Új hozzászólás Aktív témák
-
aradebil2
senior tag
Béla bá már le is reagálta a témát Fb-n
-
aradebil2
senior tag
-
aradebil2
senior tag
válasz
RetepNyaraB #13655 üzenetére
Ezért jó hogy itt szépen le van írva az összes recept, röviden, tömören
James Hoffman
Lance
Amit még szoktak szeretni:
Jonathan Gagne -
aradebil2
senior tag
-
-
aradebil2
senior tag
Örülök hogy megint kotyesz a téma
Ezzel kapcsolatos kérdés: elkezdtem WDT-zni (tudom már blind shaker a menő) de zavar ahogy folyton kikutyulom vele a kávét a kosárból. Van aki tudja hogy mekkora/melyik/milyen dosing ring ajánlott a klasszik 3 fős Moka Expresshez? Vagy hogyan mérjem le hogy az espresso kosárhoz készült dosing ring is jó legyen? Minden megoldás érdekel, Alis cucc is jöhet.
-
aradebil2
senior tag
válasz
Halley #12042 üzenetére
"Az világos hogy Magyarországon sok helyen ihatatlan a csapvíz, ezért sokan ásványvizet vagy szűrt vizet isznak." Egyetlenegy kisebb szeglete van az országnak ahol "ihatatlan" a csapvíz, a Viharsarokban és környékén ahol kicsit magas az arzéntartalma a víznek. A lakosság túlnyomó többsége hozzáfér iható csapvízhez. És a túl kemény víz nagyon elnyomja mindenféle ital és étel (kávé, tea, leves) valódi ízét. Persze ha neked ez jön be akkor miért ne...Anélkül hogy kipróbálnád senki se fogja megmondani neked hogy melyik a finomabb számodra. De kávégépbe azért én nem öntenék nagyon kemény forrásvizet.
-
aradebil2
senior tag
válasz
mekker #11476 üzenetére
Ha már Aeropress akkor szerintem ennél a két receptnél nem is nagyon kell több:
James Hoffman, annyi kiegészítéssel hogy ha tovább készül akkor lehet finomabb (lásd kövi link), de nem feltétlenül éri meg.
Ha meg még több tudományos magyarázat kell és kicsit több időd van (JH is innen vette az ihletet a hosszabb brewhoz) (+ van Prismod) akkor Gagné mester. -
aradebil2
senior tag
válasz
ServerWorks #11462 üzenetére
Ha nem presszóhoz kell akkor Facebookon most van egy használt ronda fehér Timemore C2 11-ért Szegeden.
-
aradebil2
senior tag
válasz
tuzpenge #10960 üzenetére
Természetesen tudom, csak elírtam
Szóval a "SO" Lidl-s kávék, Segafredo átzubog (utóbbin mutatja hogy presszóhoz is jó lenne), Tschibo Milano (nem is baristát iszom @ Bobbysolo) viszont fél, 2/3 kosárnál is kb egyperces lefolyásokat csinál :\
Bár most leejtettem a C2-t otthon és behorpadt, lehet le lesz fokozva munkahelyi örlőnek -
aradebil2
senior tag
Sziasztok! Munkahelyen van egy nyomifokis Electrolux presszógép, ehhez keresnék döglött tégla kávét ami elég durvára van őrölve hogy ne zubogjon át rajta a víz, és nem fullasztja be teli kosárral. Eddig egyedül a Tscibo Barista jött be, de az is kg 2/3os töltöttség fölött befullad, minden más túl durva volt.
-
aradebil2
senior tag
válasz
RetepNyaraB #10755 üzenetére
Mivel az alap szarvasi egy fordított kotyogós, én semmiképpen se tamperelném, nem fogja tudni átnyomni a vizet.
-
aradebil2
senior tag
válasz
RetepNyaraB #10727 üzenetére
Nyilván nyomifoki és nyomifoki között is van különbség, de a munkahelyi Electroluxon pl. úgy folyik át majdnem az összes bolti tégla kávé, kivéve amire rá van írva hogy espresso-ra őrölve, hogy öröm nézni.
-
aradebil2
senior tag
válasz
Peterhappy #10580 üzenetére
Szerintem ezt a román-olasz dolgot nagyon egyszerűen el lehet dönteni: ha nem sorjás a fém, akkor szerintem tökmindegy hol gyártották. Egyébként az olasz Moka Express műanyagja (nyele) atomsorjás nálam (az olasz zászlós van most nálam), ez ilyen. Makettező tapasztalatommal könnyen lehetett orvosolni
Alu mokaexpressben meg alu lesz a kosár is, ott az feature, nem bug.
-
aradebil2
senior tag
válasz
hyperspace #10578 üzenetére
Erről honnan van az info? Minden mokaexpress nagy made in Italy-s logóval jön, beleütve a testbe, lóg rajta 6 helyről a made in Italy-s címke.
-
aradebil2
senior tag
válasz
Peterhappy #10574 üzenetére
Moka Express is Made in Italy
-
aradebil2
senior tag
válasz
RetepNyaraB #10199 üzenetére
Nem drágább az, Catler néven elvileg ugyanaz +3k
-
aradebil2
senior tag
Indul az AVX BF, most kerülnek fel a Hófehérkék, aki kapja marja.
-
aradebil2
senior tag
-
aradebil2
senior tag
-
aradebil2
senior tag
Igen az AVX-ek kínai gépek saját branddel, elvileg az AVX által custom építettve. Jó lenne ha valahol lehetne róluk független tesztet nézni/olvasni. A Hófehérke a nevét és a színét leszámítva nem néz ki rossznak, de mivel most kezdik csak megkapni őket az első vásárlók ezért tapasztalat még nincs velük kapcsolatban.
-
aradebil2
senior tag
válasz
Alusky #10047 üzenetére
Ezeknek az Aldis/Lidls kávéknak az a rákfenéje hogy a német piacra készülnek és ezért filterre vannak őrölve (ott az oldalán a filterfozo/frenchpress). Ezért zubog át pár mp alatt a kávé még a nyomasfokozós kosaron is. Próbálj meg olyan kávét keresni amin kotyogo/espresso logo van, ezek finomabbra lesznek őrölve, nagyobb eséllyel lesz belőle kávé. Főleg a kommersz olasz márkáknál fogsz ilyet találni (Lavazza és társai).
-
aradebil2
senior tag
válasz
ANDROID??? #9780 üzenetére
Mit főzöl, és mivel?
-
aradebil2
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9705 üzenetére
Nem nagyon lehet a Bielettiket underdoseolni, mindig tele kell rakni kávéval. Pár mérethez kapható szűkítő de az már úri huncutság.
Derron:
Miből gondoljátok hogy megégett a kávé egyébként? Minél alacsonyabb hőfokon ajánlott egyébként készíteni,nekem mindig 50-60% körülin szokott lenni a sweetspot (tehát 1-9 skálán 5-6, 1.5/3 kerámia lapokon pl.). 2-3 teljesen normális, még lehet gyors is egy kicsit. Onnantól kezdve hogy megindul szépen félre lehet húzni vagy akár le is kapcsolni a lapot. Egyébként a Brikka csak fölösleges bonyolítja a rendszert, megpróbálhatjátok kivenni a szelepet és sima Moka Expresskent használni, úgy jobban lehet szabályozni is a kifolyás sebességét. -
aradebil2
senior tag
válasz
kmarci25 #9659 üzenetére
Lassan itt is át kéne térni az SI rendszerre 😀 Addig is lehet használni pl. az üledékes geológusok terepi eszközét, a 'piszmográfot'
Különböző szemcseméretű üledékek szépen egymás mellé felragasztva egy papírlapra, a durva homoktól (1-2 mm) a kőzetlisztig (64 mikrométer alatt). Persze megvan ennek a kávés/hivatalos megfelelője is ok a Kruve Brewler. Nekem mindig is fura volt hogy pont a szemcseméret meghatározása nem annyira elterjedt a homebrewerek körében, pedig legalább annyira fontos lenne a mint a WDT vagy a fontos hőfok beállítása, gondolnám én.
-
aradebil2
senior tag
válasz
sherlock82 #9409 üzenetére
Én itt Olaszországban raszoktam a Mokára, és azóta minden kapszula víz ízű
-
aradebil2
senior tag
Kotyogóból van acél verzió is, DE kotyogóst szerintem nem kell minden egyes alkalommal elmosni alaposan mosószeres vízzel szerintem.Boven elég heti egyszer alaposan, én hétköznap csak vízzel eloblitem és hagyom megszáradni. Főleg ha nem ha legsötétebb porkolesu olajos kávét issza az ember. Haladóknak: Aeropress szuropapirral meg végképp nem kell suvickolni minden használat után.
-
aradebil2
senior tag
Hát figyelj, onnantól kezdve hogy nem babból őrölsz frissen, nem nagyon van mit és hova ajánlani. Legjobb esetben is egy héten belül a darált kávé összes aromája elszáll. +Választék sincs, hogy kávét lehessen ajánlani az ízlésednek megfelelően. Marad a convenience és az ár/érték arány. Egyébként meg kotyogo lenne az ajánlott, de azt élből elutasítottad. És az nem a prosumer kategória.
-
aradebil2
senior tag
Ha bajod van a környezetterheléssel, akkor csak a kotyogó...
Az a helyzet, hogy a kávénak amit inni tervezel (bolti tégla) majdnemhogy 100%-osan mindegy hogy min főzöd le. Válassz egy olyan gépet, ami a lehető legkevesebb előkészítéssel és bemelegedési idővel jár, a lehető legolcsóbban. Talán ebből a szempontból egy kapszulás lenne a legjobb, amihez veszel egy újratölthető kapszulát, és abba tudod rakni az általad preferált decafft. Vagy a legolcsóbb szarvasit. -
aradebil2
senior tag
válasz
Space marine #9017 üzenetére
Ha nem akarsz bele annyit ölni,akkor inkább vegyél vmi korrektebb darált kávét és főzd le a szarvasin. Egyébként minek a termosz ha úgyis újramelegítenéd?
-
aradebil2
senior tag
Sziasztok,
Az alábbi bézik (nincs bluetooth) kínai mérlegek közül melyik az ajánlott? Egyelőre csak Aeropresshez mérnék fele időt és súlyt, átpörgetve pár oldalt AVX KC803-on kívül mást nem nagyon láttam ajánlani. hasonló nincs az olasz amazonon (onnan vásárolnám).
1. Cosy Blue 21 EUR
2. Cestmall 23 EUR
3. 3T6B 24 EUR ~AVX CF3
4. Achort 26 EUR ~AVX KC803
Köszi! -
aradebil2
senior tag
-
aradebil2
senior tag
válasz
RetepNyaraB #8308 üzenetére
Sima Szarvasiba szerintem nem kell presszó finomság,kotyogo szemcsemerettel el kéne mennie (mivel egy fordított kotyesz az egész).
-
-
-
aradebil2
senior tag
válasz
Taltos0711 #8188 üzenetére
Azért tudja befullasztani, mert híresen sok fine-t csinál a Hario. Az nem jelenti azt,hogy alkalmas lenne presszóra.
-
aradebil2
senior tag
válasz
goodboy007 #7878 üzenetére
Munkahelyen egy ilyet használunk már vagy 5 éve, az biztos hogy elpusztíthatlan (napi két-három főzés), nem gondoltam hogy ennyit fog bírni. Egyébként a működési elve kb. ugyanaz mint a kotyogósnak, csak kevesebb kontrollod van fölötte (bár be lehet melegíteni/hidegen indítani, sőt még előáztatni is
). Ha a szülőknek ez megfelelő formátum (elfér a pulton és kevésbé macera mint a kotyogós) akkor szerintem mehet, jobb kávét nem fog csinálni.
Vagy lehet kapszula ahogy Retep is ajánlotta, az nem tudom mennyire macera újratöltős kapszula esetén (ne termeljünk nem lebomló szemetet minden kávé lefőzésénél). -
aradebil2
senior tag
válasz
Safi1988 #7845 üzenetére
-Brikkát elvileg hideggel jobb indítani (lásd Kalmár videóját a témában), de gyakorlati tapasztalatom csak Mokával van.
-Ne nyomkodd a kávét le semmiképpen sem! Nem espressot készítesz.
-Hario Skerton sajnos nagyon sok fine-t csinál, az okozhat egy olyan keserűséget ami minden kávéba így belekerül. Új őrlő nélkül megpróbálhatod kiszitálni ezeket a szemcséket, ha van egy finom szitád (pl. kosaras teafilter)Egyébként Kalmárt és a HC topikot leszámítva a legtöbb tesztben utálják a Brikkát, és Moka Expresst ajánlják, megpróbálhatod a szelepet kiszedni és úgy lefőzni, forró vízzel. Kamu crema nem lesz de hátha jobban ízlik majd.
-
aradebil2
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #7821 üzenetére
Ennél olcsóbb a frissen pörkölt AVX is...
-
aradebil2
senior tag
válasz
RetepNyaraB #7780 üzenetére
Hoffmann nem mért a Brikkával semmit sem, egyszer kipróbálta és megállapította H szar. Kalmár csinálta a Brikkás méréseket.
-
aradebil2
senior tag
válasz
sherlock82 #7382 üzenetére
Feltéve ha szereted a keserű , fekete kávét. Én nem, ezért szerettem volna elmenni világos irányba
-
aradebil2
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #7367 üzenetére
Mi számít ihatónak? Ahogy én látom a szituáció Olaszországban a következő: az emberek nagy része nem otthon kávézik, ők isszák a klasszik olasz eszpresszót,ami magasan veri az otthoni átlag eszpresszókat. Aki otthon kávézik, az viszont mokázik, illetve kapszulázik. Bármelyik olasz hiperben a kavekinalat 80%-a kapszula és tégla. Itt van választék bőven, összes nagy márkának vannak "single origin" de legalább 1-1 régióra leszűkített kávéja. Szemes kávé kínálat viszont katasztrófa, van pár helyi pörkölő cucca is általában kilós kiszerelésben, amire rá van írva az fél éves pörkölés. Pörkölés mértékéről nulla infó.
Helyi Lidl-ben hiányzik az otthoni "single origin" vonal van az 1 kilós alap Bellarom és kész. -
aradebil2
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #7364 üzenetére
Most éppen kezdőként a kommersz irányból próbálom megközelíteni a specialty kávézást, a probléma hogy pont Olaszországban vagyok... Mindjárt sírva fakadok hogy otthon még az Alza-n is komolyabb választék/információ van megadva mint az itteni helyi pörkölőknél
Még szerencse hogy pár hét és megyek haza
-
aradebil2
senior tag
válasz
#85578752 #7256 üzenetére
Hát mivel most kezdem ezt az egészet, ezért valami kommersszel szerettem volna kezdeni, hogy meglegyen a fokozatosság és a tanulás. De az olaszoknál nem nagyon megy ez a specialty dolog, majdnem minden sötétre van pörkölve, és a kávékínálat 90%-a szinte mindenhol tégla (abból van single originje több márkának is). Úgyhogy egyelőre bekezdtem egy klasszik Illyvel
Helyi pörkölőket már nézegettem, de ott is majdnem mindenki sötétre pörköl.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest