- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
kovaax #10777 üzenetére
A telepítő iso-k, főleg a netbootos, netinstallos, akkor mondja, hogy nem találhatók rendszermag modulok, amikor a repóban másik kernel van, mint a telepítőben. Van, hogy a telepítő iso van nagyon lemaradva a repóhoz képest, de lehet, hogy fordítva.
Nem trixie specialitás, minden debian kiadásnál volt ilyen. Ha nem találsz fix iso-t, daily image-ből próbáld.
-
bambano
titán
válasz
zetecR #10741 üzenetére
chipsettel nem szokott gond lenni, ha a hálózati kártyát nem ismeri fel, raksz bele egy intelt, oszt jónapot. usb dettó.
A quadro grafika lehet kétséges, hogy abban a debianban konkrétan melyik grafikus meghajtó van.A kérdés, hogy csak nyomtatni fog a gép, vagy azon fog futni a grafikai tervezés is, mert akkor agyalni kell a dolgokon. Azt megnézném, hogy lehet-e olyat, hogy a program fut egy x gépen, kigenerálja a nyomtatni valót, amit utána y gépen kinyomtatnak.
-
bambano
titán
válasz
zetecR #10739 üzenetére
Ha latex alatt a LaTeX-et érted meg a dvi-t, azt kb. bármin ki lehet nyomtatni, csak nem szabad hagyni, hogy a debian beleokoskodjon.
Rákerestem a scitex-re, annyit látni elsőre, hogy ez nem otthoni fotónyomtató
Szóval ha ipari környezetbe kell, és van hardver, akkor ebben az esetben azt javaslom, hogy bármilyen vasra tedd fel natívan az általuk elvárt oprendszert és használd úgy. Ipari méretekben nem szórakoznék virtualizációval.
-
-
bambano
titán
vagy fájlrendszer szinten költözteted, akkor cp, tar, stb. ahogy Friczy mondta. szerintem erre a clonezilla nem jó, de lehet, hogy tévedek.
vagy blokkos eszköz szinten költözteted, akkor a költöztetés előtt a fájlrendszer és a partíció méretét kisebbre kell venni, hogy pont elférjen a kisebb ssd-n. utána blokk szinten költözteted, vagy clonezillával, vagy dd-vel. -
bambano
titán
válasz
ubyegon2 #10670 üzenetére
újabban a debian különbséget tesz a non-free és a non-free-firmware repók között. tehát a non-free soha nem volt benne a hivatalos alap debianban, a non-free-firmware mostanában már benne van.
a non-free-t régen úgy tudtad használni, hogy speciális telepítő image-t kellett letölteni, amiben volt non-free. most nem kell a non-free, a 13-as debian telepítőjében benne van a non-free-firmware.
-
bambano
titán
több gondolat is felmerült bennem:
1. kis gépet nem egyszerűbb odavinni a routerhez?
2. ha csak telepítés idejére raksz rá usb-s adaptert, miről fog netet kapni utána? amiről utána netet kap, azzal nem tudod feltelepíteni?
3. ha nem minimál telepítőt töltesz le, hanem mondjuk egy dvd-t, akkor fel lehet rakni net nélkül és utána rá tudsz rakni mindenféle drivereket.
4. ha nem 12-es debiant raksz rá, hanem 13-ast, akkor abban már benne van a non-free-firmware disztró, vagyis lehet, hogy az usb-dhez lesz gyárilag driver.mondjuk én ilyenkor legurítok egy 25 méteres ethernet kábelt a földre, oszt jónapot, asszony eltűri pár óráig...
-
bambano
titán
válasz
Fred23 #10657 üzenetére
már nem mondom meg fejből, de valahol 6.9.2-nél rakta bele az intel az xe2 drivert a kernelbe. ami újabb, az akár jó is lehet.
én teszteltem, szerintem jobb az xe2 driver ehhez a kártyához, mint az i915 driver, bár azzal is elmegy. mondjuk időnként hullámzik a minősége...
-
bambano
titán
válasz
Fred23 #10654 üzenetére
nem tudom, hogy az arc kártyákban milyen videochip van, ha uhd, akkor azt támogatja a kernel is, meg a debian is, ha xe vagy xe2, akkor ahhoz kicsit mókolni kell (kernelt kell fordítani) vagy testing debiant kell felrakni (nem tudom fejből, az milyen kernelt rak fel, mert én kézzel fordítgatok mostanában).
szerintem vehetsz nyugodtan arc kártyát.
-
bambano
titán
nem tudom, a backportsban van-e transmission, az lehet egy megoldás.
másik megoldás, hogy nem transmission, hanem másik torrent kliens.
ha ráérsz, fel lehet varrni az unstable-ből a programot úgy, hogy egy könyvtárba felrakod mellé a csomagokból kiszedett függőségeket. kezdő debianosoknak nem javasolt módszer.ha felrakod az unstable-ből a transmissiont úgy, hogy felrakod a függőségeit is, akkor azt kockáztatod, hogy a felpakolt cuccokhoz nem jön biztonsági frissítés, mert az unstable-hoz nem kapkodják el.
-
bambano
titán
válasz
sh4d0w #10586 üzenetére
Értem, tehát ha egy támadó szándékosan megvonta a jogosultságomat, akkor ő nyilvánvalóan nem fogja lecserélni az sshd-t mindenféle sátáni céllal, vagyis az általam otthagyott exploit működni fog... szerintem nem.
másrészt ha rendesen raktam össze a rendszert, akkor az, hogy legyakta az oprendszer védelmét, az ikvm-et nem állítja meg.Nekem nem lesz ilyen account a rendszeremben.
-
bambano
titán
válasz
Crvsh3R #10525 üzenetére
mint már említettem, hálózattranszparens grafikus felülete van.
a rajta futó programoknak tökmindegy, hogy hol fut *maga a grafikus felület*. ha headles szervert csinálsz, arra kifejezetten NEM kell grafikus felület, ettől még grafikus felületet igénylő programokat telepíthetsz rájuk. -
-
bambano
titán
ALERT: mostanában nem upgradel senki debiant.
bugos az aktuális kernel. -
bambano
titán
hmm. szerdán lesz 30 éves a debian.
-
bambano
titán
a flatpak nem cél, hanem eszköz. neked nem azt a kérdést kell megválaszolnod, hogy kell-e flatpak vagy sem, hanem azt, hogy meg tudsz lenni legutolsó szoftververzió nélkül vagy sem. Ha meg tudsz lenni, akkor debian, ha nem, akkor valami rollingabb disztró és/vagy flatpak.
Szerintem böngészőt le lehet tölteni, fel lehet rakni kézzel, sőt, ha userként felraktad, akkor a firefox frissíti is magát. Steamet nem láttam még közelről, de tippem szerint az is frissít, mert elvileg lehet értelme. A libreoffice-nál meg nem mindegy?
én a magam részéről tartom magam ahhoz, hogy ha nem romlott el, nem akarom megjavítani.
-
bambano
titán
három lehetőséged van:
1. felrakod a telepítővel a 7-es debiant, majd átírod a repókat az archivált repókra, és onnan felraksz mindent, ami kell, 7-es debian verziókkal. minden cuccot fel lehet rá rakni most is, ami anno megvolt hozzá.
2. felraksz egy minimál 7-es debiant, azt felfrissíted 12-esre és onnan pakolod a többit.
3. letöltöd a 12-es debian telepítőjét. -
bambano
titán
igen és nem.
az nem fog működni (számomra érthetetlen okból), hogy 7-ről 12-re.
de az, hogy végigmész verziónként, az igen.
ezt csináltam, ment.
csak arra kell figyelni, hogy egy-két default változik kiadásról kiadásra, és az okozhat gondot.
például ha távoli gépen frissítesz, akkor az ethernet kártya nevének változtatása eldobja a hálózatot.a másik verzió, hogy kézzel frissíted, szerintem az is tud működni.
kernel->libc->init, a többi meg megy. de ezt nem próbáltam. -
bambano
titán
a kvm telepítése egyszerű, mivel nem kell telepíteni.
a kvm-et szokták köríteni libvirt-tel, hogy ne olyan hosszú parancssori cuccokkal kelljen indítani. felrakod a virtual machine managert, és ennyi, az majd pakol mellé mindent, amire szerinte szükség van, és utána klikkelgethetsz ebben is, mint a virtualboxban. -
bambano
titán
-
bambano
titán
[link]
nehogy a következő dist-upgrade simán lemenjen... -
bambano
titán
azért is jó a sudo, mert lehet bele bugot rakni, mint nemrég...
-
bambano
titán
válasz
eladohardver #10111 üzenetére
és így néz ki a /etc/profile minimál telepítés és ssh szervernél:
if [ "$(id -u)" -eq 0 ]; then
PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin"
else
PATH="/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games"
fi
export PATH -
bambano
titán
válasz
eladohardver #10107 üzenetére
a központi profájl és a bash rc belerakja a megfelelő könyvtárakat a path-ba.
eddig minden egyes debianomon belerakta.
az meg, hogy a /usr/bin-t is rakja bele külön a path-ba, teljes tévedés.
itt max. az a kérdés, hogy az önálló /sbin váltást /usr/sbin-re sikerült-e levezényelni az adott konkrét telepítésen. -
bambano
titán
válasz
fap333 #10102 üzenetére
szerintem érdemes lenne kinyomozni a valódi hibát, mert ez így nem oké.
a /usr/bin az biztosan benne van a PATH-ban, azt mégegyszer hozzáadni nem sok értelme van. A root PATH-jában benne kell lenni a /usr/sbin-nek is, különben rootként nem tudtál volna rebootolni.tehát vagy a sudo-d van rosszul beállítva, vagy lehet, hogy a /sbin link hiányzik.
-
bambano
titán
válasz
eladohardver #10097 üzenetére
a sudo a /usr/bin-ben van.
-
bambano
titán
sajnos vannak már olyan debian csomagolók és fejlesztők, akiknek elmentek otthonról. például ha kell gyártani egy alap konfigfájlt, akkor azt ők csakis kizárólag objektumorientáltan pythonban tudják elképzelni, amitől a telepítő felhúz egy rakás szemetet.
bizonyos mértékben csökkenthető a telepített szemét mennyisége, ha beállítod az apt-ot, hogy a "recommends" és a "suggests" csomagokat ne rakja fel automatikusan.
-
bambano
titán
mert nem bullseye bullseye-backports-ot kell írni, hanem egy sort bullseye-jal, átlagos debian repo url-lel, meg egy másik sort backports url-lel bullseye-backports-szal
és azért kell az eredeti is, mert a csomagok zöme nem backportos.
minden csomagnak van verziószáma, az alapján választ -
-
bambano
titán
forgalmat értelmesen korlátozni csak a kiindulási pontján lehet, végpontján nem.
mivel a csomagokat nyugtázni kell, ezért mindig van fel irány.
azt nézd meg, hogy mennyi időre kapod a dhcp lease-t. ha mindig pont akkor szakad, amikor dhcp-t újít meg, akkor azt kell megváltoztatni, hogy mit csinál a debianod dhcp renew-nél.
illetve azt tudod még csinálni, hogy az iteach felé menő csomagokat priorizálod a többivel szemben. -
bambano
titán
válasz
eladohardver #9722 üzenetére
oké, de azt valószínűleg nem fogod tudni megcsinálni, hogy a szerveren ha egy program hozzáfér az eth2 interfészhez, az az eth1-hez ne férjen hozzá.
tehát nem az a feladat, hogy eth2 tud kommunikálni eth1-gyel, hanem az, hogy a helyi hálózat egy darabja eth2-n lóg és bizonyos dolgokat elér, más dolgokat meg nem.
-
bambano
titán
válasz
eladohardver #9720 üzenetére
minek akarnál eth2-ről eth1-gyel kommunikálni?
-
bambano
titán
micsoda társaságba keveredtem...
minden debian szakértőnek van kéznél windows teszteléshez...
és a leendő házi szerveren is van...
-
bambano
titán
válasz
Capricornus #9603 üzenetére
csinálni kell egy uefi/bios partíciót a diszkek elejére, nagyságrendileg 1 gigás mérettel. utána csinálni kell root fájlrendszernek a diszk elejére raid1 partíciót. én 48 gigát szoktam rakni, ez elég szokott lenni, néha sok is.
a maradékot kell összefűzni raid5-be.
minden diszken ugyanakkora partíciók legyenek.
-
bambano
titán
válasz
olivera88 #9586 üzenetére
karácsonyra vásárolt desktopra márt ezt raktam, szervereken is van.
igazából egy nagy baj van csak, kisebb hülyeségei még vannak.
a nagy baj, hogy 78.esr firefox van benne, ami ipari hulladék kategória.
állítólag még ebben a hónapban lesz release, de én vennék addig levegőt. szerintem friss telepítéshez már ezt, nem a régebbit. upgrade-del még ízlés szerint lehet várni. -
bambano
titán
ha most telepítenél egy szervert, alap dolgokkal, ami elég fontos, akkor buster vagy bullseye?
tia
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- DOOM - The Dark Ages
- Villanyszerelés
- Milyen légkondit a lakásba?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Autós topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged