- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
VoidXs
nagyúr
válasz
gab1ka #178625 üzenetére
Közel nem kapsz annyit értük, mint gondolnád, egyre kevésbé érik meg az árukat. Jellemzően a szériák alja és csúcsa között 10% potenciálkülönbség van, mert az olcsók a legtöbb esetben valójában a legjobb modellek selejtesen legyártott darabjaiból készülnek. Ezért szólnak EQ után szinte megkülönböztethetetlenül.
A térérzet egyáltalán nem a hangszóróktól függ, hanem attól, hogy milyen szobában hogy vannak elhelyezve, és mennyire vannak összelőve. Egyetlen ponton bármilyen rendszerben könnyen elérhető, több székre már nagyon mélyen a zsebedbe kell nyúlni panelekért. A pontos objektumbehatárolás a fázismenetek hasonlóságának eredménye, ezért ajánlott alacsony képességű kalibrálók mellé, hogy ideális esetben minden hangszóró legyen pontosan ugyanaz, vagy legalább egy családból származó. Haladóknak ez nem elvárás.
Ha még feljebb mész, akkor az igazán elborult árakba ütközöl, ez már szigorúan a "legyen drágább, mint a szomszédnak" kategória. Ezek a tipikusan manufaktúrákból származó darabok tapasztalat és fejlesztési pénzek hiányában közelében nincsenek annak, amire minőségben és megbízhatóságban egy tömeggyártó cég képes, ahogy pontosan ugyanez a helyzet más termékeknél, mobiloknál, autóknál, stb. A KEF és a Focal is csak azért csinálja a normál esetben 1-2 milliós high-end hangfalai 50 milliós kiadását (minimális javítással), mert tudják, hogy van akkora hülye, aki hiúságból megveszi. Pro-ban, ahol hozzáértőknek készülnek a hangszórók, a csúcskategória 1.5-2 milliónál már meg is áll.
-
python1
veterán
válasz
gab1ka #178625 üzenetére
Pontosan azt kapod, amiket leírtál.
Én legalábbis ezt kaptam, igaz a surroundok, még nem véglegesek, de 12"-os a mélyközép és driverek teszik szépen a dolgukat, tehát mozgatják a levegőt.
Nálam tapintani lehet a térben mindent, néha meg is fülelem, hogy tényleg szól-e minden sugárzó.
Dialógnál pl a távolságot is szinte tudja az agy érzékelni, arról nem is beszélve, hogy ha tolódik jobbra vagy balra, azt sem a sugárzókból hallom, teljesen a térből szól, dinamika meg a bokás téma. -
-KP-
addikt
válasz
gab1ka #178612 üzenetére
Én is tudom, hogy nem csak az a bolt létezik. A digital szalonban és a digibestben is ugyanannyi
De azt is írtam korábban, ahol még annyi, mint az alzában, az beragadt árukészlet, és ha elfogy ott is ugyanúgy 320k lesz. Úgyhogy tessék rohanni venni az Alzából, amíg még kapható annyiért
Az álló hangfalpár ár pedig igenis valid dolog. A legnagyobb problémák a hangsugárzó esetén a közép és a magas váltási pontjánál van, és az elcseszett direktivitás miatt még eq-val se nagyon lehet javítani. Illetve általánosságban a magassugárzó minőségével. Ez pedig egyformán jelentkezik a hangsugárzócsalád összes példányánál.
-
-KP-
addikt
válasz
gab1ka #178607 üzenetére
Ja. Kultúráltan leírtad, hogy ferdítek.
Tessék, itt az ár:
https://www.extremeaudio.hu/jamo-s-809-frontsugarzo-par-dioVagy tényleg ennyi az aktuális ára, vagy elírták az árat. Egyik sem az én ferdítésem.
-
-KP-
addikt
válasz
gab1ka #178603 üzenetére
Mi ferdítés szagú? Extreme audio oldalán ott van az ár, aki egyben a disztribútor is. Nyilván a kisujjamból szoptam ki az árat, vagy megálmodtam
Lehet hogy korábban annyi volt, de most ennyi.
Hiába 150$ a polcsugárzó, mert az álló ami sokszorosába kerül, pont ugyanolyan pocsék lesz.
-
Mankó
veterán
válasz
gab1ka #178414 üzenetére
NIncs komoly rendszer, DV, 120 Hz elérése a cél normális hanggal.
Egyenlőre mindenképpen marad a 2 konzol direktbe a tv-vel, így van DV meg 120 Hz, az 5.1 Dolby meg lejön az erősítőbe.
Az viszont jó kérdés, hogy a Marantz sr5013 ki tudja e tolni a Dolby Visiont, amit a rá kötött Nvidia Shield biztosan tud.Ez is adhatna egy okot a cserére.
Szerk. Teszt szerint tudja.
-
alphamooncam
őstag
válasz
gab1ka #177499 üzenetére
"Ezt a windows updatet szívesen segítek neked is kikapcsolni, ha szeretnéd.
Ha megy az angol akkor megtalálod itt: [link] , ha nem boldogulnál vele de túl akarsz lenni rajta, akkor kérdezz."
Köszi a felajánlást! Tényleg jól esett, de nem hiszem hogy élni fogok vele, mert egyrészt megtanultam együtt élni a napi használatban lévő PC-im update-jeivel.Persze ilyenkor nagyon nem örülök, és káromkodok mint egy kocsis, de nem tartom okos dolognak az update-kről lemondani, mert az tudható, hogy más igénye van egy Win-nek és más egy Frontendnek.
Másrészt meg a mozi Rpi4-en fut, ez meg még akkor sem erőszakoskodik hogy frissíteni akar, amikor már rég eljött az ideje.
Emlékeim szerint talán egyszer kellett mióta megvan, az is a Netflix miatt.
"Felesleges elrettenteni másokat valamitől csak azért mert nekünk esetleg nem megy könnyen."
Beszámoltam a tapasztalatomról, aztán ebből mindenki azt szűr le magának amit akar, arról nem is beszélve hogy vélhetően több a dilettáns user (jómagam), meg a lusta informatikus, mint a profi tettre kész szakember. -
alphamooncam
őstag
válasz
gab1ka #177485 üzenetére
Jelenleg három win10-es PC van használatban otthon. Ebből egy-egy modern ( i5 10400f, és Ryzen 5 gen 5600G) mégis ha azt észlelem, pl. átszól a másik szobából a gyerek hogy mit csinálok a másik gépen mert akad GTA vagy a Fortnite, már biztos vagyok benne hogy a háttérben frissít a Win.
Ilyenkor nincs mit tenni, hamarabb szabadulok, ha hagyom hogy a PC tegye amit akar, aztán lehet folytatni a játékot.
A PC még mindíg nem úgy működik ahogy kellene, hanem ahogy Redmondban akarják.
Ha ehhez hozzászed, hogy csak akkor kapcsolod be a PC-t, amikor éppen vetíteni akarsz, akkor jó eséllyel akkor fog elkezdeni frissítgetni, amikor éppen filmeznél. Na neee
-
skippper
senior tag
válasz
gab1ka #175788 üzenetére
No de az statikus lesz, míg a DEQ hangerőfüggő nem? (Illetve állítólag a szobakorrekciós értékeket is belematekozza valahogy). Én úgy vagyok vele, hogy kifejezetten elégedett vagyok a hatásával, általában 5-10db körül használva és nem érzem, hogy nagyon megerőszakolná az "eredetiségét" a tartalomnak
-
skippper
senior tag
válasz
gab1ka #175785 üzenetére
Köszönöm a kiigazítást, valóban rosszul fogalmaztam, nem csak kompresszálásra gondoltam, hanem úgy en bloc a választható post-processingekre (azt pedig nem is gondoltam bele, hogy az DEQ kompresszál, arra való a Dynamic Volume, a kompresszálás csak a kollégára reflektált)
-
mettek
addikt
válasz
gab1ka #175762 üzenetére
Köszönöm az észrevételt. Sajnos mindig jobban tetszettek ezek a túlkompresszált "nagy mozis" hangok, számomra élettelibb. De értem hogy ez nem optimális ezen a szinten. Szarrá torzítja a hangot az avr.
Amúgy meg hihetetlen, hogy a mai napig szar a filmek center sávja és nem tudják értelmes szintre húzni a hangerejét. Valamelyik nap fórumtárs linkelt is egy cikket, hogy mennyire nehéz dolguk van a hangmérnököknek mert motyognak a színészek meg a kamera szöge miatt nem tudják elég közel tenni a mikrofonokat.
Amúgy szerintem 2 center használata lenne az optimális. -
válasz
gab1ka #175428 üzenetére
"Ui: Én a 4-ből az első pontra szavaznék."
Már én is belezavarodtam, félreértettem amit írtál. Először 4 -gyes pontnak értettemAz álló hangfalakat csak az ára miatt engednéd el, vagy mert feleslegesnek tartod a szoba méretéhez?
Tény 5.1.2 rendszert a 600K -s keretből gyakorlatilag nem lehet összehozni, főleg ha minden vacsi új. Viszont van egy ilyen is [link] Itt a dolby atmos mondjuk beépítve van. Erősítő+mélyláda és akár még ~600K -ból ki is fér. Polcsugárzók felé azért hajlanék inkább mert talán könnyebben eltudom helyezni és kicsit jobban is tudom variálni az elhelyezésüket (amennyiben ez szükséges) mint az állóhangfalakét. -
VoidXs
nagyúr
válasz
gab1ka #174862 üzenetére
Mindent közel lehet hozni mindenhez. Nálam 4 gyártó cuccai is dolgoznak, csak egy jó EQ annyira elveszi mindegyikből a karaktert okozó hibákat, hogy majdnem ugyanúgy szólnak. A THX platform is arra van, hogy cserélgethesd a gyártókat, csak a legolcsóbb erősítők gyenge bemérője miatt szokás javasolni, hogy lehetőleg azonos legyen a center, mert egy Audyssey például semmit nem tud illeszteni rajta.
-
rappit4
őstag
válasz
gab1ka #174744 üzenetére
Köszi szépen a választ, igazából mindenre használom, neten böngészés és munka (hangutómunka, film keverés, ez Asio-val megy csak és itt is voltak problémák). Közben arra jöttem rá, hogy ha windowsban nem atmosra hanem 5.1-re teszem akkor multi in-t látok ami már egy fokkal jobb. Az erősítőn kikapcsoltam a hdmi control funkciót, meg a tv-n is próbáltam ezt kinyomni így most eddig egy fokkal jobb és konzekvensebben működik.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
gab1ka #173834 üzenetére
Mászkálós módszerrel meg lehet találni, hogy hol a legnagyobb a kiemelés.
Youtube-on mutasson már nekem valaki olyan videót, ahogy egy hangmérnök kutyamód mászkál a szobában, miközben a szub a kanapéról figyeli!Jó persze tudom, hogy alapvetően nem teljesen értelmetlen a dolog, de némileg komikus.
-
Melorin
addikt
válasz
gab1ka #173831 üzenetére
Kipróbáltam teljesen más elektronikával is. Egy Behringer külső hangkártya kimenetéről azt a PC-re kötve, másik RCA kábellel is ugyanazt az anomáliát okozta.
Én sem szimpatizálok a baloldallal, de csak itt tudok kialakítani mozikuckót, nem tudom hosszában használni erre a szobát, már próbáltam.
Ezért tenném messzebb a subot a baloldali faltól. A TV vagy a jobboldali hangfal alá.
Amíg itt volt a Monolith, kipróbáltam azt, hogy ülőpozícióba tettem a subot és vérebként mászkáltam körbe a szobában a mélyhangokat szaglászva és nem találtam olyan helyet a szobában ahová el is férne egy sub és jó hangos a mély. Csak a TV körül volt jó. -
renatto
őstag
válasz
gab1ka #173103 üzenetére
Köszönöm!
Nem volt és gyanítom nem is lesz... Tudom a "számok" nem minden (bár van akinek csak a táblázat, meg a grafikon számít), de a számok alapján PB-3000 lenne valamivel jobb mint ez a Monoprice 12 THX, az viszont 680k jelenleg... Azért a pénzért pedig már szerintem is lehet bőven találni más, jobb vételt. Mondjuk veszek még egy ilyet.
Sajnos már ez is hatalmas, nem könnyű megszokni, így már csak az 1-el nagyobb 15" vagy esetleg Arendal 1723 2V is szinte kizárt méret alapján, 60-70kg és 70cm magas, ami már majdnem a vetített kép alját súrolja... szóval már így a határokon (túl) vagyok .
De amúgy sem számít, ezzel megvagyok elégedve, többet hozott a konyhára mint vártam és még jóval olcsóbb is... nyílván a "megnyert pénzt" vissza kell forgatni valamibe! -
I'am Dony
őstag
válasz
gab1ka #172558 üzenetére
Részben jól érzed. A Dirac úgy működik, hogy kapsz egy standard görbét amiben van egy pár dB lejtés. Ezt követően ezt a görbét úgy módosítod - kis túlzással - ahogy jónak látod. Csökkenteni korlátlanul tudsz, emelni viszont max 8 dB-t. A kapott görbére bárhová tehetsz ún. rögzítő pontokat, amiket húzhatsz fel-le. A pontok száma korlátlan, de nem szükséges tele szórni egyébként sem. A dobozok alsó és felső tartományánal (balra és jobbra) van még két függöny. Ezeket tetszés szerint húzhatod ki-be, így meghatározva, hogy a szovtfer melyik frekvenciáig végezzen módosítást. Van aki pl. a jobb függönyt lehúzza 800 Hz-re, így csak az alatt végez korrekciót. Gyakorlatilag végtelen a módosítások lehetséges száma, a személyes preferenciáktól függően. Ha bővebben érdekel, privátban holnap tudok küldeni pár képet.
-
I'am Dony
őstag
válasz
gab1ka #172553 üzenetére
Ezzel nem próbálkoztam. Nem nagyon ismertem a Diracot, ezért az elérhető idegen nyelvű oldalakon próbáltam az alapjait, működését megismerni, kitanulni. Mindenhol azt olvastam, hogy rengeteg hiba volt a gyári mikrofonjával. Nagyon sokan panaszkodtak rá, ezért ki sem vettem a csomagolásból. A pc-t egyébként nem lehet kihagyni, mert egyrészt annak az USB portjába csatlakozik egy gagyi külső hangkártyán keresztül - (köszi Void az ezzel kapcs. infót
) ill. másként nem tudod beállítani, de a szoftver ingyenes. Amikor a hálózaton érzékeli az AVR-t akkor tudod indítani. A dobozok hangerő szintjének beállításával kezdi, amin nagyon sok múlik. De az egész folyamatról van nagyon jó video is, így inkább nem írnám le végig. Végül is pc minden háztartásban van és nem kell erőmű hozzá. Egy sima lapos megteszi, mert nem az végzi a számításokat, hanem a mérést követően az adatokat neten kiküldi a Dirac szerverére. Szerinem nagyon-nagyon jó munkát végez AVR viszonylatban.
-
Mikisys
őstag
válasz
gab1ka #171764 üzenetére
Azokkal a hangsugárzókkal nincs tapasztalatom, azért kérdeztem rájuk. Mellébeszélés az jött, érdemi hozzászólás nem. Még most sem tudom, milyen a hangzásuk? Meleg, nyugodt, kemény, élénk, matt, kiegyensúlyozott, magasba-húz, mélybe húz, stb?
Nálam azonos lesz minden hangsugárzó, persze a szubbasszus kivételével. Ha kész a rendszerem megpróbálok képet betenni ide arról és a szobáról, ahol szól.
Eltérő kivitelű hangsugárzók eltérően szólnak, még akkor is, ha ugyanolyan hangszórók vannak bennük. Egy 5.1-es rendszerben ha eltér a két front a centertől és a surroundoktól, az nem lesz egységes hangzású, akármik is vannak bennük, két, vagy három útban, egy családban, vagy rokonságban.
Mivel házi moziról beszélünk, itt kellene és lehet azt érvényesíteni, hogy a teljes rendszer hangsugárzói azonosak, mind kivitelben, mind belsőleg, mert ez biztosítja a legjobb hangzást. A szubláda is lehetőleg azonos gyártótól származzon.
A kategóriákat hagyjuk, az megvezetés, megtévesztés.Üdv!
-
alphamooncam
őstag
válasz
gab1ka #171581 üzenetére
"Azt írtam hogy szerintem. Ezt a stílust hagyd meg másnak."
Abban a stílusban válaszoltam, amilyen - sértő - stílusban megszólítottál, idézem:
A house curve nem csonkolás, akkor sem, ha több hsz-en keresztül mondatonként mondogatod."
Ha már itt tartunk szállj magadba, ez nem az a stílus amit megengedhetsz magadnak velem szemben, kérlek vedd ezt figyelemebe, mert az itt fórumozók próbálnak beszélgetni!
"A csonkolásból én levágásra asszociáltam, eltüntetésre, amit a house curve nem tesz meg, az információ ott marad csak hallgathatóbb formában"
Sajnos tévedsz [ISO 2969].A képen az látszik, hogy az X-Curve 2Hz-től kezdődően vág.
12,5Khz-nél a vágás eléri a vágás a 8dB.
REW-ben nézve így alakul a vágás:20KHz-nél -10dB.
A dB-t logaritmikus skálán mérjük, amit akárhogyis nézünk, bizony jóval kevesebb mint a fele hangnyomás, mint az eredeti, és erről mondod, hogy ez nem csonkolás?
Hát kérlek ez bizony vágás, abból is a durvább fajta. Ekkora vágással már hangszórókat 3dB/oktáv illesztenek.
Hogy értsd, ez olyan mintha ha a hangsugárzódban egyszerűen lekapcsolnák a magassugárzót, és egy 2kHz-nél 3dB/oktáv meredekséggel vágott középsugárzóval kéne továbbnézned a filmet.
Ha neked így tetszik, akkor hajrá !
-
alphamooncam
őstag
válasz
gab1ka #171579 üzenetére
"A house curve nem csonkolás, akkor sem, ha több hsz-en keresztül mondatonként mondogatod."
De bizony az.
Te minek neveznéd azt a folyamatot, amikor a frekvenciaválasz vágással kerül alakításra?!
Csak erre az egy kérdésre válaszolj kérlek! Köszi
Meg hogy jön ide az EQ-zás, meg mi az a göröngyös spl görbe. Miért érzek ezzel kapcsolással zavart az "erőben"?!
-
BIGi75
senior tag
-
válasz
gab1ka #171146 üzenetére
"úgy is törölve lesz megint minden ami kényes/kínos és/vagy kritikus a tudjuk melyik oldallal szemben"
Aha, most már értem, miért írtad ezt. Tegnap még nem egészen értettem, ma már igen, hiszen itt a friss példa. Ez régen, amikor még gyakrabban jártam ebbe a topikba, nem volt divat. Sajnálom, hogy ilyen idők jöttek, hogy egy házimozi topikban nem lehet kritikát megfogalmazni egy hifi-házimozi termékajánló oldallal kapcsolatban, félrevezető módon "teszteknek" hívja a marketing-célú írásait. Olvastam tegnap a törölt posztokat, az online újságról szólt, semmi személyeskedés nem volt benne. Ami tény, az tény.
-
bteebi
veterán
válasz
gab1ka #170610 üzenetére
Hirtelen azt hittem, hogy a 4:4:4-hez kell a 2.0a/b (és a HDR-hez amúgy kell is), és pontosan nem tudtam, hogy milyen verziójú HDMI van a belépő szintű(bb) erősítőkön. Az egyik oldalon pl. az X1600H-hoz csak 4K30-at írtak, igazából ez tévesztett meg.
Tegyük hozzá, ezt csak 8 (24) bit mellett bírja 4:4:4-gyel, mert a 10 bithez nincs elég sávszél. Már pedig a HDR meg a wide color gamut az 10 bites, amit csak 4:2:0-val tud a HDMI 2.0.
-
mpo
veterán
-
mettek
addikt
válasz
gab1ka #169950 üzenetére
Fogok véleményt írni. Csak az a baj hogy emlékezetből nem hasonlíthatom majd a Quadralokhoz. Ehhez A-B teszt kellene ami amugy meg is történt anno a StreamAudionál belépő quadral es klipsch álló hangfalakkal. Megmondom őszinten akkor nekem a Klipsch tetszett jobban de a srácok kiakadtak hogy az nem lehet mert a klipschnek semmi normalis mélye nincs ugyhogy akkor végülis a Quadralokat hoztam el de nagyon bennem maradt hogy fülre a Klipsch tetszett jobban.
Ugyhogy most ezért is ugrottam bele na meg azért mert könnyen hajthatók és brutál centere van elérhető áron.
Jelenleg egy pár Klipsch rp600m polcsugárzót hallgatok egy kis csöves erősítővel és belépő Yamaha straemerrel. Még ugy is nagyon tetszik hogy iszonyat visszhangos jelenleg a szoba. Ha ez kezelve lesz gondolom fényévekkel jobb lesz a hang.
Hozzáteszem nem vagyok vájtfülű és nem hallottam még milliós rendszereket hogy azokhoz hasonlítsam de a quadralok után sincs hiányérzetem jelenleg pedig azok a platinum szériából voltak. -
Rp526
aktív tag
-
-KP-
addikt
válasz
gab1ka #169950 üzenetére
Azért ez így nem igaz. Ha már pc a processzor a kép is pc-ről megy. Madvr alá pedig azért kell a vga. Azoknak az ára pedig jelenleg az egekben van. De ha kiszámolod, hogy kiváltod a processzort, meg a lejátszót, akkor bőven spóroltál annyit, hogy kijöjjön belőle a végfok.
-
arcitec
addikt
válasz
gab1ka #169099 üzenetére
Nem veszek én magamra semmit . Szerintem inkább TI akik beálltak a sorba. Én csak próbálnám megérteni , esetleg elfogadni, hogy lehet igaz a történet. És akkor lehet mozdulnék. A jó szokás az meg van, ha valaki nem feltétlen ért egyet(vagy még nem tart ott), akkor forgassuk ki a szavait. Nem kell megsértődni én feltétlen nem az tuti. Véleménycsere kell történjen azért van a fórum.
-
arcitec
addikt
válasz
gab1ka #169086 üzenetére
Egyetértek, abszolút.
Csak épp nem úgy történnek a dolgok ahogy leírtad és azon túl is sok az ellentmondás. Mert a szuper reflexes történetet csak itt és csak is itt lehet olvasni.
Miért nem lehet, akkor egyéb hiteles forrásokkal igazolni a teóriát. No és úgy, hogy azt az átlagos nappaliban is lehessen használni átlag usernek. Ha ez nem megoldható, akkor ellenben jelezni kell, hogy ez csak úgy és amúgy ha a feltételek teljesülnek....
Veszek egy viszonylag jó rendszert,(+ mikrofon és egyéb szarságok nélkül) viszonylag jó akusztikába, nyilván gondosan beállítva használom. Nálam ez a mérce.
Persze ha valakinek ez a játéka az egy másik dolog és TŐLÜK elnézést is kérek.
U.I: Tamoo nem értek egyet,mert pont most alakul a reflexes tábor ... csak körül kell nézni.
Amivel persze nincs semmi baj, csak számomra nem teljesen egyértelmű a dolog ...
Hagyom magam meggyőzni, de még nem tartok ott ... -
Quetz
őstag
válasz
gab1ka #167066 üzenetére
Nincs olyan, hogy eltűnik a mély. Elég megnézni bármelyik Transformers filmet, vagy a Tenet. Szerintem ezt ismét egy marketinges találta ki, amikor nekiszegezték a kérdést, hogy hát itt ez a lepkefing mélynyomónk, hogy adjuk el? Erre jött a zseniális válasszal, hogy állíttassátok be úgy, hogy ne hallja az tulaj, de a hiánya feltűnjen. Tényleg kalapot emelek előtte!
-
spiky03
veterán
válasz
gab1ka #167062 üzenetére
Én álló hangfalakat váltottam polcosra. Kicsit én is izgultam, hogy milyen lesz mozin. De szerencsére kellemesen csalódtam
nekem még zenén is jó, de én csak "kocs" zenehallgató vagyok.
Nálam egyseges a Cantonokban a hangszóró készlet, leszámítva a centert mert abban ugye 2 db mélyközép van.
De mégis egységes a hangzás.Mondjuk ha újra kezdeném akkor vsz LCR hangfalakat vennék, azok tuti egységesek lennének.
Avxen most van is egy D500as Jamo szett, ha esetleg valakit érdekel. -
python1
veterán
válasz
gab1ka #167062 üzenetére
A hangszóró átmérője egy dolog, az lenne az ideális, ha mindegyik hangsugárzó azonos méretű lenne, hangváltónak is azonosnak kellene lenni, az egész gyártói markecing.
1-szer sikerült azonos 5db dobozt körém rakni, azonnal lejött, hogy a többi megoldás csak kényszerű, bár akkor még nem volt ez a bemérős okosság. -
VoidXs
nagyúr
válasz
gab1ka #167055 üzenetére
Ez a magyarázat, a valóságban még durvább fésűszűrő. Függőleges tengelyen sosem szokott probléma lenni, mert a legtöbb szoba alacsonysága összezavarja, de széltében bitang nagy diffrakció áll elő. Mindez frekvenciafüggő. Igen, egymás melletti frekvenciákon ugyanazon a ponton lehet 20 dB-t megközelítő különbség.
-
denesdr
addikt
válasz
gab1ka #167055 üzenetére
Igen, nem csoda, hogy neked is jobban tetszett a függőleges doboz, bár nyilván ennek több oka is lehet a te esetedben.
A vízszintes elrendezés ahogy említve volt tösbször is, az elhelyezhetőséget, praktikusságot segíti. A teljesen vízszintes dobozok között egyébként még mindig a 2.5 utas a legjobb kompromisszum, de azért ez még messze van az optimálistól.
Azért megnézném , hány stúdióban keverik vízszintes centeren a filmek hangját. Ezzel nem fikázni akarom a vízszintes dobozokat, nyilván van létjogosultságuk a hibáik ellenére is, különben nem gyártanának ilyeneket. -
VoidXs
nagyúr
válasz
gab1ka #166984 üzenetére
A surroundok -3 dB-e a mozi szabvány, ezt használja a Dolby, a DTS, és a Barco is. Egyedül az IMAX nem használja, de náluk LFE sincs. Vannak bemérők, amik ide állítják a hangerőket, de a többi teljesen azonosan szintez, visszamérve látható, hogy melyikek ilyenek. Azt használd, amelyik jobban tetszik, Cavern-ben is van rá opció, a "Used standard" alatt, AVR-nél pedig kézzel állíthatod mérés után.
Az X-Curve számokban: 2 kHz: 0 dB, 10 kHz: -6 dB, 20 kHz: -12 dB. Mivel ez egy mozis szabvány, az ilyen pontos EQ-k előtt is létezett, akkor az ISO 2969: 1987 mondta meg, hogy nézzen ki, és utoljára 2011-ben írta át a Dolby az Atmos miatt.
#166985 Dorian: A béta egy előzetes és instabil verzió, a fejlesztő azért nem készíti el az összes variánst, hogy gyorsan kiadhassa tesztelni. Leginkább eszköztámogatás miatt szoktak az emberek bétát használni, például StormAudio EQ csak bétában van. Ha PC-t vagy MiniDSP-t használsz, jó a régi. Ha van Java, működnie kell a parancssorba írt "java --version" parancsnak, amennyiben ez nincs így, a telepítés rossz. Valami hasonlót kell kiírnia:
Microsoft Windows [Version 10.0.19041.685]
(c) 2020 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva.C:\Users\VoidX>java --version
java 15.0.1 2020-10-20
Java(TM) SE Runtime Environment (build 15.0.1+9-18)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 15.0.1+9-18, mixed mode, sharing)#166986 ada19: Ha nem volt eleve dobozhangod, akkor szerintem csak ront, elvégre egy nagyon minimális utózengés az alapja. Az a WAV a ClearCenter-hez kell, és a zengés van benne. Úgy exportálja a konfigfájlt, hogy amíg mellette van a WAV, működik.
#166987 Falcon75: Egyrészt nyugodtan engedd át, megbízható a program, másrészt kapcsolj ki minden ReClock vagy hasonló megoldást (az MPC-HC-t ismerem csak, az egyedi frissítési frekvenciának hívja).
-
alphamooncam
őstag
válasz
gab1ka #166896 üzenetére
"... ha ki eq-znád simára csak a subodat, akkor elesnél ezektől az utózengési időktől?"
Nem változna az utózengési idő, az a szoba sajátja, normál esetben a laposra EQ-zás viszont fázishibákat okoz.
" Fogalmam sincs hogy mi hogyan függ össze ilyen téren technikailag, de nálad ha jól számoltam 23 db-nyi különbség is előfordul a sub tartományban"
Szub cél 80Hz-ig 85dB, fölötte 75dB.
Így ~9dB a különbség, nem 23dB, annyi amennyivel többet beállítottam a processzoron.Ez pontosan látszik a simított grafikonon, de ugye Tamoo ezt kérte."Az EQ-zásra és a szobakorrekcióra egy iparág épül, ez van, mindenki csak nem tévedhet, sokan inkább a sima görbét favorizálják műszerekkel megmérve..."
Mindíg van sláger, és amire van fizetőképes kereslet, azt az igényt ki is fogják szolgálni, függetlenül attól hogy az jó vagy rossz. ( Akkor is, ha esetleg még börtönbe is dugnak miatta ! Ezt általánosságba értsd, erre kérlek ne válaszolj ! )
Arról nem is beszélve, hogy a frekvenciatartomány alján nem olyan felbontásban hallunk, mint pl. a beszédtartományban. Alul teljesen kisimul akár több dB-es különbség is, míg ugyanez nem igaz a beszédtartományra, ahol legérzékenyebb a fülünk.
Csak kiváncsiságból megkérdezem Tőled, a szubtartományt kizárólag a fülünkkel halljuk vagy együtt a testünkkel?
"...a helyett, hogy betontömbökkel pakolják tele a nappalijukat és maxra tekerve ahogy esik úgy puffan alapon használják a rendszerüket"
Ez egy nagy tévedés. Keress vissza, korábban részletesen leírtam a tervezési, vonatkoztatási pontokat. Röviden a "betontömb" egy módosított lécrezonátor, Helmholz rezonátor, belsejében méretezett üreggel és "nyakkal". A méretezéshez szükséges képlet megtalálható a neten, de ezt is leírtam korábban.
"Hangsúlyozom nem vitázni akarok, csak megérteni miért jobb a te megoldásod mindenki másénál, csak mert valljuk be, elég harapós vagy amikor hozzád szólnak."
Lehet vitázni, azzal nincs baj, csak legyenek érvek, és ne az legyen az érv, mert csak én azt mondtam.Ha a legutóbbira gondolsz, semmi bajom Doriannal, emlékeim szerint egyszer kikotyogta, hogy építészmérnök, szóval nem hülye, hanem egy értelmes fiatalember.
Az első érv nélküli reagálását figyelmen kívül hagytam, amikor megismételte szintén érv nélkül, akkor válaszoltam. Az alapokra való hivatkozás volt az amiért végül is kiigazítottam, ami felbosszantott, de megsérteni senkit sem akarok.
-
BBéci
legenda
válasz
gab1ka #166896 üzenetére
"sokan inkább a sima görbét favorizálják műszerekkel megmérve és alátámasztva a helyett, hogy betontömbökkel pakolják tele a nappalijukat és maxra tekerve ahogy esik úgy puffan alapon használják a rendszerüket"
Ezzel egyetértek, de az EQ és az akusztikai elemek, basszuscsapdák használata megfér egymás mellett. Sőt, kiegészítve egymást lehet elérni a legjobb eredményt.#166891Skyner
Aki azt agyba-főbe dicséri, az nem ért hozzá, érdekből teszi, félsüket, vagy mindhárom egyszerre. -
válasz
gab1ka #166793 üzenetére
ok, akkor (még) tudatlanságom okán az a zavarba ejtő, hogy félreértelmezem a látottakat..
Szóval. Én valamiért úgy gondoltam, hogy ha az AVR-en 80Hz-en vágok mindent, akkor ha arra ráküldök egy mérőjelet, akkor a grafikon elejének lejjebb kéne lennie mint amikor teljes sávszélességet kapnak a frontok - hisz 80Hz alatt kevesebbet enged át. -
törölt tag
-
alphamooncam
őstag
válasz
gab1ka #166720 üzenetére
"Esetemben ez pontosan 10dB ami mindig annyi mert lecsekkolom, ha a subot csak úgy hasracsapva az egekbe csavarnám, akkor fogalmam sem lenne róla hogy most pontosan az mekkora hangnyomás is, lehet hogy akkor tényleg azt kapnám a pénzemért amit az eszköz koppanásig hajtva tud és nem maradna "elpazarolt" teljesítményem, de kétlem hogy ez a valóságban is éppen idális lenne..."
Az én rendszeremet stúdió körülményekre tervezték, ezért nem volt szükség megkérdeznem a gyártót, hogy milyen teljesítmény szinten optimális a beállítása, mert tudtam, hogy mehet minden maxra, és szóljon ami a csövön kifér.Felteszem azért van bizonytalanság, hogy a szub hátulján, vagy végerősítőn, vagy akárhol feltehetem-e maxra az erősítést, mert erre vonatkozóan a gyártó nem közöl semmit a használati utasításban. Én mindenesetre megkérdezném a gyártót, a - dinamikát is szem előtt tartva - hogy milyen erősítési szintet javasol, ill. bírja-e folyamatosan maxon vagy leég.
-
alphamooncam
őstag
válasz
gab1ka #166713 üzenetére
OK!
Mégegyszer.
Nem tudom mi szükség dupla-tripla wattokra, ha installáció során leveszem a töredékére a szub teljesítményét.
Miért kell levenni?
Csak találgatok. Talán, mert nincs arányban a többi hangsugárzóval.
Az aránytalanság akkor látszik meg, amikor az AVR már nem képes annyit vágni (-12dB átlag ) szub teljesítményéből, amennyit kéne, hogy az a fránya vonal 20-20.000Hz között egyenes lehessen.
Mit csinál ilyenkor az egyszeri házimozis?
Visszaveszi a szub teljesményét, de mire egyenes lesz a válaszgörbe (!) bezárul az ördögi kör, már nem fog tetszeni, mert kevés a mély, (meg mosott, meg szétfolyós,meg egymásraterülős, elfedős ...?? de ez most mellékes.)
Szóval kevés a mély. Miért kevés a mély?
Azért mert lehúztuk a többi hsz. szintjére 75dB-re mert azt mondták, hogy az lesz nekünk jó, mert az egyenes a jó!
Cserélhetjük nagyobbra, és nagyobbra, aztán meg vehetjük egyre inkább vissza a teljesítményt, és még mindíg nem tetszik.
Ugyanott vagyunk mint korábban. Kell nekünk az vízszintes válasz?!
Döntse el mindenki maga.
Utóbbi kérdés egyéni preferencia, értem, de az hogy miért kell visszavenni a szub teljesítményéből,( tudom a választ, mert túl lett méretezve), na arra szeretnék választ kapni, hogy akkor miért csinálják itt oly sokan.
-
alphamooncam
őstag
válasz
gab1ka #166709 üzenetére
"Én is szeretem ha van némi érzete a subnak, de nálam a harmad hangerő is sok volt,... max hangerőt meg nem is mertem még csak kipróbálni sem."
Kérlek ne vedd magadra, nem bántásból mondom, csak láttam a tendenciát, hogy milyen wattszámokról számoltok be, amikor elújságoljátok, hogy milyen új szubládát vettetek, én meg csak csendben hüledeztem, és nem értem, hogy mi értelme van a kelleténél többszörös teljesítményt rendszerbe illeszteni, amikor negyedére-harmadára veszitek azonnal vissza a hangerőt a szubon, arról nem is beszélve, hogy még dinamikát is vesztetek. Ez az én fogalmaim szerint netto pénzkidobás.
Aláírásomban, lévő csöves erősítő 2x12watt. Megfelelő hangsugárzóval nem lehet megmaradni egy kisebb helyiségben mellette, olyan hangnyomást produkál. Amikor "normális" hangszinten zenél az ember kb. 1, azaz 1watt a kimenő teljesítménye.Szerintem sokan nem tudják, mire elég az 1 watt, szóval elég nagy a kontraszt az 1 és az 1000watt között, már ha érted mire gondolok.
"Amúgy neked lehet hogy épp az ilyen Denon féle DynamicEQ jönne be, az hangerőszint szerint igyekszik tartani némi egyensúlyt."
Ha jobban ismernél, tudhatnád, hogy ennél én sokkal konzervatívabb vagyok,finoman szólva nem tartom jó dolognak realtime belenyúlni a hangba, mert az ritka kivétellel (!!!) elcseszi a hangot. -
alphamooncam
őstag
válasz
gab1ka #166706 üzenetére
"Ez 75 decibellen ennyi?"
Igen. Értettem a kérdést, elsőre is. Sztereózással ellentétben a házimozinál "basshead" vagyok ezek szerint, és a kis 200Wattos erősítőm kiszolgálja az ízlésemet.
"Nem kevés csillagnak kell együtt állnia szerintem hogy egy csutkára tekert sub éppen illeszkedjen egy rendszerbe,... "
Ezt az 1000W ( márha tényleg nem marketing szöveg az a sok nulla ) meg hasonlókat gondolom aránytalanul soknak egy HÁZImozihoz, arról nem is beszélve hogy az is az előnye, ha valaki szettet vesz, hogy készen kapja az illeszkedést, a mérnökök már így tervezték.
"...nálad ráadásul nem is le, hanem még rá is tesz az AVR"
Amint láttad azt a kb. 10dB-es kiemelést -a többihez képest- a szub tartományban én állítottam be, mert büntetlenül megtehetettem. ( Ami egyébként csak +2dB, a többi vágás... )
Dorian
nagyúr
"Az nem releváns érv, hogy egy kommersz kereskedelmi szett teljesítmény-aránya milyen.
Amúgy az LFE jeled +2dB-en van azzal együtt, hogy a szub maxra csavarva, ez eleve necces lehet."Viszont azt meg nem látod, hogy ez előerősítőn meg sosem tekertem -10dB nél feljebb, mert minek.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Haditechnika, harcászat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- E-roller topik
- Stellar Blade
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- További aktív témák...
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BANKMENTES részletfizetés Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest