- iPhone topik
- Magisk
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
Aktív témák
-
Úgy értem,hogy amit grafikus felületen végzek pl kiadok egy feladatot abból én csak annyit látok,hogy van egy ok gomb vagy bármi más azt megnyomom ő meg megcsinálja.Én arra vagyok kiváncsi,hogy mi van a gomb mögött vagyis amikor vamire ráklikkelek akkor ő milyen parancsot ad ki.
Igy akarom kipuhatolni,hogy csak konzollal hogyan dolgozzam.
Némely programnál van ilyen általában a fejlesztő használta,hogy valóban azt az utasítást hajtja e végre a rendszer amit ő leprogramozott. -
Protezis
őstag
Igen. Terminálban gondoltam, hogy meg lehet csinálni. Linux tényleg sok mindent tud alapból, de észrevételem szerint a grafikus shellekben közel sem található meg annyi féle dolog, mint amire valójában képes a linux. Vagy csak én nem találom meg?
Itt miért nincs olyan, hogy jobb klikk, run as.. -
Protezis
őstag
Oh, köszi szépen
Havernál felraktuk, de ott nem találtam ilyet, de akkor mostmár tudom holvan.
Akkor fel is rakom... mert kell ám gyakorolnom rajta, amire nem szívesen szánok időt, de ha kell.... hát kell.
Amúgy van egy problem. Hogy lehet egy programot más jogosultsággal futtatni? Ugyanis userként voltam bejelentkezve, át akartam állítani a felbontást, és valamelyik progi nem indult el, mondván nincs jogosultságom. Wines felhasználóknt jobbklikk rá, de ott sincs semmi
Kijelentkeztem, és beléptem rootként. Ezt csak terminálban lehet megcsinálni, vagy van vmi szép kis menüs megoldás is? -
vtechun
veterán
g2guialpha-t, de egyébként azt szeretném elérni, hogy a saját linuxomon futo apache-on keresztül el tudjam érni a bithumenes linkjeimet..., de nem akar müxeni Bővebben: link valaki segítene, csak annyi kellene, hogy elérjem mondjuk a 192.168.0.1/~vtec cimen a könyvtáramban található public_html-ben lévő fileokat...
meg egy gyors iptables kérdés is lenne a Bővebben: link #39-ben...
[Szerkesztve] -
escie
őstag
okés, köszi a segítséget, megoldódott!
a drupal telepítési howto-ból kiokosodtam, meg használtam a tudományt, amit áltsuli 1. osztályban oktattak. olvastam.
ezt írta a phpmyadmin: módosítsam az ő saját konfigfile-ját. csak meg kellett volna adni a user/pass-t neki.
ügyes vagyok, mi?
szóval, ismét kösz a fáradozást, teljes a siker!
(a nap tanulsága: ''RTFM'' és főleg ''R'')
-
escie
őstag
nincs ilyen file...
a csomagban néztem meg, nem tesz fel ilyet.
(de másképp sem találtam)
(a jómultkoriban akartam feltenni phpnuke-ot, és ugyanezt csinálta. akkor csak az újratelepítés segített, mármint az os újratelepítése.persze ez csak engem jellemez, gondolom kell legyen valami megoldás. nagyon láma vagyok mysql terén, lehet hogy valami triviális hiba van.
)
-
-
Zoltán
őstag
Nem tudom hogyan kell rábírni, hogy egy file-t átvigyen a telóra, vagy telóról. Mi a parancs? a man irdadump-ot néztem, de semmit sem ír erről...
Illetve ha odateszem a mobilt akkor látszólag oké, de ha küldök vele egy file-t, akkor egyből sikertelen kapcsolódást ír ki a teló. -
drpele
senior tag
Nálam a hangkari digitális és analóg kimenete is rá van kötve az erősítőre, mert a tv-tunert hangja vmiért nem megy digitális kimeneten.
Így tehát van összehasonlítási alapom, hogy milyen a hang ugyanazon kari digitális és analóg kimenetén: Ég és föld!
Nem vagyok egy vájtfülű egyén, de igen zavaró a külömbség ha átváltok optikairól analógra. Egész más a dinamikája, a magas nem olyan magas, a mély nem az az igazi dübőrgős mély és analógon van egy minimális zaj is. -
Sipi
addikt
Oké, köszönöm, jó lenne tudni, hogy tényleg ne is keressem...
Nekem gl, gl2, meg még pár egzotikus megy, csak a kép nyomorék, értékelhető eredményt csak xv és x11 ad. x11 döglassú, így nem sok marad...
ALSA-ból a legújabb van, ami konzolban csúcsszuper, de szerintem itt sem vele lesz a gond, ez a hiba valami másnak lehet a mellékterméke.
Mindegy, valamivel előrébb vagyok. Legalább látom, milyen sávok vannak a DVD-n.
Bár egy gondom még van: ogle alatt, ha menet közben hangsávot váltok, a film megy tovább, mint ha mi sem történt volna, csak átvált a hang magyarról angolba. Látványos (illetve hallványos) ''effekt''.
Emmeg szépen újraindítja a teljes lejátszást... Ezt ki lehet valahogy küszöbölni?
Sipi -
Sipi
addikt
No, megvolt a nagy gmplayer teszt...
A felület még mindig érdekes: ha MAGYAR nyelven fordítom, a középső gomb megnyomására egy ANGOL nyelvű, szépen skinnelt menü jön elő, amiben CSAK file-t lehet lejátszani. Jobb gombbal egy NEM skinnelt, szimpla GTK-s menü, MAGYAR nyelven, itt van minden.
DE! Nincs DVD-menü... Igaz, lehet váltani a hangsávok, fejezetek, feliratok, stb. között, de a lemez megnyitása után automatikusan elindul az 1. sáv első jelenete, vagyis többnyire maga a film. A DVD-re a gyárban írt, csilivili, színes-szagos, pörgő-forgó menü nem jeleníthető meg sehogy sem... Ámbár, mivel könnyű nyelvet váltani, ez nem olyan nagy gond.
Gond viszont van más - Neked is így működik? Ugyanis ha elkezdem váltogatni a sávokat, egy idő után (ált. egyszer át tudok váltani pl. az egyik előzetesre, másodjára már nem) kifagy a gmplayer. Xv-s kimenetet használok (ez az egyetlen, ami megy...), konzolosban is Xv-n nyomom, ott hipergyors, gmplayer alatt szaggat, ráadásul az ALSAhangkimenetre is azt írja, hogy buffert dobál, meg túl lassú a gép... Konzolban ugyanígy ALSA a kimenet, semmi gond.
Ha a sávok, sávon belül jelenetek között ugrálok, tuti, hogy pár ugrás után kifagy az egész, vagy eltűnik a hang (bufferhibával)...
Csak nekem ilyen béna?!?
Sipi -
-
mkbla
senior tag
királyság a mediaplayer 6 skin, én is azt használom
én is --enable-gui val szoktam fordítani meg a --language=hu -val
de nekem vhogy parancssorból sose sikerült filmet néznem, csak mp3-at hallgatni
ja, meg amikor kirakom a filmet fullscreenre akkor nem jön be az mplayer ha mondjuk tekerni akarok vagy hangot levenni...
Sipi!!!
érdekelne, hogy lehet parancssorból filmet nézni. és úgy lehet ha nem indítom el a grafikus felületet?? milyen kapcsolókkal forditsam le?
kösz!! -
Sipi
addikt
No, köszönöm szépen az információt!
Otthon kipróbálom - eddig ez volt az egyetlen gondom, amit nem sikerült megoldani.
Az ogle, okle, xine-xxx meg annyira tré, hogy az nem kifejezés... Hangot szinte lehetetlen kicsiholni belőlük.
MPlayerrel meg sikerült belőnöm, hogy ha sztereó a hang, akkor 4 hangszóróból jön duplzáva, ha matrix surround, 4 hangszóróból surround, ha meg AC3 5.1 DDt STD anyámkínja, akkor 4 hangszóróból surround.
Szíp is, jó is, a vasvella sem lóg ki belűle.
Hammeg mán a DVD-met is viszi...
Kapsz egy virtuális örömcsókot!
Sipi -
Sipi
addikt
Uff, én csak parancssorost... Lehet, hogy meg kellene szoknom a GUI-ját?
Régen annyira tré volt szegény, hogy teljesen leszoktam róla.
Akkor GUI-banvan olyan, hogy open DVD disc, és bejön a DVD-menü, ahol lehet nyelvet, feliratot váltani?
Ja, Linuxos mplayerről van szó?
Milyen kapcsolókkal fordítottad? (A beépített mpdvdkitet használja, vagy külső libdvdcss-t?)
Sipi
[Szerkesztve] -
mkbla
senior tag
Szóval én nem gyári dvd-ről beszélek amin menu meg minden sz*r van.
Meg beteszem a dvd olvasóba, lejátsza és kész. ami nekem van, az a gépre van felmásolva, menuk kihagyva, nem is a hang lenne a lényeg mert csak angol. de csak a felirat betöltése lenne a lényeg. ez xine-vel sikerült; betöltöttem a vob file-t és a feliratot be tudtam tolteni hozzá, a menukben kitalloztam vhol és ment... az mplayerrel ezt nem tudtam... hol lehet? milyen menuben????? -
mkbla
senior tag
vicces, de mind1 1ébként én is 1.6pre-t használok.... betölti a feliratot meg minden, megy is rendesen....
és erre tudsz vmit mondani? (mondjuk már kérdeztem..):
DVD, hogy tudok mplayerrel hangsávokat, feliratokat váltani? van pár dvd a gépen aminknél nem tudtam feliratot behozni, a vob fájlokat beolvassa, de hogy tudom a feliratokra váltani, vagy másik hangra? (eddig a xine-vel sikerült)
[Szerkesztve] -
mkbla
senior tag
Fel akartam rakni vmware-re a win98-at de nem akart bootolni a cdromról, +néztem a beállításokat a cdrom /dev/cdrom-ra volt állítva átraktam /dev/hda-ra (mert nekem ott van a cdrom) de így sem működött...
1ébként éb PIII-800-on256 mega rammal is vmware-eztem, de ott még talán jobban ment mint az én gépemen
az mplayernél állítgattam akodek audio kimenet valamiket, alaból az ''egyik sem'' vol kiválasztva, de miután kiválasztottam 1et nem birtam visszaállítani az eredetire, csak vmielyik másik kodekre, de így már nem írta ki azt a libmad hiányzó audiokodek vmit, hanem a feliratokkal hülyül, kírja h ''hiba! meg kiirja h az adott film kt-jában az adott feliratot hozzácsatolja'', de 1ébként nincs benne semmi hiba mert a felirat is jó, de akkor hol a hiba? -
mkbla
senior tag
wazze, bemásoltam az összes nyavajás kodeket abba a kt-ba amit irtál, (múlt héten töltöttam le az összeset)
lefordítottam az mplayert megint ugyanaz a libmad kodek marhaságot irja ki....
jut eszembe még nem próáltam az uotputot állítani majd ha hazaérek meg eszembe jut...
más
felraktam otthon a vmware-t (4.5.2), oszt.társamnak voltak letelpített rendszerei, kipróbáltam a win98-at és szaggatott... miért? lehet h az a baj h az ő gépén lett feltelpítve mert ahogy elnéztem a rendszerinformációkat, csupa AMD cuccosok vannak... (2500+ Bartonja, NF7-ese van), nekem meg ott a konfigom az adataimnál...
vagy miért szaggatott a ein98 vmware alatt? tud vki vmi magyarázatot? -
lamadou
senior tag
Ez szépen meg is volt, jól volt megcsinálva, aztán mikor bootolni próbáltam akkor a második winyón lévőt nem indította el(illetve amikor a winyóról bootoltam akkor csak kiírta hogy GRUB és kész, aztán CD-ről elindítottam a linuxot, kírattam floppyra a gubot, onnan bootoltam, és azt írta ki amikor a második winyón lévő Win akarom indítani, hogy: title windows2
itt van valami, hogy nem ismeri a fájlrendszert, meg valami partition 0X07
chainloader +1
mi ez? Az első winyón lévőt simán indítja. -
mkbla
senior tag
oda asszem nem, fordításnál 1 másik könyvtárat irt ki h nem talál kodeket (asszem /usr/local/share/lib, de nem biztos, mind1 bemásoltam oda ahova mondta, itána nem irt ki hibát, de még majd oda is bemásolom, csak most sikerült uj kodekeket szereznem. Úgy is jó lesz ha fordítás után másolom be a könyvtárba a kodeket?
ja gui-val fordítottam, de nem szórakoztam az a udio out-ok állítgatásával (pedig gondoltam h lehet h ott van a hiba... majd kipróbálom. -
Geree
senior tag
azt írja ki, hogy ilyen nevű program nincs...
csak azt nem tudom, hogy a mandrake-nek miért nem tetszik a hangkártyám, hiszen eddig minden linux amit próbáltam (4-5db) gond nélkül felismerte elsőre...
na mindegy, azt hiszem most hanyagolom a kérdést egy ideig...
[Szerkesztve] -
Geree
senior tag
nincs, mer nem ismerte fel plug&playnek és telepítéskor modta, hogy sndconfiggal állítsam be. először úgy tűnt, felismerte, szólt is, de csak az sndconfigbancd máshol, mintha nem is lenne.
ALSA-t azt nem vágom, felvilágosíthatnál...
((ja amugy indításnál pl. kétszeris kiírja, hogy ''hangmodul betültése: sb'' , de nem műxik....)) -
mkbla
senior tag
a 10.1-es cdről, nincs netem otthon szal nem tudom honnan leszedni, máshonnan meg macerás, de majd megoldom vhogy (1ébként rpmdrake parancsal szoktam vagy urpmi-vel felrakni a csomagokat....
de majd vhogy megoldom, sztem felrakom a 9.2-es mandraket is, mert a vwm ware se megy az új kernellel, és amikor felraktam volna egy régebbit akkor hibákat irt ki és nem sikerült leforditani....... -
n0_gAboR
őstag
hat azert mert enis kezdo vagyok, es szoptam vele egy ket dologban ami mas disztrokban sokkal konnyebben ment (suse, mandrake)
pl alapbol nincs benne ntfs tamogatas, bele kell forgatni a kernelmodult,
nincs mp3 tamogatas sem, azzal is baszakodni kell, stb stb.
nincs egy normalis csomagkezeloje, nem tudtam az altalam felrakott rpm-eket guis csomagkezeloben leszedni, csak parancssorbol, stb stb -
Barton
senior tag
1; Hol, vagy honnan tudom letölteni a Linuxot?
Rossz kérdés => Rossz válasz !
A Linux maga a kernel ! Azt pedig a Bővebben: link-ról lehet letölteni
A disztró az más tészta !
FRFM !
[Szerkesztve] -
dermedt
aktív tag
A válaszaiddal elégedett vagyok 2. , illetve a 3. pontokat illetően , de az 1. válsznál , mint azt te is előre jelezted , nem tudok választani , mivel nem ismerem ezeket a disztribuciókat(nem tudom , hogy melyik , milyen felhasználásra való)
Amit én biztosra tudok az az , hogy irodai (könyvelési, számlázási , raktátkezelési) felhasználáshoz kellene a szoftver.
Ezek alapján melyiket ajánlanád és azt honnan tudám megszerezni? -
dermedt
aktív tag
Köszönöm a segítséget!!!!
Még jó hogy van ez a topic , mert soha az életben nem találtam volna meg a google-t.
Az ilyen hozzászólásokat egyszerüen nem tudom megérteni.
Azt gondolod , hogy én nem találtam meg az általad említett oldalakat?
Egyébként igazad van.Valóban megtehetném , hogy felnézek 8-10 Linuxos oldalra (ez tényleg megvan egy óra alatt ) és ott elkezdem szépen lassan végigpróbálgatni az összes reklámszövegekkel megspékelt baromságot.
Ha szerencsém van akkkor elsőre bejön a megfelelő válsztás , de ha nincs , akkor lehet , hogy csak a tizedik lesz a jó .
Mivel a Prohardver.hu nevű hardveres-szoftveres szakoldalnak van egy kifejezetten ilyen témával foglalkozó topicja , ezért én (én kis hülye naív gyerkőc) azt gondoltam :NA MAJD ITT SEGÍTENEK NEKEM , hogy ne kelljen fölösleges köröket futnom.Erre jössz te és benyomsz nekem egy sokak által használt frappáns közhelyet:GOOGLE!
És azt szeretnéd , hogy ne tartsam bunkó dolognak a beszólásodat.
A helyzet az , hogy ezzel nem segítettél semmit ,csak egyszerűen felidegesítettél.Bár lehet , hogy neked ez okkoz örömet.
Akik viszont tényleg tudnának , és szeretnének is segíteni (konkrét dolgokkal), azoknak még mindig megköszönném a hozzászólásaikat!!
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
Knoppix 3-3-at használok vinyóra telepítve. Nem szeretnék online telepíteni, mert lassú és drága. Inkább valahonnan letölteném a forrást és úgy. De ahogy a neten keresgéltem, rájöttem, hogy ez több platformra (Unix,Linux,...) van, meg több változatban, nem tudom melyiket töltsem le. Hol érdemes keresnem?
-
mkbla
senior tag
digi fényképgép van de hót gagy egy rakás sz*r, nemhiába ingyen volt (internet előfizetéssel volt ajándék, bár inkább ne adták volna fújjj.) csak a windowsos saját programjával műxik. az alsa-val az a gondom h nem lehetett xmms-t hallgatni mert zúgott össze vissza, meg akkor is amikor elindul a KDE, DE az probléma csak a felhasználoknál jelentkezett. rootként minden ment tökéletesen, aztán akármit csináltam nem ment az xmms rendesen de végül is +oldottam vhogy alsa driverrel ,nem tom pontosan hogy. mind1
aztán nyomtató emg hol nyomtat hol nem, de nem is tudom most éppen mi helyzet vele mert nem most telepítettem már fel, a scanner emg 1általán nem akart műxeni vmi xsane-lel me kooka (vagy mi, vagy nem tudom) izével próbáltam de semmi, olvasgettem a readme-ket meg howto -kat de nem volt időm mindent végigpróbálni, úgyhogy abbahagytam.... majd ha sok időm lesz.... 1szer... talán... -
mkbla
senior tag
jaaaa, vagyúgy. igen, de nem sokat foglalkoztam RedHat-tal.
én bnőm most kötteti be a netet(kábelnet), felénk a jó szokása van a szerelőknek h USB-s modemet tukmálnak rá mindnekire akire lehet, én meg is mondtam neki h engem ne zaklasson majd ha ellepik a reklámok, meg a vírusok... ez nem igazán tetszett neki de ez van... 1ébként még az a baja h von USB scennerje meg nyomtatója azokhoz meg nem nagyon találtam linuxos támogatás, meg úgy tudom h a linux se nagyon kedveli ezeket az USB kütyüket (vagy igen), igy nem nagyon tud nyomtatni meg scennelni, meg vmiért még az ALSA diver is szaraxik, de mondjuk még időm se volt ilyenekkel foglalkozni.... mindig csak a gondok.... -
mkbla
senior tag
de jó neked, nekem még nem sikerült leszoktatni bnőmet a win98 használatáról
1ébként Mandrake-t használok(9.2) csak eddig az volt a géz velem h nem igazán ment a gépemen (+nézheted az infómban) sok idő volt míg feltelpült kernel fordításról ne is beszéljünk....most veszek majd 1 gépet Giannitól, aztán majd kipróbálgatok még 1 pár oprendszert.
de winfost akkor is használok majd, mert sajna kell ha jáccani akarok (pl összeülünk haverokkal LAN partyzni)
1ébként erről a Fedora Core-ről mit tudsz elmondani? nem sokat hallottam felőle -
mkbla
senior tag
nekem még ezt a knoppix-et tavaly írták ki, és csak azért kellet volna mert havernál voltam és nem volt telepítve winfos (a telepítés meg több mint 1 óra...) amin pár cuccot az 1ik winyóról átnyomott volna a másikra, ekkor eszembe jutott h van nálam ez a knoppixos cd, csak akkor koppantam amikor másoltam volna az ntsfe-re....
1ébként te milyen oprendszert használsz? -
escie
őstag
-
Cathfaern
nagyúr
Fedora-t, azt még pont nem telepítettem
De lehet, hogy a jövő héten pótolom
Red Hat-ot telepítettem egyszer, de emlékeim szerint annak 1 CD-s is elég volt...de lehet, hogy rosszul emlékszem. Szóval akkor source-ok nélkül a fedora összesen hány CD-s?
steveetm:
ez a dd-s sebességmérő is 4MB/s-et adott ki...mondjuk az igaz, hogy liveCD-ről nyomtam, mert ezen a gépen nincs linux. Nem lehet, hogy ez kavar be? -
Ez ugye rám is vonatkozik ? ( Mármint a segítés
).Mert a Fedora jó lenne nekem-lehet,az is lesz-,de úgy tudom,az 4-5 cd,én pedig szeretnék mást is tölteni a napokban,csak a 384/DSL bizony nem túl sok.Már ma feltettem volna SUSE-t,de mikor rájöttem,hogy amit szedek,az csak live-cd,abbahagytam a szedését.Fedorából nincs 1-2 cédés rendes -nem live- változat ?
Alaplapi driver telepítése engem is érdekel.
[Szerkesztve] -
Fedora ? Azt eszik vagy isszák ? SUSE-ről,meg UHU-ról hallottam már,de erről nem.Miért használod,mivel jobb,több,szebb ? Talán gyorsabb ? Honnét lehet letölteni ? Ha pedig letöltöttem,gondolom *.img-ben,vagy *.bin-ben lesz.Akkor hogy rakom fel ? Talán XP-s winyóra mentem,onnét daemonnal megnyitom,és lehet telepíteni egy másik meghajtóra ? Vagy hogyan ?
Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- BestBuy topik
- Villanyszerelés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hobby elektronika
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LENOVO ThinkSystem NVIDIA Quadro RTX 6000 24GB PCIe Passive GPU
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest