- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel topik
- Fotók, videók mobillal
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
Nem igazán, mert ezzel meg úgy vagyok, hogy vagy rendes Debian legyen, vagy legyen saját alapja, különben csak egy felskinezett valami lesz.
Ez alól kivétel a Devuan volt, mert abban legalább van runit, és ahhoz hozzászoktam.
De ha dől a Debian a sok politika miatt, akkor dől a Devuan is, szóval most az is felejtős részemről. -
Apollyon
Korrektor
Igen láttam, csak mostanában fedeztem fel, hogy az elmúlt években ez milyen durván eszkalálódott.
Az öncélú politizálásuk nekem nem fér bele az értékrendembe, szóval amíg nem hagynak fel ezzel, addig nézek más disztró után – arra is amire a debian jó lett volna, de daily drivernek már amúgy sem ezt használom egy jó ideje. -
Apollyon
Korrektor
Debiant akartam feltenni szervernek valahova, de úgy látom elkapta a szivárványos politika, úh. inkább skippelem – nem lepődnék meg, ha a mostani szélben menne amúgy is levesbe az egész.
Szóval még az is lehet, hogy offolják a non-free dolgokat, és egyszer újra GNU kompatibilis lesz. De jelenleg most ez a legkisebb gondja ennek a disztrónak. -
Apollyon
Korrektor
Szerintem akkor beszéljük meg, hogy legalább Linuxszal kapcsolatosan a pcforum.hu nevű szennylapról nem linkelünk semmit, mert csak okvetlen és szakmaiatlan fröcsögés, dezinformáció terjesztés található ott a témában. Ne támogassátok őt azzal, hogy egyáltalán kattintotok a linkjére, nem érdemli meg.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#63718632 #10170 üzenetére
Akkor a további hasonló témákban fáradjatok át a linuxos off topikba plz, köszi.
A következő off hsz(eke)t törlöm.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz
urandom0 #9801 üzenetére
Üdv i3 alól.
Igen, vannak a "btw I use Arch" kategóriájú hittérítő emberek, akik azon is versenyeznek, kinek van kevesebb csomagja feltelepítve. Meg vannak, akiknek a tiling wm hozza a könnyebb utat, de emellett ugyanúgy használnak terminálos és GUI-s programokat is. Én kifejezetten szeretem őket, mert igen, kevesebb resource-t igényelnek, több marad a használt programoknak, meg jól is néz ki. Ilyen szintű erőforrás spórolással nyilván nem kell foglalkozni 16-32-64+ GB RAM-os gépeken.Nálam azért maradt végül a tiling wm, mert billentyűzettel sokkal gyorsabban lehet irányítani a rendszert, váltogatni ablakok között, és a floating is csak egy billkombó, bármely GUI-s program remekül elboldogul.
Egy ideig, amíg használtam MX-et mint daily driver amin xfce van, elvoltam vele, de ott ugye egerészni kell, és nekem így lassabban ment minden input, ahhoz képest hogy amikor egerészés helyett ujjnyújtásnyira van minden opció. Kb. 11 éve linuxozom, és már 7 éve tilinggel használom napi szinten. Ha meg valamilyen sötét varázslat folytán összeszakadna a rendszer, akkor is pár perc alatt összerakom ugyanazt a környezetet, lévén a kellő config file-ok mindig le vannak mentve.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #9486 üzenetére
Már a debiannál is van diverzitásért felelős akárki, aki valószínűleg rendkívül fontos és hasznos munkát végez egy ilyen projektnél. (erről a véleményem megtalálható az off topikban a lucy szóra rákeresve)
Ez a sok elmebaj két opció miatt lehet: vagy ők is megfertőződtek, vagy csak megpróbálják kibekkelni amíg le nem cseng ez a trend.
-
Apollyon
Korrektor
A személyeskedést tartalmazó hsz-eket töröltem, kérem kulturáltan társalogni!
-
Apollyon
Korrektor
Figy, én ezeket teljesen megértem, én is jártam már úgy Debiannal, hogy "sorry, a wifi nem fog menni, mert nincs iwlwifi." Ez egy elég nagy baromság, de ez ilyen jogi téma. Hasonló agymenés volt az iceweasel meg icedove programverziók. Hidd el, ez egy full libre linux-szal még rosszabb lenne, konkrétan ahhoz hw-t kellene venni.
Én is jobban szeretem egyébként, ha nem is out-of-the-box, de mindent azonnal meg tudok oldani.) -
Apollyon
Korrektor
Első blikkre itt valami free/non-free buli lesz. Koca Debianosoknak mindig non-free iso-val kellene próbálkozniuk.
-
Apollyon
Korrektor
Eddig én is úgy csináltam ahogy írod, viszont pár hónappal ezelőtt frissítettem 9-ről 10-re, annyi történt hogy eltűnt a cherrytree és a repóban sincs benne, de ez a dev "hibája", amúgy minden oké. Ha ez tényleg ilyen hibátlanul működik mindig, akkor igazából nem sok minden szól a rolling release mellett...
-
Apollyon
Korrektor
Ha 'Mint'-re mész át, akkor ne a Debianra alapulót válaszd (LMDE), hanem Ubuntu alapú Mint-et tölts le, és az működni fog neked out-of-the-box, elvileg. Az arra elérhető szoftverek frissebbek, egy csomó minden előre be van állítva, minden asztali környezet rá van skinezve a Mint-re, és nincs root csak sudo, enyhén windózos érzés.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
s1999xx #8987 üzenetére
Inkább vegyük úgy, hogy én értek hozzá kevésbé. Szóval: aki eddig sudo-zni akart az sudo-zott (egyáltalán nem is kellett root felhasználót engedélyezni) aki meg csak root-tal akarta módosítani a rendszert, az meg úgy tett.
Most az előző rendszerhez képest számomra az a változás történt, hogy mivel én nem sudo-zok, nekem lett megbonyolítva a dolgom. Miért kell változókkal szenvednem, miért nem volt jó úgy, ahogy eddig volt? Mitől lett jobb a mostani rendszer?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
s1999xx #8985 üzenetére
Ha nincs sudo, nyilván az emelt jogosultságok sem fognak menni normál user alól. Azaz semmit se módosíthatsz a rendszeren.
De sima su alól sem fog menni semmi, ezért: This means that after doingsu
, yourPATH
may not contain directories like/sbin
, and many system administration commands will fail.Én ebben azt látom, hogy próbálnak mindenkit a sudo alá terelni.
-
Apollyon
Korrektor
Kipróbáltam én is a hétvégén, és tearing sem volt 410-es nvidia driverrel, ha valaki meg a nouveau-t szeretné használni az is jobb (mivel újabb).
Viszont az új sudo erőltetés nagyon nincs átgondolva.su
helyett most mársu -
-val kell rootba lépni, azonban össze van kutyulva az egész, és hiába telepítettem fel root-tal valamit, ha a normál user nem tudja azt használni. A workaroundok rá meg még nem mindig jók.intel IGP a videokártyád, ugye? A nincs kompozitálás egyben azt is jelenti hogy tearingelt? Kipróbáltad a "szokásos" xorg-os confokat?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
herdsman12 #8905 üzenetére
Így: [link]
Debianra is nagyjából így jön át. -
Apollyon
Korrektor
Eleinte nem annyira kényelmes, mert ha hozzá vagy szokva az egérhez, meg hogy csak kattintgatni kell a képernyőn megjelenő dolgokra, akkor ja...
Viszont ha billentyűzetről tudsz irányítani szinte mindent, úgy sokkal gyorsabb valóban, és tanulás után kényelmesebb is, és mivel a billentyűzet kézre áll, sose kattintasz mellé...
Persze tudni kell fejből egy csomó bill kombinációt, parancsokat, de vannak dolgok amikre lehet scripteket írni, és így még egyszerűbbé teszi a használatot.
Emellett marad többszáz mega vagy akár több giga szabad hely pluszban az SSD-n, sosincs "bloatware érzés", és minden parancs szinte azonnal megtörténik, nem úgy mint az ehhez képest lassúnak tűnő GUI. De ott van az is, hogy ez nem való mindenkinek... -
Apollyon
Korrektor
Nem válasz a kérdésedre, csak megjegyzem mint észrevétel, hogy a legtöbbek akik valami bugot vagy egyéb perfomance problémát érzékelnek Debianon, az általában GUI vagyis inkább DE releváns.
Nekem wm alatt semmi ilyesmi jellegű gondom nincs soha, pedig néha én is jól megkínzom a rendszert.) -
Apollyon
Korrektor
válasz
zoltanz #8835 üzenetére
A jól szervezett felületre ott van a terminálos csomagkezelő.
Van még synaptic is, teljesen jó szoftver "alkalmazásbolt" ha GUI kell.A többire meg azt tudom írni, hogy ez az ingyenes szoftvervilág velejárója. Mivel kevesebben használják ezt a platformot, ezért simán előfordulhat hogy 1-1 hw-hez nincs támogatás vagy leírás, és neked kell az ujjadból kiszopni a működését. Persze azért nem ez az általános.
Otthoni desktop (enduser) használatra pedig mindig a non-free iso-kból kell valamelyiket letölteni, utólag úgyis mindenki bekapcsolja ezeket a tárolókat.
-
Apollyon
Korrektor
"Persze ezek a teljesen GNU free disztrók is használhatók, de akkor eleve úgy kell hardvert venni hozzá, hogy ne csak hogy legyen drivertámogatás, de mindjárt a driver is teljesen opensource legyen."
Régebbi Thinkpadek már mind opensource ha jól tévedek, már tényleg csak szoftvert kéne írni hozzá.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
jerry311 #8762 üzenetére
Intel CPU+IGP páros remekül üzemel Debianon.
Bár a legújabb generációval nincs tapasztalatom, valószínűleg az is menni fog rendben.Ha esetleg mégis lenne diszkrét VGA, akkor az nvidia az ajánlottabb, AMD kevésbé, a linuxos driverek miatt.
A gép többi részével kapcsolatban meg lutri a dolog. Tehát 3G/4G modem, wifi etc... Wifi mondjuk működni szokott, hacsak nem valami extra új és uniqe cucc.
Thinkpad-del biztos nem mennél mellé, csak abból meg nem kapsz 15 colosat 300K-ért újonnan...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
olivera88 #8671 üzenetére
Nálam az volt windowsnál, hogy egy formázott, de üres SSD tárterületet elkezdett lapozófileként használni, mindenféle előzetes kérdés nélkül (winx). Illetve pl. win7-nél az volt, hogy ha több más disk is csatlakoztatva volt, akkor ő nem a C:-re telepítette magát, hanem mondjuk D: vagy E:-re, amitől meggajdult az egész os.
Ha sokat ingázol a két rendszer között, akkor érdemes dualboot-ot alkalmazni.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz
zoltanz #8592 üzenetére
tlac már válaszolt, kell a multiarch repó, aztán
apt install steam
Nekem már fent voltak a szükséges videokártya driverek, szóval én csak a fentit csináltam hozzá, és meglepő módon (vagy nem) elég jól felrakta magát a steam, gyakorlatilag tökéletesen megegyezik a windowsos verzióval. Annyi különbség van csak, hogy az only wines játékok nagy része nyilván nem fog menni (van ami megy). Gondolom ez a jól integráltság valamennyire kötődhet ahhoz, hogy a steamOS debian alapú.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #8589 üzenetére
Nekem úgy volt meg, hogy aki pl. multimédiára használja a gépét, annak mondjuk lehet nem debiant a legcélszerűbb feltennie. De ha ez már változott, akkor visszaszívom. Igyekeztem nem magamból kiindulni.
Mondjuk a sok variálás az asztali környezetekkel pár éve (alap gnóm, mégse, aztán mégis) érdekes volt, szóval jogos.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
zoltanz #8586 üzenetére
A Debian elsősorban nem desktop OS, de annak is lehet használni. Valóban nem a legújabb verziójú programok és csomagok vannak a tárolókban, viszont nekem eddig nem okozott problémát, pedig elég régóta használom. De akinek fontos a verziószám hajhászás, az használ backports ágat, esetleg a testinget vagy sid-et, vagy más disztrót.
-
Apollyon
Korrektor
Ennyi infóból leszűrve én azt mondanám, hogy az eltérő programverziók okozhatnak különböző felhasználói élményeket. Debianon már azért régebbi csomagok vannak, mint Archon. Én egy ideig Archoztam, ugyanazokkal a körülményekkel, míg visszatértem még testing debianra, nem vettem észre különbséget gyorsaságban. Az mondjuk igaz, hogy nem használok DE-t, így kevesebb a hibalehetőség is.
Feltétlenül szükség van egyébként arra az Xfce-re? LXDE esetleg? Illetve én megpróbálnám a helyedben az i3-wm-et, csak pár billentyűkombinációt kell hozzá tudni, könnyű vezérelni, szinte semmi rendszerigénye nincs.
-
Apollyon
Korrektor
De...
Viszont a fórumtárs szerintem a suggested package-ekről beszél, amiket nem rak fel automatikusan.A synapticot nem használom, így csak a terminálos telepítést ismerem igazán.
Pl. van a moc zenelejátszó. Ha apt install moc, akkor az ajánlott (suggested) csomagok között ott lesz a moc-ffmpeg-plugin, ami ugyan nem szükséges a működéséhez, de ha valami losslesst akarsz hallgatni akkor kelleni fog.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Neil Watts #8541 üzenetére
"Tokeletesen meg vagyok elegedve a rendszerrel, am az lenne a kerdesem, hogy a legfrisebb stabil Debiannal mire szamithatok?"
Régebbi verziójú csomagokra és programokra.
De ha jó neked a Fedora, miért váltanál Debianra?Igen, van kisméretű nonfree iso:
[link] -
-
Apollyon
Korrektor
válasz
zoltanz #8454 üzenetére
root jogosultság a rendszer adminisztrációjához szükséges, semmiképp sem tartalomfogyasztásra. Kártékony kód a böngészőt platformfüggetlenül megfertőzheti, és ha még teljes körű jogosultsággal fut az adott alkalmazás, akkor jól kicseszel magaddal. Pl. pénzügyeket így intézni neten nem éppen jó ötlet.
A leírásodból egyértelműen látszik, hogy nem érted amit csinálsz. A linux alapokkal nem ártana tisztában lenni, mielőtt elkövetsz ilyen butaságokat.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Lathronos #8415 üzenetére
Ja értem.
Natívan jobban járnál a játékokkal. Pl. Unreal széria az UT2004-ig bezárólag futnak natívan linuxon. Sajnos egy kicsit szenvedni kell vele, mire rájön az ember hogy működik, már ha megy egyáltalán. Én inkább dózolok ha játékról van szó, lehet neked is azt kéne. Mondjuk a régi UT-k mennek a Debianomon is. Illetve a gog-os játékok is 'megyegetnek' wine alól. -
Apollyon
Korrektor
válasz
feketegergo #8376 üzenetére
Discord, ezzel nincs semmilyen problémám, és van .deb csomag is hozzá.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Siriusb #8372 üzenetére
Én Vibert használok, hasonlóan zárt alkalmazás, kép van és oké, hang viszont nincs (pulseaudio hiánya miatt)
Amúgy kicsit bugos, még viszonylag "új" a stretch, és a rá készült proprietary .deb csomagok nem mindig forrnak ki csak kb. 1 év után
Legalábbis mindig ezt tapasztaltam debiannál anno skype-pal és viberrel is.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz
herdsman12 #8337 üzenetére
Hm, most néztem hogy nálam is Ign(-ore) van az első sorban.
Ez amúgy neked miért fontos? -
Apollyon
Korrektor
válasz
Siriusb #8316 üzenetére
Programverziókból csak a böngészők és a levelezők frissülnek kb., meg még néhány dolog, de egyébként javarészt csak security frissítések vannak, ha ezeket nem nézzük, akkor legközelebb a Debian 10-nél jönnek az újabb programok a stabil ágon
Illetve ott a backports, ha valamiből újabb kellhet, pl mplayerből, de eddig nekem még mindent lejátszott gond nélkül. -
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #8269 üzenetére
Jó hogy mondjátok, nekem sem tűnt fel, még a régi megoldás volt, mert még a javában testing időszakban raktam fel a stretch-t.
De akkor álljon itt az updated verzió:deb http://deb.debian.org/debian/ stretch main non-free contrib
deb-src http://deb.debian.org/debian/ stretch main non-free contrib
deb http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main contrib non-free
# stretch-updates, previously known as 'volatile'
deb http://deb.debian.org/debian/ stretch-updates main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian/ stretch-updates main contrib non-free
# stretch-backports, previously on backports.debian.org
deb http://deb.debian.org/debian/ stretch-backports main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian/ stretch-backports main contrib non-freeBackports mondjuk keveseknek kell.
-
Apollyon
Korrektor
Igen kellett egy Ctrl+F5 ff-ban az oldal frissüléséhez hogy végre látszódjon
Debian 9 "Stretch" released -
Apollyon
Korrektor
válasz
Flowtation #8137 üzenetére
Kaby Lake-re én már mindenképpen 9-es Debiant tennék, én is azt használom, csak Skylake-en, a beépített videokártyával.
~3 hét van a hivatalos Stretch megjelenésig, de már most is inkább stabilnak nevezhető mint testingnek, újabb hw-re meg érdemesebb Debian esetén a legfrissebb verziót feltenni.A gnómos kérdésre passz, már nem használok DE-t, de szerintem kovaax tudja.)
-
Apollyon
Korrektor
A minap jött frissítés: icedove kivezetésre kerül, most már Thunderbird megy élesben is.
-
Apollyon
Korrektor
Icedove helyett újra Thunderbird lesz a Debianban. [link]
-
Apollyon
Korrektor
Debian 9-en Skylake IGP-vel nincs már tearing. Szükséges az összes intel driver, mesa (ebben még nem vagyok biztos) illetve a tearfree opció a /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf fileba.
Ez window manager alól, tehát mindenféle hozzáadott kompozitor nélkül működik.
-
Apollyon
Korrektor
Tearing ezerrel... Mármint, ha a IGP-re gondolsz. Tearingel a böngészés, a videó is. Igaz, nem használok DE-t, de a kedvedért kipróbálhatom majd egy live rendszeren.
9-es Debianon is hasonló a helyzet. Ami amúgy pár hónap múlva jön, szóval szerintem már azt lenne majd érdemes feltenni. -
Apollyon
Korrektor
válasz
gilfoyle #8043 üzenetére
A stretch ugyan még testing fázisban van, de ez nem befolyásolja azt, amit az előző hsz-ben írtam.
Bármelyik 9-es debiant teszed fel, stretch lesz a forrásban is, tehát akkor is, ha az RC1-et teszed fel. Én amúgy még amikor feltettem, akkor daily (vagy weekly, már passz) snapshotot raktam fel, abban benne vannak a legutóbbi frissítések is. -
Apollyon
Korrektor
válasz
gilfoyle #8027 üzenetére
"Az előző hsz-t olvasva jutott eszembe, hogyan tudok a backportos és testinges csomagoktól teljesen megszabadulni?"
Kiegészítvén a fórumtárs hozzászólását, ha még nem tetted meg, a sources.list -ben írd át
stretch
-re atesting
szavakat, így amikor a 9-es debian stabil lesz, akkor már maradni fog azon a vonalon. -
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Ha nem raksz fel UI-t, akkor elvileg el kell férnie.
A kiadásokról annyit, hogy akkor lesz új, "amikor kész van". De kb 2 évente szokott kijönni új debian, a következő valszeg majd olyan 2017 tavasz körül. Oldstable-t nem érdemes használni mert csak korlátozott ideig volt rá sec. update.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Just_Reboot #7960 üzenetére
A non-free repót meg így lehet hozzáadni (ha nincs)
terminálba emelt jogosultságokkal:
nano /etc/apt/sources.list
Kb így kell kinéznie:
deb http://httpredir.debian.org/debian jessie main
deb-src http://httpredir.debian.org/debian jessie maindeb http://httpredir.debian.org/debian jessie-updates main
deb-src http://httpredir.debian.org/debian jessie-updates maindeb http://security.debian.org/ jessie/updates main
deb-src http://security.debian.org/ jessie/updates mainMinden "main" szócska után egy szóközzel elválasztva oda kell írni hogy – ha nincs ott – non-free
Utána Ctrl-O a mentés, aztán apt-get update, és utána felrakod a wifihez kellő firmware-t. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Just_Reboot #7962 üzenetére
Nem, hanem a wifi kártyára.
Másold be ezt terminálba, majd írd be válaszként mit írt ki:lspci | grep -i wireless
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztalos klub
- REpont és hulladékgazdálkodás
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Formula-1
- Minden erejével a 2 nm-re fókuszál a Samsung
- Renault, Dacia topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest