- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Sokat fejlődött az Amazfit T-Rex
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutga
félisten
válasz
bambano #10768 üzenetére
Tegnap beszereltem a másik merevlemezt, létrehoztam rajta az lvm-et, következne a másolás, majd a régi diszk berántása az lvm alá. A kérdésem az lenne, hogy a másolást mivel tegyem meg? Elegendő simán áthúzni minden adatot mondjuk Midnight Commanderrel, vagy van erre valami jobb? Csak és kizárólag letöltések vannak a mostani lemezen, nem fut róla semmi.
-
-
zetecR
addikt
válasz
bambano #10740 üzenetére
A latex alatt HP Latex 360 nyomtató értettem, ami gyakorlatilag vulkanizálja a festéket a vinylen, enyhén nyújtható lesz, mint a latex.
A nagy géppel kapcsolatban visszakanyarodnék az első kérdésre: vajon a Debian 8.6 zokszó nélkül felmegy egy HP Z640-re, Xeon E5 és Quadro grafikára?
Chipsetet, LAN-t, USB vezérlőket, stb, mindent fog ismerni? -
zetecR
addikt
válasz
bambano #10736 üzenetére
Caldera. Egy RIP szoftver nagyformátumú nyomtatók kiszolgálásához.
Adnak hozzá egy speciális Debiant, Caldera Special Editiont, vagy a Debian 8.6-ot ajánlják.
Vagy 2-3000€-ért frissíted a legújabb verzióra és futa legfrissebb Debianon, azonban az én nyomtatómhoz gyakorlatilag semmi pluszt nem ad, tökéletesen megfelelne a Caldera 11 is, ami ugye Debian 8.6 alatt fut. -
zetecR
addikt
válasz
bambano #10733 üzenetére
Ezt írja a szoftver manuálja:
IMPORTANT: Caldera doesn’t provide any guarantee about installing Caldera Software on any other version of Debian than the Special Edition built for Caldera or the currently recommended official Debian, since they have not been tested.
It may simply not work.Virtualbox-ot ajánlanál a 8.6 alá?
-
Friczy
senior tag
válasz
bambano #10671 üzenetére
A telepítóben már benne vannak a non-free firmware-ek. Annyi ezen kívül a változás, hogy ha valaki nem akarja használni alapból a non-free-t, de olyan firmware-e van, amihez kell, akkor a non-free-firmware elég. Pontosabban a non-free-t 'kettévágták' lett belőle non-free és non-free-firmware.
-
válasz
bambano #10671 üzenetére
a non-free-t régen úgy tudtad használni, hogy speciális telepítő image-t kellett letölteni, amiben volt non-free. most nem kell a non-free, a 13-as debian telepítőjében benne van a non-free-firmware.
Ez rendben van, de már a 12-höz sem találtam non-free iso-t és a 12-es telepítőjében is benne van a non-free-firmware, ami szerintem tartalmazza azt az illesztőt is, ami a kérdezőnek szükséges.
-
-
kutga
félisten
válasz
bambano #10667 üzenetére
Köszi, a hosszú kábel is megoldás, van is otthon, lehet végül az lesz. Egyébként.
1. Oda tudom vinni a gépet a routerhez, de asztal, szék, monitor, billzet, stb nálam van, persze leülhetek a szőnyegre is, amíg csinálom.
2. Végül majd anyámhoz kerül a gép, ott nincs gond a távolsággal, viszont már jó előre fel szeretnék rá tenni mindenfélét.
3. Ez egy jó ötlet, eddig a netinst verziót töltöttem le a telepítőből.
4. Ez is jó lehet, nem is tudtam, hogy már 13-nál tart. -
-
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
bambano #10524 üzenetére
Headless lesz használva, mint előtte a RPi4, csak itt most ARM64 helyett x64 alapokon, jelentősen erősebb vason fog futni a Docker + Samba kiszolgáló. Menedzselési szempontból érdekelt volna, hogy van-e értelme a GUI telepítésnek, mert konkrétan a WLAN beállítások előhozatala is elég nehézkes volt CLI alatt (alapból nem volt fent a Networkmanager + tiltanom kellett minden hálózati bejegyzést az /etc/network/intrfaces-ben).
-
válasz
bambano #10466 üzenetére
Khm... [link] és nem ez az első botlás, bár nem Debian specifikus.
Ugyanakkor lehet a testing csapat sem futott bele, az első bugreport is csak dec.9-én érkezett, ha jól láttam.
Szokták volt mondani, a lónak is 4 lába van, mégis megbotlik.
No meg a rutinosabbak nem azonnal szoktak frissíteni, várnak 1-2 hetet vele, amíg kibújik a szög a zsákból (ha van benne). -
-
-
-
válasz
bambano #10273 üzenetére
"meg tudsz lenni legutolsó szoftververzió nélkül "
Végülis igen, meg. Nekem kifejezetten tetszik a Debian 12 tartalma, a Gnome elég friss ahhoz, hogy nekem jó legyen. Viszont a LibreOfficet szidják, hogy pont egy olyan verziót hagytak a Stable-ben, amivel gondok vannak.
Rollingom nem lesz újra, mert nem bírom idegileg, hogy naponta frissítsek mindent. Tehát az ilyen disztrók jók, csak egyszerűen nem nekem valók.
-
válasz
bambano #10270 üzenetére
Van bizony, VM-en már felraktam a flatpaket, azzal teljesen élvezhető. Új Firefox, új LibreOffice, új Steam.
Egy dolgon akadtam el, hogy most használjak-e flatpaket, vagy sem, mert állítólag még nincs annyira kiforrva a biztonsági oldala. De tény, hogy elég kényelmes megoldás és sok új csomag tölthető le a Flathubról. -
válasz
bambano #10258 üzenetére
Adott egy feladat, hogy telepítsek egy Linuxot egy számítógépre, de csak Debian 7 telepítőlemez van adva. Na most ez egy kifutott verzió, támogatás nincs hozzá, így feltételezem semmilyen szoftvert nem is tudok rá telepíteni hivatalos forrásból, így valahogy fel kéne frissítenem a Bookwormre. Na ezt én nem fogom megcsinálni, mert elmegy az időm vele. Többe van a lé, mint a hús.
Egyébként a Linux telepítés vizsgafeladat, ami önmagában nem nagy kihívás, viszont ilyen őskövület verziókkal már nem fogok tudni mit kezdeni, ha azt mondja a vizsgabiztos, hogy telepítsek neki valami ilyen-olyan szoftvert. Az így ebben a formában felejtős.
-
válasz
bambano #10151 üzenetére
Tehát a Debian honlapjáról letöltök külön egy testing csomagot, majd terminálból feltolom. Ez így működhet? Viszont updatelni megint csak manuálisan fogom tudni, ha jól gondolom, mert sources.list-ben csak az alap bullseye és a bullseye-backports repók vannak megadva forrásnak.
-
eladohardver
őstag
válasz
bambano #10103 üzenetére
Nincs mit kinyomozni rajta... Debian 10 óta így települ... usernek be kell írni .bashrc-be ha sudo-val akar dolgozni... Ha rootként akkor nyilván a root-ként kell a bashrc.be bedobni ...
debian-xx.x.x-amd64-netinst.iso-ból telepítve... Ha jól emlékszem debian 12 ben is be kellett nyomni ezt a sort: PATH=$PATH:/usr/sbin -
-
válasz
bambano #10045 üzenetére
Akkor ez itt nem érdekes?
Szerk.: bocs, hogy ilyen hosszú lett.feci@debian:~$ su --
Jelszó:
root@debian:/home/feci# update-initramfs -k all -u
bash: update-initramfs: parancs nem található
root@debian:/home/feci# sudo update-initramfs -k all -u
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.0.0-5-amd64
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/ip_discovery.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega10_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sienna_cichlid_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_7_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_7_sos.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_0_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_0_sos.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/aldebaran_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_4_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_4_toc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_imu.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_imu.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_imu.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_toc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sdma_6_0_2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sdma_6_0_1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sdma_6_0_0.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sienna_cichlid_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sienna_cichlid_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi10_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vcn_4_0_4.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vcn_4_0_2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vcn_4_0_0.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/smu_13_0_7.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/smu_13_0_0.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/dcn_3_2_1_dmcub.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/dcn_3_2_0_dmcub.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/dcn_3_1_4_dmcub.bin for module amdgpu
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.0.0-4-amd64
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/ip_discovery.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega10_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sienna_cichlid_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_7_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_7_sos.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_0_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_0_sos.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/aldebaran_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_4_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_4_toc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_imu.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_imu.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_imu.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_toc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sdma_6_0_2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sdma_6_0_1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sdma_6_0_0.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sienna_cichlid_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sienna_cichlid_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi10_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vcn_4_0_4.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vcn_4_0_2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vcn_4_0_0.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/smu_13_0_7.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/smu_13_0_0.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/dcn_3_2_1_dmcub.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/dcn_3_2_0_dmcub.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/dcn_3_1_4_dmcub.bin for module amdgpu
root@debian:/home/feci# -
-
-
-
válasz
bambano #9925 üzenetére
Hujaj azt hiszem ez már nekem mandarinul van.
olyat lehet csinálni, hogy minimális Debian telepítés egy asztali környezettel utána meg Én pakolgatom össze az egész rendszerthez az appokat? Amolyan virtuális legózás.
Így nem kellene minden szemetet pl. Thai terminal (wtf?) utólag letakarítanom, hanem csak eleve az lenne fent, amit fent akarok látni. Megjegyzem a Win10be pont ezt utálom. Feltelepítem és alapjáraton tele van szeméttel, vastagon. Takarítsd ki, konfiguráld be, elmegy vele egy nap.
-
válasz
bambano #9878 üzenetére
Értem mit mondasz. A probléma azt hiszem az volt, hogy a wifihez nem tudtam csatlakozni, mert jelszavas, viszont egy terminál alapú kezelőfelületben fogalmam sincs, hogy hogyan tudtam volna ezt megoldani. A telepítő először valami firmware hibaüzenetet is küldött, amit nem tudtam hová tenni, lévén a Xubuntus telepítővel ilyen problémám nem volt korábban.
Reggel feltelepítettem az Xfce-s Debian iso-t és az égadta világon semmi gond nem volt. Minden megy úgy, ahogy mennie kell, viszont tesztelni még nem volt időm. -
-
válasz
bambano #9786 üzenetére
Miért kell a bullseye bejegyzést is megtartani? A bullseye-backports-ban csak a csomagoknak egy része van meg, és a többit a bullseye-ből szedi? Honnan tudja majd, hogy mikor melyikből kell ha van két egyforma nevű csomag?
Nem kötekedni, hanem megérteni szeretném.Most visszaírtam a bullseye-t, de a bullseye bullseye-backports main contrib non-free nagyon nem tetszik neki. Mintha vagy ez vagy az lenne a jó.
-
naja
aktív tag
válasz
bambano #9778 üzenetére
Köszi szépen a Kodis link tanulságos, gyakorlatilag a Kodibuntu előállítását írja le. Még lehet, hogy jól jön valamikor.
Félre érthető voltam, illetve át is gondoltam kicsit, hogy mit szeretnék. Rájöttem, hogy egy DE használatát nem fogom megúszni.
A kérdésem az lenne, hogy melyik DE-t javasolnátok, egy alapvetően szerver szerepkörű gépre, ami a legkisebb erőforrás igénnyel van. Tehát ha lehet a CPU használat közelítsen a nullához (láttam olyat, hogy csak az egér apró mozgatására 20-30%-ra felment a CPU). XFCE -t már próbáltam és ott szenvedtem a PulseAudioval, olvastam hogy LXDE-n sem települ alapból.Openelec-cel az a baj, hogy túlzottan csak a Kodira van kihegyezve. Annyira zárt, hogy –legalábbis nekem– túl nehéznek tűnik (és értelmetlennek), azt bővíteni. Bevallottan ez is a céljuk vele.
-
-
-
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #9486 üzenetére
Már a debiannál is van diverzitásért felelős akárki, aki valószínűleg rendkívül fontos és hasznos munkát végez egy ilyen projektnél. (erről a véleményem megtalálható az off topikban a lucy szóra rákeresve)
Ez a sok elmebaj két opció miatt lehet: vagy ők is megfertőződtek, vagy csak megpróbálják kibekkelni amíg le nem cseng ez a trend.
-
-
-
-
-
ggg666
őstag
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen monitort vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Synology NAS
- Tőzsde és gazdaság
- PayPal
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Samsung Galaxy A52s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest