- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
I'am Dony
őstag
válasz
VoidXs #190247 üzenetére
Ez megint egy szokásos, gyerekes hazugság. Szó nem volt arról, ki ismeri vagy nem ismeri a savanyúság mérését. A saját agyad szerint szűrted le megint a lényeget... akit érdekel, majd visszaolvassa az előzményt. Egy példát hoztam anno neked úgy, hogy Te is megértsd. Csak nem sikerült feldolgoznod. Igy kódoltad.
A késleltetés... az, hogy egy kérdésedre megkapod a helyes választ, nem azt jelenti, hogy Te tanítod b@szod. Nem Te forgatod a földet...
De sztem hagyjuk. Ne reagálj. Nem kell.
-
I'am Dony
őstag
válasz
VoidXs #190242 üzenetére
Kurvára nem emlékeztettél semmire, az egyetlen helyes és lehetséges választ tőlem kaptad, uh keversz valakivel. Én viszont tudlak emlekeztetni a röhejes PB4000 összesonlításodra a hitvány kis kedcenceddel. De tehetsz egy szivességet... ne reagálj a irásaimra. Sztem ki kellene próbálnod.
-
I'am Dony
őstag
-
mimic1979
aktív tag
válasz
VoidXs #190228 üzenetére
A lapos (dirac default) görbét csak referenciaként mentettem. Minden "hangfalcsoporthoz" betöltöttem a Storm görbét.... Szól, szól de ár-érték arányban nem érzem hogy ez így jó... Tudom hogy nem high-end kategória, de talán egy kicsit többet is teljesíthetne. Már nem tudom hogy mihez nyúljak..Már-már azon vagyok hogy felszámolom az egészet, és veszek egy Soundbar-t mert a TV (LG G4) hangjától minden jobb.
-
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #190214 üzenetére
Számomra új a téma.
"csak otthonra kicsit minek"
Hangfal esetén miért ne?
A direkt sugárzásnak csak előnyeit látom/olvasom - kevesebb káros reflexió, pontosabb tranziensek, hangzás.........
Persze ha 10-en ezer eurós kategóriában érhető el és arra gondolsz, hogy felesleges, mert a fejlett szobakalibrációkkal sok mindent meg lehet oldani, azt megértem.
Csak érdekességként írtam, hogy jó dolognak tűnik. -
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #190209 üzenetére
Ugye ez csak fikció a részemről, nincs 15Hz-et tudó HSU-m........
Fikció alapján nem szánnám egyik-másik subot egy szűk tartomány használatára sem. Egyszerűen csak az erősebb sub mehetne egészen alulra is (és ha szerencsém van az egyedül pont jó a halg poziban - majd kiderül), de ettől kímélve a gyengébb sub csak egy picit, pl 10-15Hz-el felette szólalhatna meg. Aztán ~25-30Hz-től felőlem muzsikálhat a kisebb sub is, ha annak mérésén az látható, hogy ez a tartomány már neki sem probléma 100-105dB-n.
Így is fenn áll a range átfedés? Lehet ebből valamilyen fázis probléma, mert az egyik sub-ot alul kicsit herélem? Ha igen, akkor DLBC ezt nem képes összehozni? Vagy ehhez már ART kellene?
Csak azért, mert az egyik sub-ot alul herélem egy célgörbével, attól még a közös tartományban egy dirac miért ne oldaná meg a közös tartomány "illesztését"?
Ez olyan drámai feladat, amit csak MSO-val és társaival (esetleg ART-vel) lehet megoldani? -
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #190206 üzenetére
Hát ha Diracban olyan görbét rajzolok, amit akarok és ehhez társulnak független sub kimenetek + DLBC, akkor gondolom megoldható, hogy egyik sub ilyen, másik sub olyan működési tartományban kapjon jelet (dupla sub-os dlbc beállítást még nem csináltam), aztán persze ehhez kellene még egy olyan szerencse is, amit fentebb írtam. A helyiség korlátait tervek alapján látom, jelenleg csak tervezési fázis van szóval egyenlőre csak informálódok.
Amúgy pro mozi esetén talán te írtad, hogy ott van refi és zárt meg van "infra" sub és társai is kombinálva szóval biztos nem ördögtől való a gondolatmenet (különböző képességű sob-ok kombinálása). Na persze ott val nem egy DLBC-vel vagy miniDSP-vel oldják meg a működést
#190207BBéci:
Nincs velük tapasztalatom, de olvasottak alapján azt mondanám, hogy zene esetén más foci pl az F228 dobozok, mint az on wall sugárzók. Dedikált mozi lehet más tészta. Ott pl az említett lapos kivitelű Krix és társai a nagy érzékenységgel/sugárzó felülettel, nagyobb dinamikával lehet jobb flash mozin csak nekem nincs dedikált helyiségem, nem fogok 115dB-ken mozizni és a zene is egy elég fontos szemponttá vált. -
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #190197 üzenetére
Hangnyomási előnyök nem játszanak?
Mire gondolsz? hogy nem tudom majd 115dB-n csapatni, mert Arendal ott már kiköpi a tüdejét? Ez nem probléma. Most megnéztem, max 100 esetleg 105dB-s csúcsot mértem.
"És az erősebb subnak kell elől lenni, hiszen az fog szenvedni."
Na, de ezen a beszéltek szerint egy subsonics filter-el tudok segíteni és nem engedem rá a 20Hz-et, ha nagy hangnyomás a cél (van 6 slot ahová lehet feltöltögetni különböző beállításokat).
#190198-KP-: Mozin kívül a zene is fontos szempont. Nem tudom elképzelni, hogy az On wall hangsugárzók bármilyen téren is labdába tudnának a rúgni a Revelekkel szemben, ráadásul lehet az ART használhatósága is kérdésessé válna.
Kolosszális méretű médiaállvány?? Írtam már. Kell a hely a centernek is szóval a felső bútorlapot (100cm) nem lehet kisebbre venni. Van 4db polc, amiből kettő kicsit nagyobb (előfok - végfok) és kettő szűkebb (streamer - lejátszó - sallang). Nincs ebben semmi kolosszális. Ha csökkentem 3 polcra, akkor már a 1723 tuti nem fér be. Lábai 10x10cm. Ha ez 5x5 lenne, akkor oldalanként nyerek 5cm-t, de ennyi (nincs érdemi jelentősége).
#190200Gaming:
"Helyed van variálni...".
Nincs.
Jól látod, ott ablakok vannak (plusz radiátor, klíma) meg egy feleség - család, de ha nem lenne sem raknám ablakok elé. Az hozna más gondokat is. Kanapé nappali közepén az útban lenne, nem lenne jól átjárható, márpedig innen nyílik 3db háló és egy fürdő is továbbá a surroundok elhelyezése is rossz lenne. Így ugrana az is, hogy átlósan hátul is elhelyezzek egy sub-ot (na ez nem kötelező, de előny lehet)......
#190201I'am Dony:
Igen, kompromisszumokkal jár a helyiség. Dupla sub-os modellezést majd megpróbálom megcsinálni (kell hozzá vennem egy hosszabb XLR-t). -
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #190185 üzenetére
Meglássuk mit ír majd a gyártó. Klipsch-et nem erőltetném.
#190186I'am Dony:
Igen, jónak tűnik.
A közelség miatt azt feltételezném, hogy jó lenne az átvitel, de majd megpróbálom lemodellezni, mérni.
Kertes a kégli, lehet hajtani, de kizártnak tartom, hogy 110-115dB-eken moziznék. Talán 100dB körül lehet (majd megmérem) és 100dB környékén még a 1961 1V is elég jól működik.
Ez csak egy kósza gondolat a részemről, aztán kiderül, hogy egyáltalán lehetséges-e a beszerzése megfizethető áron.
Amúgy valamilyen felüláterszető szűrővel nem lehet megoldani, hogy pl a 1961 1V 25-30Hz alatt ne akarjon dolgozni? Pl az Arendal beállításaiban, vagy Dirac-ban (DLBC-ben) vagy PEQ fájlokkal? Persze ez csak akkor lehetne megoldás, ha a kanapé mögötti sub-nál rendben van a legalsó tartomány is. 1 kanapé lesz, nem kell több üléssort lefedjen.
#190187-KP-: Megvan mindkettő, vagyis a 1961 és a 1723 is. Előre kerülne a kisebb 1961 1V és hátulra a nagyobb sub. Ennek egyszerű oka van. A fronton pl nem férne el a HSU a magasság miatt. A 1723-at még éppen be lehetne préselni előre, de valójában ez is elmarad a HSU-tól.
270cm lesz a front. Ide kell beférjen minden. Az állvány fedlapja nem tud kisebb lenni, hogy a HSU elférjen mellette, mert kell ennyi hely (100cm) a centernek [kép] . -
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #190162 üzenetére
"Azért AI-t szakértőnek nevezni nagyon merész dolog,.."
Saját magát nevezte szakértőnek, én mindössze bemásoltam az inkriminált részeket, ha szükséges igazolásul a rendelkezésére bocsátom az egészet bárkinek, akit érdekel.Más.
Amikor már azt érzem, hogy valaki kiforgatni készül a hozzászólásom, paranoid módba váltok, és akkor keletkeznek a hosszú és unalmas (pl.csonkolás nélküli) idézetek, hogy később ha szükségessé válik, megvédhessem magam.
Többek között, ill. pontosan azért tartok bizonyos távolságot az AI-tól, és nem sajátként adom elő a szerzeményt, hanem megjelölöm a forrást, ha szükségesnek érzem karakterre pontosan beollózva, bemásolva a válaszokat, ugyanakkor rábízva az olvasóra, hogy azt mennyire tartja hitelesnek.
Mindemellett nem lehet eltagadni az AI hasznosságát abból a szempontból, hogy mi sem egyszerűbb feltenni egy helyen a kérdést, mint akár fáradtságos félórákat-órákat eltölteni egy kutatással, elemzéssel, összegzéssel...
-
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #190149 üzenetére
Vannak hitetlen "Tamások", akik feltételeznek valamit/akármit, aztán jött a szemrehányás, hogy nem voltam elég alapos.
Szemléltetni kellett, hogy az aki ezt a szememre vetette, saját maga sem volt elég alapos. Ezért.
... és igen kiemeltem a lényeget, mert nekem is sokkknak tűnt!
-
I'am Dony
őstag
válasz
VoidXs #189935 üzenetére
Azt kell látni, hogy előtétfal nélküli szobában, nem beépített hangsugárzókkal, egyéb bútorokkal, polcokkal stb. a legtöbb helyen használhatatlan. A két sarok között jellemzően ott tanyázik a két front hangsugzárzó, a média bútor rajta a centerrel, TV-vel vagy a falra szerelten a térbe beugróan szintén. Annyi fizikai akadály van a front falon annak síkjával párhuzamosan, amik egyéb visszaverő felületként működnek, hogy az elv elbukik. Van az elmélet és a gyakorlat. Utóbbi itt is felülírja az előbbit. Ezzel szemben a valódi elnyelő eszközök, bár rohadt drágák - elenyésző mértékben - segítenek, a szubtartomány felsőbb régióiban.
-
Quetz
őstag
válasz
VoidXs #189939 üzenetére
A szivacs csapdák alacsony hatásfokuak, mert a basszus frekvenciát nem tudod elnyeletni. Ahhoz több méternyi széles elnyelő kéne, vahahol a szoba közepén. Ha megnézel egy profi céget, akkor minden megoldásuk membrán/rezonátor technológián alapul.
https://www.rpgacoustic.com/product-listings/ -
skippper
senior tag
válasz
VoidXs #189876 üzenetére
Ez mondjuk felvet bennem egy érdekes kérdéskört. Volt egy jól megszokott target curveöm, amit még az egyetem alatt lőttem be magamnak. Mostanában valahogy úgy éreztem, hogy eltűnt sok számból az a "csilingelés" amire emlékeztem. Lehetséges, hogy érdemes volna kompenzálnom a romló hallásomat target curve szinten? Van erre szakirodalom?
Avagy konyhanyelven - amikor masterelnek és azt mondja a hangmérnök, hogy "Te Józsi, ez a csilingelés legyen 15kHz és csillió decibel", akkor ő hány éves ember milyen hallására céloz?
-
Gaming
csendes tag
válasz
VoidXs #189882 üzenetére
Most a lent linkelt teszttel 14.500ig oké vagyok - 55Dbs hangerő mellett.
Az viszont nagyon érdekes, hogy ugyanezen feltöltő [link] 3000-20.000 tesztjénél 12.500 után semmit nem hallok ugyanúgy - 55Db mellett.No, de nem offolok. Nekem érdekes ez a téma is, ha már milliókat ölünk valamibe amit javarészt a fülünkkel/hallásunkkal érzékelünk. Srry
-
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #189831 üzenetére
egyenletes átfutás / mélynél zeng a szoba,......... / DI?
miért jó az atmost magasan vágni?
Nem igazán értem, hogy mikre gondolsz.
#189826VoidXs:
"Aquamanben egészen 1 Hz-ig lemegy az Atmos rész"
Az durva. Nekem az volt meg, hogy ~100Hz alatt nincs atmos sáv, ami amúgy teljesen logikusnak is tűnik, ha figyelembe vesszük az atmos sugárzók milyenségét.
#189832-KP-: Revel esetén ezt nem tudom megoldani. Még csak az sincs, hogy a puding próbája az evés. Revel 8"-os szóval ha kivágom a kartont aztán úgy érzem, hogy nem oké, akkor az szívás.
Ilyeneket néztem még [link] [link] [link] [link] , de valamiért a 3 utas Tannoy [link] a szimpatikus, ha már nem Revel csak azzal oldal irányba ugyan úgy megvan a 30-40 fok szóval lehet szinte semmit nem nyernék vele, pedig azt jó áron be lehetne szerezni. -
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #189826 üzenetére
Csak ugye minden hangszórónak van valamilyen tengelyen kívüli válasza (nem olyan, mint egy micro antenna ahol 1 fok -30dBm) plusz a helyiség miatt ott a reflexió, így elkerülhetetlen a visszhang....... vagyis infóm szerint pont ezért az a jó, ha ez a h/v szórás minél nagyobb, jobb, elérve így a nagyobb, pontosabb teret.
ASR:
"......One might argue that there is no need for good behavior at such an extreme angle since no one is going to listening to these speakers at nearly a right angle relative to their forward direction. However, the response to that is much of the sound we hear from a speaker isn’t direct sound from the speaker itself but reflected sound from nearby surfaces. Even if the direct sound is perfect, the sound quality of a speaker can still be diminished if the off-axis response is poor. So having such a wide and well-controlled response is not just about having a broad area of coverage for listeners, it is about ensuring the reflected sound is as good as the direct sound. Another advantage of this is that it does away with the need for lots of acoustic treatments for the system to sound good. These speakers should sound great in the acoustic environment of any normal domestic room without acoustic treatments."Erin:
"The width of the soundstage of the F226Be is practically as wide as the room. With the understanding that the room’s sidewalls always act as additional point sources (sources of sound) themselves and can either help or hurt the sound, these speakers had no problem creating a soundstage as wide as 5 feet beyond their physical location while not marring the image/focus. Pay attention to the italicized. I notice many get so caught up in the width of soundstage they often forget to understand the tradeoffs of lesser speakers; speakers with poor directivity control where the reflections from the sidewalls are nowhere near the same sound that hits the sidewalls and reflected back to the listener, resulting in a hodgepodge of interfering sounds arriving at the listener’s ears. This results in a loss of focus of instruments placed on the soundstage, diffusion of a vocalist and ambiguity to the overall sound of the music you are listening. A well designed speaker with directivity control far off-axis helps not only provide a large sense of space in the soundstage but does so without detriment to the focus and imaging."De Amir is említi ezeket több esetben is.
#189827Gaming: Jó lehetne, ha esztétikailag ez elfogadható lenne számomra a nappaliban, de nem az. Álmenyóba lesz beépítve (valami). -
Gaming
csendes tag
válasz
VoidXs #189824 üzenetére
Jó az a doboz amit csinált, csak forgathatóvá kell tenni és akkor nincs gond az irányíthatósággal. Anno én sokat nézegettem tartókat, de vagy xarok voltak, vagy korlátozott állíthatóságú, milliókat kértek értük.
Végül egy Adam Audio Atmos studio építéséből loptam a sinrendszerért nélkülözve.
Erre rá mernék bízni akar 50 kilót is, minden irányban 360fokban állítható és talán még esztétikailag is megfelelő... Pláne, ha el is van rejtve.
https://kepkuldes.com/images/7caf1b13a2bffc6f83484164abf41d55.jpg
https://kepkuldes.com/images/2f5a64f10dd615785196e31cd19455c3.jpg -
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #189824 üzenetére
Köszönöm
csak sajnos aztán extrém idő hiányában nem folytatódott a helyiség átépítése, de jelenleg úgy látom, hogy hamarosan lesz rá némi kapacitás és ezért a "fellángolás".
Na igen, kb 30-40 fokkal a tengelyen kívül lennék csak úgy voltam vele, hogy a Revel horizontálisan és jellemzően vertikálisan is elég jó. Igaz ezeket jól megtervezett állványos vagy álló hangfal esetén láttam...na meg amúgy is az LCR is Revel.A C283 ha dobozba kerülne, akkor az síkolna a menyóval (a surround-nak készült a 30 fokban "döntött" refis doboz, mert az falra/falba fog menni) szóval azzal e tekintetben nem nyernék, de tetszik, hogy 50-60Hz nem probléma neki. Vagyis kis teszt szerűségben ez van. Mondjuk atmos hangsáv ha jól tudom ~100Hz-ig van keverve (ez igaz?) szóval ha nem vesszük figyelembe az extrém ART elképzelést
, akkor talán nincs jelentősége.
Tannoy ezen téren amúgy elég "sovány": Frequency response 100 Hz – 20 kHz (±3 dB) / Frequency response 60 Hz – 20 kHz (-10 dB)
Elég ez?Tannoy esetén oldal irányba szintén lenne ~30 fok (ugye négyzet alakú és a helyiség egy nappali), de ha nem tévedek, akkor ez kevésbé probléma. Nem tudom mennyit nyernék ezzel az egésszel csak megy az ötletelés ésszerű kereteken belül. Persze ha pénz-ékszer szó szerint nem számítana, akkor szívesen vennék ilyen [link] Perlisten hangszórókat csak hát ebből 4db ~3.5M
-
VoidXs
nagyúr
válasz
VoidXs #189814 üzenetére
Minél tovább nézem ezt a standardet, annál átkozottabb:
Tehát: mérsz simán akár REW-ben, ami ugye FFT, vagyis definíció szerint RMS. Majd úgy átlagolsz, hogy ha az átlagolás miatt megemelkedne több, mint 3 dB-t, akkor azt mondod, hogy ott megállsz, nem mutatsz az átlagnál 3 dB-vel nagyobbat. Ezt követően energia térben átlagolsz, ez a 4-es és 7-es képlet. Ez se rejt magában RMS-peak konverziót, hiszen 10*log10(10^(x/10) = x. Mindezek után kivonsz az eredményből 10-et. Ez hülyeségnek hangozhat, amíg nem konvertálod át feszültségbe, ugyanis nagyjából egy harmadolást jelent. Pont 3 sávot adunk össze, tehát kb 10 dB-vel nagyobb számot kapunk, mint amit kellene, így ez egy harmadik átlagolás.
A CEA lényegében egy simított REW mérés, és ez tökéletesen egybevág azzal, ahogy az AH csinálja: 3 dB lépésekkel (ez is szabvány) simán lépkednek felfelé, és egy ábrára teszik. Ennél jobban nem kell túlgondolni, a túl hosszan ecsetelt simítás igazából meg se történik, hiszen a CEA2010 harmadsávos, míg az AH vagy akár Erin mérései folytonosak.
-
-KP-
addikt
válasz
VoidXs #189806 üzenetére
Próbálom értelmezni mit írtál, de lehet én értek félre valamit. Azt mondtad hogy "SVS sealed mode", és "tudva mennyi JBL-t lehet venni az SVS árán". Ha megnézem, valóban sokat. 207k muzikernél az LSR310s darabja. PB4000 már nincs, helyette van PB5000. 1.400.000 forintos áron. Ebből 7 JBL-t lehet venni. Ha veszel egy 8.-at abból kijön 4 darab dupla stack már. Vagy két 4-es stack. Nyilván eléggé életszerűtlen példa, és kötve hiszem, hogy ezt bárki megcsinálja.
Ellenben nem szabad elfelejteni, hogy az Audioholicsnál a Cea2010 mérésnél 2 méter RMS-t adnak meg. Nem 1 méter peak SPL-t.
"Our measurements have been referenced to 2-meter RMS, which is 9 dB down from the standard requirement for the measurements to be shown at 1-meter peak. However most publicly available CEA-2010 measurements are shown at 2-meter RMS, so we followed that convention."
Ha pedig megnézzük az LSR310s-re a JBL max. 113dB peak spl-t ír és nem adják meg milyen frekvencián.... 9dB-t levonva ebből 104-nél vagyunk. Még mindig ismeretlen frekvencián. Szóval sehogy nem látom, hogy nyomna le akár csak 1 darab lsr310s egy pb4000-et bármilyen módban. Nyilván ha mondjuk veszek 4 darab JBL-t, az már egy igen ütős kombó lenne. De szerintem még úgy is max. 25-30hz-ig lenne egál, vagy nyomná le az SVS-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Apple Macbook Pro 14" (2024) - M4 - 16GB/512GB (mw2u3sl/a) Asztrofekete - Garancia - 18 Ciklus
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged