- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor Magic V2 - origami
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
donjohnson
addikt
válasz
FoxiestFox #105599 üzenetére
sose próbáltam, de az itt leírtak segítenek?
-
Aki már csinált ilyet, Linux alatt (Lubuntu) hogyan kell beüzemelni egy T61 ujjlenyomat-olvasóját?
Lehetséges egyáltalán? -
válasz
FoxiestFox #105597 üzenetére
inkább bizarrnak mondanám
-
-
HSM
félisten
válasz
FoxiestFox #105591 üzenetére
És ugyanez van IPS-ben is, egyáltalán nem a jobb képességű paneleket kapod ezekben a gépekben. Én amúgy hatalmas rajongója vagyok a jó minőségű (!!!) IPS paneleknek.
Igazából a T460s FHD IPS-ét is szeretem, nyilván jobban, mint a TN-eket, de azért messze van még sajnos a jótól ez is.
-
válasz
ilyenem volt
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
A HP EliteBook-om 40%-os sRGB 900p-s kijelzője is sokkalta jobb mint a T530-asunkban lévő istenhulladék 768p, ill a T420s 900p TN panelja.
Vicc kategória.Arra jó hogy az ember kódot írjon vagy olvasson, de számomra még arra sem mert borzasztóan zavaró és figyelemtelterelő hogy nem lehet normálisan beállítani. A kijelző adott részei vagy túl viláosak, vagy túl sötétek. Inkább a ghostingolós IPS, mint egy ratyi TN.
Tegnap pont röhögtem rajta amikor a 9 fokosraktárban húzta a csíkot maga után az egér, mondom dafuq, passive matrix LCD nesze
-
Tim82
félisten
válasz
ghost364 #105592 üzenetére
Persze, az X220-amban lévő, még Tikakukactól 5 éve vett -SLB1 is régóta ugyanezt produkálja már.
Nekem már az is megkönnyebbülés, hogy gépelésnél nem kell állandóan igazítanom a képernyőt, az X230i eredeti TN panelje nagyon zavaró volt ilyen téren a kábé nemlétező betekintési szögek és az ebből fakadó szín- és fényerőtorzulás miatt. Nem volt persze használhatatlan így se a cucc, csak majdnem.
A T520-amban lévő N156HGE-L11 mondjuk egészen jó TN panel létére, vagy legalábbis elfogadhatóak a színei és betekintési szögei (alulról persze ott is hamar torzul, de az érdekel a legkevésbé).
Persze ha bármilyen grafikai/fotószerkesztési munkát végeznék, nyilván máshogy gondolnám, arra egyik kijelző se alkalmas (de arra lennének itthon is elfogadható IPS/PVA paneles külső monitorok).
-
Van olyan TN, amit inkább néznék bizonyos IPS helyett. Mondjuk a jó öreg W500-am LGP kijelzője az X220-ban lévő ghostingos, béna kontrasztos IPS-e.
Legtöbbször viszont nem a jófajta TN-t kapják a notik, hanem a legolcsóbban gyártható ipari szennyet. Na azt nem csippantom.
A W520 ezen TN kijelzője is álom gyönyörű, szinte IPS-nek tűnt, olyan színei és betekintési szögei vannak. -
HSM
félisten
Nem kapcsoltad véletlen ki Vantage-ban?
Ha nem, akkor lehet az egész Vantage-frameworkot újra kéne rakni.(#105586) qnadam: Nem tudom, lehet. A gyakoribbakkal volt dolgom, még a T410-ben Samsung, a 420-ban AUO, 430-ban LG, ezek a leggyakoribbak, igazából másról nem is nagyon hallottam ezekben 900P panelt.
(#105589) FoxiestFox: Én teljesen megértem.
Ugyanakkor azok az IPS-ek sem akkora nagy számok mint ahogy itt hirdetve van. Én számítottam rá, hogy nem lesz akkora durranás, de így is kicsit csalódtam: [link] .
Természetesen én is azt mondom, ha van rá pénz, persze, sokkal inkább egy FHD IPS, mint bármilyen TN, én csak a hype mértékével nem értek egyet.
-
-
válasz
FoxiestFox #105587 üzenetére
fogalmam sincs már.
-
-
SNor
tag
T480. Nem megy a trackpoint. WTF! Másnak hasonló tapasztalat? Tippre egy 2 héttel ezelőtti driver frissítésre gyanakszom. Mindig dokkon van, kinyitva szinte soha, ezért csak most tűnt fel. Régi driverrel se ok. Hardver jó, míg nem tölti be a drivert a login screenen működik. Utána kakukk.
-
HSM
félisten
-
tudom, hogy arra irányult, én is szöveget láttam rajta. azbest fogalmazta meg jól, rettentő zavaró, amikor a minősíthetetlen betekintési szög miatt a két szem már nem ugyanazt látja, és ettől egy bizonytalan lebegő izé lesz az egész.
nem is értem (dehogynem), miért kell ilyen semmirevaló szemetet beépíteni, tn kijelzőből is van olyan, amitől nem lesz rosszul az ember automatikusan, nekem is volt, pont thinkpadben. mondjuk az egy perverz kijelző volt a wide gamut mellé 6 bit + frc-vel. -
HSM
félisten
válasz
qnadam #105581 üzenetére
A beszélgetés eredetileg arra irányult, programozásra jó-e... [link] [link] .
A probléma amúgy csak annyi, hogy az alternatívaként felmerült T460-asokban lévő FHD IPS panelok is ujjlenyomatos, poros karcos szemüvegek, csak nem annyira.
Ahogy néztem a teszteket, igazából ebben a méretben a WQHD-s alatt csak a T490-esektől vannak korrektebb FHD IPS panelok. -
Tim82
félisten
válasz
ghost364 #105578 üzenetére
Nemrég cseréltem X230i-ben a TN panelt (asszem, AUO gyártmány) egy amúgy nem épp hibátlan LG LP125WH2-SLB3-ra (van egy szerencsére nem túl feltűnő helyen levő pixelhibája vagy apró szennyeződés a kijelzőn belül, 2-3 világosabb foltja, meg hát ennél is elég komoly mértékű az image retention), mégis sokkal jobb ez a "középszar"-nak mondható LG IPS a TN-nél.
-
HSM
félisten
válasz
qnadam #105577 üzenetére
Azt nem mondtam, hogy jó ránézni... Első reakcióm nekem is a hányinger mindig egy gyengébb TN panelnél.
De utána én legalábbis megszoktam, és nem zavart túlzottan.
(#105578) ghost364: "Ahhoz képest a T420/30 HD+ panelje ismét csak egy remekmű."
Azért az nem kis teljesítmény, hogy alul tudták múlni!16:10-et én is jobban szerettem, bár jobb híján megszoktam már a 16:9-et is.
-
ghost364
senior tag
Nálunk barátnőmnek volt TN-es X230, nekem IPS-es. Ránéztem néha az övére és sírva akartam fakadni. Ahhoz képest tényleg a T430 HD+-os panelje is megváltás. Viszont most szereztem neki egy Surface Prot, és most az X230-am kijelzőjére nem bírok ránézni
Fater is elég szarul járt, gépeket cseréltek a cégnél. Viszont a neki szántból már nem volt, szóval kapott egy FHD-s T570-et, amikor viszont rájöttek a turpisságra, cserélték egy T480-ra, TN-nel. Na olyan iszonyatot még én, meg ő se láttunk. 70 ezres alsópolcos laptopokban jobb kijelzők vannak... Ahhoz képest a T420/30 HD+ panelje ismét csak egy remekmű.
Én mondjuk személy szerint ezt a 16:9-es képarányt rühellem, nem értem miért nem lehet 16:10-es gépeket gyártani (jó, tudom, drága a panel - persze épp azért mert senki sem gyárt), de hogy évek óta ezt a fos képarányt annyira felesleges erőltetni... Főleg alapvetően nem médiafogyasztásra szánt gépeken. Van otthon egy Ultrasharp 2412M-em, még facebookozni is sokkal jobb rajta mint 16:9-en -
HSM
félisten
válasz
vicze #105570 üzenetére
"Tehát egy fekete fehér felületet használva nem látod a kontraszt különbséget"
Ki beszélt fekete fehér felületről? Már egy ideje se a fejlesztőeszközök, sem az OS-ek nem fekete-fehérek."Nem éppen a 12éves OS a mérce manapság..."
Itt nagyvonalúan elfeledkeztél róla, hogy Ubuntu-val is használom őket, és se a 16.04 LTS, se a 18.04 LTS nincs 4 éves sem, nemhogy 12.(#105571) Tikakukac: Amit írsz a T420/T430 kijelzőiről, csak félig igaz. A ritkább, LG panel pl. szerintem kifejezetten élhető, az itthoni T430-ban az van. A T420-ban lévő, gyakoribb AUO már inkább pályázhat a címre, és meglepő módon még így is szebb, életszerűbb színű képet tud vágni, mint a két FHD IPS.
Az X200-x220-x230 gépeket meg szerintem kár idekeverni, alapvetően 14"-os 900P panelokról volt szó, a 12"-os gépek kijelzői itt nem tűnnek nekem relevánsnak.
"Neki nem a látogatásom kellett, hanem egy kék keret. "
Ne már...Ehhez még színes monitor sem kell, remélem az megvan, hogy be tudod a szegélynél állítani az RGB kódot... 0,0,255, és már ott is van a full kéked.
-
Tikakukac
titán
Az elmúlt 2 hétben vettem 2 hasonló paraméteres gépet az irodába. Valamit nem jól csináltok.
Ha semmi lényeges diffit nem érzékelsz a T430 "talán a világ létező legótvarabb szutykosabb TN kijelzője" és a bármi más között, akkor itt én már nem tudok mit tenni. Az az anno feláras "prémium" cucc, amit beleraktak minimum érdemelt volna egy kínzókamrát.
Nem kell semmit ecsetelni, beépítettem vagy 100 IPS-t X200-x220-x230 gépekbe az évek alatt. A tulajok arca, véleménye és majdnem sírásra fakadása nekem elég. 62% sRGB ide vagy oda, koloriméter balra vagy jobbra, ghostos sutaságok avagy sem, nem hiszem, hogy fizikai erőszakon vagy egy köteg pénzen kívül bárkit rá tudtál volna venni, hogy csináljam vissza. Mindegy most milyen asztali monitor meg csoda TN meg 19990%-os sRGB színtér. Le-van-ejtve magasról. Az egyik egy emberhez méltó megjelenítő, a másik pedig DOS-ra éppen alkalmas.
Nem háromszor mentem ki, hanem háromszor nyomtattuk ki a doksit, mire legalább a közelébe értünk annak, amit tippeltünk. Neki nem a látogatásom kellett, hanem egy kék keret. Nos, ilyen szín a kijelzőn nyomokban volt.
Mivel parttalankodunk és ma 5 tonna iratot pakoltam át, így jó éjt mindenkinek
-
vicze
félisten
Tehát egy fekete fehér felületet használva nem látod a kontraszt különbséget és ebből levonod a következtetést, hogy nincs különbség. Ez számodra rendben van csak sok köze nincs az általános felhasználáshoz és amit az emberek általánosan tapasztalnak.
Nem éppen a 12éves OS a mérce manapság... -
HSM
félisten
válasz
vicze #105561 üzenetére
Ha a win10 felület olyan, amilyen, azt ne kenjük már a kijelző számlájára.
Nekem Win7/Ubuntu-val van ezekkel tapasztalatom, ott nem volt ezzel gond. Hiába a papíron extrém alacsony 150:1 körüli kontraszt.
(#105562) Tikakukac: Hát ezaz, egy éve én is tudtam venni jó T460-ast kettőt is, idén nincs kínálat FHD IPS-es régebbi gépekből. Oké, volt kettő két hétig 80-ért, hurrá, de most nincs, és nem csak most nincs, általában amikor én keresgélek nincs az utóbbi időben, pedig lenne rá érdeklődőm...
"Tehát érzékeltetem:..."
Nincs rá szükség. Itthon van kétféle FHD IPS-es T460, és kétféle paneles 900P-s TN T420/T430. Látom, hogy sok paraméterében jobbak az IPS-esek, de azt is látom, hogy semmi lényegessel nem volt rosszabb a TN-eken dolgozni, mint az IPS-en, és itt most elsősorban irodai dolgokat, és programozást értve. Jobb, persze, hogy jobb, de korántsem annyival, mint amekkora hype veszi körül."Végre vannak színek. Ennyi kell a népnek."
Ehhez pedig hozzátenném, hogy színek terén nekem jobban tetszett a két korábbi 900P TN-em, mint ezek a gagyi IPS-ek. Az egyiknek kifejezetten "buta" színtere van, értsd 10 méterről is üvölt, hogy nem egészen stimmelnek a színek, és a win10 beépített kalibrálójával se lehet szépre belőni. A másik is elég érdekes színekben él. Papíron mindegyik nagyjából 60% sRGB, de egyik sem üti meg szerintem a jónak mondható szintet. Viszonyításként, egy korabeli igényesebb telefon ennél többet tudott.
Gondolom, nem kell ecsetelni, mekkora a difi az asztali 27"-os DCI-P3-as 144Hz IPS-emhez képest, de a régi sima FHD és sRGB 24" Dell is egészen más ligában játszik, de még a 10 évvel ezelőtti 22"-os jobbféle TN vackom is tudta az sRGB-t, szép képpel...(#105564) Tikakukac: El se tudom képzelni, milyen felhasználási célra ennyire életbevágóan fontos egy KERET SZÍNE Excelben, hogy háromszor is odahívjanak... Nem lehet, hogy a hölgynek valójában egész más okból kellett annyiszor a látogatásod?
-
hito
nagyúr
válasz
donjohnson #105566 üzenetére
Megpróbálom, de meglepődnék. Sokszor volt már win10-zel kezelt WWAN-os eszközöm és sosem volt gond a pin kód kezelésével. De megpróbálom
-
hito
nagyúr
Sziasztok! Nincs valakinek tippje arra, hogy Thinkpad X1 Tablet miért nem látja a behelyezett sim kártyát? Sierra modem feldriverezve, rendszer látja, kapcsolható is, de akármilyen simet teszek bele azt írja, hogy helyezzek be sim kártyát.
-
darvinya
titán
válasz
Tikakukac #105559 üzenetére
Hát én szögbe hajtóm, ha már hajtható, és mindig olyan a színe, aminek kell lennie.
Fotókat nem szerkesztek rajta, így nem érinti kicsit pontatlan színárnyalat.vicze1
T410-et azért is használom alacsony fényerőn, mert kontrasztja nagyon erős, még telom amoled -jét is túl teszi.
Na, a túlzott kontraszt zavar rendesen, egyenesen fájdalmassá válik 15 perc után.
Ekkor már minden szín torzulásos lesz, hiába nézek természet távlatba.#105564
Használok Excel és színek tökéletesen jók.
-
Tikakukac
titán
Milyen árakon?
Azt nem tudom ki milyen áron vásárol apróról, azt tudom, hogy lassan másfél éve vettem 85k-ért i5-el 256GB SSD-vel, magyar vil. billel, mikrokarcmentes E7450-et tesómnak, ja igen, 98%-os gyári akkuval, gyári VA panellel. T450s-t 79k-ért árultak aprón 2 darabot is hetekig, kutya rájuk nem nézett, mert volt TN 55k-ért szétdarált állapotban, így inkább azt vették. 2 ilyet tudok a notis topikból. A kereső jó barát, sokszor privátban kérdezik tőlem, hogy találják meg amiről beszélek. Beírod, hogy mit keresel és enter. Majd görgetsz
És ebben az a szép, hogy pontosan ugyanez fog történni a kalibrálatlan gagyi IPS-el is.Háááát én egy ideje kalibrálgatok kijelzőket, azt hiszem merhetem megtenni azt a kijelentést, hogy egész sokat láttam már ilyen téren. Nem is megyek bele ebbe a ki mit látott és mennyit vitába, mert múltkor se volt értelme, de tartom, hogy notis panelekből bő a merítésem.
Tehát érzékeltetem: nem árnyalatbeli a diffi, hanem konkrétan a közelében sincs, ha ez egy ember lenne, akkor japán vs német párhuzamot tudnám felhozni. Embernek ember, de jahj, mennyire más. Amire te gondolsz az egy más szint. Én az egyszeri paraszt ember számára is kegyetlen nagy diffikről beszélek. Mint mikor a hihetetlen gagyi X220 IPS-t építegettem át embereknek TN-ről. Ha ott helyben azt mondtam volna csere után, hogy figyu, mégsem adom el, marad a TN, szerintem meg lehetett volna duplázni az árat sok esetben. Mert egyszerűen ezek a kijelzők is 5 torony hosszt vernek az alap kijelzőkre, lehet ghost meg pocsék színtér lefedettség, marha mindegy. Végre vannak színek. Ennyi kell a népnek. -
vicze
félisten
A TN legnagyobb problémája a kontraszt hiánya. Különösen a jelenlegi Windows 10 felülettel, ha nincs kontraszt akkor erőlködni/jobban koncentrálni kell és ez az ami fárasztja a szemet, jobban egy IPS/VA-hoz képest. És a kontraszt hiánya elég általános manapság minden felületre sajnos.
Persze TN-ek se egyformák, napi 8órát bámulok egy 19"-es TN-t és semmi bajom, mert kifejezetten jó a kontrasztja a és a fényereje, semmi hátrányát nem érzem a mellette lévő VA-val szemben. Na most a Thinkpadekbe jelenleg annyira gyenge TN panel kerül, hogy én fogtam és inkább lecseréltem minden régebbi gépben IPS-re, mert kvázi használhatatlan huzamosabb ideig. Mivel kisebb dologra próbálsz fókuszálni még jobban fárasztja a szemet.
HP volt az egyetlen aki értelmes TN-eket használt ebben a kategóriában, a Dell szintén szörnyű volt, utáltam is minding használni monitor nélkül.Nem általánosan a TN-nel van a gond hanem a szar TN-nel.
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #105559 üzenetére
Milyen árakon? Jelenleg 100K körül mennek ezek az IPS FHD-s gépek itt a HA-n, T450-T460, TN-el már néha feldobják a feléért is. Én. pl azért egy T450-ért nem szívesen adnék ki 100K-t, már a kora miatt sem. Tavaly garis FHD IPS-es 460-ast vettem ennyiért, patikát, az úgy jó vétel volt.
"illetve nyomtatás után miért az van, nem az, amit beállítottak"
És ebben az a szép, hogy pontosan ugyanez fog történni a kalibrálatlan gagyi IPS-el is. -
Tikakukac
titán
válasz
darvinya #105556 üzenetére
Pontosan az invertálástól. Ha egyedül nézed is szépen másznak el a színek és erőlködik a szemed, hogy valahogy rendbe vágja a látottakat. Mert tudod, hogy minek kéne ott lennie, csak nem az van. És a zsiráf effektus, az óriási. Mikor ülnek a gép előtt és Excelben nem tudják megmondani milyen színű is konkrétan a vonal, illetve nyomtatás után miért az van, nem az, amit beállítottak... ezeket szoktam szeretni.
HSM: Olyan árakon lehet venni értelmes kijelzős gépeket, hogy tényleg nem tudom sajnálni aki döglik HD+ TN előtt.
-
HSM
félisten
válasz
azbest #105557 üzenetére
Engem szövegnél nem zavart, hogy nem pontosan fekete fehér, vagy éppen milyen színséma volt a fejlesztőeszközben beállítva.
Azért ennyire nem rosszak ezek a TN-ek, legalábbis az itthoni 900p-k (egy T420 AUO és egy T430 LG) esetén ilyen nem fordult elő.
Persze, nem kérdés, jobb az IPS, ha van rá keret. De el lehet lenni ilyen feladatokra nélküle is.
Szerk: Fényes és erősen PWM-es paneleket én sem bírom.
A TN-nél csak nem tetszik, amit látok, de használni tudom.
(Legalábbis, pl. programozásra.)
-
azbest
félisten
a rossz betekintési szöggel több probléma is van
- más színű egy szemtávolásgnyira is a tartalom vízszintesen. Persze kicsi képernyőt távolról nézve ez lehet nem feltűnő. De az, hogy a bal szememmel világosabb és más színű, mint a jobb szememmel, az kb olyan efekkt mint a féloldali szemgyulladás
Marhára zavaró tud lenni, mintha valamelyik szemed rosszul fókuszálna, olyan érzés
- függőleges rossz betekintési szögnél volt már, hogy nem vettem észre egy diff-nél, hogy mi a lett törölve, mert nem látszott, hogy pirosak azok a sorok abból a szögből. Igaz ez épp egy szutyok alja fajta régi samsung monitorral esett meg velem.
Persze nem egyformák az emberek. Van aki a full tükröződő képernyőn is elvan és nem zavarja azt, hogy olyan, mintha duplán látna. Meg olyan kolléga is van, aki nem látta, hogy percenként pár tizedmásodpercre fekete a képernyője (nvidia gt 210 energiagazdálkodás hwbug két képernyővel).
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #105552 üzenetére
Én sem értem, mitől szakad ki. Napi 8 órát dolgoztam egy éven át egy T420-on, szintén 900P TN (+külső monitor, ha épp az irodában voltam), nem szerettem, de a szemem se szakadt ki. Az "alacsonyabb" max fényerő nekem elég volt, legalább kevesebbet bántotta a szemem a PWM.
Szóval értem én, hogy azért szebb a T460s FHD IPS-e (mint IPS az se nagy durranás, 60% sRGB-vel ugyanolyan bénák a színei, mint a T420-as TN-nek), de programozni én pont nem érzem nélkülözhetetlennek. A nagyobb felbontás inkább a hasznos benne, de az mókás módon éppen a szem-kifolyatós irányba viszi a dolgokat (pedig elvileg nincs baj a látásommal, de 100%-os nagyításban elég pici minden, más állásban meg a win nagyítás homályosít).
Én amúgy pont azt nézegettem mostanság aprón, hogy még drágábbak lettek a FHD IPS-es T450/60-ak mint voltak egy éve, miközben a TN-esek meg olcsóbbak.
-
vicze
félisten
válasz
szupersanyi #105538 üzenetére
Abszolút csak kiegészíteném Tikakukac megjegyzését, hogy csak azért hogy értsd mi történt.
Alaplap cserekor át kell vinni az azonosítókat a régi alaplapról az új alaplapra, ehhez egy szervizprogram kell. Ez nem csinálták meg neked.
Enélkül pl. nem tudsz garanciát érvényesíteni, és az idegesítő hibaüzenetet kivéve több Thinkpad SW és frissítés se működik megfelelően. -
LemonHorse
tag
Köszönöm a gyors segítsegnyújtást! Akkor mindenféleképpen többet áldozok rá!
-
válasz
LemonHorse #105541 üzenetére
Írták már, de azért csatlakozom, vállalhatatlan.
-
válasz
LemonHorse #105543 üzenetére
Igen.
-
Tikakukac
titán
válasz
10 éve sem szabadott volna ilyen kijelzővel gépet venni. Főleg nem mostanában.
-
válasz
Szia. Volt ilyenem, fényerővel nem volt gondom, a betekintési szög igen a TN panel miatt az a szokásos.) Nekem a matt miatt nem jött be a kijelző. Most IPS paneles FHD notim van, hát már nem cserélném le TN panelesre.
-
LemonHorse
tag
Egy kis segítséget szeretnék kérni, T450-t szeretnék venni és az lenne a kérdésem, hogy az 1600x900-as TN panel mennyire tűrhető? Nekem leginkább programozásra kéne, de láttam, hogy a teszteken nem igazán remekelt (gyenge fényerő, borzalmas betekintési szög).
-
MrSealRD
veterán
válasz
MrSealRD #105523 üzenetére
Végül a P50 mellett döntöttem. 4K-s panel már nem volt, csak FHD. Mivel van +2 monitorom így nem kritikus pont. 32GB-ra lett bővítve a RAM. A többi a szokásos. FP, és színkalibráló is lesz benne. Nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz. Az nvidiás T61 óta nem volt ekkora gépem. Bár ha azt nézem az otthoni T420 30mm magas miközben a P50 meg "csak" 26mm, akkor szinte már végkony is.
-
Tikakukac
titán
válasz
szupersanyi #105538 üzenetére
Siettek a srácok azzal a lapcserével. Első körben telefon fel és mondd el nekik. Aztán vagy te viszed vissza vagy küldenek futárt
SN nélkül nem élet az élet.
-
szupersanyi
aktív tag
Sziasztok!
Ma hoztam haza alaplap csere után a t460s-emet, és bekapcsolásnál ezt a hibaüzenetet kapom: 2201: Machine UUID is invalid.
Utána látszólag működik minden, de ez akkor sem tetszik. Mit lehet ezzel csinálni? -
HSM
félisten
válasz
MrPetya19 #105496 üzenetére
Jó volt a tipp, DP bemeneten megy a 120Hz WQHD-n dokkolóról, és még a kis 1280-as monitorom is szépen meghajtja mellette 60-on.
Ez így azért minőségi előrelépés a 60-hoz képest, még ha az IGP/CPU nem is igazán alklamas kihajtani szépen (pl. görgetés). De hogy a HDMI csak 1.4 legyen a dokkolón, na ez eléggé fájt.
(#105517) sh4d0w: Én elhiszem. Ugyanakkor rettentő szomorúnak tartom, hogy ezt megtehetik.
(#105519) vicze1: Ugye a turbó miatt is félrevezető lehet, hogy általában olyan fél percig ilyen 30-40W-okat is ehet a 15W-os CPU, ami bizonyos rövidebb teszt eredményeket rendesen el tud ferdíteni, főleg a magas turbó órajellel.
-
válasz
_-ORANGE-_ #105534 üzenetére
Akkor ez az elem sem lenne jó? Mérj rá, csak van a közeledben egy multiméter, szomszéd...stb
-
vicze
félisten
válasz
scavy #105532 üzenetére
Vehetsz a UK oldalon nemzetközi garanciát(On-site-ot is), azzal már gariztattam több gépet is más országban(távol kelet) UK gépet. A magyar helyzettel nem vagyok tisztában mivel ott nincs direkt Lenovo support csak kiszervezve 3. félhez, így szívózhatnak, de Lenovo részéről ha nemzetközi gari van rá akkor bárhol garis.
"És egy másik kérdés, a WWAN"
A WWAN antenna a fedlapban van, így ha nincs kivezetés akkor modelltől függően az egész fedlapot cserélni kell, hogy a kábelezés meglegyen benne. Van, hogy elég csak a kábeleket belerakni, de szét kell szedni az egész kijelzőt. (Ez a te döntésed ilyenbe belevágsz-e, mivel nem támogatott, így nem feltétlen pofon egyszerű.)
Nyilvánvaló másik megoldás az külső USB WWAN. -
scavy
tag
Nem tudom már sajna szerkeszteni az előző HSZ,t így beteszem a kérdést másképp, kiegészítve:
"Találtam egy majdnem új T490-est, nagyon jó áron, viszont a garancia csak "3 year depot warranty", Angliából származik a gép. Gondolom ettől még a magyar márkaszervízekben ha bármi baja van, beviszem és megcsinálják, az összefoglaló alapján ezt gondolnám, de ha valakinek van praktikai tapasztalata és megosztaná, azt megköszönném. (Ha jól értettem az ÖF.-ban írtakat, akkor hiába is akarnék venni pluszban kiterjesztett garanciát online, az csak Angliában lenne érvényes, MO-n ugyanúgy be kellene vinnem a gépet?)
És egy másik kérdés, a WWAN, én örülnék ha lenne a gépben viszont sajnos nincs, és antenna sincs benne erre a célra, ilyenkor mi lehet jó alternatíva? (a mobil wifin és a macerás 'tethering telefonról' megoldásokon kívül)" -
scavy
tag
Sziasztok!
Találtam egy majdnem új T490-est, nagyon jó áron, viszont a garancia csak "3 year depot warranty", Angliából származik a gép. Gondolom ettől még a magyar márkaszervízekben ha bármi baja van, beviszem és megcsinálják? Valakinek van ezzel tapasztalata esetleg? -
válasz
_-ORANGE-_ #105528 üzenetére
akkor rossz az elem. El ifelejti az időt vagy a beállításokat is?
-
válasz
_-ORANGE-_ #105526 üzenetére
Gondolom jól tetted be
El is felejti az időt ha kikapcsolod és az akksit is kiveszed?
-
robita
csendes tag
válasz
_-ORANGE-_ #105522 üzenetére
Én már jártam úgy, hogy amit beraktam elem is rossz volt
Multiméterrel esetleg rá kell mérni. -
válasz
_-ORANGE-_ #105522 üzenetére
Szia. Új elemet tettél be? Utána be is állítottad a Biosban az időt és dátumot?
-
MrSealRD
veterán
zsolti75 : Hát néztem egy tonna videót. Meg itt van mellettem a T480 és nagyon megtetszett. Viszont a teljesítmény különbséget nem tudom jól belőni. A külsőtől is fázok kicsit, mert bár a P50 sem nagy de azért észlelhető a különbség a kettő között. Mondjuk a numpad- az pont negatív pont, azt utálom.
vicze1 : Ja ezeken mentem végig én is. A memória kiegyenlített, ebből kell nekem főleg. Storage elég 1 meghajtó. Azt kellene mérlegelni, hogy CPU oldali terhelés jellemzően mennyi ideig tart, mert ha BURST jelleggel, 1-2 percig bírja, akkor T480 jó lehet. Viszont azon túl meg kevés lehet.
Van esetleg valakinek P50 amit megnézhetnék élőben, hogy milyen? -
válasz
_-ORANGE-_ #105520 üzenetére
Milyen hibát?
-
_-ORANGE-_
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy kicseréltem a T420amban a cmos elemet, mivel hibát jelzett indításnál.
A hibát továbbra is bedobja viszont. -
vicze
félisten
válasz
MrSealRD #105502 üzenetére
T61 eggyel régebbi dokkot használ, nem tudom mikortól van ami a 7. genig volt, sajátomnál is tapasztalom nem keveset.
"Ez kicsit hihetetlen számomra, hogy 3 generáció alatt ennyit javultak volna"
Burst-ban igen közel vannak hisz 4 mag vs. 4mag, a 8gen be fog lassulni, ha sokáig járatod. Mivel az Intel évek óta stagnál és alig gyorsul, így ez ennyi. A 25% difi nagyon sok Intelnél azért.A P50-be belemegy 3 storage(SATA, M.2 SATA, M.2 Nvme), T480 csak egy nvme és egy rövid nvme. Mind a kettő 64GB RAM-ot tud, így az akár 1.5kg különbséget döntsd el.
-
-
darvinya
titán
válasz
MrPetya19 #105514 üzenetére
Apple ugyanazt olcsó vacak, és nem attól kezeli a Headset gombjait, mert digitális, hanem mert úgy van kialakítva.
Nekem:
-van USB C - jack adapter, amiben nincs DAC, tehát mondhatni analóg, és működik ugyanúgy Headset gombok.
-van USB C - jack adapter, amiben van DAC, tehát mondhatni digitális, és működik ugyanúgy Headset gombok.Tehát nem ezen múlik, hanem miként építették ki.
-
válasz
darvinya #105512 üzenetére
tudom, de arra gondoltam amit azbest is írt.
Van olyan ami passzív adapter és lényegében a type-c-n jövő analóg jelet viszi rá a jack-re, és van az aktív amiben van DAC és digitálisan kapja a jelet USB-n.
Az apple adapter az csak sima usb-c->jack, de kicsi és mindennel működik. Ja és mivel digitális ezért kezeli a headset gombjait is.
Töltés és jack-re egy moshi adapterem van, ami tölti 60W-al a laptopot miközben szól rajta a zene. Nem volt olcsó, de cserébe az is működik mindennel. -
HSM
félisten
válasz
darvinya #105512 üzenetére
Képzelem, micsoda "költség" ipari méretekben egy jack csatlakozó...
Ellenben a BT kütyükön annál inkább van haszon, ami felé így terelték a szerencsétlen népet...
Ettől függetlenül, mivel nem részvényes vagyok, így user oldalról nekem ez egy rossz tervezés, ami se nem lényegesen olcsóbb, se nem jobb, se nem kényelmesebb, mint ami előtte volt. (Sima 3,5 jack + külön USB-C a kombinált helyett.) -
darvinya
titán
válasz
MrPetya19 #105508 üzenetére
Analóg, mivel zene csak azon tud szólni 3.5-ös aljzaton.
Töltés, meg DC, itt nincs analóg/digitális.Apple adapteren megy a zene és töltés egyszerre?
Mert akkor ugyanaz, mint fenti, csak alma van rászitázva.HSM
Itt szó sincs rossz tervezésről, ez szimplán költséghatékonyságról van szó.
-
azbest
félisten
válasz
MrPetya19 #105496 üzenetére
Az intel gpu natívan is tud hdmi-t, de csak 1.4-est max általában. Mikor dp-ről van átalakítva, akkor sokszor csak a jelszint illesztős "átalakítót" használják, amikor a gpu hdmi-t ad ki csak dp-s jelszinttel.
Viszont az igaz, hogy ha van a gépen beépített hdmi port, akkor pár cent felárral beletehetnének már olyan aktív dp1.2 - hdmi 2.0 átalakítót, ami viszont tudja kezelni a 4k jobb módjait is. Csak ezen is fognak pár centet.type-c -ből már a telefonom miatt összeszedtem ebayről/aliról többféle passzív analóg átengedős és aktív usb-s átalakítót is. Utazáskor van nálam egy zacskónyi adapter így is, hogy t430-am van. Bár egy kicsit túl tolom a témát
#105512) darvinya
az aktív type-c audio jack átalakító valójában egy usb2-es hangkártya. Csak olyan újabb chipsetes, amit nem minden oprendszer kezel. Pl ami nekem van, azt is csak az újabb linux kernelek ismerik fel. De persze bedugáskor érzékeli a gép, hogy valami usb eszköz megjelent.Nem ismerem a type-c módjait úgy, hogy fejből megmondjam, hogy audio vagy usb módban, netán mindkettőben megy-e a töltés is .
-
HSM
félisten
válasz
darvinya #105507 üzenetére
Tehát még én fizessek a rossz tervezés miatt 2000Ft-ot egy kétes minőségű perifériáért?
Van egyébként éppen ezért egy ilyen akkus APT-X-es BT-jack adapterem, ami amúgy teljesen jól teszi a dolgát, de itt is nekem kellett azért fizessek, aminek alapból rajta kellett volna lennie. Illetve így ugyanígy nem lesz jack-em, ha nem készülök rá. Fel kell tölteni az adaptert, hurcolászni...
Az egész amúgy csak arról szól, hogy vegye a sok szerencsétlen a fillérekből összetákolt, jó pénzért eladott gagyi zajcsináló BT bóvlikat. -
darvinya
titán
Drága adapter, kb. 2000Ft-ba kerül, amin van jack és USB C aljzat.
Ezzel alap jack szolgáltatás működik, és alap töltés is működik.
Nekem volt ilyen (szétszedtem, emiatt már darabokban van), de nem tetszett az alap szolgáltatás, emiatt BT modullal intéztem el, amibe bármit rádughatok 3.5 jack kimenet miatt. -
zsolti75
senior tag
válasz
MrSealRD #105502 üzenetére
Meg sem közelíti a T480 a P50-et se teljesítményben se kasztniban semmiben. Amiben a T jobb, hogy könnyű, jobban hordozható.
Nekem a P50 4K panele nem begyere, de a FHD-nél azért jobb. Ha cpu igényes a felhasználás akkor főleg a P-t ajánlom a T480 egybefüggő throttling lesz 2,3-2,5ghz max frekivel, a 6820 stabilan tartani fogja a max turbó 3,6Ghz-et.
A teszteknek meg annyira lehet hinni, hogy a gyártók nagyon be tudják lőni, hogy a 15W-os procik úgy tűnjenek a teszteken mintha megközelítenének egy 45W-ost( P50 esetén 50W). -
HSM
félisten
válasz
darvinya #105501 üzenetére
Tehát vegyek egy fülest, ami semmi más eszközömhöz nem passzol, és egy drága adaptert, ami megold egy olyan problémát, ami értelmesen megtervezett eszközökön nem is létezik?!
Köszönöm a tippet, de eszem ágában sincs egy forinttal sem támogatni ezen szégyenletes mérnöki végtermékeket.
-
MrSealRD
veterán
(#105488) Dhampir : A szerver miatt amúgy is van. Meg terveztem bővíteni is a kapacitást. De köszi a tippet. Nem felejtem el.
&Tikakukac: Meglepő de 13. kerület közepén vannak gondok az elektromos hálózattal. Az elmúlt 5 évben több volt itt mint az azt megelőző 7 évben Pécsen. Bár nem kifejezetten csak az elnyúló kimaradások... Ami a legtöbb a néhány másodperces szakadás.(#105490) vicze1 : Nem értek egyet. A korábbi sorozatoknál... mondjuk T61-ig visszamenőleg ha rápattintottam a dokkolóra, akkor oldalról nézve egy csatorna volt kialakítva pont a hűtésnél. Nem érzem megalapozottnak azt, hogy dokkolón jobban melegedtek volna. A stabil kapcsolatot sem sikerült egyszer sem elrontani... Szóval ilyen problémákat én soha nem tapasztaltam.
toAll: Hangsúlyozom, hogy ez az otthoni gépekről való szubjektív elmélkedésem eredménye. Szóval aboszlút érthető ha valaki nem osztja. Én sem gondolkodnék ebbe ha nem lenne kényszerítő erő...
De, hogy ON témában is kérdezzek. Céges gépcsere néz ki és P50 vagy a korábbihoz hasonló T480 között lehetne választani... Megnéztem az adatlapokat, és kicsit megrekedtem a döntésben. Memória mindkét esetben 2x16 lenne. SSD is egyformán 256.
Ami eltérés:
CPU 6820HQ(45W) vs 8350U(15W)
VGA: Quadro M2000M vs Intel G620
Kijelző: 4K IPS vs FHD IPSA cpu teszteket nézve, meglepő módon viszonylag közel van egymáshoz a két versenyző. Néhány spec esetben volt 20-25% eltérés... Ez kicsit hihetetlen számomra, hogy 3 generáció alatt ennyit javultak volna.
VGA erőre nincs szükségem a hétköznapokban ugyan, de akár tényező lehet.
A kijelző elgondolkodtat. Van-e egyáltalán értelme ekkora méretben ilyen magas felbontásnak...?
Csak pusztán az elemi erő miatt nem választanám a P50-et. Fejlesztésre lenne használva egyébként Docker konténerek, virtualizálás... de azt memóriából megoldom többnyire. Kifejezetten CPU igényes konvertálások nem futnak...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- The First Berserker: Khazan
- Házi hangfal építés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Már elérhető a PIONER című MMOFPS demója
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Dell Precision 7680 Eco FHD+ 13600HX 14C / 16G D5 / 1T G4 workstation
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged