- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Magyarított Android alkalmazások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
janakbacsi
őstag
találkozott már valaki ilyen hibával? próbáltam újratelepíteni, de sajnos nem működik. korábban működött ezen a telefonon, de amióta mentést újraraktam, sajnos nem megy. mi lehet a hiba?
-
Zsolt,72
senior tag
Tovább bővül a szolgáltatások köre: [kép]
-
DarkByte
addikt
válasz
Zsolt,72 #1147 üzenetére
Nem kell NFC. Személyicserét intéztem mikor az ügyintéző mondta hogy amúgy a mostanira is tudja aktiválni. Regisztráltam egy fiókot, volt valami kód amit be kellett neki diktálnom, amit ő aktivált és onnantól kezdve élt az egész.
Az NFC-s személyivel még meg se próbáltam újra regisztrálni, majd telefon cserénél fogok ezzel elsőnek szembesülni.Mindazontáltal én 2025-ben már nem vennék olyan telefont amiben nincs NFC.
-
-
blueye
veterán
válasz
szimi57 #1143 üzenetére
"A szelfis regisztráció során chipes személyi igazolványod vagy útleveled tudod használni a mobilalkalmazáson keresztül. Az okmány beolvasásához és a szelfikészítéshez szükséges a kamera és az NFC engedélyezése. Az azonosítás ellenőrzésének eredményéről néhány napon belül értesítést kapsz."
-
szimi57
őstag
Egy új készüléken regisztrálnék, de csak a kormányablakot adja be. Ilyet még nem csinált. Mi a f@sz van?
-
A DÁP-os Erkölcsi bizonyítvány alján levő QR kóddal letölthető az eredeti hiteles erkölcsi ha azt papírra kinyomtatom? Vagy mire jó ott az a qrkód?
-
Gubbba
tag
Láttam, hogy ez okozhat problémát, de én sosem babráltam ezt. A Play Store simán működik mobil nettel is. Közben a jó öreg trükk amúgy bevált, újraindítottam a telefont. Most működik újra, csak újra regisztrálnom is kellett, mert persze az alkalmazást is újratelepítettem már kínomban. Mindenesetre jó tanulság mennyire törékeny ez a digitális szép új világ.
-
Cs1csó
titán
-
Gubbba
tag
Sziasztok!
Látom, hogy már másnál is előjött a probléma, de megoldás nem tudom van-e már rá? Mi a teendő, ha a DÁP egyszercsak azt mondja, hogy root-olt a telefonom? Nem az, gyári minden, eddig működött az alkalmazás gond nélkül.
-
válasz
Doky586 #1136 üzenetére
Az a probléma, hogy nagyon sokan nem tudnak otthon, egyszerűen elektronikusan aláírni. Pedig tavaly év végéig tudtak.
Ennek pedig egyértelmű jele/következménye, hogy egy csomó hivatalos ügyet ismét papíron, a posta közreműködésével intéznek.
Az ügyfélszolgálati iroda házhoz megy?
MaCS
-
-
válasz
DarkByte #1133 üzenetére
A Tied egy jó példa a pozitív forgatókönyvre.
Az én történetem jellemzően a negatív esetek gyűjteménye, bár a 76 éves apósom speciel aktív nethasználó.
A genetika alatt a következőt értem: az emberek nagy részétől idegen a most tárgyalt eszközhasználati logika. Ennek nagyon jó oka van: az evolúció nem erre irányult.
Persze vannak, akik mégis erre születtek, de most nem róluk van szó.
A nem erre születettek idegenkedési hajlama persze nagyot szór, de a lényeg az, hogy a legkisebb affinitással sem rendelkezők kivételével azért működne az oktatás. Márpedig az oktatás minősége azért eléggé hektikus.Arról nem is beszélve, hogy egy életkor fölött már egyszerűen nem biztos, hogy megy a dolog.
A jelenlegi AVDH-t megszüntetett, kizárólag a DÁP-ot nyújtó rendszer viszont relatíve friss okostelefon birtoklását és használatát, emellett megfelelő tartalékkészüléket vár el minden cselekvőképes állampolgártól. Azoktól is, akiknek ez nem jöhet össze életkoruk, képességeik, lehetőségeik miatt, pedig az egyszerűbb és elérhetőbb AVDH még ment nekik.
MaCS
-
Amiről írsz, az egy teljesen valós jelenség -- de szerintem azért a többséget nem ez jellemzi.
Tartok tőle, hogy egyszerűen maga a digitális analfabetizmus (és a vele együtt járó bizalmatlanság, félelem az IT megoldásokkal szemben) mértéke brutális -- még a szellemileg nem szerényebb rétegekben is.
MaCS
-
DarkByte
addikt
válasz
MaCS_70 #1131 üzenetére
Ha valakinek az agya genetikailag nem erre van huzalozva
Ennél sokkal egyszerűbb dologról van szó. Nincs rákényszerítve hogy napi szinten használja, így a rutin sem alakul ki. Így amikor szökőévente egyszer mégis kellene a kínok kínját éli meg, ilyenkor szokott jönni hogy inkább ledelegálja valaki másnak.
Erősen 60-as szüleim a számítógépet és az internetet sosem értették hogy az miért jó. Aztán végül lett otthon, apámat a használtautó hirdetéseken át, anyámat a végeláthatatlan recepteken keresztül sikerült behúzni, ez volt a kapudrog.
Azóta már sok mindent meg tudnak csinálni, ügyfélkaput, orvosnál időpont foglalást, leleteket meg tudják nézni maguknak, termékeket keresgélnek és összehasonlítani, Messenger-en üzengetünk, stb. Apumat épp a hétvégén tanítottam meg a telefonról apróhirdetést feladni.
Segítséget még kérnek, de ösztönzöm őket hogy merjenek kísérletezni, mert nem harap. Nagyon sokáig azt gondolták kb. felrobban egy atomerőmű ha rossz helyre nyomnak
Persze azért próbálom edukálni őket, pl. az átverésekkel és csalásokkal kapcsolatban, ha venni akarnak valamit valami új helyről előbb inkább beszéljük meg.
De amúgy ez pontosan ugyanaz mint valakinek elsőnek megtanulni kitölteni egy adóbevallást. Én is évekig riogtam tőle mert bonyolúltnak tűnt. Aztán kiderült hogy annyira nem is az. Rá kell szánni az időt megérteni, de egyszerre nem kell az egészet, mert minden úgy sem vonatkozik rád.
Sajnos annyira hozzá vagyunk szokva hogy mindent a szánkba rágnak és instant a tl;dr megoldást akarjuk, hogy ha van egy kis gondolkodni való, mindenki fülét-farkát behúzva menekül. Beleértve engem is sokszor.
-
blueye
veterán
válasz
MaCS_70 #1131 üzenetére
Ebben igazad van. De az én tapasztalatom az hogy egyszerűen nem olvassák végig az oldalt se telefonon, se laptopon se semmin akiknek magyarázok "mert én értek hozzá". Majd megmutatom hogy hol van és ilyenkor az a válasz hogy könnyű nekem mert én ismerem, régóta IT a hobbim, stb.
Na ezt nehéz elfogadni.
Ráadásul sokan kiröhögnek hogy "minden adatodat megadod így az államnak" és nem értik hogy én látom azt amit az állam lát rólam -
válasz
szimi57 #1127 üzenetére
Ez ennél egy szinttel azért bonyolultabb. Mi itt könnyen beszélünk, mert egy informatikai témájú fórum látogatóiként eleve abba a válogatott társaságba tartozunk, amelynek a tagjai azért jól elboldogulnak a telefonnal -- bár még ez sem feltétlenül érvényes minden helyzetre, és nem mindig a mi hibánkból.
A ma használt képernyőn megjelenő felületek nem feltétlenül esnek egybe az agyunk az evolúció által kidolgozott intuitív logikájával. Rengeteg egyébként nagyon okos ember számára is komoly gondot okoznak a számítógépes, pláne mobiltelefonos felületek. Van, akinek lazán megy, van, aki számára átláthatatlan káoszként jelennek meg.
Ismerek két diplomás mérnököt, aki képtelen mobiltelefont használni, és a mai ötvenesek között még baromi sokan vannak, akik számára már az egyszerűbb felületek is kihívást jelentenek, az pedig, hogy közben fájlokat is kezeljenek a telefon és a számítógép között, már súlyosan komoly kihívás.
Ha valakinek az agya genetikailag nem erre van huzalozva, és gyerekkorában sem kapja meg a szükséges szoftverkiegészítéseket, annak ez nagyon nehezen teljesíthető terep lesz még akkor is, ha egyébként más vonalon kiváló elme.
Még az ezredforduló környékén tán a Nokia készített egy tanulmányt arról, hogy az idősebb generációt hogyan lehetne rávenni a mobiltelefonhasználatra, aminek ugye alapfeltétele az, hogy legalább az alapfunkciókat kezelni tudják. Tehát sima, egyszerű menüs alaptelefonokról volt szó. A végeredmény az lett, hogy a megoldás nem az oktatásban, hanem a demográfiában keresendő: azaz először szépen lassan ki kell halnia az akkori 60+-os generációnak, mert megtanítani őket széles körben nem lehet.
Anyámnak éppen 60 éves korában nyomtam a kezébe egy rettenetesen egyszerű menürendszerű Siemens telefont, amelyet több, kifejezetten idős embereknek szánt típus követett. Közel húsz év alatt sem tudta elsajátítani a használatát, hiába használt hozzá egy nagyon ésszerűen összeállított, képes útmutatót. Pedig nem volt buta, sőt, kifejezetten művelt, tájékozott, a szakmájában komoly reálismeretekkel rendelkező elme volt.
MaCS
-
válasz
Doky586 #1123 üzenetére
Igen, még mindig ezen rágódom, mert még mindig ez a helyzet.
A biztonságossá / biztonságosabbá tételnek nem technikai feltétele a mobiltelefon használata. A mobiltelefon éppúgy egy számítógép, mint az asztali PC, és nem véletlenül működnek PC-s és egyéb fizikaieszköz-alapú hitelesítő megoldások.
A megmondom a jelszavamat, egyszeri kódomat megoldás pedig nem a rendszer gyengesége, hanem az egyén hülyesége, aminek ő maga viselheti a következményeit -- de szerencsére én ezzel még nem futottam össze. Hamisított papíros aláírással viszont annál inkább.
MaCS
-
válasz
Doky586 #1125 üzenetére
Szerintem a számítógép is fizikai eszköz, meg a kártya is az. És a minősített aláírás eszközkövetelményeivel is tisztában vagyok, már huszonnyolc éve.
Úgyhogy van alapom arra, hogy találjak kifogásolnivalót azon, hogy egy meglevő rendszer lehetőségeit súlyosan szűkítve az aláírás egy nem mindenki számára rendelkezésre álló eszközhöz legyen kötve.
MaCS
-
mobilizmo
addikt
válasz
MaCS_70 #1124 üzenetére
Vezettünk be már néhány rendszert a munkahelyemen. Az első hozzáállás mindig az volt, hogy minek kell ez, a régi sokkal jobb volt (a papírral kapcsolatban is). És vannak akik makacsul kitartanak, annak ellenére, hogy minden ellenérvüket racionálisan megcáfoltunk. Szóval bármennyire is nem tetszik, a mobilfónia előremutató és mindenféle hibái ellenére a DáP pozitívan értékelhető, illetve maga a törekvés a közigazgatás digitalizációja, aminek ez is a része.
-
válasz
MaCS_70 #1124 üzenetére
Már évszázadok sőt évezredek! óta fizikai eszközhoz van kötve a hiteles aláírás. Régen volt a tintás bélyegző, előtte pecsétgyűrű+viasz, még az ókori egyiptomban is pecsétkövet nyomtak az agyagtáblába...
Pecsétgyűrű helyett mára a mobilt választották fizikai pecsétnyomó eszköznek. Jelszó nem elég, ez van, ez nem újdonság.
-
válasz
Doky586 #1123 üzenetére
A biztonság fokozásával nincs is semmi gond, és ezt meg is oldotta az Ügyfélkapu+.
És azt is tudom, hogy az AVDH-val kapcsolatban milyen jogi aggályok merültek fel.
És azt is tudom, hogy ahelyett, hogy megoldották volna a problémákat (amint azt ígérték), az egészet beszántották, és helyette egy durván kevésbé használható, azt ténylegesen le nem váltó megoldást hoztak be.
MaCS
-
válasz
MaCS_70 #1122 üzenetére
Igen, eddig könnyű volt az avdh. (még mindig ezen rágódsz?)
Csak szóban telefonon elmondtad az ügyfélnek hogy a jelszavad: KisPista123456 és írja is alá a nevedben miután megszövegezte. Milyen jó volt, egyszerűbb és kevesebb munka.
De a kormány ennél biztonságosabbra vágyott. -
válasz
Doky586 #1121 üzenetére
Többnyire nem is az eSzemélyiről nem tudnak átállni -- bár erre is van egy példám.
És miért is lett jobb a helyzet azzal, hogy egy, a többség által könnyen használható, széles körű megoldás (AVDH) helyett lett egy olyan, amelyik eleve csak magánszemélyek számára nyitott, eszközigényes és nehézkesen alkalmazható?
De tényleg ennyire nem olvasod, amit írtam? Ez az egész az ügyfeleknél jelentkezik, ami aztán értelemszerűen átterhelődik az ügyvédre.
MaCS
-
-
válasz
mobilizmo #1118 üzenetére
Nem tudom mindegyiküket lenyomozni, de az alábbi okokat felsorolták (nekem és a kollégáimnak):
- Nincs okostelefonja,
- Vak okostelefonja, de nem fut rajta a DÁP,
- Nem érti az egész DÁP-ot, bonyolult neki,
- DÁP-ot ugyan használ, de nem tudja, hogy hogyan működik az aláírás,
- Nem bízik a DÁP-ban,
- Nem magánszemély, és piaci szolgáltatónál nem tudja megoldani az aláírási szolgáltatás igénybe vételét,Most átfutottam egy pár tucat ügyvéd által futtatott listát, és teljesen általánosnak látszik ez a tendencia. Nyilván függ az ügyfélkörtől is, de mindenkinél drasztikusan visszaesett az ügyfelek elektronikus aláírási hajlandósága. Elég sokaknál teljesen, de a legjobb esetben is a fele alá esett vissza.
MaCS
-
válasz
mobilizmo #1115 üzenetére
Engem közvetlenül nem érint. Van DÁP-om és ügyvédi aláírásom.
De állampolgári szinten a kollégáimmal nagyon tisztán látjuk a visszaesést. Az ügyfelek nagyon nagy többsége (gyakorlatilag 100%-a) visszatért a papírhoz. Ismét postára járunk leveleket felvenni, ami velem előtte másfél évig nem fordult elő, mert minden olyan iratot, amelyiknek az aláírásánál nem kellett jelen lennem, el tudták küldeni AVDH-val, ritkán eszemélyis hitelesítéssel.
Nekem és két közeli kartársamnak jelenleg nincs olyan ügyfelünk, aki elektronikusan írna alá. Nyomtatás, aláírás, tanúk (egy csomó példányban), posta, bélyeg, tértivevény, küldemény átvétele a postán, iktatás, lefűzés.
Ez nem túlérzékenység, ez a konkrét valóság.
Arról nem is beszélve, hogy számomra az év úgy kezdődött, hogy elektronikus aláírási lehetőség hiányában nem tudtam elvállalni egy olyan ügyet, amelyik egy tartós megbízáshoz vezetett volna.
MaCS
-
válasz
dharcos627 #1112 üzenetére
dharcos, mobilizmo!
Sajnos kell a saját telefon -- az aláíráshoz. Én legalábbis nem látok lehetőséget arra, hogy más személy tanúsítványát is használni lehessen. És valóban: ez nagyon, tulajdonképpen extrém módon bizalmi kérdés lenne akkor is, ha ez működne.
Azért hisztizek ezen folyamatosan, mert egy (két) egyébként jól működő, telefont nem igénylő, és tényleg kiemelt jelentőségű szolgáltatást szántottak be, és amit helyette adtak, abból nagyon sokan de facto ki vannak zárva.
És ennek konkrétan látom a következményeit: széles körben visszatértünk a kinyomtatom, aláírom, tanúkkal aláíratom, elviszem a postára, kifizetem a díjat, aztán pár nap múlva tán megérkezik szintre. A pár perces foglalkozásból pár napos lett, nyomtatással, mások bevonásával, papírt használva, esetleg benzint égetve, irattárazva, minden macerával.MaCS
-
mobilizmo
addikt
válasz
MaCS_70 #1111 üzenetére
Nem érzem én ezt ennyire erősnek de mielőtt félreértenénk egymást én sem vagyok híve sok minden kötelezőnek (csak egy jó példa szerintem a biztonsági öv, én mindig bekötöm magam és másokat is erre próbálom rávenni, de nem tenném kötelezővé, mert csak magának árt vele). Ha valaki az urbanizált technikai társadalomtól annyira távol akar élni (nem feltétlen fizikailag), nem lesz szüksége ilyesmire, de ez szerintem elhanyagolható kisebbség. A többieknek meg úgyis lesz mobilja.
-
válasz
mobilizmo #1109 üzenetére
Tudom, hogy nem mindenki ért ezzel egyet, de én egyre felháborítóbbnak tartom ezt az állami kényszert. Nem elég, hogy okostelefonod kell, hogy legyen, annak relatíve újnak kell lennie, és ezen belül még szűkítjük a kört.
A hangsúly a KELL-en van. Mert azt el tudom fogadni, hogy egy ilyen érzékeny területre erős biztonsági igényeket kötnek ki, és még azzal is egyetértek, hogy ez nem az egyén magánügye.
Az egyik probléma szerintem a minőség szintje, aminek az egyik indikátora az, hogy a saját definícióiknak megfelelő készülékek sem feltétlenül működnek.
Ami viszont sokkal nagyobb, sőt, szerintem vérlázító probléma az a ráutaltság. Az, hogy nincs más lehetőség az általuk is (amúgy indokoltan) forszírozott elektronikus aláírás az állam által biztosított használatára -- miután két működő lehetőséget is beszántottak.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autóhifi
- Milyen NAS-t vegyek?
- PlayStation 5
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- OLED TV topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- Gopro hero 7 black
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Dell Precision Workstation ultrabook 5560, 5550, 7510 i7, 6-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged