Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
válasz
Mortein #10613 üzenetére
Hát, a Bambino plus pont latte art-ra nem alkalmas. Paplanhabot készít automatikusan, arra jó, de azzal rajzolni nem fogsz semmit. Lehet vele azt is, de akkor manuálisan kell a habot készíteni. Automatán viszont mindenből csinál valamilyen habot, csak éppen nem olyat, amivel lehetne kezdeni valamit. Ha csak arra kell, hogy habos legyen a kávé, akkor tök jó, ha fancy-zni akarsz és tudsz is, akkor meg úgyis kézzel fogod a habot gőzölni.
-
-
válasz
Mortein #9844 üzenetére
Nézd; nem használtam, tehát ne rám fogd, ha veszel és nem tetszik
Avx-nél nagyon kellemes áron lehet rendelni, a pár gondot a V1-ből javították, ami review-t láttam lényegében dícséri. 120k Ft manapság kevés pénz sajnos, ezért kapsz egy 64mm sík késes őrlőt, jónak tűnő késsel.
Ha nem lenne itt a Majorom, simán vevő volnék rá ennyiért. -
válasz
Mortein #9729 üzenetére
Igényfüggő. Sztem ha jó a kézi tejgőzölés, akkor egy flair klasszik remek upgrade. Vagy robot, de az drágább. Ezek a kis kézi dugattyúsok pár éve még sehol nem voltak (vagy nem igazán kiforrott formában), ma meg olyan italt kapsz, mint bármilyen profi géppel (ha el tudod készíteni, persze).
Ha motoros gép kell, az zsebbenyúlós lesz komoly előrelépésre. -
-
looser
addikt
válasz
Mortein #7633 üzenetére
Én nemrég látatlanban ajánlgattam ezt a párost, de amit írsz, az kicsit aggasztó. Ennél az őrlőnél nincs lehetőség plusz alátét beszerelésére, ami eltolja kissé az őrlési fokozatokat? Őszintén szólva nézegettem a dobozokat és ezek az eszközök remek szettnek tűnnek így 60 (+tamper) áron.
-
-
ANDROID???
addikt
válasz
Mortein #3315 üzenetére
Lett ebből az aldisból véve. Ki is lett próbálva, a szarvasi mehet a picsbe, jóval jobbat lehet belőle kihozni, pedig csak Lavazza Crema volt vele készítve. Szarvasihoz képest mindenképp előrelépés ez a gép is.
Szóval nem lesz ezzel csalódás, a szarvasi meg mehet a "műhelybe". :D Mehet a fa alá.Remélem csípek valamelyik Sparban még abból az Oro-ból.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Mortein #3279 üzenetére
Brikkával csak nem boldogulok, extra durvára kéne őrölnöm, hogy pukkanjon, Mokina megeszi ami az automatába megy, közepes szemcseméret, de Brikkánál belassul, ha abszolút nem kocogtatom, csak lehúzom a tetejét, akkor is. Hidegen indítom mert azt olvastam úgy kell, de így meg hideg. Ha forrón indítom, akkor keserű, megég, de talán csak azért, mert lassan jön le, lehet kevés a láng alatta. Ja és 80ml-rel indítok. Alig van paraméter, az a baj.
-
-
válasz
Mortein #3279 üzenetére
Ha a főző a karos presszó, azzal azért lehet jókat húzni.
Szokásos alap: melegítsd elő 20 percet szűrővel együtt, csapolás előtt eressz ki belőle egy szimplányit. Legyen iható kv-d, rendesen őrölve és tömörítve (nem tudom, az aldis őrlő képes-e normális presszó előállítására). Ill. a régi aldis masina ipari 58mm-es szűrős volt, az nagy menőség. Ezt nem ismerem.
A nyomásfokozóssal se volt baj, nem kell túlgongolni ezeket a gépeket. Egy-egy drágább szűrő annyiba fáj, mint az egész hóbelevanc. -
CB
senior tag
válasz
Mortein #2992 üzenetére
Alátétezni akkor kell, ha az őrlőn szinte a legkisebb finomsági értéknél vagy, de még így sem elég finom az őrlemény. Ekkor a forgó kúpos kés alá kell tenni alátétet, így közelebb kerül az álló késhez a forgó.
Ekkor az eddigi, pl. 3-as fokozatból lehet akár pl. 7-es is. Így megint lehet finomítani az őrleményen, az eddigi 3-as finomság sokkal finomabb szemcsét eredményez. Az alátétezéssel vigyázni kell viszont, hogy a kések ne érjenek össze, ha lejjebb veszed az értéket. -
válasz
Mortein #2992 üzenetére
Az alátét segít a finomabbra őrlésben, ami olcsó őrlők esetében különösen hasznos, ha alapból képtelenek presszó finomságot előállítani.
Csak offban teszem azonban hozzá, hogy jellemző módon diszkontban venni speciális eszközöket (bicikli, PC, kávékészítő dolgok stb) nem a legjobb ötlet, kivéve, ha még fogalmad sincs az egészről. 18k forintból nagyon nehéz (nem igazán lehet) minőséget kihozni, pláne, ha ilyen parasztvakító dolgok vannak rajta, mint LED kijelző.A karos kávéfőző 4 évvel ezelőtti modelljét használtam 2 évet és miután kiismeri az ember a fekete lelkét, egész elfogadható, a nagyon kevés pénzért. Pl. ipari szűrőtartó mérete van, vagy volt anno (58mm) és ez máris némi javításra ad lehetőséget - tisztességes szűrőkosarak beszerzése pl.
De sosem fogsz vele tudni előáztatni, nyomást, vagy hőfokot szabályozni. Olaszos kávézásra megteszi, kezdetnek. -
#49155328
törölt tag
válasz
Mortein #2990 üzenetére
Az aldiban lesz dec. 12-től https://minden-akcio.hu/aldi-akcios-ujsagok/ujsag-23674-17 ha csak ennyi a keret akkor én ezt venném, ezt lehet alátétezni.
A Tchibóst nem ismerem de képet megnézve a kúpos késen nincs rögzítő csavar és nem biztos hogy le lehet szedni. -
#85578752
törölt tag
válasz
Mortein #2180 üzenetére
A savanykás íz azért van mert... Alacsony a hőfok. Vagy túl durva az őrlemény, gyorsan fő le. De hát Brikkánál... Gyorsan fő le. A lánggal lehetne játszani, meg a vízmennyiséggel, az őrleményfinomsággal csak addig amíg nem akadályozza a kiáramlást, nekem az IMS szűrő is lassít annyit, hogy már keserűbb a végeredmény mint szeretném, lehet hogy neked beválna pont.
-
válasz
Mortein #2180 üzenetére
Nem nehéz, majd kitapasztalod.
Én se a kisujjamból szívtam ki, hanem olyan itteni emberektől akik nem ma kezdték.
Nagyon sok kávénál bevált nálam, de volt aminél nem. Ezért vettem újra GC-t brikka mellé.
Döglött kávé még arra sem jó.Ghost01: Van olyan?
Szerintem mindenkinek más.
-
kory24
őstag
válasz
Mortein #2134 üzenetére
Nekem is itt ajánlották ezt a videót:
Ami nagyon hasznosnak bizonyult.
Van itthon egy Bialetti Brikka és Mokka Express is.
A Brikkába hideg vizet szoktam tenni, míg a Mokkába meleget.
Nekem így vált be.Ami még érdekes, azt tapasztaltam eddig (igaz túl sokat fajtát nem próbáltam, mert drága móka) , hogy 100% arabica kávékból mindkettő kotyogóban savanykás lötty az eredmény, ami számomra ihatatlan.
Tehát olyanokkal szoktam próbálkozni amikben van robuszta is legalább 20-40%-ban, azokból egész jót készít, főleg a brikka.
-
Nimda
addikt
válasz
Mortein #2136 üzenetére
Az a kávé finoman szólva is szar, döglött. Ha keserű, lehet főzés közbeni égés eredménye, vagy a kávé túlpörkölt. Gyakorolni jó, de én meg nem innám. Hidd el, felejtsd el a forró vizet. Egy valamire való kávé ezt tuti nem igényli, és nem lesz jobb. Én évek óta iszom Brikkával, szinte mindig tökéletes a végeredmény. Azt se felejtsd el, hogy minden kávé más, más őrlési finomságot igényel. Az előre darált kávék meg amint kinyitod őket, máris veszítenek aromájukból.
Azt kell elérned, hogy hideg vízzel (nem jég) legyen kb. 2 perc körüli a lefőzés. De ezzel a kávéval édesmindegy, lehet a darálmány sem passzol. A gyári felsőszűrő esetén, a búzadarához közeli kell legyen az őrlési finomság, illetve picit nagyobb.
-
Nimda
addikt
válasz
Mortein #2134 üzenetére
A Brikkánál nem szabad szelepet "mozgatni", max. közvetlen az elején, hogy a helyén van e. Az a kávé frissen nem lenne rossz, de valószínűleg a boltokban sok a döglött. Forró vízzel sosem főzünk kávét. Aki ezt kitalálta, még sosem ihatott jó kávét kotyogóssal, pláne Brikkával. Az őrlési finomság elvileg jónak kellene hogy legyen a tégláknál (bár Brikkához nem biztos). Várd meg inkább a szemes kávét és daráld magad, sokkal jobb lesz a produktum, még akkor is, ha bolti. Gyakorlás kérdése és menni fog.
Ha gázzal főzöd, a láng ne legyen túl nagy, ne csapjon fel a főző oldalára. Viszont túl kicsi se, mert akkor nem lesz elég nyomás. Akkor jó, ha kb. 2 perc alatt/múlva "kirobban" a kávé. Az elektromos lapokkal sajna nincs tapasztalatom.
-
Deer76
aktív tag
válasz
Mortein #2125 üzenetére
Kapuczíner Brasil Santos, Velencei gondolások, Palermo Aranya, Espresso Italiano (egyik kolléganőm a Jubileum blendet szereti tőlük)
AVX: Brasil Santos, Guatemala Huehuetenango
De Brikkával működhetnek a gyümölcsösebb ízvilágú kávék is, pl egy Etióp Yrgachaffe.
Esetleg kipróbálni később egy Roastopus kávét.
Szerintem. -
válasz
Mortein #2125 üzenetére
Igazi olasz pörkölést neki! Most a Rossi sziciliai eszpresszo van bent nekem. Nulla sav szinte és kellően aromás.
Nézd meg még a Tchibo szemes exclusive-ot is.
Ha pedig van Auchan (míg be nem zár mindenhol a pletykák szerint) akkor ott is van saját márkás sötét pörkölésű. -
#85578752
törölt tag
válasz
Mortein #2073 üzenetére
Pellinit, vagy valamit az Omnia Barista Style sorozatból. pl. a Brasilt, vagy valami hondurasi frissen pörköltet a Kávékalmártól vagy más ajánlott kis pörkölőtől. Aztán lehet hogy valami bolti is bejön.
A Hario Mini Mill Plus jó, ha raksz a tengelyére egy zsugorcsövet hogy ne lötyögjön nagyobb szemcseméretnél, a fix őrlő kerámiára meg tekersz vastagabb fajta (scotch) szalagból pár menetet hogy szintén ne lötyögjön. Nem tudom miért készítik lötyögősre, filterhez így alapból nem jó, de így feljavítva egészen korrekt kotyogóshoz is, filterhez is. -
#85578752
törölt tag
válasz
Mortein #2069 üzenetére
Nem sokkal több macera egy kis karos gép mint egy kotyogós, az automata ha tényleg tisztán tartod több törődést igényel mint egy karos. Barkácsolási kedvtől is függ a dolog.
Egy Delonghi karos 30 körül van, a gőzcsövét ki kell cserélni és szimplafalú kosarakat kell hozzá venni. De vannak bevált karosok használtan ilyen árban. A használt régi (8-10 éves) automaták 30-40 körül már nagyon elöregedett műanyagból vannak, pattognak szét az alkatrészek, rögzítőelemek. -
Nimda
addikt
válasz
Mortein #2062 üzenetére
Ezek szubjektív dolgok, kinek melyik ízlik jobban. A Brikka produktuma (talán a crema miatt is + a nagyobb nyomás) kicsit közelebb van egy presszóhoz (ha valaki ezt szereti), mint az átlagos kotyogóké. Persze ez még nagyon sok minden függvénye, kávé, őrlés, víz mennyisége, hőfok stb. Nem lehet kijelenteni, hogy egyik jobb a másiknál, puding próbája az evés.
nyisziati minél kisebb az adag, annál jobb az ízkoncentráció. ez így igaz. Bár a 2-es Brikka egy személyes adagot főz, ha a jelölést vesszük figyelembe.
Polarstar én anno fordítva lepődtem meg
-
#85578752
törölt tag
válasz
Mortein #2040 üzenetére
Évekig lehet inni belőle kávét, akkor se viszel a szervezetedbe annyi alumíniumot mint amennyi egy savlekötő tablettában van.
Itt az derül ki, hogy 5 főzés után kb. ugyanannyi oldódik ki mint egy acélból, de ha utána mosogatógépben mosod át, leoldódik az oxid réteg és megint kioldódhat annyi mint újkorában.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388725/ -
waxos
csendes tag
válasz
Mortein #1846 üzenetére
Akkor meg is válaszoltad magadnak a kérdést. Kotyogóból próbálj minél kisebbet venni (1-2 személyes), és ha nem igényled a tetejére a Brikka-habot, jóval kevesebb pénzért is kapsz jót pl: Bialetti Moka Express, Mokina vagy esetleg vmelyik Forever. Ha nem zavar a tekergetés, akkor mellé egy Hario kézi és készen is vagy, utána meg mehet is bele vmi friss alapanyag. Ha esetleg idővel tovább akarnál lépni, utazós/nyaralós szettnek még mindig jó lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SSD kibeszélő
- Milyen egeret válasszak?
- Energiaital topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged