- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
vz12
tag
Köszi a választ.
Tehát akkor nyugodtan rajta lehet a töltőkábel, akár folyamatosan is.
Nem a strandon fogom használni, hanem szobában, fix helyen. A kérdés inkább teoretikusan érdekelt, nem lesz rajta folyamatosan a kábel, de érdekelt a válasz.
A kapott választ is alapul véve akkor úgy fogok eljárni, hogy amikor még "messze" NEM merült le az aksi (érzésre, időbecslésre alapozva a 20 órához viszonyítva), akkor valamikor ráteszem a kábelt és teljesen fel fogom tölteni, ezt tudom detektálni, és "félig" meg fog valósulni az amit olvastam, legalább "alulról" kíméletes lesz az aksinak.Az a cél, hogy minél később kerüljön sor a 18650 cseréjére, a hosszabb (töltőtől független) működési időtartam nem annyira lényeges, a készülék töltés közben is működik.
-
vz12
tag
Úgy tűnik megvan a probléma forrása, valóban az "első generációs" Voltcraft IPC1 töltő volt a ludas, sajnos úgy tűnik, hogy "elfáradt".
A másik IPC töltőmről kiderült, hogy szintén IPC1, pontosabban La Crosse BC-900, ami ugyanaz, tehát nem IPC1-L, csak annak a hazai árában sikerült venni külföldről mennyiségi kedvezménnyel (többen összefogtunk), ezért emlékezhettem rá rosszul, az ára miatt.
2 db "Discharge"-ot csináltam a BC-900-zal, az első után 2.56 Ah ment bele, 1.49 V.
A második "Discharge"-nál a 350 mA-es merítés kb. 7-7.5 óra időtartamos volt, tehát valósnak tűnik a 2.56Ah, ami arra utal, hogy a Ladda-nak semmi baja, annyi ment bele, amennyi kell, és a töltés végének érzékelése is rendben volt. Ezután a töltési fázis végén "Full"-nál 2.49 Ah és 1.48 V állt a kijelzőn, de nem sokáig volt csepptöltésen.Ez alapján nagyon bízom abban, hogy visszakapom az MP3 játszóm számára a kb. 15 órás időtartamot, a fentiek alapján nem látom akadályát, hacsak nem hülyeségeket mutat ez a töltő is.
Egyelőre maradok ennél a töltőnél, ez most teszik, meg tesztelni is kell
, a Voltcraft most pihen egy kicsit, aztán majd eldöntöm, hogy mi lesz vele.
Sajnos így drágább lett a történet, mintha az aksi lett volna rossz, de hát ez van.
Véletlenül tudja-e azt valaki, hogy a Conrad annak idején nem adott erre a töltőre örök garanciát?Bár működik most is, tehát elvileg "nem romlott el" ...
Köszönöm tomcsi23 és And rutinos tippjét, hogy felhívták a figyelmemet a töltő probléma lehetőségére, én erre magamtól nem gondoltam, eddig az IPC1 a megbízhatóság "szobra" volt nálam, automatikusan az aksi tűnt a "vádlott"-nak, tanulságos volt.
Lehetett volna probléma az aksival is, de az derült ki hogy nincs.
Erről ez a vicc jut eszembe:
- Doktor úr, ha megnyomom itt az oldalam, akkor nagyon fáj, ha megnyomom itt a mellkasom, akkor nagyon fáj, és ha megnyomom itt a hátamat, akkor is nagyon fáj. Mi lehet a bajom?
- Mutassa csak ..., de hiszen magának el van törve az ujja! -
vz12
tag
Mostanában megy el 3.7 Ah-ig (2-3 hónapja kezdte el, összesen 8-9 hónapja használom), előtte nem volt ilyen probléma. Amíg új volt, akkor volt 2.4 Ah, sőt jobban visszaemlékezve 2.5 Ah is előfordult, és egy darabig még jól tartotta magát, de aztán lement 2 alá. A 3.7 előtti utolsó "értelmes" mennyiség 1.5 Ah körül volt, egyszer rám ijesztett egy 1.2 Ah-val, de újratöltöttem 200 mA-rel, és úgy kicsit jobb lett, de csak 1.5-1.6 lehetett.
A "sima" töltés programban bevitt töltés mennyisége azért eléggé mérvadó szerintem, mert eléggé kimerült állapotban szokott töltőre kerülni az aksi, 1.1x Volt, az MP3 játszó még kb. 0-30 percet bírt volna vele.Eddig mindig a töltés végén a kijelzőn látott mAh értékekről írtam, én máshogy ilyen adatot nem is tudok produkálni.
-
vz12
tag
Értem a lényeget, köszi.
Az 1.39V engem nem zavarna, azt csak a 9 órával összefüggésben, "ráerősítésként" említettem. A 9 óra zavar, ez számít ebben az esetben, a többi szinte lényegtelen. Március elején refresh-eltem, sőt úgy emlékszem, hogy 2-szer is egymás után (egyet 1000-rel, egyet 700-zal, mert az első túl hamar véget ért, nem csinált "sok" kört, mintha teljesen rendben lenne az aksi). Nem tudom már a konkrét értéket, de nem tetszett. Azért bíztam benne, hogy mégis ért valamit a dolog, de nem úgy tűnik.
Eleinte tudta a 2.4 Ah-t, és egy jó darabig még 2 Ah felett volt a sima "charge" után is, de aztán szépen lassan aláment.
Most fel van töltve, de legközelebb megpróbálom a másik töltőmmel (IPC1L), illetve van egy Lidl-es Tronic töltőm is, a rákövetkező körben lehet hogy azzal is megpróbálom, és így kiderül majd, hogy az IPC1-em jó, vagy nem jó. Kíváncsi vagyok rá.
Ha EZ az aksi mégsem jó, akkor jön a másik 3 Ladda, egy pár évig még el leszek velük. -
-
-
vampire17
addikt
Leirasok alapjan azt mondtak akik mar regebb ota hasznaljak "sima" toltheto elemmel ezt a tipusu termosztatot, hogy 'amugy" nincs vele gond, szezontol fuggoen 3-9 honapig is elmegy toltheto elemmel.
Maga a riasztas tenye zavart csak.
Egy Opus BT-C3100 V2.2 toltom van amugy, (tud li-ion-t is tolteni) szted ezzel lehetne ezt a fajta akkut tolteni, vagy mindenkepp a gyari kene?
Aliexpressrol tervezem amugy vasarolni az elemeket, ott fele ennyibe kerul csak. A magyar linket az erthetoseg miatt linkeltem inkabb.
-
llaszlo
veterán
Azt tudom, hogy sokkal szigorúbbak az előírások.
Az imaxról néztem több videót is és azt láttam, hogy a fake verzió sokszor túltölti a cellákat. Láttam azt is, hogy van benne kalibráló funkció amivel pontosítani lehet a cellák feszültségét.Viszont azt nem tudom, hogy így is érdemes lehet e azt megvenni.
-
Szoles
senior tag
Köszönöm.
Szerintem akkor első körben ezzel próbálkozom. Akku, akkutartó foglalat, drót, páka van. Még egy csatlakozót -mondjuk jack- rakok a kamera oldalába a külső akkunak, és akkor kényelmesen leszerelhető, ha akarom.
Egy ilyen kamerába már belenéztem, csak két drótja volt az akkunak, semmi harmadik csatlakozást nem láttam. Én azt hiszem, nincs ezekben semmi hókuszpókusz, be van kötve és kész.
A kicsi akku nem maradhat a kamerában, nem lehet a külső akkut úgy rákötni? Akkor amíg mondjuk kicserélem a külső tartóban az akkut, nem felejtene el mindent. (Pár másodpercet azért egy majdnem teljesen döglött akku is kibír.)
Közben megnéztem, csak 120 mAh-s a belső akku :-) , szóval a külső akkut (3000mAh) szinte sosem tudná feltölteni, de ez nem is szempont.
-
Szoles
senior tag
Köszönöm szépen a korrekt válaszodat!
Többször átolvastam, kicsit guglizgattam is, mert képzetlen vagyok a témában, és azt hiszem már értem az aggályaidat. Félre is támasztom ezt a kondenzátoros gondolatomat. Aztán vagy előveszem még valamikor, vagy sem, az majd kiderül. :-)
Közben felmerült egy másik ötlet, ez talán járhatóbb. A probléma ugye ugyanaz, tehát nyáron a kamera kegyetlen meleget kap ott a szélvédő mögött, és ez rövid idő alatt -általában egy év körül- kinyírja a Li akkut.
Valami blogon akadtam egy megoldásra, miszerint a pofa kivezette a kamerából az akku csatlakozásait egy kevésbé forró helyen (kesztyűtartó vagy hasonló) lévő akkuhoz. Ez nála egy cserélhető 18650-es Li-ion akku.
Azt írja, hogy bevált a dolog, mert egyrészt nem purcan ki az akku, másrészt a sokkal nagyobb kapacitású akkuval akár parkoló üzemmódban is tud menni a kamera órákon át.Ezt te jobb megoldásnak látod? Én nem érzem műszakilag akadályát. Egyedül az a kérdés merült fel, hogy a kamera töltése vajon elegendő-e a nagy aksinak, mert nyilván nem ehhez méretezték. Vagy ez nem lényeges?
-
blattida
nagyúr
Oké, elolvastam, igazad van, a kezelésije valóban azt írja, de a tesztek szerint se képes rá és az ikea oldalán sem említik...ezért perelhető is az ikea, mivel így átverés szagú a történet...
A storhögen már jobb, ott van -dV érzékelés, de az sem komoly darab, nagyrészt szintén a nagyon alacsony töltőáramok miatt. -
sandró60
addikt
Közben kutakodtam a netten ezt találtam
Ez egy olyan eszköz hálózatra csatlakoztatva lehet fényképezni.Tehát oda amit a fényképen látni a DC-in csatlakozóba. -
tomcsi23
veterán
Nem túl acélos a tápegység egyébként, de maga a töltő jelenlegi max “terhelésével” is csak 2,9V környékéig esik le a feszültség. Ha egy akkut teszek töltésre, akár csak 200 mA-rel - legkisebb mértékben terhelve az adaptert - minimálisat esik a feszültség, de tölteni max a csepptöltés megy.
Megpróbáltam egy másik tápforrással, a helyzet nem változott. -
nyikszi
őstag
"Dehát az IPC-1L-ben is vannak hőszenzorok a cellák túlmelegedésének ellenőrzéséhez, igaz csak párosával 1-1 darab."
Igen? Csak el kell olvasnom a leírást, pedig vagy 4 éve megvan már
Most is majdnem kidobtam 2 akksit. Teszteltem, majd látom csak 230 van bennük, akkor mondom kuka, amikor 2450 van ráírva. Majd ment Ladda akku bele és hasonlót írt ki. Mondom ez nem stimmel. Elolvastam a leírást, ja hogy ez Ah-ban írja ki, ha 1999 felettiről van szó
-
moma
őstag
Köszi! Nekem csak egy Aldis van, az nem hiszem, hogy erről szólna
De a többi jel is elég jónak tűnik amit írtál. Amúgy van egy kicsit kézi mérőm is, ami mutatja mennyi van az elemekben, majd azzal megnézem egy újjal, hogy meddig megy ki a mutató. Mert most a frissen feltötöttnél sem megy ki maxra a zöld végére.
Amúgy feltöltöttem most őket, hogy úgy tároljam és basszus, amikor húztam ki a töltőt utána hozzáért a 220 dugó villájához és kicsit megcsípett. Ilyen van? Soha nem történt még ilyen semmi elektromossal.
-
Ciccuka
veterán
Tisztában vagyok azzal, hogy amennyi belement (egy része úgymond elveszik) annyi már "nem jön ki" a cellából. Távirányítóba szántam őket. Tesco tartós elemmel elmegy olyan 2 hónapot, Lidl ceruzaakkuval 3 hetet.
Persze le lehetett volna meríteni teljesen és aztán tölteni, de sajnos sok időbe került volna. Egy akku töltése így is 2 óra 17 perc volt és abban a töltőben csak egyenként lehet tölteni.
-
Soká
senior tag
Köszönöm, amit írsz (és Dluinetnek is!), ebből én leginkább annyit értek a magam nyelvére lefordítva, amit tapasztalok is, hogy egyik akkucsomaggal gyorsabban feltölt a vaku, a másikkal meg mintha lassabb volna a folyamat. Majd figyelgetem. Az, hogy öregebb/gyengébb akkuimmal kevesebb villanást tudok produkálni az nyilvánvaló volt idáig is.
Még egy kérdésem lenne: a Ni-Cd-os akkukat ugye nem lehet tölteni a LiitoKala töltővel?
-
Berci77
tag
Nekem az első conradtól rendelt készletből (8-8 AAA és AA) több, mint a fele hibás volt. Egyszer sem lehetett feltölteni, a hozzájuk való töltő (Voltcraft Charge Manager 410) hibásnak jelezte ki őket, illetve fel sem ismerte. Ebből csere lett, amiből szintén hasonló arányban voltak rosszak. visszaküldtem az egész pakkot. fél év múlva gondoltam, hogy hátha csak egy rossz készlettel volt dolgom újra megrendelem a szettet. hasonló eredmény. szóval nem egyedi esetről beszélek és kifejezetten a hozzá való töltővel lettek töltve. amiely akksik elsőre jók voltak, ott is pár hét állás után már nem volt bennük töltés.
A magasabb feszt igenis problémának érzem. addig, amíg egy jobb fajta NiMH üresjárati kapocsfeszültsége 1,3-1,4, az pontosan megfelel a fogyasztóknak. az LSD NiMH típusok a terhelés alatt is tartják az 1,2 voltot. Itt viszont a Conrad 1,6 voltosnak reklámozza a cumót, miközben a terhelés alatt is feltöltve tudja az 1,7-1,8 voltot. igazából ez a sok, nem is az 1,9 üresjárati kapocsfesz. ha ezeket olyan eszközben használtam volna, ami 4 elemmel megy, akkor az már ,8-1,6 volt túlfesz. ugyanúgy gond lehet, mint fordított helyzetben a NiMH pár tizeddel alacsonyabb feszültsége. csak ott az eszköz legfeljebb kikapcsol és nem megy tönkre.
-
Berci77
tag
Komoly tapasztalatom van a conrados NiZn AAA és AA akksikkal. Kifejezetten olyan készülékekbe vettem őket, amiknek kevés a NiMH 1,2 volt feszültsége.
A tapasztalatom röviden: lesújtó.Részletesen:
az összes tönkrement 1-2 ciklus után, pedig olyan készülékekben használtam, amiknek nem olyan alacsony a kikapcsolási végfeszültsége, ugyanis nagyon nem bírják ezek az akksik a "mélykisülést", ami ezeknél jellemzően 1,2 volt. Ekkora fesznél pedig a legtöbb fogyasztó még nem kapcsol ki. önkisülésük kb mint a nem LSD NiMH akksiknak, töltési mód hasonló a Li-ion cellákéhoz, azaz először konstans áram, majd a megfelelő feszültséget elérve konstans fesz és csökkenő áram. ezek miatt kell neki a spec töltő, sima NiMH töltővel nem megy. Amúgy a hirdetetthez képest sokkal magasabb, kb 1,9 voltos az üresjárati kapocsfeszültségük, vágtak haza nekem ledes zseblámpát, izzósat is. Amik jellemően jobban bírják a magasabb feszt, azok a motorikus cuccok, pl. elemes borotva. ezek tényleg jobban "pörögnek", és annyira nem árt nekik a dolog. igazából jó ötlet lenne, de sajnos nem vált be a technológia:
- spec töltő kell
- magas önkisülés
- rendkívül érzékeny az alacsony feszre való kisütésre, ami 1,2 volt
- a hirdetetthez képes sokkal magasabb fesz: 1,9 volt
- veszélyes és káros számos eszközre, ami sokszor csak akkor derül ki, ha már kész a baj.Egyáltalán nem ajánlom a használatukat!
Eneloopot most hol érdemes venni? Lehet még japán gyártmányt találni?
-
TeeJay
félisten
oké de én nem mondtam hogy lítium akkut akarok tölteni vele mert nekem csak AAA és AA NiMh akkum van vérnyomásmérőbe meg Nikon vakuba esetleg távirányítós autóba gyereknek
szóval nekem csak az a lényeg hogy 4AA/AAA NiMh akkut tudjon tölteni csatornánként
tudja frissíteni néha meg kijelezzen mindenamit írtál az tökéletes lesz már már picit jobb is mint az IPC-1L és akkor már nem IPC-t veszek újra
-
TeeJay
félisten
köszönöm tehát akkor ezek miatt jobb választás jelenleg már mint IPC-1L-t venni
az USB aljzat mire való? max telefont tölteni?a 12V-os akku is jobb mint az IPC-é?
gondolom kevésbé van terhelve és stabilabbárban megnézem miért vesztegetik és honnan lehet rendelni aztán megfontolom
az a baj a Liitokala vagy mi töltő nem tud normális frissítést és nincs kedvem minden alkalom után buzerálni
-
maestro87
őstag
Igazad van, valamekkora többlet lesz, de jó aksinál ez nagyon csekély. A 40% szerintem már magas, ott már az akku élettartama is csökkenhet a túltöltés következtében ha eredetileg jó volt az akku.
Nekem az Lii-500-as még nem csinált ilyet mint amit leírtál, igaz 500mA töltő áram alá nem lehet menni, de nem is kell. -
StarZ3r0
tag
Koszi, mind a harmotoknak.
Szerintem akkor visszaviszom, kozben meg rendelek vmi mast.Mi(k) mostansag a bestbuy tipusok? Akar nagyobb osszeget is aldoznek ra.
Regebben egyszer korbeneztem, akkor ezeket talaltam:
- Voltcraft (hwsw forumon irtak, h jo)
- Xiaomi (ennek meggyozo a marketingje)
- La Crosse Technology BC-700 (amazonon rengeteg a pozitiv review)De lattam itt tok mas tipusokat ajanlotok, milyet erdemes venni meg milyen akkut hozza?
-
crissprivat
senior tag
Azért töltöttem mindig 200mA -rel,mivel úgy tudtam,hogy minnél kisebb a töltőáram,annál jobban kíméli az akkukat. Ezek szerint,ahogy írod,az eneloop akkukat lehet 500mA -rel is tölteni,az elhasználódás ugyan olyan mértékű lesz,mintha 200mA tölteném.
Kisütni mennyi mA -rel a legoptimálisabb? -
crissprivat
senior tag
200mA-rel szokom tölteni az akkukat. Ma is kezembe veszem a töltöt és jelentkezett a hiba. A táp csatlakozása jó,mert utána ha mozgatom a bemenetnél,semmi problémát nem okoz. És gongolom maga a táp nem érzékeli,hogy kezembe fogtam a töltöt. Itt valami a töltövel van. De volt már többször,hogy mozgás nélkül is jelentkezett a dolog. 2011-es a töltö.
-
jozsi252
veterán
Van munkahelyen pár drágább kalibrált multiméter, majd beviszek egy teljesen feltöltött aksit hogy az mit mutat. Nekem egy 4-5k-s Voltcraft VC130 multiméterem van, majd meglátom hogy ehhez képest a munkahelyiek mit mutatnak.
De lényeg attól ugyanaz marad hogy minőségi töltőt kell vásárolni ami nem tölti túl az aksit. Inkább álljon meg 4.17 vagy 4.18V-nál mint az Xtar nekem, minthogy túltöltse. -
jozsi252
veterán
Persze ez okés, ebben én is egyetértek, viszont az alap dolog az volt hogy ugye 4.25V-ig töltötte fel a töltő az aksit, ami 4.35V-os aksinál kevés, 4.2V-os aksinál meg sok. Én is nem hiába vettem Xtar VP2 töltőt, mert azon tudom állítani hogy 4.2V-ig töltse az aksit, vagy 4.35V-ig. Mellette ott van még az Xtar SV2 töltőm, ami 4.2V-ig tölt, az akkuim nagy része olyan hogy 4.2V-ig kell tölteni.
Én ezekben az 1-2$-os töltőkben egyszerűen nem hiszek. Nem merek kockáztatni velük, mert nem éri meg. Ha már vannak minőségi celláim, akkor ahhoz legyen egy jó töltő is. Jó persze tudom hogy van olyan aki pont ezen spórol, meg az aksin, de ez nem hogy hosszú távon, de rövid távon sem éri meg.
-
-
TeeJay
félisten
ok de akkor hogy lehet egy akkus csavarhúzó akkuját kicsit felfrissíteni ha sorban van benne vagy 12cella összeforrasztva
és ugye csak egy sima töltő jár hozzá ami 18V-al nyomja bele a kakaót
töltsem fel és raktam be a fúróba aztán kössem ki az indító gombot és amíg forog a motor addig merítsem majd ismét töltés?
azért gondoltam hogy valahogy 12V-ra kellene meríteni mert akkor mindegyik cella kb. 1V-ra merül
bár 0,9-re kellene IPC-ből kiindulva tehát inkább 10,8V-ra kelleneazért gondoltam az izzós dolgot mert egyszerű rácsíptetni a két érintkezőre és ha épp tévézek látom mikor nem fog már égni és akkor kész
vagy a végén muszáj leszek venni egy multimétert és vigyelni mennyi kakaó van még benne
-
kaszaf
aktív tag
Köszönöm a hozzászólásokat!
Közben kicsit változtak az igények. Arra gondoltam az egész háztartást átállítom fokozatosan akksira.
Nem csak az egérről lenne szó tehát hanem minden egyébről is (távirányítók, Xbox kontrollerek, egerek). Nem egyszerre nyilván, hanem néhány hónap alatt fokozatosan.Ezért keresnék valami igazán strapabíró, "hülyebiztos" töltőt AAA és AA akkuhoz.
-
kugyu21
senior tag
Sőt a nagyobb áramú töltés sokkal markánsabb letörést eredményez ezért biztosabb a kész állapot érzékelése. Ráadásul FLASH-nek adott válaszod szerint is a magasabb áramú töltés esetén mellérendelt magasabb kisütő áram is nagyobb, így az is közelebb fog állni a valóságos kapacitáshoz, mint egy éppen-csak-kisütés.
-
jozsi252
veterán
Feszmérőt akartam írni, csak elírtam.
Köszi a részletes választ, akkor ezek szerint az eltérés belefér a határértékbe. Azt hittem hogy azzal a potival a feszmérési tartomány lehet csökkenteni, de akkor ezek szerint kalibrálni lehet vele a feszmérőt. A potméteren úgy is állíthatok hogy mérek vele, vagy csak úgy lehet beállítani ha nincs mérés, aztán kis tekerés után mindig mérek?
Forrasztani mindenképp szeretnék rá másikat, mert ez a vékony állandóan kiszálasodik, olyan vékony. Forrasztással akkor ugye az eektronikába nem teszek semmi kárt? Tehát nem kell hozzá spéci forrasztó vagy ilyesmi?
Nem is a cucc ára miatt kérdem, mert pár száz ft. Hanem mert 3 hetet vártam rá hogy megjöjjön. -
blattida
nagyúr
De, az lehet, én csak azért használtam a frissítés kifejezést mert az szerepel a sony töltőjén.
Ám, mivel a frissítés funkciójuk azt jelenti, hogya töltés előtt lemeríti az akkut, ezért nyugodtan lehet használni, minden töltés előtt, viszont, a többször ismételt frissítésre valóban csak akkor van szükség, ha gatyába kell rázni az adott akkut vagy akkukat. -
jozsi252
veterán
Van ismerősnél kislány, és egy pár elektromos játéknál láttam leírva hogy 3V 4.5V 6V stb.. Úgy gondolom hogy ezeket azért írták rá hogy Alkálival használják. Szóval innen jött ez a megállapítás. Persze nagyobb áramfelvételű dolognál jobban kijön a Ni-MH előnye.
Nekem pl. van egy időjárás állomásom, ahhoz is oda van írva hogy 4.5V. Beleraktam 3 teljesen feltöltött eneloop aksit, és halványan világított nagyon. Így kénytelen vagyok Alkálit belerakni. Szóval úgy gondolom hogy aminek nincs nagy áramfelvétele ott az Alkáli (sajnos) előnybe van.Sok Kínai webshopnál látom kiírva hogy xy töltővel tölthető AA/AAA/AAAA aksi. Az AAAA aksi az mégis milyen akarna lenni?
Közbe látom hogy ennél a SKYRC töltőnél is ki van írva hogy AAAA-t is lehet vele tölteni.(#10893) blattida
Azt gondolom hogy 0.5-1V környéke már gondot okozhat az ilyen eszközöknek.
-
jozsi252
veterán
Olvastam máshol is hogy 15V 4A-es táp jár hozzá.
Ez a grafikon nem 4db 18650-es 3A-es töltését jelzi? Csak annyi hogy ők 12V 5A-es tápot használtak.
SKYRC termékek amúgy jók nagyon, én mikor modelleztem használtam 2 SKYRC töltőt is, de nem volt gond egyikkel sem. Az egyik egy ilyen kicsi iMAX B6 töltő volt, de még ennek az oldalában is volt egy nagyon pici venti.
(#10886) g@bo
"Szeretném kipróbálni a NiZn akkukat is, mert van a gyermekemnek pár játéka ahol fontos lenne a magasabb feszültség."Még mindig van sajnos olyan műszaki cucc amihez kell a nagyobb fesz. Bár azért hozzátenném hogy 3-4 aksinál már lehet sokat jelent az alkálihoz képest +0.3V környéke aksinként.
-
jozsi252
veterán
Itt van róla egy jó részletes teszt.
60W-os adapter van hozzá, hááát nem is tudom.. Nagyon kicsi ez a kütyü ahhoz hogy szerintem cellánként 2-3A-el töltsek. Nagyon túlmelegednének benne a dolgok.
-
Kolléga féle válaszom lenne, azzal a kiegészítéssel, hogy a kisülés előtt még kellett meríteni (töltőn). Eddig 99%-ban az volt, hogy berakok akkukat tölteni és egyik így, másik úgy végzett, de ezek tényleg egymás melletti értékeket produkáltak (a feszültség kivételével). (megesik, hogy belefeledkezem a szerkesztgetésbe aztán nem lesz értelme... bocs
).
(#10872) Kernel Köszi!
-
-
Predator2
addikt
Értem...viszont nem válaszoltatok a kérdésemre
Megéri a felárat ez a töltő (márkás/tud 1A-el is tölteni) ezekhez képest?
Azon kívül hogy a márkásabb, gyorsabban tölti az akkut, van más gyakorlati haszna?
Ha az általam linkelt akku nem megfelelő, akkor melyik lenne ajánlott egy lámpába, ami árban sincs elszállva?
-
blattida
nagyúr
Rosszul emlékeztem a linkelt 18650 akkura, valamiért 2000 mA kapacitással számoltam...
... így kb 6 és kb 3 órára módosul a töltési idő.
rétisün
Nem muszáj azonnal feltölteni őket, de huzamosabb ideig azért ne álljanak így, mert beindulhat a visszafordthatatlan kémiai folyamat és a cella tönkre mehet. Rátölteni lehet, de időnként ajánlott a teljes kisütés és töltés, főleg nimh akkuk esetében, akkor is, ha lsd típus. -
benvolio
őstag
Na akkor a teljes tisztánlátásért:
- az akkuk 650mAh-s AA akkuk: kép
- töltő nincs hozzá mellékelve, hanem van rajta micro USB csatlakozó a töltéshez és csak egy kábelt mellékeltek hozzá, pont emiatt választottam, hogy a kocsiba is lehessen tölteni szivargyújtó csatlakozóról ha szükséges és ne kelljen kikapcsolni hozzá, pontosan ez a típus az: [link]
Ha netán egyszer tönkremennének az akkuk benne, akkor veszek bele 1900mAh-ásat. Az nem árt neki egyébként? -
jozsi252
veterán
Köszi a linket, sok minden kiderült számomra belőle. Itt igazából a fő kérdésem az lett volna, hogy a Ni-MH akksik mennyire viselik a nagyobb terhelést. Pl 1-2A-es terhelést, de akkor ezek szerint 100 ciklus után, még a kapacitás se csökken szinte semennyit sem, legalábbis eneloop-nál nem, másiknál viszont szépen lehet látni a csökkenést.
És itt meg ugye a töltés 1C volt, ami Ni-MH-nél mondhatni nagyon sok, de simán elviselte.
Szóval arra lettem volna csak kíváncsi hogy "nagy" terhelés alatt drasztikusan csökken-e a kapacitás az akksinak, de a válasz az az hogy nem.
Akár lehet 1C-vel tölteni, ami igazából sok a Ni-MH-nek, viszont láthatóan jól viselik, mivel a kapacitás nem csökkent túlzottan.Voltcraft Charge Manager 2016 nagyon jó töltőnek néz ki, bár azért a kisütő áram nagyobb is lehetne 600mA-nél.
-
kefe13
tag
Berendeltem, 3800.-,
Egy kérdés foglalkoztat, ha berakok 2 akkut egyik lemerülve 2500 as a másik félig merült 2000 res. Akkor a 2000 res ugye jóval előbb végez, jó esetben leáll a töltés, akkor a másikra ráküldi az 1,2 Ampert vagy marad rajta 600 mA mert látja hogy kettő van benne :s ?(van egy érzésem hogy ez csak méréssel fog kiderülni)
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Visszatértem a témára, mert a fényképező akkuja elég hamar lemerül.
Szóval nemrég vettem a Nikon Coolpix 8700-asat használtan, hogy megtanuljam a fotózás alapjait.
És a hozzá kapott eredeti Nikon akku 680 mAh-ás (2004-ben gyártott), és elég hamar lemerül. Attól tartok, egy pótakkuval is aggódnom kellene ha sok elég sok fotót akarnék készíteni. 2-3-4 pótakkuval meg nem akarnék bohóckodni.Gondolkodom a 18650-ös akkuk hozzákapcsolásán, mivel olyan akkuim vannak bőven itthon.
A fő kérdésem: ha a tápcsatlakozóba (8,4V DC) kötöm a sorba kötött két 18650-es akkut, az akkuk merülését le tudja-e megfelelően reagálni az elektronika? Úgy, hogy nem károsodik semmi.
Nem történhet olyan, hogy nincs rá felkészülve a gép és merülésénél tönkremegy a benne lévő microdrive, stb.?Mert ha az fényképező akku tartójába teszek akkut, merülésnél figyelmeztetés jelenik meg, végül kikapcsol, előtt rendesen behúzza az objektívet.
Ja, a 18650-es akku teljesen feltöltve ténylegesen nem 3.7V-os?
-
Ákinard
aktív tag
Akkor nagy valószínűséggel ugyanazok lennének?
Gondoltam rá, hogy bevállalom, megnézem, és webshopos rendelésként 14 napon belül visszaviszem (bontatlanul persze) ha nem ugyanaz az olcsóbb mint a drágábbik...
De az ipon 6%-ot számol a kártyás fizetésért, 400 ft-tal drágábban pedig a digitcamnál is van tutira az ami nekem kell... Lehet a héten elmegyek, megnézem, megtapogatom, és el is hozom.Legalábbis ha ajánljátok a gyorstöltőt
(Eddig nekem a gyorstöltő valami mumus volt, hogy tönkreteszi az akkukat, most kezd változni a kép. )
-
maestro87
őstag
"Mondjuk ugyanezt egy kapacmérős töltő önmaga is végrehajtja."
Igen, de az 10 ezer Ft és nem rajzol grafikont sem.(#10401) blattida:
Igazából kb. 2 évig álltak bontatlanul és mikor először töltöttem fel, már akkor ilyen rosszak voltak. Betettem 4-et sorba egy elemlámpába és a jövő héten már nem világított és összesen vagy 5 percet ha ment a lámpa. Valószínűleg nem kellett volna állni hagyni, de nem gondoltam, hogy ez tönkretenné őket.
Nem lehet valahogy regenerálni?Tudom, hogy léteznek különböző technikájú töltések amivel még a szárazelemeket is regenerálták anno
, de nem tudom hogy használna-e itt valamelyik.
-
maestro87
őstag
Eneloop mégis bírja az 1A-t és kiadja a ráírt kapacitást. Meg bátyám régen vásárolt Energizer-e is, továbbá a több mint 10 éves Sanyo 1600mAh-ás akkummal is sokkal tovább világított a lámpa (min 2-szer tovább), mint az elvileg jobb 2600mAh-val. Akkor hogy is van ez?
Mellesleg múlt héten töltöttem fel a GP-ket és már 1,2V alatt van a feszültsége (hozzá nem volt nyúlva), jövőhéten kb. már 1V alatt lesz (tapasztalat). Rosszabbak mint a Tronic-ok....
De biztos le fogom tesztelni úgyis ahogy írtad, 260mA kisütő árammal is.Tesztelés: Az akku kapocsfeszültségével az áramot is mérem (I=U/R), így elég csak a feszültség értéket loggolni amit táblázatba gyűjtök és kirajzoltatom a grafikont. Ahogy csökken a cella feszültség, úgy fog az áram is. Így egy negatív meredekségű egyenes kapok majd ahol rohamosan kezd csökkenni a feszültség. Szoftverrel meg ki tudom integrálni a görbe alatti területet. Eneloop aksik állítólag sokáig bírják tartani a feszültségüket, tehát egy jó darabig nem fog csökkenni az áram. Szerintem ez lenne most a legegyszerűbb módszer, hogy gyorsan célhoz érjek, aztán meg majd tovább fejlesztem és teszek rá egy áramgenerátort is. Meg állítólag még a terhelést is szaggatva kellene ráadni (pl. 10mp kisütés, 5mp pihenés), valahol olvastam, lehet itt.
-
peter889
őstag
-
peter889
őstag
-
peter889
őstag
Köszönöm, nagyon jó megoldásnak tűnik amit írsz, azért is lenne jó, mivel nincs ceruzaakkum egy sem, sem hozzá töltöm.
Viszont sok 18650-es cellám van kihasználatlanul.
Meg tudnád írni, hogyan lehetne legegyszerűbben, minél olcsóbban kivitelezni? Hogy konkrétan honnan érdemes minél kedvezőbb áron tartót+kábelt+tápcsatalakozót venni?(Hirtelen elképzeltem a gépre szigszalagozott megoldást
)
-
WestBam
senior tag
Köszi a választ, nekem már kettő cella is tökéletesen elegendő lenne, pont kettővel több mint a 0.
Az előzőbe nem írtam bele de teljesen láma vagyok villamosságból, abból amit írtál kb. a darabszámokat és a töltő nevét értem csak
Ellenben nem tudok feszültséget konvertálni meg ilyenek, ahogy nézem a legegyszerűbb ha a fenti csacsitöltőből veszek azt beletolom a powerbankba aztán arra a pár napra gyilkolom az nimh akkukat -
WestBam
senior tag
Köszi a válaszokat!
Powerbank 2db 18650 akkuval megy így a kapacitása attól függ milyen akkut teszek bele, jelen esetben 5600mAh. Kimenete 5V 1A a másik pedig 5V max. 2A, egyéb feszültségen nem dolgozik.
Igazából konkrétan akár egy AA akkut tölteni képes sima usb-ről működő akkutöltő érdekelne ami már mikroprocesszoros, nem csak folyamatosan tölt, hogy alap esetben otthon is tudjam használni teljes értékű töltőként de ha túrázni megyek akkor legyen lehetőségem a powerbankról tölteni. Természetesen rendesen tölteném fel nem csak félig meg össze-vissza, ezért is keresek picit komolyabb töltőt mint a fentebb linkelt sima kis usb-s kütyü. Feltéve ha van. -
*Ropi*
félisten
Vakunál, ha rossz minőségű (nagy belső ellenállású), vagy lemerüléshez közeli állapotú akkut / elemet tesz bele az ember, akkor eléggé változatos tünetek jöhetnek elő az adott vakutól függően: kezdve attól, hogy egyre lassabban majd végül sehogy sem villan egészen addig, hogy be sem kapcsol. Aztán közben lehetnek olyanok is, hogy amikor TTL-ben villantasz, akkor a TTL elővillantásra még van benne elég szufla, de a fővillantásra már nincs: ekkor ugyan látsz egy villantást, de a vaku nem lesz rajta a képen. Ugyanis az az elővillantást láttad, a fővillantást nem (mivel nem is volt az energia hiánya miatt, de amúgy sem láttad volna, mivel az emberi szem számára a tehetetlensége folytán a kettő egybefolyik.
-
*Ropi*
félisten
Majdnem minden portrémarkolatnak van AA-s elemtálcája is, tehát pl. a Canon 5D3-amat vagy a 7D-met is tudnám 6 db AA Eneloopról hajtani, ha akarnám. Mondjuk tény, hogy nem akarom, mert a váz olyankor letilt bizonyos funkciókat, mint pl. a nagy sebességű sorozat. A vakuk és a külső akkupakkjaik meg alapból AA-król mennek: nem vennék olyan vakut, ami csak a saját egyedi akkujáról működik, mert nem játszanám meg, hogy véletlenül lemerül egy fotózás közepén, ezekkel viszont csak beugrok a trafikba és veszek pár alkaline elemet (szerencsére eddig nem volt rá szükségem, mert mindig elég volt a 150 db Eneloop).
-
llaszlo
veterán
Kösz. Akkor ezek szerint a teszt üzemmódot kell lefuttatnom. 350/700mAh-val. Már pontosabb képet fogok kapni. Eddig nem igazán tudtam, hogy mire jó a teszt mód. Bár miután ezeknél ekkora kapacitást mutatott, akkor már sejtettem, hogy a felhasználható nem ennyi valójában és valami gikszer van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Word topic
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Elektromos autók - motorok
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kedvenc zene a mai napra
- Mercedes topic
- Diablo IV
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest