- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
Új hozzászólás Aktív témák
-
xXxian
senior tag
válasz
King Unique #55193 üzenetére
-
pBandi
tag
válasz
King Unique #55198 üzenetére
Igen, az eredeti környezetben tényleg jól látszik a régi HDD. Már megy a mentés, és a tanácsolt parancssoros mószszerrel mindenkit a végső helyén helyezek üzembe.
Köszönöm a tanácsokat! -
King Unique
titán
válasz
pBandi #55197 üzenetére
GPT-védőpartíció akkor szokott lenni, ha másfajta logikai-fizikai szektorméretet - pl. 512e vs. 4Kn (4ke) - használ az USB-s külső ház, mint a PC SATA-n, ahol ilyenkor a megoldás a HDD-ket visszahelyezni az eredeti környezetbe (USB-s külső ház) és ott lementeni az adatokat. + Itt a RAID tömb is bezavarhat, azért is érdemes visszahelyezni a HDD-ket a külső házba.
Ha nem kellenek a HDD-ken lévő adatok, akkor viszont pl. parancssorban törölhetők, újraparticionálhatók és újraformázhatók, de az destruktív művelet, a HDD-ken lévő adatok elvesztésével jár. -
pBandi
tag
Sziasztok!
Elakadtam a külső tárolom (Sharkoon 2 bay raid box) bővítése kapcsán.
Jelenleg 2db 4TB-os merevlemez van benne tükrözve, amit bővíteni szeretnék 2x8TB-ra. A gyártóval már leleveleztem, hogy az eszköznek nincs felső korlátja a HDD kapacitás tekintetében.
Mivel nem akartam szétbontani a RAID tömbőt amíg az új vincseszterek nem tettre készek, így amellett döntöttem, hogy a PC-ben belső sata porton megformázom (GPT + NTFS beállításokkal) és átteszem őket. Sajnos így nem érem el a meghajtókat (Lemez 1) a külső eszközben és az eddigi külső meghajtókat (Lemez 3) sem látom "normálisan" a PC-ben belső meghajtóként .
Lemezkezelőben ezt látom:Hogyan tudnám helyrehozni ezt a kalamajkát? 2x8Tb lenne a külső házban és a 2x4TB-t (ami eddig a külső házban volt) szeretném mostantól a belső meghajtóként használni és a tartalmukat a az új 8Tb-os meghajtókra átmásolni.
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Van egy régebbi típusú 640GB-os WD Black HDD a gépemben. Ami feltűnő, hogy kb. 40C°-ról indul a gép bekapcsolása után és aztán napközben felkúszik 44C°-ra is, aztán így is marad.
Ugyan ebben a gépben lévő 2TB-os Toshiba P300-as sokkal jobb értékeket mutat, az csak max. 40C°-os.A kérdés, hogy van e itt valami ami miatt aggódni kellene?
THX!
-
King Unique
titán
válasz
tizenketto12 #55194 üzenetére
Ez "HDD probléma (nem adatmentés)" topik, az SSD téma értelemszerűen a Flash SSD topikba való...
Vagy ha Windows 10 specifikus probléma, akkor értelemszerűen a Windows 10 topikba, laptop specifikus beállítás / probléma esetén pedig a notebookok téma megfelelő topikjába. Ahol elég egyszerre 1 topikban feltenni a kérdést, ha nem sikerül eldönteni hogy melyikbe illik leginkább, akkor általánosan az azonnali informatikai kérdések órája topikban célszerű kérdezni. -
tizenketto12
csendes tag
Sziasztok!
Volna egy kis problémám, és szeretném a segítségeteket kérni, mielőtt az ablakon vágok ki mindent.
Van egy msi laptopom, qmi tartalmaz egy toshiba ssd-t, amit alapból tartalmaz, és van benne egy samsung ssd, amit utólag raktam bele. Az samsung ssd-n is és a toshiba ssd-n is van 1-1 operációs rendszer. Mivel úgy döntöttem, hogy megválnék ettől a rakás szeméttől, ezért úgy akartam tovább adni, hogy frissen rajta van egy win10, ezért van mindkét ssd- op. Rendszer. A gondom az volna, hogy a gyárilag a laptopban lévő toshiba ssd-t nem ismerte fel a bios, ezért frissítenem kellett. Tehát most, hogy már látja, így sem tudok a toshibaról bootolni, csak látja, de legalább most már a samsung ssd-ről sem bootol be, csak azt írja, hogy sérült az op. Rendszer... alapból uefi+cs-n volt legelőszőr, a kezdetek kezdetén a beállítás, amikor még látta a (nem gyári) samsung ssd-t, de amióta frissítettem a biost, azóta szarakodik. A gyári toshiba-t csak legacyn látja. Ha viszont uefi+cs-re állítom, ugyan látja a (nem gyári) samsung ssd-t, de mint ahogy írtam is, sérültként kezeli. kérlek benneteket áldjatok meg egy tanáccsal, mert tényleg megőrűlök ettől. -
King Unique
titán
válasz
xXxian #55192 üzenetére
Ha nem tudod megfogalmazni, akkor mutass screenshotokat a problémáról, mint ahogyan nemrég más is tette.
Egyébként nem RAW? Ha igen, akkor arra adott a válasz.Ha adatmentés a cél, akkor viszont értelemszerűen az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene folytatni ezt, ha szükséges, meg lehetőleg a bővített verzióval, a szükséges screenshotokat mellékelve.
-
xXxian
senior tag
válasz
King Unique #55191 üzenetére
Szia! Azt, hogy két meghajtónak látta a rendszer, nem tudom részletezni. Két betujel jelent meg, a tartalom nem volt elérhető. Most már egy meghajtónak látja a rendszer, de továbbra sem jeleníti meg a tartalmát. Fontos lenne megoldani, családi fotók voltak vagy vannak rajta. Van megoldás? Olyan, ami nem kürt Zrt
-
King Unique
titán
válasz
xXxian #55190 üzenetére
Először azt kellene részletezni, hogy pontosan mit is jelent ez a "2 meghajtónak látta a rendszer, ez elmúlt, de továbbra sem látom a tartalmát". Azaz a Windows eszközkezelőjében, lemezkezelőjében, fájlkezelőjében megjelenik-e, ha a fájlkezelőben igen, akkor ott megnyitva nem látszanak a meghajtón lévő fájlok, a jelszavas meghajtózár aktiválva van-e, stb.
-
xXxian
senior tag
Sziasztok!
Egy WD myPassport külső 2,5" 5T vinyó az áldozat. Évekig műlödött, aztán most szórakozik. Pár napja még 2 meghajtónak látta a rendszer, ez elmúlt, de továbbra sem látom a tartalmát. Szoftveresen diagnosztizálható, mi a gond?
-
lanszelot
addikt
válasz
King Unique #55187 üzenetére
Először is köszönöm szépen a választ.
3.x -be dugva felpörög, világít folyamatosan a led, és ennyi.
Se Windows, se Mac, Se linux nem észleli semmilyen formában.
Mintha egy fadarabot dugtam volna az usb -be.
2.0 -nál viszont minden rendszeren tökéletes. Ír, olvas, úgy ahogy kell.Nem garos.
A szét szedés értelme a takarítás volt.
1- ha pösz ment volna az usb foglalatba
2 . Korrodált ground pl szakadt alatta
3 vagy a korrodálás valójában égésNem volt pösz, csak felületi korrodálás, semmi jele hogy elfüstölt volna bármi. Azok a részek szépek ahol valóban vannak elektronikai alkatrészek. Képen is látszik.
-
King Unique
titán
válasz
lanszelot #55186 üzenetére
Pontosan mit jelent ez a "nem akar 3.0 vagy feletti usb-vel működni", USB 3.X porthoz csatlakoztatva felpörög a külső házban a HDD, a Windows eszközkezelőjében és lemezkezelőjében megjelenik?
Egyébként nem feltétlen volt értelme szétszedni, mert ugye eleve integrált USB-s, mint a mellékelt képen is látszik, ezért nem lehet a HDD-t másik USB-s külső házba áttenni vagy akár a PC-be, stb. + A házilagos szétszereléssel a gyártói garancia is érvényét veszítheti, meg ha marad külsérelmi nyoma, de ha már nem garanciális, akkor az utóbbi mondjuk nem téma.
-
lanszelot
addikt
Hello,
WD elements külső hdd usb3.0 nem akar 3.0 vagy feletti usb-vel működni.
Csak 2.0 val, de ott minden gond nélkül.
Vettem új minőségi kábelt hozzá, de nem az a gond.
Szét kaptam, megpucoltam, de nem segített.
Képeken látszik hogy korrodálás van, de nem olyan helyen ami bármit is befolyásolna.
Nem felforrasztott dolgok helyén, és a ground-nál.
Képek:
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]Valakinek volt már ilyen?
Lehet ezzel vmit kezdeni?
Vagy használjam 2.0-ban míg kileheli teljesen? -
dudu98
tag
válasz
King Unique #55182 üzenetére
Rendben, kiírom másik topicba. Köszönöm a segítséget!
Kétlépcsős azonosítást miért nem támogatja a logout oldala? Nem engedi még úgy sem, ha a prohardverről irányítom át. -
King Unique
titán
válasz
dudu98 #55181 üzenetére
Hát első lépésként mondjuk az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikba átmenni, mert az adatmentés értelemszerűen annak és nem ennek a topiknak a témája, amely utóbbinak még a címében is világosan szerepel, hogy "nem adatmentés"...
Bár ha rá lett eresztve a CHKDSK és sikeresen lenullázta a fájlokat, meg pláne ha nem oké a külső HDD állapota a HDS szerint, akkor lehet nem sok esély van már azok helyreállítására, lementésére adatmentő programmal (példák) sem, de azért egy próbát esetleg megérhet. -
dudu98
tag
Üdv mindenkinek! Adott egy Toshiba 2TB külső merevlemez. Olyan problémám adódott, hogy egyik napról a másikra eltűnt egy mappa, amelyben több száz 100GB anyag volt (dokumentumok, videók, képek stb.) Ebben az esetben indítottam egy CHKDSK-t, ami 6 óra alatt nem jelzett semmi problémát. A szabad hely nem lett nagyobb, tehát elméletileg a merevlemezen még rajta van valahogy. Rejtett mappaként se látható, így tanácstalan vagyok, milyen trükkel lehetne visszavarázsolni azt a mappát. Helyette keletkezett egy 0KB méretű fájl, a mappa nevével, amire rákattintva nem reagál. Először még látható volt a mappa, amelyre rákattintva azt a hibát írta, hogy az útvonal nem található, utána újra csatlakoztatást követően már a mappa helyett az a fájl volt látható. Mit tudok tenni ez ügyben?
-
King Unique
titán
válasz
blendész #55177 üzenetére
Vagyis a BitLocker-titkosítású kötet feloldása sikerült, csak magához a partícióhoz nem lehet hozzáférni, mert NTFS helyett vélhetően RAW lett, amire vonatkozóan a linkelt kérdésre adott válaszban le van írva a lényeg.
Ha Windowson nem volt használva az USB-s dokkolóban lévő HDD-nél az eltávolítás / kikapcsolás előtt a hardver biztonságos eltávolítása, akkor nem meglepő az említett probléma (példa).Ha a HDD állapota 100%-os a HDS szerint, valamint a rajta lévő adatokhoz való hozzáférés a cél, akkor ez megint nem HDD specifikus probléma, hanem eleve adatmentés téma, ami értelemszerűen - ennek a topiknak még a címében is szerepel, hogy "nem adatmentés" - az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topik témája... Legközelebb eleve ott kellene feltenni az ilyen kérdéseket, meg ott folytatni a mostanit, ha szükséges.
-
blendész
tag
válasz
Doky586 #55178 üzenetére
De, fel tudom oldani, úgy tesz mint aki elfogadja a jelszót, a sajátgépben az ikonja is "nyitott lakatosra" változik, viszont semmilyen infót nem ad a lemezről, az ikon mellett nem jelenik meg pl a még elérhető szabad terület sem. A hdd sentinel gyors önellenőrzés után sem mond semmit, szerinte minden tökéletes. Most futtatok egy hosszú önellenőrzést, de nem nagyon reménykedem, hogy bármi előremutató kijönne. Két órája fut, hiba nélkül.
Tegnap este a gép kikapcsolása előtt még minden megnyílt a lemezen, nem csináltam vele semmi különöset. -
-
blendész
tag
Sziasztok!
Van egy 6Tb-os Toshiba P300-as hdd-m usb dokkolóval a gépre kötve. Bitlockerrel van lezárva. Ma az a helyzet fogadott, hogy a jelszó megadása után a következő hibaüzenetet kapom sajátgépben, amikor meg akarom nyitni a meghajtót:
"F: nem érhető el. A fájl vagy könyvtár sérült vagy nem olvasható."A windows hibaellenőrzőjét próbáltam futtatni, az is azt dobja, hogy nem tudja lefuttatni az ellenőrzést, mert nem fér a lemezhez hozzá. A hdd sentinel egy gyors ellenőrzés után is 100%-osnak mondja a lemezt. Mi lehet a gond, mivel próbálkozzak? Másik dokkolóba áttéve is ugyanez a helyzet. Újraindítás megvolt.
-
mileston3
csendes tag
válasz
King Unique #55175 üzenetére
Vettem, köszi.
-
King Unique
titán
válasz
mileston3 #55174 üzenetére
Ez eleve adatmentéses téma, ezért itt zárható és az adatmentés topikban kellene folytatni.
Legközelebb egy kérdést elég lesz majd egyszerre 1 topikban feltenni. Ha nem sikerül eldönteni melyikbe való, akkor az informatikai kérdéseket általánosan az azonnali informatikai kérdések órája topikban is fel lehet tenni.
-
mileston3
csendes tag
Sziasztok! Nem találtam megfelelő topicot a problémámra, betettem egy másikba is, de lehet hogy itt megfelelőbb helyen van
Adott egy WD Caviar Blue 1TB SATA3 7200rpm vinyó, amiről a Win10-et átraktam SSD-re minden beállítással együtt (önmagában egy erre alkalmas és működő program megtalálása 2 hetet vett igénybe, végül itt, egy másik topicban kaptam segítséget és kiválóan is működik minden), majd a hátramaradt, inaktív windowst a HDD-n letöröltem (pontosabban a partícióját). Ezzel nincs baj, ezt is akartam, viszont utána elkövettem egy hibát. A merevlemezem dinamikusnak volt beállítva, visszaállítottam alaplemezre (v. egyszerű lemez) és eltűntek a partíciók. Ezeken minden fényképem, játékmentések voltak főleg megtalálhatóak, amik nem pótolhatók. Alsó hangon fél terra adat.
Visszaállító szoftverek (EaseUS, Wondershare) megtalálják a partíciókat, fileokat, de hiába jelölök ki bizonyos könyvtárakat, el sem mozdul 0%-ról a visszaállítás. DMDE-vel menne, de annak meg az ingyenes verziójával könyvtáranként kellene visszalőnöm, ami cca 3500 könyvtár esetében baromi sokáig tartana.
Van-e olyan szoftver amivel a partíciókat lehet visszaállítani? Gondolom -laikusként- hogy valami metadata, vagy hasonló, ami a partíciókkal kapcsolatos adatot tárolta, megsérült vagy az alaplemezzé visszaalakítás miatt nullázódott, ezért azok elvesztették a betűjelüket és úgymond "eltűntek", mivel nincs adat, amihez a rendszer köthetné.
A filerendszer viszont ép, bizonyítja a DMDE-vel visszaállított egy könyvtár, benne képekkel, amiket azonnal meg is nyitott a képnézegető, hiba nélkül.
Még egy dolog, nincs további tárhelyem, ahová egy az egyben vissza tudnám menteni a dolgokat, így jutott eszembe ez a lehetőség, hogy magukat a partíciókat állítanám helyre, ha ez lehetséges...és amennyire én sejtem, biztosan.
Előre is köszönöm a segítséget! -
King Unique
titán
válasz
Memora #55172 üzenetére
Közben ugye az adatmentés topikban lett folytatva a téma, ott is kellene akkor maradni ezzel, ott érkezett erre a legutóbbira is válasz.
-
Memora
senior tag
válasz
King Unique #55171 üzenetére
Ok, most már muszáj voltam újra bekapcsolni, szóval ezt mutatja a lemezkezelő:
És ezt a HDD sentinel:
A lemez felpörög, de utána rögtön le is áll, nem kezdi "szörcsögve" olvasni az adatokat. Egyszer régebben már töröltem le véletlenül egy nagyobb mapparendszert, azt anno sikerült jól visszaállítani, de sajnos már nem emlékszek, melyik program működött megfelelően.
Még annyi, hogy valószínűleg van legalább 1 pending sector is régebb óta a HDD-n, mert volt hogy 99%, volt hogy 100% volt a kondíciója. -
King Unique
titán
válasz
Memora #55165 üzenetére
A fájlrendszert javítani akkor lehetne, ha RAW lenne a lemezen lévő partíció, lásd más kérdésére adott válaszban leírtakat.
Ha nem lefoglalt, sőt nem inicializált a meghajtó, akkor viszont marad az adatmentés másik fizikai lemezre arra való célprogrammal (példák).
Az adatmentés értelemszerűen az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topik témája, ott kellene feltenni az ilyen kérdéseket, meg folytatni a mostanit, ha további kérdés van.
-
-
-
Memora
senior tag
Sziasztok!
Sajnos lett egy HDD problémám, USB dokkolóban lévő HDD lefagyott file másolás közben, és nem lehetett vele semmit sem csinálni, így egyszerűen lekapcsoltam a dokkolót. Nem választottam le előtte, és nem hiszem, hogy amúgy is sikerült volna a gép újraindítása nélkül (talán mégis ez lett volna a jó megoldás...).Most újra bekapcsolva nem látja a Windows, feltelepítette (ismét...) az illesztőprogramot, a lemezkezelő szerint meg inicializálni kellene...
Gondolom RAW-nak látja, most nincs bekapcsolva.Hogyan lehetne a file-rendszert visszaállítani? Természetesen a mapparendszerrel együtt (a nélkül akár formatálhatom is...)?
Elsősorban valamiféle chkdsk féle megoldás érdekelne, nem file recovery program, ami lementi a talált adatot egy másik HDD-re (sajnos most éppen nem tudok a fiókból csak úgy előkapni egy üres HDD-t...), és egyébként is -tapasztalat alapján- megbízhatatlanok ezek, úgy tűnik, mintha rendben átmásolná a file-okat, aztán később kiderül, hogy itt-ott hiba van bennük...
-
Tomi84
aktív tag
Észrevettem egy érdekes jelenséget egyik vinyómmal kapcsolatban, kíváncsi volnék hozzáértők véleményére
Üzemeltetek itthon egy kisebb kiszolgálót, többek között fájlszerver funkciót is betölt.
Az egyik RAID5-ös tömbben 4db SEAGATE BarraCuda 2TB ST2000DM008 HDD van, ezen tárolok kevésbé fontos/pótolható adatokat. A tömb egy Dell Perc H710P (LSI 2108) vezérlőn van. Nem flash-elt, gyári Dell firmware és driver. LSI Megaraid controller-t és HDD sentinel-t használok monitorozásra, minden, mindig ződ, mindent jónak és egészségesnek mutat. Consistency check ütemezetten, gond nélkül lefut, HDDS állapotok 100/100, SMART hiba nincs, loggolt hiba nincs.
Nemrég egy takarítás után nem tettem vissza a gépházat és érdekes vinyó kattogást hallottam. Nem egészségtelen hang, olyan mintha leállna majd újraindulna. Csekkoltam sentinel-ben, sajnos jól hallottam a dolgot: 4 vinyóból 3-nál az újraindulások száma 77, 1-nek 470. Garancia ugyan már rég lejárt, de mivel semmi hibát nem mutat (ezen kívül) egyébként se mennék vele semmire. Találkozott már valaki hasonlóval? -
King Unique
titán
válasz
Dark KillerX #55162 üzenetére
Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
SSD-knél az írásmennyiség növekedésével a kondíció esése természetes jelenség, ami nem jelent hibát.
A HDS programnál nem ártana a naprakész 6.10-es verziót használni a kb. 5 éves 5.20-as helyett, amely utóbbi fel sem ismerte rendesen az SSD-t, ha az összes írt adatmennyiség helyett a HDD-knél jellemző összes indulás/leállás számát mutatja... Vagy az SSD gyártójának saját diagnosztikai szoftverét, ami a Crucial esetében a Crucial Storage Executive.Az SSD témának eleve van külön topikja Flash SSD címmel, legközelebb értelemszerűen ott kellene feltenni az ilyen kérdést, mert eleve oda való és nyilván nem a HDD probléma topikba...
-
prime_adam
aktív tag
Sziasztok!
Elméleti kérdés: van olyan, hogy egy hdd elemzés függő szektort jelez, de a fájlrendszer javítás eltűnteti? Vagy csak véletlen/más az oka?Kb. egy hónapja írtam ide, hogy a hdd idegen lemezként jelent meg a lemezkezelőben. Sikerült importálni, de kiderült, hogy a fájlrendszere hibás volt. Végül azt is sikerült helyreállítani. Ami meglepett, hogy az egész importálás és javítási procedúra előtt 1 függőben levő szektort jelzett a crystaldisk, de azóta 100%-os.
-
szilchi
őstag
válasz
liksoft #55157 üzenetére
Átmásolt kb 1,7 Tb-t,annyi adat volt a 2 TB-s hdd-n.Azzokból random megnyitottam párat és le is játszotta a filmeket.Aztán kezdtem el átmásolni a 1 terrásról és ott olyan fél óra után dobta fel a hibát a hibás filerendszerről.
Emagról rendeltem egy másik házat,az usb 3 és max 10 TB.Reméljük azzal jó lesz.
-
szilchi
őstag
Semmi nem látja csak a HDS.
Először felismerte és jó volt minden gondoltam jó lesz.De akkor a külső ház nyugdíjba megy és nézek egy másikat.És közben reménykedek,hogy nincs fizikai hiba.Mondjuk HDS szerint nincs semmi hiba.De majd másik házban kiderül.Az adatokat gondoltam,hogy elvesztek,hál istennek az eredeti adatokat sikeres másolás után töröltem.Semmi fontos,csak filmek.
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget.
-
-
liksoft
nagyúr
válasz
szilchi #55153 üzenetére
Szia!
A lemezkezelő sem látja? Ugyanis az Intézőben csak akkor jelenik meg, ha van rajta partíció, és betűjelet is rendelt hozzá.
A régi USB2-es dokkolók és házak legtöbbször csak 2TB kapacitásig kezelték a drive-okat. Emiatt az is elképzelhető, hogy a drive írásakor "átfordulás" történt, és a 2TB kapacitás után írt adatok a drive elejére kerültek, így letörölve a partíciós bejegyzést, partíció nyilvántartási adatait. Ezután nem csoda, ha nem találja.Vagyis azt kéne eldönteni, fizikailag vagy logikailag sérült.
Sajnos a fizikai is elképzelhető (de inkább a logikait hinném a 2TB írás utáni hiba miatt), ugyanis egy USB2-es eszköz tápellátása már nem 100-as a kora miatt, a szűrés régóta nem tökéletes már benne. Az új drive-ok viszont egyre kényesebbek a tápellátásra is.
-
szilchi
őstag
Jó reggelt!
A minap vásároltam egy használt WD Purple WD40PURX 3.5 4TB 5400rpm 64MB SATA3 winchestert. Egy régi USB 2.0-s külső házban szerettem volna használni,egy 1 TB-s szintén WD winchestert váltott volna.Beraktam,rákötöttem a laptopra és inicializáltam windows 10-ben.Majd egy 2 Tb-s hdd-ről átmásoltam rá 1.9 Tb filmeket.Mivel 2.0 az usb,14 vagy 15 óra volt azt hiszem a teljes folyamat.Ez átment simán.Majd az 1 Tb-s hdd-ről kezdtem el átmásolni a filmeket.Ott viszont kb a felénél megállt olyan hibára hivatkozva,hogy a célmeghajtón (a 4 Tb-s) lévő filerendszernnek túl nagy a videó file mérete.Egy 66 Gb-s mkv file volt.Szokás szerint NTFS-re formáztam és már felment rá több hasonló méretű file.De itt most megállt.Próbáltam filekezelőben megvizsgálni a meghajtót,de hibával leállt.Kivettem a házból majd visszaraktam.De utána meg már a windows nem látta,sem a filekezelő sem a lemezkezelő.Bekapcsoltam a külső házat,felpörgött a winchester,a házon levő led párszor villogott és ennyi.De semmi nem érzékelte.
Kivéve a HD Sentinel,az látja.Szerinte továbbra is kiválló állapotban van,nincs szükség beavatkozásra.Viszont méretnek 1678 Gb-t olvasott ki ami szerinte is hibás.
Jelenleg itt tartok.A HDS-n kívül nem látja semmi.HDS-ben egy gyors tesztet lefuttattam és az sem talált hibát.Csak épp használni nem tudom a winchestert.
A külső házban kipróbáltam a régi 1 Tb-s és egy 250 Gb-s winchestert,mindkettővel gond nélkül megy így azt kizárnám.A 4Tb-s hdd-t pedig egy másik,szintén 2.0-s házban de ott se volt jó.Asztali gépem nincs. -
King Unique
titán
válasz
Hooper #55151 üzenetére
Ha a HDD állapota megfelelő a HDS szerint, valamint nem az antivírus szoftver lassítja a fájlműveleteket, akkor nem nagyon lehet ezzel mit kezdeni, meg az SMR-re se lehet fogni, mivel a gyártó weboldala alapján az Exos sorozatok eleve CMR. Bár a meghajtónál a bekapcsolt írási gyorsítótárazás javíthat a kis méretű fájlokkal végzett műveleteknél az olvasási és írási sebességen, azt érdemes megnézni.
Egy SSD lenne az igazán jó megoldás, az apróbb fájlokkal végzett műveleteknél is eleve gyorsabb, mint egy HDD.Windowsokon normál esetben fut antivírus program, Windows 8.1, 10, 11 esetén eleve ott van a beépített Windows biztonság (Defender), azoknál még 3rd party programot sem kell telepíteni ehhez.
-
Hooper
őstag
válasz
King Unique #55150 üzenetére
Köszönöm a választ! Akkor ezek szerint ezt másik típussal se tudom "kivédeni"...
Antivirus progi nem fut. -
King Unique
titán
válasz
Hooper #55149 üzenetére
HDD-k esetén nem újdonság, hogy a kis méretű fájlok olvasása és írása eleve lassú, míg a nagy méretű fájloké gyorsabb, ellenben pl. az SSD-k gyorsak az előbbinél is. Ahol a 10 KB-os fájlok eleve nagyon kis méret.
+ Windowsoknál az egyes antivírus szoftverek is rá tudnak tenni erre egy lapáttál, ha a fájlmásolás közben vizsgálják a másolandó fájlokat és ezzel némileg lassítják a fájlműveleteket. -
Hooper
őstag
Sziasztok!
van egy Seagate exos X18 16TB lemezem. Win alatt exfatra formázva h maccel menjen.
Természetes az a jelenség hogy kis fileokat (10 KB körüli .xmp / .nfo amik a fótok mellé mentődnek pl Lightroom használatakor) iszonyat lassan másol?
Látom a a másolás állapotjelzőben h kb 1mp / file írással egyesével "kattog" a lemez.
Több terrányi fotót mentettem át a nagy képeket (30-60mega) írta rendesen és haladt is de az xmpkkel órákat küzdött.Köszönöm!
-
BullZeye
veterán
válasz
King Unique #55147 üzenetére
Rendesen szívrohamot hozzák az emberre, ha nem menne 2 teszt egyszerre jobban aggódtam volna.
-
BullZeye
veterán
Vettem 2db új 16 terrás Seagate Exos vinyót NAS-ba és a teljes teszt még csak 70%-os, de az előző WD vinyókhoz képest gyanúsan nem 0 a "Raw Read Error Rate".
Mint abszolút laikus felhasználó eléggé aggaszt a dolog, mert 6 terrás vinyóm hasalt már el és 16 terráson meg még több adat kukázódik. Backup szokott lenni, de jelen esetben pont a 16 terrás vinyóról 16 terrás vinyóra menne a backup...
-
válasz
Szgabor2007 #55144 üzenetére
Csak nem a 4tb-s wincsit használod rendszernek?
-
King Unique
titán
válasz
Szgabor2007 #55141 üzenetére
A HDS programmal csak a kondíció lett megnézve, vagy le is tesztelve a HDD? Nem mindegy!
A HDD-nél a fizikai csatlakozás, SATA adat- és tápkábel rendben van?
A fájlrendszerhibát a CHKDSK megtalálja és kijavítja.
Modern Windowsoknál (8/8.1/10/11) a bekapcsolt Fast Startup melletti leállítás okozhat még a meghajtón bizonyos esetekben fájlrendszer inkonzisztenciát, de az is pl. Windows - Windows dual boot esetén, valamint ha egyik windowsos PC-ből a másikba van téve a HDD (példa).
-
válasz
Szgabor2007 #55141 üzenetére
Ha másodlagos wincsi , biosban kikapcsolhatod az automatikus detektálást... a win akkor is megtalálja
Ha lehet a 4tb-os wincsit particionáld szét ha lehet... ha darabra túl sok file van rajta az ntfs belassulhat... nem is kicsit... konkrétan adabázis kezelő programnál futottam bele... több tizezer apró file... ntfs rendszer meg letérdelt rajta 2 naponta.... -
Szgabor2007
csendes tag
Szép napot mindenkinek.
A problémám biztos lerágot csont már és van rá egyszerű megoldás, de én most kezdtem vele foglalkozni és itt valószínűbb, hogy megoldst találok.A problémám:
Win 10 induláskor sokáig boot-ol a gép, pedig m2-es SSD-n van a rendszer.
Már párszor vizsgálta a 4 TB-s HDD-t induláskor. Akkor miután bebútolt kijavítattam a WIN-zal. Egy darabig ment is a gép rendesen de most megint visszatért a hiba...
Próbáltam megjavítattin a WIN-el mint régebben de órákig kereste a problémát és le is fagyott....
A HDD-n való navigáláskor kurva lassú...
A 4 TB-s HDD-t megnéztem, teszteltem HD sentinel-lel, de nem talált hibát.
Az ismerősöm mondta, hogy valószínűleg valami logikai, file-rendszer beli probléma lehet..
Hogyan tudnám ezt rendberakni?
-
válasz
user112 #55139 üzenetére
Ez a 2. már jó. Ami lényeges: usb3, hosszú sata csatlakozó (táppal), hogy mit neveznek apa anya csatlakozónak azt fotó alapján ellenőrizd. 3,5" lemeznek mindenképp külső táp kell, de gondolom ez gépből kivezeted addig.
Ha régi pata laptop (2,5") hdd is képbe kerül akkor annak megint másfajta csatlakozója volt, olyan usb-s adapter is kapható. -
-
-
user112
senior tag
Igen, írtam, hogy eltér a doksitól, de szerintem ilyenkor nem a doksi számít. Másik módban is próbáltam; nagyon sokat áll az indítási menünél, de nem reagál billentyűzetre. Aztán egyszer csak beindul, de a lemez nem látszik.
Feladom. Azt gondolom az alaplap nem tudja kezelni. -
hfrankee
senior tag
válasz
King Unique #55133 üzenetére
Köszönöm!
Ismét hasznos tanács tőled!
Isten tartsa meg jó szokásod! -
King Unique
titán
válasz
hfrankee #55132 üzenetére
• How to Remove an EFI System Partition or GPT Protective Partition From a Drive in Windows
• How to use DiskPart to clean and format drive not working on Windows 10Mivel a Windows számára létrehozott védett rendszerpartíciók vannak az SSD-n, ezért parancssor (DiskPart) vagy 3rd party particionáló program szükséges a törléshez és az újraparticionáláshoz + újraformázáshoz (bővebben).
Ha vannak az SSD-n fontos adatok, akkor viszont előtte azokat értelemszerűen le kellene menteni. -
JHC
tag
válasz
user112 #55119 üzenetére
Nos ha ilyen módon állítottad be, akkor ez pont a fordított állás, ahhoz képest amit szeretnél. Legalábbis a manual első oldala szerint. Azon kívül, a manual mutatja, a hdd jumperelését, ez talán Seagate lehet. WD-nél a Master és a Single beállítás 2 külön dolog. A Master állás akkor kell, ha 1 kábelen 2 eszköz van és az egyiket Master-nek, a másikat Slave-nek kell beállítani. Ha egymaga lesz az IDE kábelen(itt most nincs ugye kábel), akkor a Single beállítás ami neked kell, és pl WD-nél ilyenkor nincs jumper.
-
anderledani
őstag
válasz
anderledani #55109 üzenetére
Erre valaki?
-
-
-
-
-
-
válasz
user112 #55119 üzenetére
Hdd re mindig kell jumper
Ezt a tipust nem ismerem... amit én átalakítót használtam ott semmit nem kellett állitgatni... de biztos ami biztos az ahci-t kikapcsolnám ,hogy nativ ide mód legyen... ha jól csinálod biosban is látnod kell a hdd+t
Ezen az átalakíton a jumper /kapcsolo kombinációja hogy ide-ről sata , vagy satárol ide legyen... a floppy tápcsati-t is be kell dugni ,csak úgy kap az átalakitó áramot -
user112
senior tag
válasz
ricsi99 #55095 üzenetére
Végül is ezt vettem meg: [link] , gyártó: [link] .
A NYÁK rajz szerint IDE->SATA esetén a kapcsoló jobbra a jumper balra van, igaz a doksi másként jelzi. Több HDD-t próbáltam (jumper nélkül), de egyiket sem akarja látni a gép (SSD-ről bootol és egy HDD is van benne, jumper nélkül). A zöld led van mikor világít, van mikor nem.
Kell a Biosban, win10-ben állítani esetleg valamit? (ASRock B450M Pro4)
-
King Unique
titán
A WD Red Plus sorozat adalapján az üzemi hőmérséklet felső határaként 65 °C van megadva, vagyis ahhoz mérten a 43-45 °C még nyilván nem olyan vészes, nem kritikus. De azért 50 °C fölé tartósan lehetőleg ne melegedjen, mert az hosszabb távon nem feltétlen tesz jót a merevlemeznek.
A "The HDD Platter Capacity Database" alapján egyébként a WD101EFBX modell 7200 RPM-es és 6 db lemeztányért használó belső merevlemez, annál ennek okán nem meglepő a melegedés, amit a mostani kánikula is csak fokozhat. Bár a 43-45 °C még így sem olyan rossz (de nyilván jobb lenne a 3x °C), van akinél ilyen hőfokok 5400 RPM-es és kevesebb lemeztányért használó modelleknél is összejönnek.
-
ace05
senior tag
Van egy WDC WD101EFBX-68B0AN0 merevlemezem. ami médiaszerverként van használva. Ugyan jobban ügyeltem a hűtésére, de ha nagyon meleg van, kb 43-45 környékén mozog. Mivel mégis csak 10tb-os lemezről van szó, ez mennyire probléma? Mi az a hőfok amiben nem kéne, hogy legyen tartósan?
-
-
King Unique
titán
válasz
#18712832 #55114 üzenetére
Ha ennyire nem tudod értelmezni egy topik címét, ami eleve egyértelmű és azért rossz topikba írsz, amire jogosan felhívják a figyelmedet, akkor nehogy már mást hibáztass a saját magad hibája, hiányossága miatt.
Ez pedig nem kioktatás, hanem jogos tényközlés volt, amivel ha nem tudsz mit kezdeni, az már egyéni probléma.
Egyébként elég lett volna csak megköszönni és elismerni a tévedést, ellenben ez a hőzöngés még neked áll feljebb alapon tipikusan a nagyon ostobákra jellemző...Ha már ajánlgatsz, akkor esetedben meg nem ártana az alapokat elsajátítani, lásd PROHARDVER! - abszolút kezdőknek topik, hogyan kell a keresőt használni, stb.
Ha mentális problémáid vannak, akkor pedig nem ártana szakembert felkeresned és nem egy szaktopba offolnod az oda nem illő irományaiddal. Köszi!
-
törölt tag
válasz
King Unique #55113 üzenetére
Köszi az infót!
Igazán megspórólhattad volna,hogy leereszkedsz hozzám,(a nagy öreg mindent tudó titan TAG-es fene gyerek)csak szimplán nem kellett volna hozzászólnod a post-hoz.
Vagy anyi is elég lett volna a kioktatás és feltételezések helyett,ha beírod ,erre itt nem kapsz választ. Lényegretörő és egyértelmű lett volna.Neked ezt ajánlom https://pszichologuskereso.hu/ látom szereted kiosztani a népet.
-
King Unique
titán
válasz
#18712832 #55111 üzenetére
A topik címe "HDD probléma (nem adatmentés)", ami eléggé egyértelmű és éppen ezért nem világos mégis mi köze van ehhez az SSD problémának...
SSD-s kérdésekhez eleve adott a Flash SSD topik, vagy ha Windows 10 specifikus, akkor értelemszerűen a Windows 10 topik, ahol már le lett írva lemezterület felszabadítására vonatkozóan a lényeg.
Egyébként meg ha "RAM bővítés volt + 16Gb", akkor esélyes, hogy a lapozófájl és / vagy a hibernációs fájl foglalta le a + lemezterületet, ahol szükség esetén mindkettő mérete csökkenthető. Bár ennek normál esetben nem kellene gondot okozni egy bruttó 256 GB-os SSD-nél, ahol igen, ott a felhasználó által eleve alul lett méretezve a rendszermeghajtó tárolókapacitása / rendszerpartíció (C) mérete az egyéni felhasználási szokásokhoz mérten... -
törölt tag
Sziasztok!
A következő a problémám. Van egy 256GB M2 ssd (C meghajtó) észrevettem, hogy csak 2Gb helyem maradt, gyorsan kitöröltem kb 4Gb felesleges fájlt. Mára 26 Gb helyem van.
Amikor észre vettem hogy csak 2Gb helyem maradt a C meghajtón, akkor eléggé furcsáltam a dolgot,mert emlékeim szerint kb 20 Gb körüli helynek kellett volna lennie.
Kérdésem az,hogy ez ssd probléma, vagy a win 10 mókolt valamit, vagy beköltöztek a gépemre(kivülről.)vagy miért fordulhat elő ilyen. (nem volt frissítés,nem töltöttem le semmi nagyobb helyigényű fájlt. furcsállom,hogy egyiknap nincs a másiknap meg van + 20Gb a winyón. RAM bővítés volt + 16Gb. -
válasz
anderledani #55109 üzenetére
Nem lehet a file indexelés/töredezetségmentesítés?
-
anderledani
őstag
Sziasztok!
3 hónapja vettem egy Seagate IronWolf ST4000VN006 merevlemezt, és kezdettől fogva azt csinálja, hogy kattog, le akarja parkoltatni a fejet, aztán meggondolja magát, és ezt csinálja a végtelenségig. (csak adattárolásra van, szóval (gondolom) üresjáratban csinálja ezt). Próbáltam kikapcsolni a parkoltatást parancsokkal, de pár nap után újrakezdi. Ha megnyitom a Windows Intézőt, akkor újra felpörög, és abbahagyja a kattogást. HD Sentinelben is látszik a start-stop count számában.
Mit lehet ezzel tenni? Firmware frissítés nincs. -
-
-
dh1
csendes tag
Hölgyek, urak!
Segítségeteket kérem!
Adott egy nem mai vasam... ami számomra tökéletesen megfelel, sőt imádom. Cserélni nem szeretném, és túl sok keretem sincs rá... Egy ASRsock Z77 Extreme6, . Két HDD-m is megadta magát, így két újabb vásárlása mellett döntöttem! Mi baj lehet alapon ... tévedtem. Két "SEAGATE 3.5" HDD SATA-III 4TB 5400rpm 256MB Cache Skyhawk ST4000VX016" mellett tettem le a voksom. Jókat írtak rókul. Beszerelve a gépbe rendetetésszerűen indulnak. Win 10 latest (két héttel ezelőtti kiadás powered by MS). De állandóan kék-halál. A win el se jut addig, hogy egyáltalán lássam. Összes SATA portot kipróbáltam, kék-halál. Sata2 és Sata3 is. Semmi csak a kék-halál. Vinyok eltávolítása után lefut egy javítás és szerencsére bootol, minden munkám megvan...
- 1155 Core i7 i7-3770K Ivy Bridge 3.5GHz
- 4 x SATA2 3.0 Gb/s connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10, Intel® Rapid Storage and Intel® Smart Response Technology), NCQ, AHCI and Hot Plug functions
- 4 x SATA3 6.0 Gb/s connectors
Van ilyen, hogy SATA HDD nem megy? Mivel két hdd ugyan azt "nem" csinálja nem hinném, hogy a HDD probléma lenne de a vezérlő is gyanúsan nem lehet mindkettő rossz...el vagyok keseredve. Egy hetes PCX vásárlás!
Vajon visszavihetem avagy elhajtanak a halál h...ára?
THX srácok ha van ötletetek! THX! -
King Unique
titán
válasz
Hooper #55102 üzenetére
Mind Windowson, mind macOS-en javasolt a dokkoló kikapcsolása / USB-kábel kihúzása előtt használni a szoftveres leválasztást, máskülönben annyira nem meglepő a RAW kötet (példa).
Ha állandóan a windowsos PC-hez van csatlakoztatva a dokkoló és azzal együtt leállítva - indítva, majd utána másik PC-hez / Machez csatlakoztatva, akkor Windows 8/8.1/10/11 rendszereknél javasolt kikapcsolni a Fast Startup funkciót, vagy a Shift + leállítást használni, máskülönben fájlrendszerhibák és ahhoz kapcsolódó egyéb problémák lehetnek (példa).
Az USB-kábel hibája is okozhat adatkapcsolati és egyéb problémát, ezért szükség esetén másik kábellel is javasolt kipróbálni a dokkolót.
A dokkoló hibája akkor jöhet szóba, ha az előbbiek mind ki lettek próbálva, mind ki lettek zárva mint hibaforrás.Manapság a legtöbb adatmentő program eleve többféle fájlrendszert is támogat, pl. Windowson a népszerű GetDataBack Pro FAT12/16/32, exFAT, NTFS, EXT2/3/4, HFS+ és APFS fájlrendszereket egyaránt, ahogyan az EaseUS Data Recovery Wizard szintén támogat az NTFS mellett exFAT fájlrendszert is, stb. Vagyis nem világos az "exfatra nem találtam jelenleg alkalmazást"...
-
Hooper
őstag
Sziasztok!
A következő a problémám. Van egy ilyen dokkolóm és rengeteg HDDm 6-16TB méretben (fotózással-videózással foglalkozunk gyorsan megtelnek...)
Sokadik lemezem ment idén tropára (az adatok megvannak, de sérül a partíció és a win nem látja. A lemezkezelőben RAW kötetre áll át. Megnyitni nem tudja. Szerencsére találtam egy alkalmazást ami visszahozza az adatokat egy másik lemezre.. kicsit keszekuszán de megvannak.
A gondd vele h csak ntfs-el működik. Felváltva használunk win alapú és mac gépet is, ezért van exfatos lemez is már az újabbak közül.
Eddig két dologra vezetem vissza a partíció sérüléseket:
Win esetén, ha ki is adtam lehet nem vártam meg míg leáll és a dokkoló főkapcsolójának kikapcsolása nélkül kihúztam a lemezt a dokkolóból - amíg pörgött.
Kerestem valamit, év elején egy nap szállt el 3 a lemezek pakolgatásakor. Van amelyiket csak később vettem észre mikor ujra bedugtam pár héttel később - akkor ráadásul szerintem MACre.
MAC esetén most az történt hogy az istennek nem tudta felcsatolni a lemezeket (az egyik slotban ntfs a másikban exfat volt), nem jelentek meg a finderben. Kiadni így nem tudtam. Kikapcsolatam a macet. vártam de a lemezek pörögtek. Nem húztam ki őket, de a főkapcsolóval áramtalanítottam.
Megkockáztatom korábban is volt ilyen, de akkor mivel később vettem elő újra a lemezt lehet nem kötöttem össze.
WIn-re visszadugtam, mindkettő elszállt... az ntfs mentető de az exfatra nem találtam jelenleg alkalmazást - ez most részletkérdés mondjuk.A legfőbb kérdésem.. hogyan tudom ezt a jövőben elkerülni?
Lehet a dokkoló hibás?
Vagy minden lemez azonnal elhasal ha áramtalanítva lesz? nem gondolnám.
Lehet a macbook ezért nem tudta felcsatolni a dokkolóban lévő lemezeket? - nem fogom kipróbálni most másikkal
10+év alatt nem volt hdd problémám soha.. koppkopp.. most idén ez a 6. eset. Komoly popszem van a gépezetben, megköszönöm ha segítetek rájönni mi a probléma....
Illetve ha tudtok ajánlani megolást ilyen esetre amikor nem kell hogy a lemez nonstop elérhető legyen de pár havonta kell valami (Van NAS is 4 lemezes minden másra) Ezért gondoltam dokkolóra errre a feladatra...de eszi a lemezeimet. Ez nem fér bele ha van bármi, akár user error, akár hibás leállítás azonnal kakukk.. Évekig volt bent PCben fixen 4-6 lemez.. ott is biztos volt hirtelen leállítás, áramszünet stb. Minden megvolt.
Vendégem egy sörre aki ezt elolvassa és segíteni is tud
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xbox Ultimate előfizetések
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged