Hirdetés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 FE - fenséges, felejthető vagy felesleges?
- iPhone topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
peter889
őstag
Szóval még meg sem vettem, csak szeretnék okosan vásárolni, amennyire lehet.

Előre szeretném tudni, hogy ez hogyan van általában a HDD-knél manapság?
Tehát a kérdésem arra vonatkozik, ha lejár az üzletbéli gari, és már csak gyári gari van.
(Annak idején egyszer már csináltam ilyen visszaküldést, de az régen volt. ) -
peter889
őstag
Sziasztok!
Szeretném kérdezni, hogy ha egy HDD-re csak gyári gari van, és meghibásodik, akkor garis cseréhez ugye a felhasználónak kell postázni külföldi címre a saját költségén, és a cég küldi a saját költségén a felhasználónak a csere HDD-t?
Ez a visszaküldés ugye megoldható max. 10 ezer forintból? És sima postai úton való feladást elfogadják?
És a visszaküldési cím általában EU ország szokott lenni?
(Szerencsére most nem romlott el semmi, csak tudni szeretném jó előre.)
Köszönöm szépen előre is. -
-
válasz
prime_adam
üzenetére
Végre kiderült hol látsz idegeneket.
Ez a dinamikus lemez hátránya. Rá kell kattintani (jobb gombal) az idegen feliratra és az importálást választani. -
prime_adam
aktív tag
válasz
Doky586
üzenetére
Nem rosszból írtam, csak nem akartam a hdd topikba windows problémát postolni.
Egyébként milyen képet mutassak pontosan? A lemezkezelőben összesen ennyi információ van róla: Lemez 3, Dinamikus, Idegen. Meg egy kis sárga felkiáltójel.
A vm meg a windows boot logónál végtelen ciklusban tölt és sosem indul el. Ugye ott volt eredetileg használva, de nem tudok belépni az ottani lemezkezelőbe.
De ha szükséges, akkor szívesen küldök képet is, amiről szeretnétek.
-
válasz
prime_adam
üzenetére
Ha mutatnál lemezkezelőt és mást is akkor kiderülne hogy mi is a gondod. Sajnos kevesen rendelkezünk távolbalátó üveg gömbbel.

-
válasz
prime_adam
üzenetére
Nem a függő szektor miatt van.
-
prime_adam
aktív tag
Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a HDD-t a rendszer idegen lemezként érzékeli egy függő szektor miatt? Azért nem értem a dolgot, mert van olyan HDD-m amin több függő szektor van és mai napig használom nem fontos adatokhoz, mert működik. Ez meg egyetlen függő szektor miatt már nem megy? Vagy igazából nem a függő szektor a baja?Story: Eredetileg virtuális gép alatt használtam, ami egyszercsak nem akart elindulni. Miután leválasztottam a lemezt, akkor már működött a virtuális gép, ekkor kezdtem gyanakodni. Megnéztem a lemezt crystaldisk-el és láttam van 1 függőben levő szektorja. Utána megpróbáltam online tenni a host gépen, de idegen lemezként észlelte. Importálást vagy egyéb dolgot direkt nem csináltam rajta, mert nem szeretnék adatvesztést.
-
-
tserrof77
őstag
Sziasztok!
Ugyan részben adatmentős a kérdés, de elsőre itt tenném fel.
Adott egy 2,5" WD Elements SE 2TB USB3.0-s külső hdd, ami Sentinel szerint 0%-os. Gép látja, megnyitja, de cefet lassú. Próbálnék menteni róla, de 10-20 perceket mojol el 1-1 állománnyal. Kb 100GB-nyi aktív adat van rajta amit mentenék.
WD Lifeguard szerint "Fail", próbáltam volna WD Drive Utilities-szel kikapcsolni a hibajavítását, hátha kicsit magához tér, de ezzel nem tudom. Csak a hibernálást meg a led funkciót lehet.
Valahogy ki tudom a saját hibajavítását kilőni, hogy valahogy lementsem? Bár jó lenne mindent, de az általános siker érdekében bevállalná a gazdája, hogy bizonyos fájlok sérülten jönnek le, csak minél több minden legyen meg.
Köszönöm előre is.
-
válasz
racskobalazs
üzenetére
USB-s 3.5 -ös külső dokkoló ami könnyen beszerezhető.
Elvétve lehet találni pci- ide vezérlő kártyát is
Sima noti hdd átalakítóval ne próbálkozz , mivel az usb nem ad annyi áramot ,hogy felpörgesse a hdd-t -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Találtam 1-2 őskori vinyót, amik még egész jó állapotban fennmaradtnak tűnnek, viszont IDE (20 és 40 gigás lemezek) megnézném, hogy mi van rajtuk.
Honnan lehet még manapság ilyen átalakítókat szerezni?
Sata portom van egy rakás, de se ide, se molex nincs a gépben már
-
Hauptmann
veterán
Manapság melyik ingyenes (portable) program ajánlott meglevő partíciók átméretezésére úgy Windows 11-hez, hogy az adatokat nem kell előtte eltávolítani?
-
válasz
BaJaZo
üzenetére
Ha fontos adat akkor ne babráld ,úgy hogy ebben nincs gyakorlatod...föleg ha az adott programot se ismered...
Egy 3 terrás wincsi még a legyegyszerübb esetben is akár a GetDataBack -al több óra vagy nap...
Varázsszer nincs ...
Ha csak biztonsági linux iso-k vannak akkor meg próba cseresznye... max letöltögeted újra -
BaJaZo
aktív tag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm. Gondolkozom, hogy kockáztassak-e?
-
King Unique
titán
válasz
BaJaZo
üzenetére
• A lemezkezelő nem mutat semmi hibát, a lemez 2-n egy meglévő NTFS kötet látszik és van meghajtóbetűjele, ami oké.
• Itt csak a fájlkezelőben látszik a probléma, ott nem nyitható meg az "E" partíció.
• Ha a HDD állapota rendben van a HDS szerint és nincsen gyenge / hibás szektor, akkor akár a fájlrendszer ellenőrzése is megpróbálható, bár annál is lehet kockázat.
• Azt is érdemes lehet ellenőrizni, hogy nem.e került a HDD-re lapozófájl vagy a HDD a tárolóhelyek közé, mert bizonyos esetekben akár az is okozhat problémát.
• Az EaseUS Partition Master közvetlen partíció-visszaállításával ugyanaz lehet a probléma, ami a CHKDSK futtatásával, azaz az olvasás mellett írás is történhet a forráslemezen, ami rossz esetben destruktív lehet az ott lévő fájlokra nézve. Persze jó esetben megoldhatja a problémát, de ugye van kockázata is.
• Az adatmentés a GetDataBack Pro és más hasonló programokkal biztonságos, mivel ott csak olvasás történik a forráslemezről és nem piszkál bele annak tartalmába írással.
• A fontos, nehezen pótolható adatokat eleve több helyen, pl. több HDD-n javasolt tárolni, lásd az adatmentés topik 1. hozzászólásában leírtakat. Ahol ha ez esetedben még nem történt meg, akkor nem ártana minél előbb megejteni és már csak emiatt is venni egy másik HDD-t. Már ha valóban fontosak azok az adatok, mert ugye szokták mondani, hogy amiről egyáltalán nincsen semmilyen biztonsági másolat, akkor az nem is lehet olyan fontos. 
-
BaJaZo
aktív tag
válasz
King Unique
üzenetére
Ha lenne egy üres 3TB-os HDD-m, akkor le tudnám menteni az adatokat a GetDataBack programmal, de nincs ilyenem, csak ezért venni meg nem fogok. Akkor inkább lementem apránként, viszont az lenne a legjobb, ha helyre tudnám állitani a "Lost" particiót adatvesztés nélkül.
-
BaJaZo
aktív tag
-
King Unique
titán
válasz
BaJaZo
üzenetére
Adatmentés ügyben az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellett volna, kellene érdeklődni, mivel eleve annak a témája és ennek a topiknak még a címében - HDD probléma (nem adatmentés) - is világosan le van írva, hogy nem adatmentéssel foglalkozik...
"melynek "elveszett" a particiója... A Windows 10 bár látja, de megnyitni nem tudja."
Nem derült ki, hogy ez pontosan jelent, ilyenkor jó lett volna egy-egy screenshot a fájlkezelőről és a lemezkezelőről.
Ha a partíció RAW lett vagy nem lefoglalt / egyéb és nem lehet a Windows fájlkezelőben hozzáférni a tartalmához, akkor normál esetben adatot mentünk arra való célprogrammal (példák) és nem közvetlenül állítjuk vissza / javítjuk a partíciót (bár jó esetben akár az is működhet), amely utóbbi eleve kockázatosabb művelet - előbbinél csak olvasás, míg az utóbbinál olvasás + írás is történik a mentendő forráslemezen - lehet az ott lévő adatokra nézve.
-
-
BaJaZo
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy 3TB-os HDD, melynek "elveszett" a particiója... A Windows 10 bár látja, de megnyitni nem tudja.
EaseUS Partition Master-el próbálnám helyreállitani, ami három particiót lát a HDD-n, (E, F, G) és a G partició a "Lost", a másik kettő "Existing". Ezek egyike 2,73TB amelyen az adatok vannak.. Amikor a program a következőt irja ki, elbizonytalanodtam: "The partition(s) to be recovered conflicts with existing partition(s). The program will deleted the following partition(s) do to recovery. Jelzi a két "Existing" particiót és felteszi a kérdést: "Do you want to delete the partitions and recover the selected partitions?
Nem egyértelmű számomra, hogy csak a particiókat törli-e, vagy az adatokat is?
Nem merek rányomni a "Recover Now"-ra, mert soha nem csináltam még ilyet és nagyon nem szeretném, ha az adatok törlődnének. -
sevorn
csendes tag
Merevlemez IDE csatlakozót nehéz kihúzni, mert szorul. Hogyan lehet lazábbá tenni?
Amikor ki akarom venni az IDE merevlemezt, akkor alig lehet kihúzni a kábelt, mert beszorul. Van esetleg IDE csatlakozóhoz használható kontakt tisztító vagy lazító spray? Vagy más megoldás?
-
R3nts
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
-
King Unique
titán
Külső HDD / SSD meghajtóknál az "SCSI" megnevezés az UASP támogatása miatt van, ami ilyenkor eleve normális és előnyösebb mint a hagyományos BOT adatátviteli mód, maga az USB 3.X szabvány maximuma is csak UASP adatátviteli módban érhető el.
+ SMR SATA HDD, valamint SATA SSD meghajtóknál USB-n a TRIM működése miatt is szükséges az UASP, mivel az ATA TRIM USB-n SCSI UNMAP parancs formájában működik, ahol az utóbbi működésének feltétele az UASP támogatása. -
King Unique
titán
válasz
pruzsi
üzenetére
Tehát már több mint félig tele van másolva, vagyis úgy már nem feltétlen fogja tudni azokat a gyári max. értékeket, mint üresen vagy kevesebb adattal / több szabad területtel.
Bár a 400 GB szabad terület még nem kritikus egy bruttó (SI) 1 TB / nettó (IEC) 931 GiB külső meghajtónál, ott akár az is lassító tényező lehet, ha nagyon töredezett az NTFS fájlrendszer, amin a töredezettségmentesítés / TRIM futtatása (ha támogatja az SMR HDD) javíthat. -
R3nts
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Szép napot! Azt megkérdezhetem, hogy egy szintén SMR technpológiás Seagate Basic 1 TB HDD-t, Win10, USB 3.0 csatolófelületen, miért ír minden diagnosztikai szoftver "SCSI" meghajtónak? Az SMR techológiából kifolyólag, ezek SCSI HDD-k?
-
pruzsi
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Hát,van rajta 78ezer fájl 400gb szabad hellyel.
-
King Unique
titán
válasz
pruzsi
üzenetére
Az eleve SMR HDD, vagyis nincs csodálkozni.
Bár azért egy normálisabb 2,5" SMR HDD a szintetikus teszteknél általában hozni szokta az elvárható értékeket és drasztikusan belassulni is csak X 10 / 100 GB írása után szokott és akkor sem feltétlen végérvényesen, hanem csak átmenetileg. Ha ez a Toshiba üresen / kevés adattal alapból ilyen lassú, vagyis nem azért mert már tele van másolva a meghajtó, akkor még a 2,5" SMR HDD-knek is az alja. Ellenben ha már közel tele van másolva és kevés a szabad terület, akkor szintén nincs min csodálkozni, sőt ilyenkor még a CMR HDD-k is belassulhatnak... -
pruzsi
őstag
TOSHIBA MQ04UBF100
-
pruzsi
őstag
Üdv!
Van nállam egy usb-s toshiba hdd 12 nap üzemidővel 1200 indulással 100/100
csak képek vannak rajta 450gb, 4-6 mb/s tudok rá másolni csak (néha pár szák kb/s is bezuhan)róla másolni 14-20mb/s, usb3 portra van csatlakozva. m2pcie meghajtról másolok rá atto-val az rendben van 2,4gbps, a toshiba write 9mbs read 110mbs (256mb, io 1-2mb)
Kuka? -
válasz
King Unique
üzenetére
Szia. Általad írt módon hdd visszaállítva. Van lehetőség valamilyen programmal visszaállítani a fájlokat?
-
King Unique
titán
Értelemszerűen a Bittorrent topikban kellene kitárgyalni a torrentkliens beállításait.
Itt max. a HDD téma, ahol oké hogy az SMR HDD írásnál belassulhat, de ha esetedben pár torrent futtatásánál is rendbe I/O hibá van, akkor ez eleve gyanús és felmerülhet akár az USB-s adatkapcsolat / tápellátás - USB 3.X porthoz legyen csatlakoztatva rövid USB-kábellel - vagy a külső HDD hibája is, bár az utóbbi a korábban leírtak alapján kizárható, ha a HDS szerint rendben van az állapota és a tesztek is lefutnak hiba nélkül.
Van 2,5" SMR-alapú Seagate külső HDD-m és olykor megy rá torrent, de nem produkálja az általad leírt hibát, vagyis az SMR-re sem feltétlen lehet ezt fogni. Bár az igaz, hogy nem 40-50 GB-os fájlok, nem egyszerre 40-50 db torrent, meg nem X gigabites internetkapcsolat mellett. Sőt, ilyen "nagyipari torrentezéshez" a CMR HDD is kevés lehet, azt is megakaszthatja és a linkelt torrentes topikban is nem véletlenül használnak sokan belső / külső SSD-ket olyan célra."Egyébként az nem káros az SMR technológiás HDD-re, ha fixen fel van dugva a PC-re, és onnan nézek filmet, vagy hallgatok zenét...? Vagyis, hogy állandóan rendszerben van"
Maga az olvasás (lejátszás) nyilván nem "káros" egy ilyen HDD-re, ahogyan az írás sem, max. belassulhat az utóbbinál, vagy azt sem mindegyik SMR HDD produkálja azonnal és tartósan.
Ha állandóan a PC-hez van csatlakoztatva, akkor káros az lehet, ha túl sokszor felpörög és leáll + túl sokszor parkolja az olvasófejet, valamint használat közben túlságosan melegedik a zárt, műanyag külső házban a HDD. Bár az előbbit 2,5"-os HDD-k eleve jól bírják, lásd a 18 ezres és 62 ezres példákat, valamint a fejparkolásnál is 600 000 szokott lenni a névleges (nem feltétlen tényleges) limit.
Egy ilyen 2,5"-os külső merevlemezt nem feltétlen szokás 0-24-ben a "PC-n lógatni", akkor kell csatlakoztatni amikor ténylegesen használva van, azon kívül pedig leválasztani és félretenni. Ha rendszeresen használva van, mindig kell arról valamit olvasni vagy írni rá, max. akkor indokolt folyamatosan csatlakoztatva lennie, egyéb esetben viszont nyilván nem. -
R3nts
senior tag
válasz
ricsip
üzenetére
Kivettem a pipát a kliensben, hogy az első, és utolsó szeleteket töltse le először, és azt bepipáltam, hogy "letöltés egymás utáni sorrendben". Ezek az opciók viszont nem találhatóak meg a 64 bites qBitTorrent 4.5.2-ben, csak a torrentek listájában, egyenként a torrentre kattintva, egy jobbegeres menüben, "torrent beállításai", tehát torrentenként tudom beállitani, nem globális szabályként. Valamint az állományok előre lefoglalása elől is kivettem a pipát. Nagy fileok/mappák letöltésénél így is elhasal a Seagate Basic, ha közvetlenül arra megy a letöltés... és akkor is elhasal, ha egy nagyméretű mappában, egyenként(/) indítom el egyik-másik file letöltését... Egy ideig szépen írja a 3-4-5 GB-os fileokat (hullámzó sebességgel), de aztán I/O hibával, szemafor-időtúllépéssel bekrepál a rendszer...gondolom akkor telik meg a cash, vagy ilyesmi. Szóval marad a B) terv, egy másik USB 3.0-s vinyóra, vagy egy NVMe SSD-re töltök le élből, és onnan másolom ki a Seagate Basic-re... Egyébként az nem káros az SMR technológiás HDD-re, ha fixen fel van dugva a PC-re, és onnan nézek filmet, vagy hallgatok zenét...? Vagyis, hogy állandóan rendszerben van...
-
pjen
félisten
válasz
PedroPascal
üzenetére
Hogy van e értelme csak a csere után tuxod meg. Régen csinaltunk ilyet, de a mai vinyok ki tudja, hogy viselkednek. Régen is 50% volt az esély. Vagy ment, vagy nem.
-
PedroPascal
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm!

Annyit nem ér ami rajta van, hogy adatmentő cégeknek százezreket perkáljak. Az áramkimaradás miatt ment tönkre, mint korábban írtam. Típus azonos lemezek panelét cserélném ha megér ez egy nekifutást. Erre irányult a kérdésem nem arra, hogy vegyek másikat meg hogy ez adatmentés. Egy panel csere ilyen esetben nem egy hardcore hadművelet, már ha van értelme és van esély rá, hogy a panel sérült nem pedig a belseje. -
King Unique
titán
válasz
PedroPascal
üzenetére
"Az adatot szeretném visszanyerni róla."
vs.
"Nem az adatmentésről érdeklődtem, hanem a javításról"
Most vagy adatot mentünk szakszerűen, vagy szimplán csak javítani próbáljuk a HDD-t, ahol az utóbbinál nem cél az adatok megtartása. Vagyis amikor azt írod, hogy "adatot szeretném visszanyerni róla", akkor nyilván az adatmentés a cél, az viszont nem ennek - a topik címében is szerepel, hogy nem adatmentés - , hanem az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topiknak a témája, ott tessék az ügyben érdeklődni...
"Hozzáértő vélemény érdekelne, hogy működhet-e a dolog vagy sem, mivel a donort így még is kell vásárolni"
Tessék, itt egy hozzáértő vélemény. Vagyis a panel cseréje nem éppen otthoni mutatvány, jobb szakemberre bízni, meg ha nem akarsz pl. így járni.
-
válasz
PedroPascal
üzenetére
De ez itt a "nem adatmentés" topik..
Azt hittem javítani akarod hogy használhasd tovább majd eladd jóként. -
válasz
PedroPascal
üzenetére
Inkább egy új hdd-t vegyél.. az jobban megéri.
-
PedroPascal
őstag
válasz
PedroPascal
üzenetére
-
PedroPascal
őstag
Sziasztok,
Van egy hibás Seagate BarraCuda 3.5 3TB 7200rpm 64MB SATA3 (ST3000DM001) lemezem.
Áramkimaradás után megadta magát. Több gépben próbáltam csatlakoztatni, de mindig ugyan az a helyzet. Elindul, felpörög aztán klikk-klikk és klikk hangot ad és leáll.
HDSentinel ezt látja:
Mi lehet rossz a fej vagy a panel? Ha a panelt lecserélném egy másik ugyan ilyen, típus azonosra akkor működne újra a HDD? -
ricsip
addikt
állítsd be a torrent kliensedben (ha tud ilyet) h. szekvenciálisan, sorfolytonosan az elejétől a végefelé haladva töltse a nagy fájlokat. Azt meg kapcsold ki h. az elejét és a végét töltse le először. Illetve kapcsold ki azt is h. lefoglalja (preallocate) az egész fájlt a letöltés kezdetén. Ezek szerintem SMR-baratságossá teszik neked a torrentezést. Egy próbat megér, mielőtt kidobnád az ablakon mérgedben.
-
krealon
veterán
"mi a különbség "írás és írás" közt"
Sima másolásnál a fájlokat úgy viszi át a rendszer, hogy az első blokktól kezdve az utolsóig sorbarendezve, egy menetben kerülnek felírásra.
A torrent ezzel szemben több szegmensre bontja a fájlokat és csak a szegmensek átvitele történik szekvenciálisan, de egyszerre több szegmens írása is megtörténik párhuzamosan.
A 2.5 colos HDD-k manapság a hatalmas kapacitásukat úgy tudják elérni, hogy az adatokat átlapolva tárolják, mert az íráshoz szükséges track-szélesség nagyobb, mint az olvasáshoz szükséges (SMR technológia).
Ebből következöen az adatmódosítás (írás) tipikusan úgy történik, hogy egy SMR blokk (zones) beolvasása a cache-be, ott a módosult LBA blokk felülírása, majd az SMR blokk visszaírása a lemezre.Ha nagy fáljt sorbarendezve írunk, akkor tipikusan több SMR blokkot teleírunk, így viszonylag kis veszteséggel rügzíthetjük az adatkat a lemezen.
A torrent-szerű irásnál viszont gyakran előfordul, hogy nem teljes SMR blokkot irunk, tehát a hatásos átviteli sebesség jelentősen csökken.Ha az írási várakozási sor (a lecsökkent átviteli kapacitás miatt) megtelik, akkor az operációs rendszer hibát ad vissza és leáll az átvitel.
Hasonló problémával küzdenek az SSD-k is (az írási és a tárolási blokkméret különbözősége), de ott különbözö gyorsítótárazási technikákkal ezt jól el lehet fedni a felhasználók elől (RAM és SLC cache).
-
R3nts
senior tag
válasz
Doky586
üzenetére
Köszi a választ! Én is így fogom, csak belémhozták a frászt, hogy hibás az új HDD, én pedig úgy értelmezem, hogy nem, csupán az SMR-technológiából adódóan, nem birkózik meg a nagy fileok direkt letöltésével... csak azt nem értem, mi a különbség "írás és írás" közt, vagyis ha a másik HDD-ről "írok" az újra, akkor működik a nagy fileok írása, ha p2p kliens szedi le a nagy file-t, akkor bekrepál a HDD...
Végső soron gond nincs, én is azt fogom tenni, hogy a másik HDD-re vagy az SSD-re letöltök, és ÁTMÁSOLOM erre. SSD-re nem mertem letölteni, mert azt hittem drasztikusan csökkenti az élettartamát... De akkor simán lehet a klienssel oda letölteni? Particionálatlan 500GB-os NVMe .m2 SSD. -
-
R3nts
senior tag
Szép napot Mindenkinek!
Vásároltam egy Seagate Basic 1TB-os külső USB 3.0-s 2,5"-os HDD-t, adatmentés, filmek, sorozatok, zenék tárolására... A problémám/kérdésem a következő: A HDS szerint "0 km-es", kifogástalan állapotban van, szektorhibák, gyenge szektorok nincsenek, olvasási felületteszt, és részletes önteszt szerint kíválló állapotban van. Az asztali PC-re ez a 2. külső HDD rádugva, mindkettő USB 3.0-n. A sebességtesztjei jók CrystalDiskMarkt 8 alatt. A gond ott van, hogy a régi külső vinyóról, erre az újra tökéletesen tudok nagyobb fileokat/mappákat is másolni, stabilan 100MB/sec körül. Akár 40 GB-os mappákat, fileokat is. Direkt letöltésre pedig nagy fileok esetében nem tudom használni az új HDD-t, mert pl. p2p-nél maximális sebességgel elkezdi letölteni a több fileból álló 40-50GB-os mappát, és szép lassan veszít a letöltési sebességből, majd a p2p-kliens I/O hibára hivatkozva (szemafor időtúllépés, vagy ilyesmi), becrashel, és lefagy az egész PC, amíg le nem húzom ezt az új Seagete HDD-t... Valahol azt írták, hogy ez a HDD, A Seagate Basic, SMR-technológiás vinyó, és ezért a fennálló jelenség... ami magyarán annyit jelent, AZ SMR tecnológiából adódóan semmi baja a HDD-nek, csak NAGY FILEOKAT ÉLBŐL NEM TUDOK RÁ LETÖLTENI, csak a rámásolt adatokat OLVASNI TUDJA MEGFELELŐEN...? Amikor egy másik HDD-ről MÁSOLOM/MENTEM ÁT A 40GB-os mappát, benne a 4 GB/db videofileokkal, akkor kifogástalanul működik... Valahol azt javasolják, hogy futtassak egy felület újrainicializálást a HDS-sel, és AKKOR kiderülne, hogy minden rész írható-e a lemezen...? De az a gond, hogy már félig tele mentett adatokkal...
Részletes öntesztet, felülettesztet olvasásra, elvégeztem a HDS-sel, ott minden hibátlan... Kisebb 3-4GB-os fileok letöltésénél, kifogástalan, nem ír ki I/O hibát a p2p letöltésénél, simán lejön pl. egy sorozat-epizód a netről. Csak nagy méretű cuccoknál csinálja... Magyarul: nem tudom, hogy a 3 napos HDD a hibás-e, vagy "csak" az SMR-technológia miatt vannak ezek a jelenségek...? -
[Prolixus]
addikt
válasz
[Prolixus]
üzenetére
Úgy tűnik kutya baja a drive-nak, szerencsére. NAS simán megette, már létrehoztam rajta Storage Pool-t meg egy Volume-ot is, most a RAID szinkronizálása megy.
-
[Prolixus]
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
Igen, bocsánat, scak a hozzászólások alapján az a topic jobban pörög, tettem ott is egy próbát.
Amúgy emlékeim szerint a lemezkezelőben amikor kötetet próbáltam létrehozni rajta, csak feldobta a formázást, választás nem nagyon volt hoyg gyors vagy lassú...de ha volt is, biztos hogy a default opciót hagytam, szóval gyorsnak kellett lennie, mégis több mint fél óra után próbáltam kilőni.
Mindenesetre a formázás leállítása nem sikerült, a lemezkezelő be is dobta az unalmast és "program nem válaszol" hibaüzenet jött. Létrehozott elvileg egy kötetet de persze hazsnálhatatlan volt. Úgyhogy töröltem.
Majd holnap szerencsét próbálok hoy ezek után a NAS mit fog szólnia drive-ra...wish me luck.
-
King Unique
titán
válasz
[Prolixus]
üzenetére
Ha gyorsformázás helyett lassú formázás történt ami eleve időigényes, akkor nincs csodálkozni, amit ráadásul te magad állíthattál be a jelölőnégyzetből a pipa kivételével, mert a Windowsok lemezkezelőjében a gyorsformázás az alapértelmezett.

Ha menet közben a felhasználó által meg van szakítva lassú formázás, akkor annak normál esetben kb. azonnal vagy kis idő múlva véget kell érnie, de van amikor elidőzhet vele kis ideig a rendszer. Viszont ha a megszakítást követően nem fejeződik be reális időn belül a folyamat, akkor az nyilván nem éppen normális.Amúgy 1 kérdést elég egyszerre 1 topikban feltenni, a másikba felesleges volt ugyanezt beírni... Bár annyi + infó kiderült, hogy USB-s külső házba tett HDD-ről van szó.
-
[Prolixus]
addikt
Sziasztok,
Elkezdtem egy 6TB WD Purple drive-ot formázni de túl sokáig tartott, mivel úgyis NAS-ba lesz ami újraformázza (most csak teszteltem volna), így a cancel fromat gombra mentem a lemezkezelőben.
Az normális hogy ez is egy évezredig tart? Mármint a "cancel format" kivitelezése. Még mindig azt írja hogy "formatting", de közben pörög a kék gyűrű a lemezkezelőben, jobb kikkelni már nem lehet a drive-ra stb. Teljesen unresponsive lett az egész. Most hogyan tovább?
-
hellsing71
tag
Üdv, van egy nasban 4×10TB WD Red Pro merevlemez, amiből az egyik egyszer csak elkezdett búgni, remegni. Olyan, mintha excentrikus lenne benne a lemez. Nem a fej ugrál benne (azt a hangot is ismerem...
) . A nast nem érte semmiféle fizikai erőhatás. Mi a túró történhetett vele? -
válasz
King Unique
üzenetére
Megoldódott
"tárolóhyeknél" köszönöm szépen! Kellemes ünnepet mindenkinek !
-
válasz
volgabi
üzenetére
Látom ott volt kavalkád...ki tudja mit csináltak ott... szerintem tedd alaphelyzetbe a dolgokat
Tedd vissza akkor a gépedbe.
Indisd el a lemezkezelőt
Töröld le ha van rajta partició
Nézd meg ,hogy mbr-be legyen
Készíts ott egy új particiót /fomázd meg stb.
Utánna a win-nek látnia kell és a telepítőnek is -
válasz
ricsi99
üzenetére
Sajnos nem tudom, Rendesen oprendszerben lett formázva és használva.
Amit tudtam leírtam hogy mikor lett ilyen. Illetve még ma kaptam azt az infót hogy átköltöztetés után nem indult megfelelően a rendszer és csináltak rendszervisszaállítást talán.
Win7 volt az oprendszer..... -
-
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm! Holnap megnézem ezt is.
3 gépben próbáltam már. Előtte működtek.
Ebből 1 db hdd és 1 db pár napos ssd.
Ha telepíteni szeretnék pl win 10 et, nem hozza fel ott sem mint lehetséges hdd ket. -
King Unique
titán
válasz
volgabi
üzenetére
"Hiba egy gépház csere után jött elő?"
A SATA fizikai csatlakozás rendben van, adatkábel / tápkábel nem mozdult el?
Windowson ha az eszközkezelőben megjelenik a meghajtó, ellenben a lemezkezelőben nem, akkor a tárolóhelyeknél célszerű megnézni.
-
válasz
Doky586
üzenetére
Sziasztok! Olyan problémába ütköztem hogy 3 meghajtóból kettőt nem jelenít meg a rendszer. Hd sentinel látja, minden ok.
Sajátgép,totalcommander ,lemezkezelő nem látja.
Bios látja de a win 10 telepítő nem.
Több gépben próbálva.
Hiba egy gépház csere után jött elő?
Esetleg valaki járt már így? Vagy hallott ilyesmiről? -
-
-
mézi123
tag
Üdvözletem! Nem a témához tartozik de nem találtam különálló topikot a klónozásról. Annyit kérdeznék, ha a HDD forráslemezen hibás szektorok vannak és átlettek helyezve akkor nem lehet klónozni a lemezt? Próbálom de nem lehet.
-
ssd-t nem szükséges particionálni... nem lassul be ha rengeteg apro file van rajta ,csak a 10% tárterületet hagyd szabadon ,hogy tudja rendberakni magát.
Hdd simán mehet másodiknak... max a biosban kell beállítanod ,hogy miröl induljon a rendszer. Sok gépben van +hdd pl ,hogy biztonsági másolat linux iso-k tárolják /seedeljék
-
Shaza
senior tag
Teljesen új konfigot rakok össze ,ssd-re menne minden.
Az előző hdd-ről szeretnék mindent letörölni ,oprendszert is.
Ez úgy tudom megcsinálni ,ha megjön az ssd rárakom a Windowst ,arról bootolok és a mellé kötött HDD-t formatálom?Nem fog bezavarni hogy azon is van Windows?
Illetve hogy érdemes partícionálni 2 TB-os ssd-t.Pl C:250GB Windowsnak D:Minden más.
Nem elég egy partíció, arra menne minden?csaj játékra és böngészésre használom,kevés a vírus lehetősége...Köszi!
-
skoos
őstag
válasz
PedroPascal
üzenetére
Ezt gondolnám én is, de 2 gyerek születésének/felcseperedésének, illetve esküvőnk fotóiról ezt már nem tudnám elmondani…
-
skoos
őstag
válasz
PedroPascal
üzenetére
240, ha sikerül, de ha nem az is 100.
-
King Unique
titán
Nem, nem javasolt az ilyet otthon megpróbálni megfelelő felszerelés és hozzáértés + tapasztalat híján.

Az adatmentés témának egyébként van külön topikja adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez címmel, ott kellene ez ügyben érdeklődni. De amúgy ott sem fognak mást mondani erre, mármint a házilagos módszerre. -
skoos
őstag
válasz
ricsip
üzenetére
Sziasztok, köszi az eddigieket mégegyszer. Elvittem az egyik adatmentő céghez. Azt mondták fejcserés (sérült fejszerelvény).
kaptam rá egy borsos összeget is, de szerintem nem fognak mást csinálni, mint szereznek egy donorgépet és kicserélik az érintett alaktrészt. Ezt nem tudom én házilag megcsinálni?
mit gondoltok? -
ricsip
addikt
válasz
Doky586
üzenetére
Ezt a te fájalásodra írtam, nem skoos-nak. Ott fizikailag sérültek esélyesen a lemezei. Te meg csak az "egzotikus" particiókat nem tudtad olvasni.
Én sértetlen tökéletesen működő nasból kivett hddről sem tudtam linux pcn adatot lemásolni olyan spéci partíciószerkezet volt rajta.
-
-
-
-
skoos
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Synology azt mondja "NOT INSTALLED". És sárgán villog. HDD pörög, de láthatóan nem találja magát. Van értelme adapterrel gépre dugnom? Vagy ez kuka úgy ahogy van?
-
skoos
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszi a segítséget! Megpróbálom a rendes adaptert, hátha. De igen, nagy jövőt én sem jósolok. A NASban csak kattogott, ha betettem

-
King Unique
titán
Ha a NAS-ba visszatéve nem működik a HDD, meg már fel sem pörög, akkor lehet annak annyi.
Az ST3000VN000 eleve egy 3.5"-os HDD, ami 5 V-os USB-s tápellátással nem fog működni, kell hozzá a 12 V-os külső tápegység, azaz ilyen helyett ilyen SATA-USB adapter. Viszont ha leesett és már fel sem pörög, akkor nyilván az utóbbitól sem kell csodát várni.
-
skoos
őstag
Sziasztok,
Synology NAS-om, a kb 10éves (hibátlanul működő) Seagate 3000GB NAS HDDmmel együtt bezuhant a polc mögé.A NAS jól van. A HDD nem található.

Szereztem SATA-USB-C kábelt, de a macos szerint csak a belső merevlemez található. Ahj.
ST3000VN000 a HDD típusa.
Szerintetek?
-
liksoft
nagyúr
válasz
racskobalazs
üzenetére
Szia!
[link] P300 sorozat SMR technológia. Valószínűleg emiatt lassulhatott be.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Van egy TOSHIBA HDWD260 6TB lemezem, mely manapság elég drasztikus sebességcsökkenésen ment át. Szekvenciális írásra ilyen 60-70MB/s-t produkál az eddigi 100-120 helyett (Összehasonlításként egy Seagate BarraCuda 2TB hozza 160-190MB/s között).
Néztem, nincs töredezettség, SMART-ban semmi rosszra utaló jel, HDSentinelben most fut egy önteszt, egyelőre nem talált problémás szektort se (viszont kb 20-30MB/s-el vánszorog). Nem rendszerlemez, teljesen önálló, tárolónak használom, így nagyon nem kéne semminek futnia rajta. Daily backup megy de az csak 20:00-kor.
Van ötletetek mi lehet ennek az oka?Előre is köszönöm!

-
ricsip
addikt
Nicsenek nagy illúzióim, h. ezt a világon bárki is tudja, főleg itt nem, de hátha:
seagate exos x18 firmware-nek (most épp az SN04 az aktuális) van a gyártó által megosztott, földi halandók számára is elérhető és olvasható changelog-ja? Vagy már ez is ipari titok, és belsős alkalmazottak se szivárogtatják ki?
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- OLED TV topic
- Hardcore café
- Sorozatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- További aktív témák...
- REFURBISHED - DELL Performance Dock WD19DCS (210-AZBN)
- Apple iPhone XR / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 95% akku
- STANDARD Setup! Már kamatmentes rèszletre is! Èrdeklődj!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3286
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

• A
Végső soron gond nincs, én is azt fogom tenni, hogy a másik HDD-re vagy az SSD-re letöltök, és ÁTMÁSOLOM erre. SSD-re nem mertem letölteni, mert azt hittem drasztikusan csökkenti az élettartamát... De akkor simán lehet a klienssel oda letölteni? Particionálatlan 500GB-os NVMe .m2 SSD.
) . A nast nem érte semmiféle fizikai erőhatás. Mi a túró történhetett vele?