- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Kedden érkezik a Galaxy S25 Edge
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jó olvasgatást: Méretcsökkentés
-
-
-
Természetesen. Vagy LVM kötetet készítesz, vagy hagyományos raid0 eszközt hozol létre.
-
-
-
MInden rendben van a 12.9 kiadással? A netinst, és DVD iso kivételével nem tölt le semmit a torrent.
Ráadásul azt írja az xfce kiadásra, hogy 0 méretű! -
Ha LVM, akkor könnyen készíthetsz róla pillanatképet. Ha rákeresel az LVM mentésre, rengeteg találatot kapsz, pl. [link]
-
Az a baj, hogy egy futó rendszerről nem lehet korrekt mentést végezni, hacsak a fájl(lemez)rendszer nem támogatja (btrfs, LVM,...) Minden más csak fájlszintű másolás ami megőrzi a jogosultságokat. Milyen fájlrendszert használsz a rendszermeghajtón?
A https://www.borgbackup.org/, vagy egy jól felparaméterezett rsync is megteszi mentés gyanánt.
A legegyszerűbb az lenne, hogy a https://clonezilla.org/ használatával készítenél egy offline mentést, ami egy lemezképet készít (csak a valóban használt szektorokat menti le, és azokat is tömörítve, szóval a lemezkép mérete jóval kisebb lesz mint az eredeti lemez kapacitása). -
-
-
-
-
-
válasz
Crvsh3R #10618 üzenetére
Ez fura volt. Beírtam a
xev | grep KeyPress -A 6
parancsot, lecsukom, és elaludt. Pedig ez csak figyel, mutatná az eseményt. Igaz egy új ablakban egy fekete kocka van csak, és a terminálba sem üzen vissza semmi láthatót. Mármint a lecsukáskor. Ha az új ablak aktív, és lenyomom az F billentyűt, arra reagál.
Nem értem mitől javult meg, és hogy miért nem reagál a fedél lecsukására. Lehet a HP-nál másképpen működik? -
Mi lőhette a Gnome-ot? Nem reagál a laptop fedelének lecsukására, pedig úgy emlékszem régebben elaludt tőle, most meg le sem tolja. dmesg szerint ennyi történik a fedél lecsukásakor:
[47220.647664] atkbd serio0: Unknown key pressed (translated set 2, code 0xd8 on isa0060/serio0).
[47220.647672] atkbd serio0: Use 'setkeycodes e058 <keycode>' to make it known.
[47220.657482] atkbd serio0: Unknown key released (translated set 2, code 0xd8 on isa0060/serio0).
[47220.657491] atkbd serio0: Use 'setkeycodes e058 <keycode>' to make it known.
[47239.572316] wlo1: authenticate with 00:5f:67:93:c0:a2Mit nézzek meg?
-
-
A VPN-el lenne egy kis problémám: Debian Gnome+L2TP szépen felkapcsolódik, ping megy a távoli hálózatra, vagyis a kapcsolat felépül. De! Nem megy a távoli hálózat névfeloldása. A
ping pitypang
nem talál ilyen nevü gépet, de a
ping ip.cime.a.pitypangnak
már működik. IP címre hivatkozva fel is tudom csatolni a távoli hálózat távoli gépeinek erőforrásait.
Érdekes módon az internetes címek feloldása működik.
Hogyan tudom elérni, hogy a távoli hálózat gépeire névvel is hivatkozhassak? -
válasz
g.gergo #10600 üzenetére
SMB 1.0/CIFS rendszerű ügyfél szolgáltatást kell bekapcsolni.
Egy túrót! Azt kapcsold ki, mivel elég nagy kockázat, biztonsági rés. [link] Az MS se véletlenül kapcsolta ki. Másrészt a samba ismeri az smb2-t és 3-at is. Vagyis teljesen felesleg az smb1 visszakapcsolása. -
-
-
Mi a baj az "őskövület" csomagokkal?
A Firefox frissebb híreket mutat a testing ágon? Az új office csomagban olyan motivációs levelet írsz, hogy bekeretezve kiteszik az új munkahelyeden? Vagy a legfrissebb költségvetés kezelőben találsz majd egy kis plusz pénzt?
Nem, nem mindenki játszik mindenféle csili-vili játékokkal. Egyszerűen csak működik, mint a macOS. Nem kel izgulni, hogy a következő frissítéskor mi romlik el.
Én kifejezetten élvezem a meglepetés mentes működést. Ráadásul attól, hogy valaminek 0.0.2-vel kisebb a verziószáma, attól még nem lesz őskövület. Ha hibajavítás van benne úgy is lecsorog hozzám, ha meg új funkció, hát kivárom. Nem jut eszembe semmilyen újítás amiért esténként álomba sírtam magam, mert csak 1-2 év múlva kerül be a stabil ágba.
Ja, de bocs! Most 2 dolog ugrott be:
- Hiányzott a KDE-ben alapból nem lehetett háttérképnek beállítani a PictureOftheDay
- Csak a 12-ben kapta meg azt a kernel verziót, ami alapból felismeri a laptopom WiFi chipjétZavart, de mindkettőt orvosolni tudtam egy kis kereséssel olvasással.
-
-
-
-
Semmi difi nincs köztük, ugyanazt a linux kernelt és programokat futtatják, csak az OMV-nek van egy WEB-es GUI-ja.
A konfig fájlok módosítása nem bonyolultabb, mint rájönni az OMV rejtelmeire, hogy mi hol van, és miért úgy működik ahogy.
Egy kezdőnek kihívás mindkettő, de ha megvan az "aha...." pillanat, akkor már egyszű
Itt és az OMV topikban is szívesen segítünk ha valahol elakadnál. OMV esetén is fontos, hogy a beállításokról készíts(automatikus) rendszeresen mentést, hogy egy probléma esetén vissza tudd tölteni amit eddig aprólékosan beállítottál. -
-
-
válasz
bambano #10466 üzenetére
Khm... [link] és nem ez az első botlás, bár nem Debian specifikus.
Ugyanakkor lehet a testing csapat sem futott bele, az első bugreport is csak dec.9-én érkezett, ha jól láttam.
Szokták volt mondani, a lónak is 4 lába van, mégis megbotlik.
No meg a rutinosabbak nem azonnal szoktak frissíteni, várnak 1-2 hetet vele, amíg kibújik a szög a zsákból (ha van benne). -
-
-
-
-
Nem. Van pár más GUI login megoldás is. GDM-et használ a Gnome, de van még a SLiM ami ablakkezelő független megoldás (nem használ egyetlen Gnome, vagy KDE függőséget sem)
--
Nálam van valami gubanc, vagy a telepítő hibás? Rufus-al kiírtam az ISO-t MBR módban, de a gépen UEFI módban indítottam a pendrive betöltését, majd jött a meglepetés:
Ezután rendben bejön a GRUB menü és indíthatom a live rendszert. Mi lehet ez a hibás(?) fájl aminek png a kiterjesztése, de mégsem az. -
válasz
SirRasor #10412 üzenetére
Arra gondoltam, hogy a sudo inditoscript.sh parancsal indítod, és ekkor már emelt szinten indul a java-s program.
Persze az is lehet, hogy ilyenkor a java elérési útját is meg kell adni. Az a baj hogy nem vagyok gép elött, nem tudom kipróbálni, hogy a felparaméterezett programindítás hogyan megy -
válasz
SirRasor #10410 üzenetére
Egy feladatot sokféleképpen meg lehet oldani. Pl. systemd-nél köthető user loginhoz az indítás, pl. [link] Az indítás szempontjából mindegy hogy milyen feladatot lát el a program, hogy igényel-e GUI-t vagy nem. Csak elindítja az adott programot, aztán majd az vagy elindul, vagy hisztizik, hogy ő nem.
A "nohup su -c" részt töröld ki belőle, csak ez legyen benne:
#!/bin/sh
java -JAR /usr/local/Belepteto/belepteto.jarJa és még annyit, hogy annak a felhasználónak tagja kell legyen a sudoers csoportnak.
Az ablakkezelő elméletileg mindegy, xfce alatt is így működik ez a része a dolognak. Majd ha annyi éves Linux rutinod lesz, mint Windows alatt, akkor ki tudod szűrni a sok találatból pontosan mi kell neked.
-
-
válasz
SirRasor #10397 üzenetére
Mind1, csak a próba kedvéért, hogy egy nem Debian alapú distróval mit művel.
Amúgy valami trükk lehet a dologban, mert a gyártó szerint HDMI-n a 4k max 24Hz, és csak dp proton tudja a 4k 60Hz-et. -
Esetleg az itt található bináris defrag csomag segíthet. Egy olasz oldalon linkelték.
Esetleg egy Ubuntu 7.1 live-ról bebootolni, és onnan futtatni. -
-
-
-
-
válasz
sh4d0w #10289 üzenetére
ha a usernek kell onnan valami, majd kiszedi egyszeru filerendszer muveletekkel.
Aztán majd megy a sírás rívás a felhasználók részéről, hogy nem éri el a fájlokat. Értem hogy biztonsági szempontból ez jól hangzik, de a gyakorlatban szinte a használhatatlanság határát súrolja. pl. egy office appal miért csak egy dokumentumok mappába tudok menteni, mikor én a pendrive-ra akarom menteni a doksit, vagy fordítva. Kapok pendrive-on egy zenét, de ahhoz, hogy megnyithassam, be kell másolni egy fixen megadott könyvtárba.
Persze értem én, hogy más (szerver)programoknál ez pozitívum, de n+1 alkalmazásnál életszerűtlen. -
-
válasz
Roxkex #10245 üzenetére
1. Mert alapból úgy van beállítva, hogy a (Gnome) rendszer jelszókezelőjét használja, ezért kéri hogy add meg a hozzá tartozó feloldó kulcsot.
Ha ragaszkodsz az Opera saját megoldásához, akkor a --password-store=basic apparently paraméterrel indítsd el.2. Nem lehet ,hogy Te is ebbe futottál bele?
-
-
-
Nem Windows, csak fejlődés valamilyen irányban.
Egy mezei PC-nél nem probléma, hiszen a nap/munka végeztével kikapcsolom, másnap újraindítom, ha jelzi hogy frissíteni akar.
Nem néztem utánna, de lehet ez csak a GUI-n (Gnome)ilyen, lehet terminálból az apt simán felteszi a frissítéseket úgy, hogy nem kell újraindítani. -
válasz
jimmy399 #10220 üzenetére
Nem feltétlenül venném észre, mert mostanság (bookworm) a frissítéseket újraindítással teszi fel. A terminál képernyő közepén mutatva a frissítés folyamatát, úgy, hogy ott marad a teljes képernyőn az addig kiírt boot üzenetek. Mintha elfelejtené előtte törölni a képernyőt. Így elég zanzás olvashatatlan, hogy éppen mit csinál, hol tart a frissítés.
-
A Debian is elmegy a p...ba! Ha én azt mondom a grubnak, hogy legyen os modprobe, akkor egy frissítés ne írja ezt felül, és ne vegye ki a Windows bejegyzést belőle!
Megy a fikázása az MS-nek hogy majd ő mindent eldönt helyettünk, de mint kiderült a Debian sem különb -
-
-
-
-
Megpróbáltam innen letölteni az RC1 live Gnome verziót, de nem indul be a torrent letöltése.
Miért? -
válasz
fap333 #10178 üzenetére
Azzal kezdeném, hogy a _TORRNET_ mappának megváltoztatnám a tulajdonságát úgy, hogy a deluge_torrent csoport és fap333 user legyen a tulajdonosa (bár mindenki írhatja olvashatja, problémát nem jelent)
sudo chown -R fap333:deluge_torrent /media/ssd/_TORRENT_
Ezzel két legyet egy csapásra, mivel a nobody:nogroup fájloknak is lesz gazdája.
A deluge-ot állítsd le, és szervíz fájlban módosítsd kedved szerint, pl:[Service]
Type=simple
UMask=000
User=debian-deluged
Group=debian-deluged
ExecStart=/usr/bin/deluged -d
Restart=on-failureHa újra elindítod a torrentet már fap333:deluge_torrent lesz az újonnan létrejövő torrentek tulajdonosa, és mindenki tudni fogja olvasni/törölni/futtatni. (Ezért veszélyes a 777-es jogosultság)
Ezután már a samba config is menni fog a leírásomnak megfelelően.
-
válasz
fap333 #10176 üzenetére
Olvasd el az fstab-hoz linkelt oldal második felét
Az ls -al paranccsal ki tudod listázni, hogy milyen jogosultságok kellenek egy adatott mappa eléréséhez. A jogosultságoknak nézz utánna rengeteg magyar leírás van róla, ezt itt nem részletezném.
Ha kilistázod a torrent mappa könyvtárát jogosultságokkal, akkor elmesélem mik a lehetőségek.
Látatlanban azt mondanám, hogy a deluge létrehozott magának egy users/csoportot, és csak az fér hozzá most ehhez a mappához. -
válasz
fap333 #10105 üzenetére
Tedd fel a sudo csomagot. Alapból nincs telepítve. [link]
Honnan hogyan telepítetted a debian-t hogy ilyen fura lett az alap konfig?
Pl. Általában tiltani szokták a root felhasználót, és az első felhasználó bekerül a sudoers-be. Ilyenkor már telepítéskor felteszi a sudo-t. -
válasz
fap333 #10094 üzenetére
Távolról ugye nem engedi, hogy root-ként lépj be, hanem csak mezei user-ként.
Vagy a mezei user-t hozzáadod a kiemelt felhasználókhoz a sudoers-be, és és ekkor már a sudo reboot parancs már működni fog.
Vagy mezei userként belépve kiadod a su root parancsot, amivel, átlépsz a root fiókba (de vigyázz mert attól még az user home mappájában maradsz, és pár rosszul megválasztott parancs jogosultsági problémákat okozhat majd az user-nek). -
-
-
Ez fura. Debian alatt nincs olyan konfig beállítás amivel korlátozhatjuk a kernel verziók számosságát? Pl. redhat alatt a dnf.conf-ban az installonly_limit=3 csak az uccsó 3 verziót tartja meg.
-
-
-
-
válasz
bambano #9786 üzenetére
Miért kell a bullseye bejegyzést is megtartani? A bullseye-backports-ban csak a csomagoknak egy része van meg, és a többit a bullseye-ből szedi? Honnan tudja majd, hogy mikor melyikből kell ha van két egyforma nevű csomag?
Nem kötekedni, hanem megérteni szeretném.Most visszaírtam a bullseye-t, de a bullseye bullseye-backports main contrib non-free nagyon nem tetszik neki. Mintha vagy ez vagy az lenne a jó.
-
Adott egy új laptop RTL8821CE WiFi kártyával, amihez újabb kernel kellene. Találtam is egy érdekes leírást, ahol azt javasolják, hogy váltsak backports-ra, és azon frissebb a kernel.
Az /etc/apt/source.list apró módosítása nem bonyolult feladat, de kérdéseket vet fel.
A bullseye-t kijavítom bullseye-backports-ra. Ezután az apt -t bullseye-backports upgrade paranccsal frissítettem, és újraindítás után megvolt az új kernel, beröffent szépen a WiFi.Nem lesz ebből nekem bajom? Pl. mi lesz ha kijön a 11.5 vagy a 12.0? Simán frissülni fog, vagy a 12.0 kiadásakor (ami feltehetően már az újabb kennellel jön) csak kijavítom a bullseye-backports-t bookworm-ra, és a apt -t bookworm upgrade parancsol visszatérek 12-es stabil ágra?
-
Akkor ne mozgasd az egeret
. Elég hihetetlen hogy az egér mozgatása ennyire beterheli a procit, viszont ha ez így van akkor érdemes azt a gépet elengedni, vagy kideríteni pontosan mi baja van, mert ez nem normális. Még a Pentiumok korában sem volt gond a GUI-n való egérmozgatás.
XFCE alatt már nem sok minden van, talán az LXDE, vagy MATE. Egy ideig játszottam az ice-wm-el, de nagyon tudni kell hozzá, hogy mi merre hány méter.
Aszenvedést-» tanulást (mi mitől működik) nem fogod megúszni egyik felülettel sem, csak a tanulási görbéjük más. Minél fapadosabb egy GUI, annál többet kell tanulnod(különböző csomagokat telepíteni, konfig fájlokat faragni), hogy azt a saját igényeidre szabd, és néha menet közben jön a pofon, hogy ezt vagy azt nem is fogja tudni.
No meg így konkrétumok nélkül nehéz mit mondani rá. -
-
-
-
válasz
kojak34 #9767 üzenetére
lsblk parancsol kilistázod a meghajtókat, így kiderítheted hogy mi lett a 2 új had hivatkozási neve. Tippre az sda az ssd a rendszerrel, az sdb a 4TB-os hdd. A két új tároló az sdc, ill. sdd lesz.
kedvenc partícionálódcdal mindegyik új lemezen létrehozol egy primapry partíciót, aminek "fd" legyen a típusa (raid).
Az
mdadm –examine /dev/sd[c-d]
parancsol lecsekkolod, hogy minden úgy történt-e ahogy szerettük volna (mindkettőn van 1-1 raid típusú partíció)
Ezután az mdadm -C /dev/md0 -l raid0 -n 2 /dev/sd[c-d]1 parancsal létrhozod a tömböt.
Ez eltarthat egy ideig, de a cat /proc/mdstat megmutatja éppen hol tart a folyamat, ill. ezzel a tömb állapotát is lekérdezhetetd.
Miután végzett a tömb létrehozásával, már csak le kell formáznod a raid tömböt: mkfs.ext4 /dev/md0
és módosítani az fstab-ot, hogy minden indításkor csatolja is fel:
/dev/md0 /data ext4 defaults 0 0
Persze előbb hozd lére a /data könyvtárat, és lásd el a megfelelő jogosultságokkal.Nem olyan bonyolult ez, hogy külön doki keljen hozzá.
-
-
válasz
eladohardver #9726 üzenetére
Én segítenék, de a felét nem is értem
-
-
-
válasz
olivera88 #9695 üzenetére
Le se merem írni hogy ssd-vel mennyi lett nekem:
systemd-analyze time
Startup finished in 1.374s (kernel) + 8.155s (userspace) = 9.529s
graphical.target reached after 8.141s in userspaceSzerintem HDD-vel bőven vállalható az 1-2 perces indulás. Plusz a daemonok/programok párhuzamosan indulnak, szóval az induláskor a HDD azt se tudja hol ál a feje
Plusz is lassítja, hogy nem ért szót az alaplapoddal.
Próbáld ki a
systemd-analyze plot > kép.svg
parancsot. És utánna nézd meg a képet. Ott mutatja melyik folyamat lassítja, vagy tart sokáig. -
Én értem, hogy ez az elmélet, de tessék: Letöltöttem a leírásban is linkelt, általad is hivatkozott win32loader.exe-t. Pár kérdés után amikor a lényegi részhez értünk, ugyanazt a hibaüzenetet kapom, mint az első alkalommal (a goodbye-microsoft.com-ról letöltött win32loader.exe-vel:
Én elhiszem hogy amikor még csak egy partíción volt a rendszer - a W8 előtti időkben - ez frankón működött. Persze ez csak egy tipp a hiba okára. Az is megeshet hogy hibás nem frissített fájlokat tölt le magának. Egy dolgon nem változtat: Nem működik. Milyen minőségbiztosításon ment át a kiadás ellenőrzésekor?!ubyegon2
Ugyanaz a linux kernel, és ugyanaz a GUI mindegyik distro-ban. A pimpelés, és pár verziószám a difi. Nem mellesleg miért ne kezdhetné a tanulást, ismerkedést "mélyvízben". Hiszen a legrégebbi, szinte az összes distro alapjául szolgáló rendszer. -
válasz
tatabike #9654 üzenetére
Jól írták, csak azoknak eszébe nem jutott Windows alól elindítani a setup.exe-t. Bár igaz ami igaz, a hivatalos dokumentáció is említést tesz erről a lehetőségről. Akik már kicsit is rutinosabb telepítő, (vagy nem működött nála a setup.exe), az a telepítő médiáról indítja a gépet. A leírások 99%-ban is úgy kezdődik a mese, hogy kiírod a telepítő médiát, és arról indítod a gépet. [link]
-
Na de a hivatalos debian telepítő image-ben található .exe is ugyanúgy lyukra fut. Lásd előző hozzászólásom 2. képét.
Vagy ki kell(ene) venni a telepítőből, vagy fel kellene készíteni a W10-el való együttműködésre. Mert a jelenlegi állapotában tényleg csak arra jó, hogy a kezdőket elvigye egy zsákutcába.
-
-
Letöltöttem a goodbye-microsoft.com oldalról ezt a telepítőt, de nem jutottam messzire:
Pedig az oldal 2020-as. A telepítő médián található setup.exe pedig nálam is elakad:
Nem kellene szólnia Debian-os csapatnak hogy ezt így nem kéne? Írnék én, csak nem tudom kinek, és külföldiül sem tudok választékosan (sehogy) fogalmazni. -
válasz
tatabike #9640 üzenetére
Ez a setup.exe számomra is rejtély. Még soha nem mertem elindítani. Állítólag egy Windows alatt futó telepítő [link] . Bár a korát elnézve lehet a W10-el nincs már barátságban.
Viszont ha valóban ennyire kifutott dolog, miért nem veszik ki a telepítőből? Hisz itt az élő példa, hogy mennyire rossz irányba viszi azokat akik kipróbálnák. -
-
-
-
válasz
BigManus #9524 üzenetére
Ez kompatibilis az [nftables] -el?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Gyermek PC játékok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 9 9900X Processzor!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest