- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szaporodik és sokasodik a One UI 8.5
- Robottal a nyomában üldözi a Honor a Huawei-t
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
herdsman12
őstag
Update üzenet:
N: Repository 'http://deb.debian.org/debian buster InRelease' changed its 'Version' value from '10.0' to '10.1'
[link] -
herdsman12
őstag
Sziasztok,
Megnyitna valaki egy magyar libreoffice-t, és egy tetszőleges mezőn jobb klikk, majd cella formázása? Mit tapasztalsz? Nekem kifagy a nyomorult...
A vicces, hogy jó régi doksijaim vannak, azoknak a dátum mezőin tapasztaltam ezt, de már vagy 2 éve, emiatt kezdtem el használni a backportos legfrissebbet is, de az sem volt megoldás, és Buster alatt is maradt ugyanez (backportos 6.3-mal is). És a kínlódásban kipróbáltam, hogy mi van, ha nem a régi és jó nagy és bonyolult táblázatomat nyüstölöm, hanem nyitok egy tök üres lapot, és hát ott is ugyanaz a helyzet... Terminálból indítva nem ír semmi hibát a terminálba... Fedorán simán tudom formázni ugyanazokat a táblázatokat...Nálam 9.9/32bit/Xfce, LO 5.2.7.2 és friss telepítésű 10/64bit/Cinnamon, LO 6.1.5.2 (egyik se netinstall) nem fagy le a cella formázásra.
-
herdsman12
őstag
Hogy követi kb a Firefox ESR a normál verziót?
(#8904) togvau
Ha tuti a letöltött iso, akkor kipróbálnám egy másik telepítővel.
-
herdsman12
őstag
Sziasztok!
Kis segitseget szeretnek kerni.
Adott egy Dell mini 1018 netbook. Debian 8 (8.4 talan) fut rajt. VGA kimeneten csatlakoztattam egy Sony TV-hez. Elso alkalommal 800x600-as felbontassal indult, de a gep ujrainditasa utan automatikusan felismerte, hogy Sony 32" csatlakoztatva es 1920x1080-as felbontason ketyegett. Azota kb. otvenszer csatlakozattam a gepet a TV-hez, egy alkalom kivetelevel sosem ismerte fel a TV-t es max. 1024x768 felbontast enged allitani. Illetve mindvegig csak a TV kozepen egy kis meretben latom a kepet. Ha kenyszeritem az 1920x1080-ra, akkor meg a TV reklamal, hogy nem tamogatott felbontas, ellenorizzem a bemenetet. Illetve torzul a kep es nem is tolti ki a 32"-t.
A furcsa az, hogy indulas kozben, amikor meg nem fut a grafikus felulet - feltetelezem a vga drivert mar betolti - felugrik egy pillanatra 1920x1080 HD felbontasra es teljes kepernyos modra a TV. Majd elveszi a kepet es amikor mar a bejelentkezo ablak jelenik meg, ujra 1024x768 es csak a TV kozepen vagy egy kis ablak.
Melyik eszkoz lesz a hunyo? A noti VGA nem birja, a TV nem kuld jelet vissza a VGA bemenetet a gepnek vagy a Debianban van az arulas?Talan kovetheto volt a problemam, gyakorlatilag "hule" vagyok a linuxhoz. Felhasznaloi szinten OK, par aprosagot meg tudok csinalni, de komolyabban sosem foglalkoztam eddig vele.
Nincs a TV beállítások között valami PC vagy Játék mód?
-
herdsman12
őstag
-
herdsman12
őstag
Ez az MX17 azért kicsit érdekesre sikeredett, lásd Herdsman12 problémáit vele.
A MX 17 telepítési/particionálási része nagyon érdekesen van megcsinálva, ott nagyon könnyű eltolni, ha van fenn másik rendszer, akkor egy kezdőnek nehezebb, mint a Debian particionáló része. Amúgy jó kis rendszernek nézett ki, amikor kipróbáltam, viszont olyanoknak való, akik már használtak Linuxot. A saját frissítője például egész ügyes, lehet választani normál upgrade és dist-upgrade között.
A xorg/mesa páros viszont elég érdekesen alakult, az egyik frissebb, mint az Ubuntuknál, a másik régebbi.

Amúgy maga a Debian nekem mindig bejött desktopon, most már a telepítése sem annyira nehéz kezdőknek, mint Wheezy-nél volt. Inkább az a gond, hogy ha egy kezdő felrak egy stable változatot, akkor ugyanúgy minden vackot ki akar próbálni és beleütközhet a régi program/új program felrakása helyette, akkor meg jön a függőségekkel való bajlódás......egyszóval ez is gyakorlott kezdőknek ideális.
Mint kiderült az MX-17 csíkos képernyő probléma (MSI S262) csak a FF használatánál jött elő, Chromiummal és más alkalmazásokkal semmi baja. Biztos orvosolható lenne, de nem én leszek a mágus.
Az előd MX-16.1 jó volt, máig hibátlanul megy másik régi gépen.
A telepítője meg egyszerű, mint a faék.
(28-29-30. old)
Persze egy ijedős kezdőnek meg tök mindegy, hogy melyik telepítővel találkozik először, bármelyiken lehet hibázni.
Nekem szimpi az MX Linux, simán ajánlanám kezdő-kezdőnek is. -
herdsman12
őstag
sh4d0w módszere a leghatékonyabb. Ha nem akadok el elég durván a desktopomon a grub-install-lal, akkor nem maradtunk volna le egy érdekességről.
Te most az
apt-get-et használtad, de épp javasolni akartam a másik két parancssori módszert.Érdemes erre a különbségre rápillantani, 3 módszer:
ubyegon@ubydeb9:~$ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
linux-image-amd64
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 1 nem frissített.ubyegon@ubydeb9:~$ sudo aptitude update && sudo aptitude upgrade
Függőségek feloldása...
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:
firmware-linux-free{a} irqbalance{a} linux-image-4.9.0-5-amd64{a}
A következő csomagok lesznek frissítve:
linux-image-amd64
1 csomag fog frissülni, 3 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 38,8 MB letöltendő. Kicsomagolás után 190 MB lesz elfoglalva.
Folytatás? [Y/n/?]ubyegon@ubydeb9:~$ sudo apt update && sudo apt upgrade
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
firmware-linux-free irqbalance linux-image-4.9.0-5-amd64
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
linux-image-amd64
1 frissített, 3 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 38,8 MB.
A művelet után 190 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]Másik gépen (32 bit) nincs aptitude csomag.
Az apt-get dist-upgrade eredménye ua mint az apt upgrade. -
herdsman12
őstag
-
herdsman12
őstag
Mi lenne ez, van 4.14+88~bpo9+1 a backports és 4.9+80+deb9u3 security tárolóban?
Szerintem ezek a kernelek illenek hozzájuk:
4.14.0-0.bpo.2-amd64
4.9.0-5-amd64Amelyik fenn van, az ahhoz illő verzió kell neked.
ezekből a backportot rakd fel, ha 4.9.0-5-ös a kerneled:
Telepítve:
4.9+80+deb9u2- debian-security stretch
Jelölt:4.9+80+deb9u3- debian stretch-backports(#8513) herdsman12
Ez mi a manó amúgy?
uname -v
#1 SMP Debian 4.9.65-3+deb9u1 (2017-12-23)Pontosítva, az a kérdésem, mi a probléma, hogy kell terminalból megoldani, hogy ne legyenek a csomagok visszatartva?
sudo apt-get upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
linux-headers-amd64 linux-image-amd64
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 2 nem frissített.Az echo "csomag" hold - install parancsot láttam már, de én nem lőttem hold-at.
(#8513)
Változás értesítő szolgáltatás, beállított grafikus, szöveges területek változásáról küld emailt. -
herdsman12
őstag
Nyertél, de mivel nem iszod a sört, így csak köszönöm.
A firmware-linux-nonfree csomag volt a megoldás.(#8491) nahaggyámár
Szerintem ez egyértelmű, "az jobban kézre áll nekem", írjam bővebben?
Nem tudom, hogy a firmware-linux-nonfree csomag telepítésnek van-e köze, de
...
sudo apt-get upgrade
...
linux-headers-amd64 linux-image-amd64
...
sudo apt-cache policy linux-headers-amd64
linux-headers-amd64:
Telepítve: 4.9+80+deb9u2
Jelölt: 4.9+80+deb9u3
Verziótáblázat:
4.14+88~bpo9+1 100
100 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch-backports/main amd64 Packages
4.9+80+deb9u3 500
500 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates/main amd64 Packages
*** 4.9+80+deb9u2 500
500 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch/main amd64 Packages
500 http://deb.debian.org/debian stretch/main amd64 Packages
100 /var/lib/dpkg/statusMi lenne ez, van 4.14+88~bpo9+1 a backports és 4.9+80+deb9u3 security tárolóban?
Mi a jó megoldás? -
herdsman12
őstag
Régen én szerettem a KDE-t, mostanában csak időnként vetek rá néhány pillantás. (a böngetője régebben etalon volt) +Qt felület néhol jobban teljesít mint a GTK.
Én is több asztali környezetet/ablakozót használok Xfce+Fluxbox, kis KDE, Mate, Openbox, de Gnome-ra készült csomagokat is kipróbálok néhaBe lehet állítani valahol, hogy kapja értesítést (email-ben vagy hasonló) a fontos biztonsági frissítésekről?

Most próbáltam (visualping).

-
herdsman12
őstag
Segítek:
(#8490) herdsman12
...de most a Gnome helyett inkább felteszem az Xfce verziót, az jobban kézre áll nekem.
(#8491) nahaggyámár
... Egyébként szerintem ez inkább az X része, nem a DE (gnome, xfce stb.), szóval azt hiába cseréled, ez a hiba akkor is megmarad.A Gnome tök új nekem a felső (nem is) tálcával, alkalmazás váltással stb. Az Xfce-t már látásból ismerem, ezért cseréltem. Nem azt írtam, hogy a csere javítja a grafikus gubancot.
bye
-
herdsman12
őstag
A synapticban azért nem találod, mert ott a firmware-linux-nonfree metacsomag része.
Tedd fel azt, bár szerintem az fenn lesz alapból, viszont ha így van, mégsem jó, akkor kipróbálhatod a firmware-linux-nonfree (20170823-1~bpo9+1) változatot is.
Nem tudom ez fog-e segíteni, csak a javasolt megoldásra írtam ezt. Ha nem segít, akkor jön itt is a mesa 17-re frissítés, mint az MX-ben.
Illetve a VA-AP drivert is kipróbálhatod. Az mondjuk fenn van mesa-va-driver néven, de mivel 13-as, gondolom a 17-es mesa mellett ez is frissülni fog. Régen próbálgattam ezeket a 8-ason, így aztán csak óvatosan. 
Nyertél, de mivel nem iszod a sört, így csak köszönöm.
A firmware-linux-nonfree csomag volt a megoldás.(#8491) nahaggyámár
Szerintem ez egyértelmű, "az jobban kézre áll nekem", írjam bővebben?
-
herdsman12
őstag
Synaptic-ban nem találtam semmit, de most a Gnome helyett inkább felteszem az Xfce verziót, az jobban kézre áll nekem.
-
herdsman12
őstag
Debian 9.3-at (64 bit) telepítettem egy Sony Vaio, Core i5, 4GB RAM-os laptopra.
Ventilátor pörög, és egy youtube videótól még rákapcsol.inxi kivonat:
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Madison [Mobility Radeon HD 5650/5750 / 6530M/6550M]
Display Server: X.Org 1.19.2 drivers: ati,vesa (unloaded: modesetting,fbdev,radeon)
Resolution: 1366x768@0.00hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.9, 128 bits) GLX Version: 3.0 Mesa 13.0.6sudo dmesg | grep *ERROR*
[ 17.046829] [drm:radeon_pci_probe [radeon]] *ERROR* radeon kernel modesetting for R600 or later requires firmware-amd-graphics.Lehet ezzel valamit kezdeni?
-
herdsman12
őstag
Természetesen próbáltam a menüből is indítani, de negatív úgy is.

Kisbetűvel ezt írja:VLC is not supposed to be run as root. Sorry.
If you need to use real-time priorities and/or privileged TCP ports
you can use vlc-wrapper (make sure it is Set-UID root and
cannot be run by non-trusted users first).Nálam is ez van, de nem root terminálból elindul.
[ Módosította: CoolMan ] -
herdsman12
őstag
-
herdsman12
őstag
-
herdsman12
őstag
Más partíciók bővítése miatt dd-vel mentettem az sda3-on lévő Debiant, majd visszaírtam egy azonos méretű partícióra.
Utána fstab UUID, /etc/initramfs-tools/conf.d/Resume szerkesztés és grub install következett.
Azóta a boot lista második sorába az alábbi üzi van:Gave up waiting for suspend/resume device
Majd 30 másodperc várakozás után betöltődik a Stretch.
Megnézném, hogy mire várunk, de mit nézzek?
Egy darabig még hagyom, de, ha nincs használható ötlet, akkor újra telepítem az egészet. -
herdsman12
őstag
-
herdsman12
őstag
Friss Debian 9.1 telepítés után apt-get update:
Mellőz:1 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch InRelease
Találat:2 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch-updates InRelease
Találat:3 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch Release
Találat:4 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease
Csomaglisták olvasása... KészMit tehetek mellőzés ügyben?
-
herdsman12
őstag
Biztos, hogy jót állítottam be, ennek ellenére kipróbáltan a z-y cserét, más karakterekkel nem lehetett gond.
Egyszer jó volt, normal v automata (?) módban, az viszont nem tetszett, mert extended partícióra került a swap, egyébként csak annyira telepítek expert módban, hogy a partícionálást átnézzem. Pontosabban az árnyék jelszót mindíg kihagyom (nem is vágom, hogy az mi lenne), de az régebben se okozott hibát.
Majd kezdem elölről colomb2 javaslata alapján. -
herdsman12
őstag
Köszi, közben Android-tools-ADB és fastboot miatt telepítettem egy MX 16.1-et, azon minden működik.
Pár nap múlva újból kezdem a Debian telepítést és jönnek a további kérdések, mert ott az ADB-vel volt vmi gáz.Sudohoz meg ezt tanultam két éve a kiscsoportban:
Root terminal:apt-get install sudo
adduser ggy sudo
Reboot -
herdsman12
őstag
-
herdsman12
őstag
-
herdsman12
őstag
Másfél hónapja a 9.0.0 netinstall verzióval összetűzésbe keveredtem root password ügyben. Akkor normál xfce verzióval megoldódott su használat.
Most a debian-9.1.0-i386-xfce-CD-1.iso verzió tréfált meg (2x).
Letöltés után MD5 ellenőrzés rendben, pendrive dd-vel írva, telepítés hiba nélküli.
A su, majd jelszó megadásra "Hitelesítési hiba" az üzenet.
User, root jelszó megadása rendben, tuti, hogy ott nem hibázok.
Van bármi ötlet, mi a frászt lehet ezen elrontani? -
herdsman12
őstag
Gondolom a netinstall nem stimmel, most leszedtem a normál telepítőt (debian-9.0.0-i386-xfce-CD-1.iso) és normál telepítéssel felment. Működik a su.
(#8162) CPT.Pirk
A netinstall után nálam is keservesen indult az eee901, 8.8-ról upgrade után 4x sec, most friss telepítéssel:
systemd-analyze
Startup finished in 2.769s (kernel) + 11.569s (userspace) = 14.339s -
herdsman12
őstag
Köszi, ez rendben volt, csak nem írtam.
(#8158) kovaax
Köszi, a sources.list miatt nem ment a frissítés.
Aztán szerencse, hogy én meg kipróbáltam. Volt pár necces kérdés (nekem), amit nem értettem pontosan, de sikeres lett a frissítés.
Lett egy csomó rendezetlen, visszamaradt csomag és beállítás a Synaptic szerint, ezért csináltam egy új telepítést (netinstall).
Nem kértem az árnyék jelszóból, de root és felhasználó, jelszó rendben beállítva.
Második indítás után kiderült, hogy nincs su, "Hitelesítési hiba" az üzenet, próbálom Synaptic felől, ott se fogadja el a root jelszavát. Hogy biztos legyen a dolog új telepítés, de a helyzet változatlan.
Visszateszem a 8.8-at és újból dist-upgrade ott működött a jelszó.Ezt most elbénáztam, vagy mi?
Megköszönök egy jó ötletet. -
herdsman12
őstag
Hogy lesz nekem a 8.8-ból 9?
apt-get dist-upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.Ránéztem a dokumentációra, de úgy látom, hogy mire ezt átolvasom, addig párszor simán telepíthetem is.
-
herdsman12
őstag
-
herdsman12
őstag
Különböző Live rendszerek próbálgatása után azt látom, hogy két órával előrébb jár az óra:
2016. okt. 19., szerda, 18.27.42 CESTNem találok állítási lehetőséget, mi a megoldás?
-
herdsman12
őstag
-
herdsman12
őstag
Utóbbi két-három upgrade eredménye, hogy az Iceweasel nem frissül.
iceweasel iceweasel-l10n-huMi a jó megoldás, manuálisan kell megoldanom az Iceweasel - Firefox cserét, vagy majd a rendszer?
-
herdsman12
őstag
Jessie 5GHz-es USB WiFi stick támogatásról van tapasztalata valakinek?
-
herdsman12
őstag
Röviden: balhé volt, a készítőnek elege lett, hogy bugreportokat kap olyan hibákról, amik már rég javítva lettek, csak a Debianban túl régi a csomag. Addig fajult, hogy kérte a csomag törlését a Debianból. Lehet, hogy forkolva lesz majd új néven, de valószínűleg frissíteni fogják a már meglévő csomagot is törölni fogják ezt az üzenetet.
szerk: a készítő hangneme, stílusa miatt lehet, hogy már elvből sem használnám többet a szoftverét.
Köszi, elolvastam. Újabban minden bekapcsoláskor jön a figyelmeztetés.
Nem értem, hogy cikizésből javasolta a gnome-screensaver-t?
Ránéztem, hát soknak tűnik kezdő lelkemnek.
Elég lenne egy egyszerű fekete képernyő is. -
herdsman12
őstag
Normális az, hogy XScreenSaver 5.30 ilyen üzeneteket dobál?
Warning:
This version of xscreensaver is VERY OLD!
Please upgrade!
http://www.jwz.org/xscreensaver/
(If this is the latest version that your distro ships, then your distro is doing you a disservice. Build from source.)(Jessie, Xfce)
-
herdsman12
őstag
-
herdsman12
őstag
Saját csoportomban fél nap alatt menthetetlenül elsüllyedt a kérdésem, ezért megismétlem itt.
Nem bánnám, ha Jessie (Xfce) automatikusan bejelentkezne.
Ez a "2. Automatic Login for LightDM" a jó megoldás?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Fotók, videók mobillal
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- EA Sports WRC '23
- Milyen videókártyát?
- Először kombinálja a Full HD-t az 1000 Hz-cel egy monitor
- Június 18-án érkezik a Hell Let Loose: Vietnam PC-re és konzolokra
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- AMD FX
- Lenovo IdeaPad notebookok
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R7 5700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Zalman I3 Edge FSP 650W
- BESZÁMÍTÁS! AMD TR 7960X + Asus TRX50 + 128GB 6400MHz garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi 12T /8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HP EliteBook 840 G7 14" i5 10210u, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- LG UltraGear 34GS95QE OLED Monitor! 3440x1440 / 0.03ms / 240Hz / FreeSync / G-Sync! BeszámítOK!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Illetve a VA-AP drivert is kipróbálhatod. Az mondjuk fenn van mesa-va-driver néven, de mivel 13-as, gondolom a 17-es mesa mellett ez is frissülni fog. Régen próbálgattam ezeket a 8-ason, így aztán csak óvatosan.