- Helyettünk kattint az OpenAI AI-ügynöke
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- CES 2025: 6 centiméteres akadályt mászik meg ez a porszívó
- Huawei P40 Pro - kilökték a célegyenesben
- Küszöbön a Galaxy A-széria generálfrissítése
- Nokia XR20 - 220 fölött elhagyod a valóságot
Új hozzászólás Aktív témák
-
R3nts
senior tag
válasz ricsip #55049 üzenetére
Kivettem a pipát a kliensben, hogy az első, és utolsó szeleteket töltse le először, és azt bepipáltam, hogy "letöltés egymás utáni sorrendben". Ezek az opciók viszont nem találhatóak meg a 64 bites qBitTorrent 4.5.2-ben, csak a torrentek listájában, egyenként a torrentre kattintva, egy jobbegeres menüben, "torrent beállításai", tehát torrentenként tudom beállitani, nem globális szabályként. Valamint az állományok előre lefoglalása elől is kivettem a pipát. Nagy fileok/mappák letöltésénél így is elhasal a Seagate Basic, ha közvetlenül arra megy a letöltés... és akkor is elhasal, ha egy nagyméretű mappában, egyenként(/) indítom el egyik-másik file letöltését... Egy ideig szépen írja a 3-4-5 GB-os fileokat (hullámzó sebességgel), de aztán I/O hibával, szemafor-időtúllépéssel bekrepál a rendszer...gondolom akkor telik meg a cash, vagy ilyesmi. Szóval marad a B) terv, egy másik USB 3.0-s vinyóra, vagy egy NVMe SSD-re töltök le élből, és onnan másolom ki a Seagate Basic-re... Egyébként az nem káros az SMR technológiás HDD-re, ha fixen fel van dugva a PC-re, és onnan nézek filmet, vagy hallgatok zenét...? Vagyis, hogy állandóan rendszerben van...
[ Szerkesztve ]
ASROCK B450PRO4,CorsairVengeance 3200MHz LPX2X8GB,RYZEN5 2600,WD S500G1B0C NVMe SSD+AXAGON CLR-M2,SapphireRadeon RX570/4GB Nitro+OC,FSP Hexa85+450W,ZalmanZ1NeoBlack,Alpenföhn BN BlackRGB,W10Pro/x64, Xiaomi Redmi Note 9Pro 6/128
-
-
skoos
őstag
válasz ricsip #55014 üzenetére
Sziasztok, köszi az eddigieket mégegyszer. Elvittem az egyik adatmentő céghez. Azt mondták fejcserés (sérült fejszerelvény).
kaptam rá egy borsos összeget is, de szerintem nem fognak mást csinálni, mint szereznek egy donorgépet és kicserélik az érintett alaktrészt. Ezt nem tudom én házilag megcsinálni?
mit gondoltok? -
-
-
kigyi_23
addikt
válasz ricsip #54454 üzenetére
Nem, csak a pending változott, ha jól emlékszem. Nem tudom hogy bizonyítsam, hogy nem jó, mert így használhatatlan számomra, hiszen bármikor bukhatom a rápakolt cuccaim. Fiók harmadlagos biztonsági másolatnak, meg luxus fenntartani ezt a 4TB-os csodát. Indítottam egy teljes öntesztet, lefutott gond nélkül az éjszaka.
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/user/kigyi23/
-
mcm2022
újonc
válasz ricsip #54426 üzenetére
Melyik szakvéleményre gondolsz? A nyomkodással kapcsolatos csatlakozós elmélet az enyém, persze nyilván lehet, hogy tévedek, mert nem értek hozzá. Mindenesetre "csak" az új kábelt fizettem ki, de az 3 ezer Ft volt, szóval lehet, hogy ebben már benne volt a "bevizsgálás" is. Épp ezért nem tudom, hogy érdemes e még egyáltalán visszavinnem, mert lehet, hogy lassan már elköltök rá annyit, mint amennyibe egy új kerülne. :-(
-
valeno
tag
válasz ricsip #54367 üzenetére
Nem támadásképpen írtam az előző kommentemet, hanem tényleg érdekelne, hogy akkor ez az ntdll folyamat mit mutat/mire utalhat ha azt mondod hogy nem hiba.
Abból gondoltam, hogy esetleg hiba lehet mivel irgalmatlan módon zabálja a procit ez a folyamat abban az esetben ha ssd+hdd kombó van a gépben, míg csak ssd esetén nem jelentkezik. Gondolom, hogy ez lehet egy hiba közvetett jele is viszont az eredeti okra nincs tippem ezért érdeklődöm itt.
Tudnál mondani valamilyen módszert/vizsgálatot, amin el tudnék indulni és segítene a problémám megoldásában? -
valeno
tag
válasz ricsip #54363 üzenetére
Nem vagyok informatikai zseni/hozzáértő, ezért azokból tudok kiindulni, amiket a neten találok és ha nem oldódik meg a problémám, akkor fordulok hasonló fórumokhoz, mint ez is mivel rengetegszer kaptam már hasznos tanácsot.
Ha az ntdll nem valószínű, hogy hiba, akkor mit gondolsz, mi miatt lehet? -
veterán
válasz ricsip #54339 üzenetére
Hardveraprón.
https://hardverapro.hu/apro/western_digital_red_3_5_8tb_wd80emaz_kulso_usb_haz_2/friss.htmlHDSentinel adatlapot szoktam megkeresni mikor HDD-t nézek, de ennek nem volt, gondoltam, h még elég új lemez lehet, ezért nem készült még el.
Leginkább az szokott érdekelni, hány tányérból van összerakva a kapacitás, már amelyik diszknél megnézhető.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
ledgeri
nagyúr
válasz ricsip #54317 üzenetére
Visszaosztod: ~2 percenként parkolt egyszer élete folyamán végig. Külső vinyóként "energiatakarékoskodva". Hát passz...
Melyik széria volt a nagyon parkolós? Azt is vissza kéne osztani, aztán referálni, hogy mennyire lett bajuk.. (ezért is utaltam rá, hogy várjon több válaszra !)// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
törölt tag
válasz ricsip #54297 üzenetére
Nem. Csak tanultam oroszul, németül, angolul. Nyelvzseniként tartottak számon. Sok kifejezés nem egyből magyarul jut az eszembe.
Ez azért lett németül, mert a "kamerádok" faszábban megírták volna a vindóz ezen részét, mint gatyás bill csapata.De telepítettem már cseh nyelvű Win NT 4.0 Workstationt párszor. No nem jószántamból. Ilyen CD-t adtak, mondván, hogy "nemzetközi."
-
Andralin
aktív tag
válasz ricsip #54226 üzenetére
A megzakkant 6 TB-osról lementettem mindent, most már csak formázni akarom és egy fullos tesztet ráereszteni, hogy megbízható-e még adatok tárolására, nincsenek-e rajta bad sectorok.
Most akkor a korábban ajánlott HDS programot használjam erre az tesztelésre? Vagy a chkdsk-t az általad írt paraméterekkel? Melyik jobb erre a célra? -
veterán
válasz ricsip #54219 üzenetére
Használhatóak, nem csak 24/7-re mert set top boxokba is ajánlják amik ugye alapból le is állnak.
Sata utasításkészletük ugyan az mint a későbbi purple drive-oknak de azt asztali környezetben nem adja ki a vezérlő szóval ugyan úgy működik mint egy hagyományos asztali hdd.
Tesztelni úgy szoktam hogy hdsentinel felület tesztjénél ráeresztek egy komplett írás tesztet, amúgy is ha eladásra megy akkor jobb teleírni 0-val.
USB házakkal és rackekel szívtam már, most is volt olyan hogy rackbe nem volt jó egy hdd de satán meg működött hibátlanul, pedig a rack maga jó de valamit még sem tud ami kellett a hdd-nek.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz ricsip #54217 üzenetére
Futás miatt nem kell aggódni, nálam a 2000-3000 napos hdd-ket (6-8 év) is viszik és használják. Nekem is van 3000+ nap feletti hdd-m ami mai napig szépen megy.
A 24/7 futás amúgy messze kímélőbb mint a ki be kapcsolgatott otthoni.
Azt az AV-GP típust nem ismerem de ha már másra nem akarod használni akkor használd inkább asztaliként minthogy kiselejtezd főleg úgy hogy teljesen eladható ennyi futással is. Ami fontos arról meg amúgy is kell mentés.[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
válasz ricsip #54193 üzenetére
Igen, amire kiírta. De miről mozgatott? Hisz két lehetősége van. vagy a mozgatás miatt törölt, vagy a kinti GOLD mentése......
Elnézést ha keverek valamit, de kertészkedés közben kicsit csaponganak a gondolataim. Pláne ha a szél át is rendezi.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
válasz ricsip #54149 üzenetére
Nem orulok, hogy ezt mondod . De így ranezve, mert szinte ravagtam hogy semmi baja es boldogan hasznalom, de a total commander eleg lassan nyitotta meg. Elso korben keritek egy masik sata kabelt, ez mar tobbszor bevalt.
szerk: kozben azon a meghajto, amin a crystaldiskinfo talalt anomaliakat, nagyon kuzd a chkdsk, rettentoen belassult a progress. Ha harombol ket hdd-m lenne kukazva, az mar erosen fajna.
szerk2: vegzett a crystaldiskinfos-hibassal, 20kb in bad sectors .
szerk3: most jut eszembe, hogy van original hard disk sentinelem, jo lehet valamire?[ Szerkesztve ]
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
válasz ricsip #54147 üzenetére
Köszi, nem errol bootol, elvileg ellenorizhetné nyugodtan. Chkdsk "Unable to determine volume version and state. Chkdsk aborted." hibaval leall. Az offline ellenorzest a chkdsk dobná ki, vagy mashogy kell inditani? (nem kerdezi meg magatol).
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
-
veterán
válasz ricsip #54122 üzenetére
Seagate ST2000DM008
csak nálam volt, újként vettem de mivel semmire nem volt jó (se nas, se szerver, se desktop) ezért chia bányába ment 24/7 read only módba ami tizenpármb-ot jelent percenként. Ennél nincs kíméletesebb kihasználás, azaz max az ha be sem kapcsolom. Garanciát is próbáltam de nem vették vissza, azt mondták hogy ez ilyen...Hát ja egyszámjegyű az írási sebesség, mint a régi quantum vincsijeimen 25 évvel ezelőtt...
Chia plotolásra (azaz ami csak írási folyamat) nem volt alkalmas, arra 500gb-os kukázott hdd-ket használtam raid0-ba.
Ssd-nél számít csak az írás, hddnél az a pár TB írás nem befolyásolja az élettartamot. 2000-4000 napos hdd-im vannak hibátlanul, egy ment tönkre 4000 üzemi nap után 24/7 folyamatos írásnál de az érthető . De leszereltem a bányákat, az az egy év üzem amit beleraktam az 500gb-osokba messze kevesebb mint az a sok év amit előtte mentek.
Több doboznyi hdd-m van, leginkább csak a mechanikus behatás nyírja ki őket. Jó táp kell nekik és lehetőleg 50 fok alatt menjenek ennyi a titok.Doky586
Berakom rendes gépbe, dokkoló már viccelt meg. Köszi!Ciccuka
Eredeti a hdd sentinellem nem frissíthető verzió, nem szeretném elrontani de másik gépbe megnézem[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz ricsip #54120 üzenetére
Hát ezaz hogy zero fullnak meg kellene javítania olyan szintre hogy használható legyen legalább egy teleírásra. Vagy tévedek?
Mert ha ez gyárilag ilyen akkor seagate-nak küldök egy szép levelet és írják meg legyenek szívesek írják már le mire is készült ez a hdd mert én nem tudok felhasználási módot. De a desktop-all-in-one kifejezés biztosan nem jó rá ahogy leírják. Backupra sem jó, szerver nem tudja időben ráírni az adatot már menne a következő mentés amikor még az előző sem fejeződött be. Asztali felhasználásra egyértelműen nem jó de akkor meg mire?
Jelenleg egy elég csúnya papírnehezék.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz ricsip #54115 üzenetére
Úgy értem hogy már az első másoláskor ne legyen egyszámjegyű. Konkrétan másolni sem tudok rá. Megy pár másodpercig 200mb/s körül ami gondolom a forráslemez olvasási sebessége aztán 0.... és az idő meg pörög fel. Leformáztam amúgy de nyilván ez kevés.
Gyakorlatilag nem tudok rá másolni sem. Jelen formájában használhatatlan és a gépet is kifagyasztja. HDD sentinel szerint semmi baja sincs, csak éppen írni nem lehet rá. Már egyszer vittem vissza gariba de mivel nincs baja ezért nem veszik vissza. HDD senti írás tesztje sem fut már le.
Jelenleg nem tudok olyan használati módról amire ez alkalmas lenne.
Korábban volt ez már NAS-ban ott sem működött, szerverben backupként ott sem volt jó, chia plotterként katasztrófa, chia bányában csak olvasásra arra jó volt leszámítva hogy több nap alatt lehetett teleírni...
Csak olyan módot tudok elképzelni hogy valaki több nap alatt ráír valamit 1mb/s-el és csak olvas róla. De ilyen felhasználás hát nem is tudom eléggé ritka.[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz ricsip #53990 üzenetére
nem mondom, hogy félig nem kínai nekem a report, de semmi meglepőt nem látok benne így elsőre. Viszont ez már kívül esik kissé a tudásomon. Viszont láthatóan az alaplap programja szól bele, mivel ECO modra állítva engedi lekapcsolni a winyókat, más módban nem még ha nem és tűnik logikusnak hogy a processzor tuning program beleszól.
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
Celithrandi
addikt
válasz ricsip #53981 üzenetére
Úgy látom inkább valami bios vagy alaplapi program írhatja felül a win kérését, de még nem jöttem rá sajnos hogy mi
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
tibi14
tag
-
nagyúr
válasz ricsip #53849 üzenetére
Közben kipróbáltam egy másik gépen, ott minden rendben volt. Aztán visszavittem... és már ott is jó. Fene tudja, mi volt ez, még életemben nem tapasztaltam ilyet. Ha legközelebb így járok, majd ezekkel kezdem amit írtál. Köszönöm!
Szerk.: Ja, közben te is írtál, köszi neked is King Unique! Ahogy írtam is, filmek vannak rajta, semmi pótolhatatlan, fájlok ide-oda rakosgatásához használom.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
Moonwolf
senior tag
válasz ricsip #53765 üzenetére
Akkor parkol le hogyha 10 percig idle állapotban van. Nem csinál olyat hogy folyamatosan parkoltatja. Tehát az kilőve.
HDSentinel szerint teljesen jó. A sebessége is egyenletesen csökkent mire végére ért a 4TB-nak, az elvileg normális ugye?
Kezdőképernyőn ez fogad, itt is 100 asnak mutatja mondjuk az a 4k-s dolog nem tudom micsoda.
CrystalDiskMark sebesség teszt, itt teljesen jónak tűnik.
Na és amikor lemezről másolok egyik mappáról a másikra akkor durván beesik a sebessége, szemléltetés képen betettem egy sima 2,5" ról indított másolást is.
Az az érdekes amikor beesik a sebessége 180 mbit/sec ről 50mbit/sec alá akkor folyamatosan elég fura hangot ad ki addig ameddig véget nem ér a másolás vagy írás.Viszont van amikor nem esik be a sebessége hanem alapból így indít.
Egyébként ha a meghajtóról egy másikra másolok vagy arról írok a purple-re akkor a sebssége teljesen jó és csak az a klattyogó hang van bizonyos időközönként vagy nincs.
[ Szerkesztve ]
=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\
-
-
törölt tag
válasz ricsip #53736 üzenetére
Azért nem akkora blődség. Extrém körülmények között meg lehet dögleszteni a HDD mechanikáját. Persze idő kell hozzá, de ez megjósolhatatlan.
Persze hogy tudom, hogy Random Access. Szar lenne az összes szekvenciális művelet eredményét végig várni. Utolsó 2,5% szabad helyről írtam, ott pedig tényleg nagyobb terhelés van az átlag üzemihez képest.
A FATtal is tisztában vagyok, semmi infót nem ad igazán arról, hogy mi hol van fizikailag. Erre meg a diszk saját adminisztrációja is rátesz még egy lapáttal, hogy kapkodni tudjad a fejed.Csak egy Öveges József professzor úr stílusú könnyed magyarázatot írtam extrém körülményekre.
30% szabad kapacitásnál minden jó úgy, ahogy van.Könnyed üzemi terhelés, vagy még kevesebb általában. Nem véletlen, hogy a WD10EALS SATA2-es vinyóim kvázi 10 éve nyomják 100/100-ban.
Izmos torrenttel már ezek is a Gajdeszban lennének. (Kénkőfüstös elektronikai hulladék megsemmisítő.) Virtuális sör mehet? -
Vimi 90
tag
válasz ricsip #53666 üzenetére
Látom csak az utolsó sort sikerült elolvasni, próbáld újra.
Az adatmentést mint olyat megtudom oldani, de azt nem, hogy RAWból NTFS legyen és a recover program amivel dolgoztam volna semmilyen adatot nem lát mert nem is tud lefutni a programon, mert megakad 3 perc után és automatikusan újra indul. -
őstag
válasz ricsip #53578 üzenetére
Avagy a HD Sentinel sem egyértelműen magyaráz.
Közvetlen a Retract felett van a Power cycle.
A retractra kikapcsolásokat ír, a powerre meg ki/bekapcsolásokat.Valami különbség kell legyen a kettő között, mert akkor ez egy paraméterből is kijönne, minek neki kettő.
A retract az új USB lehúzós módszerrel a vadiúj meghajtón nulla, e szerint soha se volt kikapcsolva.
Ha végzek a feltöltéssel egy másik több éves tükör meghajtón megnézem ami mindvégig a powerrel lett kikapcsolva, abba kb. több lesz a retract mint a power cycle, csak most ezért külön nem indítom el.
A végére fogok járni ennek mert ember írta a HD programot is, és ahol ember van ott hiba is bárhol lehet.
Addig is ha a logikám után megyek akkor:
power cycle = áram alá került a meghajtó.
power off retract = áram megszűnt, behúzás
load/unload = parkolózónából való kilépés avagy visszatérésUtóbbit helyesen írja egyébként, az éjjeli képen az 1003FZEX közel 2500 parkolással bír, mert nagyjából annyiszor volt bekapcsolva a gép 7év alatt. 18szor húzta be magát áramszünet, kontakt, resetelés vagy más egyéb ok miatt. Ezek egyébként mindkettő meghajtón egyeznek + start/stop is egyezik, merthogy egy időben lettek beépítve a gépbe.
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
mgTerminator
veterán
válasz ricsip #53502 üzenetére
Persze hogy értem. Az adatvesztés nem akkor következett be amikor átváltottam, hanem használat közben már....
Tehát újra letöltöttem a meghajtókra torrenten a filmeket, aztán állandóan dobálta a hibát a qBitorrent hogy hiányzó adat. Aztán újra letöltöttem, de később megint tűntek el az adatok. Ez a külső tokban volt.Amúgy mi az a hőfok ami felett már nem ajánlatos használni?
-
JHC
tag
válasz ricsip #53402 üzenetére
Bár itt törölni akartad a vinyót, de ha netán használat közben badsektoros lesz egy vinyó gyakorlatilag azonnal menteni kell a menthetőt, és nem szabad kikapcsolni a vinyót, mert lehet többet be sem indul. Nálad lehet már fizikailag sérült volt a felület, aztán mikor odáig elért a fej, csak még rontott a helyzeten, és mondjuk egy felváló felületrész beszorult a fej alá, majd amerre a fej ment végig szántott mindent. Mivel ez a vinyó régi még nem külső rámpán parkol a fej hanem a lemez legbelső részén, ahol meg van mélyítve kicsit a lemeztányér, de sajnos az ez előtti részen található a sáv vagy sávok, amit a vinyó bekapcsoláskor betöltene saját belső oprendszereként.
-
JHC
tag
válasz ricsip #53398 üzenetére
Úgy értettem, a 3-4 évesnél fiatalabb lemezeken. Valamint a laptop lemezeken szintén nem, mivel fejet parkolnak tetszik vagy sem. Itt nem arról van szó be lehet-e kapcsolni az opciót, hanem hogy ettől történik-e valami. Régi vinyót ha be volt kapcsolva az opció, akkor ha akár adatkábel rá sem volt dugva akkor kb félóra után elindult valami teszt, mert ha fülhöz emeltem a vinyót hallatszott némi fejmozgás. Volt olyan badszektoros vinyó amit ilyen eljárás után le tudtam menteni. Adtam neki delejt, és hagytam menni 12-24 órát csakúgy magában. Biztos valamint csinált, mert a SMART paraméterek utána mást mutattak, de például ez egy PURZ vinyóval már nem működik. A csilli-villi SMART egy 3TB-os PURZ vinyón nem vette észre hogy gond van a lemez felülettel, mert már rég nem olvastam róla onnan a 1,2TB veletti részről, és egy óvatlan olvasással ráfutottam erre a területre. Sentinellel végi olvastam volna a lemezt mondván valami nem kerek, és 1,2TB-ig 100MB/s, majd onnan egy szakadék, és 100-200kB/s. Szerencsére le tudtam menteni 1 hét alatt 0-24. Ez a lemez a mai napig használható a megfelelően becélzott partíció mérettel, de egyébként a kritikus SMART értékek azóta sem mozdultak el a nulláról. Egyébként a TLER egyszerű felhasználónak egy nyűg. Ha badszektoros egy vinyó, nagyon sokat kell várni mire egy hibás szektort átugrik. Egy másik vinyónál 1 hibás szektor átugrása néha több perc is volt. Olvastam neten és próbáltam is, adatmentéskor megpróbáltam kikapcsolni a TLER-t, de hamar beledöglött a vinyó a sok hibás szektorba. A javasolt beállítás az 1 másodperc, hozzátéve hogy gyors adatmentésre, nem RAID rendszeren.
-
Zsiráfnyál
aktív tag
válasz ricsip #53377 üzenetére
Köszi a választ !
Hard Disk Sentinel-el, és egy másik általános monitorozóval nézem a SMART-ot, nem tudom, ezek élőben frissülnek-e, ezért újra is indítottam őket, de egyik érték sem látszik változni (10-20 kattanás alatt sem).
Összeollóztam, ami érdekes lehet: [link]
A Hard Disk Sentinel rövid ön-tesztje semmiféle hibát nem talált (csak próbaverzióm van, ezért felület tesztet csinálni nem tudtam vele), a CheckDrive írt két figyelmeztetést.
A windows eseménynaplóban nem találok ehhez kapcsolódni látszó hibát
A kattanás gyakorisága változó, volt hogy kb egy óra alatt nem kattant egyet se, pedig közben írtam / olvastam a vinyót. Aztán egyszer csak megint elkezdte, és stabilan 20-30 másodpercenként egyet kattan.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz ricsip #53333 üzenetére
A jelen esetnél egyrészt teljesen irreleváns, hogy nálad mi van az egyes muzeális HDD-knél, amikor eleve nem olyanokról, hanem más típusról, más modellről volt szó.
Másrészt sehol nincsen az manapság előírva (vagy ha tudsz, akkor mutass erről a gyártóktól igazolást), hogy a mai HDD-knek a garanciaidőn túl is hibamentesen kell működni X évig, illetve annak akár többszöröséig, amit ugye a mostani eset is jól szemléltet. Na meg ha pl. arról lenne szó, hogy meg kellene tippelni 20 év múlva is biztosan működni fog-e az adott HDD és azon biztosan olvasható lesz az adat, vagy ha nem találod el, akkor neked kellene kifizetni az ebből adódó kárt, akkor én nem feltétlen mondanám azt teljes bizonyossággal hogy igen, meg szerintem más sem, aki reálisan nézi... -
liksoft
nagyúr
válasz ricsip #53333 üzenetére
Tisztelt Fórumtárs!
Az anyagok öregedése, és a mágneses felület nem azonos minősége miatt az oxidációról nem is szólva, egy idősebb drive esetén igenis benne van az adatvesztés esélye. Szerintem soha senki nem írta, hogy vizsgálat nélkül dobd ki, mert használhatatlan.
A másik, hogy a különböző korokban más üzemidőre terveztek 1-1- HDD-t. A 2000 előttieket megpróbálták az "örök időkre" gyártani, de az akkori technológiákkal ez nem ment. Azóta viszont az optimalizálás a fő szempont, hogy a garanciális idejét lehetőleg hibamentesen élje végig, de az ezt követő időszakban már nem cél az életben tartása.
Az általad említett Quantum lct széráis drive híres volt a megbízhatóságáról mechanika szinten! Annak az elektronikáján volt egy aláméretezett motormeghajtó IC, az pukkant el. De mint drive "kiment a világból".U.i.: A világ nem csak matt fekete vagy vakító fehér. Vannak átmenetek és színek is. Itt a kérdések során a problémák jönnek elő, hisz minek írnánk naponta, a driveunk tökéletesen megy? Vagyis az itteni párbeszédeket ennek ismeretében kell a helyére tenni.
Üdvözlettel: liksoft ('90 óta HDD-k mellett adatmentésben.....)
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Tarokk79
aktív tag
válasz ricsip #53325 üzenetére
Értem a viccet. Az nem az én saram Család/Anyu, de majd átadom neki .
Amúgy ez volt a fizikálisan távoli backup HDD-m a fontos dolgoknak.Viszon a kérdésem arra irányult, hogy most gondolkozom, hogy leformázom valami olyan fájlrendszerre, ami Windows és Lunixnak is jó (pl exfat?), akkor mit csináljak, hogy a legkisebb kockázat legyen az adatvesztésre?
Vagy milyen vizsgálatot (Hard Disk Sentinel, smartctl ?) indítsak el ami megmondja, hogy most mennyire rosszak? -
ElektrikusDE
senior tag
válasz ricsip #53305 üzenetére
Igen, sajnos általában ez megy.
Én még "régi vágású" vagyok, általában nem panelcserével javítok.
De a legtöbben már nem.
Ha nem fizet panelcserét a kuncsaft, akkor inkább elküldik, más majd fizet.
Persze a hibás panelt megtartják, és maguknak persze javítanak és igy jó esetben már is megvan a következő kuncsafthoz a cserepanel.
[ Szerkesztve ]
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
ricsip
addikt
válasz ricsip #53298 üzenetére
Magad uram, ha szolgád nincsen...
25 ft volt darabja, betáraztam a következő 30 évre belőle:
https://www.pcland.hu/gembird-kabel-ide-kabel-66-45cm-gembirdcc-ide-66Ha nem kell 80 eres UDMA66-os, elég a 40eres UDMA33-as, akkor meg 18 ft:
https://www.pcland.hu/gembird-ide-40pin-x-3-50-cm-fyears-cable-cc-ide[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Óvodások homokozója
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Trump lesöpörte Elon Musk kritikáját, vége az együttműködésnek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Táp ventilátor csere
- Házi hangfal építés
- Helyettünk kattint az OpenAI AI-ügynöke
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Új, bontatlan Sandisk Extreme Pro Portable külső SSD 2TB 2000 MB/s
- 4TB CRUCIAL P3! GARANCIÁVAL, SZÁMLÁVAL (a Te nevedre kiállítva)! 0 óra, 0 GB! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- WD Black SN850X Game Drive NVMe PCIe Gen4 x4 SSD 1TB - PS5 kompatibilis eladó - 3 év garancia
- WD Black SN850X 1TB NVMe SSD
- BONTATLAN! Seagate IronWolf Pro 3.5 10TB 7200rpm 256MB SATA3 ST10000NE0004 HDD!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest