- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
Új házba raktam a gépet, SATA SSD-ről bootolt a GRUB, M 2-ről indult a Windows, és a 3TB-os HDD-t jól látta, a 8-at rosszul. Aztán szerintem felcseréltem a SATA kábeleket, és tán egyik se volt jó. Jó, akkor hátha a kábelekkel van baj, szétszedtem az egészet, mert csak úgy fértem hozzá, lehúztam az SSD-ről is, és akkor láttam, hogy beletört a műanyag a csatlakozóba. Lehúztam, kiiktattam BIOS-ban, hogy ne GRUB-ról, hanem az M2-ről bootoljon, akkor se jó már egyik se. Átraktam a 8TB-osat másik gépbe, ott is 50MB FAT32.
-
-
Pikari
veterán
válasz
King Unique #55397 üzenetére
Jobb félni, mint megijedni, de az adataim jellegéből fakadóan én is max 1x szoktam átrandomizálni a vinyót.
-
King Unique
titán
válasz
Pikari #55396 üzenetére
Az adatok végleges törléséhez elég rendszerint az 1x-es felülírás 0-kkal / random adatokkal, vagy SMR meghajtóknál a 2x-es felülírás random adatokkal, utána nem fog arról senki semmit visszaállítani, ami nem olyan régen a téma topikjában is ki lett tárgyalva. A mendemondákat meg inkább hagyjuk, hogy elméletileg mit lehetne, mert ugye az gyakorlatilag nem feltétlen úgy lesz.
-
Pikari
veterán
Attól függ, ki ellen akarod védeni. Hárombetűs állami szintű szereplők maximum 7 törlési cikluson belül tudnak visszanyerni némi random szeméttel felülírt adatot (15 éves infó), de ha csak nem atomtitkokat őrzöl, erre nem fog sor kerülni.
Komolyabb adatmentő cégek egy törlési cikluson belül vissza tudják hozni 5-10 misiért. Normál emberek ellen bőven elég a random adatokkal való felülírás.
-
Yeffy
veterán
válasz
King Unique #55393 üzenetére
ok, raprobalok erre a SeaTools-ra, h dob-e a felulet teszt valamit. ujra 100%-os kondiciot en sem varok vagy remelek ettol. nem mai csirke, eleve refurb vinyokent kaptam vagy 3-4 eve az eredeti meghibasodasa utan.
irtam, h az adatlapomon szerepel a pontos tipusa, de akkor beillesztem, Seagate STBD2000102.
ha menthetetlen, mint ahogy sejtem, abbol garis csere már nem lesz, akkor kukaznom kell.
-
Yeffy
veterán
válasz
Pikari #55392 üzenetére
koszi a valaszt. igen, tudok rola, h a SMART adatokbol dolgozik a HDS is, illetve rajzolgat ilyen szep diagramokat. ugyan nem vagyok sem felkent vedougyvedje a HDS programnak, sem die hard fanja (amire kell, nekem megfelel), de vérpistike vinyódiagnosztikai program-nak hivni nekem kicsit eros. de ahogy gondolod, en nem mozgok otthon ebben. annyira nem kovettem.
nem tudom, h minek hívják akkor a Win 10 beepitett lemezjavito progijat, ami ujrainditaskor jott fel, h o akkor most megkiserli megjavitani a lemezt. jo pár oraig tokolt vele, de nem lett nagy eredmenye. még az XP-s, illetve azt megelozo idokbol remlett a CHKDSK, ezert irtam, h gondolom CHKDSK alapu.
amint irtam, amit kellett, azt már lementettem rola. lehet, h még megprobalok egy ilyen tobbszoros torlest, ami elvielg biztonsagosan, es visszanyerhetetlenul legyalulja az adatokat. ha kibirja. ha meg nem, akkor legfeljebb fizikailag megsemmisittettetem (de szep magyar szo).
annyit még kérdeznék, h ez a secure erase valoban megszunteti az adat kesobbi visszanyerhetőségének lehetoseget? ha jol olvasom, ez kb abbol all, h random adatokat ir a lemezre, tobbszorosen, amig a visszanyerhetoseg tenylegesen megszunik. eleg biztonsagosnak tunik.
-
King Unique
titán
• HDS
—►
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
• SeaTools—►
How to use SeaTools for WindowsEz a "2 TB-os Seagate vinyom" nem derült ki, hogy pontosan milyen Seagate HDD-t akar jelenteni és a körbevagdosott screnshotokon is pont nem látszik a HDD modellszáma...
Adott a lehetőség tesztelni a HDD állapotát a HDS programmal és / vagy a gyártó saját diagnosztikai szoftverével (SeaTools).
Egy teljes önteszt / felületteszt jó esetben stabilizálhatja a függőben lévő szektorokat, áthelyezésre kerülhetnek a tartalék területre, már ha lefut egyáltalán és nem áll már az elején / közben hibával. Viszont újra hibátlan állapotú (100/100) már nem feltétlen lesz a HDD, meg ha jelenleg ilyen ramaty az állapota.
Ha ilyen sok szektorhiba van és ennyire lecökkent a kondíció, akkor másik lehetőség nem vesződni vele, hanem egyből garanciális csere, vagy annak lehetősége híján kb. a kuka.
-
Pikari
veterán
A chkdsk nem javítani fog a kondíción, hanem esetleg rontani. Ez nem azt jelenti, hogy elrontja a vinyót. Ha a chkdsk elkezdi a fájlrendszert tapogatni, a rossz szektorokat megpróbálja olvasgatni, stb, akkor közben a vinyón a firmware is megpróbálja csereterületre áthelyezni, javítani a hibás szektorokat, esetleg a nagy tapogatózás során újabb rossz szektorokra nyúl majd rá a rendszer, amik további rossz szektorok megjelenését eredményezik a smartban - magyarán tovább csökken a kondíció.
Először is a misztikus kondíció nevű dolog, amit a mindenféle vérpistike vinyódiagnosztikai programok megjelenítenek félrevezető módon, nem a fejlesztők géniuszi vinyószakértő képességeinek köszönhetően jut az adatokhoz repülő csészealjaktól, hanem a vinyó SMART kompatibilis kontrolleréből olvassa ki a reallokált szektorok száma, és más paraméterek alapján.
A chkdsk pedig egy oprendszer szintű dolog, ami a fájlrendszer szintű hibákkal, és a már rendszer számára is olvashatatlan szektorok zsonglőrködésével foglalkozik.
Önmagában a gyenge szektorok megléte nem rendkívüli dolog, mivel ez a merevlemez rendes működéséből adódik (a firmware átmappeli őket tartalék szektorokra). Ám láthatod, hogy már ezresével keletkeznek a gyenge szektorok a vinyón, ez teljesen abnormális dolog, maximum évi pár db rossz szektor keletkezése tekinthető normálisnak akkor, ha a működést nem befolyásolja (tehát a vinyó már az előtt átpakolgatja őket, mielőtt ténylegesen annyira rosszak lennének, hogy az oprendszer már ne tudja őket olvasni). Nálad nem ez a helyzet, ez a vinyó teljesen halott. Valószínűleg azt fogja kibírni, hogy egyszer lementesz róla minden adatot, amivel végigolvasod a lemezt, ennek következtében be fog telni a következő újraindításnál a cserehely, amitől dob egy hátast a firmware, és viszont látás.
-
Yeffy
veterán
Udv, remelem jo topikba irok.
laptopomban (adatlapon) levo adattarolasra hasznalt 2 TB-os Seagate vinyom kondicioja szo szerint egyik naprol a masikra 100%-rol lezuhant eloszor 12-re, majd 8-ra. nem tudok rola, h barmilyen behatas erte volna a vinyot, vagy a lapost. teljesitmenyben eszrevettem "laggolast", miutan a HDS szolt, h baj van. illetve mult heten volt egy nap, amikor a lapos vagy 4x kekhalalozott, majd restartolt par oran belul (a 7 ev alat, miota megvan, osszesen nem volt ennyi BSOD), aztan megjavult. nem tudom, h ennek volt-e koze a vinyohoz.
azota a Win10 beepitett lemezjavitoja (gondolom CHKDSK alapu), ami ujrainditaskor jon elo, probalt javitani rajta. utana a kondicio ugyan nem lett jobb, viszont a teljesitmeny visszatert a regi szintre. probaltam 2 kulonbozo USB-s HDD rack-en keresztul csatlakoztatni, ugyanugy fennall a hiba. ezaltal a tapellatas/SATA csatlakozas gondot kizarnam. Mellekelek par HDS screenshotot is.
Lehet ezzel kezdeni valamit, vagy ennek annyi, már doglodik? a fontos dolgok le lettek rola mentve, formazast/ujraparticionalast még nem csinaltam, sem HDS ontesztet, nem tudom, erdemben valtoztatnak-e a dolgon.
-
hfrankee
senior tag
Köszönöm a válaszokat!
Akkor most hogy lehet vhogy a D-re visszaállítani mindent?! A kurva anyját,nekem, nem csináltam mentést!
Mindent törölt!! Baszhatom?!
Az SSD-n nem is enged semmit az a két töredék particíóval kapcsolatban. Jobb klikk és nincs semmi lehetőség -
hfrankee
senior tag
Sziasztok!
Rettenetes kupleráj kerekedett az évek alatt a háttértáraim közt.
Segítsetek légyszi kettő dologban.
A G és a D egy HDD, ezekből szeretnék 1et csinálni, ugy hogy a G: üres a D: szükséges cuccok.
A másik probléma..
Az E: régen rendszer SSD volt, most homogénné tenném.
Hogy a francba csináljam? Itt kergetem a semmit egy ideje, de inkább megkérdezem itt mielőtt tönkre teszek mindent!
Előre is kösz -
Pikari
veterán
válasz
stigma #55384 üzenetére
A kábelnek semmi köze a firmware által áthelyezett gyenge szektorokhoz. Nincs értelme semmit sem csinálni vele. A szektorokat azért mappelte ki a firmware, mert rosszak, és nem azért, mert épp unatkozott.
Hogy az eladónál sérült meg, szállítás közben sérült -e meg, vagy nálad, azt nem tudod a ezen adatok alapján megállapítani.
Viszont linux alól talán meg tudja mondani a smartctl. Néhány vinyón a firmware eltárolja a hardveres meghibásodások idejét, de csak a 10 utolsó meghibásodást tudja kiírni, ami viszont már nagy valószínűséggel akkor történt, amikor teljes felületi tesztet futtattál rajta. Hogy az első meghibásodás mikor történt, azt nem fogod megtudni, mivel a több száz rossz szektor mindegyike nyomot fog hagyni a smart logban, ezért a korábbi bejegyzéseket már felülírták az újabbak.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Nemrégiben fórumtárstól vásároltam HDD-t 1 db WD Purple 4TB (~200 napos) és 1 db WD Purple 2 TB-os HDD-t. HDD Sentinel képeket mellékelt, 100/100-as merevlemezek voltak, használtak.
Amiután megérkeztek Xpenology NAS-ba építettem be, nagytesztet futtatm rajtuk, viszont a 4TB-os HDD-n a teszt nem futott le, mert jelezte, hogy hibás.
Asztali gépbe téve, ezt látom: [kép] [kép]A HDD-t asztali gépben kipróbáltam:
- 2db másik sata kábellel is ezt az eredményt mutatja
- Próbáltam másik sata porton, szintúgy ez az eredményVan értelme WD gyári progijával nullára formázni? Gyári progi nevét nem tudom sajnos.
Eladó nagyon rendes, mert visszaveszi a HDD-t, első körben rossz Sata kábelre gyanakodtam, de most inkább másra.
A 2db HDD egy csomagban érkezett, 4TB-al gond van, 2TB-os tökéletes.Lehet hogy sérülhetett szállításkor a HDD?
-
Pikari
veterán
válasz
newmoonlight #55381 üzenetére
Ez nem HDD javítás, hanem sima csatlakozócsere. Bármelyik elektronikai műszerész arc megcsinálja, amelyiknek van forrasztópákája, fluxa, és ónszívója, de azok úgy szokták kezdeni a mondatot, hogy 10 ezer forint.
-
newmoonlight
senior tag
válasz
Pikari #55380 üzenetére
Áhh, nekem is ez volt az első ötletem, de nem tűnt végleges megoldásnak. Jobb lenne az egész műanyag tömböt (akár egy régebbi, nem használt HDD-ről "javítódarabként" leszedve) cserélni. Egy erre alkalmas, HDD-k mechanikai javításával foglalkozó szervizt kellene találnom, de hiába gugliztam rá.
-
Pikari
veterán
válasz
newmoonlight #55379 üzenetére
egy tubus 50 forintos pillanatragasztóval. csak ne kendd össze az érintkezőt.
-
Pikari
veterán
válasz
newmoonlight #55377 üzenetére
1. annyira meg tudják javítani, hogy egyszer le tudják róla tölteni az adatokat neked. de tartósan nem. esetleg javítás után használhatod ugyanazzal a kábellel és hosszabbítóval az élete végéig.
2. jumpernek tűnik, talán cap limit, vagy sata inicializációs módot kényszerít.
3. nem csak az oprendszer kattintgatja, mint a fölötted lévő emberkének? biosban is csinálja?
-
newmoonlight
senior tag
1. A tápkábel lehúzásakor sikerült letörnöm a csatlakozó műanyag lemezét. (Bekeretezve.) Javítják ezt valahol?
2. Mi ez a kétpólusú csatlakozó? (Nyíllal jelölve.) Az előző HDD-men nem volt.
3. Vadiúj HDD-nek (14TB-s WD PURP) van egy olyan tünete, hogy kb. 4 másodpercenként kattan egyet. (Mindenféle kábelt kicseréltem, próbálgattam, USB-n csatlakoztatva, PC-n belül, PC-n kívül.) Mi lehet a gond?
-
Pikari
veterán
válasz
cintula187 #55374 üzenetére
Biztosan nem az oprendszer kerregeti? Biosban állva is csinálja pl?
-
cintula187
addikt
Sziasztok!
Pár hónapja vettem az alábbi HDD-t: WD43PURZ
Másodpercenként nagyon halkan de "kerreg" egyet. HD sentinel szerinti állapota az alábbi:
lehet evvel valami csinálni?
Task manager szerint is dolgozgat idle ben is. -
Hát kérem szépen, nagyon régen tanultam érettségi informatikát (1996-2000) ősi számítógépekről, pl. floppy meghajtó működési elvét tanulmányoztam és rájöttem hogy a Seagate floppy megoldást végzett és nem újított meg rajta. Floppy mindig a boot szektorra megy és megvizsgálni a hibajegyeket, mindig a hibajegy 4 féle számból áll, ha nem olvasható és hibajeggyel orvosolható. Nagyjából ezt ismerem meg hasonlóképpen.
Ui.: Azt jelenti hogy nagyon rosszak a mágneslemezek állapota, nem mindig 100%-osan olvasható vagy írható, ez a hibája!
-
válasz
enginev3.0 #55368 üzenetére
Sajnos a Seagate elavult belső technológiával működik mintha FAT 8 bites analóg író olvasó fejjel dolgozik, ez nem vicc. Teljesen elavult, bizony!
-
Pokesz007
senior tag
válasz
enginev3.0 #55368 üzenetére
Én is túl számoltam magam, vagy jatek vagy más. Nah mindegy.
-
Pokesz007
senior tag
válasz
enginev3.0 #55366 üzenetére
Ok
Nekem lekapcsolt egy pillanatra a hdd,visszaesett az írás,olvasás,meg dobálta a hibákat a naplóba.
-
Pokesz007
senior tag
válasz
enginev3.0 #55364 üzenetére
Amúgy Inteles gépeknél is olvasok,ilyesmi problémákat. Valakinek a 129.es hibát megoldotta.
[link]
Az elején nem AMD-ről van szó,én másik linkről csináltam. -
Pokesz007
senior tag
válasz
enginev3.0 #55356 üzenetére
COnfigodat néztem,sorry.
-
Pikari
veterán
válasz
enginev3.0 #55360 üzenetére
Előszöris készíts egy hangfelvételt róla, és töltsd fel ide.
-
enginev3.0
félisten
Hát akkor mit tegyek? most kapott új sata és táp kábelt, de állandóan kerepelő hülye hangja van
vagy tegyem fektetett módba fizikailag? -
Pikari
veterán
válasz
enginev3.0 #55357 üzenetére
Ez hibátlan. Az 5ös, a 197es, és 198as attríbumot kell figyelned.
-
liksoft
nagyúr
válasz
enginev3.0 #55357 üzenetére
Seagate 1-es attributum mindig ilyen. A 199 okozhatta a gondot.
-
Pokesz007
senior tag
válasz
enginev3.0 #55353 üzenetére
Szia
Különben Storachi 129 es hibára én megtaláltam a megoldást. Fentebb írtam ebben a fórumban. Amd energiasema szórakozik.Nekem Purple HDD szórakozott. -
Pikari
veterán
válasz
enginev3.0 #55353 üzenetére
ha a smartban nincs semmi, akkor kábelprobléma. erre fel vannak készülve az oprendszerek, és maximum 3x ismétlik meg a műveletet ilyen hiba esetén, így ez adatvesztést nem okoz, és beavatkozást sem igényel.
-
enginev3.0
félisten
Valami tipp?
Egy fiatal 500 napos 18TB exos
100/100-as -
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
válasz
Pikari #55349 üzenetére
Közben elindított a firmware önmagától valami öngyógyító folyamatot. Ritmikus próbálkozások helyett mindenféle low level diagnosztikai hangokat hallat. Ata parancsokra vagy smartra nem válaszol. Végülis bíztató, hogy a seagatenek volt legalább annyi esze, hogy ezt belerakta a firmwarebe. De ennyi erővel akár azt is megtehették volna, hogy pár másodpercenként feldolgozzák a read parancsokat, hogy hozzá lehessen férni a lemez tartalmához...
-
Pikari
veterán
válasz
Doky586 #55348 üzenetére
Köszönöm a tippet. Nem, ez egy adattárolgatós meghajtó. Az utóbbi egy héten összesen kb 20 gbyte írás volt rajta. Tegnap konkrétan semmi írás nem volt. Ezért is lepődtem meg, hogy miért pont most, és miért pont így döglik meg, mert kb üresnek kéne lennie a shingle cachenek.
1-2 órát hagytam krákogni eddig. De bent van a gépben, úgyhogy ma délután folyamatosan menni fog, nem fogom kiszedni. Majd meglátjuk, hogy mi történik. Sok reményt mondjuk nem fűzök hozzá. Az biztos, hogy shingled meghajtót nem fogok venni többet.
-
-
Pikari
veterán
ST8000AS0002-vel van valakinek tapasztalata? 8 terás shingled meghajtó. Nem tud inicializálni rendesen.
A meghajtót látja a rendszer, NÉHA be is lehet mountolni a fájlrendszert, és pár másodpercig elérni a fájlokat, de azt követően inicializációs bootloopban marad (mintha rossz szektoros területre akarna shinglelni a shingle cacheből, és ész nélkül próbálgatja újra és újra).
Arra gondoltam, hogy ott hagyom pár órára, hadd krákogjon magában. Vagy felejtsem el? Nyilván szoktam backupokat csinálni, úgyhogy a legfontosabb dolgok le vannak mentve, de azért nem szivesen vennék újat, és tölteném a jövő hónap elejét másolgatással.
-
liksoft
nagyúr
válasz
jambiyya #55345 üzenetére
Szervusz!
Egy ilyen hiba keletkezhet hibás tápellátásból vagy érintkezésből, de ugyanúgy legtöbbször mechanikán belüli elektronikai hibától. Egy ilyen további használata "orosz rulett". Minden esetben a tulajdonosnak kell eldöntenie használja-e tovább. Ha igen, akkor is csak olyanra ahol a tartalma bármikor mehet a "kukába".
Még valamennyire működő, de hibás HDD esetében nem kukáznám, hanem felajánlanám adatmentéssel foglalkozó magánembernek. Az ilyen drive-ok "aranyat érhetnek" mikor alkatrész kell egy másik drive mentéséhez. Persze az is lehet, 30 évig áll a polcon, mert pont az a változat soha nem érkezik be mentésre. Vagyis másnak tudsz segíteni, aki ezáltal esélyt kaphat, hogy visszakapja adatait. Nem a mentőn segítesz leginkább, hanem aki szorult helyzetbe került.
-
jambiyya
őstag
Sziasztok!
Adott egy WD20EFRX, ami 3 nap alatt (sentinel szerint) 49%-ot veszített a kondijából. Ez volt a hiba: "#197 Current Pending Sector Count 308 -> 0, majd 1841 -> 308"
Próbáltam lementeni pár dolgot, de lassan ment, és rngeteg fájl nem volt olvasható.Szerencsére nem volt rajta olyan adat, ami máshol nem lett volna meg, ezért formáztam (nem quick), illetve egy "chkdsk /f /r /x" is ment rá.
Most 100% a kondija, és a chkdsk szerint nincs bad sector. Hurrá, de emlékeim szerint (amik elég régiek) a bad sector nem tűnik el, hanem meg lesz jelölve, hogy ne írjon oda semmi, és a chkdsk meg is mondja mennyi ilyen van.Újra használatba vehetem, vagy futtassak még valamit (regenerator), vagy kuka?
Köszönöm. -
gyulank
addikt
Zörög az új. link
-
-
gyulank
addikt
Amúgy nem találom biosban. Csak agresszív power menedzsment van.
-
gyulank
addikt
De lesz baja máskülönben, vagy csak nem ismeri fel újraindításig?
-
-
gyulank
addikt
1. Kérdésem, hogy nem sokára érkezik egy HDD-m, feltehetően hiddg lesz, mennyire fontos lassan felmelegednie?
2. Kérdés, hogy muszáj kkkapcsolnom a gépet, vagy rádughatom, meg kihúzhatom menet közben is?
3. Van egy HDD-m ami egyszer látszik, egyszer nem. Az mitől lehet? Egyszer már lemondtam róla, de aztán bedugtam megint és működött, megnyugodtam, aztán megint eltűnt. Azóta nem próbáltam, de amiatt vettem a másikat. -
tetrix
tag
válasz
King Unique #55337 üzenetére
Elnéztem a topikot bocsánat; és köszi az infókat!
-
King Unique
titán
válasz
tetrix #55336 üzenetére
Ez egy egyrészt nem SSD, hanem HDD probléma topik, mint a címéből is evidens kellene legyen... Az SSD témával általánosan értelemszerűen a Flash SSD topik foglalkozik.
Másrészt nemrég már linkelték egy másik válaszban, hogy az adatmentés eleve külön topik, annak a témája a RAW kötet mentése / visszaállítása (+ infó).
Tehát az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene ez ügyben érdeklődni, bár az előbb már linkelve lettek a lehetőségek.
-
tetrix
tag
Sziasztok!
Problémám akadt egy SSD-vel amin az egyik partíció RAW-vá 'alkult'; (vélhetően hibás külső rackbe tettem...) a másik partíción rendszer van; amiről ezután már nem bootolt be.Viszont asztali gépbe kötve ez utóbbit látja NTFS-ként, a másodikat viszont csak RAW-nak. Tudtok valami megoldást arra hogy a RAW partíciót miként lehet újra életbe hozni úgy, hogy a rajta lévő adatokat vissza lehessen nyerni? (hibája nincs az eszköznek; ami egy samsung evo860)előre is köszönöm! -
válasz
zsozsoka80 #55334 üzenetére
Nyilván az, amelyik nem visszaállítható.
-
válasz
zsozsoka80 #55332 üzenetére
Elméletben igen.
-
zsozsoka80
csendes tag
Ha mechanikai jellegű a hiba (elmozdulás), és a lemez felülete nem károsodott, akkor 100%-ban visszaállíthatók az adatok?
-
válasz
liksoft #55330 üzenetére
Pontatlanul fogalmaztam, nem elmozdul, hanem mozog/tágul/zsugorodik, amit nyilván a fejnek le kell tudni követni.
Ez viszont nincs összefüggésben a fizikai behatás okozta elmozdulással. Ezért írtam, hogy ha egy hdd-ben elmozdulna a tányér, akkor arról nem fog tudni adatot leolvasni a fej, hiszen nem erre tervezték az eszközt.
Nem szedi ki. Megpróbálja tűréshatáron belülre rakni. Elnézést, ha ez lemaradt volna.
Ezt írtam: A kürt kiszedi a lemezeket ha szükséges
Tehát ha más módon nem tudja kinyerni az adatokat, akkor kiszedi. Nincs ellentmondás a kettőnk állítása között. -
liksoft
nagyúr
A gyártás során az anyagban minimális deformáció lesz a nyomás hatására, így a lemezek nem fognak a hőtágulás során elmozdulni. Az esés miatt viszont ahogy mondod, elmozdulhatnak, és excentricitás jön létre.
"Ha egy lemez bármerre is elmozdulna a hdd-ben, akkor arról adatot már nem fog leolvasni. A kürt kiszedi a lemezeket ha szükséges és másik házba átépíti, hogy kinyerhetőek legyenek az adatok."
Nem szedi ki. Megpróbálja tűréshatáron belülre rakni. Elnézést, ha ez lemaradt volna.
-
-
liksoft
nagyúr
A lemezek átépítése CSAK abban az esetben jöhet szóba, ha a motor besült, vagy más módon működésképtelen. A lemezek a tengelyre rögzített "hordón" alapban "lötyögnek". Vagyis nem szoros illesztéssel kerülnek a mechanikába. Ennek oka a hőtágulás. Gyártáskor a lemezeket és közöttük a távtartó gyűrűket miután beszerelték, egy felső rugóval rögzítik. Vagyis tengely irányú feszített rögzítésről beszélünk, ahol a lemezek a hőtágulás miatt képesek kis mozgásra. Pont ebből adódik, hogy a legritkább esetben esik egybe a mágneses középpont a fizikaival. Ha a lemez elmozdul, a felírt jelek excentrikusan helyezkednek el, amit a fejnek szinuszos mozgással kell lekövetnie a szervojel alapján. Ha e mozgási tűréstartományba beleesik az excentricitás akkor tud olvasni, de ha nem, akkor képtelen a torzulást lekövetni. Minél több lemez van a mechanikában, így a fejszerelvény súly nagyobb, annál kisebb torzulást képes elviselni.
A fentiek alapján ha valaki kiszedi a lemezeket, akkor plusz hibát visz a rendszerbe. Bármennyire is gondosan jár el! Mikronok világáról beszélünk! Vagyis lemezekkel nem dobálózunk. Ráadásul olyan sincs (csak a legendákban - illetve a régi MFM időben volt rá kísérlet), hogy oldalanként másik mechanikában leolvassuk a felület tartalmát, majd ha mind megvan, utána összefésüljük. Nem. A mai drive-ok safe üzemmódú indítása a cél, mert csak a komplex adatbázisainak felhasználásával lehet menteni. Ehhez alkatrészek cseréje, a drive saját moduljainak (olyanok mint 1-1 OS rendszer file-ok) korrigálása, esetleg pótlása az elsődleges megoldás. Lemezek átrakása az utolsó esély!
-
liksoft
nagyúr
válasz
zsozsoka80 #55325 üzenetére
Ha más hibája nincs, akkor igen. Azt meg nem tudom megmondani, mert ahhoz varázsgömb kéne, nekem meg nincs.
-
zsozsoka80
csendes tag
És ha tényleg ez a lemezelmozdulás a baj, akkor az adatmentési procedúrát kibírná vajon?
-
liksoft
nagyúr
válasz
zsozsoka80 #55323 üzenetére
Igen, több oka is lehet. A lekegyszerűbb, hogy az esésnél az egyik lemez elmozdult, és sokszor kell ismételnie olvasásnál, hogy jó legyen.
-
-
liksoft
nagyúr
válasz
zsozsoka80 #55319 üzenetére
A Te döntésed, hogy mit teszel a drive-al.
Mechanikai sérülés után elindul(hat) egy versenyfutás az idővel. Ugyanis ha a lemezek vagy a fejek fizikailag sérültek, akkor egy folyamatosan romló állapot lesz. Ezért írtam, hogy a legfontosabbat mentsd le először. Fizikai sérülés esetén a fontossági sorrend nagyon fontos lehet. Mi ér többet? 100GB letölthető film, vagy 50GB fénykép? A fizikai másolat készítésénél nem tudod mi ment át, így mi menekült meg, ráadásul az adminisztráció (file-rendszer) is darabokban van, az is kérdéses, mentve lett-e már?
Minél gatyább egy drive, profinál a mentés annál drágább lesz, és egyre csökken az esély, nő a mentés ára. Mielőtt össze-vissza kapkodsz és mérlegeled az ötleteket amit mindenki segítségnek szán, gondold végig mit teszel! A pánik ROSSZ tanácsadó, és a kapkodás lesz a veszte az adatoknak. Nem törvényszerű, de sajnos legtöbbször.
-
janos666
nagyúr
válasz
zsozsoka80 #55319 üzenetére
Én az ős öreg R-Studio progit szoktam használni. Vagy egyszerűen boot-olsz egy USB-ről linux-ot és DD.
-
zsozsoka80
csendes tag
Jó, beugrott, már csináltam ilyet nagyon régen. A Clonezilla-t ismerem. Az megfelelő, vagy van annál jobb?
-
janos666
nagyúr
válasz
zsozsoka80 #55316 üzenetére
Én egy lemezképfile-t kezdenék róla készíteni, nem file-okat másolni. Ha a fejmechanika a rossz, akkor szép lassan egyenletesen talán szépen tud haladni sorban.
-
zsozsoka80
csendes tag
Huh, ezzel a sebességgel, amit most tud a vinyó, 22 napig kellene folyamatosan mennie a sikeres mentéshez. Érdemes megpróbálni?
-
válasz
zsozsoka80 #55312 üzenetére
-
válasz
zsozsoka80 #55312 üzenetére
Akinek nincs ideje kivárni az adatmentést az kukázhatja is..
-
liksoft
nagyúr
válasz
zsozsoka80 #55310 üzenetére
Megmondtam! Mentsd míg lehet! Ha nem fog működni, egy több százezer forintba kerülő kérdéses kimenetelű adatmentés profi cégnél jobb alternatíva?
A legfontosabb adatokkal kezd! Készíts fontossági sorrendet.Ismétlem: NINCS más lehetőséged. Mentés, vagy profi adatmentő.
-
zsozsoka80
csendes tag
Akkor marad a Kürt, úgy látom. Van valakinek tapasztalata velük?
-
válasz
zsozsoka80 #55306 üzenetére
Szia!
Próbáld meg lementeni róla az adatokat és kuka.
Számomra nagyon fontos fájlok vannak ott,
Az ilyen fontos adatokat eleve minimum három helyen kellene tárolni. Például a kürt zrt cég tud segíteni. Egyéb biztonsági mentés nélkül egy 12 éves vinyón fontos adatokat tárolni eleve agyrém, persze mindenki magát szívatja ilyenekkel.
-
zsozsoka80
csendes tag
válasz
liksoft #55309 üzenetére
Nincs értelme a másolásnak, mert az is lassú. MINDEN LASSÚ: a fájl megnyitása, a másolás is, a könyvtárstruktúra betöltése is (Total commanderben). Minden.
De a vinyó elindul, mindent lát korrekten, és elvileg minden elérhető/indítható. Számomra nagyon fontos fájlok vannak ott, 1,5 TB-nyi adat. Mi tegyek?
-
liksoft
nagyúr
válasz
Szia!
Én azonnal menteném a fontosat míg lehet....
Csak idővel fog kiderülni, valóban komoly károkat szenvedett-e a drive. De ha megadja magát és van még fontos adat rajta, onnantól válik drágává a történet.
Nem tesztelgetnék, hanem mentenék!!!!!!! -
janos666
nagyúr
válasz
A Sentine 100/100 csak akkor lesz hiteles, ha lefuttatod a hosszú SMART ön-tesztet.
Ment le, ami rajta van, aztán dobd ki, vagy félre tartaléknak végső-végső esetre (előbb teszteld ön-teszttel, sőt, ha lementettél mindent, írd tele teszt módban, és olvasd vissza...).
Szerintem a fejmozgató mechanika sérült. -
zsozsoka80
csendes tag
válasz
(Ja, és ez nem rendszerlemez, csak sima adattárolásra használom.)
-
zsozsoka80
csendes tag
Sziasztok! Valami gond van a vinyómmal. Véletlenül kiesett a kezemből, nagyjából 15-20 cm magasról a padlóra zuhant. DE! Az adatok nem sérültek a HD Sentinel szerint (100/100). Elindul, felpörög, az operációs rendszerről is látható/elérhető minden, csak LELASSULT az egész abban az értelemben, hogy megnőtt a bootolási idő és a fájlok megnyitása is 15-20 másodpercet vesz igénybe (pl. egy sima mp3 vagy pdf fájl esetén).
Mit csináljak?
A lemez:
WD 2 TB (wd20ears-00mvwb0), 2011-es évjárat. -
válasz
hakydakillah #55304 üzenetére
Szia!
Ha még garanciális a hdd, elindíthatod a folyamatot. Amennyiben nem, leadhatod fémhulladéknak.
-
hakydakillah
senior tag
Sziasztok, ma másoltam képeket hdd-re, egyszer csak megállt a folyamat, azóta ilyen fura hangot ad ki: [link]
Mintha indulni akarna, aztán ilyen dupla katt, és kezdi elölről. Ez megy körbe-körbe. Windows már természetesen nem látja, rajta csomo képem, adatom.Lehet ezzel bármit is csinálni?
-
válasz
Per Degaton #55294 üzenetére
Ilyen a Seagate elavult technológiával küzkődött.
-
válasz
Per Degaton #55294 üzenetére
Szia!
A 14 napos elálláson belül kellett volna visszaküldeni. Esetleg mérd meg decibelmérővel, amennyiben hangosabb, mint a gyári adat, visszaküldheted garanciázatni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Házimozi haladó szinten
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nintendo Switch 2
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Elden Ring
- Fujifilm X
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- További aktív témák...
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest