Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
looser #10859 üzenetére
Ismertek, majd hozzáraktok a véleményemhez -60%-ot a köz kedvéért. Elég öreg vagyok hozzá, hogy már ne akarjak bárki másnak megfelelni és ezt egyáltalán nem támadó éllel írom, csak tényként.
Azt le szeretném szögezni mindazonáltal alapvetésként, hogy ez a fórum is a fekete leves kedvelők táborába tartozik, ha nem is az elvetemült kategóriába. A kv élvezeti cikk és így bizony nem az a cél, hogy olcsó legyen és sok, hanem, hogy finom. Ez pedig sajnos feltételez egy minimális minőséget, ami alá nem megy az ember gyermeke. Kinek hol van ez a pont; teljességgel elfogadom, egyéni pref. Az enyém úgy fest, feljebb. Pont.
Tavaly ősszel volt az avx blend teszt, amiben én is részt vettem, volt ott Pellini, Danetti, meg egyéb, számomra eleve gyanús konzum márka cucca és többnyire nem is ízlettek, mert nem ilyen jellegű kávékat iszom önszántamból. De pl. döglött egy sem volt és ihatóra ki lehetett hozni, mint legkisebb közös többszörös.
Mostanság próbálok valóban értelmezhetőbb áron babhoz jutni. Szívesen lennék top fogyasztó, az 5k+Ft/200g kategóriában, de havi 2,5kg mellett ez nekem nagyon sok pénz. Igazából ha simán lenne rá, akkor is kisül az agyam a gondolattól. Tehát keresek néha alább és elfogadom, hogy az elvárások mások lesznek. De a single originből nem adok lejjebb, sőt, lehetőleg (olcsó) brazil se kell. Innen már nagyot nem lehet nyerni, csodák nincsenek, ahogy koxx mondaná. Sajnálom, ha borzolom a kedélyeket. Az utóbbi két, általam megosztott pörkölő közül ez egyik már a szódával elmegy kategória, de akár feljebb is. Akit érdekel, rápróbál, megosztja saját tapasztalatait, jó az.
Az Aldiba kétségbeesésemben mentem le, hogy a vendégeknek adjak valamit és rápróbáltam a Nicaraguára. Nekem nagy csalódás volt, bár persze nem tudom mit is vártam. Szigorúan véve nem annyira fekete, mint a karácsonyi (azt nem én fotóztam, brrr...), a nagy baja a döglöttség. Vagy horribile dictu annyira friss, hogy a sok CO2 miatt esik át rajta a víz. Nem fog kiderülni.
Íme, napsütésben. Auto HDR sajnos kihozta tapsosra, élőben esküszöm, nagyjából fekete. Az is látszik, hogy enyhén csillog a felszín, mert elkezdődött az olaj kiválás. Van ennél biztos sokkal rosszabb is, ja. De a lényeg a csészében van, ott meg nekem ez semmilyen szintet nem ütött meg. -
válasz
looser #10856 üzenetére
Ha a két gyerek mellett és a húsvéti nyúl mellett időm jut, lefotózom, #csakneked. Az enyém nem ilyen, fekete. Ezenkívül döglött, átesik rajta a víz bármilyen őrlőállásban. Nyomásfokozóval biztos lehet belőle valami kihozni, csak minek.
Természetesen mindenki leírhatja a saját vérmérséklete és igényeinek megfelelő véleményét - mégpedig lehetőleg anélkül, hogy a másikat minősítené közben, mert véleménye eltér az övétől, nemigaz? Buék.Szerk.: a 2wheels másik zacskója, a burundi eggyel ihatóbb az etiópnál. Ez nem olajos legalább, bár érdekes, egyéni ízjegyek ebben sem fedezhetők fel. SCA 84 pont, mi
-
válasz
looser #10840 üzenetére
Már a duma is nagyon rossz 🤦 Mint a müzliken. Megy a vetítés ezerrel, én viszont elolvasom szépen a cetlit, miből mennyi - ha már a cég magától nem vallja be, de sajnos muszáj neki feltüntetni apró betűvel  Namost kávén nem kötelező, hogy akkor mennyi is a robi-arábika arány, mint alapvető infó. Innentől nem hiszek el semmit. Lassú pörkölés, mi? My ass. Ha pedig még be is vallják az "enyhén kesernyés ízt a bécsi pörkölés miatt", na köszike, mást nézzetek madárnak lécci. De én már rég sznob kötschög vagyok ez is biztos 🙃
looser@ én hagynám az aldis csodát még egy hónapig ülni, ha márciusi pörk... Nagyon sárkányos lehet a CO²-től.
-
Peterhappy
őstag
válasz
looser #10583 üzenetére
Ööö... annyira nem is meglepő... Most megnéztem, meg van a tömítés, én voltam balhimbilimbi. Gyárilag rajta volt.
Csak a MM-ben nem volt rajta a kiállított Mokán, amit néztünk, és ott azt mondták, az így normális, a csomagban lesz, külön zacskóban.
És mivel a Venusnál van egy pici hézag a kotyogós két része között, azt hittem, majd oda fog kerülni.
Hát nem vagyok egy nagy kotyogós szakértő, ezt most újfent kiderült -
válasz
looser #10523 üzenetére
Oké, hogy gyors az oldal. Nálam sok a nem megjeleníthető tartalom vagy hiba. Még jó hogy nincs flash.
Természetesen mint mindig, most is igaz hogy nem informatív a kávé íze. "A sivatagi homok édes illatával emlékeztet az Afrikai szaharára.." csak nem a tevekakira gondolt a költő? -
tuzpenge
őstag
válasz
looser #10481 üzenetére
Háááát szerintem ez olyan lesz mint az ára.....már a képeken is sorjás a széle...Én anno vettem az avx-től az olcsóbbik szűrőt, de rá egy 3 hónapra megvettem az ims-t és ég és föld a különbség a végeredményben (de tényleg). Sajnos igaz hogy hosszútávon az olcsóbb lesz a drága....
-
mekker
őstag
válasz
looser #10327 üzenetére
Közben vettem ettől a Kussy Coffee-tól, de sajnos nem a timsó ízesítésűt :/ [kép] Átvételkor pont 3 hetes pörkölésű, ami tekintve, hogy lengyelből jön, nem rossz. Nem egy nagyon gourmet cucc, de ha rendeltek easyboxba, akkor érdemes bedobni egyet a kosárba. [link]
Amivel még mostanában elégedett voltam, az az AVX Indian Monsooned Malaba [kép] . Nem találom a linket, de MM-ban vettem, szintén december közepéig batchből, és kb 10 eFt/kg. Brikkával már elsőre sikerült jót "főzni" belőle.
-
jézusom
addikt
válasz
looser #10404 üzenetére
Én is most vettem ORO-t, de volt rá még kupon
valami 3500 volt egy kilo. De nekem annyira nem jött be, nagy részét levákuumoztam és fagyasztom inkább. Tartalékba jó lesz. Illata nagyon jó, de nekem kicsit savanykás, jobban szeretem a kakaós nem savanyú kávékat. A kommersz márkákból kedvencem idáig a davidoff 57 dark&chocolate
-
válasz
looser #10129 üzenetére
Na! Reggelt! Kipucoltam a gépet, szépen meg is száradt.
A kávé nekem jól esett. Van egy erősebb karaktere. Szerintem nem túl komplikált ízű amúgy. Nem tartalmaz hatalmas meglepetést vagy csavart. Tizes skálán négyes a pörkölés. Semmi olajos kicsapódás, matt, egészséges szemek. Brikkával készítettem.
Apropó! A kávét október 28-án gyártották! Nem nagy a csomag, de friss. Egy próbát megér. -
iatti
aktív tag
a baby-k picit kimentek a divatból. én úgy tudom minden megegyezik a classic-kal, csak a ház más.
ma ránéztem nálunk is van az aldiban ez a kávé. ha nem vettem volna a héten szegedről egy kilót, megpróbáltam volna.na majd legközelebb. szegedről a dolce vita jött,már párszor rendeltem.nálam veri a la piazza-t, meg a velencei gondolásokat is.
-
Miért hagyjam, mikor ez tény? Nem személyes támadást igyekszem elkövetni ellened, vagy bárki más ellen, hanem színvonalat emelni. Ha ebből nem kérsz a te dolgod, csak közben nem lesz attól igazad, ha zajosan szidsz engem.
Attól, mert ki tudsz fogni friss pörkölést (égetést) nagyipari termékből, ez egyrészt nem általános, másrészt a minősége sem lesz jobb, csak legalább nem ősi.
Pl. az általánosan ajánlott Goriziana Grand Cru - mely az esetek döntő többségében frissen pörkölve érkezik hozzád - egyszerűen jobb, mint a Lavazza, Kimbo&friends. Gyakorlatilag ugyanazon az áron 🤷 Arabica presszó kávé, mely a fogyasztók azon döntő többségének ízleni fog, akik nem a new wave vonalra buknak és nem is kérnek belőle.
De írhatom az avx babokat is, melyek ár\értékben igazából egyedülállóak, bár én rég ittam tőlük rendszeresen. Most épp van egy kilós rendelésem, szívesen írok róluk, ha megittam és érdekel. Bár nem a 6k\kg vonal, az is igaz.
Az is bizonyára feltűnhetett (volna), hogy sosem reklámozom fancy cégek méregdrága pörköléseit ebben a csoportban, legfeljebb, ha valaki kifejezetten érdeklődik irántuk.
Azt hiszem körbejártam a témát, béke.luksa kedves @ imádom a konstruktív kritikáid. Mindig örömmel olvasom!
-
kmarci25
veterán
Mindenki olyat igyon, ami ízlik neki, de az mindenképp igazi, hogy a boltban kapható és a kispörkölőknél beszerezhető kávék között és és föld a különbség. Konkrétan egy Starbucks legvilágosabb pörkölést kóstoltam, ami szinte megegyezett palyotz legsötétebb pörkölésével. Az ízről nem beszélek, mert az szubjektív, csak annyi hogy az SB számomra élvezhetetlenül keserű volt.
-
A the single egy eléggé elcseszett dizájn, akárhogy fényezik. Nagy, lapos felület, kicsi szűrő rész -> rohadt nehéz normális kivonatolást elérni.
Amivel könnyebb, az a LaMarzocco-féle kémény szerű szingli kosár. Oda viszont kell egy komplett betöltő segéd és tamper kombó, ami rondán megdrágítja.Illetve a flair klasszik vonal, a keskeny és magas kosárral. Az príma.
Amúgy marad a dupla shot, mint egyszerű, önszivatás mentes alapvetés
-
jézusom
addikt
Jó gyerekek, köszi! Megnyugtattatok, hogy mégis tudok jó kávét főzni
Igazából az ár másodlagos, igaz van pár hobbim, de a kv az szent. Most egyébként lavazza gusto fortét meg valami sparos arabicát iszom, ami akciós volt, és nem rossz az se. Amúgy is most kóstolgatós fázisban vagyok. Sőt szerintem mindig új izeket fogok kipróbálni, nem fogok leragadni egynél. A tamperálásra jobban oda fogok figyelni, még erre a felső filterre talán áldozok ha találok szimpatikusat. Az iszappal végülis együtt tudok élni
Egyébként kotyogós korszakomban a kedvencem a segafredo peru tájjellegű volt, kÍnaiban olcsó volt, de az darált volt. Most ha találok valami szemes peruit tuti veszek. Az nem volt savas, szép lágy volt az Íze. Bár most már inkább kicsit kesernyésebb felé húzok
-
vodrosjozsi
addikt
Igen csak most kicsit szűkösen férek el a konyhában (elég kicsi) és nem akartam külön darálót venni mert akkor még több helyet foglal el.
Bár lehet azt csinálom, hogy megveszem a kiszemelt egyedet, veszek mellé egy graef 702-őt és azt meg elrakom használat után, bár épp ezt akartam elkerülni
De azért köszönöm
retepnyarab:
Az nagyszerű mert kifejezetten ehhez a géphez vették 1 hónapja, de akkor ez van. -
inf3rno
nagyúr
Általában amiket nézek receptek azok ugyanezek, hogy két evőkanál + 1 liter víz, szóval olyan nagy gond nem lehet vele.
Próbáld ki egy vízforralón, azon látni fogod, hogy mennyire használ. Ami még érdekes lehet az a hőmérséklet, mert ha forró a sav, akkor nagyon meg tud gyorsulni a korrózió. Nekem pl volt régi rezes vízforralóm, és ha azt forrón eceteztem, akkor rendesen kék lett tőle a víz a kioldódott réztől. Hidegen lassabb volt a vízkőtelenítés, de a fémet sem marta meg annyira. Ennek esetleg akkor van jelentősége, ha programozható ez a része a gépnek, és alacsonyabbra tudod állítani a hőfokot hosszabb átmosási idővel. Én koncentrációban és hőmérsékletben is lemennék a minimumra, ami még leszedi a vízkövet. [link] [link]
Néztem közben tovább a táblázatokat, és úgy néz ki, hogy itt bonyolultabb a kémiai része a dolognak, mert a vajsav még rosszabb, mint az ecetsav, méretben meg a tejsav a kettő között van, és az meg jobb, mint az ecetsav. Szóval a plusz hidroxil csoportnak komoly jelentősége van, ahogy gondolom a citromsavon is a plusz hidroxil és sav csoportoknak. A konklúzió mondjuk ugyanaz, a háztartási szerek közül a citromsav a legjobb a tömítéseknek, az ecet meg felejtős. Jó, hogy ez kiderült, mert simán kieceteztem volna a gépet a következő alkalommal.
Azt hiszem már volt szó róla régebben, hogy meg lehet közelíteni ezt a másik irányból is, hogy vízlágyító ioncserélő gyantát teszel fel. A DeLonghinál nálam pl lehet venni is a gyártótól ilyen gyantás szűrőt, a gyantát pedig ha nátriumos, akkor lehet tömény sóoldattal regenerálni. Az alu szempontjából ez lenne a legjobb megoldás, mert ritkábban kéne vízkövezni. Van hidrogénes ioncserélő is, ami nincs olyan hatással az ízre, mint a sós, de azt nem tudod házilag regenerálni.
-
-
#85578752
törölt tag
Le fogom tesztelni megint.
Rágebben Sage-nél azt vettem észre, hogy ha presszó finomságú az őrlemény, nyomásfokozó kosárral egy darabig jó a lefolyás, lassabb mint durva őrleménnyel, de mivel ponttól pontig folyik a víz, szétmossa a jól tömörített pogácsát.
Updosinggal, amikor főzés közben a kávé felduzzad a felsőszűrő szintjéig, (látszik főzés után a felsőszűrő mintája a zaccpogácsán és egy darabban lehet kiütni), nem tudja szétmosni a víz a kávét, belassul a lefolyás, de egyenletes, nem fullad be.
Ha jól van tömörítve. Ha nincs, megreped, keveredik, részleges lesz a kioldódás, egyszerre keserű és savanyú a kávé. Gondolom ez ugyanolyan nyomásfokozóssal is. Nem kizárt hogy tökéletesen jó nyomásfokozóssal is a presszó, csak nem praktikus. És mivel a maradék víz nem folyik ki alul, ázottabb a zaccpogácsa, nem is lehet egyben kiütni. -
Osynho
addikt
"(kiszedtem a nyomásfokozót ) de ugye ez csak amolyan habképző izé ezeken a főzőkön"
"Az első mondatot nem egészen értem, mivel ugye nincs más szerepe az ilyen szűrőnek és karkialakításnak (röfi) mint hogy felhabosítja a - szinte bármilyen finomságú - őrleményt"
Én ezekre reagáltam elsősorban.
Már hogy ne lenne szerepe a kávénak a tömítést tekintve?
Sose állítottam az ellenkezőjét. Simán lefullad a Dedica, ha jól lenyomkodja valaki a kávét. Az általad linkelt videóban is van erre vonatkozó megjegyzés. Én csak annyit állítottam, hogy a presszó egyik alapja, hogy a kávé maga tömörít, ennek őrlése, előkészítése, tamperelése, a megfelelő hőmérséklet és egyéb tényezők adják a jó végeredményt. Onnatól, hogy nyomásfokozós a kar, nem lesz optimális a kávé kivonatolása. Tehát vagy nyomásfokozós kar és kompromisszum, vagy hagyományos szűrő és pontos őrlés, mérés, előkészítés, tamperelés -> ideális esetben jobb kávé. Nyomásfokozós karban is lehet pepecselni, de mivel nyomásfokozós, nincs rajta akkora hangsúly, mint pl egy naked karnál, ahol összefröcsköli a konyhát és 8 másodperc alatt átzubog a víz, ha rosszul csinálsz valamit. A nyomásfokozós kar olyan, mint egy automata. Mindig tud egy korrekt, iható kávét, de igazán jó sose lesz.
"A víz útjának láncolatában a bojlertől a csészéig minden szerepet játszik, a pumpától a kávépogácsán és felsőszűrőn át a karba helyezett szűrőig."
Így van. Pl a hőstabilitás, vízterítés is befolyásolja, amiben pedig egy komolyabb gép más szintet fog képviselni. Vagy pl a víz. Tehát minden.
-
#85578752
törölt tag
Az automatáknál a nyomásviszonyok stabilizálhatóak egy nyomásfokozóval, ha megvan a megfelelő lefolyás és főzési idő, csak azt a szemcseméretet kell eltalálni, ahol a legideálisabb a kioldódás az adott őrlővel, a lehető legfinomabb őrlemény, keserű mellékíz nélkül. Utána megint lehet állítgatni a nyomást és ha eltűnik a túl lassú főzés miatti fanyarság, akkor már csak a főzet hosszával kell játszani hogy meglegyen az optimális főzet.
Itt nem annyira játszik szerepet az előkészítés, mert egy rugós dugattyú végzi a tamperelést a főzőhengerben, igazából annyira nem számít ennek a kialakítása, hogy pl. a Jurákban egy ponton támadja a víz a pogácsát, míg karos gépeknél gondosan ügyelnek arra hogy egyenletes eloszlású esőztető rendszerként működjön a felsőszűrő. -
Osynho
addikt
A nyomásfokozós kialakításnak elsősorban a nyomás fokozása a feladata, bármilyen (akár előre őlrölt) kávé használatakor.
Tehát kényszermegoldás, kompromisszum. Igen, a kávé is habosabb lesz, mivel a kis lukon nagy nyomással átvergődik szegény kávé, de ez ugye nem a hagyományos értelemben vett crema. A habot valóban a minél frissebb kávé garantálja (nyilván a kezdeti pihentetést érdemes betartani), de ezen kívül a presszó elkészítéséhez lényeges, hogy maga a kávé tömörítsen, a kávé ideális őrlése adja meg a lefolyás hosszát, ezzel szabályozva a kivonatolást. Persze, hogy más lesz egy nyomásfokozós karral elkészített kávé íze, ha különböző beállításokkal őrli az ember, de a nyomásfokozó állítja elő nyomást, nem pedig a kávé. Pont ezt mutatja be a linkelt videó is.
-
Osynho
addikt
Ez okés, csak a "mindent kihozni" a Dedicából többe kerül, mint a kávéfőző, illetve annyért kapsz már pl egy GC-t használtan. A disztribútor nélkül is lehet szép lefolyást prezentálni, még naked karral is, nem gondolom, hogy elengedhetetlen kelléke egy Dedicának.
. A wdt pedig egy parafadugó és pár tű.
"de ugye ez csak amolyan habképző izé ezeken a főzőkön, az őrlemény minél megfelelőbb kivonatolása viszont alapvető"
A nyomásfokozó használatával hogy tudod belőni az adott kávéhoz az őrlés finomságát? Mivel nem a kávé tömítésével áll fel a nyomás, nem hiszem, hogy lehetséges az ideális pogácsa létrehozása, így a kivonatolás megfelelősége is kérdéses. Illetve tamperelve le is fullad szegény gép.
-
-
inf3rno
nagyúr
Írt közben az Expolygon:
"Ebben a szegmensben nem erősek a beszállítóink, mivel kifejezetten a vendéglátós gépek alkatrészeivel foglalkoznak, de sikerült szűrőt találni.
Precision Filter 2T H22, H24, H26
IMs szűrőkből 3 méretet találtunk (mélységben térnek el), de Ec865-ös egyik leírásában sem szerepel, ezen szűrők ára nettó 4650 és 5500 Ft között mozog, beszerzési idejük 6-8 munkanap.
Nyitott kart nem találtam partnereinknél, csak keresés alapján belefutottam az Ebayen.
Link: [link]
Link: [link]"
-
Mindenképp dícséretes, hogy a sz@rrá aszalt, "prémium krémának" becézett robuszta élelmiszeripari hulladékok mellett próbálják a single origin arabokat népszerűsíteni. Nyilván nem lesz egetverő a cucc, de valahol el kell kezdeni nevelni a népet, hogy a 3in1 instant Jakobszon túl is van élet
Ráadásul a Malabar egy hálás darab; igénytelen az elkészítésre és ha eleget raksz bele, a koffeintől lerepül az álbajszod.
-
-
Nem rég vettem egy ilyen kis kézit, de szerintem ugyanaz mint a lábas. Etióp Kézi Pörkölő
Eddig kb 500gr-ot pörköltem vele. Mind azonnal megkóstoltam. Nekem ízlik, lehet mert saját készítés, de bejön.
Úgy érzem egyelőre maradok ezen a vonalon. Szemetel, de én tűzhelynél csinálom. utána alapos takarítás. -
Barátom szomszédja egy rozsdamentes tepsiben teríti szét egyenletesen a zöld kávét és hőlégfúvóval nyomatja az első reccsig.
Szemre jól nézett ki amit pörkölt, de kóstolni még nem kóstoltam.
Abban a juta zsákban szerintem csak megdöglik a kávé.
Én kiürült szelepes, simítózáras kávés zacskóban tárolnám. -
-
-
cSuwwi
senior tag
Igen, pontosan olyan amit írsz, kb. egy szarvasival van egy szinten. Sima kosara van, nem nyomásfokozós, így a bolti tégla amivel régen etettem az ehhez elvárt "minőséget" produkálta, amiből elegem lett, ekkor vettem a graef őrlőt első körben, most jön a főző.
Max. az őrlő árát szeretném rászánni, ez a gorenje remélhetőleg jó lesz első körben: Gorenje ESCM15DBK
Ugyanazt tudja mint a többi ebben az árfekvésben, csak jobban összeszedettnek tűnik, és a manual átolvasása után tudja amire szükség van. Az érintőpanel kicsit parasztvakítás, de modern külsőt ad neki. A mostanihoz képest biztosan jobb lesz.
Köszi a segítséget -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Óra topik
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen házat vegyek?
- Gaming notebook topik
- Nintendo Switch 2
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Raspberry Pi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged