- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
SirRasor
addikt
válasz
Friczy #10424 üzenetére
Egy beléptető terminált teszteltem. Semmihez semmilyen jogosultság se kell, mert csak elindul, nyilván jelszó nélkül belép egy akármilyen felhasználóval, elindítja a Firefoxot és betölt egy webes felület, ahol a csatlakoztatott NFC-olvasóval a felhasználók ki/be tudnak csippanni.
Zárójelben megjegyzem, hogy ha root-tal lépne be jelszó nélkül és illetéktelenek hozzáférnének, akkor is mi a legrosszabb, amit tudnak csinálni? Max hazavágják az aktuális gépet.Egyébként tökéletesen működik Win10 alatt, csak jött egy ötlet, hogy mi lenne, ha kukáznánk a Wint. Hobbiztam picit
Nem tudom mit akarok a Debiantól (Linuxtól úgy amblokk), világ életemben Windowsoztam, de még itthon is van egy laptop, amin Win10 mellett ott van a Debian 12 és ha csak netezni kell, akkor az utóbbit indítom el. Valami nagyon csábító van benne.
-
-
-
-
válasz
Friczy #10037 üzenetére
"...majd azon próbálom ki a stable/testing upgrade-et sources.list átírással."
Szerintem fenti mondatrészt úgy értettem, hogy előbb stable volt a sources.list, utána átírtam testing-re és azt is frissítettem, szóval nem stable testing az. Ha nem nem lenne ott a / , akkor volna teljesen valid, amit írsz, de egyébként igazad van!
Bocs, ha félreérthető volt a / , mint írásjel, ez esetben.
A telepítő CD-t pedig akkor kéri, ha a sources.list file-ban benne van a CD (érdemes kikommentelni)
Igen, ez is OK, csak azért említettem, mert nemrég valakinél felmerült és arra írtam is, hogy nálam még soha nem jött elő, kivéve a mostani gyors telepítésnél. SSD csere előtt a nonfree Cinnamon iso-t raktam fel, most meg a nagyobb nonfree nonlive iso-t, aminél a hagyományos telepítősegédben ki lehet választani a DE-t is.
Mindenesetre köszi a helpet, bár én nem igazán kérdeztem most, inkább segíteni próbáltam fórumtársunknak.
-
-
eladohardver
őstag
mi a gond a cloudflare-el? Telljesen rendben szokott lenni...
Jah!
valaki egy irc-en felhívta erre a figyelmem.
Mindent a leírtak szerint, ravd-vel bekonfoltam.
Ezek után még keresgéltem és be raktam /etc/sysctl.conf -ba pluszban ezt a sort: net.ipv6.conf.ppp0.accept_ra=2
a
net.ipv4.ip_forward=1
net.ipv6.conf.all.forwarding=1Illetve be raktam /etc/ppp/options -ba ezt a sort:
+ipv6 ipv6cp-use-ipaddr
És a szerveren onnantól kezdve tudok pingelni ipv6 címeket, de a LAN-on továbbra is az a fura IPV6 cím van és továbbra sincs ipv6 net kapcsolat. -
Véreshurka
senior tag
Ha nekem szólt, köszi! Nem tudom nálam mi lehet a probléma.
Azt még hadd kérdezzem már meg, hogy kimásoltad a parancsot, vagy kézzel írtad be? Illetve milyen környezetben használtad?
Nem tudom van-e aki ismeri a Qubes OS-t, de ez lenne egyébként a teljes parancs, hátha valaki lát benne valamit:
qvm-run --pass-io -u root tpl-deb-10-sys-firewall “DEBIAN_FRONTEND=‘noninteractive’ apt-get -y -o Dpkg::Options::=’-force-confdef’ -o Dpkg::Options::=’-force-confold’ install --no-install-recommends qubes-core-agent-networking qubes-core-agent-dom0-updates apt-cacher-ng”`
A parancsnak egyébként az lenne a lényege, hogy a tpl-deb-10-sys-firewall nevű virtuális gépnek hálózati kezelést, és frissítési cache-t biztosítana minden virtuális gépnek, illetve minden telepített alkalmazást alapértelmezett értéken hagy, azaz pl. az apt-cacher-ng telepítésekor nem ugrik fel a kérdés, hogy engedélyezni szeretném-e a http tunnel-t, hanem azt tiltva hagyja (mármint a http tunnel-t).
-
kovaax
őstag
-
apt-get esetén is be lehet állítani ezt a viselkedést
Köszi, ennyire behatóan nem ismerem, igazából ezeket csak használom, de az apt jobb, bár volt amikor csak az aptitude oldott meg valamit. Időnként lefuttatom kezdetek óta az autoremove meg az autoclean-t, így nagyon nem hízhat a rendszer. Mezei felhasználónak az aptitude tényleg nem a legjobb ötlet, az apt gondolom direkt miattuk lett így alakítva.
-
olivera88
veterán
Átmeneti megoldás már van. Írtam annak a Francia srácnak aki írta az a cikket.
Először aktiválom a programot terminálba, ami ugye amúgy is szükséges.
Aztán Geanyt elinditom terminálból futattva, így már müködik a futattás opció Geanyból.
Úgy is többnyire Geanybol futattom scripteket, nem enterrel, mert mindig kell szinte valamit átírni scriptbe, jellemzően a dátumot, és a grib mező számát.Így kellene valahogy kinéznie hogy hozzáadja a könyvtárat az LD_LIBRARY_PATH változóhoz?
export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:
/home/oliver/Meteo/anaconda3/envs/ecmwf/ -
olivera88
veterán
Hogy érteed h elrejeti a részleteket az Anaconda?
A home mappában rejtett fájlok megjelenitését ha bekapcsolom akkor a .local ban találok egy ugyalyolan Magics könyvtárat mint az Anacondában. Erre is hivatkozott a képen amit beszúrtam, csak ugye ott nem találta. Itt a lib könytvtárban van, az Anacondában meg az envs mappában.
/home/oliver/.local/lib/python3.7/site-packages/Magics/
/home/oliver/Meteo/Anaconda3/envs/ecmwf/lib/python3.8/site-packages/Magics/
Most megnyitottam a Magics nevű python fáljt, amiben ezt írja.This Python interface needs to find the Magics library
#
# We first search LD_LIBRARY_PATH. If you have strange behaviours,
# check your $LD_LIBRARY_PATH.
# This is only required on Linux! Therefore we do not have to checkEz lehet a baj akkor ha jól értem.
Az Anacondán kivül futattás gyorsabb, illetve kényelmesebb, ezért szeretném megoldani. Ugye így nem mindegy egyes scpript nevét beírni terminálba, hanem enter fájlra, vagy Geanyból futattom és már meg is térkép amit a program készit. -
olivera88
veterán
Miért? Nem birtam kivárni, mire meglesz az új rendszer, ezért nekivágtam mire válaszoltál, felraktam az Anacondát, és promgramokat amik kellettek.
Települt is rendben ahogy néztem, viszont még se működik.
A kigyó másik program miatt kellett, nem multkori miatt.
A programok amiket használok azok elérhetőek Debian tároloban, persze pár verzióval régebbiek mint az aktuális. Ami python scipteket dolgozza fel az működik, viszont ami a másik program aminek grafikus felülete van, az nem.
Nem tudom h lehet így berakni egy programot tároloba h ne működjön,na mindegy most ezt haggyuk.
Ezért kellet az Anaconda ami legújabbat tudja telepiteni mindkét programból.
A két program valójában összetartozik, ha telepitem a Metviewet, aminek van UI ja, akkor Magicsnak is települnie kell, mivel a Magics grafikus kernelje a Metviewnek.Ezzel kódsorral kezdődik Python script, amit a Magicsnak le kellene futtatnia, viszont nem találja a Magics modult.
#!/usr/bin/python
#importing Magics module
from Magics.macro import *Ezt Geanyból futtattva írja.
ImportError: No module named Magics.macroHa terminálból futattom akkor meg ezt
Nem tudom miért nem működik. Pedig szerintem minndent úgy csináltam ahogy kellett.
-
olivera88
veterán
Elfelejtettem válaszolni akkor.
Találtam egy oldalt a napokban ahol ir erről Meteoologiai program telepitéséről, és Anaconda telepitéséről, ( csak az baj Francia,) és azt ajánlja h Anacondat máshova telepitsük.
Google ford
"A szoftver különféle forrásokból származik, mindegyik függőségükkel. Igyekszünk ezeket az eszközöket nagyon különálló fájlokba osztályozni, egyrészt az evolúciós karbantartás megkönnyítése érdekében, másrészt a szoftvert elkülönítik egymástól, hogy elkerüljük a függőségi összeütközéseket.
Kezdjük azzal, hogy létrehozunk egy „Időjárás” mappát egy kényelmes helyen. Személyi számítógépen egyszerűen létrehozhat egy mappát otthonában.Nyisson meg egy terminált és menjen:"Ír valamit környezeti változokról, de nem vagyok biztos benne h mit kellene tenni.
Hogy eztet a ~ / .bashrc fájlba kell beleírni, vagy terminálba végrehajtani, de sztem inkább az utobbi.Egyelőre még nem telepitek semmit, várom az új HDD t, amire lesz egy Debian 10 húzva nagyvalószinűleg. Ha minden igaz Szerdán kerül rá sor.
-
-
-
attilav2
őstag
Ha macerásabb mint egy Arch, Tumbleweed, akkor nem igazán alkalmas a Debian rolling disztróként való használatra. Akkor nem próbálom ki élesben.
A stabilt viszont felraktam élesbe, az jól szuperál, másfél éve még nem ismerte a lankártyám.
Viszont van egy hülyesége a debian telepítőnek, hogy a windows efi partíciójába belenyúl és oda helyezi az indítómenüjét, pedig külön lemezen van a windows meg a debian is. Egyébként fő rendszerként Arch-ot használok, meg néha windowst. Mindegyik rendszerem uefi módban telepítve külön lemezre. Debian azért kell mert a Prometeheus scripttel(prometheus.freize.net) időként padavan router firmware-t forgatok, és a script csak debian és származékaival kompatibilis. -
Ebből következik, hogy aki megkérdezi, hogy alkalmas-e, annak nem
Ennél frappánsabban ezt nem lehet megválaszolni valóban!
A Kezdő topikban én is azt szoktam javasolni, hogy az kezdjen bele a Debian felrakásába, aki a honlapon képes megtalálni a neki és a gépéhez megfelelő iso-t. Sokan akadnak el már ott, hogy nem a nonfree-t akarják felrakni.
Amit leírtál az első bekezdésedben, az valóban némi rutint megkövetel, nagyon lámaként én is kűzdöttem anno a legfrissebb Cinnamon stable-ra felrakásával. Szóval aki nem ismeri a Debiant, jobb, ha nem 10 perces telepítésre készül, mint Mint esetén. Főleg, ha nem is a stable nonfree-vel ugrik neki.
-
Melyik verzió van feltelepítve?
sudo apt show libreoffice-l10n-hu
[sudo] szekeres jelszava:
Package: libreoffice-l10n-hu
Version: 1:6.1.5-3+deb10u2
Priority: optional
Section: localization
Source: libreoffice
Maintainer: Debian LibreOffice Maintainers <debian-openoffice@lists.debian.org>
Installed-Size: 2.947 kB
Provides: libreoffice-l10n (= 6.1)
Depends: libreoffice-common (= 1:6.1.5-3+deb10u2), locales | locales-all
Recommends: libreoffice-core (>> 1:6.1.5)
Suggests: hunspell-dictionary-hu | myspell-dictionary-hu, hyphen-hu, libreoffice-grammarcheck-hu, libreoffice-help-hu, mythes-hu
Homepage: http://www.libreoffice.org
Download-Size: 609 kBNem lehet, hogy valamelyik ajánlott csomag is telepítve van (vagy éppen hiányzik), és ez okozza a gondot?
-
-
kovaax
őstag
A
locale
neked mit mond?Nekem ezt:
LANG=hu_HU.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="hu_HU.UTF-8"
LC_NUMERIC="hu_HU.UTF-8"
LC_TIME="hu_HU.UTF-8"
LC_COLLATE="hu_HU.UTF-8"
LC_MONETARY="hu_HU.UTF-8"
LC_MESSAGES="hu_HU.UTF-8"
LC_PAPER="hu_HU.UTF-8"
LC_NAME="hu_HU.UTF-8"
LC_ADDRESS="hu_HU.UTF-8"
LC_TELEPHONE="hu_HU.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="hu_HU.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="hu_HU.UTF-8"
LC_ALL= -
-
-
-
-
Peet19
csendes tag
Sajna már be sem tölt a rendszer úgyhogy a vizsgálódás kilőve.
De köszi mindenkinek, valamit próbálok csinálni mert elvileg csak win 10 támogatást kapott a laptop, de azt semmiféleképp nem akarom felrakni.
Valami ubi verzión gondolkozom, csak kéne valami tapasztalat valakitől aki már telepített ubit laptopra.Fred23: ha jól láttam akkor amd-re nem jó az MX sajna, pedig tetszene.
Cigan: Köszi, megnézem a Solust.
Bici: igen van, azt hiszem a FN+r de nem vagyok benne biztos de most már semmit nem mérek vele mert már másodszor csinálja hogy fel sem akar állni a rendszer a grub után.
Úgyhogy totál hulla a gépem most.A Mint -ről mi a véleményetek?
-
-
stigma
addikt
Hali, hát nem tudom sikeres voltam vagy sem, mert az alábbiakat csináltam:
Ahogy említetted source.list-ben hozzá kellett adnom az alábbi sort mert természetesen nem tartalmazta
valószínűleg telepítéskor a Magyar szervert adtam emg a globál helyett)
# deb cdrom:[Debian GNU/Linux 9.6.0 _Stretch_ - Official amd64 NETINST 20181110-11:34]/ stretch main
#deb cdrom:[Debian GNU/Linux 9.6.0 _Stretch_ - Official amd64 NETINST 20181110-11:34]/ stretch main
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stretch main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ stretch main
deb http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main
deb-src http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main
# stretch-updates, previously known as 'volatile'
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stretch-updates main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ stretch-updates main
deb http://ftp.hu.debian.org/debian jessie main contrib non-freeEzek után kiadtam a csomagok frissítési parancsát, mely sokmindent frissítet de ezzelzáródott:: apt-get update
Exception ignored in: <function WeakValueDictionary.__init__.<locals>.remove at 0x7f8516172598>
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/python3.5/weakref.py", line 117, in remove
TypeError: 'NoneType' object is not callable
Exception ignored in: <function WeakValueDictionary.__init__.<locals>.remove at 0x7f8516172598>
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/python3.5/weakref.py", line 117, in remove
TypeError: 'NoneType' object is not callable
Csomaglisták olvasása... KészEzek után a szükséges non-free csomagot is frissítetetm ezzel az eredménnyel:
root@debian9:~# apt-get install firmware-misc-nonfree
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
firmware-misc-nonfree
0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 42 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 3.059 kB.
A művelet után 10,9 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Letöltés:1 http://cdn-fastly.deb.debian.org/debian stretch-backports/non-free amd64 firmware-misc-nonfree all 20180825+dfsg-1~bpo9+1 [3.059 kB]
Letöltve 3.059 kB 0mp alatt (3.751 kB/s)
Selecting previously unselected package firmware-misc-nonfree.
(Adatbázis olvasása ... 49001 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../firmware-misc-nonfree_20180825+dfsg-1~bpo9+1_all.deb ...
Unpacking firmware-misc-nonfree (20180825+dfsg-1~bpo9+1) ...
Beállítás: firmware-misc-nonfree (20180825+dfsg-1~bpo9+1) ...
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
Processing triggers for initramfs-tools (0.130) ...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-4.19.0-0.bpo.1-amd64
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8107e-2.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8107e-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168h-2.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168h-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168g-3.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168g-2.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8106e-2.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8106e-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8411-2.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8411-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8402-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168f-2.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168f-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8105e-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168e-3.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168e-2.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168e-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168d-2.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168d-1.fw for module r8169
W: mdadm: /etc/mdadm/mdadm.conf defines no arrays.Itt ugye annyit kell tudnod, mint írtam,hogy Debian-ra tettem Openmediavault-ot ami NAS oprendszer, mert sajnos a lapomra direktben nem tudom feltenni.
Python-os hiba Docker miatt lehetséges, azt orvosolni fogom.Restart-ot még nem tettem meg, de nemsokára megteszem.
-
Frawly
veterán
Én úgy emlékszek, hogy ezeket a kódrészeket Torvalds maga is blob-nak nevezi. Tehát igenis vannak ilyen részek a kernelben, nem minden 100%-ig GPL. A legtöbb normál disztró default konfiggal fordítja a kernelt, az csak kivételes, ha valami saját cumót, patcht is beleforgatnak (Red Hat / CentOS, stb. ág ilyen).
Szóval de, a Debian igenis sok mindent kihagy. Nem is keveset.
(#8844) zoltanz: igen, ez a másik hátulütője, ha frissül a kernel, és a régi dkms modul nem lesz kompatibilis vele, akkor újra kell fordítanod.
-
bambano
titán
"A firmware tulajdonképpen nem a kernel része": hanem mi? egy csomó firmware (történetileg az összes úgy indult) binary blobként benne volt/van a kernelben. hexa bájtok sorozata tömbbe beírva, ahonnan betöltötte a driver az eszközbe.
ezekből a binary blobokból takarította ki a nem gpl kompatibiliseket a debian közösség agymosott része.
-
-
-
-
Fooler89
őstag
-
Fooler89
őstag
Ja bonyolultabb mivel van vagy 8 vlanom. Egy iptables ami tele van régi beállításokkal. Fele kommentelve az még a jobbik eset.
A problémám, hogy nemsokára érkezik az új internet és valahogy az itteni gépeket azokra a netre kéne rakni, de a szervereknek a sulinetes domain miatt muszáj a sulinetes ip-n lenni.
Most viszont nézegetem ezeket a szabályokat és nagyon nem látom át az idő meg sürget.Ip route ha megadtam a másik internetet mint alap átjáró akkor az, hogy működik?
Kell át irányításokat csinálnom a szerveres vlanra? -
Geller72
veterán
Köszi. Annyi történt, hogy nekem most már win alatt sem megy chrome-al. Eleinte még ment, most meg valami olyan gondja van, hogy lejárt a kártya dátuma, ami hülyeség. IE-vel ok. Ezt a tokenes dolgot még nem próbáltam. A mobilbankot amióta appként lefrissítették, nekem az ePIN-em sem ok, le is tiltott. Ha hazamegyek, be kell mennem a bankba, mert kezd elegem lenni ebből.
Köszönöm a választ.
Üdv
G,- -
Damateo
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
BoB
veterán
A fejlesztő blogjában arra utal, hogy security bug is maradt benne.
"Though in case you were wondering whether there have been serious bugs fixed since 2014 -- security-related bugs -- the answer is yes"
Érdekes koncepció amúgy a stabilitásról.
A stabil itt nem azt jelenti hogy nem bugos, hanem nem fog változni. Én inkább ezt ultra-konzervatívnak hívnám, nem stabilnak...
-
olloczky
senior tag
a force user megoldotta a problémát, és a két felhasználó egy csoportban van. hálásan köszönöm
így néz ki az smb.conf[diak]
directory mode = 0770
writeable = yes
create mode = 0660
path = /home/diak
valid users = tanar,diak
force user = tanar
[tanari]
invalid users = diak
path = /home/tanar
writeable = yes -
Apollyon
Korrektor
Egyetértek, amikor keresek valami common dolgot, és jön egy ubuntus megoldás valami idegen sources.list-be repóval, égnek áll a hajam
Két esetben viszont én is éltem ezzel a külső repó dologgal: Tox nevű chat kliensnél viszonylag sokszor van frissítés, ahhoz jól jön a beépített repó, bár nem is hiszem hogy máshogy meg lehetne oldani.
A másik: multimedia tároló az ffmpeg miatt. Arra sem találtam egyéb megoldást hogy lehetne normálisan felhegeszteni.
-
törölt tag
Hol tudok tájékozódni, hogy melyik program tartalmaz critical bugot?
Mi van akkor, ha mondjuk az Evolution kliensben felfedeznek egyet és mire kijön a 9-es Debian ez nem kerül javításra? Az nem kerülhet abba a stable release-be és egyben a tárolóból is kikerül ilyen esetekben? Magyarán, ami most a 8.2-ben a default sources.list-ből feltelepül, az nem tartalmaz jelenleg ismert ciritical bug-t?
-
kovaax
őstag
(Mellesleg ajánlom figyelmedbe a sudoban a rootpw és runaspw opciókat, ha ezeket beállítod, akkor a saját jelszó helyett a root jelszót illetve azt a jelszót kell használni, amelyik user nevében akarsz valamit csinálni, így aztán a fenti félelmed - gyakran használt jelszó megszerzése - is kiküszöbölhető)
És melyik disztribució alkalmazza ezt alapértelmezetten a sudozáshoz?
-
spammer
veterán
Miért nem? Amelyik disztrónál nem frissül "gyorsan" egy böngésző (Firefox), akkor szokták úgy, hogy a home-on belülre van valahova kibontva, így a rendszertől függetlenül frissíthető, nem mellesleg portable is. A Firefox esetén a komplett profil, az összes addonnal, mindennel együtt amúgy is a home-on belül van.
-
Rendben, csak nem értettem, miért csak a /usr van az SSD- n, de elmondtad.
Először én is próbáltam optimalizálni az Intel 520 120 GB- os SSD- t, de aztán a fórumokon meggyőztek, hogy bír az sokat, annyit nem bírok rá írni, hogy attól menjen tonkre! Igaz pont 14.04- től az Ubi alapúak már jól is kezelik az SSD- ket. Kicsit nem érdemes venni, mert sokkal drágább GB- ra vetítve és a nagyobb gyorsabb is! Nem utolsó sorban több oprendszer is elfér rajta! -
Apollyon
Korrektor
PC-n valóban nem lenne gond, viszont notebookom van, ahol körülményesebb megoldani az egynél több merevlemezt (kellene vennem egy optibayt), illetve a másikban egyáltalán nem.
Amúgy ilyen célra (kizárólag Debian) nekem egy 8-16 gigás SSD is elég lenne, de már nem nagyon kapni ilyet .) Majd ha pár év múlva lecserélem a notebookjaimat, már azokban tuti lesz egy SSD a winyó mellett/helyett.Még csak a /home-ot szoktam külön partícióra tenni, de még utána kell olvasnom jobban a teljes könyvtárszerkezetnek mit hol merre ideális.
Amúgy titkosított partíciókon szeretném használni a Debiant, egyelőre most ehhez gyűjtök infót.
-
Apollyon
Korrektor
Köszi, mondjuk az megvan hogy 3.16 lesz a stable kernel, viszont már automatikusan továbbgondoltam a dolgot a backports repóval.D Ugyanis ott viszont bekerül az újabb kernel is. Legalábbis a wheezys tapasztalataimból kiindulva.
Egyébként maradtam végül 3.16-on, mivel amit forgattam 3.18-ban van egy bug (patch után is), méghozzá pont a radeon driverével amivel egyébként értelme lett volna az egésznek..(#6406) feketegergo: felrakhatsz több DE-t is. A választott display managerben (lightdm vagy kdm attól függ mit raksz fel) bejelentkezés előtt ki lehet választani, melyik DE-vel lépjen be. Bugok előfordulhatnak, mint mindenhol, de nem hinném hogy lenne probléma.
-
Apollyon
Korrektor
Közben láttam, hogy az experimental repóban ott van az a kernel ami nekem kell. (3.18)
A Debian wikiben persze az is ott van, hogy ennek a repónak a használata veszélyes lehet.Ha én innen rakok fel egy kernelt, és maradnék persze a jessie vonalon:
- Amint ez bekerül a stable-jessie vonalba, és már arra is jön esetleg egy sec. update, akkor ez, a még experimental repóból feltett kernel is frissül?- Mennyire lehet "veszélyes" egy forrásból felrakott kernelhez képest?
-
Apollyon
Korrektor
Már fordítottam kernelt még anno wheezyre, aztán rájöttem hogy telepíteni is lehet újabbat backportsból
De amikor áttértem utóbbira, akkor egy nagyobb frissítésnél (7.4 => 7.5) lecserélte a kernelt is 3.14-ről 3.16-ra, azóta az van. Ezért is lepett meg hogy még mindig 3.16-nál tartanak Jessienél is, és hogy ez az egyetlen.
Viszont, ha make install-lal fordítok, arra jön biztonsági frissítés, vagy nem?
Mert ha nem, akkor gondolom már csak ezért is célszerűbb az általad javasolt alapján eljárni. Igazából azt szeretném, ha sikerül felhegeszteni a 3.18-at, akkor max biztonsági frissítések jöjjenek, de verzió váltás ne. Ezt is meg lehet oldani?
-
Apollyon
Korrektor
Értem, köszi.
Nekem pont az Intel és ATI video driverek kellenének a 3.18-bó switchable graphics miatt. Most nincs annyi időm keresgélni, de akkor ezekszerint unstable repóból fel tudok tenni egy újabb kernelt, és lefordítani?
Ez amúgy jó is lenne, mert ha jól tudom akkor fordítás után nem frissül már a kernel. -
Archttila
veterán
Azt hiszem ehhez nincs is mit hozzáfűzni
tökéletesen összefoglaltad a lényeget
Talán ennyi: Security support for testing
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged