rugó csak a markolat lenyomását nehezíti. a másik esetben az alsó rész két darabból áll, a felső fele megtámaszt a kosár szélén és az alsó pedig a rugón keresztül belenyomódik az őrleménybe. nekem utóbbi van, mert az tűnt logikusnak, de a mai napig nem tudom, hogy melyik lenne az ajánlott
-
nálam dedicával ez a flow:
kézi örlés előtt bekapcsolom
örlés , shaker, kar, wdt, tamper, puck. valahol eközben engedek egy duplafalu üvegcsészébe forró vizet, utána felrakom kávéval, puck-kal együtt a forró fejre a kart, utána elöblitem az örlés kellékeit (blind shaker, funnel, wdt tool, tamper). ezután főzöm le. nyilván így nem lesz olyan meleg a kar (sötétebb pörkölést iszom gyakorlatilag mindig), de nem nyirkos karba kell tenni az őrleményt
a végén egy mikroszálas kendővel letörlöm a fejet (a gépből ráengedett forró vízzel) sőt a legeslegvégén csak úgy engedek egy kis forró vizet a gépből (hátha a kendőből egy szál odatapadt vagy valami).a gépben szűrt víz van, így a fej is azzal van letörölve. a kendőt csak erre használom és időnként mosógépben kimosom (majd kézzel még átöblítem).
lassan 2 éve van meg a dedica, évi ~300 kávé (napi egy, kivéve mikor kimarad, vagy nem vagyok otthon). még nem kellett vízkőtleníteni
-
vegyél egy alacsonyabb szintű (dedica, vagy afölött, de nem túl sokkal) karos gépet, egy kézi darálót (pl. a sokat emlegetett K6), rendes mérleget, tampert, stb., meg egy kapszulás gépet a család többi tagjának, vagy olyan karos gépet veszel, ami E.S.E pod.ot is tud (pl. a Dedica), akkor legyen elől a pod-os kar is, meg legyenek otthon podok a családnak, meg egy naked, nyomásfokozó nélküli kar neked (meg esetleg ha más is rákapna a "gurmé" kavézásra a családban).
mindenesetre ezek alapján Te sem használtál még karos gépet, nem feltétlenül érdemes, több százezer forintot ráölni az elején.
(szerintem)
-
Rok szettel (kézi daráló, kézi presszógép) van valakinek személyes tapasztalata? A koncepció vonzó, de ahogy nézem 50 mm-es a kar, ami gondolom még nehezebben fejleszthető, mint a mostani Dedica (amit K4-gyel használok).
-
válasz
RetepNyaraB #12168 üzenetére
hmm, ez a Lagom Casa érdekes. csak gondolom mire ide eljut, addigra lesz vagy 200k huf
-
válasz
Mr.Csizmás #11895 üzenetére
dehát leírta, hogy valaki olyannak keres, aki set-in-their-ways, nem akar x+ lépéses procedúrát megtanulni. ha jól értem, a mostani set-up-pal is csak az a baj, hogy a zaccal sok a macera, mert össze-vissza megy.
@feketelaszlo
szerintem, erre csak a kapszula, esetleg ese pod marad. kapszulából van off-brand is.(persze ettől még a vízkőtlenítés, egyéb rendszeres karbantartás marad, de ez legalább nem napi szint)
istenkáromlás, de van nekem is, hogy csak a koffein kell (pl. nyaralás, vagy időnként valami extrém reggeli rohanás). erre van most egy zöld tetejű lidl bellarom instant "
kávém", amit csapból kifolyatott "forró" (~60˚C) vizzel hidratálom. ennek az keserű folyadéknak az elkészülési ideje kevesebb, mint 60mp. na ezzel nincs macera. nyilván ez ilyenkor nem élvezetről szól (bár egyébként akár kedvelhető is az íze, mint külön kategória), hanem arról, hogy berúgja a beleimet, meg hogy estére ne fájduljon meg a fejem a koffeinhiány miatt.
ez talán a másik véglet, de ez is lehet egy életmód. -
a k4 full megszűnt? ha az örlőkésem (vagy hogy hívják, burr) elkopik, akkor így jártam?
-
válasz
Halley #11640 üzenetére
én meg úgy használom, hogy nagyon hosszúra van állítva és kézzel leállítom (megnyomom mégegyszer a gombot), amikor megvan a megfelelő arány.
a gépen nem a víz mennyiségét állítod, hanem a nyomás idejét, tehát, amikor babot váltasz, szemcsemérettel játszol, vagy csak simán ahogy öregszik a bab, egyáltalán nem garantált, hogy ugyanannyi idő kell. (nyilván van egy célérték, hogy mennyi idő alatt lenne ideális, hogy lefolyjon, de az én tapasztalataim alapján az időt rugalmasabban lehet kezelni, mint az arányt.)
-
rendeltem én is blind shaker-t és mostmár én is csak a wdt-t használom, azt is csak a tetejének elrendezgetésére minimálisan. (+ nyilván tamper)
dedikával lefőzve, kicsit növeltem az időt (kb. annak a határát keresem, ahol még épp nem fullad le a dedica) és így olyan 35-40mp alatt lesz meg az ~1:2-es arány (12,6g → 25-27g). ez most se nem savanyú, se nem keserű. az izétől nem vagyon lenyűgözve, de majd lassan elfogy ez a bab és visszaváltok a referencia choco madness-re -
válasz
MC Pite #11451 üzenetére
szia, dedica használoként (de nem profi)
A kézi őrlőre (K4) váltás után a második minőségi váltás az avx puck screen volt nekem (beleértve a takarítás könnyebbséget is). IMS szűrőt használok 0. pillanattól szóval arról nincs összehasonlítós tapasztalatom, esélyes, hogy amúgy az lenne a 2. helyen.
mérlegnek avx kc200-at használok, ez jól odafér. ez is valami kínai, de legalább van hazai garancia rá. (de gondolom megtalálod alin is). én kifejezetten olyat kerestem, amit usb-c lehet tölteni és nem elemes. több, mint egy éve használom, elégedett vagyok vele. a gyakorlatban 0.2 grammig pontos megbízhatóan és eddig nem kalibrálódott el a referencia súly szerint.
-
válasz
tuzpenge #10794 üzenetére
nyilván nem egy lunar (nem mintha az valaha a közelemben lett volna).
mindenképp előny, hogy a Dedica-hoz elég kicsi, az előző (az is avx volt, de sokkal nagyobb) nem fért el. az előzőhöz három AA(A?) elem kellett, azt nem volt kényelmes cserélgetni, itt pár havonta rádugom usb-c kábelre és kb. 1-2 óra alatt feltölt (napi átlag 1 kávéra használom). annyi ideje még nincs meg, hogy az akksi tartosságáról nyiltkozzak, de ha gari után megpurcanna, akkor valszeg relatíve könnyen találnék csere akksit.
hátrány, hogy néha kicsit bizonytalankodik a tizedgrammoknál (néha "billeg" mondjuk 13,3 és 13,4 között). Illetve, pont miután tegnap(előtt) jól megdícsértem, ma (tegnap) reggel csinált egy furát, valamiért 2,X grammal többre ugrott mérés közben. ilyen még nem volt egyszer sem. nullázás után újra rendesen ment.igazából csak két funkcióra használom, tárázásos mérés, és stopper. egyszer kipróbáltam azt, hogy automatikusan elinduljon a stoppert, amikor elkezd nehezedni a pohár, de aztán fel lettem itt világosítva, hogy gombnyomástól mérünk, így azt azóta se használtam, nem tudom mennyire magabiztosan tudja.
ha onnan nézem, hogy csak egy mérleg, akkor persze van feleennyiért is használható, ha onnan, hogy mennyi a lunar, akkor számomra egy elfogadható kompromisszum volt azért cserébe, hogy nem kelljen elemeket cserélgetni/venni és beférjen a csésze alá. én nem bántam meg.
ymmv
-
válasz
Sodrás Géza #10594 üzenetére
Én a Dedica-hoz a K4-et 55-60 körül használom. (P&Y Choco Madness babhoz). Csak, hogy tudj mihez hasonlítani. (Azaz a 0 állásról [szinte zárt] majdnem egy teljes fordulatnyit nyitok.) 50 alatt tuti le-leáll.
-
Nekem olyan 15 perc a teljes folyamat, de ez kézi darálóval és ebben benne van az is, hogy a gépet is letakarítom, a darálót, wdt tool-t, diszributort, tampert, szűrőkosár magasítót leecsetelem (kívül-belül), puck screen-t, poharat, kart, kiskanalat leöblítem.
A gép (Dedica) bőven eléri az üzemi hőmérsékletet, mire kész vagyok a kar megtöltésével. Egy kis forró vizet át szoktam engedni a kar behelyezése előtt. -
válasz
RetepNyaraB #10381 üzenetére
így kell balkézről flame-et indítani
-
Azt még érdemes figyelembevenni, hogy később akarsz-e feljebb menni. A dedica jó belépő (nekem is az van), de egy kicsit bánom mostmár, hogy ha Gaggia-ra akarnék feljebb menni, akkor cserélhetek mindent az 51mm-es kar miatt (naked kar, szűrő, tamper, disztributor, screen, felsőszűrő...)
-
válasz
Polarstar #10095 üzenetére
Nincs meg a doboza (vagy nem találom, de ez általában azt jelenti, hogy kidobtam.)
A vízszűrő patronoké viszont megvan és azokra az van írva, hogy kompatibilis az ernesto vízszűrő kancsókkal, úgyhogy feltételezek egy körkörös referenciát miszerint a kancsó dobozára meg az lesz írva, hogy kompatibilis az ernesto vízszűrőkkel... -
Hátha tudtok segíteni. Vettem egy Lidl sajátmárkás (Ernesto) vízszűrő kancsót, elsősorban a kávégéphez, meg vízforralóhóz, illetve 3 db tartalék betétet a nyáron. Gondoltam időnként azért árulnak majd még betétet hozzá. Hát azóta se. Esetleg tudja valaki, hogy milyen betéttel kompatibilis ez a kancsó (amit lehet itthon is kapni).
-
válasz
RetepNyaraB #9843 üzenetére
Mindenhol azt olvastam, láttam review-kban, hogy a K4 presszóra jobb, mint a K6. Utóbbi akkor jobb, ha mindenféle más kávét is csinál az ember (V60). Persze nem derült ki, hogy a kolléga mit akar inni.
Nekem csak presszó kellett, ezért lett a K4. Hatalmas ugrás a Graef után, ízben is és pangó kávé alapján is. Lehet, hogy tovább tart ledarálni, de hamarabb ledarálom a babot és "leecsetelem" a K4 alját, mint ameddig püfföltem a Graef-et, hogy adjon ki még 2-3 gramm kávét.
Ebben az árkategóriában mindenképp a K4-et ajánlanám a Graef helyett, kivéve ha valaki valamilyen fizikai okból nem tud tekerni. De ha egyszer begipszelik a karom, akkor is inkább rádugom majd a bit-es csavarbehajtót a K4-re, minthogy visszamenjek a Graef-ra...
És ezzel nem azt mondom, hogy élhetetlen a Graef, de a szememben kétszer olyan jó a K4 azzal együtt is, hogy manuális. -
-
ez még mindig az amatőr topik?
-
válasz
Anubris #9191 üzenetére
én még itt azt nen értem, hogy megkerested azt a pontot ahol épp nem ért még össze a két kés és utána a fine fele tekertél még?
az egyértelmű, hogy túl finom, bár érdekes, mert nekem ha túl finomra őrölök, akkor általában befullad (mind3 gomb villog, leáll a nyomás, meg kell nyomni újra a folytatáshoz)
viszont 5-tel coarse-abban (k4), gombnyomástól 35 mp alatt lefolyik a duplapresszó mennyiség -
válasz
hramon94 #9155 üzenetére
nagyon nem vagyok profi, de mivel dedica k4 kombóval tolom (azaz húzom
) mostmár én is, talán én vagyok az egyik "legközelebb" hozzád. (+ nálam IMS 12-14g-os kosár és AVX pluck screen is használatban, de talán utóbbi a kávé szempontjából a legkevésbé fontos)
szerintem a gombnyomástól 24 mp kevés lesz (egy dupla-hoz, de mivel itthon nem kapni single kosarat, csak a gyári nyomásfokozóst gondolom Te is duplát húzol)
13,1g-ot szoktam, 65 klikk, onnantól kezdve, hogy folyamatosan jön 27-30 mp-ig. a szünet előtt meg se indul nálam a kávé, épp csak átbuggyan a filteren, és a szünet után is kell pár mp, amíg összeáll az egységes sugár középen.
mikor megjött a k4, akkor 60 klikkel kezdtem és teljesen befulladt a dedica: olyan 5 perc alatt csöpögött le egy dupla. megdöbbentő módon még így is lágyabb (selymesebb?) volt mint előtte a graef-fal és nem is keseredett meg.
P&Y Choco madness -
tegnap megjött a K4. eddig kettőt húztam belőle. ugyanitt pár hónapos Graef CM900 eladó.
-
válasz
RetepNyaraB #9141 üzenetére
hmm, bár előbb olvastam volna ezt.... igaz, a nyomás nem feltétlenül kell, elég ha csak visszafröcsköli kicsit a vizet.
+@ kmarci25
berendeltem közben a K4-et -
Rendeltem 51mm-es vakszűrőt, illetve egyszemélyes kosarat (nyilván nem IMS) aliexpress-ről. A 15 napos szállítás érdekében több darabot rendeltem, ha valaki esetleg keresne ilyet, írjon rám. (Ma rendeltem meg, tehát még nincs itt, így nem is tudok nyilatkozni róla.)
-
válasz
kmarci25 #9112 üzenetére
úgy értem, hogy ~7g, vagy ~14g presszó ledarálásához kb mennyi ideig kell tekerni? reggeli single-shot használathoz (dedica mellé).
azzal akarnám összevetni, hogy mennyi idő ahhoz képest, amíg a greaf-be belerakott ~13,1g babból kiköp ~12g darálékot és amíg püffölöm, hogy kijöjjön belőle a maradék 1,1+g.
(a következő kérdésem az lesz, hogy milyen a retention ezekben a kézi darálókban)
-
válasz
TheProb #8532 üzenetére
685-össel én is jártam már így, nyomogattam gombot, előbb-utóbb lejön egy csészényi. nyilván nem lesz díjnyertes, de ha lehet én nem dobok ki kávét, illetve próbálom felismerni azokat az ízjegyeket, amiket a végére már természetesen túlhevült gép, illetve a túláztatott őrlemény okoz. (az még eszembe se jutott, hogy a már elázott, tamper-elt pogácsából levegyek.)
-
Írtam privátot is, de azért legyen itt is, hátha más okosabb lesz.
Szóval a tartály alján lévő gyűrű nagyon-nagyon-nagyon hasonló, de nem 100% pont ugyanaz. Lehet, hogy ettől még kompatibilisek (legalábbis kívülről) és az is lehet, hogy csak valami gyártástechnológiából adódó okokból van az a pici eltérés (nálam, a legjobban kiálló körben van 3 öntési rögzítőpötty 120° fokonként). És a csavarok is mások (bár azt talán már Te cserélted). Viszont a tartály az teljesen más formájú és az alján ajtó is máshogy van megoldva. Szóval tartok tőle, hogy esetleg milliméteres eltérések lehetnek itt-ott.
Ja, azt meg én néztem el, hogy nekem CM900-asom van, tehát lehet az a széria ki is maradt két iterációnyi módosításból. Egy haveromnak CM702-ese van, majd egyszer talán élőben megnézem mindkét tartályt, illetve azok csatlakozóját. -
Szerintem rosszabb nem lesz, mint az automatából. A gépet se fogja elrontani. Használd el, aztán vegyél jó babot. Legalább lesz alkalmad olcsó kavén megismerkedni a darálóval meg a géppel. (Mellesleg nem írtad milyen daráló lesz mellette, lehet a Dedica, GC közötti különbség ki sem jönne.) Így legalább tudni fogod, hogy mi a különbség bab és bab között, ha a daráló és a presszógép ugyanaz.
(mondom mindezt kb. 3 hónapnyi amatőrséggel)
-
válasz
Digitalpimp #8136 üzenetére
szerintem valamennyire használható a kézikönyve, én nem tenném tönkre.
-
válasz
bagaba1 #7940 üzenetére
Én nem ajánlom a barista csomagot. Én azt rendeltem (a nagyobbat), de a holmik fele szerintem haszontalan. A naked portafilter, az IMS szűrő és a tamper kell csak Neked, bár utóbbi hivatalos delonghi is kapható ennyiért néha használtan, vagy akciósan. Esetleg a mágneses magasító lehet még érdekes, de pl. az én "karba" darálómhoz jobb a műanyag kúp, amit a darálóhoz adtak. A mágneses magasítón sajnos nem lehet keresztülnyomni a tampert, tehát még ez az előnye sincs meg.
A savmentes gőzcső, ill. az őrleménytartó (tető nélkül) teljesen fölösleges szerintem. Ezek nélkül olcsóbban jössz ki, mint az akciós árral.A karral viszont meg vagyok elégedve. Valakinek nem olyan régen volt problémája a nem meztelennel (AVX-ről).
-
válasz
vodrosjozsi #7833 üzenetére
avx-es naked portafilter-t (ims filter-rel) használok a dedica-hoz és tökéletesen illeszkedik (minden más gyári) biztos, hogy kompatibilis a "rendes kar" a dedica-val?
-
Közben átvettem a Graef CM900-at. Első tapasztalatok:
- Több helyen írták a magas retention-t. Ütögetem, meg paskolgatom darálás közben és utána is, de nem nagyon jön belőle semmi extra ennek hatására. Szóval vagy nem ragad benne annyi kávé, vagy annyira benne ragadt, hogy durván erőszakot kéne alkalmazni. Az első takarításkor majd kiderül.
- Finomra őrölés: a burr csavarjainak áthelyezése nélkül, csak a gépen lévő tekerővel lehúztam 5-re. A darálóból nagyon lassan kezdett kijönni "por" (kb. fél perc után), és utána se folyamatosan. Egy ilyen adagon már nem tudta rendesen átnyomni a Dedica a vizet (többszöri indításra is inkább csak csepegett). Most 9-essel próbálkozom. Itt még akarok többször mérni, aztán egyesével elindulok lejjebb, amíg a Dedica bírja. -
válasz
RetepNyaraB #7625 üzenetére
köszönöm a választ
nem akarom noob-ként kötni az ebet a karóhoz, nem azért kérdeztem és nem is vettem rossz néven a magyarázatot.
amiket nem írtam (mert nem éreztem relevánsnak):
- nagyon kicsi a konyhám, ez egy adottság. alapvetően automata kávéfőzőket néztem (sőt előtte senseo-t is akár, annyira olcsó és kicsi volt, csak aztán tájékozódtam, hogy abból nem kávé jön), az automatát (Phillips-nek van kismillió egyféle karosszériába csomagolt gépe, ami még tetszik is) azért vetettem el, mert elég sok helyen azt találtam, hogy nem tartósak. én meg nem problémát akarok venni magamnak.
- a lakásom is kicsi és "konvex" (gyakorlatilag nincs olyan pontja, ahonnan ne lehetne látni minden másik pontját). így igen, fontos az is, hogyan néznek ki azok a konyhai gépek, amik permanensen elől vannak.
- aztán ahogy egyre jobban beleástam magam a témába (youtube főleg), nyilván eljutottam a Weber EG-1-ig és beleszerettem...
- de mivel azt nem fogom megvenni (nyilván), tettem egy lépést hátra és megfogalmaztam magamnak, hogy mit is szeretnék: ez pedig kb. az a színvonal, amit a munkahelyemen iszom a whirlpool automata gépből [kép alapján [ez] ], esetleg annál egy hangyányival jobb. (összehasonlításképpen: eddig instant kávét ittam reggelente itthon, nem mint élvezet, hanem mint koffeinforrás, meg hogy valami meleg legyen gyomromban.)
- szóval a fentiek alapján lett a kávégép a dedica (kicsi, elfogadható kompromisszum, van hozzá kit könnyen beszerezhető módon [igaz a gép árának feléért])
- és ehhez keresnék valami hasonló szintű darálót. megnéztem a használt Mazzer-eket, nincs nagy választék és hát nem is apró darabok.áh, még alszom rá egy párat... (közben megjött az értesítő, hogy mehetnék a Graef-ért is)
és addig iszom a halott kavét reggelente -
Köszi a választ. A Graef-ek és a Delonghi KG521 között van érdemi különbség? Eredetileg utóbbit néztem, mert design-ban passzolt a Dedica-hoz, de azt írták róla, hogy nem tud kellően finoman darálni presszó kávéhoz. De most ugyanezt írjátok a Graef-ekről is. :)
Kézi daráló nem opció, 80ezer felé nem tudok menni gépi esetében sem. (Használtat pedig nem szeretnék.) -
válasz
RetepNyaraB #7611 üzenetére
Van amiben jobb, mint a 900-as?
-
Sziasztok,
ha jól tájékozodom el a topik-ok között, akkor a kérdésem az amatőr topic-ba tartozik.
Graef CM 900 és Sage BCG600SIL közül melyik örlőt ajánlanátok? (Mindkettő 60ezer jó magyar forint lenne újonnan.)
szerk.: eszpresszóhoz, Dedica gép mellé
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- REpont és hulladékgazdálkodás
- Konteó topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- EAFC 25
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- Yettel topik
- Honor Magic V2 - origami
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest