- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dottorei #6098 üzenetére
Az instant ízlés kérdése. Már alig emlékszem, talán a jacobs volt a legrosszabb. A nescafé elmegy. Talán az aldis, lidlis kávéket lenne érdemes megpróbálni, mintha az amoroy lett volna a legjobb. Van régi teszt, az is ezt írja, úgyhogy talán még mindig igaz. [link]
Őröltből az Omnia Barista Arabica volt egész jó, de lehet csak kifogtam valami frissebb pörkölést. Ott is az aldis, lidlis kávékat meg lehet próbálni. Ha találsz valami tűrhetőt, akkor rakd a fagyasztóba, úgy tovább megmarad az aroma. A szemesre ugyanez igaz.
-
#85578752
törölt tag
Én inkább külön őrlővel vennék Sage SDC400BSS-t. Eddig is filtert ittál? Automata után fura lesz.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
pár 54-56 ft/db-os kapszulás:
[Tchibo Caffe Crema Fine aroma kapszula, 4x30 db] 3 fajta, egyik csak Soroksár üzlet
[Segafredo Mio Caffé Lungo kapszula 12 x 10 db] 3 fajta szintén
[Douwe Egberts Omnia Espresso Classico Nespresso kompatibilis kávékapszula, 10x10db] 2 fajta, egyik pécs, és edigi raktár -
Dottorei
tag
instant és őrölt kávéban adnátok tippeket?
-
"... 0,5–50 MILLIGRAMM AKRILAMID/KG/NAP-ADAGOLÁS UTÁN MINDEGYIK ÁLLATNÁL A VÉGTAGOK MOZGÁSI ZAVARA ÉS IZOMGYENGESÉG VOLT MEGFIGYELHETŐ" (nem tudom miért kell üvölteni egy cikkben, de mindegy)
Szóval akkor 1kg kávéban 7 milligramm van, a minimum, már negatív hatást adó adagolással számolva egy 100kg-os embernek 50 milligrammot kell meginnia, azaz 7 kiló kávét a legzöldebből.
Nagyjából megnyugodtam. Hasznos cikk....
-
looser
addikt
Bennem is évekkel ezelőtt felmerült, bár épp fordítva; vagyis hogy a hosszú pörkölés (az égés, szenesedés miatt) nem teszi-e veszélyesebbé a kávét, mivel egy általános dologról van szó (Maillard-reakció (ropogós hús, sültkrumpli, de akár a sörfőzésnél a komlóforralásnál is "ég" a cefrében lévő cukor)) valószínűleg könnyebben átsiklunk felette. A fenti cikk viszont meglepett, ez azt jelentené, hogy alapból a kávé tartalmazza ezt a vegyületet?...
-
#85578752
törölt tag
A kávéban lévő dihidrogén-monoxid sokkal veszélyesebb, több is van benne belőle. Szerencsére pörköléssel csökkenthető a mennyisége.
-
Zaji
őstag
Hmm.
-
#64905664
törölt tag
Majd lehet hozzá venni direkt lungó kapszulát is, az hosszú 110 ml.
Nekem a kis kapszulás gépem inissia és nekem is kevés az eszpresso ezért amikor elindul a kv főzés lenyomjuk az eszpresszo gombot folyamatosan nyomva tartjuk és ott engedem fel ahol nekem tetszik. Mivel én sem akartam túl hígra ezért a 40 ml-ből csináltam 60 ml-t, utána a beállítása úgy marad ahol felengedtem a folyamatos nyomás után.
Van vertuó kap.gépem is azzal lehet mindenféle méretet készíteni, nálam a dupla jó. Persze olyan kapszulát kell venni hozzá. -
mcsm88
senior tag
Köszi a tippeket.
Mutternek vettem egy kapszulást gépet, mert egyedül kávézik, a négyadagos kávéfőzője nem épp ideális neki. Kapszulással egy kávét is tud és nincs vele annyi macera.
Vettem mellé egy rakás presszoméretűnek ajánlott kapszulát aztán kiderült, hogy hosszút iszik. -
Dalares
tag
Nekem a Lungotól valamiért mindig hányingerem lesz. Az eszpresszót pedig inkább másfél adagnak készítem el, olyan 60ml körül.
-
#64905664
törölt tag
-
mcsm88
senior tag
Sziasztok
Nespresso kapszuláknál, ami espeesso méretű vízadaghoz van ajánlva, azt nagyon el lehet rontani lungo-val? Nem lesz túl vízízű? -
-
válasz
#72961024 #6066 üzenetére
Ez egy extrém alacsony sózás. Én amikor még kevertem magamnak a vizet , az volt a “mondás”hogy 1,2.g keserűsó , 0,25 g szódabikarbóna. Aztán azóta láttam, hogy lementek 0,8 g só-0,2 g szóda tartalomra. Egyébként meg nem kell ezt túllihegni, én volt, hogy 2 g só - 0,5 g szóda párossal nyomtam hónapokig, semmi vízkő nem lett attól sem. Kísérletezd ki magadnak , hogy hogyan ízlik jobban .
-
sherlock82
senior tag
válasz
RetepNyaraB #6059 üzenetére
Megköszönném a leírnád azt a receptet.
Most készítettem csapvízből kv -t vele, nagyon szépen felmelegítette az eszköz a vizet. -
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #6059 üzenetére
ma vettem müllerben, 470 körül volt. dm-re írta valaki,hogy már 700? na de ma főni befagyasztotta a szotyi árát, nincs itt semmi gond
-
válasz
sherlock82 #6058 üzenetére
Egyébként, hogy elültessem a bogarat a füledben, sokan használják(juk) pl. a DM desztillált vizét, minimálisan visszasózva (ha érdekel, írom a receptet is, feleslegesen nem melózom
). Ez nem bántja a gépek belsejét és nem vacak ízű csapvíz. Szerintem egy kapszulásnak is jó tesz.
-
sherlock82
senior tag
válasz
RetepNyaraB #6057 üzenetére
Köszönöm a tanácsot, jó hogy megírtad!!
Marad a csapvíz. -
válasz
sherlock82 #6055 üzenetére
Ásványvíz jó eséllyel kinyírja. Sokkal több oldott rész van a többségükben, mint a csapvízben. Kivéve esetleg Evian, Volvic. Ha kőgazdag vagy. De még azokban sem vagyok biztos mit mutatnának műszer alatt...
-
#64905664
törölt tag
válasz
sherlock82 #6055 üzenetére
Én két napja egy olyan vízszűrőt használok amelyet az egyszerű kv topik végén linkeltek.
-
#64905664
törölt tag
válasz
Dalares #6052 üzenetére
Nekem is van vertuo next, elejétől fogva sosem melegítettem a vizet úgy főzi le, kellően melegen.Sokszor olvastam már a leírását mivel az első vertuo gépem xarakodott és le is kellett cserélni, de sehol nem olvastam erről. Azt viszont olvastam, hogy ha valakinek nem elég meleg a kávé tehát forrón szereti akkor melegítse elő a poharat forró vízzel vagy máshogyan. Nekem elég meleg a lefőtt nedű de a kis- kapszulás gépem (inissia) például sokkal forróbban főzi le. A vertuonál is a második csésze már melegebb.
-
Dalares
tag
válasz
sherlock82 #6051 üzenetére
Nekem csak sima Nespresso gépem van, nem Vertuo. Az enyémbe hideg vizet kell önteni, a gép felmelegíti. De ehhez az kell, hogy a belső tartályban is legyen víz. Ezért az első használatkor kapszula nélkül, tiszta vizet kell rajta átfolyatni, hogy a belső tartályba is kerüljön víz. Ezek után abban mindig lesz víz, és amikor bekapcsolod a gépet, azt melegíti fel, és azzal főzi le a kávét. Ahogy kinyomja, a külső tartályból szívja be az újabb adag vizet, hogy a belső tartályban legyen.
-
sherlock82
senior tag
Nespresso vertuo next kávéfőzőgép leírásban az van írva hogy meleg vizet kell önteni a tartályba, majd elkészíteni a kávét.
Szerintetek ha hideg vizet öntök bele akkor felmelegíti a rendszer a vizet és ugyanúgy lefő a kávé ? -
Akiknek van ilyen olcsó kínai mérlegük (én aliról rendeltem, de szerintem ez ugyanaz, az enyém csak 0.1g pontos) - elkezdett elmászni a pontossága, tárálás után folyamatosan csökken, 1 perc alatt már 1-1.5 grammal is megszivatott..
Tudom, merül az elem. Korábban onnan vettem észre, hogy elhalványult a háttérvilágítása. Eddig ilyen olcsó eldobálós elemeket vettem bele, de most valami ultralonglife Varta-t vettem direkt, nagyjából 30 napja, mert zabálta őket. De ha ez tényleg ennyit bír minőségi elemekkel is, beruházok valami komolyabb akksis mérlegbe, tölthető AAA-t nem akarok venni mellé..
Nektek milyen tapasztalataitok vannak?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #6044 üzenetére
Oké, köszi!
-
-
inf3rno
nagyúr
Na megkóstoltam a 11 blendet (25% el salvador, 25% etióp, 50% brazil, június végi pörkölés lehet, legalábbis idén június a lejárat). Nem rossz, enyhébb pörkölés, mint az alza, selymes íz, de egy kicsit olyan semmilyen. Talán egy fokkal jobb az alza féle vaníliával lágyítva, mint ez vagy esetleg a kettő keveréke lenne az igazi. Árban 3x annyiba kerül, mint az alzás, nekem így nem éri meg.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #6041 üzenetére
Iván a rettenetes?
-
válasz
sherlock82 #6040 üzenetére
Kamarás Iván..?
-
sherlock82
senior tag
Január eljsején reggeli 7 óra körüli időpontban a Retro rádión volt egy barista aki a Costa kávénál dolgozott. Valamilyen Iván volt a neve. Több mint egy órás riport volt, de rengeteg mindent elmondott a kávézásról, annak készítéséről.
A műsorvezető nő elmondta hogy ő hogyan készít kotyogósban kávét, ha ehhez képest a vendég minden az ellenkezőjét mondta, hogyan is kellene készíteni. -
válasz
vatoloco26 #6038 üzenetére
Persze , karnak és a szűrőnek is melegnek kell lennie. De a kávé ne legyen benne
-
válasz
vatoloco26 #6036 üzenetére
20 perc kell neki karral együtt.
-
vatoloco26
tag
Sziasztok,
Ki mennyi időt vár bekapcsolás és ez első kávé elkészítése előtt? 10-15 perc? Mennyi idő melegedés? (Gaggia new Baby)
Köszi
-
válasz
Viiktor1989 #6034 üzenetére
-
Viiktor1989
aktív tag
Ijjjjaaaaaa, meg lesz a baj,felfelé tekertem az őrlőt,nem lefelé.... Uram isten 🤣 Köszi a segítséget. A kávé egyébként Choco Madness,friss pörkölés.
-
Osynho
addikt
válasz
Viiktor1989 #6031 üzenetére
Milyen kávé és mikori pörkölésű?
-
válasz
Viiktor1989 #6031 üzenetére
Mit jelent a magasabb fokozat? Éppen hogy lefelé kell menni fine irányba ha átzubog.
Nem szedted szét tisztítani? Lehet nem jól raktad össze. Ha leveszed a babtartályt, figyeld az örlő részt miközben tekered a két végállás között ha nem mozog fel-le kis mértékben, akkor valami ott nem oké.
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok. Az utóbbi alkalmakkor ,ha kávét készítenék(Gaggia Classic) , egyszerűen a portafilteren àtzubog a víz. Mindent ugyanúgy csináltam,ahogy eddig is,az őrlőt(Graef 702) is àtàllìtottam sokkal magasabb fokozatba,de semmi változás. Valószínűleg az őrlővel történhetett valami? Köszönöm
-
-
Osynho
addikt
válasz
roBEEsz #6017 üzenetére
Régi Classicot vettem, gyakorlatilag újszerű volt a belseje.
Szétszedtem a kazánt is, pár kis fehér pötty alakult ki rajta, azokat leszedtem és kész. Szerintem túl van ez lihegve. A réz kazán nincs polcon, úgy kell gyártatni és elég komoly összegbe kerül, én biztos nem állnék neki, hamarabb cserélném a gépet. Tejes italokat nem iszok, de frenchpressel simán lehet habot készíteni.
-
viktorhu
veterán
válasz
roBEEsz #6014 üzenetére
A réz mennyivel jobb, mint az alumínium? A nagyszüleiméknek régi réz evőeszközkészletük volt. Ha benne maradt a kanál pár órára az ételben, akkor ki kellett dobni az ételt, mert oxidálódott az étel savasságától a felület, látványos zöld réteg jelent meg a kanálon. Rezet legalább annyira nem szeretnék inni, mint alumíniumot.
-
roBEEsz
csendes tag
Igen, az első hozzászólás alapvetően elég megnyugtatónak tűnik.. ugyanakkor sajnos a gőzkaron lehetségesen a tejbe kerülő Alu-ról nem igazán esik szó.. Én kicsikét elgondolkodtam a egy rézbojler upgraden, vagy esetleg Silvia cserén.. Egyelőre még úgy sincs PID-elve a Gaggiám se..
-
sherlock82
senior tag
December vége óta a Nespresso - sok táborát erősítem. Ajándékba kaptam egy vertuo gépet, eddig nagyon tetszik. Arra a heti 3 - 4 adag kávé amit megiszok nagyon jó ez gép.
Nem gondoltam, hogy valaha is lesz ilyen gépem, de nagyon örülök neki. -
viktorhu
veterán
Köszi! Az egészségi rész kevésbé érdekes nálunk, mert ritkán tejeskávézunk. Ha mégis, az elején víz jön belőle, azt úgyis mindig leengedem, amíg a gőzfejlődés be nem indul. Viszont most pl. olyan kávé van benne, aminél minden kávékészítés előtt leeresztek egy kis gőzt (amit ilyenkor kiöntök), csak az előmelegítést szolgálja. Ez a trükk egyébként karos gépeken is működne, gőzmódra állítva a régi karos gépemen sokkal melegebbre fűtött a kazán, mint kávémódban. Ez alapján mondjuk inkább réznek tűnik, ott az egészségi szempont még izgalmasabb pedig
-
válasz
viktorhu #6006 üzenetére
Nem általános, de a Gaggia alubojlerének biztosan nem tesz jót. Meg ugye egészségi szempontból is fontos, hogy még a kávé pogácsa kiszűri az alumínium 90 százalékát, addig a gőz csapon szabadon távozhat. Automatánál nem tudom hogy miért mondanak ilyet, nem ismerem az automata gépek felépítését.
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #5999 üzenetére
Nekem a szervizben hasonlót mondtak a saeco automatámról is. A tejhab nálunk amúgy sem mindennapos vendég, de kevésbé sötétre pörkölt kávéknál szoktam az előgőzöléses trükköt használni (kiengedni egy kis gőzt, hogy magasabb hőmérsékleten menjen az extrakció). Ez mennyire általános, hogy nem illik a kávégépek gőzölőjét használni?
-
#49155328
törölt tag
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #5999 üzenetére
Hát.. akkor végre rájöttem, hogy miért folyik a gőzkar.. Én alapvetően -mivel sajna presszóm még kuka..- ezért tejes italokat készítek.. Azzal a technikával, hogy nem várom meg a gőzölő gombjának felvillanását, hanem előbb rányitok.. én nagyon jó eredményt tudok hozni tejkrémbe.. Nem tudom mennyire cseszek ki a géppel, de nem igazán szeretnék megválni a tejes vonaltól sem.. így ha tényleg ennyi árt neki, akkor lehet kell más fajta gépet néznem..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bluetooth hangszórók
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Ingatlanos topic!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Napelem
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Asus Rog Strix G16
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged