- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anubris
őstag
Ma jött meg 3 kávé a pacificaffe-tól.
Nem látok pörkölési dátumot.
Felül van egy minőségét megőrzi dátum. Pl: 280624. Lehet hogy akkor a pörkölést a minőségét megőrzi -1 évvel kell itt nézni vagy fel kellene legyen tüntetve? -
Pancsermeste
őstag
Sziasztok!
Nem vagyok nagy kávé fanatikus, inkább csak munkahelyen iszom, akkor is KV automatából. (attól meg kb. minden jobb)
Itthon csak ritkán kávézom, eddig egy egyszerű eszpresszóval főzve. Most beszereztem egy HiBrew H2B 5in1 készüléket, amitől nem várok csodát, ám most ki szeretném próbálni, szóval tudnátok hozzá ajánlani valami olcsó és gazdaságos kapszulát? Sajnos egyáltalán nem ismerem ezeket, így csak ötleteket szeretnék, hogy mégis mivel kezdjek ami gazdaságos de finom... -
TDX
tag
válasz
kmarci25 #9294 üzenetére
Ezzel szerintem nincs gond igazából ha tényleg gyorsan ki tudod venni és nem kell 100x kinyitni egy alapvetően fagyóban tartott nagy zacsit. Én 200g-os zacsikból veszek mindig ki egy-egy adagot amik a fagyóban vannak alapvetően. Ez nálam jól működik, úgyhogy én 1 kg-t inkább azért szétbontanám ekkora részekre.
Többször is volt, hogy 400g-t kétfelé szedtem, egyik fele a fentebbi szerint lett használva, a másik pedig egyből 18g-onként fagyasztva. Amikor a 200g végére értem, összekóstolva a zacskó végét egy külön fagyasztott adaggal egyértelmű volt melyik melyik. Az adagonként fagyasztott jobb volt egymás mellett kóstolva, több íze volt még, de a zacskó vége is azért jó kávét eredményezett.
-
-
tuzpenge
őstag
Sziasztok!
Hölgyek - Urak: vettem 2 kg grand cru kávét (viszonylag friss), és szeretném megőrizni az állagát amennyire lehet. Hogyan tegyem ezt? A bontott (amit most fogyasztok) zacskót kiporciózom és fagyasztóba teszem. Ez OK. De a bontatlannal hogyan csináljam? Azt is úgy ahogy van bontatlanul tegyem a fagyóba és mikor rá kerül a sor porciózzam szét? Vagy hogyan ajánlanátok?
Köszi! -
goom
senior tag
Köszönöm! Örülök, mert éppen Goriziana kávét készítek a héten itthon is.
Már több hónapja Kapucziner vagy Pall&Yotz ízeket kóstolok, de ez most egészen meglepett! Az árához képest (és hogy nem pár napja pörkölt, kézműves kávé) nagyon finom szerintem. -
goom
senior tag
válasz
kmarci25 #9286 üzenetére
Egyesületünk túrákat szervez, évente 5-6 alkalommal. A reggeli kávét szeretnénk megoldani - ami kb. 60-80 adagot jelent, egy-két órán belül. Nem specialty szinten, de ne is egy ízetlen lötty legyen...
Úgy sejtem, hogy talán a POD lehet a megoldás, ugye? És ha igen: melyiket, milyent? Egy La Piccola Sara háromszor annyiba kerül, mint mondjuk egy Lollo... -
Pease
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #9254 üzenetére
Sikerült jó áron elhozni egy dedica ec 685-t, így belefér a keretemben a bottomless portafilter, kézi örlő kingrinder k4/k6 (aliexpress / ebay?!). Valaki írta egyik hsz-ben, hogy 100 usd alatt rendelt aliról K6-t de én nem találom.
-
válasz
RetepNyaraB #9283 üzenetére
Igazad van! Kellene többet tudni az arányokról. Hagyjuk már a szuper titkolózást.
Sajnos a részinformációk trendek manapság.
És az sem javít ezen, hogy az arabica bajban van az időjárás változás miatt.
Egyre több lesz várhatóan a keverék százalék feltüntetése nélkül.
Menjünk tüntetni? -
-
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #9280 üzenetére
Szerintem ne. Anno én rendeltem így, pont a Kapuczinertől. Karos géphez kértem őrölni és csak a nyomásfokozós kosárral tudtam belőle értelmeset kihozni, úgy zubogott át rajta a víz, hogy pár mp alatt lejött 50g. A végén kotyogósban ment el a 250g nagyobbik része.
Szóval szerintem -
Anubris
őstag
Mi a véleményetek arról, ha pl. a kapucziner oldaláról rendelnék ugyanabból a kávéból szemes és őrölt változatot is?
Arra lennék kváncsi, hogy sikerül-e megtalálnom az ideális őrlési szemcseméretet.Jelenleg el vagyok bizonytalanodva, hogy az adott kávét amit készítek olyan amilyennek lennie kell csak egyszerűen nem jön be az íze, vagy rosszul készítem el.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9275 üzenetére
Én nem vagyok e témában ennyire indulatos, de megértelek. Én pl. néha (reggelente) kifejezetten élvezem, ha egy blendben van robusta is, most épp a közönségkedvenc Velencei gondolások van itthon, de a Pacificoffee Piazza-ja is jó volt. Reggelre, belökni a napot pont jó, vagy melóhelyen délután, ebéd után tökéletes.
Persze, ezek a kispörkölők. Van még a Starbucks Blonde-jából, ami nem tudom hogy fog elfogyni, mert az ugyan a legvilágosabb pörkölésük, és asszem kizárólag Arabica, de valami mérhetetlenül keserű. Az első korty után kell a víz, hogy lemossa.
-
válasz
kmarci25 #9274 üzenetére
Rohadjanak meg. Mikor szemérmesen hallgatnak az arányról, akkor kb a fele robi lehet. Tegnap volt nálam egy srác robotot hasonlítani a csíbó automatájával (az automata nem volt rossz, meglepetésre) és valami büntető costa blend volt nála, na ott se árulták el mennyi a mocsári tüske benne, de pusztító egy íze volt... Csak kávéskanálllal kóstoltam háromszor és már remegett a lábam. Aki kiötli ezeket, az igya is meg
-
kmarci25
veterán
válasz
Polarstar #9273 üzenetére
Hát, sokat nem írnak róla. Annyit tudni, hogy arabica és robusta (arány nincs), plusz ízben dió, szercsendió, karamell. Ja, és igen: csak India.
-
válasz
Mr.Csizmás #9271 üzenetére
Oké, a csomagolát látom. A beltartalom érdekelne.
Valami indiai mix lesz ez ahogy láttam. -
válasz
Mr.Csizmás #9271 üzenetére
S van köze a névnek a babhoz? Ha igen, akkor ez valami indonéz, vagy malabar.
-
-
válasz
RetepNyaraB #9264 üzenetére
szarvasi cm4677
nem nyomifokis kis / nagy kosárral, belevaló tamper, wdt, puckscreen meg cm702
Ennyi az opció
Próbálni fogom a gyorsabb lefolyást -
Richemano85
csendes tag
Helló!
A fél éves Graef ES 850 Marchesa kávéfőző gépem kávéfőzés közben esetenként a kar mellett enyhe csöpögés és vagy vízfolyás tapasztalható. A kart erősebben ráhúzva ez megszűnik de nem akarom a fejet ki koptatni. Van valakinek ötlete hogy ez hogyan orvosolható? -
válasz
body007 #9262 üzenetére
Mi is a gép?
Ha valami pici hőpatronos, annak nem fog jól állni a hosszú lefolyás, mert kihűl közben. Esetleg el lehet menni turbo shot irányba próbából. Ennek lényege, hogy mindenképp 20mp-en belül, de jellemzően inkább 15-17mp alatt, 1:3 arányt célozva készíteni az italt. Tehát gyorsan, sokat :)
Ocsmány lefolyás lesz és nagyjából zéró test, viszont jó esetben egy rendkívül gyümölcsös, édes végeredmény. -
válasz
RetepNyaraB #9261 üzenetére
A lehetőségek:
- őrlemény finomsága
- tamper
- átfolyás idejeAmi nincs:
- hőfok állítás
Akkor picit finomítok az őrleményen és picit többet is belepréselek a single kosárba
Amúgy lehet tényleg akkor volt jobb mikor túltömtem véletlen a kosarat... -
válasz
body007 #9260 üzenetére
Hőfok első körben. Átfolyás szabályzás második körben. Ha tehát nem finom a sima 30mp 1:2 arány, akkor finomítani a darálón, lassítani a lefolyást és növelni az arányt akár 1:3-ra.
De mivel Kapucziner sötétre pörköl 95%-ban (akkor is ha azt mondja világos), próbáld a hőfokot, 1:2,5 aránnyal és 30-35mp kornyékén. Irányadónak 🤷
Ha nem savanyú, nyertél. -
Világosabb babból (úgy általánosságban) hogyan készítünk presszót?
Erről van szó:
Kongó Kivu
Amúgy biztos vak vagyok de nem látom az oldalon, h világos pöri...Van egy bevált módszerem sötét babokhoz de ez nem az igazi úgy. Néha összejön - de komolyan azt se tudom mit csinálok máshogy
Na jólvan, oda van az írva:
Mondjuk én a lap alján kerestem a specifikációknál -
Gabás
addikt
Egy Dedica előrelépés lenne egy régebbi fajta Brikkához képest? Hozzátéve, hogy a capuccino a kedvenc. Jó daráló már van.
-
Hideg kivonatolt kávéhoz milyen márkákat javasoltok. Csak semmi citromos marhaság...
-
Nézd, a mákdarálóval nem lesz két egyforma italod és azt sem tudod mit, merre rontasz el az előkészítésnél. Ennél még egy hario skerton pro is jobb őrleményt csinál, de azt horror tekerni, ellenségemnek sem kívánom.
Nehéz megúszni őrlő nélkül, ha bármilyen előrelépést szeretnél. Legalább egy timemore-on töprengj el, de szorgos barátainktól egy kin k4 is nagyon olcsó tud lenni, ha épp akcijó van...
Btw kotyogóssal nagyon jó italt lehet készíteni, csak ne hívjuk presszónak. -
Pease
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #9251 üzenetére
köszi!
Kávéfőzőt keresek, nem darálót. #9244
Ár/érték arányban blitzwolf bw-cmm2 lesz a befutó, csak jelenleg nincs EU raktáron. (úgy láttam 60-70 eur között szokott lenni, ha van) -
Pease
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #9249 üzenetére
"Helikopteres mákdaráló"
. Én értem, hogy valakinek KINGrinder K6 alatt nincs kávé, de nem ilyen kategóriát keresek, csak a 3 ezer forintos noname alumínium mokka ("kotyogós")-ról lépnék egy belépő eszpresszóra. Egy ismerősnél helikopteres darálással Ebenica-ból kifejezetten finom presszó készült egy Deloghni Dedica EC 685-el.
-
-
-
Pease
csendes tag
Lidl-s elektromos darálóm van.
Mokka kávéfőzőtől azért gondolom komolyabbak. Ittam már 500k-s Saeco Xelsisböl, Juraból stb, illetve Olaszországban volt eddig a legfinomabb amit ittam kávé.
Nem vagyok otthon nagyravágyó, meg barista sem leszek, de a pár ezer Ft-os alumínium mokkafőzőt lecserélném egy jó ár/érték arányú eszpresszó gépre -
iatti
aktív tag
ha már egyszer használok papírt a pogácsára, mi a tökömnek kell ez a pukszkrén. de hogy 110% legyen a megoldás, kell oda még egy papír fölé is
mindig jön egy újabb variáció.
-
-
Pease
csendes tag
Sziasztok!
Eszpresszó kávéfőzőt keresek, 50k alatt. Mivel a konyhán nincs sok hely, így a slim verziók jobbak lennének, de lehet tudok helyet csinálni egy kicsit nagyobb gépnek is. Visszaolvastam a hszeket, a BlitzWolf BW CMM2 ajánlott dsarab úgy láttam. Szerintem nekem se kellene komolyabb gép. Hibrew H11 -el szimpatizálok, 37k most kuponnal, illetve van még a BlitzHome® BH-CM1503 ez picivel drágább most, nem találtam hozzá kupont. Van esetleg jobb alternatíva ebben az árkategóriában vagy valakinek tapasztalata ezekkel a kávéfőzőkkel?
köszi előre is. -
icm
tag
válasz
kmarci25 #9236 üzenetére
Sztatikus töltés ellen.
Statikus az a szerkezetekre vonatkozikPuck screen és papír használatával rikábban kell takarítani, de nem hanyagolható el a felsőszűrő takarítása. A puck screen-t meg bedobod negyed évente egy kávézsír oldóba és kész. Felsőszűrőt meg kb félévente.
-
-
TDX
tag
-
kmarci25
veterán
válasz
TheProb #9235 üzenetére
Csak az AP papír filtere jóval nagyobb, azt vagdosni kell hogy beférjen az 51mm-es kosárba. A puck screent főzés után alaposan leöblíted és ennyi.
A vízzel spriccelés szerintem nem a rögösödésen segít, hanem azon, hogy a statikus vonzás kisebb lesz, nem ragad az őrlőhöz az őrlemény. -
TheProb
veterán
válasz
kmarci25 #9234 üzenetére
Valamiért nekem az jött le, hogy annyira nem jó a puck screen. Már nemtom melyik YT videót néztem, de asszem azt mondták, hogy szopás takarítani. papír filterem mondjuk van az aero press-ből.
+1: ez a vízzel spriccelgetése a baboknak jól értelmezem, hogy azért jó, mert csökkentei a felületi feszültséget és ne lesz annyira rögös az örlemény? Mert ha csak ennyi a hozadéka, akkor gondolom sok haszna nincs, ha WDT-t (is) használok.
-
-
kmarci25
veterán
válasz
TheProb #9226 üzenetére
A Dedica-n nincs három utas szelep, ezért nyomás alatt marad a fej. Ha azonnal leszeded a kart a főzés után, akkor a maradék nyomás miatt spriccelhet.
AbbyFranzen: nálunk ilyenkor megy az espresso tonik, és az espresso orange. Nyilván nem ugyanaz, de valóban, 30+ fokban a forró ital nem az igazi.
-
-
#98690560
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #9224 üzenetére
Köszi, akkor ezt elengedem.
Igazából ebben a melegben nem esik jól egy 40-50 ml duplapresszó, szerettem volna kisebb mennyiséget csinálni, de akkor ez felesleges kör volt. -
TheProb
veterán
Sziasztok!
Az elmúlt időszakban elkezdte csinálni a Dedica-m, hogy főzés után ha lecsavarom a portafiltert, akkor valamennyi kvzaccos szmötyi kispriccel a filterből. Tudja esetleg valaki, hogy ez miért/mitől lehet?
-
válasz
#98690560 #9223 üzenetére
Gondolom te a LaMarzocco típusú szimpla kosárra gondolsz. Ehhez - és bármelyik középen lukas típusú kosárhoz - sajnos külön tamper és szűkítő kell, az optimális, de legalábbis szívásmentes végeredmény érdekében. Lehet vacakolni a dupla tamperrel, de nagyon bajos. Az adagolás inkább 9-11g, babfüggően. 7g szürreálisan kevés, esetleg valami nagyon robusztás rettenet esetében lehetséges.
-
#98690560
törölt tag
Abszolút kezdő kérdés: hogyan kell használni a single dose kosarat?
Ugye ennek van egy fura alakja, plusz egy ajánlás, hogy 7-9 gramm kell bele. De hogy a fenébe kell/lehet ezt tamperelni?
Adott egy kb 100 forintos érményi felület, ami körül egy perem van, plusz a perem nem engedi, hogy rendesen tömörítsem a kosár közepén levő őrleményt, mert felfekszik rá. Szóval a kosár közepén levő őrlemény tömörsége nem egyezik a körülötte lévő őrlemény tömörségével. Az egész rommá csatornásodik abban a pillanatban ahogy elindítom a gépet. Néztem videókat, van ahol csak a kosár közepébe tesznek kávét (lehetetlen tamperelni és oda alig fér 5 g) vagy ajálnlották a magasabb bemenőt, de ennyi erővel használhatnám a 14g-s duplát is -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #9215 üzenetére
jolvan hát jót akartam, nem rémlett sehonnan sem hogy a fújkálás szétszedés bajt okozot volna biztos írtátok de ez elkerülte a figyelmem
most sajnos valamit biztos elcseszhettem mert legfinomabbra állitva az őrlést (úgy hogy a tárcsán is a gyáritól 2 vel finomabbra kalibráltam) is gombnyomástól zúgás végéig 20 másodperc(35 helyett kb annyi volt ezen az álláson vagy mégtöbb de én nem is a legfinomabban használtam előtte tehát csak tipp) amig főzi a velencei gondolások kávét a gép, és így is savanykás...nem tudom most mit érdemes akkor tennem, porszivo?
vagy ütögessem? hogy visszaálljon és megszokottat darálja?
vagy ez ennyi, kalbiráljak rajta újra aztán mást nem lehet tenni?( a szétszedés egyébként nálam csak az hogy leveszem a búrát, a gyűrűt meg a kalibráló kosárkát)
-
-
Nálam kb 1-2 évig volt Graef, aktív használatban kb 1 évet, ezalatt egyszer levettem a tartályt és kiporszívóztam.
Tényleg teljesen felesleges, a következő őrlésnél ugyanúgy ott marad az a 2-3-5g pangó szanaszét; ráadásul nem túl acélos anyagokból van, kár kockáztatni hogy valami eltörik..
a kávé nem lesz tőle jobb ha gyakran van tisztítva -
válasz
RetepNyaraB #9215 üzenetére
Nem is tudom , talán 1,5-2 évig használtam Graef-t. Egyszer nem jutott eszembe szétszedni. Porszívó aztán jól van…
-
-
#64905664
törölt tag
Szia.
Nekem a cm 702 van de szerintem egyforma felülről. Ilyen probléma után másnak már leírtam hogy jártam de azt mondta ő jól rakta össze.
Tehát: még tavaly amikor kotyeszhoz őröltem vele én is szétszedtem és nem jól tettem vissza a kúpfogaskerékre a kosarat. Rögtön pelyvát darált nem tudtam hova legyek, de felraktam a kotyogóval majd a kávé ki robban felül rám és a falra, nálad is hasonlóak a tünetek (gyors lefolyás). Átnéztem a haszn.ut, és rájöttem, hogy a tetejét ugye visszahelyezéskor a jelöléssel hátul tesszük vissza majd a kosarat én visszaforgatás után tettem rá ez volt a baj. Rátettem a tetejét, majd még jelölés hátul módban tettem rá a kosarat utána forgattam vissza a beosztásokat és rögtön jó lett és azóta is, már nem használom de tavaly még szedtem szét tisztítani és így többé nem lett vele probléma. Ez is egy lehetőség. -
flash-
veterán
Graef cm80 kávédarálóm van.
mostanában többször volt olyan szédszedés után, hogy borzasztó karistoló hangot adott a daráló, és óriási szemeket engedett ki, ezután 1-2 másodperccel mindig leállitottam, szétszedtem és ott voltak a nagy szemek a tárcsáknál.kitakarítottam, összeraktam újra és jó volt.
most megint ugyanez volt, másodjára már nem karistolt viszont 2-3x olyan lassan darálta le ugyanazt a mennyiséget, kicsit olyan égetett szagú is volt, a kávé iztelen,és gyorsan folyt át. pedig a darálás finomságán nem változtattam.
ezt az egészet nem értem, mert szerintem mindent ugyanúgy raktam össze,és amikor ráteszem a csészét ellenörzöm is mindig kihúzással hogy ki tudom e kézzel húzni ,mielőtt a tartály müanyag búráját is ráhelyezném.
és akkor most ez hogy ilyen kávét csinál akkor valamit tönkrevágtam? (vagy lehet mégiscsak 1 egységnyit forditottam, de akkor se kéne ilyen lassan őrölnie)
-
Süvi
őstag
Tudtok esetleg olyan pörkölőt, ahonnan Szép kártyára is lehet vásárolni, akár neten keresztül is? Köszönöm
-
goom
senior tag
válasz
Anubris #9201 üzenetére
Pörkölési dátumot minden komolyabb pörkölő ír, szerintem (én leve csak ilyen helyről rendelek). Amiket én ismerek, pl. Kapucziner, Pall&Yotz, X-Presso, Kalmár, Casino Mocca... mind ilyenek. Nekem az AVX - kávéban - komoly csalódás volt (nem emiatt, ez stimmelt). A Pacificaffé is szimpatikusnak tűnik, és tervezem is a kipróbálását.
Kapucziner Palermo aranya, illetve Pall&Yotz Choco Madness: nekem ez a kettő viszi eddig a prímet. És viszonylag elérhető árakon...
Karos presszógépem van, és tejjel, de nagyon kevés cukorral iszom. -
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #9201 üzenetére
Ez egy jó kis presszó, jön belőle a zöldalma valóban. Guatemala
Ez egy egyszerű kávé, nekem ez is bejött, arabica/robusta. La piazza
Ebből is volt, szinte semmi sav nincs benne, legalábbis nekem nem jött. Blasius
Volt még brazil, az nem jött be.
Próbára jó, a hardcore topikban írták, hogy gázzal töltik a zacskót miután beleteszik a kávét, és mikor kinyitod és elillan a gáz, akkor hamarabb lesz döglött a kávé. Ennyire nem vagyok kifinomult, hogy ezt észrevettem volna.
Ja, AVX-nél szerintem jobbak a kávék. -
Anubris
őstag
Pacificaffe-nál érdemes szemes kávét vásárolni?
Egyelőre csak az avx-ről rendeltem pár csomagot, mert ott írják a pörkölési dátumot.Milyen konkrét típusokat ajánlanátok espressora ami kevés cukorral vagy anélkül is kellemes ízt ad és nem túl erős?
Egyelőre csak így random rendelgetek 125-250 gramm-ban mindenféle tájról, hogy megtaláljam mi lesz a szimpi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest