- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Még mindig bővül a Realme 16-os széria, most épp 8000 mAh-s aksival érkezett egy
- Záporoznak a Galaxy S27 Pro pletykái, csak legyen belőlük telefon
- Négyfelé kanyarodhat az iPhone 19 kijelzője
- Saját fejlesztésű chipet kaptak az Anker Soundcore Liberty 5 Pro fülhallgatói
- Ötkarikás játékok, csak másképp
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Apple iPhone 17 - alap
- Záporoznak a Galaxy S27 Pro pletykái, csak legyen belőlük telefon
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Négyfelé kanyarodhat az iPhone 19 kijelzője
- Google Pixel topik
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Legion Y70 (2026)-tal tért vissza a Lenovo
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
sh4d0w
félisten
Van egy full inteles gép, hdmi kimenettel.
Telepített Debian 7.6 és liveként futtatott Debian 9 alatt se kínálja fel a hdmi audio-t mint kimenetet. Mit lehet ezzel kezdeni? Ugyanazon a gépen Mint 18.3 egyből használta a hdmi audio-t.
Kell ehhez valami firmware-t telepíteni? Google-t néztem, de nem találtam egyértelmű magyarázatot.
Dugtál bele HDMI madzagot? Telepített Debian 9-en nálam sincs, amíg nincs bedugva a kanóc...
-
Bici
félisten
Van egy full inteles gép, hdmi kimenettel.
Telepített Debian 7.6 és liveként futtatott Debian 9 alatt se kínálja fel a hdmi audio-t mint kimenetet. Mit lehet ezzel kezdeni? Ugyanazon a gépen Mint 18.3 egyből használta a hdmi audio-t.
Kell ehhez valami firmware-t telepíteni? Google-t néztem, de nem találtam egyértelmű magyarázatot.
"If your graphic card is etc. 2007 and newer, try uninstalling xserver-xorg-video-intel and use the builtin modesetting driver instead."
innen: [link]
Illetve ha ez sem segit, akkor talan a firmware-linux-nonfree megoldja.
-
bambano
titán
Ohh és még egy érdekes kérdés. Dell PowerEdge T30 szerverre került a telepítés: [link], ami full Intel cucc.
Viszont a hardveres raid tömböt nem látta se az alap, se a nonfree telepítő de egyik se szólt, hogy kellene hozzá valami firmware vagy ilyesmi, egyszerűen csak a telepítő médiát láttam a partícióknál. Gparted live az már látta és meg is tudta csinálni a partíciókat a tömbön.
A googleben nem találtam megoldást, így szoftveres raid-et csináltunk jobb híján.
"Viszont a hardveres raid tömböt nem látta se az alap, se a nonfree telepítő": idézet a linkedről:
"RAID-vezérlők Szoftveres RAID: Intel Rapid Storage Controller 12.0 (SATA 6 Gbit/s vagy SATA 3 Gbit/s támogatás)" -
kovaax
őstag
Hogyan célszerű olyan shell scriptet futtatni minden boot után, aminek kell hálózatozás?
Egy régebbi Debianon az rc.local fájl végén volt az email küldő parancs, ami jól működött. Friss Debian9 alatt már nincs rc.local, ezért csináltam rá systemd szolgáltatást, de az meg már a boot legelején fut, amikor még nincs hálózat.
Szóval csak annyi kell, hogy minden bootolás után küldjön emailt a gép a boot esemény tényéről.
rc.local-ba is mehet nyugodtan:
root@otthon:~# systemctl status rc.local.service
● rc-local.service - /etc/rc.local Compatibility
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/rc-local.service; static; vendor preset:
Drop-In: /lib/systemd/system/rc-local.service.d
└─debian.conf
Active: inactive (dead)
root@otthon:~# uname -a
Linux otthon 4.9.0-7-amd64 #1 SMP Debian 4.9.110-3+deb9u1 (2018-08-03) x86_64 GNU/Linux
root@otthon:~# -
Rimuru
veterán
Hogyan célszerű olyan shell scriptet futtatni minden boot után, aminek kell hálózatozás?
Egy régebbi Debianon az rc.local fájl végén volt az email küldő parancs, ami jól működött. Friss Debian9 alatt már nincs rc.local, ezért csináltam rá systemd szolgáltatást, de az meg már a boot legelején fut, amikor még nincs hálózat.
Szóval csak annyi kell, hogy minden bootolás után küldjön emailt a gép a boot esemény tényéről.
systemd service: beleirod hogy network utan induljon (itt le van irva minden ami kellhet), networkmanager eseten pedig van wait-onilne is.
-
bambano
titán
1. lépés: leszeded a systemd-t

2. lépés: a /etc/network/interfaces fájlban az interfészhez odaírod, hogy up /itt/szkriptmásik lehetséges megoldás (tesztelni kell): crontabba @reboot időbélyeggel beleírod a szkriptet.
-
King Unique
titán
KDE alatt alapértelmezés szerint tudtommal nem csatolódnak fel automatikusan az eltávolítható eszközök (pl. USB-s háttértárak). De amúgy beállítható.
-
tlac
nagyúr
nekem egy standard mate vagy cinnamon-os telepítéssel magától tudta ezt
-
Apollyon
Korrektor
Ha mindig ugyanazokat az eszközöket használod, akkor az a legegyszerűbb, ha beírod fstab-ba mindegyik UUID-jét.
-
sh4d0w
félisten
Kipróbáltam a 9.0.1-es telepítőket.
Live-ban mindegyik elindult, de telepítve a betöltés vége felé se az Lxde-s se a KDE-s nem adott képet, csak a konzolokra tudtam átváltani. Akkor sem volt kép, ha alkalmaztam azt a kernel kapcsolót, amit írtam lentebb. Ezen felül (magyar nyelv mellett) a root jelszót nem jól tárolták le a telepítők, csak a user jelszava ment, de neki meg nem lehet sudo jogot adni, ha nem tudok root-ra váltani.
Nem én gépeltem el, direkt bekapcsoltam a megjelenítéstét a karaktereknek.Ekkor hagytam a francba a 9-es szériát, felraktam a 8.8-as KDE-s telepítőt, azzal minden faszán megy, ugyanaz a root jelszó ott faszán működik és gyorsan is bootol a gép.
Szóval per pillanat akinek nem sürgős, ne ugorjon a 9-es Debianra... Sajnos.
Én már alig vártam, hogy elhagyhassam a Mintet, de óriási meglepetés volt, hogy mennyivel gyorsabb annál - szintén Cinnamonnal.
-
totron
addikt
Live-ban mindegyik elindult, de telepítve a betöltés vége felé se az Lxde-s se a KDE-s nem adott képet, csak a konzolokra tudtam átváltani. Akkor sem volt kép, ha alkalmaztam azt a kernel kapcsolót, amit írtam lentebb. Ezen felül (magyar nyelv mellett) a root jelszót nem jól tárolták le a telepítők, csak a user jelszava ment, de neki meg nem lehet sudo jogot adni, ha nem tudok root-ra váltani.
Nem én gépeltem el, direkt bekapcsoltam a megjelenítéstét a karaktereknek.Ekkor hagytam a francba a 9-es szériát, felraktam a 8.8-as KDE-s telepítőt, azzal minden faszán megy, ugyanaz a root jelszó ott faszán működik és gyorsan is bootol a gép.
A BSD-s kernelházasítás ötlettel bukkant fel ez a jelszó bug. Nem kicsit kiábrándító, nívóromboló, de ez van. Parrotról éles tapasztalat valakinek esetleg? A forkokkal mindig az a baj, hogy amennyivel többet adhatnának, általában pont annyiféleképpen teszik tele hibákkal is a körített scripteket, így a többlet nem többlet, hanem öncélú gányolás csak.
-
tlac
nagyúr
-
tlac
nagyúr
én pár hónapja mikor még testing-ben volt, két gépemre is feltettem netinstall-ból, de nem voltak ilyen gondjaim
-
Apollyon
Korrektor
Milyen vga van a gép(ek) alatt amivel próbálkoztál?
-
tlac
nagyúr
egy levelezési lista van mögötte, de szerintem nem fogod tudni helyesen megadni a tárgyat és címzettet a bug nyitásához program nélkül, plusz egyébként belegenerálja a releváns csomagok verzióit is
utána később ha már csak válaszolni kell a bugra valamit, az már megy emailből
-
tlac
nagyúr
Jó tudni, akkor majd kedden mikor bent leszek, majd azzal próbálkozom. Vagy újabbal, ha addig adnak ki.
Viszont nem tudom, hogy mit rakjak fel. KDE buzi vagyok, de az a gép C2D 1.8GHz, 2GB rammal, sima vinyóval. Megy rajta a KDE is, de lehetne gyorsabb.
Az Lxde még szimpatikus és az baromi gyors, de az meg bugos a Debian8-ban. Pl. egy jó ideig nem lehetett alapértelmezett programot választani, meg pl. ha berakok egy dvd-t akkor nem mindig indítja el, pár héttel korábban meg még ennyit sem csinált, csak a boot után egyszer töltötte be a lemezt magától.
Na most ha felrakok Debiánt, akkor az a 9-es verzió lesz. Most kérdés, hogy vajon használható állapotban van-e az lxde-s kiadás, vagy azt is bugok kísérik.
van egy hasonló gépem is, mate-t tettem rá, teljesen jó
böngészőből pedig firefox kell
(chrome-ot is próbálgattam, de annak kevés a 2 giga ram sok fülnél, pedig reszponzívabb lenne) -
sh4d0w
félisten
Vannak itt még bajok... Megpróbáltam csinálni egy friss telepítést a nonfree isoval pendriveról, el is kezdi a folyamatot de erre közli velem, hogy ő nem tudja olvasni a fájlokat a CD rom meghajtóról. A meghajtó üres volt... Akkor is ez volt, ha letiltottam a biosban a CD-t.
Most még esetleg a kde-s nonfree iso lehet sérült, de az meg be tud bootolni live módba.

Ez ismert bug, javitva lett a 9.0.1 kiadasban.
-
tlac
nagyúr
-
Oneironauta
csendes tag
Vannak itt még bajok... Megpróbáltam csinálni egy friss telepítést a nonfree isoval pendriveról, el is kezdi a folyamatot de erre közli velem, hogy ő nem tudja olvasni a fájlokat a CD rom meghajtóról. A meghajtó üres volt... Akkor is ez volt, ha letiltottam a biosban a CD-t.
Most még esetleg a kde-s nonfree iso lehet sérült, de az meg be tud bootolni live módba.

Ugyanez a helyzet volt nálam az xfce nonfree iso-val, szóval nem a te KDE-s isod sérült, valamit elcsesztek debianék...
-
gery2123
őstag

Ugyanez volt nálam is, de a minimal-nonofree iso -val ment minden nem volt gond.
Örültem is neki, hogy a 2,4 gb le kellett szedni, majd mehetett a kukába
-
tlac
nagyúr
Ohh basszus, megvan a probléma. Bug van az lts kernelben, az Intel KMS-ben... Le kell tiltani az amúgy nem is létező svideo portot ezzel a kernel paranccsal: video=SVIDEO-1:d és akkor jó.
Mindenféle disztró alatt előjött ez a probléma ezzel a kernellel: https://www.google.hu/?gws_rd=ssl#q=video%3DSVIDEO-1:d
Most még a lassú bootolás gondom viszont megvan, valami megakasztja a folyamatot.
Dmesg részlet:
[ 33.564086] wlan0: associated
[ 33.564157] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
[ 83.571061] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[ 83.571070] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
[ 83.571078] Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
user@debian:~$ systemd-analyze
Startup finished in 6.218s (kernel) + 2min 39.659s (userspace) = 2min 45.878s
user@debian:~$ systemd-analyze blame
1min 9.685s apt-daily.service
52.534s apt-daily-upgrade.service
16.835s NetworkManager-wait-online.service
5.769s dev-sda6.device
5.078s ModemManager.serviceAz apt-daily-upg... service az csak egy bootnál futott, nincs kihatása a boot időre.
ha még nincs bug nyitva rá debian-on, lehet megérné rá és akkor ha szerencséd van, megpatch-elik
-
Apollyon
Korrektor
-
BoB
veterán
-
Apollyon
Korrektor
Sokra nem megyünk vele, ha a böngésző blokkolja az egészet a régi főverzió miatt. - nagyon helyesen.
Iscariah: azért, mert nincs alapból bekapcsolva és nem ismeri mindenki a backports-ot, valamint telepíteni sem lehet "csak úgy" onnan, külön parancs van rá és az unattanted upgrades használatánál is külön kell konfigurálni a backportsot...
Van, amit nem a usernek kellene megtennie, a flash csere is ilyen téma. Nincs rá indok, hogy miért nem lépték meg maguktól.
Egyszer kell felrakni és beállítani, utána 1-2 paranccsal lehet frissíteni. Kezdők amúgy sem debianoznak, de akinek ennyi nem megy az az ubuntuval/minttel sem fog tudni mit kezdeni.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Sokra nem megyünk vele, ha a böngésző blokkolja az egészet a régi főverzió miatt. - nagyon helyesen.
Iscariah: azért, mert nincs alapból bekapcsolva és nem ismeri mindenki a backports-ot, valamint telepíteni sem lehet "csak úgy" onnan, külön parancs van rá és az unattanted upgrades használatánál is külön kell konfigurálni a backportsot...
Van, amit nem a usernek kellene megtennie, a flash csere is ilyen téma. Nincs rá indok, hogy miért nem lépték meg maguktól.
Ha jól értem, a freshplayer-t azért nem erőltetik, mert NPAPI-t használ firefox-val, amit ki akarnak írtani.
-
Apollyon
Korrektor
Nem értettem miért kapom még mindig az Xscreensaver figyelmeztetést a régi verzióról, mikor már frissült a tárolókban. Erre nézem, hogy a nagyszülőknél nem volt bekapcsolva a jessie-updates tároló, oda rakták be a frissítést...
Azt viszont gáznak tartom, hogy a flashplugin utódját a freshplayer-t csak a backports tárolón keresztül lehet elérni. Az egész flashplugin akkora security hole, hogy már ki kellett volna dobni a tárolókból úgy ahogy a többi disztró is tette már hónapokkal korábban.
Miért gáz hogy bármi a backportsban van? Aki otthon desktopként használja a debiant, az igenis kapcsolja be, nem nehéz.
-
Rimuru
veterán
Nem értettem miért kapom még mindig az Xscreensaver figyelmeztetést a régi verzióról, mikor már frissült a tárolókban. Erre nézem, hogy a nagyszülőknél nem volt bekapcsolva a jessie-updates tároló, oda rakták be a frissítést...
Azt viszont gáznak tartom, hogy a flashplugin utódját a freshplayer-t csak a backports tárolón keresztül lehet elérni. Az egész flashplugin akkora security hole, hogy már ki kellett volna dobni a tárolókból úgy ahogy a többi disztró is tette már hónapokkal korábban.
Havonta jon sec update a regi flash verziohoz is (hogy debian tarolokba is bekerul-e azt mar nem tudom), igaz mar nem sokaig, most nem tudom hogy meddig igerte az Adobe, de eleg korai datum remlik.
-
Lathronos
őstag
Miért szenvedsz az LXDE-vel? Nem elég az Openbox? Persze ha pehelysúlyú DE kell, tehetsz egy próbát a MATE-val is, állítólag már sokat javult és nem olyan bugos mint még egy éve volt. A Cinnamon viszont egész jó, ahhoz képest, hogy debian-on még a 2.2 van.
-
Apollyon
Korrektor
LXDE-t csak kipróbálás szintjén használtam, Σ pár órát. Amúgy már inkább openbox. LXDE-t meg szerintem mások sem használnak olyan tömegben hogy kezdjenek vele valamit.
Amúgy mik azok a bugok KDE-n, kritikus hibák máshol?
-
Apollyon
Korrektor
Így a Debian 9 küszöbén mennyit fogsz még bosszankodni a lassan hárommal korábbi kiadás DE bugjain? Azért ne felejtsük el, hogy ugyanígy vannak hasonló problémák egyéb disztrók esetén is.
Ahogy meg már említették korábban, a Debian alapvetően nem desktop oprendszer. Van aki mégis tudja annak használni, és van, aki nem

-
Friczy
senior tag
Írtam itt korábban, hogy pl. az LXDE-ben van egy rakás bug. Anno mikor KDE-vel használtam régebben Debiant, abban is volt, annak se lettek kijavítva a hibái míg ki nem jött az új Debian kiadás és vele együtt új KDE.
Olyan érzésem van, hogy nincs elég ember aki tudna foglalkozni ezekkel a dolgokkal.
Nem jól érzed
Van elég ember, de a stabil disztribúció Debianban azt jelenti, hogy kiadás után már csak security bugokat javítanak, verziót nem frissítenek. Akkor se, ha nem jól működik. Ennek van előnye is (pont a stabilitás, csak disztribúció-frissítéskor kell meglepetésekre számítani), és hátránya is (ha bugos volt az upstream, akkor bizony évekig az marad a kiadásban).Ha valakinek ez nem felel meg, nyugodtan választhat másik disztribúciót.
-
gt7100
tag
Számomra az volt.
O.K., abban igaza van, hogy a Debian hibái miatt ne őt cseszegessék, de ez inkább a felhasználók sara. Szerintem. -
gt7100
tag
Elolvastam egy csomó kommentet, igazából jws-nek van egy stílusa (azért mégsem egy Linus, na
), de ettől még igaza van.
Most néztem a bugreportot a figyelmeztetés eltávolításáról, a legutolsó komment szerint ha jól értem, frissítik az xscreensavert és akkor az megoldja a gondokat, az helyett, hogy kitörölnék a kódból jws figyelmeztetését. [link] De azt nem tudom, hogy ez a Jessie-t is érinti, vagy csak a Strech-et, még csak annak a csomagjai között van .34-es verzió.A figyelmeztetés kitörlése szerintem elég rossz megoldás lenne. Maximum kicsit átfogalmazni lenne csak szabad.
gt7100: no igen, az az agyf... kategória.

szerk: egyet láttam a kommenteknél, pl. két monitor használata esetén van ilyen secu bug, ha lehúzod az egyik monitort. Bővebben nem néztem.
Hát nem t'om... jól értem, hogy be van drótozva a kódba, hogy x időpont után böfögje fel ezt az irritáló üzenetet? Ha tényleg így van, akkor nem csak a debianból kellene eltávolítani...
-
Cyrin
addikt
Debianon hogyan lehet szert tenni a pepper flashre, ami más disztrókon már alapértelmezett? A wiki ez ügyben nem jó. Kipróbáltam az ott írt gnash és l valami "powerfull" flash helyettesítőt, de egyikkel se indultak el a videók...
No meg azzal indít a nagyszüleim gépe, hogy az Xscreensaver nagyon elavult verzióját használom. Ha rányomok a settingsre, akkor közli velem, hogyha nincs frissebb verzió a disztró tárolóiban, akkor a disztró fejlesztője rossz munkát végez. Mondom oké, ez a "Debian way..."

-JessieXscreensaver-re:
https://www.jwz.org/blog/2016/04/i-would-like-debian-to-stop-shipping-xscreensaver/Valahol igaza van...
-
gt7100
tag
Írtam itt korábban, hogy pl. az LXDE-ben van egy rakás bug. Anno mikor KDE-vel használtam régebben Debiant, abban is volt, annak se lettek kijavítva a hibái míg ki nem jött az új Debian kiadás és vele együtt új KDE.
Olyan érzésem van, hogy nincs elég ember aki tudna foglalkozni ezekkel a dolgokkal.
Nekem most a GNOME nem akart működni az új gépemen. Tetézve azzal, hogy olyan értelmes hibaüzenettel szórakoztatott, hogy "oops! Something gone wrong"... nem kevés időbe telt, mire kiderült, hogy gnome és nem xorg hiba...
-
gt7100
tag
Például?
A backports egyébként úgy tudom, egy olyan opció, aminek még a biztonsági frissítései is elmaradhatnak.
Ubuntu 14.04-ig viszonylag használható volt és valamivel frissebb csomagokból épült fel, mint a debian. Hogy az új LTS milyen lesz... hát ott már vannak kétségeim. -
gt7100
tag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Debianon hogyan lehet szert tenni a pepper flashre, ami más disztrókon már alapértelmezett? A wiki ez ügyben nem jó. Kipróbáltam az ott írt gnash és l valami "powerfull" flash helyettesítőt, de egyikkel se indultak el a videók...
No meg azzal indít a nagyszüleim gépe, hogy az Xscreensaver nagyon elavult verzióját használom. Ha rányomok a settingsre, akkor közli velem, hogyha nincs frissebb verzió a disztró tárolóiban, akkor a disztró fejlesztője rossz munkát végez. Mondom oké, ez a "Debian way..."

-JessieA browser-plugin-freshplayer-pepperflash és pepperflashplugin-nonfree kell hozzá, plusz az adobe flash-t le kell szedni, mert összekeveri a kettőt (bár ez openSUSE-s infó, mert én ott raktam fel). Viszont nekem több procit visz a pepper, mint az adobe...
-
Apollyon
Korrektor

-JessieNem használok chromiumot, az iceweasel meg mindent lejátszik... Mi baj van a sima flash playerrel, csak nem az a gond hogy néha sec. leakes?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amúgy ezt a csomagot is feltetted?
browser-plugin-freshplayer-pepperflash
-
Penty
aktív tag

-JessieAz Xscreensaver "probléma" pár hete már előjött valakinél; keress vissza!
-
ubyegon2
félisten
Ugyanarról beszéltek, a fájl hozzáférési dátumok felesleges mentéseinek kiiktatásával nő a meghajtó teljesítménye. A leírtak alapján a realtime az arany középút, mert néhány program használja ezeket a dátumokat, amik noatime esetén egyszer sem frissülnek. Realtime esetén meg csak akkor, ha a fájl is módosult, vagyis olvasáskor nem.
Nem teljesen ugyanarról, ráadásul bob.zxr fórumtársam (#7502)-e sem ezt támasztja alá, de itt sem ugyanarról beszélünk, nagyon nem tudunk egyetérteni, bár ha igaza van, hogy én nem is értem, amit írok, akkor talán mégis csak azonos platformon vagyunk!

(#7505) bob.zxr
OK! Majd ha Phoronix leszek, akkor talán.
Te meg írd le, mennyi írás terhelést jelent ugyanez szerinted! (már csak azt nem értem, miért használsz mégis noatime-et)
Egyébként nem ez volt a kérdés, hogy mennyi teljesítmény növekedés érhető el, hanem az, hogy mire valók az atime opciók!
Ugye nem politikai pályára készülsz, mert olybá tűnik nekem utóbbi hsz-eid alapján!?
-
Raynes
tag
Tulajdonképpen ebben Raynes-nek igaza van, bár az is igaz, hogy pl. KDE-s Debian telepítésnél a Jessy-ben nem voltak ilyen gondjaim. Igaz KDE-s kiépítésben meg a Squeeze volt gázos, abban el sem lehetett indítani az energiakezelőt, mert összeomlott. Laptopon ez egy kicsit gáz volt, mondhatni "cockblocker".
Amúgy a Debian "univerzális operációs rendszer" a saját elmondásuk szerint, szóval nem az ördögtől való elvárás az alap funkciók működése.

Igen, én is Squeezyen szoptam a KDE-vel, el is ment tőle a kedvem, nem csak az energiakezelő volt bugos.
Az is igaz, hogy minden disztrónak megvan a hibája, de azért mégse ennyi. Pl. most Arch alatt is szívok, hogy LXDE-vel az lxdm zárolása nem működik, de ennek az is lehet az oka, hogy rootként használom a gépet, plusz először lightdm-et tettem fel IceWM-mel és az zavart be neki. Plusz az xscreensaver is bugos, nem sötétítette el a képernyőt, meg hiába volt kikapcsolva a képernyővédő, akkor is megjelent, plusz ezzel sem működik a zárolás.
Egyébként hiányzik a KDE. Abban minden működött. Plusz Kate editorban KDE alatt lehetett színezni a füleket, LXDE alatt valami miatt nem lehet. Ez szerintem nem bug, hanem feature. Plusz eltörpül a Debian hibái mellett.
-
Apollyon
Korrektor
Tulajdonképpen ebben Raynes-nek igaza van, bár az is igaz, hogy pl. KDE-s Debian telepítésnél a Jessy-ben nem voltak ilyen gondjaim. Igaz KDE-s kiépítésben meg a Squeeze volt gázos, abban el sem lehetett indítani az energiakezelőt, mert összeomlott. Laptopon ez egy kicsit gáz volt, mondhatni "cockblocker".
Amúgy a Debian "univerzális operációs rendszer" a saját elmondásuk szerint, szóval nem az ördögtől való elvárás az alap funkciók működése.

Nekem érdekes mód nincs gondom a wine-nal, egyelőre még KDE-n vagyok és ott nem állította át internet explorerre egyes fileok társítását (sem), még az exe-t is nekem kellett betallózni.
Egy gondom volt csak: natívan nem tudom futtatni az UT99-t a 32 vs 64 bit miatt de a wine ezt remekül megoldja. Másra amúgy nem látom értelmét nagyon a wine-nak, amikor kb bármi más program (nem játék) van linuxra és azon belül főleg debianra.
Az alap funkciók működése nem a wine. A debian meg azért "univerzális operációs rendszer" mert ez fut el a legtöbb architektúrán.
-
Raynes
tag
Telepítési tapasztalat Jessie Lxde nonfree 8.3-as 32-bites isoval:
Az iso nonfree, amiben régebben alapból bekapcsolta a contrib és a nonfree források. Na most a sources.list-ban a fő csomag forrásnál nem voltak bekapcsolva, csak a többinél, mint pl. a forráskódok, security, stb. források.
Aztán szerettem volna PPPoE-s digis internetet beállítani. Oké, van wicd a korábbi network-manager helyett, ami persze nem tudja a PPPoE-t. Oké, akkor sudo pppoeconf, mint régen. Na persze alapból nincs pppoeconf telepítve, úgyhogy el kellett vinnem a gépet olyan helyre, ahol router tárcsáz be, és felrakni ezt.
A pppoeconf hozott egy grafikus beállító progit, az viszont nem működik. A jelszóm beírása után azonnal kidobja, hogy nem talál szolgáltatót az interfészen. Ezzel ellentétben a pppoeconf a terminálban legalább működik és azzal megy a net.
Végül az már csak hab a tortán, hogy az LXDE aktuális verziója nem jegyzi meg a fájlkiterjesztések társítását. Majd most megyek kézzel mime fájlt mókolni. Azt hiszem ez a bug se tegnap került be...
*ohh és persze a gdebi-s skype telepítési leírás a wikiben nem jó. A régi apt-get forszolós megoldás kellett hozzá, hogy el lehessen indítani...
Ez egy katasztrófa így.

Ezt mondom én is mindig, de aztán jól leoltanak a Debian-fanek, hogy én vagyok hozzá hülye, meg a Debillány mennyire a legeslegstabilabbabb. Majd te is mindjárt jól megkapod a magadét, meg le leszel szólva, hogy nagy a Chakrád.
-
tlac
nagyúr
tipikus, mindenki arra vár, hogy majd a másik biztosan foglalkozik vele

de értem, mert ha két kattintás másik desktopon megoldani, akkor az egyszerűbb, mint a bugreport, aztán az már más kérdés, hogy globálisan nézve nem hatékony
a kezdő linuxos meg jogosan szidja az os-t
-
tlac
nagyúr
Egyébként működik a 4.3-as. Mondjuk a pulseaudio miatt az USB-s kamera mikrofonja alapból nem megy, és nem lehet kiválasztani. Le kell tölteni a pavucontrol-t, és mikor megy a skype teszthívás, akkor kell átállítani menet közben az USB-s mikrofonra a bemenetet, akkor megjegyzi. Agyrém.
Egyébként még egy aranyos wine tulajdonság, miután felrakod, LXDE-n beállítja magát a .jpg képekhez is, amiket Internet Explorer alatt nyit meg. Remek mondom, erre mi szükség volt? Minden érdektelen kiterjesztéshez hozzá van rendelve alapból, kivéve a .exe-hez.
Ezzel miért nem kezd valaki valamit? Már egy évvel ezelőtt is ilyen volt...Egyébként még egy aranyos wine tulajdonság, miután felrakod, LXDE-n beállítja magát a .jpg képekhez is, amiket Internet Explorer alatt nyit meg
az ilyenekre venni kell fel bugot, akkor van rá némi esély, hogy valaki fixálja, egyébként nem fog történni változás, mert sok embert nem érint
-
Apollyon
Korrektor
Az iso nonfree, amiben régebben alapból bekapcsolta a contrib és a nonfree források. Na most a sources.list-ban a fő csomag forrásnál nem voltak bekapcsolva, csak a többinél, mint pl. a forráskódok, security, stb. források.
Aztán szerettem volna PPPoE-s digis internetet beállítani. Oké, van wicd a korábbi network-manager helyett, ami persze nem tudja a PPPoE-t. Oké, akkor sudo pppoeconf, mint régen. Na persze alapból nincs pppoeconf telepítve, úgyhogy el kellett vinnem a gépet olyan helyre, ahol router tárcsáz be, és felrakni ezt.
A pppoeconf hozott egy grafikus beállító progit, az viszont nem működik. A jelszóm beírása után azonnal kidobja, hogy nem talál szolgáltatót az interfészen. Ezzel ellentétben a pppoeconf a terminálban legalább működik és azzal megy a net.
Végül az már csak hab a tortán, hogy az LXDE aktuális verziója nem jegyzi meg a fájlkiterjesztések társítását. Majd most megyek kézzel mime fájlt mókolni. Azt hiszem ez a bug se tegnap került be...
*ohh és persze a gdebi-s skype telepítési leírás a wikiben nem jó. A régi apt-get forszolós megoldás kellett hozzá, hogy el lehessen indítani...
Ez egy katasztrófa így.

Javaslom az expert install-t, sokkal több beállítási lehetőség van.
(#7484) tlac:
"skype-ot én már fel sem teszem, évek óta nincs már frissítés hozzá"
És ez miért is baj? Nem tudsz bejelentkezni, vagy el sem indul?
-
tlac
nagyúr
Ez egy katasztrófa így.

skype-ot én már fel sem teszem, évek óta nincs már frissítés hozzá
ha kell, akkor ott a webes -
Apollyon
Korrektor
Nos az én szubjektív véleményem az, hogy már nincs olyan égető szükség mindig új verzióra frissíteni. Ma már rég nem erről szól a dolog mint régen. Korábban, amikor kb 1-2 év alatt ugrott a firefox verziószám sokkal szignifikánsabb módosulások voltak ilyen alkalmakkor, de amíg nem váltottak addig csak biztonsági frissítések voltak és ilyenkor ugye mindig indokolt volt a legfrissebb verziót használni.
Most viszont verziószámhajhászás megy, és telenyomják mindenféle hülyeséggel is a böngészőt, amit egyébként nem értek, miért nem lehet ezt szükség esetén kiegészítők formájában megoldani?
A releaseben hülyeség van és azt is megjavítják benne ami egyébként már rég jó. A régi metodikát viszont az ESR viszi tovább, bár lehet még ez is túl gyorsan frissül.
Egyébként régen én is használtam még Minefield-et is (ma már nightlynak hívják ugye) de ma már szinte a release-t frissítik ilyen ütemben.Debianra meg szerintem nincs optimalizálva a release, csak simán iceweasel look-alike.
-
Apollyon
Korrektor
Ez mondjuk rajtad nem segít, de nekem bugos volt mindig ha nem a beépített iceweaselt használtam. Legtöbbször az volt a gond a különféle verziókkal, hogy el sem indult csak bekerült a processzek közé, amit kétszer kellett kilőni hogy harmadjára már elinduljon.
A plugin container is kettéhalt néha, viszont az ESR-rel soha nincs semmi gond. Van olyan funkció az újban ami az ESR-ben nincs benne és kell? Mert amúgy az is frissül folyamatosan csak ugye lassabban, de a sec. update mindig jön. -
Apollyon
Korrektor
Van egy Debianos gép (lxde, 8) nálam, amin időnként bezáródik a Firefox (Iceweasel), a gép egyébként stabil. Semmi hiba vagy összeomlás, csak bezáródik. Van valami ötletek rá, hogy mi lehet ez?
tlac: jah, majd megpróbálom konzolból nyomni, hátha. Csak előidézni nem tudom, de majd megpróbáljuk újra megcsinálni azt, ami kiváltja.
Milyen verziójú Iceweasel? A Debiannal szállított, alap beépített ESR verzió, vagy a Mozilla által kreált debianos repóból felrakott release?
-
paye
tag
Van egy Debianos gép (lxde, 8) nálam, amin időnként bezáródik a Firefox (Iceweasel), a gép egyébként stabil. Semmi hiba vagy összeomlás, csak bezáródik. Van valami ötletek rá, hogy mi lehet ez?
tlac: jah, majd megpróbálom konzolból nyomni, hátha. Csak előidézni nem tudom, de majd megpróbáljuk újra megcsinálni azt, ami kiváltja.
A legújabb Iceweasel nálam is ezt csinálja....

Szerintem vmilyen erőszakos reklám is okozhatja? -
tlac
nagyúr
flash-es oldalakon?
tudod reprózni?
konzolból futtatva megnézheted hátha kiír valamit -
tlac
nagyúr
keresgéltem az about:config alatt, hogy hol lehetne kikapcsolni ezt az új feature-t, de nem találtam meg
ha véletlen megtalálod, írd már le légyszi -
tlac
nagyúr
Ezzel nem értek egyet. Még finomabban görget a Firefox Linuxon a nyílt radeon driverrel, mint Win7 alatt. A catalyst alatt rossz a görgetés Linuxon, de az a driver 2D-ben totál gáz, annak nem a böngésző az oka.
bambano: Régi P3 / P4 gépeknek sem okozott tearing gondot az index.hu nálam eddig még. Jellemzően Debian alatt futó Firefoxal nézve. Erősebb gépeken más disztróknál sem láttam ilyen gondot ott.
3 gépemen van Debian Iceweasel-zel
legelső Core 2 Duo, E6400 (2,13GHz), nagyon régi Nvidia 7600GST kártyával, opensource driverrel, Mate felülettel, szoftveres renderelés, vsync nincs
-finom görgetéssel kb. 3 centi vastagon nagyon látszó tearing
-finom görgetés nélkül elmegy, így használom most
-korábbi Iceweasel finom görgetés nélkül volt használva, semmi zavaró dolog nem látszódottújabb Core 2 Duo, E8400 (3Ghz), Nvidia GT520, proprietary driverrel, Cinnamon felülettel, hardveresen gyorsítva, vsync van
-finom görgetés nélkül kb. 1-2 pixelnyi vastag vonal kis késleltetéssel rajzolódik, elég zavaró
-finom görgetéssel kevésbé észrevehető, elmegy, így használom most
-korábbi Iceweasel finom görgetés nélkül volt használva, semmi zavaró dolog nem látszódottugyanez a gép Win10-zel
frisss Iceweasel-zel, finom görgetéssel gyönyörűen működikúj gép, Intel 4790K (4GHhz), Nvidia GTX Titan, proprietary driverrel, Cinnamon felülettel, hardveresen gyorsítva, vsync van
-finom görgetés nélkül elmegy, de érzésre nem olyan jó mint korábban
-finom görgetéssel elég folyamatos, így használom most
-korábbi Iceweasel finom görgetés nélkül volt használva, semmi zavaró dolog nem látszódott -
bambano
titán
lehet az böngésző bug is, meg más is.
nekem pl. akkor szaggat minden, mint atom, ha engedem, hogy az index.hu-ra felbarkácsolt ócskábbnál ócskább js-ek fussanak. -
tlac
nagyúr
Mert a downgrade nem megoldása a problémának, max tüneti kezelés. Majd ha lesz kis időm erre, akkor megnézem mit lehet állítani.
Iscariah: nem film alatt van gond, hanem 2D-ben mikor böngészőben görgetek. A Debian 7.3 óta használom azt a gépet a cégnél, eddig semmi tearing gond nem volt.
ha egy adott csomag downgrade-je megoldja, akkor tudod hol kell keresni a problémát
esetleg bugot nyitni rá -
ubyegon2
félisten
Start-Date: 2015-09-06 18:01:15
Commandline: apt-get upgrade
Upgrade: multiarch-support:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), dbus:amd64 (1.8.18-1, 1.8.20-0+deb8u1), libgee-0.8-2:amd64 (0.16.1-1, 0.16.1-1+deb8u1), libc-dev-bin:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), libc-bin:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), libc6:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), libdbus-1-3:amd64 (1.8.18-1, 1.8.20-0+deb8u1), dbus-x11:amd64 (1.8.18-1, 1.8.20-0+deb8u1), xserver-xorg-video-modesetting:amd64 (0.9.0-1+b1, 0.9.0-2), locales:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), libc6-dev:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), rsyslog:amd64 (8.4.2-1, 8.4.2-1+deb8u1)Nálam ezek frissültek utoljára, nem valószinű, hogy nálad is pont ugyanez a xerver-xorg-video-... frissült. de akár ilyen is okozhatja a tearinget. Miért nem downgradeled, ami gyanús?

-
Apollyon
Korrektor
Én (is) inteles lassítót használok, de nálam nincs tearing, szintén KDE. VAAPI driver fent van?
-
altare
tag
-
olivera88
veterán
KDE-n kpartedet célszerű, de a gparted is jó. Írd be a KDE menübe, hogy "part", arra ki fogja dobni a partíció szerkesztő progikat.
Persze nyilván egyszerűbb progik is tudnak formázni, mint amit pl. spammer írt.tlac: Nem látom a különbséget. A partíció nem létezhet fájlrendszer nélkül.
Na sikerült megnyitni. Érdekes h tegnap nem találta. Beirom a G betűt most egyből előjön.
Ux1 terminálból nem birom megnyitni, cannot open display. De nem is a terminálos verzió kell.

-
tlac
nagyúr
KDE-n kpartedet célszerű, de a gparted is jó. Írd be a KDE menübe, hogy "part", arra ki fogja dobni a partíció szerkesztő progikat.
Persze nyilván egyszerűbb progik is tudnak formázni, mint amit pl. spammer írt.tlac: Nem látom a különbséget. A partíció nem létezhet fájlrendszer nélkül.
nem is ezt mondtam (de egyébként nem igaz az állításod, lehet formázatlan partíció)
hanem fordítva, a fájlrendszer úgy van a pendrive-on, hogy nincs neki külön partíció csinálva -
tlac
nagyúr
-
olivera88
veterán
-
bambano
titán
Oké, de hogyan lépek be az eszközre, hogy kiadjam ezeket a parancsokat?
Néztem azt a mappát ahol ezek a dolgok vannak tárolva, ott csak a ttyS1-re volt target vagy mi.
Amúgy nem tudom mi történt. 2 másik kernel, azok moduljaikkal, és dtb fájl készletükkel már használtam ezt a gépet ugyanezzel a rootfs-el, mindkettőnél be tudtam jelentkezni a debug porton. Most a 3. kernelt fordítottam, kisakkoztam miket kell bekapcsolni hogy egyáltalán működjön minden, de így meg belépni nem tudok...
Ez a kínlódás egyébként azért van, mert az első két megoldással a /dev alatt nem jön létre az fb0 framebuffer kimenet, az nélkül meg nem tudok x-et indítani a rákötött lcd életre keltéséért. - és nem csak én jártam így a framebufferrel.
sshd nem fut?
-
bambano
titán
Debian 8 alatt mi kell ahhoz, hogy a kis ARM-es gép debug soros portján, ahová a kernel tolja ki a boot üzeneteket a betöltés folyamatairól, ott be is tudjak jelentkezni? A boot folyamat végigmegy, nincsen gond.
Korábban ilyen respawnos megoldások voltak a getty beüzemelésére, de systemd alatt ez valahogy nagyon máshogy van és nem találtam rá értelmes leírást.
systemctl enable serial-getty@ttyS0.service
systemctl start serial-getty@ttyS0.servicea megfelelő portnévvel.
-
olivera88
veterán
Megvan, köszi. De továbbra se sikerül megcsinálni amiről volt szó.
"chmod: a(z) „”+r/usr/share/magics/”” operandusa hiányzik "
Mi az az operandus?A skype telepités meg nem sikerül mert nem taláható ilyen fájl azt írja.
-
spammer
veterán
-
bambano
titán
Mi van akkor, ha a pppoe-discovery látja a Digi szolgáltatót, de a hálózatkezelő még sem tud kapcsolódni? Nem kapok semmi hibakódot vissza, csak simán nem tud kapcsolódni. 3 különbőz (de azonos chipes) hálókártyával kipróbáltam, mindegyikkel ugyanez a helyzet.
Ez a probléma már fenn állt mielőtt elkezdtem a 8-ra frissítést, de akkor még tudott néhány próbálkozás után, gondoltam csak valami kimaradás volt. Azóta viszont nincs net, ez meg egy új telepítés most.
próbáld meg az mtu-t levenni 1492-re.
esetleg nézd meg a hálózati forgalmat tcpdump-pal. -
Geller72
veterán
Na levittem a live debian lxde iso-t, mondom abban van memtest, majd megnézem vele a gépet. Persze nem jó az iso, hiányzik belőle a memtets.img... Indítanám live módban, erre megáll a betöltés, mindegy melyik opciót választom.
Elindítva a laptopomon ott meg betölt, de pont a lényeget nem tudtam kipróbálni, mert a korábbi hálózatkezelő helyett wicd van az lxde-ben, ami mindent tud, csak PPPoE-t nem, ott azon a régi gépen meg pont azzal nem akart menni a net. Úgy néz ki, hogy a kapcsolatom az lxde-vel a szakítás felé közeledik. (rádugva a lapotomoat az ottani netre Chakra alól simán tudtam csatlakozni, szóval nem a net vagy a jelszó a rossz)Azt sem értem, hogyha rw,user opcióval van csatolva a pendrive az fstab által, akkor miért nincs rá alapból írási jogom. Ez is valami lxde specifikus hülyeség.
Most szedem a hivatalos 1 dvd-s telepítőt, onnan valószínűleg a Mate felülettel fogok próbálkozni.
zoli62: az biztos, hogy gyorsabban indul a rendszer.
Azért én már csak kíváncsi vagyok arra a memtestre..

-
Geller72
veterán
Nem igazán értem. Bedugom az LXDE-s Debian8-ba azt a wifi sticket, ami a KDE-s Debian7-en azonnal működött, itt csak a proci pörög 100%-on. Elindítva a régi kernellel, ott is pörög a proci 100%-on, meg azt írja, hogy nincs firmware hozzá. Hát jó... Kihúzom a sticket, akkor meg leesik a proci terhelés nullára.
Holnap felviszek egy live Debiant a gépre, hátha csak valami olyan gondja van, ami újrarakást igényel. Valamiért random bezáródott korábban a böngésző is azon a gépen, ha olyan kedve volt.

Hardveresen ok a gép? Amúgy pont Debiannal voltam én is úgy, hogy felraktam, szinte azonnal kuka, majd felraktam ismét és akkor meg minden ok. A kettő között csak annyi volt a difi, hogy a második installnál volt net és közben frissített. Érdekes, hogy az offline telepítés utáni frissítést követően sem lett olyan, mint a telepítés közbeni netkapcsolattal. Nem igazán láttam benne logikát. Ráadásul koppra azonos iso-ból volt telepítve, ugyanúgy KDE-vel. Wifivel csak akkor szívtam hasonló esetben, ha más volt a kernel. A régi még nem támogatta, az új már igen. De ez ugye nálad tök mindegy, mert a kernel azonos. (Újabb kernellel is jártam már úgy, hogy nem támogatta, míg a régi még igen.)
-
Rimuru
veterán
man xdg-mime
Kézzel: ~/.local/share/applications/mimeapps.list
-
Geller72
veterán
Ezt jegyzi valahol fáljban is az tuti..Láttam, legalábbis így emékszem rá.

-
jimmy399
senior tag
+1
P4-es gépen még nem próbáltam, de szerintem sejthetően gyorsabban bootolna azon is 
Én Cinnamon-nal telepítettem
Ja igen, sírt, hogy nincsen hardvers gyorsítás, de felttetem a linux-nonfree-firmware csomagot amit javasolt, és azóta nem sír hogy baj lenne

-
tlac
nagyúr
-
Friczy
senior tag
a man interfaces szerint:
Lines beginning with the word "auto" are used to identify the physical interfaces to be brought up when ifup is run with the -a option. (This option is used by the system boot scripts.) Physical interface names should follow the word "auto" on the same line. There can be multiple "auto" stanzas. ifup brings the named interfaces up in the order listed.
Lines beginning with "allow-" are used to identify interfaces that should be brought up automatically by various subsytems. This may be done using a command such as "ifup --allow=hotplug eth0 eth1", which will only bring
up eth0 or eth1 if it is listed in an "allow-hotplug" line. Note that "allow-auto" and "auto" are synonyms.Ez alapján az allow-hotplug is jó lehet neked, mert a 'brought up automatically by various subsystems' kifejezésbe a boot is beleérthető és beleértendő. Egy másik oldalon olvastam, hogy az allow-hotplug és az auto közt az az egyik különbség, hogy az auto mindenképpen feljön bootkor, az allow-hotplug pedig csak akkor, ha be van dugva, de akkor viszont igen - bootkor is
Ugyanakkor az /etc/init.d/networking restart esetén állítólag az allow-hotplug nem jön vissza, az auto igen. De ilyet ritkán használ az ember.
Szóval szerintem nyugodtan tegyél egy próbát az allow-hotpluggal, jó eséllyel ez fog kelleni neked.
-
bambano
titán
hát ja, kimész mondjuk terepre, összerakod kézzel a hálózati konfigot, ami az adott helyre jellemző, nekilátsz a tényleges munkának, majd jön a network-manager és legyakja az egészet.
-
Friczy
senior tag
arm-es Debian normál boot ideje 20 másodperc. Ha auto-ra van kapcsolva a két ethernet interface IP kérése, akkor amíg az IPv6-al próbálkozik, megáll a boot, majd kiírja, hogy link is not ready. A folyamat majd 2 perc...
Per pill idegilenes megoldásmal átírtam az interfacesben az auto-t allow-hotplugra, így nincs gond, de ez nem jó.
Megpróbáltam a debian wikin látottak szerint lekapcsolni az ipv6-ot így:
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.eth0.disable_ipv6 = 1ebben a fájlban: /etc/sysctl.conf, de ez meg megállítja a bootolást.
Mit gondoltok erről, fordítsam le a kernelt IPV6 nélkül?
Miért nem jó az allow-hotplug?
-
bambano
titán
[ 9.440000] EXT4-fs (mmcblk0p2): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
[ 17.690000] random: dd urandom read with 123 bits of entropy available
[ 18.410000] random: nonblocking pool is initialized
[ 18.440000] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[ 101.560000] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth1: link is not ready
Debian GNU/Linux 7 arm ttyS0
default username:password is [debian:temppwd]Ennek egyébként hogyan kellene működnie? Ez a dolog akkor is megtörténik, ha ipv6 nélkül fordítom le a kernelt. o.O
Viszont ha az interfacesben letiltom az ETH1-et, akkor nincs gond, az ipv6 cím kérés az ETH0-n nem tart 80 másodpercig.Mindkét interface simán auto paraméterrel van felhúzva.
auto eth0
iface eth0 inet dhcpauto eth1
iface eth1 inet dhcpEgyébként ezen a rendszeren valószínüleg később lesz egy LXDE-s GUI. Annak van egy hálózat kezelője, az ott beállított dolgok miként viszonyulnak az interfaces-hez?
a mostani debianokban az interfacesben ki van kapcsolva az összes interfész (leginkább bele sem írja a telepítő), és a network-manager kezeli. meglehetősen agybeteg dolog, de ez van.
-
bambano
titán
arm-es Debian normál boot ideje 20 másodperc. Ha auto-ra van kapcsolva a két ethernet interface IP kérése, akkor amíg az IPv6-al próbálkozik, megáll a boot, majd kiírja, hogy link is not ready. A folyamat majd 2 perc...
Per pill idegilenes megoldásmal átírtam az interfacesben az auto-t allow-hotplugra, így nincs gond, de ez nem jó.
Megpróbáltam a debian wikin látottak szerint lekapcsolni az ipv6-ot így:
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.eth0.disable_ipv6 = 1ebben a fájlban: /etc/sysctl.conf, de ez meg megállítja a bootolást.
Mit gondoltok erről, fordítsam le a kernelt IPV6 nélkül?
nem tudom fejből, hogy a sysctl-ek bekerülnek-e az initramfs-be, de ha igen, akkor azokat frissíteni kellene.
másrészt meg egyszerűen kapcsold le azt az interfészt, amiben nincs drót. -
GD
őstag
Ha a root crontabjához hozzáadok egy feladatot így:
sudo crontab -e
Majd ezt írom a fájl végére:
# m h dom mon dow command
28 * * * * update-flashplugin-nonfree --install > /home/user/flashlog.txtAkkor mi itt a gond? Csak egy üres fájl jön létre. Ha kiadom a parancsot root terminálban, akkor viszont lefut helyesen.
add meg a teljes path-t a parancsnak
-
bambano
titán
Ha a root crontabjához hozzáadok egy feladatot így:
sudo crontab -e
Majd ezt írom a fájl végére:
# m h dom mon dow command
28 * * * * update-flashplugin-nonfree --install > /home/user/flashlog.txtAkkor mi itt a gond? Csak egy üres fájl jön létre. Ha kiadom a parancsot root terminálban, akkor viszont lefut helyesen.
a cronnál nem ugyanaz a környezet fut le, mint login shellnél, tehát lehet, hogy a keresési út környezeti változód sem ugyanaz.
-
tlac
nagyúr
nekem is mindig kézzel kell frissíteni, amikor épp eszembe jut vagy a firefox szól érte
én így szoktam:
dpkg-reconfigure flashplugin-nonfree -
feketegergo
tag
Igen, a Catalyst az AMD drivere, azt csak mint példa hoztam fel.
Az első tippem az, hogy a VLC beállításaiban nézd meg a kiválasztható videó kimeneteket, nézd meg melyikkel milyen. Jó esetben találsz olyat, amivel nem lesz tearing.
Aztán lehet, hogy a xorg.conf-ba kell beírni egy plusz sort a tearfree-vel, de ezt egyelőre hagyjuk:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSectionAz első tippem az, hogy a VLC beállításaiban nézd meg a kiválasztható videó kimeneteket, nézd meg melyikkel milyen. Jó esetben találsz olyat, amivel nem lesz tearing.
Végigpróbáltam, de egyikkel sem volt jobb. Viszont az OpenGL kimenettel azonnl lefagyott.
Aztán lehet, hogy a xorg.conf-ba kell beírni egy plusz sort a tearfree-vel, de ezt egyelőre hagyjuk:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSectionEgyenlőre nincs xorg.conf file-om. Autómatikusan konfigurálódik.
Eszembejutott, hogy csinálok, és beleírom a monitor horizontális és vizszintes frissítési frekvenciit, hátha azt nem sikerül lekérnie; vagy ez hülyeség? -
feketegergo
tag
Ebből sajnos nem sokat értek

A Catalyst az AMD videókártya driver? (A Google mondta).
A Image tearing pedig magának a jelenségnek a neve, hogy a kép alja késik a felső részhez képest!Legalább tudom milyen kulcsszavakkal érdemes keresgélni! Köszi!
-
Apollyon
Korrektor
-
bambano
titán
Volt szabad partíció, így a nagyszülők gépén ki akartam próbálni egy friss Debian telepítést, Gnome helyett Lxde-vel, hátha gyorsabb lesz egy kicsit.
A gép egy P4-es, benne egy RV100-as régi radeon:
Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV100 QY [Radeon 7000/VE], ami nem lenne baj, mert támogatott a "radeon" driverben.Leszedtem live nonfree Lxde-s hybrid telepítőt, de a live rendszer nem indult el, valamilyen xorg hibája volt de nem lehetett elolvasni, mert nagy sebességgel pörgött a hibaüzenet képernyője és az is csak akkor látszott, ha failsafe módban volt indítva.
Aztán telepítettem mivel jelenleg is jól fut a gépen a Wheezy, gondoltam nem lesz gond. Végül persze lett, a telepítés után villogó prompt volt csak. Átváltottam konzolra, aztán kiderült, hogy nincsen xorg.conf fájlom. Próbáltam konfigurálni, de azt adta vissza, hogy:
"number of created screens does not match detected devices" [link], de erről nem találtam semmi érdemi infót, a xorg wikiben is csak mint kérdés szerepel.Végül átvittem a mostani xorg fájlomat az új telepítésre, majd startx paranccsal bejött az Lxde. Magától még persze nem tölt be.
Mi lehet a xorg gondja?
a nagy sebességel pörgést a scroll lock vagy a ctrl+s nem állítja meg?
-
Apollyon
Korrektor
Volt szabad partíció, így a nagyszülők gépén ki akartam próbálni egy friss Debian telepítést, Gnome helyett Lxde-vel, hátha gyorsabb lesz egy kicsit.
A gép egy P4-es, benne egy RV100-as régi radeon:
Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV100 QY [Radeon 7000/VE], ami nem lenne baj, mert támogatott a "radeon" driverben.Leszedtem live nonfree Lxde-s hybrid telepítőt, de a live rendszer nem indult el, valamilyen xorg hibája volt de nem lehetett elolvasni, mert nagy sebességgel pörgött a hibaüzenet képernyője és az is csak akkor látszott, ha failsafe módban volt indítva.
Aztán telepítettem mivel jelenleg is jól fut a gépen a Wheezy, gondoltam nem lesz gond. Végül persze lett, a telepítés után villogó prompt volt csak. Átváltottam konzolra, aztán kiderült, hogy nincsen xorg.conf fájlom. Próbáltam konfigurálni, de azt adta vissza, hogy:
"number of created screens does not match detected devices" [link], de erről nem találtam semmi érdemi infót, a xorg wikiben is csak mint kérdés szerepel.Végül átvittem a mostani xorg fájlomat az új telepítésre, majd startx paranccsal bejött az Lxde. Magától még persze nem tölt be.
Mi lehet a xorg gondja?
Ilyen régi hw-re még nem raktam fel, és nem tudom hogy ez segít-e, de nálam ezek a csomagok vannak fent ha esetleg a radeont akarnám használni:
xserver-xorg-video-all
xserver-xorg-video-ati
xserver-xorg-video-radeon -
Jester01
veterán
Az autoremove az általában véve használhatatlan.
A te esetedben például az lehetett, hogy meta csomagok függőségeként felkerült egy csomó más, majd a meta csomagokat leszedted (esetleg megszűntek) és így a maradékra azt hiszi már nem kellenek. -
Apollyon
Korrektor
Nos ilyen nekem is volt, az egyik pl. pont ma a Wine-nal amit nem tudok felrakni, mert valami függőségi problémája van.
Először a sima 32bitest tettem volna fel, és erre még pl. network-manager-t is el akarta távolítani. Felraktam a 64-es csomagot, amire kiírta mit kéne, és ezután próbáltam a 32bitest, ezután már nem akarta leszedni a fél rendszert, viszont kiírta a hogy javíthatatlan függőségek vannak, úgyhogy egyelőre hagytam a dolgot.Aztán a minap a skype-ot akartam feltenni, és ott is el akarta távolítani a fél rendszert, a komplett DE-vel együtt.
Szerintem ez a repók miatt lehetett, mert a sources.list-et elég sokszor átírtam. Lehet olyan programok vannak fent, amik a megadott repókhoz már nem tartoznak, ezért ahhoz próbálja magát igazítani a rendszer. Ez lehet hogy ökörség, de más nem jut eszembe hogy miért lehetett... azóta már egyébként sikerült feltenni a skype-ot. -
bambano
titán
nincs is annál jobb, mint kocsiba ülni amiatt, hogy az upgrade feltett egy magas prioritású kérdést, amit az automatikus upgrade nem válaszolt meg, ettől ottmaradt egy halom konfigurálatlan csomag a rendszerben

-
stopperos
senior tag
Mondjuk nem tudom, hogy mennyire jó megoldás a te esetedre (mennyire fontos hogy grafikus legyen, vagy elég ha parancssoros
). De pl én unattended-upgrades csomagot felraktam és a /etc/apt/apt.conf.d/* mappában beállítottam hogy csinálja az upgrade-eket. -
tlac
nagyúr
Lehet valamit kezdeni megfagyó telepítővel? A 7.1-es LXDE-s iso-t akartam telepíteni egy P3-as gépre, de mind az install és a grafikus install opcióknál nem tud tovább menni, csak villog a kép.
Az expert install alatt kiderült, hogy segfaultot dob a xorg és benne ragad ebben az állapotban. A gép egy régi Inteles 82801 -re épülő űber retek IBM masina francia biosszal és kapaszkodjatok meg, 1MB-s integrált videokártyával (I810 azt hiszem)!!!
Szerk: hopp mondjuk lehet egy PCI-s S3 trio megoldja a gondot, ez most ugrott be. Amúgy XP felment rá, de azt csak a régi korok emléke miatt raktam fel, jobb szeretném ha a tulaj nem használná...
lehet karakteres felületen is használni a telepítőt
-
tlac
nagyúr
LXDE-s Deb7-en meg lehet oldani, hogy backportsos progik (gyakorlatilag az Iceweaselről van szó) frissüljenek jelszó kérés nélkül?
Egy ismerősömnek fejlesztem fel a régi P3-as gépét, XP helyett kapná ezt, csak informatikailag eléggé nem ért hozzá és nem is szeretne, szóval egyszerűsíteni kellene a rendszer használatát.egyébként miért emelted ki a backports-ot, a többi helyről tud jelszó nélkül frissülni?
-
tlac
nagyúr
LXDE-s Deb7-en meg lehet oldani, hogy backportsos progik (gyakorlatilag az Iceweaselről van szó) frissüljenek jelszó kérés nélkül?
Egy ismerősömnek fejlesztem fel a régi P3-as gépét, XP helyett kapná ezt, csak informatikailag eléggé nem ért hozzá és nem is szeretne, szóval egyszerűsíteni kellene a rendszer használatát.kerülő megoldás, hogy felteszed a mozilla oldaláról leszedhető firefoxot a home mappájába, az rögtön fog frissülni, amikor megjelenik egy új verzió
de egy synaptics-os frissítést megtaníthatnál neki
-
gyulank
addikt
A Firefox az 21.0-ás, és semmi bajom vele, csak az, hogy úgy akarom futtatni, mint bármi mást, alapértelmezetté tenni, hogy 2 kattintással meg lehessen nyitni Openboxból. A Debian 7-ben alapból a 10-es Iceweaselt teszi fel. De próbáltam telepíteni az újat is, futott is, de hibákat írt ki a terminálba, és tán abban se jött elő térkép legfölül, csak Firefoxba, meg jobban tetszik a vörös mint a kék, és úgyis az frissülne előbb. Ha települne valahogy.
-
tlac
nagyúr
Ez oké, a gond az, hogy az alapból beállított téma miatt az ablak címsora kétszer olyan vastag, mint magának a böngészőnek a sorai.
Most keresem hol lehetne témát, vagy betűtípust választani, de ez a Gonme3 valami borzalom. A Gnome2 menüinek felépítése is logikailag borzasztó volt, de ez csak rosszabb lett...tlac: megvan, megtaláltam benne. Régebben is használtam a lockdownt, csak nem találtam meg eddig a dconfban.
Most még azt keresem, hol lehet beállítani, hogy mit csináljon a főkapcsoló megnyomásakor. Eddig frankón a leállítás indult el, de a 7-el átváltott sleep módra és az energiagazdálkodási beállításokban semmi értelmes beállítás nem érhető el.
sajnos ilyen alap dolgokat nem lehet csak úgy beállítani az új gnome-ban...
telepítsd fel a gnome-tweak-tool-t
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Házimozi belépő szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- MasterDeeJay: Legolcsóbb "x99" gép építése. (folyamatban)
- Visszatérés az aranykorba: Heroes of Might and Magic: Olden Era Early Access
- Arc Raiders
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- OLED TV topic
- Thermal Grizzly által kupaktalanított processzor, csak most a kék térfélről
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 45.000 ft
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Eladó PC játékok - sok ritkaság!!!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÚJ Lenovo LOQ Intel Core i5-13450HX, 24GB, 512GB, RTX 5050(8GB), FHD IPS 144Hz
- 27% - MSI B550M PRO-VDH Alaplap
- AMD GAMING PC! Ryzen 7700X / RTX 5070 / 32GB DDR5 / B650M / 1TB Gen4 / 750w! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 8700F 64GB DDR5 1TB SSD RX 7800 XT 16GB Montech XR TG FSP 750W
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9850X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB M.2 PCIe SSD/ akciós áron eladó! BeszámítOK!
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

), de ettől még igaza van.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Te meg írd le, mennyi írás terhelést jelent ugyanez szerinted! (már csak azt nem értem, miért használsz mégis noatime-et)