- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Aktív témák
-
Neovenator
senior tag
-
Márton
nagyúr
-
cszn
őstag
Azért ez érdekes. De akkor ezek szerint a trim nem működik.
És mitől lassabb GC után? Nálam utána hozza az új korában mért eredményeket... Ja mer' most jöttem rá, hogy nálam sem működik a trim. Idáig azt hittem igen, igaz nem is nagyon törődtem vele eddig. Szóval hiába várom, hogy működjön, ha nem az ich9 vezérlőjét állítom át ahci-ra, hanem a jmicron esata/pata vezérlőjét.
Na jó legalább erre rájöttem, de a nagyobb baj, hogy a sima ich9-en nem is tudom átállítani ahci-ra sajnos. De van egy plusz sata csatlakozó a lapomon ami a jmicronra van kötve. Arra rákötöttem most az ssd-t és nem indul. Átállítottam már korábban a regeditben ez alapján a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci bejegyzés start értékét 0-ra, még amikor az ich9-re volt kötve az ssd. Akkor abban a tudatban voltam hogy ez így jó, és el is indult holott nem kellett volna neki. Így meg nem indul el hanem BSOD-t dob. Találtam még egy másik bejegyzést ami elvileg ide tartozik: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\pciide ennek a start értéke most nálam 0. A leírás alapján (ahci to ide átállítás) ahci esetén ennek 3-nak kéne lennie.
Szóval most nem nagyon értem mi van.
-
fLeSs
nagyúr
prefetch: nincs rá szükség, mert az SSD randomban gyors.
superfetch: dettó + még káros is lehet, mert a superfetch feljegyzi, hogy milyen progikat indítgacc el gyakran, mikor használod őket, szal loggol, lényegében feleslegesen a fenti dolog miatt.
egyébként egyik sem olyan nagyon lényeges.
a leglényegesebb a defrag kikapcsolása. -
cszn
őstag
Érdemes a SMART értéket figyelni. Én most vizsgálom hogy amit teszek a gépen mennyit irkál rá. Ezen 3 gigás nyomtatáson még mindig fenn vagyok akadva. Tudtam hogy sokat spollerez a windows, de hogy ennyit...
(#6857) proof88 SSD toolboxban néztem hogy mennyin áll nyomtatás előtt és után. Alapból windows\system32\spool\printers. Registryben lehet átállítani. hkey_local_machine\system\currencontrolset\control\print\printers\ és itt van a defaultspooldirectory.
-
modeller
aktív tag
"most belenéztem taskmanagerbe, hogy mi ír sokat "
Task managerben nem lehet megnézni, hogy melyik process mennyit irt a háttértárra. Amit I/O write bytes alatt látsz, abban benne van a hálózati forgalom is, ezért látszik durvának a hálózatot használó programok irása (chrome, remote desktop, messenger stb) de ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyit irt az SSD-re. (az is benne van, csak nem lehet szétválasztani a hálózati forgalomtól)
-
fagy53
nagyúr
Szűk három hónap alatt 1TB az összes és 12 GB/nap írásmennyiségem a HD Sentinel szerint. Az utóbbi időben sokat csökkent, mert jóval kevesebb a teszt és közeledik a normál használathoz. Semmi állapotromlást nem tapasztalok és egyetértek az utolsó bekezdéseddel, ilyen szemlélettel vettem meg én is ezt az SSD-t. Azzal kiegészíteném, hogy nem éri meg a leggyorsabbra hajtani,mert egyrészt nem érezhető a mindennapokban az SSD-k közötti különbség, soha nem érzi meg a tulaj, hogy jóval több pénzért arányosan nagyobb használati értékkel bíró eszközt vett, másrészt meg olyan gyors az erkölcsi amortizáció, hogy a kiadott pénz egy részét mintha a - csatornába dobtuk volna - érzés uralkodik el rajtunk a vásárlásnál.
-
fLeSs
nagyúr
nekem is kb. ez a véleményem.
én febr. végén vettem az SSD-t, szal három hónap alatt jött össze az 1387 GB, de ebből kb. 400 GB tesztelgetésre ment el 2 nap alatt (az egyik cikkemhez), szal kb. 1 TB három hónap alatt a valós adatmennyiség, ez 90 napra levetítve kb. 11 GB/nap.
azt azért tudni kell, hogy a host writes-ban nincs benne a wear-leveling 1,1x-es szorzója, szal a valós írás elméletben a host writes 110%-a. -
Sárpac
nagyúr
Havonta egyszer érdemes azért defragot is nyomni.
Hiába trim nem trim ugyan úgy széttöredezhet az ssd is mint a winyó és mikor ilyen tesztet nyomatsz 1gb-os fájlnak egy csomó része az ssd más és más területeire eshet ami jelentősen befolyásolhatja a sebességet a teszt progi alatt. -
fLeSs
nagyúr
Futtasd le egyszer az Intel SSD Toolboxot és mérd újra.
Azzal helyre kell állnia. Ha helyreáll, akkor
1. vagy a TRIM vmiért nem müxik
2. vagy a wear-levelingnek nem volt ideje rendbehozni az SSD-t, ez ugye üresjáratban működik.
Ha NEM áll helyre, akkor csak arra tudok gondolni hogy nagyon teli van az SSD de gondolom nem ez a helyzet mert akkor írtad volna, szóval akkor nem tudom.szerk: érdekes, hogy csak a 64QD-s tesztnél van komoly különbség, nem fut vmi a háttérben?
-
ffodi
veterán
Ha jól látom 1-2 helyen kicsit "elcsúszott" a teszt. Mert pl, a V+ 64 gb-osnak nem 220/140mb/s az írás/olvasási teljesítménye, hanem 230/180mb/s a gyártó oldal szerint is, és a valóságban is, ami azért nagyon nem mindegy. Illetve a gyári oldal szerint a 30gb-os V series is tud TRIM-et. Jah, és a crystalmark is kicsit gyenge teljesítményt produkált, ráadásul 100mb-os mérettel teszteltek, és úgy teljesített a V+ 4k írás/olvasásban 9,3/18mb/s-et, ami elég sz@r, mert nekem ilyen SSD-m van, és min ~28/55 mb/s-et teljesít ebben a tesztben(crystalmark), emellett az egyéb írás/olvasási eredmények is kevesebbek(igaz nem sokkal) a tesztben mint nálam, és máskonál is, mert többen is linkeltek ilyen SSD-vel eredményeket.
-
Gorneck
legenda
Vmi nem lesz ott jó szvsz...ez egy leharcolt rendszer, bár a mostanival se lenne gyorsabb szvsz...
-
Mankó
veterán
Igen a P64 igéretes szériának igérkezik, de csak jobb lenne egy tulajtól hallani a pozitív és negatív tapasztalatokat, mint egy meglévő specifikáció alapján találgatni.
Az Intelről viszont vannak visszajelzések, nem is kevés, s akkor már olyan terméket kell választani, ami sokaknak bevállt. -
RedCat
senior tag
Remek. És ez a típus tudja ezt vagy hogyan tudom kideríteni? Azért kérdezem, mert nem szeretnék "ráköltözni", mindent átpakolni, beállítani, majd 3 hét múlva kiderül, hogy az egész nem jó így.
Létezik firmware frissítés ehhez a típushoz? Semmi érdemi infot nem találtam erről. -
Mankó
veterán
Na igen, 27.5ért akkor már best buy lenne a kis 40es. Trimmel meg főleg.
Na ennek utánajárok.
1 kérdés: Mennyire igaz az, hogy csak 60-70%-ra szabad teletenni a MLC-s SSD-ket. Mi van akkor ha pl csak 2gb marad szabadon. Akkora lassulás következik be, hogy elveszti az addigi sebességtöbbletét? -
WiZARD
addikt
na végül sikerült klónoznom úgy particiót, hogy eltolva maradjon
diskparral megcsináltam az eltolt particiót, vmi ghost bootcd-vel átmásoltam a létrehozott particiora, majd windows install lemezzel alkottam bootsectort.van bármi extra win beállítás, vagy akármi amit kell/érdemes csinálni?
defrag progit érdemes bármit használni, vagy tök felesleges? -
Rover623
félisten
Mondom: GHOST!
Azt copyzol amit akarsz (komplett disk, partició), oda, ahova akarod...ha akarod, ugyanakkora méretben...ha akarod átméretezed, ha nem akarsz vele foglalkozni, akkor meg automatikusan átméretezi...ha a cél nagyobb, egyértelmű...ha a cél kisebb, akkor természetesen csak addig tudja, amig a cél nagyobb, mint a forrás(ok)on lévő adatok mennyisége... -
fLeSs
nagyúr
"drive snapshotot próbáltam, de vmiért nem lett jó. átraktam azzal mindent, de nem tudtam az ssd-ről bootolni. windows telepítő lemezzel konzolból próbáltam rá mbr-t alkotni, de mindig kiírta hogy nem talál rajta windowst...
"
erre jó amit lentebb írtam
bootsect /nt60 x: /mbr
-
fLeSs
nagyúr
ha a vinyódon csak egy partíció van és az összes adat ráfér az SSD-re, akkor csináld azt, hogy
1. win7 alatt az SSD-t partícionáld fel újra+formázás, ezzel 2048 szektorral fogja eltolni az első partíciót
2. acronis-szal "backup my disk", lemented a régi vinyó tartalmát
3. acronis-szal "recover my disk", a cél az SSD lesz, de csak a fájlrendszert jelöld be, az MBR-t ne
4. ha kész van, akkor bootsect /nt60 x: /mbr (az x az SSD meghajtó betűjele)én így csinálom, és működik
ha a vinyódon több partíció van akkor szívás.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Igen, mert a klónozás során minden particiót át akar rakni a másik merevlemezre. Ha nem fér rá, akkor más megoldást kell találni.
Másik verzióval sem fogja megcsinálni. Kézzel kell átmásolni a particiókat, de ügyelni kell az MBR bejegyzésre is. Egyszer tököltem vele 1-2 órát hogy átrakjam, aztán inkább feltelepítettem a windowst, utána pedig restore-al visszaállítottam az előző Windows particiót.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Korábbi generációknál megfigyelhető volt, hogy a 64GB-os változat gyengébb teljesítményt mutatott írásban. Olvasásban ugyanannyit. Találtam teszteket, ahol 170MB/sec-et írtak írási sebességnek a 64GB-ra is.
Lapozz vissza több oldalt, linkeltek be ide teszteket március elején ilyen 325-ös Kingstonról.
-
WiZARD
addikt
hmm valóban, az újabb V+ az toshibás, a régi volt samsungos.
-
chege
aktív tag
Intel Warranty supportnál azt írják, hogy a gari mind náluk, mind ahol vetted érvényesíthető. Szóval ezen nem kell szerintem aggódnod. Ha Mo.n veszed akkor oda viszed vissza ahol vetted, ha nem akkor értelemszerűen, vagy pedig nekik kell küldeni, RMA-s megoldásssal mint pl a ramoknál
Bootdrivenak az Intel a legjobb, a random 4K olvasása miatt. Ha rendszernek veszed ez a legfontosabb amit nézdned kell.
A kingstonokkal kapcsolatban keversz valamit. Vagyis én ugy tudom hogy volt a G1 ami (SNV225) az Samsung vezérlős. És most van az SNVP325 ami a G2-s széria ez az újabb. Toshiba vezérlős.
de ha tévedek javítsatok
Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- The First Berserker: Khazan
- Milyen egeret válasszak?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Az AI-ügynökök közel fele hamarosan a kukában végzi
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest