- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Milyen okostelefont vegyek?
Aktív témák
-
n0_gAboR
őstag
gnome-ot hasznalok, es ott is elojon mindig
lehet hogy kdetv gyilkolas lesz belole
bar most egy kicsit pihen a linux, tegnap elegge felb***tam az agyam vele hogy 3 orat szarakodtam a rohadek gDesklets-el hogy felrakjam, es esze agaban sem volt rendesen felmenni. kicsit bepipultam h miert nem tudnak normalisan megcsinalni egy csomagot h felmenjen, meg az agyonszidott windowsban ramesz a setupra felmegy azt hasznalod, csoki. es eg forditasrol nem is volt szo.....annak aztan nem semmi feloldani a fuggosegeit.
valahogy ilyenkor eszembejut h most a rendszer van ertem vagy en a rendszerert... -
n0_gAboR
őstag
lenne egy problemam:
mandrake 10.1+tvtuner gond. van egy KdeTV ikon az asztalon, amelyik minden inditaskor visszakerul hiaba lovom le. iszonyat hosszu neve van, ami a tuner nevet takarja. ha mc-bol nezem a desktop mappat akkor vmi @dinamic... stb az linkfile neve. szal en arra kovetkeztetek hogy a video0 eszkozt akarja kirakni mindig az asztalra ikonkent.
hogy tudnam ravenni arra hogy ne tegyen ilyet? -
n0_gAboR
őstag
mandrake-ben hogy tudnam megoldani hogy a multimedias gombok is hasznalhatoak legyenek a billentyuzeten? met kde vezerlopultban nemtok hozza funkciot rendelni, pedig suse, uhu alatt nem okozott gondot.
masik FONTOS: ati kartya volt linuxban, most nvidia van, driver rendesen fentvan. viszot ha ctrl+alt+F1-F7 el vmilyen terminalba valtok, akkor ''out of range'' uzenetet kapom a moncsitol. mit kell atirni hogy jo legyen a beallitas? -
n0_gAboR
őstag
ha letoltök netes update source-bol .rpm-eket, akkor hova menti a rendszer?
mert ha nem sikerul felolfdanom a fuggosegeket, akkor nem szeretnek felesleges 800MB-t a linux particion...
(mandrake 10.1 a rendszer)
egyebkent vki aki ert a linuxhoz irhatna egy rovidke leirast nagyvonalakban hogy melyik konyvtarban mi(ke)t tarol a rendszer, mi(k) van(nak) benne, mert nekem sokszor jol jott vna amr egy ilyen -
n0_gAboR
őstag
válasz
lamadou #2826 üzenetére
valahol a YaST-ban keress olyat hogy rendszertoltő, és az elsődleges winyod (hda)MBR-jébe telepitsd a Grub-ot. Meg fogja automatikusan csinalni a bejegyzest a winXP-nek is.
ahhoz hogy lasd a masik windowsos particiot a particionalo programmal kell felmountoltatni. csatoltasd pl a /media/windows_d vagy /mnt/windows_d konyvtarba -
n0_gAboR
őstag
hat azert mert enis kezdo vagyok, es szoptam vele egy ket dologban ami mas disztrokban sokkal konnyebben ment (suse, mandrake)
pl alapbol nincs benne ntfs tamogatas, bele kell forgatni a kernelmodult,
nincs mp3 tamogatas sem, azzal is baszakodni kell, stb stb.
nincs egy normalis csomagkezeloje, nem tudtam az altalam felrakott rpm-eket guis csomagkezeloben leszedni, csak parancssorbol, stb stb -
n0_gAboR
őstag
ezekben tudna nekem vki segiteni?
Bővebben: link -
n0_gAboR
őstag
válasz
dermedt #2794 üzenetére
1.Szerintem a Mandrake Linuxot tedd fel, mostanaban nagyon sok konnyebb (tehat amit grafikusan is lehet konfigolni, user frendly) disztro volt a gepemen, es sztem ez a legjobb valasztas. SuSE linuxnak meg ennel is jobb a vezerlopultja meg a konfiguralhatosaga, viszont vmiert sokkal gyorsabb a mandrake. UHU-ban meg sokat kell parancssorbol konfigolni, mert meg nem egy kiforrott disztro, Fedorat messzirol keruld imho, Ubuntu nekem nem jott be (folyamatosan fagyott) stb.
innen toltheted le: Bővebben: link
telepites egyszeru grafikus, sztem nem lesz problema.
annyi tippnek hogy eloszor a KDE nevu ablakkezelobe jelentkezz be telepites utan, es ne a Gnome-ba (mar amennyiben feltetted) mert nekem forditott sorrendben bugok jelentkeztek. masodszorra mar azt hasznalod amelyiket akarod
remelem tudtam segiteni... -
n0_gAboR
őstag
válasz
csemberlen #2771 üzenetére
erre van egy csomo megoldas.
szerintem SuSe vagy Mandrake a legjobb valasztas, mivel ezekre nagyonsok .rpm csomagot lehet letolteni, jo a szoftverkinalat, es alapbol is csomo mident taratalmaznak. UHU-nak az az elonye hogy teljesen magyar, viszont keves csomag van hozza, nagyreszt forditani kell a programokat. alapbol ebben is sok minden benne van.
hardware felismeres teren sztem SuSe a legjobb, nagyon jo a YaST2 vezerlopultja.
jah, es mind3 ingyenes... -
n0_gAboR
őstag
najah, csak ha mar kialakitottad a neked passzolo kornyezetet, programokat belotted, drivereket stb, akkor nem szivesen kezdi elolrol az ember.
masik dolog hogy mandrake 10.1-is csak 3.2-es KDE-t hasznal meg gnome 2.6-ot.
ha neked 3.3 kell v 2.8 akkor mindenkeppen frissiteni kell. probakeppen fellottem a 10.0-t de abban nincs benne az apt-get. ugyhogy fostam le feltettem az UHU 1.2 RC1-t kiprobalni. -
n0_gAboR
őstag
mas tema/gyors kerdes:
mandrake 10.0 officialt lehet vhogy synaptic-kal vagy apt-get-el 10.1-re frissiteni?
mert ha nem muszaly akkor nem toltenek le 4CD-t.
elore is koszi a gyors valaszt.
masik kerdesem:
UHU Linux szeru auto-mount dolgot lehet rakni tobbi disztrora is?
mi a program neve ha letezik ilyen v hogy lehet megcsinalni?
[Szerkesztve] -
n0_gAboR
őstag
icewm nekem nem teccik, bar meg nem melyedtem el benne.
gnome az fasza, csak egy kiscit kiforratlan meg a KDE-hez kepest. masik dolog h idegesit h nem tudom feltenni az ULB gnome-ot suse9.2-hoz apt-get-el, mert csak 9.1 et lehet elvileg igy frissiteni... -
n0_gAboR
őstag
nekem is lenne egy kerdesem, de nyitottam neki azert uj topikot is, mert ugy konnyebb ratalalni a problemara a keresovel.
n0_gAboR
őstag
KDE-ben hol lehet beallitani hogy ikonok ne single hanem duplaklikkre induljanak?
-
n0_gAboR
őstag
hogy lehet megoldani hogy az apt-get ne vegye figyelembe az alairasait a csomagoknak?
ulb gnome 2.8-at szeretnek feltenni suse9.2-re (amin alapbol 2.6 van) de nem engedi. mondjuk meg csak a 9.1-hez van egyelore az ulb frissites (vagyis az ftp-n a 9.1 mappajaban van meg csak) az lehet gond? -
n0_gAboR
őstag
felraktam megint kiprobalas celjabol az UHU-t is. nagyon fasza h van benne ilyen uhu-automount dolog.
ezt mas disztroknal nem lehet vhogy megoldani?
a 6in1 card readeremet is faszan felismerte alapbol... -
n0_gAboR
őstag
van vmi olyan billkombinacio amivel elo lehet hozni egy futo programok listajat, rendszerfigyelot
(olyasmi kellene mint XP-ben a ctrl+alt+del task manager) -
n0_gAboR
őstag
nem tudjatok hol lehet beallitani hogy ne szimla hanem dupla klikkre inditsa az ikont a KDE?
nem talalom sehol -
n0_gAboR
őstag
es most egy fasza letoltoprogyt keresnek linux ala, ami tudja azt a tulajdonsagot h beepul vmi bongeszobe, es lehet ''behuzassal'' tobb filet tolteni. olyan kellene mint a flashget+IE kombo. szoktam ftp,http-krol tolteni ahol a cuccok 40-50 archive fileba vannak tomoritve, ilyenkor eleg sitt egyenkent toltogetni oket.
konqueror-hoz ugye van alapbol a kget, de ez ha kijelolon weblapon az osszes linket, es behuzom csak az utolsot erzekeli
esetleg johet mas bongeszo+bepulo modul kombo is (esetleg hatha van ilyen firefoxhoz, nemszoktam azt hasznalni) -
n0_gAboR
őstag
grub-on mar tul vagyok jutva, es nem bootol.
probaltam telepito cd-rol is, de onnan sem all fel a rendszer.
egyebkent a masolas lassabb ha hda es hdb kozott megy, mintha hda es hdc kozott menne?
mert elvileg azert raktam at a winyot mert kurva lassan masolt a windowsos winyomrol a linuxos winyon levo FAT particiora. -
n0_gAboR
őstag
HELP ME!
attettem bizonyos okokbol a linuxos winyomat hdb-rol hdc-re, es fullosan lehalt a rendszer, grubbal meg egy kis irogatassal bebootolok, de ott panaszkodik ossze vissza hogy pánikol a kernel, meg hogy root filesystemet nem tud mountolni meg stb stb.
azt hittem ennel rugalmasabb a linux
szoval miket kellene atirni hogy mukodjon? vagy reinstall a megoldas (remelem nem!)
plz irjatok vmit mert surgos lenne. -
n0_gAboR
őstag
válasz
Majstor #2701 üzenetére
zip az nem cd image
azt tomoritsd ki, es utana az .iso fileokat ird ki (vagy .cue). ekkor kapsz egy bootolhato cd-t.
a winyot hagyd (max torolj rola minden particiot), majd a linux telepitoje elintezi neked, a linux sajat filerendszereket hasznal, tehat a FAT-ra sztem nem megy fel.
ellenben FAT-os winyot tudsz olvasni-irni vele, NTFS-t csak olvasni tud egyelore a linux. -
n0_gAboR
őstag
válasz
Majstor #2692 üzenetére
az sfv a torrent meg az ilyesmi fileok masra valok ( a torrent a bittorrent klieensel valo letolteshez, az sfv egy crc ellenorzo file)
neked .iso vagy .bin v vmi ilyesmi file kellene, merete alapjan nezd meg.
en ugy emlexem hogy az UHU .iso-ban van fent. azt meg neroval ugy irod ki hogy cd kep felirasa. es akkor bootolhato lesz a cd, mivel az iso fileban egy bootolhato cd kepe van benne. -
n0_gAboR
őstag
Suse-hez nem tudjatok hogy lehetne Apt vagy Synaptic csomagkezelot felvarazsolni?
vagy tudtok vmi egyeb modot hogy hogy frissithetnek gnome 2.6-rol 2.8-ra?
esetleg KDE3.3-at is frissitenem (marha van ujabb)
vmi tipp esetleg -
n0_gAboR
őstag
mar megint egy ujabb problema
:
suse 9.2-ben a gnome 2.6 van alapbol.
hogy lehet frissiteni a 2.8-ra? bonyolult lesz, vagy merjek nekivagni?
most probaltam kia gnomeot, es nagyon tetszik -
n0_gAboR
őstag
valaki plz segitsen ebbena temaban:
n0_gAboR
őstag
sikerul megoldanom azt a problemat SUSE 9.2 alatt h userkent nem tudtam megnezni a windows ntfs-es particiokat.
ilyen kapcsolok kellenek: ro,users,gid=users ((sztem ez volt a kulcs)),umask=0002,nls=utf8 -
n0_gAboR
őstag
válasz
eddie303 #2643 üzenetére
igazabol az a param h nem akar menni a KNC One TV Station karim linux alatt (BT878), pedig egyszer regebben felraktam a suse 1cd-s verziojat, es standard bt878 neven vitte alapbol, magatol felismerte. mostmeg semelyik linux nem akarja vinni akarhogy allitom be.
pedig tuner 4106 FH5 Temic van rairva, tehat ezt is be tom neki allitani... -
n0_gAboR
őstag
tudtok mondani egy fasza TV-tuner progyt linux ala?
vmi dsaler szeru jol jonne. -
n0_gAboR
őstag
vki tud vmi megoldast a problemamra? megmindig nem tudom elerni az ntfs particiokat ha userkent vagyok bejelentkezve...
-
n0_gAboR
őstag
válasz
zLegolas #2622 üzenetére
igen a primary masteren van a winyo, mert csak a linux install idejeig kotottem le, de ez az elsodleges winyom (XP). azert volt erre szukseg, mert nem tudtam elerni hogy a Grub a hdd-re telepuljon, igy maradt a manuál megoldás
a noauto kapcsolo nem az hogy manualisan kell mountolni a winyot? (mount-al)
tobbi kapcsolo kb mit jelent? -
n0_gAboR
őstag
senki sem tud valaszt a kerdeseimre?
nah akkor itt az ujabb:
sikerult megszereznem es felvarazsolnom a sus9.2 pro-t (ha esetleg kell vkinek szivesen atirom--> mail)
az lenne a problemam, hogy utolag kotottem ra a winyomat, amit 3windowsos particiot tartalmaz (2ntfs, egy fat32)
be is allitottam a suse particionalojaval es minden fasza lenne, de ha userkent lepek be, akkor az ntfs-es particiokat nem tudom megnyitni (''nem sikerult konyvtarat valtani'').
itt az fstab file:
/dev/hdb2 / reiserfs acl,user_xattr 1 1
/dev/hdb1 swap swap pri=42 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
sysfs /sys sysfs noauto 0 0
/dev/cdrecorder /media/cdrecorder subfs fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0
/dev/fd0 /media/floppy subfs fs=floppyfss,procuid,nodev,nosuid,sync 0 0
/dev/hda1 /media/windows_c ntfs user 0 0
/dev/hda5 /media/windows_d ntfs user 0 0
/dev/hda6 /media/windows_e vfat user,exec 0 0
mi lehet a gond? -
n0_gAboR
őstag
esetleg lehet 10-rol utolag frissiteni 10.1-re?
-
n0_gAboR
őstag
erre a problemamra nem tudja vki a megoldast? Bővebben: link
mandrake 10 es 10.1 kozott mi a kulombseg? most lentvan a 10, erdemes leszednem a 10.1-et van vmi emlitesremeltobb ujitas? -
n0_gAboR
őstag
suse 9.2 professional ugye 5cd-s, de ilyen átlagos felhasználoi szintu dolgokhoz is kell mind az 5 cd? (office, mmedia, internet, gnome, kde, forditashoz cuccok)
-
n0_gAboR
őstag
köszi.
en most suse-vel probalkozok, eddig uhu meg mandrake volt tesztpadon, es suseben a yast2 messze a legjobb beallitoprogram volt mind3 kozul. mandrake mellett az szolt h meg tudta osztani a netet itthon 1 gombnyomasra DHCP-vel. most szedem a 9.2-es suse professionalt. de ha nem valik be lehet h megprobalkozok a knoppix-el. suseben meg mandrakeben kiraly mondjuk az h vannak hozzajuk spec-en arra a disztrora forgatott csomagok, ami eleg nagy hiany az UHU-ban. (es en meg eleg kezdo vagyok, van hogy felraktam vmit uhu-ba source-bol, es aztan fingom nem volt h hol keressem, tobb helyen is talaltam programhoz fileokat, meg a vezerlopultja is eleg kaki a susehez kepest...viszont kirany h a kernel meg a man lapok meg minden le van forditva magyarra, varom mar az 1.2-est) -
n0_gAboR
őstag
-
n0_gAboR
őstag
nagy lofasz ez a suse 9.1 personal edition (1cd ujsagmelleklet verzio).
-make parancs nincs, es nem is lehet feltenni a csomagok kozul.
-ha a konyvtarban van egy install nevu script a ./installal nem indul (azt irja h nincs ilyen)...vagy csak hulye vagyok es nem igy kell
-forditashoz szukseges szarok sincsenek
-lustavagyok leirni a tobbi hibajat
mandrake 10 full jo lenne nekem, csak neha olyan van hogy fogja magat a gep, es kimerevedik egerkurzorral mindennel egyutt kifagy... semmi mas nem csinal ilyet (suse, uhu, win xp) csak ez. esetleg van benne vmi error log ahol meg tudnam nezni hogy mi lehet a hiba? mert eddig ez a disztro jott be a legjobban. (na meg ugye a suse, ha letoltenem vhonnan az 5cd-s verziot amiben minden bennevan tenyleg nemtudtok vmi helyet a neten?)
-
n0_gAboR
őstag
nos a kovetkezo van: bemegyek a kde filekezelojevel a media konyvtarba jobbklikk a windows_c vagy windows_d mappakra, megprobalom beallitani hogy csoport es egyeb is megnyithassa es azt irja ki hogy nem sikerult megvaltoztatni a hozzaferesi jogokat. windows_e-nel meg minden megy rendesen (az a fat32-os particiom)
gnome azert kellene, mert ha nincs felrakva, akkor a gnome-os alkalmazasok sem mennek kde alol. pl ami nekem kellene aza gnome-commander, mert fasza kis program megtetszett mandrake alatt (csak ott meg vmiert fagyott a gep)
-
n0_gAboR
őstag
megpróbáltam az általad leírtakat, de nem muxik
ha mc-vel megpróbálok bemenni a windows_c vagy windows_d konyvtarakba (2 ntfs-es particio) akkor kiirja hogy nem sikerult konyvtarat valtani
rootkent mukodik
szerk: most neztem terminalbol be tudok menni a 2 meghajtora felhasznalokent
mc-vel terminalbol mar nem
es KDE-vel sem tudok bemenni(marmint annak a filekezelojevel...''le vannak lakatolva'' a mappak-ynincs jogom az olvasasra
)
[Szerkesztve] -
n0_gAboR
őstag
másik kérdésem is lenne
:
szóval ugye suse 9.1 personalban nincs gnome asszem... fel lehet telepíteni utólag?
és ha igen hogyan? csak rpm install azt kész, vagy utána egy órás konfigolás is következik? -
n0_gAboR
őstag
nah sikerult megoldani...szoval a dmesg parancs utan kiirt text sztem idevalo resze:
usb 1-3: new full speed USB device using address 2
usb 1-3: Product: USB Storage Device
usb 1-3: Manufacturer: Generic
usb 1-3: SerialNumber: 20020509145305401
SCSI subsystem initialized
Initializing USB Mass Storage driver...
scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
usb 2-1: new full speed USB device using address 2
Vendor: IC Model: USB Storage-CFC Rev: 301b
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
Vendor: IC Model: USB Storage-SMC Rev: 301b
Attached scsi generic sg0 at scsi0, channel 0, id 0, lun 0, type 0
Attached scsi generic sg1 at scsi0, channel 0, id 0, lun 1, type 0
Vendor: IC Model: USB Storage-MMC Rev: 301b
usb 2-1: Product: deskjet 3420
usb 2-1: Manufacturer: hp
usb 2-1: SerialNumber: TH28Q3M03741
Attached scsi removable disk sda at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
Attached scsi removable disk sdb at scsi0, channel 0, id 0, lun 1
eth1: link up, 10Mbps, half-duplex, lpa 0x0000
Attached scsi removable disk sdc at scsi0, channel 0, id 0, lun 2
Attached scsi generic sg2 at scsi0, channel 0, id 0, lun 2, type 0
Vendor: IC Model: USB Storage-MSC Rev: 301b
Type: Direct-Access
szoval akkor hogy tudnam a 6in1 card readeremet ugy beloni hogyha berakok egy kartyat akkor meg tudjam nezni mi van rajta? -
n0_gAboR
őstag
szivesen beirnam h a DMESG parancs mit adott, de nem mukodik a terminalbol a ctrl+c copy parancs...
-
n0_gAboR
őstag
sziasztok! plz segitsetek!
suse 9.1 personalt hasznalok. fstab-ba beirtam a kovetkezo sorokat hogy mountolja a windowsos particioimat:
/dev/hda1 /media/windows_c ntfs
/dev/hda5 /media/windows_d ntfs
/dev/hda6 /media/windows_e vfat
ilyenkor alapbol csak a windows_e konytarat tudom olvasni a tobbit megnezni sem, rendszergazda modbol viszont tudom az ntfs-t olvasni es a fat32-t irni is. kerdes h hol tudom beallitani h userkent is megtehessem ezt? -
n0_gAboR
őstag
-
n0_gAboR
őstag
plz segitsen vki!
telepites utan kotottem fel a winyomat amit eredetileg hasznalok (hogy ne irja at a grub a boot reszt) es nem mountolja automatikusan az ntfs meg fat32 particiokat rola.
mivel teljesen kezdo vagyok fingom sincs hogy hogy kellne megcsin. plz segitsen vki!
bocs h ide is beirtam, de surgos lenne
Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- YouTube
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Canon EOS DSLR topic
- Nintendo Switch 2
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 15 G2 - i5-1135G7 I 16GB I 512GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest