- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #10514 üzenetére
Ránézésre ugyanaz a kettő. Használom kb 2 hónapja, teljesen rendben van, szeretem.
-
válasz
Anubris #10446 üzenetére
Ja. Azonnal Ihatod, sőt. A gép tartályban egy nap max (az ugyanis igazi baktérium tanya); nekem míg volt tartályos cumóm, fél literenként cseréltem a vizet, de legalább naponta.
Salex1@ Szarvasi, vagy Lelit Bianca.
Suzuki Swift, vagy Porsche Panamera. Pár paramétert tisztázni kén 🤷 -
válasz
Anubris #10442 üzenetére
Egy idő után azért elkezdenek benne virgonckodni a bacik, de ha az első néhány felöntést követően - mikor már beállt a szűrő - eltárolsz valamennyit szépen, tisztán, azt ihatod egy hétig szerintem biztosan. Vagy nem egészen értem a kérdést. Tehát én úgy értem szoktak a friss kancsóból tárolni, hogy mikor már a végét járja, akkor is legyen friss vized kávéhoz. Márpedig akkor itt mondjuk két hétről beszélünk, legalább.
-
AXisBOLD
addikt
válasz
Anubris #10424 üzenetére
ahha ez tök jó, csak nekem nincs meg a Graef-hoz az az U alakú tartó műanyag.
meg látom ez is külföldi rendelés, de ezt is beteszem az "elintézendők" közé#10425danbenzin: tökre igazad van, én se szeretem az olyan dealeket, ahol aztán a végén több lesz a leves mint a hús, ilyenkor szoktam azt csinálni, hogy jó lesz úgy ahogy egyelőre van, aztán majd ha ötször hiányzik az a bizonyos tárgy, majd akkor veszem meg....
-
-
krono.
tag
válasz
Anubris #9997 üzenetére
Nekem nincs vele gondom, minden nap iszom, de amúgy alapvetően elég stabil a gyomrom ilyen tekintetben.
A Sweet7-höz kivárni a 3-4 hetet meg túl türelmetlen voltam, én most a hét elején megbontottam, nekem baromira bejön, szerintem nem fogsz csalódni! A Brazil után az ígért szilvás ízjegy elég jól kijön.
-
válasz
Anubris #9764 üzenetére
Naponta persze. A fos műanyag tartály szagát hamar átveszi a víz, plusz a bacik kvázi azonnal elkezdenek szaporodni benne.
Sőt (nemhardkórok szemet becsuk, fület ütöget és énekel) én a gc tartályát anno nem használtam, hanem egy lekváros üvegből szívta a naftát, amiben kb fél liter víz fért el. -
válasz
Anubris #9713 üzenetére
A gyárin elcseszted az előkészítést -> láthatóan csatornás. Az ims-en legalább látszik a vízterítés és nem tűnik csatornásnak. Használd a screent.
Iatti: a gc gyári vízterítőjének a négy luka mindenhogyan oda esik, ahol az ims-nek is van. Rossz lesz, akárhogy forgatod. Ez szimpla tervezési hiba, aztán mégis pl. egész Britannia azt használja upgrade-ként. Fene érti. Ettől még a dedicán passzolhat; nem tudom.
-
Mano66
senior tag
válasz
Anubris #9713 üzenetére
Milyen volt a lefolyás? Hány másodperc alatt jött le? Mivel darálsz? Hány bar-on dolgozik a géped 9 vagy 15?
Nem lett a pogácsa laza, saras, vizes a teteje?
Egy kicsit talán már át megyünk hardcor-ba.
Mivel gondolom valami kezdő szetted van enged el, hogy hogy néz ki a pogácsa. Azt nézd, hogy a kész kávé milyen ízre. Ízlik vagy nem. Egy kezdő szettre ne költs sokat vagy lépj fentebb.
Ha megjött a Normcore puck screen. Rakj alá AP papírt és megszűnik minden ilyen bajod amúgy a pogácsával. -
-
Mano66
senior tag
válasz
Anubris #9688 üzenetére
Az a baj, hogy hiába mondom a lyukak a rossz Puck Screen miatt vannak. Nem függ a kávé mennyiségtől.
Szerintem te kevered az AP papír áztatást. Azt van aki be vizezi. A fémnek nincs értelme. Vagy is lenne ha forró vízbe rakod, hogy ne hidegen kerüljön a pogácsára. Így nem hidegiti le a csapolt vizet. De ezt még nem hallottam, hogy valaki alkalmazná. Csak tovább gondoltam miért lenne értelme az áztatásnak. -
válasz
Anubris #9688 üzenetére
Előáztatásra gondolsz?
Azt érdemben olyan gépen lehet, amelyen szabályozható pumpa van, vagy gyárilag van ilyen kapcsolható funkciója (utóbbira példa az automaták többsége (höhö), Lelit MaraX, pl. a Dedicán nincs meg, van-e).
"Lyukakkal" alapból még nincs gond, a 9 milliós Rancilio vízterítése is jól látszik a pogácsa tetején. Ha ténylegesen lukakat most a pogiba, az a baj. Ettől még egy jó kis szkrín javít az általános terítésen, javítja a kioldódást, tehát csökkenti a száraz/égett részek kialakulásának esélyét.Túlragozzuk már ezt az egészet. Ha finom a cucc, annyi elég.
Egyébként az ikapi screened olyan gépeknél érdekes, ahol konstrukció (hiánya) miatt középen nagyon erős a zuhany. Mint a tied
Mivel a szűrődön ott nincs luk, nem is engedi annyira bemosódni a pogit. De tévedhetek.Mano @ én mindig forrón teszem fel a screent. Már nagyon jól bírom a hőt
-
Mano66
senior tag
válasz
Anubris #9682 üzenetére
Igen ilyennek kellene lennie a felső resznel, de ez a pogácsa alja. Látszik, hogy felfelé szűkül. Amit felraktál fentebb a pogacsáról ami még a kosárban van ott látszik, hogy mennyire csatornás a Puck Screen lyukaknál.
Itt van kép a reggel főzött kávé pogacsáról. Látszik, hogy mind két oldal egyenletes. Igaz már a felső résznél látszik, hogy ki lett ütve a kosárból. Nem óvatosan szedtem ki. -
Mano66
senior tag
válasz
Anubris #9675 üzenetére
Érhetően.
Amit használsz Puck Screen egy lemez nagy lyukakkal amiben sok kicsi van.
Amiket én linkeltem azok nagyon sűrű szövött háló egymásra illesztve 1,7mm vastagságig.
Látom a 100 Ft-os tesztet megcsináltad. Így a felsőszűrő és a Puck Screen között van légrés (Kb : 2,6 mm, 100 Ft vastagsága lemértem minusz a Puck Screen vastagság). Az én fajtámnál is még marad légrés, de csak 0,7-0,9 mm.
Elindítod a csapolást és itt jön a lényeg. A tiédnél a víz ami kijön a felsőszűrőből az nem éri a pogácsa teljes felületét. A Puck Screen miatt 1/3 részével (kiszámolva lehet több is ez) kisebb területét csak. A másiknál mivel sűrűn szövött háló ott a teljes felületét éri. Így teljes kioldódás van.
A víz útját nézed a nyomás miatt lefelé áramlik. Keresi a legkisebb ellenállást. Nem fog keresztbe menni. Ez meglátszik a pogácsádon is. Közép részen lévő kávé mennyiségből semmit nem old ki. Az a rész kidobott pénz.
Ez a fajta Puck Screen szerintem semmit nem ér. Egy félre ment próbálkozás.
A Puck Screen-hez ajánlott alá használni AP papírt. -
Nimda
addikt
válasz
Anubris #9666 üzenetére
Darálás előtt mérem ugye, 16,2g mert van pangó. Sajnos püfölnöm kell a darálót előtte és utána is. Eleinte mértem darálás után is, mára már ráállt a szemem, nagyjából már tudom mennyi az annyi, 16g a cél. Két okból ragadhat fel a pogácsa, az egyik, ha túl sokáig hagyod fent a kart, a másik ha túltöltöd a kosarat. A felsőszűrőt én kb. 5-6 havonta takarítom ki teljesen, az üresjárati "csöpögésből" tudok következtetni ha már eltömődik -spriccel, nem egyenletes a vízfolyás. Ez az IMS még nekem is új, nagyon aprók és ritkák a szűrőlyukak, hát meglátjuk.
-
Nimda
addikt
válasz
Anubris #9662 üzenetére
Szerintem szép a pogácsa szerkezete. Nálam is hasonló, a százas trükkel én nem szórakoznék, ha a névleges kávé mennyiséggel van töltve, és megfelelően tamperolva, közel hasonló eredményt kapok. Nincs két teljesen egyforma főzet. De a lényeg ami a csövön kijön, az finom legyen neked. A PS meg hasznos, de lényegében mindegy, hogy ezt mosom el, vagy a fejet öblítem ki. Mondjuk én ezzel sem szórakozok, kap egy üresjárati vizet és az lemossa a zaccot a fejről. De meg kell hagyni, jól mutat, precízen dolgozol vele
Én H24-es kosarat használok.
-
válasz
Anubris #9638 üzenetére
Klasszik vonalon nem hinném, hogy van értelme. Világosnál konkrét mérések is vannak, gyorsítja a lefolyást, így finomabbra őrölve javul az extrakció és szűri a fine-t. Emiatt inkább filter irányba tolódik az ital. Kinek mi jön be. Én nem rakok alulra 🤷
@luksa csókoltatlak, sose volt önálló gondolatom, köszi, hogy rávilágítasz
-
-
Süvi
őstag
válasz
Anubris #9632 üzenetére
Láttam én is az FB posztot, utána pedig sehogy nem találtam, de akkor megvan az ok
Világos pörkölésú kv-ra a H26-ra én is 17,75g-ot számoltam.
Kínai szűrőtartóm van, ahhoz két kosarat kaptam, teljesen eltérő minőségüek.
Egy 20cm-es (ez tűnik minőségibbnek) és egy 25Cm-es (egy elég gyenge, fél év után már ereszt az oldalán, ha ez van fent) -
válasz
Anubris #9627 üzenetére
Annyi gramm, hogy ne érjen a felsőszűrőhöz. Tudod, 100Ft teszt. A gyári csak egy ajánlás, mégis tudd mire számíts.
A tamper kérdéshez talán a lefelé szűkülő kosár miatt, de mittomén. IMS nem egy gagyi kínai, szabványaik vannak és tartják is. A pukkszkrín le fog venni kb 1,5g töltetet, úgy kalkulálj. Ott is működik a tsszt, csak a százas mellé kell egy olyan vastagságú érme is, mint a screen. -
Nimda
addikt
válasz
Anubris #9614 üzenetére
14g-ból persze, sok a 40g lötyi. Én 16g-ból csinálom, de 40g még a határeset, nem szőkül nagyon, cserébe sok és finom
de a lényeg, hogy te amit lefőzöl finomnak találd. Lehet a számokkal játszani, de egy idő után megunod és kitapasztalod, mi az, ami finom és elengeded.
-
válasz
Anubris #9614 üzenetére
A robuszta keserű, pont. Egyes méregdrága nemesítettek már nem igazán, de ez más tészta. Az arabica nem savanyú, a mélyebben termesztett brazil, indonéz, indiai területeken pl. egyáltalán nem. Ellenben testes, magvas ízvilág (durva általánosítással). Ha enyhébb ízt szeretnél, készíts americanot (presszó plusz forró víz ízlés szerint, tehát nem hosszabbra eresztett presszó).
A hosszúra eresztett italok egy következő lépcsőfok - klasszik presszó blendnek, vagy "mélyföldi" arabicának ritkán áll jól. Vagy sose. Világos cuccoknak annál inkább. Mármint lehetséges verzióként. -
válasz
Anubris #9611 üzenetére
Ezen nem veszünk össze 🤷
Szerintem a jó étcsokoládé nem keserű, hanem intenzív íze van (ellenben a boci meg ehetetlenül édes). Ahogy egy jól elkészített kenyai sem savanyú, hanem vibráló gyümölcssavai vannak.
Ha finom volt az a lényeg. Ha az íze sokáig van a szádban, de nem nyelvgyöknél egy kellemetlen, száraz keserűség formájában, az külön remek.Ja ahogy nimda is prófétálja egy klasszik blendben azért lesz kis kesernye, legalább a robuszta miatt. De jó esetben minél kevesebb és helyette jön a dió-étcsoki.
-
válasz
Anubris #9594 üzenetére
Te is láttad a Hoffmann videót?
néztem én is (akinek kimaradt, itt a link)
Szerintem itthon nem túl elterjedt a filter (jellegű) kávé. Inkább egy nagy kotyesz vagy szarvasi a megszokott - mi 8-9 fős társaságra egy 4 személyes Brikkával (+kézi őrlő) nyomtuk a nagyját nyaraláson, mellé közben elkészült 1-1 PicoPresso. Ha még vittünk volna legalább 1 kotyogót, akkor azért elég hamar kész lett volna, még kézi őrléssel is.
Viszont ha vevő rá a közösség, akkor szerintem érdemes megkóstoltatni egy frenchpress-t, csak ne legyenek espresso/kotyesz elvárásaik az italhoz, mert különben nyilván csalódás lesz.
Nekem amúgy az volt új a videóban, hogy "ahol lehet, adjunk single shot-ot", mert nyilván egy vacsora után nem szeretne koffeinsokkot kapni senki
de ez már egy délutáni kávézásnál is valid lehet, egy 20-25ml espresso + tej ital alapvetően elég /fő.
Csak szerintem egy ponton túl már csak naked karral játszik otthon mindenki, eszembe sem jutott eddig a kétkifolyós kart előszedni -
jézusom
addikt
válasz
Anubris #9525 üzenetére
A kancsó mindegy, a szűrő a lényeg, coffe&tea legyen, ez szűr legjobban. Annyi, hogy a kancsón van vagy digitális mérő, vagy sima dátum jelölő tárcsa. Hát a digitális nem tudom jogy működik, nyomogattam összevissza, aztán kivettem a pitába, nem oda való az. A sima tárcsás a jó látod mikor kell cserélni azt jóvan.
A különbség még az, hogy van a kis kancsó (érted kiskancsó 😄) az jó hogy befér hűtő ajtóba, de sokat kell töltögetni mert egy literes, de annak a fele az csapvíz, csak a másik fele a szűrt... Van nagy kancsó most rendeltem én is. Meg van predátor kancsó is, az uv fénnyel fertőtlenít. -
goom
senior tag
válasz
Anubris #9363 üzenetére
Nekem nagyon bejött a Kapuczinertől a Velencei gondolás (ár-érték arányban szerintem verhetetlen), a kiváló Palermo aranya (igen jó áron) és a Brazil Sítio Córrego (még mindig akciós). Rendkívül finom volt Pall & Yotz-tól a Choco Madness, de ízlett a Hello Sicilia is. Jelenleg Impresso Brazil-Colombia kávém van: ez pazar finom - de kellemes volt tőlük a Brazil is. Most Kávékalmár-tól pihen pár csomag; azok lesznek a következő "tesztek"...
Ezek mind viszonylag szerény árú, Blend kávék ebben a kategóriában, ahogy láthatod is. Drágább szegmensbe (és a Single Origin / Specialty világába) nemrég merészkedtem be, a Casino Mocca akciója keretében. Érdekes és különleges volt számomra, de most úgy érzem, hogy sem a világos, sem pedig az ennyire drága kávé nem nekem való...
Boltit én semmiképpen nem vennék többé. Ha nagyon "árharcos" kávét kell ajánlanom, nekem egészen bejött korábban az X-Presso több terméke is, és (kellemesen) meglepett a Goriziana Extra Gold is. Ez utóbbi egyébként csomagolt, "bolti", de figyeltem, és lecsaptam a friss pörköléskor rá (mert ők megadják ennek dátumát). -
válasz
Anubris #9363 üzenetére
Pallyotz szinte bármelyik blendjét (elég sötétre perkeli), goriziana grand cru, impresso klasszik kolumbia, vagy a brazil, de azt ritka rövidre kell húzni és nem túl meleg vízzel - kicsit háklis az elkészítésre.
Bányai csokis kuglóf még egy zseniközeli klasszik, igazán. Pedig full arabica. -
Nimda
addikt
válasz
Anubris #9355 üzenetére
Ha már La piazza, én csak ezt iszom évek óta, erről vannak tapasztalataim. Brikkával kezdtem, nyilván oda más őrlési finomság kell, de amúgy is teljesen más ízeket hoz a kotyogós. Nekem ízlett. A Dedica egy teljesen más világ, más ízjegyek. Én sem igazán találom azokat az ízeket, amiket kellene, de betudtam annak, hogy nagy nyomással készül a kávé, nem túl pontos hőfokkal. Én levettem közepesre a hőmérsékletet, mert nem túl sötét pörkölésű a kávé, és sajnos sosem túl friss (pláne ha a végére ér az 1 kilós csomag). Az őrlő úgy van beállítva, hogy éppen hogy a határát feszegeti a lefolyásnak, kicsit elnyújtva hoz iható eredményt. Nem savanyú, de nem is keserű, illetve mindkettőből jelen van picit. Arra törekedtem, hogy a 30g meglegyen, de 25-30ms alatt. Szóval próbáld ki bátran az alacsonyabb hőfokot, néha kiéreztem érdekes ízeket is, ha eltaláltam az előkészítést
Specialty minőségű sosem lesz a kávé ilyen eszközökkel, ahhoz egy picit komolyabb eszközpark kell. De szerintem ugyanazt tapasztaljuk
-
Nimda
addikt
válasz
Anubris #9302 üzenetére
Én 16g kávét töltök az IMS kosárba, (la piazza) frissen darálva, picit kocogtatva, majd jöhet a tamper. Túl nem lehet tolni/nyomni, mert van egy pereme, szinte hülyebiztos. A daráló úgy van beállítva, hogy kb. 30g kávé 20-25ms alatt jöjjön le (gombnyomástól). Ehhez időzítettem a gépet is, hogy ekkor álljon le. -ha ez segít.
Még annyit, hogy időzíteni csak töltött kosárral lehet, mert a gép átfolyást mér, nem időt.
-
Nimda
addikt
válasz
Anubris #9315 üzenetére
A delonghi 51- es fém tamper biztosan "lötyög" az IMS kosárban. Az 51,3mm viszont nem. Amit a nyitott karhoz adnak kínai kosarat, ahhoz jó a gyári delonghi tamper. Próbáld ki mindkét üres kosárban, látható a különbség és túltamperelni sem lehet az 51,3 -assal. Egyébként ajánlanak még pavoni kosarat is a géphez. Én ilyet nem vettem, bár lehet teszek majd egy próbát, hogy a magasító is használható legyen.
-
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #9311 üzenetére
Ne viccelj, van a normcore-nál 51 mm-es is. Mocsok drága, de hidd el hogy megéri. Én is azt használok, amióta presszózok. Így egy változót kizársz (vagy inkább állandóra teszel), ahogy már írták korábban, és egy jó minőségű, igényes cuccot kapsz a pénzedért.
@Retep: há mer a espresso a menő!
Pedig milyen jó egy jégre öntött AP vagy v60 ilyenkor a nyári melegben.
-
válasz
Anubris #9302 üzenetére
én azt mondom teljesen mindegy, a lényeg, hogy mindig ugyanúgy csináld és akkor tudsz hozzá viszonyítani.Átalánosságban talán logikusabb a gombnyomásra indítani, mert így a pogácsa "átázása" is mérve van, finomabb őrleménnyel jelentősebb különbség mutatkozik az időben, mintha az első csepptől mérnéd.
Mit jelent az, hogy nem egyenletes a magasság? Ferde? Mert arról nem a kosár tehet, de még csak nem is a tamper
Vannak technikák, hogy hogy érdemes tamperelni, pl. legalább három ujjal érinteni a kosár peremét amikor lenyomtad a tampert, mert így pontosan érzed, hogy mennyit hibáztál; egy idő után a folyamatos önkorrekcióval kialakul a mozdulat.
-
goom
senior tag
válasz
Anubris #9302 üzenetére
Pár hete új mérleget kellett vennem (AVX). Ez egy kimondottan kávés eszköz. A P1 program automatikusan tarázza a csészét, a stopper pedig - szintén automatikusan - indul. Akkor, amikor az első cseppet érzékeli.
-
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #9280 üzenetére
Szerintem ne. Anno én rendeltem így, pont a Kapuczinertől. Karos géphez kértem őrölni és csak a nyomásfokozós kosárral tudtam belőle értelmeset kihozni, úgy zubogott át rajta a víz, hogy pár mp alatt lejött 50g. A végén kotyogósban ment el a 250g nagyobbik része.
Szóval szerintem -
goom
senior tag
válasz
Anubris #9201 üzenetére
Pörkölési dátumot minden komolyabb pörkölő ír, szerintem (én leve csak ilyen helyről rendelek). Amiket én ismerek, pl. Kapucziner, Pall&Yotz, X-Presso, Kalmár, Casino Mocca... mind ilyenek. Nekem az AVX - kávéban - komoly csalódás volt (nem emiatt, ez stimmelt). A Pacificaffé is szimpatikusnak tűnik, és tervezem is a kipróbálását.
Kapucziner Palermo aranya, illetve Pall&Yotz Choco Madness: nekem ez a kettő viszi eddig a prímet. És viszonylag elérhető árakon...
Karos presszógépem van, és tejjel, de nagyon kevés cukorral iszom. -
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #9201 üzenetére
Ez egy jó kis presszó, jön belőle a zöldalma valóban. Guatemala
Ez egy egyszerű kávé, nekem ez is bejött, arabica/robusta. La piazza
Ebből is volt, szinte semmi sav nincs benne, legalábbis nekem nem jött. Blasius
Volt még brazil, az nem jött be.
Próbára jó, a hardcore topikban írták, hogy gázzal töltik a zacskót miután beleteszik a kávét, és mikor kinyitod és elillan a gáz, akkor hamarabb lesz döglött a kávé. Ennyire nem vagyok kifinomult, hogy ezt észrevettem volna.
Ja, AVX-nél szerintem jobbak a kávék. -
válasz
Anubris #9191 üzenetére
én még itt azt nen értem, hogy megkerested azt a pontot ahol épp nem ért még össze a két kés és utána a fine fele tekertél még?
az egyértelmű, hogy túl finom, bár érdekes, mert nekem ha túl finomra őrölök, akkor általában befullad (mind3 gomb villog, leáll a nyomás, meg kell nyomni újra a folytatáshoz)
viszont 5-tel coarse-abban (k4), gombnyomástól 35 mp alatt lefolyik a duplapresszó mennyiség -
-
-
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #9189 üzenetére
Espressonál alap recept: 1:2 arány, 30 mp. Azaz 14 g-ból 28 g kávé, 30 mp alatt. Ha ezt sikerül elérni, nem lesz rossz, finomítani persze még lehet. A szűrőkosárnál azért van 2 éerték (tudtommal), mert sötét pörkölésből ugyanannyi súly térfogatra picivel nagyobb, mint világosból. Pl. a Sage-hez való kosaraknál ez így néz ki.
-
-
icm
tag
válasz
Anubris #9177 üzenetére
A Delonghi eszpresszós pohara 60ml. Ez amit beszúrtál elsőre nekem egy Hearth glass-nak tűnik. Nálam kiesik, nagyobb méret kell nekem de nem akarok fület rajta látni. A Kruve EQ vagy számomra értelmetlenül nagy.
Aliexpressen van az MHW-Bomber ami egy elég hasonló a Kruve propel-hez. -
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #9177 üzenetére
Van többfajta is. Itt is találsz, méretekre figyelj! Én ilyet rendeltem, teljesen jó minőség. És itt van az alis design is, bár most 10 dollárért nem is (annyira) drága.
Ezekbe mind belefér egy dupla, de más (tejszín, tej) már nem.
-
Nimda
addikt
válasz
Anubris #9166 üzenetére
Szia, ugyanezzel a jelenséggel találkoztam, az IMS nem mágneses, illetve csak nagyon gyengén. A karhoz adott kosár viszont jól illeszkedik. A gyári fém delonghi tamper szintén nem jó az IMS -hez, ehhez én 51,3mm -es AVX tampert vettem.
Én La Piazza - 1 kockacukor, természetesen presszó mennyiség ~30g.
-
válasz
Anubris #9166 üzenetére
1 Az IMS kosár inox anyaga fosul mágnesezhető sajnos. Ez van
VST pl jó.2 a boltik szinte biztosan döglöttek, de próbálj rá. Ha siralmas nagyon, maradj a nyomifoki szűrőnél.
3 ha neked cukorral ízlik, akkor úgy van jól. Más kérdés, hogy a cukor elnyom minden más, szubtilisebb ízt. Tehát megpróbálhatod átszoktatni a nyelvedet, ha van rá kedved. Jellemzően a szirupos, olasz típusoknak nem árt a cukor amúgy.
-
válasz
Anubris #9128 üzenetére
"IMS 12-14g-os Delonghi 51mm Szűrőkosár"
a precíciós kosaraknál (pl.: IMS) a gyártó megadja a javasolt töltetet, ami elég jó kiindulási alap.
Ez a 14g IMS kb annyit tesz (tapasztalataim alapján), hogy sötétebb pörkölésű kávéval egyáltalán nem érdemes 14 fölé menni.
(pl. a 18g-os esetében a robusztás "Velencei gondolások" kávéra emlékeim szerint 16.5g az ajánlott mennyiség)De mint mindig, most is igaz hogy kávétól és géptől is függ az ideális mennyiség - világosabb pörkölés esetében általában 0.5-1g-mal túl is lehet tölteni.
-
-
válasz
Anubris #9103 üzenetére
Ásványvizet ne használj, hacsak nem extra alacsony ásványanyag tartalmút (volvic, evian, aranyrögökért). Akkor már inkább valami vízlágyítókancsósat.
Disztribútor pénzkidobás, egy jó házi wdt-tool dugóból és 5-9db rugós végű .30-as akupunktúra tűből viszont igen hasznos.
Őrlő és mérleg erősen büdzséfüggő.
Kéziőrlő ár\értékben remek, cserébe tekerni kell. Mindjuk egy kingrinder k4,
meg egy kc200 mérleg -
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #9103 üzenetére
Portafiltert bárhonnan, aliexpress vagy AVX is lehet, ott komplett csomagot is kapsz (1, 2). Disztribútorra azt mondják a profik (a hardcore csoportban), hogy felesleges, inkánn wdt tool, ha már. Még szerintem egy puck screen érdemes, hogy ne kelljen annyit takarítani a gép felső vízterítőjét. Mérleget is találsz avx-en, a daráló az már kényesebb téma. Alapnak a Graef CM702-őt ajánlják, nekem az nem volt szimpi, így én kézi őrlőzök, abból most a Kingrider K4, K6 azn ajánlott.
Szerintem ásványvíz helyett (attól még vízkövesebb lesz/lehet, mint a csapvíztől) szűrt vizet érdemes használni, vannak kifejezetten kávéhoz való vízszűrő kancsók, de egy ilyen párna is jó lehet elsőre.
Hőfoknál saját ízlés szerint, de a főszabály az, hogy minél világosabb pörkölésű kávéból főzöl, annál magasabb hőfokon érdemes, persze ez így nagyin általános, de nagy átlagban talán igaz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo Miix 510-12IKB : i5-7G I 8GB I 256GB SSD I 12" Touch I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged