- Prohardver app (nem hivatalos)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- 8300 mAh, maradhat?
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
benvolio #10824 üzenetére
Nemrég is volt ilyen esetem, de régebben én is említettem a topikban. A vezérlés folyamatosan tesztimpulzusokat küld a slotokra, hiszen így tud gyorsan reagálni a betett vagy kivett akkura is. Közben méri a feszültséget és áramot.
Ezek a csepptöltésnél is rövidebb impulzusok, de azért arra elég, hogy ha nem zárlatos az akku, idővel felhúzza a minimális feszültségre. Szerencsére nem úgy írták meg a firmware-t, hogy letiltson ilyenkor, hanem elindul.
-
Kernel
nagyúr
válasz
benvolio #10679 üzenetére
Így van, a tablet töltőjét a tablet tudja kihasználni, felismerni.
Az adó-vevőnél azért is borítékolható a standard 500 mA, mert egyébként mellékeltek volna hozzá kompatibilis, 1A-os, töltőt, ha ilyen gyorstöltési képessége lenne.
Meg egyéb okokból sem életszerű, hogy több kellene neki, illetve szerintem az 500 mA-t sem használja ki.
-
Kernel
nagyúr
válasz
benvolio #10677 üzenetére
USB-ről is csak annyi áramot vesz fel, amennyi kell neki, méghozzá alapesetben legfeljebb csak a szabványos 500 mA-t. De itt még annyit sem. A töltőáramra egyébként lehet következtetni a töltés gyorsaságából is.
500 mA felett csak akkor terhel USB-re bármilyen készülék, ha az USB-kábelen keresztül felismeri, hogy a töltő többet is bír.
Például egy telefon felismeri a saját, gyári töltőjét, ezért ráterhel 1 A vagy 2 A árammal, mert "látja", hogy lehet.
Ugyanazt a telefont rádugod egy PC-portra, nem tudja azonosítani, ezért legfeljebb 500 mA-t vesz le róla és lassabban fog tölteni. A szóban forgó rádió sem azonosít semmit, bármilyen szabványos, 500 mA-es port elegendő neki.
Lehet bele tenni nagyobb kapacitású akkut, csak tovább kell majd tölteni. Vagy külső töltőt használni.
-
And
veterán
válasz
benvolio #10674 üzenetére
"Vettem egy pár walkie talkie-t és 3db 650mAh-s AA akkuval megy."
Ekkora kapacitással nem inkább AAA-méretűek azok az akkuk?
"[..] az egyikbe 850-et töltött, a többibe 750 felett. Ilyen lehet?"
A töltéskör bevitt töltésmennyiség nem a kapacitás, tehát lehet. A névleges kapacitásérték feletti rész a veszteség, ami a töltési hatásfok nem 100%-os voltából és a töltő esetleg bizonytalan töltésvég-detektálási algoritmusából következik. Ha a töltőáram nem túl magas, a bevitt plusz nem károsítja az akkukat, illetve Ni-xx akkuk esetén eleve a névlegeshez képest 10..40%-os többletet szükséges bevinni alapesetben is.
"Valamint ha nem ezzel a töltővel töltöm, akkor a kézibeszélőket mobiltelefon töltővel lehet tölteni ami nekem 1000mA-esek. Az nem sok neki ezekkel az akkukkal?"
Ezt nem értem: van gyári töltője, ami csatlakozós és rá tudod dugni az adóvevőre, tehát az akkukat kiszedés nélkül is lehet tölteni? Hogy jön ide a mobiltöltő? Annak az árama - lévén az a közkeletű megnevezésével szemben valójában nem töltő, csak egy külső tápegység, a lényegi töltővezérlő mindig a mobiltelefonon belül van - csupán terhelhetőség. Egy tápegységből maximálisan kivehető áram (= terhelhetőség) ezért természetesen nem ekvivalens egy NiMH-töltő specifikált áramával, utóbbi ugyanis ténylegesen áramgenerátorként működik, vagyis megpróbálja áthajtani ezt az áramot a töltendő cellán Egy szimpla táp ilyet nem tesz, mivel feszültséggenerátorként működik, a belőle kivett áramot a terhelés / fogyasztó szabja meg, legfeljebb a terhelhetőség értékéig. -
Kernel
nagyúr
válasz
benvolio #10674 üzenetére
A bevitt töltés mindig több, mint a kivehető, az utóbbi névleges értéke szerepel az akku feliratán.
Például a C/10-es szabály szerint 65 mA áramon 15 óráig kellene tölteni, vagyis másfélszeres töltésmennyiség simán mehet bele. Gyorstöltésénél kevesebb túltöltés szükséges, de azt már nem is lehet így időmérés alapján megsaccolni, mert túlmelegedne, ha nem sikerül eltalálni a telítődési pontot. Ezért kell gyorstöltéshez automatikus töltő.
Ha nem az eredeti tartozékot használod hozzá, hanem nagyobb terhelhetőségű tápot, abból sem fog több áramot kivenni, mint ami kell neki. Ezekben általában csak egy ellenálláson keresztül megy az áram a soros akkukra.
Csak az adapter feszültsége ne legyen nagyobb.
-
GZoli7
senior tag
válasz
benvolio #10048 üzenetére
Én már szedtem szét ilyen Lidl akkutöltőt. A kijelzős féle, amin van 9V és USB csatlakozó is.
Persze, hogy nem a bizti ment tönkre, hanem a tápkörben égett meg valami smd IC, amit így el sem tudok olvasni, hogy mi lehet. Mivel tápkör, talán stabilizátor.
Viszont a töltőelektronika legalább 18V-ot vár, hadd ne lehessen kicserélni egyszerűen.
Már nem emlékszek, talán régi nyomtatóknak volt ilyesmi tápja, azt esetleg rákötni.Amúgy nem nagyon érdemes vele foglalkozni, mert elég béna töltő, hiába "inteligens".
Az összes akkum, ha nem is ment tönkre, de tutira memória effektussal küzdd emiatt.
Én is várom a BT-C3100-et. -
kugyu21
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gránit mosogató
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gumi és felni topik
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- PlayStationre is jön az első Gears of War felújítása
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Asus E510M 128GB SSD, 4GB RAM, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest