Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- iPhone topik
Aktív témák
-
Mankó
veterán
Ezzel a ramdisk dologgal én is szívtam már egyszer, de sosem jutottam egészen dűlőre vele. Másrészt Chrome-ot használok és lövésem nincs, hogy mit és honnan kellene áttenni a ramdisk-re. Illetve az sem elhanyagolható dolog, hogy milyen progit és milyen beállításokkal érdemes használni.
8 gb ramom van, abból 512-t elvesz az IGP, a többit lehetne értelmesebb dolgokra is használni, mint hogy a win 7 nyelje le az egészet. Nem játszok, csak alap szoftvereket használok + zene, film, net.Esetleg segíthetnél ramdisk ügyben.
Akár privibe is jöhet. 
-
balpis
őstag
válasz
üzenetére
én az Asrocktól letölthető RAM-disk programot használom csak. (talán XfastRAM, vagy mi a neve, lehet, elfut más alaplapon is)
Az nem törlődik, betölti indulásnál a korábbi tartalmat, a végén kikapcsoláskor meg lementi.
Persze ez egy pipa bakapcsolása egyszer a konfigutrálásnál. Persze, egy áramszünetnek nem örülne, gondolom. -
ETOM
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nah megcsináltam mindent. Am nem fagyott amióta újra raktam és HDD sentinel is simán lefutott többször is. lehet os gebasz volt

Unatkoztam és megnéztem melyik a jobb az AMD AHCI vagy a win7 alap drivere nálam:

[link]
Még1x lefutattam az első két tesztet és akkor már írásban is hozta a sebességet. Az AHCI jobbnak tünik. -
törölt tag
válasz
balpis
üzenetére
Na most az a helyzet, hogy ezt pont nem érzem. Amire viszont érzékeny vagyok, hogy a böngésző pikk pakk induljon amint lenyomtam az egér gombját. Ez pedig maradéktalanul teljesül.
Lehet ezért ?!: UPC- és az ADSL

Nyilván lehet, hogy picit ront a gyorsaságon ami a böngészési élményt érinti, de emberi érzékszervvel nem igen érhető tetten, másfelől viszont hatalmas előnye van az áthelyezésnek.
RAM Disket meg nem használok, körülményes, meg ugye kikapcsolás után törlődik sütistől mindenestől, akkor minek gyorsítótár ?

Kicsit olyan minthogy sokan mondták, hogy a lapozófájl áthelyezése SSD-nél ront a boot-időn. Megmértem előtte is, meg utána is. Nem rontott, tehát városi legenda.
Amin a Windows Temp áthelyezését illeti: előző postban gondolkodtam rajta, hogy írjam e, ugyanis nekem is át volt helyezve egy időben az SSD-ről, mondjuk úgy hogy egy félévig. Szerintem az újnál is át lesz.
-
Bodor
veterán
válasz
balpis
üzenetére
Nekem is ugyanezek a beállítások , annyival kiegészítve, hogy az egész firefox ramdiskről fut, a profil mappával, cache-val együtt, mert így azért gyorsabb, mint SSD-n.
Ramdisk-en a TEMP-el vigyázni kell, én fél napot elszórakoztam vele annak idején, amikor oda volt állítva a TEMP, és a photoshop telepítő ismeretlen hibával állandóan kilépett, míg rájöttem, hogy kevés neki az 1 GB TEMP a ramdisken. Persze, ez egy extrém eset, de nem árt tudni, illetve odafigyelni.
Szerintem érdemes nem csak a user temp-et áthelyezni, valahogy így.
-
balpis
őstag
válasz
üzenetére
"böngésző gyorsítótárakat" a HDD-re?! Épp attól tud lassú lenni a netezés....
Nálam RAM-disken van, aztán kikapcskor automatikusan menti az SSD-re (korábban HDD-re), bekapcsoláskor meg benyalja.
Ha van 4GB RAM, akkor már érdemes inkább abból lecsípni 1-200MB-t erre a célra, és akkor nem írkálja foloyamatosan a SSD-t sem, csak naponta egyszer.
Lehet, ezért sem igazán tűnt del az SSD-re váltás, mert a cache, tmp minden a RAM-ban van
-
törölt tag
Ja, hát én már például relatíve hosszú ideje csak a böngésző gyorsítótárakat és a lapozófájlt helyezem át HDD-re , a hiberfil.sys-t - mivel van UPS -, pedig kapcsolom ki .
Semmilyen szolgáltatást nem tiltok le. Töredezettség mentesíteni nem mentesítem nyilván az SSD-t de szolgáltatás szintjén nem tiltom le, mert nem indul el akkor a lemezkezelője a Win 7 -nek. Egyébként meg a Windows 7 töredezettségmentesítője kultúrált, nem foglalkozik az SSD-vel.
-
-
törölt tag
Chip-ben a júliusi számban van benne. Ismeri valaki ?

-
MageRG
addikt
Sziasztok.
Windows 7 SP1 64-bit költöztetésében kérném a segítségetek.Az eredeti vinyómon van 2 partició, C: Win7 rendszerpartició és D: Data, adatoknak.
Sajnos botor módon a D:-re áthelyeztem a Users könyvtárakat.
Ez működött is, amíg nem klónoztam a C:-t egy új SSD-re.
Amint beállítottam, hogy SSD-ről bootoljon a gép, jön a geb@sz.
Feláll a rendszer, eljutna a login képernyőig, de itt kómába esik, és nem listázza a felhasználókat, csak homokórázik.
Szerintem a fenti okosság miatt, mert nem találja a Users könyvtárakat.
Meg lehet úszni újratelepítés nélkül? -
törölt tag
Érdekes, hogy az SSD gyártók mennyire eltérő álláspontokat képviselnek, néha mind használat, mind frissítés terén. Pl ugye OCZ-nél elég érdekes, hogy AHCI-nélküli frissítést javasol. A Samsung meg lövi ki a szolgáltatásokat, ha úgy akarod... OCZ, megint csak ...
Amire kíváncsi vagyok, hogy ahogyan Hzoli87 kolléga HD Sentineles postjában is látszik:
Nála Samsung 830-nál kiírja a HD Sentinel, hogy mennyi adatot írt összesen - SSD függő - , szóval kíváncsi leszek, hogy Corsairnél is kiírja e. Kinsgtonnál csak a ki be kapcsolások számát írta.
-
törölt tag
Köszi, ha megy vissza graba, előtte pláne megkínálja az ember egy ilyesmivel

Corsair Force GT Firmware Update 5.02
Majdnem két hónapos a FW. Hátha ezzel küldik eleve...

Corsair Releases Firmware 5.02 for 4 SSD Series
de lehet van még elfekvőben a boltban pár régebbi darab... ameddig lehet kihagyom a frissítést, mert még a Kingstonnál sem lehet tudni, hogy belekötnek e.
Szervizben meg gondolom 2.5 k-ért csinálják mint alaplapi BIOS esetén... na meg egyébként is, majd pont rohangál az ember, amikor pár havonta van hozzájuk frissítés...
Amúgy komolyan Kingston-nál is voltak olyan dolgok FW Update Change log-ban, hogy az emberben égnek állt a haja...
Amúgy érdekes Corsairnél fórumon teszik közé, mint valami kínai karbantartó proginál a skineket

-
eszakas
őstag
Sziasztok!
Köszi a válaszokat!
-
ETOM
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
köszi probálkozom

-
Asanto
tag
Sziasztok.
Van egy 60 gb-os Buffalo ssd-m amit mostmár nem az op rendszernek használok. (Ocz Agility 3 120gb vette át a helyét). Első ssd-m volt és nem csináltam meg az ajánlott beállításokat (pl nem ahci módban volt...).
Mostmár mindent beállítottam az újon, a buffalot pedig leformáztam 16k-s clusterral (nem tudja a trimet, erre a verzióra ezt a metódust ajánlottátok a laggolás elkerüléséhez). Valamelyest javultak az értékek crystaldisknél.Érdemes rá játékokat tenni? Nem tudom melyik értékek számítanak. Talán 4k read? Elég az az érték hogy ne akadozzon?
Amúgy az Ocz sata2-vel ezt tudja nálam:
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Aha ilyesmire gondoltam még ja.

-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Igen, köszi, ez nekem újdonság volt. Ameddig nincs gond a HW-el addig megesik az ilyesmi

fagy53: így van

Szoktak ajánlani egy gári szoftvert arra az esetre, ha lassulna az SSD, Secure Erase, SSD Erase, OCZ-nél Intelnél van ilyen úgy tudom. Ami megpróbálja közel olyan állapotba hozni, mintha egy szűz meghajtó lenne. Nyilván az elhasználódást nem tudja teljesen helyrehozni, de sokak szerint segíthet. KIngstonnál van ilyesmi? Vagy esetleg olyan progi, mely gyártó független?
Szerk: csak mert mielőtt beraknám az A8N-SLI-be egy ilyennel lehet célszerű lenne karbantartani. Ugyanis elég sokat lassult.
-
fagy53
nagyúr
válasz
üzenetére
Nincsen köze a TRIM-nek az egyenletes elhasználódáshoz, ez a wear leveling funkció feladata és az FW része, a TRIM az OS-hez kötődik.
A HD Sentinel nehéz feladatot vállal amikor egy progival teszteli a merevlemezt és az SSD-t. Igaz ugyan, hogy mindkettő ugyanazon feladatra készült, de azt teljesen másképpen, más szervezéssel látják el, így képtelenség hibadetektálást ugyanazon programmal elvégezni. -
válasz
justo00
üzenetére
GoodSpeed hozzászólásaiban (pár hozzászólással ezelőtt) is látható kép a Hard Disk Sentinelről, ahol ki van írva, hogy mi a helyzet a TRIM-el, ezenkívül a számára adott linket is átolvashatod.
GoodSpeed #41372
Számtalanszor le lett már írva, de akkor számtalan+1-edszer: W7 alap IDE drivere támogatja a TRIM-et, azt kell használni. Bejegyzés végnél megtalálod, hogyan kell visszaállítani és egyből lesz TRIM SATA IDE módban is.
6 pontban összegyűjtve a nagyon gyakran felmerülő kérdések -
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Azt láttam is és tudomásul is vettem, hogy végül is nem az USB 2.0 szerényebb adatátviteli képessége miatt írja, a teljesítményre, hogy jó és 80%. Nincs AHCI - Nincs TRIM ezzel egyelőre kezdeni nem lehet semmit, viszont a cella hiba amit jelez a HD Sentinel az teljesen más dolog.
Szerk: TRIM nélkül csak mától ment a teszt ideje alatt, eddig végig a másik gépben volt. Ez a használhatatlan cella elég érdekes tehát, hogy aktív TRIM mellett - ahol ugye közel azonos mértékben használódnának el az állandó, és egyneletes adatmozgatás miatt - egyik másik cella ennyi idő alatt így elhullik.
justo00 - fentebbi képeken is látható, hogy kiírja a főablakban, hogy a TRIM aktív e.
Az SSD Life amúgy érdekes volt, mert az USB-s csatlakozás mellett is állította, hogy a TRIM aktív

-
justo00
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ok! Köszi!

A hds-en belül hol kell ellenőrizni?
-
-
Azt hittem egy zsír új meghajtóról van szó és a BIOS sem látja, nemhogy arra még telepíteni lehessen... Ha még van lelkierőd és kedved, na meg időd, akkor húzd újra a rendszert, de most [link]
Bár leírtam a bejegyzésben, de 2 dologra mindig felhívom külön a figyelmet, egyrészt hogy Chipset/INF drivert ne telepíts és nem kell külön AHCI driver sem elsőre. (Azt az AMD All in One telepítőt nehogy rászabadítsd a gépre)
Ezen felül telepítéskor adhatsz neki egy lassú formázást (le van írva a parancssoros módszernél hogyan kell)Ha megvagy a telepítéssel, akkor egy darabig minden egyéb driver nélkül használd egy ideig (gondolom egy nap többször is előjön a jelenség), aztán vagy előjön a probléma vagy nem, de ha a bejegyzésem szerint jársz el, akkor legalább számos hibaforrás kizárható és úgymond valóban "csak" az SSD lehet a ludas.
GoodSpeed #41365
Már javasolták: [link] -
justo00
tag
Sziasztok!
Egy OCZ Vertex 3 60gb ssd-nél szeretném leellenőrizni a trim-et és a hibernálást kikapcsolni cmd-ben de azt írja, hogy nincs elég jogosultságom.
Mit tegyek?
Előre is köszi mindenkinek!

-
törölt tag
Az SSD-s rendszer alaplapján 5 SATA port van, de csak 1-től 3- ig tud bootolni. Ezt nem emlékszem már, hogy megnéztem e a leírásában,de az tény, hogy gyakorlatban kipróbáltam, és csak 1-től 3 -ig bootolt

Ugyan ennyi SATA kábel is van benne, de ebből egy a házhoz van nőve - ESATA.
A többit ma megigazgattam, gondoltam, hogy átteszem a SATA-ről a kábelt...
Szerk: Képek alább, azt hiszem, megvan ...

Önteszt...
Most egy ilyen...
és... hoppá !!
Olvasásnál...
-
Az-X
őstag
Vettem egy Agility3 60Gb-os kütyüt az IBM X61s notimba. Szegénynek a winyója nagyon beteg volt már. Még nincs tapasztalatom ilyen téren, ezért megkérdezném, Win XP esetén továbbra is macerálni kell, hogy minden rendben legyen vele? Korábban volt erről egy írás... Trim beállítása stb...
-
-
ETOM
addikt
válasz
maross
üzenetére
ASROCK 970 Extreme4 1.90 BIOSal az alaplap AHCI-ba. Az a gáz, hogy megy az SSD, most raktam újra win7-t semmi gondot nem vettem észre.. csak van olyan dolog ami megakassza (oszt akkor jön a windowsnak annyi piros led vilgágit egyből mintha elszállna a kapcsolat az SSD-vel, de én nem értek ehhez) vagy én kajak nem vágom isten csapása ez a cucc.
Fire/SOUL/CD a legfrissebb FW van rajta valami 2.22 az a progi ami elözö hsz-be van 8év 8honapot ír 100% healt.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
No készültem elpakolni az SSD-t de a dobozában amikor megláttam a Notebook Upgrade KIT-et támadt egy ötletem...

64 GB-os Pendrive...
USB kapcsolaton keresztül is sok információt megtudhatunk, oké nincs bootolás, és FW frissítés, de most nem is ez a lényeg...
SSD Life Portable
A HArd Disk Sentinel kétszer jelzi ki a tálcán a hőmérsékletét, de semmi más rendellenesség nem látszik
A 80%-os teljesítmény az USB 2.0 miatt van.
S.M.A.R.T minden ok
Sehol egy adatátviteli hiba...
Ez az SSD egyáltalán nem úgy fest, mintha bármi baja lenne...
Ötletek? Ha nem SSD, akkor alaplap...
-
Megeresztettem pár telefont, hogy haverok(szervizesek) találkoztak-e mostanában ezzel a hibával, ketten igen és ezen a héten és az egyikük biztosan állította, hogy onnan lett rendelve, ahonnan Te is rendelted. Remélhetőleg maross is majd benéz a topikba, és megírja, hogy Ő honnan rendelte. Ha véletlenül szintén ugyanonnan, na akkor van gebasz, mert akkor van rá esély, hogy gyári hibás széria került be kis hazánkba...(Természetesen ez nem az adott WebShop hibája, ettől függetlenül ez senkinek nem jó.)
Ez a jelenség amúgy csereköteles. "Pár" dolgot lehetne tenni, mielőtt visszaküldöd, de a legegyszerűbb -már ha van rá lehetőséged- egy másik gépben kipróbálni, az alaplapra kötve. Ha ott is világít folyamatosan a piros led, akkor nem érdemes vele szenvedni. (pl FW frissítést semmi körülmény közt sem indítani, mert akkor arra lehet hivatkozni, hogy az cseszte el stb stb)
-
ETOM
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Innen vettem, ez szopat itt aztán gariztatni se tudom tuti visszaküldenék, hogy semmi baja.
Am első sata 3 portra kötöttem kábelt is cseréltem még akkor amikor csökkent kondicio aztán azóta megállt.
A merevlemez 9 alkalommal vizsgált meg gyanús adatszektorokat. A vizsgált terület hibátlannak minősült.
Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken.
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat.
Az SSD TRIM funkciója támogatva és engedélyezve az optimális teljesítményhez. -
-
ETOM
addikt
HDD sentinel rövid ön teszt. felénél megáll ssd zöld és piros is világit. OCZ 120. aztán innentől vége neki shut down.
-
törölt tag
válasz
Turbomann
üzenetére
Ja, hát SATA 2 van a fő gépben, és ugye még ilyen bővitőkártyát sem tudok beletenni mert mATX és az egyetlen erre alkalmas PCIe Express-ben a Leadtek Winfast PxDVR 3200 H van.
Igen, legközelebb nem mATX lesz a befutó, mert jó meg minden, de szívás van vele ha bővíteni kell.
Ma aludtam a dologra egyet. Megfordult a fejemben, hogy elküldöm a cuccot gariztatni, közben meg átállok HDD-re. A garanciáztatás heteket venne valószínűleg időbe, és kiderülhetne, hogy nem e véletlen az alaplapi SATA Port szívat. Ahhoz ,hogy ez teljes bizonyossággal kiderüljön az kellene, hogy HDD-t ugyanarra a kábelre, és portra , WIN-t rátenni, és pár hétig nézni van e valami. Bár Sentinel nem jelzett semmilyen átviteli problémát, és türelmem sem lenne megint ehhez, így végül megrendeltem ezt:
Corsair 60GB Force GT CSSD-F60GBGT-BK SSD meghajtó 3 év év gar.
Ezúttal háztól házig garanciával. Jövőhét előtt így sem lesz rendszerem azon a gépen. Ha megjön, és jó az SSD hetekig, akkor majd elküldöm a másikat garanciáztatni. Ráér, mivel 3 év garancia van rá, és még a felénél sem járok...
Egyelőre nem vettem bővítőkártyát a kisebbik gépbe. Bár kicsit vicces, hogy a 8 éves lapon lesz USB 3.0+ SATA III, a lényegesen újabb gépben, meg SATA III-as SSD SATA II-es porton

Mankó : Sajnos ez így van. Corsair-nél van kritikus fontosságú firmware frissítés Force GT szériánál? Mert ha egy mód van rá kihagynám... ugyanis KIngstonnál is megvan az a félelmem, hogy belekötnek hogy újabb Firmware van rajta mint ami a címkéjén, és nem a szerviz végezte hanem én. Mert, ugye ismerős az, hogy alaplapoknál is ebbe szoktak belekötni?
-
hoolla
aktív tag
Üdv!
Vettem végül 2 darab 128 gb-os samsung 830-as ssd-t. Az a problémám akadt, hogy rádugtam őket az alaplapom gsata portjaira ( marvell) majd beállítottam mindent ahogy kell a biosban meg a raid menüben. Azt írja minden rendben, majd belépek a windowsba, és nem látom a létrehozott 256gb-os partíciót. Mi lehet a gond? Tudnátok segíteni? A rendszer az 2 db 64gb-os crucial m4-n van, azzal minden rendben volt.
Köszönöm!
-
WiZARD
veterán
van valakinek tapasztalat/tipp, hogy mit érdemesebb venni, melyik a jobb/gyorsabb/megbízhatóbb Samsung 830 vagy Micron C400?
(256 gigás) -
válasz
applause
üzenetére
Akkor ilyen Sony "Oriza Triznyák" Vaio tulajdonos lehetsz, a butított BIOS-ával. Gondolom akkor a SATA3 sincs(chipset támogatná), csak SATA2 stb.
Eszközkezelőben az IDE ATA/ATAPI vezérlőket nézd meg, illetve -ha van- akkor a Tárolóeszközöket, hogy ott milyen driverek tanyáznak.
Privbe dobj róla képet, érdekel a dolog, mert bár ilyen butított BIOS-al volt már dolgom, de nem kellett RAID driver-t telepíteni, AHCI-ben és ez által AHCI driverek települtek.
(Feltételezem, hogy a BIOS-ban a RAID beállítás opció inaktív, ezért nem lehet állítani sem)Szóval megköszönném, ha privben dobnál képeket.

-
applause
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
"Mivel csak 1 SSD van a gépben a RAID csak a bios beállításban van, így működik a TRIM."
Ezt ugye Hard Disk Sentinel-el ellenőrizted
Kedvedért feltelepítettem és ezt írja:
Az SSD TRIM funkciója támogatva és engedélyezve az optimális teljesítményhez. -
applause
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
A vaio esetében ezt honnan vetted. A biosban nem lehet állítani a HDD vezérlőt. Beállításként a RAID van és ezt nem lehet módosítani.
-
válasz
applause
üzenetére
A szóban forgó Sony Vaio esetében az alapértelmezett beállítás az AHCI, mindez úgy, hogy nincs külön ilyen opció a BIOS-ban(Ezt a kütyüt IDE módba nem is lehetne állítani amúgy). Az AHCI üzemmódot csak felülbírálni lehet azzal, ha a RAID-et engedélyezed. Ha a RAID le van tiltva, akkor AHCI üzemmód lesz. Szóval azzal, hogy a RAID-et engedélyezted, Te magad "tiltottad le" az AHCI üzemmódot.
"Mivel csak 1 SSD van a gépben a RAID csak a bios beállításban van, így működik a TRIM."
Ezt ugye Hard Disk Sentinel-el ellenőrizted?UI: A Toshiba-n is van AHCI, csak nem úgy nevezik. Compatible és Enhanced(esetleg Advanced) üzemmód állítható, előbbi a SATA IDE üzemmód, míg utóbbi a SATA AHCI üzemmód megfelelője.
-
applause
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Sony Vaio-ról beszéltem, itt csak RAID van fixálva a biosban, hogy miért az csak a Sony tudja.
Ha W7 van a gépen akkor miért variálnám a drivert.Mivel csak 1 SSD van a gépben a RAID csak a bios beállításban van, így működik a TRIM.
-
DeFranco
nagyúr
Sziasztok!
Úgy néz ki, lassan lehetőségem lesz SSD-t vásárolni. Egy 128-as Samu 830-ast néztem ki magamnak. Most épp annak járok utána, hogy beüzemeléskor mit és hogyan kell csinálni. Erre van-e más (esetleg jobb, vagy aktuálisabb) összfoglaló Gaabaa cikkénél, ami az első hozzászólásban említve van? Kell-e még valamire esetleg figyelni?
-
válasz
applause
üzenetére
"Esetemben én nem tudom állítani a sata vezérlőt a biosban RAID van beállítva, ennek ellenére minden működik, hozza a sebességi mutatókat."
Milyen gépről/alaplapról is van szó? (Mert az adatlapodon szereplő 2 lapos támogatják az AHCI-t)"A TRIM-hez sem kell AHCI."
Alapvetően ez igaz, de csak abban az esetben, ha ha a W7 IDE driver-t használod, egyébként nem.Így, RAID-ben nézted, hogy működik-e a TRIM?

-
Mankó
veterán
Általánosságban írtam, az ssd állapotát nem befolyásolhatja, de a rendszer indítási folyamatában, igen bekavarhat. Én ezért is szoktam telepítés előtt egy létező rendszer alatt megformázni az ssd-t. Így nincs 100 mb-s partíció, se kavarás vele. Használtam vele is, nélküle is a rendszert, nem nagyon láttam előnyét.
-
-
applause
aktív tag
Saját véleményemet mondom el.
Az, hogy a sata vezérlő mire van állítva (IDE, AHCI, RAID) nem befolyásolja az ssd működését, illetve bizonyos funkciók nem érhetők el. Az AHCI beállítással hotplug(forró menet közbeni leválasztás) működik, továbbá NCQ (ez igazából nem kell az SSD-nek) és a firmware-t így lehet csak frissíteni. A TRIM-hez sem kell AHCI.
Esetemben én nem tudom állítani a sata vezérlőt a biosban RAID van beállítva, ennek ellenére minden működik, hozza a sebességi mutatókat. -
maross
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Hiaba csak zold led vilagit, akarmilyen sata portra vagy masik gepre teszem, nem ismeri fel egyik sem, akar ide, akar ahci. Az esata-ra figyelek legkozelebb.
-
törölt tag
Ezek közül:
Corsair 60GB Force CSSD-F60GB3A-BK SSD meghajtó 19 k
Corsair 60GB CSSD-F60GB3-BK SSD meghajtó 21 K
Corsair 60GB Force GT CSSD-F60GBGT-BK SSD meghajtó 22 K
Melyikkel mik a tapasztalatok? Olvastam itt a fórumon, hogy sok szó esik a harmadikról, de a másik kettőnek is elég impozáns eredményei vannak.
Kis gépbe meg vennék egy ilyet : USB 3.0 / SATA 3 kártya 2xSATA + 2xUSB ASUS U3S6 PCI-e
Aztán amikor megérkezik Gar-ból a Kingston, akkor menne abba...
-
törölt tag
Olvastam egy helyen, hogy azoknál az alaplapoknál amelyek nem támogatják az AHCI-t, lehet egy ilyen megoldás:
Na most erre vajon zökkenőmentesen rálehetne installálni egy SSD-t Win 7-el AHCI-vel? Mert ugye mégiscsak egy bővítőkártyán keresztül megy a SATA, plusz az ACHI beállítása is körülményesebb lehet.
-
Az adatlapodon szereplő deszkán biztosan nem. Nem úgy kell érteni, amit írtam, hogy minden alaplapon, amin SATA3_1 feliratú port található.
Szerencsére ritkán lehet belefutni, de akkor tipikusan Asrock/Asus deszkáknál, ami ilyen osztott esata port van (ha a hátlapra csatlakoztatsz esata meghajtót, akkor az alaplapi sata port nem működik), de itt sem az összes esetén. -
jeni
félisten
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
nálam a sata III port 0 csatiban az SSD van.és a sata III 1-s portban a Pioneer BD-206 van rácsatlakoztatva. Így a optikai lejátszónak nem lesz valami káros hatása erre nézve,vagy ez csak és csak a SSD-re vonatkozik?
a HDD-k a sta II port-ra vannak kötve és a többi optikai meghajtók. -
válasz
maross
üzenetére
Az biztató, ha a piros nem világít folyamatosan avagy nem szabályos ütemben villog.
Ha most olybá tűnik, hogy "elkussolt" a piros led, akkor nem feltétlen van szükség a Secure Erase-re, de ha ezt választod, akkor kötelezően AHCI üzemmódba kell állítani a BIOS-t (és a SATA Controllereket Enhanced módba)"az esata-s dologrol merre lehet olvasni valamit? Valoban a feher portban volt elsore."
Honlapon, meg a manual-ban is, a lényeget már vazzz be is írta.
Hozzáteszem, ez nem user error, mert ez olyan infó, amit egy átlag usernek nem kell tudnia, itt az ASRock(meg általában Asus deszkák) a hunyók, azokat kellene jól potrohon billenteni.
2 fehér SATA3-as port van, a SATA3_0 feliratúra kösd az SSD-t vagy a legalacsonyabb sorszámú kék SATA2-es portra, csak ne a SATA3_1-reTelepítés előtt: [link]
UI: Ha a telepítéskor ismét valamilyen hibát tapasztalsz, akkor nem is érdemes foglalkozni vele, vidd vissza és cseréltesd és értelem szerűen az új SSD-t nem megint arra a portra kötni.
(Konkrétan arra portra semmi ne legyen kötve) -
Mankó
veterán
válasz
maross
üzenetére
Vidd vissza hibás! Ezt meg ki ne találjátok már, hogy az ide mód vágta tönkre, legalább 10x telepítettem rendszert a sajátomra ide módban. A 100mb-s partíció sem kavarhat be,főleg hogy a bios sem látja. Egyszerűen gyári hibás. Vissza kell vinni gariba, vagy élni a 8 napon belüli üzlettől való el állással.
-
vazzz
őstag
válasz
maross
üzenetére
Asrock P67 Pro3
"- 2 x SATA3 6.0 Gb/s connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 10, RAID 5 and Intel® Rapid Storage), NCQ, AHCI and "Hot Plug" functions (SATA3_1 connector is shared with eSATA3 port)" -
troland26
őstag
jelezném ..nekem fölment a win7 problémamentesen ..achi módban telepítve ..hétvégére akartam hagyni a telepítést , de kedves fórumtársak beparáztattak
. Agility3 120GB asus m4a88td-v evo/usb3b@sszus a nagy kapkodásban 32 bites win7-et telepítettem....
szedhetem le ..na nem baj majd hétvégén felrakom a 64 bitest ..., de legalább működik az ssd ... -
törölt tag
Ja nem, gond, sőt örülök neki, meg kell próbálni ugyanis kizárni,hogy mi lehet meg mi nem.
Azon filoztam, hogy most ez a sztori hetekre kiüti a nagyobbik gépemet

HDD-re nem akarok megint áttérni, Windows installálni stb...
Ha a kisebbik gépem ASUS A8N-SLI alaplapja nem csak a SATA II-t tudná, hanem az AHCI-t is akkor vennék egy másik SSD-t, ezt meg mikor visszajön az új csere darab, beraknám abba a gépbe... de így inkább nem.
A másik amin filózom, hogy felküldéskor hogy fog ez ott kiderülni? Felrak egy egy Windows megint valszeg 1 hétig megy... vagy nem tudom.
-
maross
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nem vilagit mar a piros, csak a zold. A piros amikor egett, nem villogott, hanem vilagitott folyamatosan.
"Linux Live CD-ről boot-olva Secure Erase-el letolod az SSD-t" <- es latni fogja, meg ugy is, hogy a biosnak koze nincs hozza?
szerk: az esata-s dologrol merre lehet olvasni valamit? Valoban a feher portban volt elsore.
-
válasz
maross
üzenetére
Ha a piros led villog az gond, viszont biztosan nem az IDE üzemmód volt a gond, inkább -ha tippelnem kellene- osztott sata portra(ami esata "is") sikerült elsőre rádugni a meghajtót, párosítva "remek" BIOS-al...
Szerk
Hamarabb is megnézhettem volna az adatlapod... Szóval, a korábbi felvetésem az már nem is tipp, hanem konkrétan az(volt) a gond. Sikerült a fehér, SATA3_1 feliratúra dugni elsőre...
Ha a piros led nem hagyja abba a folyamatos villogást, akkor 2 dolgot tehetsz
1. Visszaviszed és cserélteted (mélyen hallgatsz és értetlen, bús képet vágsz)
2. Linux Live CD-ről boot-olva Secure Erase-el letolod az SSD-t (kötelezően helyesen AHCI üzemmódba kell állítani a BIOS-t és a SATA3_1 feliratú portot elfelejteni)
Ha úgy sem javul meg, akkor 1. pont. -
jozsi252
veterán
válasz
Kolondrum
üzenetére
Milyen ssd-t topicba még mondtam is neki hogyha lehet akkor válasszon mást mert régebben is sok OCZ ssd-vel volt baj.. Most lehet hogy az IDE telepítéstől halt meg illetve omlott össze az egész rendszer, de lehet hogy kifogott őis egy rossz példányt.
Crucial Samsung ssd-k továbbra is nagyon jók.
-
vazzz
őstag
válasz
üzenetére
A telepítéskor rá volt dugva az alaplapra másik hdd is? Van úgy, hogy telepítéskor a 100mb-os partíciót, ami tartalmazza a rendszerindításhoz szükséges dolgokat, a hdd-re teszi a telepítő, nem az ssd-re, ezért ajánlott telepítéskor lehúzgálni a többi hdd-t. Ha nem húztad le, akkor lehetséges, hogy a hdd-vel van baj és nem az ssd a hunyó.
Aktív témák
- Ventilátorok 120/140mm és tápkábel modding kitűnő árakon!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Bitfenix Neos acél DeepCool 450W
- Dell Precision 5520 15,6" FHD, Xeon E3-1505M v5, 16GB RAM, Quadro 4GB VGA, SSD, jó akku, számla, gar
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- 174 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Akár privibe is jöhet. 
Szted AMD-t használjam elégé gyorsult azért nem?

. Agility3 120GB asus m4a88td-v evo/usb3
szedhetem le ..na nem baj majd hétvégén felrakom a 64 bitest ..., de legalább működik az ssd ...