- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- eSIM, a kártyamentes szabadság
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sose használtam még Rufus-t, de amikor kiírod, dd módban legyen kijelölve!
Most gnome-disks -el újraformázom az egész hdd-t
Ezt live alatt csinálod? Az se lenne elvetendő, ha hozzáférsz Live alatt az iso-hoz, ha a saját pendrive íróval csinálnád a telepítőt. Feltéve ha van még egy pen kéznél. Mintstick az író és faék egyszerű, semmi beállítás nincs rajta, csak a pendrive kiválasztása és a fájlrendszeré.
Vagy ez, amit Apollyon javasol, az is tuti.
Lényeg, hogy ezzel már a tapi is működne.
Ha Debiant felraktad nemrég, ahhoz képest Mint-et telepíteni semmiség.
-
Super, örülök ha bejön és minden működni is fog!
Viszont a továbbiakkal ne zavarkodjunk a Debian topikban, célszerűbb a Mint saját topikjában majd vagy a Kezdőben. (Mint topik nekem jobb amúgy, mert oda még írok is néha)
a megnevezésben megzavart már jó pár embert
Ezt speciel nem is rád értettem most, valóban találkoztam ilyen kérdésekkel.
Nekem könnyebb dolgom volt 5-6 éve, mert 32bittel kezdtem, később meg már felvilágosultabb lettem, mire jött a 64bit. -
Ja, ezt benéztem
Be, de újra, mert a Linux disztróknál sem a 32bites, sem a 64bitesnél nincs olyan, hogy Intel vagy AMD. Nagyon rég olvastam magyarázatot, miért van a 64bites után ott az amd, nem találom a cikket. A lényeg, hogy nem az AMD procit jelenti.
A lényeg hogy a tapipad működjön rendesen.
Acer-t még nem használtam, de az öreg Toshiba Satellite L305-től kezdve mindenen működött a tapipad, nem csak Mint esetén persze, egyes disztróknál állítgatni kell, de alapból működött.
(#9048) Bici
Valami rémlik, hogy nem átlag hw-en próbáltad. Amiatt kérdeztem a verziót, mert épp a 19.1-től sokat gyorsult a Cinnamon/Nemo páros, ablakkezelő és más dolgok miatt.
Amúgy logikus, hogy ugyanazon alapokkal a Debian gyorsabb kell, hogy legyen, de csak Cinnamon/Nemo 4-gyel szerelve igaz ez.Az
out of box
állapotnak is ára van a Mint-nél. -
Értelek, de legalább harmadik alkalommal is elsütöttem.
Én minden eddig kezembe kerülő laptopra Mint Cinnamont raktam, minden működött. Jelenleg 3 nem túl új HP Elitbookra van rálátásom, amiken vígan fut az említett Mint.
8470p 8570p 8560wAz MX leírásánál i386-van 32 vagy 64 bitere
Ezt nem értem, hogy derül ki ebből, hogy nem való AMD-re?
A párom laptopjára akarom felrakni
Még egy plusz érv a legkezelhetőbb Mint C mellett.
-
Emlékszel még?
Egy kezdőbarátabb Linux nem lenne jobb kezdésnek? Ubuntu, Linux Mint?
Honnan jött az ötlet amúgy, hogy Debiant telepíts? Ha még nem kérdeztem volna....
A kezdeti problémák miatt okkal tettem fel a kérdést két topikban is.....és mintha már javasoltam is volna helyette másokat. Most eljutottál arra a pontra, de miért kérdezed újra, mit javasoltok?
ha jól láttam akkor amd-re nem jó az MX sajna
Ezt hol látod egyébként?
Szép csendben próbáld ki ezt.
(#9043) Bici
Melyik a legújabb Mint verzió, amit kipróbáltál? Gyanítom, nem a 19.1....
-
Apollyon
Korrektor
Ha 'Mint'-re mész át, akkor ne a Debianra alapulót válaszd (LMDE), hanem Ubuntu alapú Mint-et tölts le, és az működni fog neked out-of-the-box, elvileg. Az arra elérhető szoftverek frissebbek, egy csomó minden előre be van állítva, minden asztali környezet rá van skinezve a Mint-re, és nincs root csak sudo, enyhén windózos érzés.
-
Friczy
senior tag
-
/etc/X11/xorg.conf.d
mappában hozd létre axorg.conf
fájlt, ha ott nem működne akkor a/usr/share/X11/xorg.conf.d
-ben. Azzal a tartalommal csináld meg, amit egy előző hsz-ben is írtál, de amiket linkeltem, azokban is benne van egy alap.De arra figyelj, hogy ne keverd, mert valamelyik hsz-ben
xorg.conf.d
file-t írtál, az a fájlok gyüjtőmappája. (bocs a szakszerűtlen megnevezésekért)Sajna csak desktopon van Debianom, így nem mérvadó, amiket ebben látok. Remélem nem írok nagy szakmaiatlanságokat.
xorg.conf.d - mappa
xorg.conf - file -
xinput
xserver-xorg-input-synapticsValami nem kerek a telepítésnél, ha a fenti két csomag hiányzik, tedd fel ezeket, csak Mint alatt tudtam rákeresni ezekre, de ezekre szükséged van. a
xinput
az ellenőrzéshez csak, de axserver-xorg-input-synaptics
lenne az, amit a kolléga synaptics touchpad driver-ként említ.fenti két csomag .deb és Strech-hez van
ha konfigolni kell, ezt is nézd át:
https://wiki.debian.org/SynapticsTouchpad#Multitouch
40-libinput.conf
-ban van Mint alatt az a konfigos rész, amit említesz, nem tudom Debianban is ott van-e.....ebben a fejezetben úgy látom igen vagy ott kell létrehozni:Enable tapping on touchpad előbbi linkben keresd
-
Van más rendszer a gépen? Pl. Windows? Nézd meg az ottani eszközkezelőben a tapipad típusát, azonosítóját.
Vagy töltsd le a legfrissebb teszt verziót (amin frissebb a kernel, több eszközt ismer) és próbáld ki azon működik-e. Ha igen, akkor az előző parancsok mit mutatnak? -
-
-
-
Ott lesz a nonfree-ben, tedd be a sources.list-be a repot.
Valószinű, hogy ez lesz az, a fenti linkből kiindulva
Mint látod, nem mindegy, melyik verzió van, mert mind a három eltérő chipet használ.
Tenda W311MI Ralink
Tenda W311MI v2 MediaTek
Tenda W311MI v3 Realtek
forrásAmúgy ebben a listában lehet ID alapján keresni.
-
-
OK, így már én is képben vagyok, nálad fog menni úgy, ahogy a telepítősegéd mutatja a lépéseket. Ezt meg kellett azért kérdeznem.
Nekem van fenn egy Debian 9.x Cinnamon felülettel, túl sok programot nem raktam fel rá, alapból 8-9GB- ot foglalt, de most 10gigát. Ebből indulj ki, 20GB-ot mindenképp adnék neki, hogy a későbbiekben legyen még hová mozognia, amit felraksz, de ez erősen függ a
/home
használattól, hogy miket töltesz le. Én semmi méreteset nem rakok oda, külön csatolt HDD-re megy minden letöltés.Ha semmit nem töltesz a /home-ba és spórolni akarsz, akkor is min. 12-15 giga ajánlott szerintem.
-
Az nem lehet esetleg a probléma hogy csak egy 4GB-s SD-re probáltam telepíteni?
Ezt eddig nem említetted!
Nem fér el 4GB-on egy GUI-s rendszer. HDD vagy SSD való erre, flash alapú médiák nem a normál telepítés és felhasználás körébe tartoznak.
Debian előtt próbáltál más Linux disztrókat is? Milyen célokra használnád a Linuxot? Egy kezdőbarátabb Linux nem lenne jobb kezdésnek? Ubuntu, Linux Mint?
A Debiant milyen infók, leírások alapján telepíted? Vagy csak úgy mész végig, ahogy jönnek a telepítősegéd ablakai? -
Az, amit letöltöttél, tartalmazza az alábbi csomagokat is, nem értem miért nem telepíti a Mate felületet nálad net nélkül:
Package: task-desktop
Source: tasksel
Version: 3.39
Installed-Size: 6
Maintainer: Debian Install System Team <debian-boot@lists.debian.org>
Architecture: all
Depends: tasksel (= 3.39), xorg, xserver-xorg-video-all, xserver-xorg-input-all, desktop-base
Recommends: task-gnome-desktop | task-xfce-desktop | task-kde-desktop | task-lxde-desktop | task-cinnamon-desktop | task-mate-desktop | task-lxqt-desktop, xdg-utils, avahi-daemon, libnss-mdns, anacron, eject, iw, alsa-utils
Description: Debian desktop environmentAz általad linkelt iso-t nyitottam meg és abban a csomagok felsorolásánál ez van. Már az iso méreténél fogva is gyanús volt a dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mikrotik routerek
- Formula-1
- Nintendo Switch 2
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest