- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #9147 üzenetére
Valóban. Viszont én hozzá nem nyúltam(a konfig fájlhoz), a Discovery-ben pipálgattam be frissítési forrásokat (contrin, non-free), és vettem ki a CD-t mert a telepítőt bedrótozta, még ha pendrive-ról lett telepítve akkor is. Valahogy nem sikerült neki helyesen módosítani.
-
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9061 üzenetére
Köszi, egy kicsit megszenvedtem vele de azért csak sikerült. Leszedtem torrenttel a cinnamont és a mate-t is. A cinnamonnál megint nem stimmelt az sha de a mate-nél igen. Rufus-al nem sikerült olyan pendriv-ot írni amivel sikerült volna telepíteni rendesen egyik rendszert sem, még DD módban sem.
UEFI-ben pedig abszolút nem indult el, pedig mindent beállítottam a BIOS-ban, na de mindegy. Maradt az MBR és másodlagos lett az UEFI. Még jó hogy van ilyen lehetőség de amúgy nagyon le van butítva szegény laptop BIOS-a. Nem is tudom hogy a gyártónak mi volt ezzel a célja. Valószínű csak a win 10-re van kihegyezve a gép de szerintem az a létező legrosszabb win verzió.
Na mindegy, a lényeg hogy fenn van a Tessa Mate-el, és láss csodát, minden működik.
Köszi mégegyszer minden segítséget.
Igen, live-ról csináltam a hdd formázást mert attól tartottam hogy a sok félbeszakított telepítés olyan partíciókat hagyott maga után, ami bekavarhat az új rendszer telepítésénél.Apollyon: köszi neked is a segítséget, sajnos későn jöttem ide olvasgatni, így leszedtem valami iso kreátort, és azzal sikerült megcsinálni egy 4gb-s pendriv-ra a bootolhatót. Előtte egy 8gb-el próbáltam de nem ment fel a rendszer sehogyan sem. Lehet a pendrive mérete bezavart neki, vagy valami gáz volt a 8gb-vel. Mindegy a másikkal sikerült.
-
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9057 üzenetére
Onnan töltöttem le, de megpróbálom torrentel. Próbáltam telepíteni de nem is sikerült. Most gnome-disks -el újraformázom az egész hdd-t, aztán holnap meglátjuk mi lesz. Rufus -al csináltam az iso pendrive-ot. Linuxra jó, vagy valami más progi kellene? Nagyon nem akar ez nekem összejönni
Amúgy live-ban teszteltem, müködik minden tapipad, wifi .stb hála Istennek -
-
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9046 üzenetére
Nagyon jó. Akkor remélem nekem is menni fog. A lényeg hogy a tapipad működjön rendesen.
Ja, ezt benéztem
az MX -nél. Az i386 az egyértelműen Intel de az X86_64 az Intel és az AMD procik együttesen a 64 bites rendszerre utal
Az X86 kevert be mert az ugye 32 bites rendszer mármint a 386.
-
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9044 üzenetére
Igen, emlékszem, múltkor már mondtad
. De amúgy nincs semmi bajom a Debiánnal. Az egyik asztali gépemen fut, plusz virtuál gépen is ismerkedem vele és szerintem nagyon király. A párom laptopjára akarom felrakni és ott rosszalkodik. Most már tudom hogy arra nem való, mert nem stabil rajta, és nem tudom a tapipadot sehogy sem életre kelteni. Amúgy nagyon tetszik és a nagy gépemre is ezt fogom feltenni csak még ismerkedem vele egy kicsit. Egy csomó mindenre kíváncsi vagyok még, pl. a fájlrendszer, particionálás, ha valami gáz van és újra kell rakni a rendszert akkor azon a partíción amin vannak az adataim megmaradnak-e sértetlenül mint a winnél C:, D:, stb. Hova települnek a programok és hogyan .stb. Úgyhogy sok mindennel nem vagyok még képbe.
Egyedül a laptop miatt kell valami más ami normálisan tud futni rajta és van hozzá végre tapipad driver.Igen már kérdezted hogy miért választottam a Debiánt: Mert régebben volt egy VPS-em amin Ubuntu 10.04 volt ha jól emlékszem, akkoriban webre programoztam php, mysql ..stb és ott ismertem meg a Linuxot. Egyszer kaptam cd-n egy debiánt, amit felraktam egy gépre itthon szerverként és gondoltam most kipróbálom grafikus környezetben is. Meg persze folytatom a programozást csak most már inkább C, C++ amihez a legjobb egy Linux.
Az MX leírásánál i386-van 32 vagy 64 bitere https://distrowatch.com/table.php?distribution=mx
Köszi a linket, holnap letöltöm, feltuszkolom a laptopra aztán meglátjuk mi lesz.
Apollyon: köszi holnap kipróbálom.
Bici:köszi neked is. -
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9029 üzenetére
Friczy: Köszi a tippet, belenéztem de marha hosszú fájl
nem tudtam végig olvasni, meg nem is igazodok ki rajta 100% -osan. Egyébként mindent megcsináltam már amit csak lehetett, de sehogysem akar életre kelni a tapipad.De szerintem az egész rendszerrel nem stimmel valami mert egyszer már újra is kellett telepítenem mert bekapcsoláskor nem ismerte fel a fájlrendszert. Kilistáztam a meghajtókat, de egyiknél sem ismerte fel a fájlrendszert így újratelepítettem.
Most már mindent megpróbáltam amit csak lehetett de semmi. Ráadásul mikor rebootolom nagyon lassan tölt be. Most pedig meg már abszolút nem is áll fel a rendszer. A grub lefut de totál semmi. Azt hiszem fel kell adnom hogy debián legyen a laptopon.
Tudtok valami esélyeseb disztrót? Már napok óta ezzel harcolok, egy kicsit már kezdek beleunni. -
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9029 üzenetére
Köszi, mindjárt próbálkozom is. most kerültem gép elé.
Friczy: köszönöm neked is. Én is úgy emlékszem hogy az /etc/X11/-be kell lennie egy xorg.conf fájlnak de ahogy tegnap írtam máshol megtaláltam csak nem voltam benne biztos hogy mit hova kell rakni.
A synaptic csomagkezelő alapból meg van, és rákerestem a touchpad driver-re és az összeset (3db) telepítettem de sajna így sincs xorg.conf fájlom. Most csinálok egyet és bemásolom ide hogy mit raktam bele. Hátha valami hülyeséget csináltam,akkor ki tudtok javítani -
Friczy
senior tag
válasz
ubyegon2 #9029 üzenetére
Az /etc/X11/xorg.conf.d/ mappában nem kell xorg.confot létrehozni, az konfig részletek tárolására való. Ahogy az emlytatt synaptic conf is.
Alapvetően xorg.conf már régóta nem kell, egy két specifikus dolgot kell csak (ha egyáltalán kell) definiálni az xorg.conf.d-ben. Ha viszont generálsz xorg.conf file-t, azt ne az xorg.conf.d-be tedd, hanem az /etc/X11/ mappába.
-
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9027 üzenetére
Köszi, telepítettem amiket írtál, de nincs meg a xorg.conf fájl az /etc/X11/ -ben.
A /usr/share/X11/xorg.conf.d/ -ben viszont van egy 70-synaptics.conf fájl amibe olvasgattam és úgy értelmezem hogy át kell másolni valahová? Nekem kell létrehozni az xorg.conf fájlt?Az xinput kimenete:
root@debian:~# xinput
⎡ Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)]
⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ USB OPTICAL MOUSE id=12 [slave pointer (2)]
⎣ Virtual core keyboard id=3 [master keyboard (2)]
↳ Virtual core XTEST keyboard id=5 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=6 [slave keyboard (3)]
↳ Video Bus id=7 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=8 [slave keyboard (3)]
↳ EasyCamera id=9 [slave keyboard (3)]
↳ Ideapad extra buttons id=10 [slave keyboard (3)]
↳ AT Translated Set 2 keyboard id=11 [slave keyboard (3)]
root@debian:~# -
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #8946 üzenetére
Ok, köszi. Persze van egy terrás hdd-m, akkor ott nem lesz gond. Egyenlőre egy összedobtam egy régi gépet a teszt kedvéért, persze pont akkor halt be a 40GB-s hdd-je, de már annyira kíváncsi voltam hogy felküldtem a rendszert egy pendrive-ra
. Aztán a nagy gépemen egy virtuális gépre aminek adtam 26GB lemezterületet, ott nem volt semmi gond a GUI telepítéssel. Azt hittem azért mert a gazdagépen folyamatosan van net és közben rá is csatlakozott aztán menet közben szedte le a cuccokat a netről.
Gondoltam hogy a DVD-s telepítőnél benne kellene hogy legyen minden, de azért gondoltam megkérdezem, mert ha letörlöm a mostani rendszeremet és felrakom a debiánt, azért szeretném ha települne minden rendben asztali környezettel, ahogy a virtuális gépen. Nem akartam még utána harcolni vele ha csak szerverként települ, mert kicsit macerás lett volna (nekem most még) konzolból netet csiholni. -
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #8944 üzenetére
Akkor jól sejtettem hogy nem elég a 4GB
, köszi.
Régebben (honlapokat készítettem. php, mysql alapon.stb) és volt egy VPS-em ahol egy pár honlapot üzemeltettem, ott matattam sokat GUI nélkül a szerveren de már rég volt sokat felejtettem. Akkor még Ubi 10.04 vagy 10.10 volt ha jól emlékszem. Most win 8.1 van a gépemen de nagyon elegem van már belőle különböző okok miatt (most nem sorolnám föl) és amúgy is Raspberry-kkel is szeretnék foglalkozni ugyhogy a Debián mellett döntöttem, mivel ez "majdnem mindennek" az alapja. A telepítéssel nem volt gond, mármint végigmentem szépen az instrukciókon. A particionálást nem cifráztam egyenlőre minden ment irányítottan.
Teszt képen, próba képen ismerkedem a rendszerrel. Nagyon tetszikmost már nem akarok variálni maradok ennél. Fel akarom rakni a gépemre és ugyanúgy használnám mint eddig. Általában tanulás, sokat olvasok, net, programozás (C, C++) stb. Játszani nem sokat játszok, esetleg majd egy másik gépet csinálok tűzfalnak, webszervernek, biztonsági rendszernek stb.
Mennyi lemezterület kell akkor neki minimum? -
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #8942 üzenetére
Nem értem én sem. Telepítés közben amikor a telepítendő programokat kell kiválasztani, bejelöltem az asztali környezetet és a hozzá tartozó dolgokat de a végén mindig azt irta hogy valamelyik csomagot nem sikerült telepíteni. De hogy mit, azt nem mondja. Utána minden lezajlik normálisan grub stb. de indításkor csak a konzolos felület jelenik meg mint a szervernél.
Az nem lehet esetleg a probléma hogy csak egy 4GB-s SD-re probáltam telepíteni?
Lehet hogy a GUI-nak több lemez kell? -
Zed895
csendes újonc
válasz
ubyegon2 #8887 üzenetére
Igen, ilyen launchert ("parancsikont") is csinaltam, ez az ami legalabb egy pillanatra feldobja a terminalt, mintha valami tortenne, de amugy semmi.
Tovabbra is az lenne a cel, hogy a jar-on duplaklikkre inditsa el az adott jar-t. Nem lehet nagy dolog, ha terminalbol el tudom inditani...
Koszi. -
Zed895
csendes újonc
válasz
ubyegon2 #8881 üzenetére
Szia,
oszinten szolva ezt nem igazan ertem. Nalam System settings es azon belul startup applications van, de abban csak 2 cucc: egy bluetooth valami meg egy pulse audio.
Olyan is van itt, hogy "prefered applications", de ott is csak abbol a listabol valaszthatok ami az adott file ikonjan jobbklik, majd "open with other application"-re is feljon, ott eredetileg nem volt java, de miutan egy csomot problakoztam mar van 5 java is, de egyikkel sem megy.Talan jobban teszem ha megvarom amig gep elott leszel
-
válasz
ubyegon2 #8817 üzenetére
inxi -Fxxx
System: Host: PetiNas Kernel: 4.17.0-0.bpo.3-amd64 x86_64 (64 bit gcc: 6.3.0)
Console: tty 0 Distro: Debian GNU/Linux 9 (stretch)
Machine: Device: desktop Mobo: Intel model: DG43GT v: AAE62768-300 serial: BTG T9350054R
BIOS: Intel v: GTG4310H.86A.0035.2010.1006.1525 date: 10/06/2010
CPU: Quad core Intel Core2 Quad Q9550 (-MCP-) cache: 6144 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3 vmx) bmips: 22662
clock speeds: min/max: 1998/2830 MHz 1: 1999 MHz 2: 1999 MHz
3: 2832 MHz 4: 2832 MHz
Graphics: Card: Intel 4 Series Integrated Graphics Controller
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:2e22
Display Server: N/A driver: N/A
tty size: 80x24 Advanced Data: N/A for root out of X
Audio: Card Intel 82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:3a3e
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.17.0-0.bpo.3-amd64
Network: Card: Intel 82567V-2 Gigabit Network Connection
driver: e1000e v: 3.2.6-k port: f0e0
bus-ID: 00:19.0 chip-ID: 8086:10ce
IF: enp0s25 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac:
Drives: HDD Total Size: 4120.8GB (30.0% used)
ID-1: /dev/sdb model: 120GB_SATA_Flash size: 120.0GB
serial: A001733860000000054C
ID-2: /dev/sdc model: TOSHIBA_DT01ACA1 size: 1000.2GB
serial: Z6N5RD8FS
ID-3: /dev/sda model: ST3000DM001 size: 3000.6GB serial: W1F260J7
Partition: ID-1: / size: 16G used: 4.0G (28%) fs: ext4 dev: /dev/sdb1
ID-2: swap-1 size: 6.33GB used: 0.12GB (2%) fs: swap dev: /dev/sdb5
RAID: System: supported: linear multipath raid0 raid1 raid6 raid5 raid4 rai d10
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 45.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 177 Uptime: 6:46 Memory: 1352.9/6903.5MB
Init: systemd v: 232 runlevel: 5 Gcc sys: 6.3.0
Client: Shell (bash 4.4.121 running in tty 0) inxi: 2.3.5 -
válasz
ubyegon2 #8813 üzenetére
sudo inxi -xxxm
Memory: Used/Total: 1373.2/6903.5MB
Array-1 capacity: 16 GB devices: 4 EC: None
Device-1: CHANNEL A_DIMM0 size: 2 GB speed: 800 MHz type: DDR2 (Synchronous)
bus width: 64 bits manufacturer: N/A part: N/A serial: N/A
Device-2: CHANNEL A_DIMM1 size: 2 GB speed: 800 MHz type: DDR2 (Synchronous)
Device-3: CHANNEL B_DIMM0 size: 2 GB speed: 800 MHz type: DDR2 (Synchronous)
Device-4: CHANNEL B_DIMM1 size: 2 GB speed: 800 MHz type: DDR2 (Synchronous)
bus width: 64 bits manufacturer: N/A part: N/A serial: N/Aezek szerint látja mind a 8gb-ot
-
-
válasz
ubyegon2 #8807 üzenetére
Rosszul tudod, felveszed az orakulum tarolojat (ha jol remlik) es maris van VB-d backports nelkul, de ha csak onnan lehetne, akkor sem lenne relevans, mert eddig mukodott, csak a 9.5 ota nem akar...
#8809 Bici: koszi a tippet, de ugy dontottem, ennyit nem er szamomra a dolog, mert inkabb akarok produktiv lenni es feldobtam ra egy LXDE-t (es nincs kizarva, hogy beprobalok vmi ertelmesebb WM-et).
-
-
válasz
ubyegon2 #8775 üzenetére
Nem.
Windowson a kovetkezo a menet Rufusz-szal pl.:- Fogja az ember a letoltott isojat, betallozza a programnak, az letrehoz GPT particiotablat a pendriveon, aztan kibontja az isot, es 1:1 felmasolja. Ugyanezt teszi a fenti 7z parancsom is.
Linuxon:
- Fogod az isot, kibontatod a 7z-vel a pendrive-ra, amin elozoleg GPT particiotablat es FAT32 particiot hoztal letre (Sidenote: Az Intel fele NUC-ok pl. tudnak NTFS-rol is ootolni UEFI modban, ezen kivul en meg gepet nem lattam ilyen kepesseggel).Ubuntuval, Fedoraval siman megy igy.
Udv. core2
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
ubyegon2 #8744 üzenetére
3,7 es van.. mondjuk hogy hogy lett ennyi a 4 gigából azt ne kérdezd!
De még net is tud rajta lenni!Huuu
hát én ilyeneket nem is tudtam!
Az az igazság hogy nagyon homály nekem ez a téma, kb az első probálkozásom lesz vele, utána meg pár nap múlva egy PI-re ha megjön!
Kihámozom abból a linkből ami kell nekem.. csinálok vele egy bootdisket a pendrivból.. stick be.. net bedug.. áram aláhelyez és góó?
Azt hiszem keresek pár videot meg leirást erről mert hülyeséget nem akarok kérdezni!
-
-
zenwalk
senior tag
válasz
ubyegon2 #8716 üzenetére
köszi a linkeket,
Igen, usb-n csatlakozik az RPI-hez. egy sharkoon swift case pro-ban van a hdd. Igazából valami olyan beállítást keresek, amivel el tudnám érni azt, hogyha éppen nem használom a winyót, akkor lépjen alvó módba, tehát, hogy ne pörögjön feleslegesen. Jelenleg a hangjából itélve maxon pörög, pedig nem írok rá semmit és nem is használja semmilyen program. -
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #8705 üzenetére
Tessék, most jövök fel ma Debianra először, erre most jó.
Valami anomáliák vannak rendszerbe.
Pedig semmit se csináltam akkor mielőtt eltűnt, csak tárolókat modositgattam synapticban, de annak meg nem kellene h köze legyen ehhez.Ez van logban,
Log started: 2018-05-19 15:14:51
Selecting previously unselected package ftp.
(Adatbázis olvasása ... 157046 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../archives/ftp_0.17-34_amd64.deb ...
Unpacking ftp (0.17-34) ...
Beállítás: ftp (0.17-34) ...
update-alternatives: using /usr/bin/netkit-ftp to provide /usr/bin/ftp (ftp) in auto mode
Processing triggers for man-db (2.7.6.1-2) ...
Log ended: 2018-05-19 15:14:53Log started: 2018-05-19 15:30:24
(Adatbázis olvasása ... 157055 files and directories currently installed.)
Removing ftp (0.17-34) ...
Processing triggers for man-db (2.7.6.1-2) ...
Log ended: 2018-05-19 15:30:25Log started: 2018-05-21 00:46:02
Selecting previously unselected package libvlccore9:amd64.
(Adatbázis olvasása ... 157046 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../0-libvlccore9_3.0.2-0+deb9u1_amd64.deb ...
Unpacking libvlccore9:amd64 (3.0.2-0+deb9u1) ...
Preparing to unpack .../1-phonon4qt5-backend-vlc_0.9.0-2+deb9u1_amd64.deb ...
Unpacking phonon4qt5-backend-vlc:amd64 (0.9.0-2+deb9u1) over (0.9.0-2) ...
Preparing to unpack .../2-libvlc5_3.0.2-0+deb9u1_amd64.deb ...
Unpacking libvlc5:amd64 (3.0.2-0+deb9u1) over (2.2.7-1~deb9u1) ...
Preparing to unpack .../3-libcurl3-gnutls_7.52.1-5+deb9u6_amd64.deb ...
Unpacking libcurl3-gnutls:amd64 (7.52.1-5+deb9u6) over (7.52.1-5+deb9u5) ...
Preparing to unpack .../4-libpam-kwallet5_5.8.4-1+deb9u2_amd64.deb ...
Unpacking libpam-kwallet5 (5.8.4-1+deb9u2) over (5.8.4-1) ...
Preparing to unpack .../5-libpam-kwallet-common_5.8.4-1+deb9u2_all.deb ...
Unpacking libpam-kwallet-common (5.8.4-1+deb9u2) over (5.8.4-1) ...
Preparing to unpack .../6-libvlc-bin_3.0.2-0+deb9u1_amd64.deb ...
Unpacking libvlc-bin:amd64 (3.0.2-0+deb9u1) over (2.2.7-1~deb9u1) ...
Beállítás: libcurl3-gnutls:amd64 (7.52.1-5+deb9u6) ...
Beállítás: libpam-kwallet-common (5.8.4-1+deb9u2) ...
Processing triggers for libc-bin (2.24-11+deb9u3) ...
Beállítás: libvlccore9:amd64 (3.0.2-0+deb9u1) ...
Beállítás: libpam-kwallet5 (5.8.4-1+deb9u2) ...
Beállítás: libvlc5:amd64 (3.0.2-0+deb9u1) ...
Beállítás: phonon4qt5-backend-vlc:amd64 (0.9.0-2+deb9u1) ...
Beállítás: libvlc-bin:amd64 (3.0.2-0+deb9u1) ...
Processing triggers for libc-bin (2.24-11+deb9u3) ...
Processing triggers for libvlc-bin:amd64 (3.0.2-0+deb9u1) ...
No plugins in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/vlc/plugins
WARNING: Regenerating VLC plugin cache failed.
Please run '/usr/lib/x86_64-linux-gnu/vlc/vlc-cache-gen /usr/lib/x86_64-linux-gnu/vlc/plugins' manually.
Log ended: 2018-05-21 00:46:28 -
CsaBully
tag
válasz
ubyegon2 #8692 üzenetére
Debiant telepítettem mert szeretnék tapasztalatot szerezni benne, továbblépni a mint,ubuntu stb után.
Pl terminálból felraktam a youtube-dl-ert és a guit leszedtem github-ról .deb állományt, amihez voltak függőségek,amiket megkerestem, vagy pl keepass ugyanez a szitu volt, frissítettem a libreoffice-t a 6-os verzióra, aucidious szintén, ilyesmik.Természetesen terminalból telepítek.
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #8675 üzenetére
A sources fájlban így van a többi is.
Na de közbe rájöttem mi volt a gond.
A testing helyett a sor végén main kell. A synapticban módosítottam .deb http://deb.debian.org/debian/ buster main
deb-src http://deb.debian.org/debian/ buster main
cigam Letöltési probléma lehetett ahogy írtam. A HDD jó elvileg a HD sentinel szerint.
Apollyon Olyan komoly modositgatásokat nem akarok, csak az időjárás programom frissíteni.
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #8642 üzenetére
Ja elnéztem, mert van két verziószám, és én az újabb verzió recoveryét inditottam el, ahol nem kaptam parancssort se a kernel panic miatt. De ha régi verziót indítom az jó.
Már csak az kérdés h lehet ezt a hibát kijavítani, illetve megakadályozni h következő frissítésnél ne legyen megint ez. -
válasz
ubyegon2 #8628 üzenetére
Pedig jó lenne ha valakit foglalkoztatna a magoldás, ugyanis könnyen reprodukálható:
Elég megnyitni a Synaptic-ban Tárolók menüpontot( még módosítani sem kell semmit benne!), máris létrejön az /etc/apt/trusted.gpg. Ettől pedig a frissítés bolondul meg. Amint törlöm ezt a trusted.gpg-t, megjavul a frissítés.
Elég hihetetlen, hogy ez még senkinek nem tűnt fel. -
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8530 üzenetére
Köszi.
Részletes opciót választva a telepítőben az is pozitív, hogy lehet választani az initrd -nél hogyan kerüljön fel. Egy általános meghajtócsomaggal (másik konfigban is biztosan működően) vagy csak az adott géphez szükséges (de azért így is a legtöbb konfiggal használható lesz) egy kisebb csomaggal. -
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #8534 üzenetére
Mint kiderült az MX-17 csíkos képernyő probléma (MSI S262) csak a FF használatánál jött elő, Chromiummal és más alkalmazásokkal semmi baja. Biztos orvosolható lenne, de nem én leszek a mágus.
Az előd MX-16.1 jó volt, máig hibátlanul megy másik régi gépen.
A telepítője meg egyszerű, mint a faék.
(28-29-30. old)
Persze egy ijedős kezdőnek meg tök mindegy, hogy melyik telepítővel találkozik először, bármelyiken lehet hibázni.
Nekem szimpi az MX Linux, simán ajánlanám kezdő-kezdőnek is. -
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #8532 üzenetére
Nekem "saját" tűzfalam van, kifelé is szűrök, csak azt engedem ki, amit tudom, hogy kell nekem. Ez nem kell.
Annyira nem nagy váltás Ubunturól Debianra, inkább jelzés értékű, hogy kihagyják a folyamatból a Canonical-t, mert minek (mondjuk nem tudom mennyire volt a C benne a folyamatban eleve, de mindegy).
Meg azért is jó hír, mert azt mutatja, hogy annyira nem szar ez a Debian deszktopon, csak kicsit kell rajta reszelni. A napokban raktam fel a gépemre a Debian mellé az MX Linux-ot, ami szintén Debian alapokon nyugszik, de a stabilon, újabb kernellel (meg még egy pár egyéb módosítás, contrib és külső csomagok). Eddig tetszik nagyon, marha egyszerű volt felrakni, ilyenek. -
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #8530 üzenetére
Teleszemeteli a tűzfalamat, úgyhogy én ki szoktam kapcsolni.
Más:
Google moves to Debian for in-house Linux desktop
http://www.zdnet.com/article/google-moves-to-debian-for-in-house-linux-desktop/ -
válasz
ubyegon2 #8520 üzenetére
csak érdekességképpen megcsináltam ugyanezt ezzel is:
Mint XFCE 18.3
apt-get
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
libdrm-amdgpu1 libdrm2 libegl1-mesa libgbm1 libgl1-mesa-dri libwayland-egl1-mesa
libxatracker2
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
apport libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libgl1-mesa-glx libglapi-mesa
libgles1-mesa libgles2-mesa libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2
libwebkit2gtk-4.0-37 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
15 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 7 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 18,7 MB.
A művelet után 76,8 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]aptitude
Függőségek feloldása...
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:
libdrm-common{a} libllvm5.0{a}
A következő csomagok lesznek frissítve:
apport libdrm-amdgpu1 libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libdrm2 libegl1-mesa
libgbm1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libgles1-mesa libgles2-mesa
libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2 libwayland-egl1-mesa
libwebkit2gtk-4.0-37 libxatracker2 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
A következő csomagok AJÁNLOTTAK de NEM lesznek telepítve:
apport-symptoms fonts-lato libjs-jquery libwebkit2gtk-4.0-37-gtk2 python3-systemd
22 csomag fog frissülni, 2 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 39,2 MB letöltendő. Kicsomagolás után 69,3 MB lesz elfoglalva.
Folytatja? [Y/n/?]apt
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
apport libdrm-amdgpu1 libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libdrm2 libegl1-mesa
libgbm1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libgles1-mesa libgles2-mesa
libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2 libwayland-egl1-mesa libwebkit2gtk-4.0-37
libxatracker2 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
22 frissített, 2 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 39,2 MB.
A művelet után 69,3 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] -
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #8516 üzenetére
uname -v
#1 SMP Debian 4.9.65-3+deb9u1 (2017-12-23)Pontosítva, az a kérdésem, mi a probléma, hogy kell terminalból megoldani, hogy ne legyenek a csomagok visszatartva?
sudo apt-get upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
linux-headers-amd64 linux-image-amd64
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 2 nem frissített.Az echo "csomag" hold - install parancsot láttam már, de én nem lőttem hold-at.
(#8513)
Változás értesítő szolgáltatás, beállított grafikus, szöveges területek változásáról küld emailt. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #8508 üzenetére
Ilyet hol írtam?
Én használok fapados Cinnamont (nem használok belőle többet, mint egy xfce-ből, mivel a gnome szolgáltatások, mint file manager, mail kliens stb. általában kívül esnek az érdeklődési körömön).
Az a kérdésem meg arra vonatkozott, hogy mi van egy akármilyen DE-ben, amiért érdemes foggal-körömmel ragaszkodni a használthoz.
Mert hogy szeretem használni, az nem ugyanaz, mint az, hogy inkább kihagyom a biztonsági javításokat is, csak megmaradjon az, amit használtam.Mondjuk ilyen kevés van, de pl. valaki azért nem lesz hajlandó majdan elhagyni az Ubuntu 16.04-et, mert ragaszkodik a Unity-hez, az új LTS-ben meg már nem nagyon lesz olyan... (tudom, lesz, csak példa)
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8495 üzenetére
Kezdőknek persze nem ezzen javalott garázdálkodni, ismerkedni az tiszta sor.
Mondjuk az indítófájl írogatástól én is tartok. Még a Dos-os időkből emlékszem ott nem volt mindegy mivel törlök pl (del, backspace) mert akkor a a sorvége jel eltűnik, és az egész fájl használhatatlan lesz.Én is max "testing"-ig (backports) megyek el. A backports-ból is azokat a verziókat szokom esetleg használni amit az Ubi is tesztelt/használt.
-
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #8464 üzenetére
https://logout.hu/cikk/debian_jessie_alapertelmezett_telepitese/teljes.html
Majd ha lesz millió időm, megnézem 9-re is egyszer (vagy 10-re, ha korábban nem).
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8460 üzenetére
De abban van, az fstab-ra nem emlékszem, én a tárolók és a hálózat beállítását telepítés után végeztem.
Az én esetem cumi volt, mivel a telepítőben nincs USB-s Wifi -mhez driver, és csak WiCD-vel megy a hálózat. Mondom nem keresem inkább fájlonként a függőségek-függősségeinek... Hanem telepítés után, drótos lanon keresztűl (egy másik gépen ment a Wifi), lehúztam a WiCD-t egy paranccsal. -
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8458 üzenetére
Nyugodtan nevezhetsz kezdőnek/újrakezdőnek, sokat elfelejtettem. Főleg azokhoz képest akik a topikban megfordulnak.
Ezt telepíteni nem vészes sztem, használatához viszont azért kell elszántság/idő/széles ismeretek, még az alap dolgokhoz is.Emlékszem a Red Hat-ra 1997-ben mikor telepítettem még a partícionálásnál pl blokk-ról blokk-ra ki kellett jelölni a dolgokat stb. De ebben a Debian telepítőben is sok hangolási lehetőség van, az Ubi ehhez képest egyszerű szerszám, szekerce
tlac
Köszi! Egy appnál/globálisan a nekem tetsző GTK (verziót) hol lehet beállítani Fluxbox-ban, Xfce-ben? Most rendben megjelnnek az eszköztárak, de ugyanúgy alap GTK.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8444 üzenetére
Semmi gond. Azért használom, mert LMDE2 még Debian 8-as,és sok app-nak csak a régebbi verziója elérhető rá.
Ubiból az utolsó ami stabil és gyors volt a 14.04, ezt is használom a Debian 9-el párhuzamosan még, de jövőre lejár a támogatás, rá. Keresni kell egy újabb distrót és belakni, kitapasztalni, (megoldani az esetleges problémás dolgokat amik a konfigommal felléphet, pl kísérleti driver van csak az USB-s Wifi adapteremhez, de Ubin rendben volt), mire váltani kell. Amúgy már lényegesebb appokat telepítettem, megy minden, még szokni kell, teszteni mennyire stabil az általam használt, belőtt hardverekkel. -
feketegergo
tag
válasz
ubyegon2 #8302 üzenetére
apt-get tel ugyanez a helyzet. synaptic-om nincs, nem hiszem, h számít úgyis mind az apt-ot hívja belül.
Szerintem valami olyan van, hogy véletlen telepítettem egy csomagot amivel nem férnek össze a frissítések. Csak nem tudom hogy lehetne kideríteni mi az a csomag.
Olyat csináltam, hogy másik mirrora álltam át a sources.list fileban. Ereedetileg magyar volt aztán osztrák és most a deb. Nem tudom, hogy ez számíthat-e.
De eddig nem tűnt fel, hogy ignorálja az egyik repository-t. Megpróbálok arra elindulni, hogy ez miért lehet.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #8269 üzenetére
Jó hogy mondjátok, nekem sem tűnt fel, még a régi megoldás volt, mert még a javában testing időszakban raktam fel a stretch-t.
De akkor álljon itt az updated verzió:deb http://deb.debian.org/debian/ stretch main non-free contrib
deb-src http://deb.debian.org/debian/ stretch main non-free contrib
deb http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main contrib non-free
# stretch-updates, previously known as 'volatile'
deb http://deb.debian.org/debian/ stretch-updates main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian/ stretch-updates main contrib non-free
# stretch-backports, previously on backports.debian.org
deb http://deb.debian.org/debian/ stretch-backports main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian/ stretch-backports main contrib non-freeBackports mondjuk keveseknek kell.
-
-
Siriusb
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #8188 üzenetére
Az analyze mondjuk nem túl mérvadó, mert ahány boot után megnézed, nem lesz két egyforma érték.
Viszont mikor cseréltem a 4 magos Phenom2 procimat 8magos FX-re, az (ssd-vel mindkettő) levitte a 6.8s-es (4.24+2.62) kde-s boot időt 4.13-ra Chakrán, mindkettőt azonos órajelen nézve. Tuning után 3.75s (2.64+1,1) lett mindössze és még lehetne húzni a procit egy jobb lapban. Szóval a systemd-s bootolásnak nagyon számít a proci milyensége.
-
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #8188 üzenetére
Így néz ki nekem a boot, mondjuk a login feljön már olyan 7-8 mp után:
root@otthon:~# systemd-analyze
Startup finished in 2.345s (kernel) + 10.764s (userspace) = 13.110s
root@otthon:~#A blame-mel nekem az a bajom, hogy lehet kihoz valamit nagyon lassúnak (NetworkManager az egyébként), de mivel amit csak tud párhuzamosít a systemd, nincs rá garancia, hogy az miatt tart sokáig a boot. Pl. ha a leglassabb tart 5 mp-ig, de mellette van 3 ami csak 2 mp-ig tart, de várnak egymásra, akkor rögtön 6 mp a boot minimum, nem pedig 5!
A journalctl-ben pont az a szép, hogy látszik faszán, hogy össze vannak keveredve a párhuzamosítás miatt az üzenetek sorai, de csúnyán! -
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #8183 üzenetére
Jól van az, az sda az ssd, neki kell a deadline, a másik kettő sima tárcsás-tengelyes, nekik marad a cfg, ami alapból volt. A fireval meg a tűzfal scriptem neve.
WD Greenről a kibelezett X openbox-szal 9 mp alatt állt fel, ssd-ről az xfce 13 mp a log szerint (bár érzésre sokkallom kicsit)...
Szerk.: Igen, ez nem kezdőknek való, bár ha vigyáz az ember, meg tudja csinálni.
-
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2 #8115 üzenetére
Mi az, hogy nagyon régi? A skype oldaláról letöltöttem a deb-fájlt, hogy lenne már nagyon régi, mikor most adták ki pár hónapja az 5-öst? 5.1.0.1
Vagy a Debian régi? Az újról még a Debian oldalán azt írják ismeretlen a kiadás dátuma.
Energiabeállítással meg sokra megyek, mert nem azt akarom beállítani, hogy ne jöjjön elő, hanem, hogy ne akkor mikor nézem. Nem azt akarom beállítani, hogy ha itt hagyom, akkor se kapcsoljon ki egy napig...
Ja, meg a nyelv... -
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2 #8113 üzenetére
Háát, miután megcsináltam a sudo-t, működött a skype telepítés. De a hivatkozásra azt írta Server not found. Azért kellett egy sudo apt-get install -f is előtte, de az Ubuntun is kellett. Ami probléma még, hogy mindig kijön a képernyőkímélő, ubuntuban nem jött, ha néztem egy videót, ha online, ha gépről. És a bejelentkezésnél elég volt a jelszót beírnom, alapból az én nevem volt előre kiválasztódva. Fagyás még nem volt, Nem néztem sok mindent meg, de elég ránézni az mkvtoolnix-re, valami hatos verzió van, pedig már vagy 11-nél tart. Visszatérve én debből az új Skype-ot telepítettem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fűnyíró topik
- Redmi Pad Pro - jól sikerült
- EAFC 25
- Autós topik
- Le Mans Ultimate
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Extra D betűvel jöhet GeForce RTX 5090D utódja
- Ezért utálod a Bluetooth-t, ha egyszerre több eszközt használsz
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest