- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van egy full inteles gép, hdmi kimenettel.
Telepített Debian 7.6 és liveként futtatott Debian 9 alatt se kínálja fel a hdmi audio-t mint kimenetet. Mit lehet ezzel kezdeni? Ugyanazon a gépen Mint 18.3 egyből használta a hdmi audio-t.
Kell ehhez valami firmware-t telepíteni? Google-t néztem, de nem találtam egyértelmű magyarázatot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ohh és még egy érdekes kérdés. Dell PowerEdge T30 szerverre került a telepítés: [link], ami full Intel cucc.
Viszont a hardveres raid tömböt nem látta se az alap, se a nonfree telepítő de egyik se szólt, hogy kellene hozzá valami firmware vagy ilyesmi, egyszerűen csak a telepítő médiát láttam a partícióknál. Gparted live az már látta és meg is tudta csinálni a partíciókat a tömbön.
A googleben nem találtam megoldást, így szoftveres raid-et csináltunk jobb híján.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Betettem ezeket a [Unit] részbe:
Wants=network-online.target
After=network-online.targetde így nem volt jó, ezekkel még mindig a boot legelején akart emailt küldeni. Aztán azt a faék módszert csináltam, hogy a
ExecStartPre=/bin/sleep 15
sort beszúrtam. Ez megoldotta, így pont akkor küld emailt, mikor eljut a bejelentkező promthoz a rendszer... Eá örö bodottá.
bambano: a @reboot crontabos dolgot néztem, de az csak a reset szignálnál fut le.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hogyan célszerű olyan shell scriptet futtatni minden boot után, aminek kell hálózatozás?
Egy régebbi Debianon az rc.local fájl végén volt az email küldő parancs, ami jól működött. Friss Debian9 alatt már nincs rc.local, ezért csináltam rá systemd szolgáltatást, de az meg már a boot legelején fut, amikor még nincs hálózat.
Szóval csak annyi kell, hogy minden bootolás után küldjön emailt a gép a boot esemény tényéről.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #8288 üzenetére
Valamilyen USB-s menüben jártam, de az csak listázta az összes usb portot és eszköz azonosítót a gépben. Na majd holnap jobban megnézem, lehet csak nem vettem észre, vagy le kell tölteni hozzá egy KDE modult.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az usbmount csomag telepítésén kívül mit kell még tenni, hogy meg is történjen a pendrive felcsatolása? Debian8 kde. A wikiben nem találtam mást, elvileg mennie kellene így.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kipróbáltam a 9.0.1-es telepítőket.
Live-ban mindegyik elindult, de telepítve a betöltés vége felé se az Lxde-s se a KDE-s nem adott képet, csak a konzolokra tudtam átváltani. Akkor sem volt kép, ha alkalmaztam azt a kernel kapcsolót, amit írtam lentebb. Ezen felül (magyar nyelv mellett) a root jelszót nem jól tárolták le a telepítők, csak a user jelszava ment, de neki meg nem lehet sudo jogot adni, ha nem tudok root-ra váltani.
Nem én gépeltem el, direkt bekapcsoltam a megjelenítéstét a karaktereknek.Ekkor hagytam a francba a 9-es szériát, felraktam a 8.8-as KDE-s telepítőt, azzal minden faszán megy, ugyanaz a root jelszó ott faszán működik és gyorsan is bootol a gép.
Szóval per pillanat akinek nem sürgős, ne ugorjon a 9-es Debianra... Sajnos.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #8188 üzenetére
Az analyze mondjuk nem túl mérvadó, mert ahány boot után megnézed, nem lesz két egyforma érték.
Viszont mikor cseréltem a 4 magos Phenom2 procimat 8magos FX-re, az (ssd-vel mindkettő) levitte a 6.8s-es (4.24+2.62) kde-s boot időt 4.13-ra Chakrán, mindkettőt azonos órajelen nézve. Tuning után 3.75s (2.64+1,1) lett mindössze és még lehetne húzni a procit egy jobb lapban. Szóval a systemd-s bootolásnak nagyon számít a proci milyensége.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na ha lesz kis időm rá kedden, akkor megpróbálom a bugreportot megcsinálni.
A Mate-es Debian meg jó ötlet, meg is feledkeztem róla. Holnap megnézem milyen lett. Egyébként én is Firefox párti vagyok, a Debian7 idején 384MB sd ramos gépen is faszán lehetett böngészni vele. Később persze upgradeltem a hardvert mikor 10e-ért kaptam egy komplett Core2-es gépet csavarmentes házzal.
Abban már ki kellett venni az ssd-t, mert annyira gyorsan betöltött a Debian és a Firefox, hogy még nem állt fel a wifi kapcsolat és a böngésző már szólt, hogy az xy oldal nem érhető el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó tudni, akkor majd kedden mikor bent leszek, majd azzal próbálkozom. Vagy újabbal, ha addig adnak ki.
Viszont nem tudom, hogy mit rakjak fel. KDE buzi vagyok, de az a gép C2D 1.8GHz, 2GB rammal, sima vinyóval. Megy rajta a KDE is, de lehetne gyorsabb.
Az Lxde még szimpatikus és az baromi gyors, de az meg bugos a Debian8-ban. Pl. egy jó ideig nem lehetett alapértelmezett programot választani, meg pl. ha berakok egy dvd-t akkor nem mindig indítja el, pár héttel korábban meg még ennyit sem csinált, csak a boot után egyszer töltötte be a lemezt magától.
Na most ha felrakok Debiánt, akkor az a 9-es verzió lesz. Most kérdés, hogy vajon használható állapotban van-e az lxde-s kiadás, vagy azt is bugok kísérik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Oneironauta #8171 üzenetére
Francba... Nem valami jó hír.
tlac: megpróbáltam, de nem jövök rá, hogy miként kellene használni a bugs.debian.org-ot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vannak itt még bajok... Megpróbáltam csinálni egy friss telepítést a nonfree isoval pendriveról, el is kezdi a folyamatot de erre közli velem, hogy ő nem tudja olvasni a fájlokat a CD rom meghajtóról. A meghajtó üres volt... Akkor is ez volt, ha letiltottam a biosban a CD-t.
Most még esetleg a kde-s nonfree iso lehet sérült, de az meg be tud bootolni live módba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ohh basszus, megvan a probléma. Bug van az lts kernelben, az Intel KMS-ben... Le kell tiltani az amúgy nem is létező svideo portot ezzel a kernel paranccsal: video=SVIDEO-1:d és akkor jó.
Mindenféle disztró alatt előjött ez a probléma ezzel a kernellel: https://www.google.hu/?gws_rd=ssl#q=video%3DSVIDEO-1:d
Most még a lassú bootolás gondom viszont megvan, valami megakasztja a folyamatot.
Dmesg részlet:
[ 33.564086] wlan0: associated
[ 33.564157] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
[ 83.571061] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[ 83.571070] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
[ 83.571078] Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
user@debian:~$ systemd-analyze
Startup finished in 6.218s (kernel) + 2min 39.659s (userspace) = 2min 45.878s
user@debian:~$ systemd-analyze blame
1min 9.685s apt-daily.service
52.534s apt-daily-upgrade.service
16.835s NetworkManager-wait-online.service
5.769s dev-sda6.device
5.078s ModemManager.serviceAz apt-daily-upg... service az csak egy bootnál futott, nincs kihatása a boot időre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vizsgálódtam. Ha nomodeset-tel indítom, akkor gyorsabban indul be, viszont nem ismeri fel a monitort és nem lehet felbontást állítani, egy fix 4:3-os felbontást állít be.
Kipróbáltam live Debiannal is a bootolást, azzal sem volt jó, ugyanazokat a stacktraceket írja... Tanácstalan vagyok...
herdsman12: kemény.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megnéznétek ezt a dmesg kimenetet? Ha jól nézem, az atomic modesetting nem akar működni és azért vannak megállások a boot során:
nomodesettel kellene indítani a gépet?
Több call trace is van ezzel kapcsolatban. A csomagkezelő szerint az xserver-xorg-video-modesetting csomag nincs telepítve és nem is lehet a függőségek miatt, de az xserver-xorg-core van helyette ami fent van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még egy probléma. Hogyan lehet kideríteni, hogy miért tart majd 2 percig a boot a Debian 9-re frissítés óta? A systemd-analyze szerint a boot idő 16+30s, vagyis 46s, blame-el nézve már nincs semmi ami 5-6 másodpercnél tovább tartana.
Azon a gépen a 45s boot idő teljesen rendben lenne, de sajnos a kiírt szám nem fedi a valóságot mert olyan, mintha hosszú másodpercekre megállna a betöltés. Ma reggel a 8-as Debiannal nem volt ilyen gond, pedig akkor még ruby, rake, apache, samba, meg minden fent volt.
Mondjuk anno a 7-es Debianról 8-as verzióra frissítés is baromi lassú végeredményt produkált, akkor újra is lett rakva a 8-as frissen és az megoldotta.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sokra nem megyünk vele, ha a böngésző blokkolja az egészet a régi főverzió miatt. - nagyon helyesen.
Iscariah: azért, mert nincs alapból bekapcsolva és nem ismeri mindenki a backports-ot, valamint telepíteni sem lehet "csak úgy" onnan, külön parancs van rá és az unattanted upgrades használatánál is külön kell konfigurálni a backportsot...
Van, amit nem a usernek kellene megtennie, a flash csere is ilyen téma. Nincs rá indok, hogy miért nem lépték meg maguktól.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem értettem miért kapom még mindig az Xscreensaver figyelmeztetést a régi verzióról, mikor már frissült a tárolókban. Erre nézem, hogy a nagyszülőknél nem volt bekapcsolva a jessie-updates tároló, oda rakták be a frissítést...
Azt viszont gáznak tartom, hogy a flashplugin utódját a freshplayer-t csak a backports tárolón keresztül lehet elérni. Az egész flashplugin akkora security hole, hogy már ki kellett volna dobni a tárolókból úgy ahogy a többi disztró is tette már hónapokkal korábban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #7737 üzenetére
Mert egy bevált dolog olyan helyre, ahol amúgy is csak skype meg böngészés megy. Az OpenBox nekem már túl fapados, annyira azért nem gyengék a mai gépek, hogy ilyesmivel szívassam magam.
P3-as gépen még volt értelme, de azt a korszakot elhagytuk.
A Mate / Cinnamon meg jó, de Debian téren majd a következő release-t várom meg ezekkel. Ahogy te is írtad, régiek.Iscariah: azt hívtam kritikus hibának, mikor nem ment az energia gazdálkodás. Laptopon azért ciki, ha nem tudom állítani mit csináljon a fedél lecsukásakor, stb. Ilyesmi most nincs, csak pár nem lényeges apróság pl. a fájlkiterjesztés hozzárendelések terén, nem minden működik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Elolvastam egy csomó kommentet, igazából jws-nek van egy stílusa (azért mégsem egy Linus, na
), de ettől még igaza van.
Most néztem a bugreportot a figyelmeztetés eltávolításáról, a legutolsó komment szerint ha jól értem, frissítik az xscreensavert és akkor az megoldja a gondokat, az helyett, hogy kitörölnék a kódból jws figyelmeztetését. [link] De azt nem tudom, hogy ez a Jessie-t is érinti, vagy csak a Strech-et, még csak annak a csomagjai között van .34-es verzió.A figyelmeztetés kitörlése szerintem elég rossz megoldás lenne. Maximum kicsit átfogalmazni lenne csak szabad.
gt7100: no igen, az az agyf... kategória.
szerk: egyet láttam a kommenteknél, pl. két monitor használata esetén van ilyen secu bug, ha lehúzod az egyik monitort. Bővebben nem néztem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Írtam itt korábban, hogy pl. az LXDE-ben van egy rakás bug. Anno mikor KDE-vel használtam régebben Debiant, abban is volt, annak se lettek kijavítva a hibái míg ki nem jött az új Debian kiadás és vele együtt új KDE.
Olyan érzésem van, hogy nincs elég ember aki tudna foglalkozni ezekkel a dolgokkal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debianon hogyan lehet szert tenni a pepper flashre, ami más disztrókon már alapértelmezett? A wiki ez ügyben nem jó. Kipróbáltam az ott írt gnash és l valami "powerfull" flash helyettesítőt, de egyikkel se indultak el a videók...
No meg azzal indít a nagyszüleim gépe, hogy az Xscreensaver nagyon elavult verzióját használom. Ha rányomok a settingsre, akkor közli velem, hogyha nincs frissebb verzió a disztró tárolóiban, akkor a disztró fejlesztője rossz munkát végez. Mondom oké, ez a "Debian way..."
-Jessie -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #7503 üzenetére
Ugyanarról beszéltek, a fájl hozzáférési dátumok felesleges mentéseinek kiiktatásával nő a meghajtó teljesítménye. A leírtak alapján a realtime az arany középút, mert néhány program használja ezeket a dátumokat, amik noatime esetén egyszer sem frissülnek. Realtime esetén meg csak akkor, ha a fájl is módosult, vagyis olvasáskor nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #7496 üzenetére
Tulajdonképpen ebben Raynes-nek igaza van, bár az is igaz, hogy pl. KDE-s Debian telepítésnél a Jessy-ben nem voltak ilyen gondjaim. Igaz KDE-s kiépítésben meg a Squeeze volt gázos, abban el sem lehetett indítani az energiakezelőt, mert összeomlott. Laptopon ez egy kicsit gáz volt, mondhatni "cockblocker".
Amúgy a Debian "univerzális operációs rendszer" a saját elmondásuk szerint, szóval nem az ördögtől való elvárás az alap funkciók működése.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyébként működik a 4.3-as. Mondjuk a pulseaudio miatt az USB-s kamera mikrofonja alapból nem megy, és nem lehet kiválasztani. Le kell tölteni a pavucontrol-t, és mikor megy a skype teszthívás, akkor kell átállítani menet közben az USB-s mikrofonra a bemenetet, akkor megjegyzi. Agyrém.
Egyébként még egy aranyos wine tulajdonság, miután felrakod, LXDE-n beállítja magát a .jpg képekhez is, amiket Internet Explorer alatt nyit meg. Remek mondom, erre mi szükség volt? Minden érdektelen kiterjesztéshez hozzá van rendelve alapból, kivéve a .exe-hez.
Ezzel miért nem kezd valaki valamit? Már egy évvel ezelőtt is ilyen volt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Telepítési tapasztalat Jessie Lxde nonfree 8.3-as 32-bites isoval:
Az iso nonfree, amiben régebben alapból bekapcsolta a contrib és a nonfree források. Na most a sources.list-ban a fő csomag forrásnál nem voltak bekapcsolva, csak a többinél, mint pl. a forráskódok, security, stb. források.
Aztán szerettem volna PPPoE-s digis internetet beállítani. Oké, van wicd a korábbi network-manager helyett, ami persze nem tudja a PPPoE-t. Oké, akkor sudo pppoeconf, mint régen. Na persze alapból nincs pppoeconf telepítve, úgyhogy el kellett vinnem a gépet olyan helyre, ahol router tárcsáz be, és felrakni ezt.
A pppoeconf hozott egy grafikus beállító progit, az viszont nem működik. A jelszóm beírása után azonnal kidobja, hogy nem talál szolgáltatót az interfészen. Ezzel ellentétben a pppoeconf a terminálban legalább működik és azzal megy a net.
Végül az már csak hab a tortán, hogy az LXDE aktuális verziója nem jegyzi meg a fájlkiterjesztések társítását. Majd most megyek kézzel mime fájlt mókolni. Azt hiszem ez a bug se tegnap került be...
*ohh és persze a gdebi-s skype telepítési leírás a wikiben nem jó. A régi apt-get forszolós megoldás kellett hozzá, hogy el lehessen indítani...
Ez egy katasztrófa így.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #7165 üzenetére
Hmm, kicseréltem az ESR-re az Iceweaselt. Érdekes módon méretben csak fele akkora az ESR mint a régi és kicsit gyorsabb is lett pedig a sync miatt minden kieg megmaradt.
Amúgy összeomlást egyikkel sem tudtam előidézni, a terminálban csak annyit láttam, hogy nem tudja használni a vdpau backandet a gpu-s rendereléshez. Ez normális, mert a P4 idejében nem is létezett még szerintem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van egy Debianos gép (lxde, 8) nálam, amin időnként bezáródik a Firefox (Iceweasel), a gép egyébként stabil. Semmi hiba vagy összeomlás, csak bezáródik. Van valami ötletek rá, hogy mi lehet ez?
tlac: jah, majd megpróbálom konzolból nyomni, hátha. Csak előidézni nem tudom, de majd megpróbáljuk újra megcsinálni azt, ami kiváltja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezzel nem értek egyet. Még finomabban görget a Firefox Linuxon a nyílt radeon driverrel, mint Win7 alatt. A catalyst alatt rossz a görgetés Linuxon, de az a driver 2D-ben totál gáz, annak nem a böngésző az oka.
bambano: Régi P3 / P4 gépeknek sem okozott tearing gondot az index.hu nálam eddig még. Jellemzően Debian alatt futó Firefoxal nézve. Erősebb gépeken más disztróknál sem láttam ilyen gondot ott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #7130 üzenetére
Mert a downgrade nem megoldása a problémának, max tüneti kezelés. Majd ha lesz kis időm erre, akkor megnézem mit lehet állítani.
Iscariah: nem film alatt van gond, hanem 2D-ben mikor böngészőben görgetek. A Debian 7.3 óta használom azt a gépet a cégnél, eddig semmi tearing gond nem volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Pár napja jött némi driver frissítés a Debianra, azóta tearingel a céges régebbi Inteles laptop, korábban nem volt semmi ilyen gondja. Mit lehetne kezdeni ezzel? Kde-s Debian.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #7032 üzenetére
KDE-n kpartedet célszerű, de a gparted is jó. Írd be a KDE menübe, hogy "part", arra ki fogja dobni a partíció szerkesztő progikat.
Persze nyilván egyszerűbb progik is tudnak formázni, mint amit pl. spammer írt.tlac: Nem látom a különbséget. A partíció nem létezhet fájlrendszer nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #7024 üzenetére
Na a kernellel volt valami. Ugyanaz a rootfs két másik helyről (ahol Debiant raktak a kütyüre) fordított kernellel jól működik. Ez amivel nem, ezt meg a linux4sam repójából húztam le, és ők erre a "poky" nevű disztrót rakták. Nem tudom mi lehet ez az inkompatibilitás dolog, ennek a repónak se a 3.10, se a 3.18-as kerneljével nem ment a Debian. Eljut a boot végére és kezeli a hálózatot is, de semmi mást. Pont a bejelentkezés előtt áll meg.
Mindegy, holnap megpróbálom ezt a poky dolgot leforgatni csak kell hozzá 100+ GB, amúgy is arra van meg a kellő QT-s környezet meg eszközök, ami pont a lényege lenne ennek a cuccnak az LCD-vel. Csak az meg flash image-t generál, még rá kell venni az SD kártya kompatibilis kimenetre, mert a sam-ba cseszik rendesen kezelni a cuccot flash szinten, szal van mivel kínlódnom...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #7022 üzenetére
Oké, de hogyan lépek be az eszközre, hogy kiadjam ezeket a parancsokat?
Néztem azt a mappát ahol ezek a dolgok vannak tárolva, ott csak a ttyS1-re volt target vagy mi.
Amúgy nem tudom mi történt. 2 másik kernel, azok moduljaikkal, és dtb fájl készletükkel már használtam ezt a gépet ugyanezzel a rootfs-el, mindkettőnél be tudtam jelentkezni a debug porton. Most a 3. kernelt fordítottam, kisakkoztam miket kell bekapcsolni hogy egyáltalán működjön minden, de így meg belépni nem tudok...
Ez a kínlódás egyébként azért van, mert az első két megoldással a /dev alatt nem jön létre az fb0 framebuffer kimenet, az nélkül meg nem tudok x-et indítani a rákötött lcd életre keltéséért. - és nem csak én jártam így a framebufferrel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debian 8 alatt mi kell ahhoz, hogy a kis ARM-es gép debug soros portján, ahová a kernel tolja ki a boot üzeneteket a betöltés folyamatairól, ott be is tudjak jelentkezni? A boot folyamat végigmegy, nincsen gond.
Korábban ilyen respawnos megoldások voltak a getty beüzemelésére, de systemd alatt ez valahogy nagyon máshogy van és nem találtam rá értelmes leírást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #6673 üzenetére
Végül lett net, de kalandos volt.
A networkmanagerben az MTU érték állítása nem oldott meg semmit, kipróbáltam többel is. Aztán lehoztam a gépet, felraktam a pppoeconf csomagot, majd felvittem. Az felrakott a menübe egy ADSL beállítások opciót.
Elindítom a menüben, kéri a jelszót. Megadom, erre visszaadja, hogy nem talál szolgáltatót az interfészen. Anyukádat nem találod, mondtam magamban.
Aztán terminálból elindítottam a pppoeconfot, az nem nyavalygott. Elsőre persze nem lett jó, a "másol beilleszt" után autentikációs hibát mutatott a plog, pedig jó volt a jelszó és a név is... Na mondom kezdjük újra.
Ekkor kézzel írtam be a jelszót, majd nézem a plogot, az meg azt mondta, hogy túl sok session van nyitva. WTF mondom én, aztán kihúztam a kábelt, majd vissza. Ez megoldotta, innen már volt net.
A dolog szépséghibája, hogy az automatikus csatlakozás nem működik, be kellett írni a pon dsl-provider parancsot az /etc/rc.local fájlba.A másik hülyesége a dolognak meg az volt, hogy ugye van pulseaudio, de alapból nem kerül fel a rendszerre ennek a grafikus beállító felülete. Nem tudom kinek volt ez az okos ötlete.
Az LXDE meg monnyon le, csak olyan fájlhozzárendelést tud megjegyezni, amihez van bejegyzés a menüben. Ha mondjuk terminálos parancsot szeretnél, akkor zöldségeket ír a mime fájlba, nem létező .desktop bejegyzésekkel.
Kicsit olyan érzésem van, hogy nem igazán tesztelték le a Debian működését a különböző asztali környezetekkel, csak hozzácsaptak még kettőt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi van akkor, ha a pppoe-discovery látja a Digi szolgáltatót, de a hálózatkezelő még sem tud kapcsolódni? Nem kapok semmi hibakódot vissza, csak simán nem tud kapcsolódni. 3 különbőz (de azonos chipes) hálókártyával kipróbáltam, mindegyikkel ugyanez a helyzet.
Ez a probléma már fenn állt mielőtt elkezdtem a 8-ra frissítést, de akkor még tudott néhány próbálkozás után, gondoltam csak valami kimaradás volt. Azóta viszont nincs net, ez meg egy új telepítés most.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na levittem a live debian lxde iso-t, mondom abban van memtest, majd megnézem vele a gépet. Persze nem jó az iso, hiányzik belőle a memtets.img... Indítanám live módban, erre megáll a betöltés, mindegy melyik opciót választom.
Elindítva a laptopomon ott meg betölt, de pont a lényeget nem tudtam kipróbálni, mert a korábbi hálózatkezelő helyett wicd van az lxde-ben, ami mindent tud, csak PPPoE-t nem, ott azon a régi gépen meg pont azzal nem akart menni a net. Úgy néz ki, hogy a kapcsolatom az lxde-vel a szakítás felé közeledik. (rádugva a lapotomoat az ottani netre Chakra alól simán tudtam csatlakozni, szóval nem a net vagy a jelszó a rossz)Azt sem értem, hogyha rw,user opcióval van csatolva a pendrive az fstab által, akkor miért nincs rá alapból írási jogom. Ez is valami lxde specifikus hülyeség.
Most szedem a hivatalos 1 dvd-s telepítőt, onnan valószínűleg a Mate felülettel fogok próbálkozni.
zoli62: az biztos, hogy gyorsabban indul a rendszer.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem igazán értem. Bedugom az LXDE-s Debian8-ba azt a wifi sticket, ami a KDE-s Debian7-en azonnal működött, itt csak a proci pörög 100%-on. Elindítva a régi kernellel, ott is pörög a proci 100%-on, meg azt írja, hogy nincs firmware hozzá. Hát jó... Kihúzom a sticket, akkor meg leesik a proci terhelés nullára.
Holnap felviszek egy live Debiant a gépre, hátha csak valami olyan gondja van, ami újrarakást igényel. Valamiért random bezáródott korábban a böngésző is azon a gépen, ha olyan kedve volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
LXDE-s Debian8 nem jegyzi meg a program hozzárendelést a fájltípusokhoz. Mindegy h. wine vagy az elérési úttal a bináris van megadva, hiába pipálom be hogy ezt csinálja legközelebb, nem jegyzi meg.
Tudtok valamit erre?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jimmy399 #6628 üzenetére
Hétvégén frissítem a nagyszülők P4-es gépét, azon LXDE-s Debian 7 van. Mondjuk annak elég nagy falat lesz a frissítés, a céges Core2-es gépen is másfél óráig elszöszölt a csomag cserékkel. Kicsit furcsa ez a sebesség nekem, a Chakra hasonló mennyiségű frissítést lenyom havi szinten, esetenként 5-10 perc alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, vagyis mégis van némi gond. "defaults" opcióval vannak csatolva a partíciók, mégis a filerendszer minden elemére azt mondja, hogy írásvédett fájlrendszer, mindegy mi akar hozzányúlni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megint IPv6 gondom van. Frissítettem a Debianomat Jessire a Raspberrymen (karakteres, nincs gui), minden frankó csak azóta nagyon sokáig próbálkozik az IPv6 cím kéréssel a wifin. Mit lehetne ezzel kezdeni? Nem találtam még aktuális leírást erről.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #6477 üzenetére
[ 9.440000] EXT4-fs (mmcblk0p2): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
[ 17.690000] random: dd urandom read with 123 bits of entropy available
[ 18.410000] random: nonblocking pool is initialized
[ 18.440000] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[ 101.560000] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth1: link is not ready
Debian GNU/Linux 7 arm ttyS0
default username:password is [debian:temppwd]Ennek egyébként hogyan kellene működnie? Ez a dolog akkor is megtörténik, ha ipv6 nélkül fordítom le a kernelt. o.O
Viszont ha az interfacesben letiltom az ETH1-et, akkor nincs gond, az ipv6 cím kérés az ETH0-n nem tart 80 másodpercig.Mindkét interface simán auto paraméterrel van felhúzva.
auto eth0
iface eth0 inet dhcpauto eth1
iface eth1 inet dhcpEgyébként ezen a rendszeren valószínüleg később lesz egy LXDE-s GUI. Annak van egy hálózat kezelője, az ott beállított dolgok miként viszonyulnak az interfaces-hez?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
arm-es Debian normál boot ideje 20 másodperc. Ha auto-ra van kapcsolva a két ethernet interface IP kérése, akkor amíg az IPv6-al próbálkozik, megáll a boot, majd kiírja, hogy link is not ready. A folyamat majd 2 perc...
Per pill idegilenes megoldásmal átírtam az interfacesben az auto-t allow-hotplugra, így nincs gond, de ez nem jó.
Megpróbáltam a debian wikin látottak szerint lekapcsolni az ipv6-ot így:
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.eth0.disable_ipv6 = 1ebben a fájlban: /etc/sysctl.conf, de ez meg megállítja a bootolást.
Mit gondoltok erről, fordítsam le a kernelt IPV6 nélkül?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az elérési út volt a gond. Köszönöm!
/usr/sbin/update-flashplugin-nonfree
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha a root crontabjához hozzáadok egy feladatot így:
sudo crontab -e
Majd ezt írom a fájl végére:
# m h dom mon dow command
28 * * * * update-flashplugin-nonfree --install > /home/user/flashlog.txtAkkor mi itt a gond? Csak egy üres fájl jön létre. Ha kiadom a parancsot root terminálban, akkor viszont lefut helyesen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A debian unattanted upgrades rendszere használható arra, hogy frissítse pl. a flashplugint? A normál apt-get upgrade erre nem jó, a flasht ezzel kell frissíteni:
sudo update-flashplugin-nonfree --install
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
feketegergo #6370 üzenetére
Igen, a Catalyst az AMD drivere, azt csak mint példa hoztam fel.
Az első tippem az, hogy a VLC beállításaiban nézd meg a kiválasztható videó kimeneteket, nézd meg melyikkel milyen. Jó esetben találsz olyat, amivel nem lesz tearing.
Aztán lehet, hogy a xorg.conf-ba kell beírni egy plusz sort a tearfree-vel, de ezt egyelőre hagyjuk:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSection -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, kijavították a hibát. A régi P4-es gépemen ahol a 7.3, 7.6 nem települt fel a xorg probléma miatt, ott a 7.7 most simán felment.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #6159 üzenetére
Úgy értettem, hogy az összes xserver-xorg-video... csomag fel volt rakva alapból, nem csak az, ami az adott videokártyához kell. Ez elvileg nem is lehetne máshogy, mert különben egy sima VGA csere után (ha másik gyártó cuccára cserélsz) lenne egy adag mókolni valód a terminálban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Volt szabad partíció, így a nagyszülők gépén ki akartam próbálni egy friss Debian telepítést, Gnome helyett Lxde-vel, hátha gyorsabb lesz egy kicsit.
A gép egy P4-es, benne egy RV100-as régi radeon:
Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV100 QY [Radeon 7000/VE], ami nem lenne baj, mert támogatott a "radeon" driverben.Leszedtem live nonfree Lxde-s hybrid telepítőt, de a live rendszer nem indult el, valamilyen xorg hibája volt de nem lehetett elolvasni, mert nagy sebességgel pörgött a hibaüzenet képernyője és az is csak akkor látszott, ha failsafe módban volt indítva.
Aztán telepítettem mivel jelenleg is jól fut a gépen a Wheezy, gondoltam nem lesz gond. Végül persze lett, a telepítés után villogó prompt volt csak. Átváltottam konzolra, aztán kiderült, hogy nincsen xorg.conf fájlom. Próbáltam konfigurálni, de azt adta vissza, hogy:
"number of created screens does not match detected devices" [link], de erről nem találtam semmi érdemi infót, a xorg wikiben is csak mint kérdés szerepel.Végül átvittem a mostani xorg fájlomat az új telepítésre, majd startx paranccsal bejött az Lxde. Magától még persze nem tölt be.
Mi lehet a xorg gondja?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Régebben nem volt gond az autoremove-al ezen a gépen. Valahogy ki lehet deríteni, hogy milyen meta csomag hiányzik?
Mondjuk nem nagy dolog ha így marad, csak nem tudtam mi van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nincs ötletetek korábbi kérdésemre az apt-tal? [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Miért akarja az apt eltávolítani a fél rendszert? [http://pastebin.com/DGjg1HkR]
Ez egy régi telepítés, Squeeze lett Wheezyre frissítve, rajta gnome shell (classic gnome)-el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #5866 üzenetére
Oké, ne frissüljön semmi fontos, elég ha a böngésző meg a flash. Ezek kérdés nélküli frissítése csak nem dönti be a rendszert?
Amúgy Gnome3-as Debian zokszó és kérdés nélkül engedi az automatikus frissítéseket a háttérben, őket nem zavarta ez a kérdés.
Mondjuk mikor néha kérdez valamit mondjuk konfig fájl különbözőség miatt az apt és lehet választani 6-7 lehetőség közül, ott igazából én is tanácstalan vagyok és jobb ötlet híján nyomok egy igent.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
KDE-s Wheezy-n rá lehet venni az Appert, hogy magától frissítsen jelszó kérés nélkül? Amit itt találtam: [link] az nem működik, továbbra is kér jelszót.
Részleges megoldás is megfelelne, ha pl. betöltés után a háttérben lemenne az Iceweasel meg a flash frissítése magától.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest