Aktív témák
-
zLegolas
őstag
Ilyen alapon makkmindegy, megy mindegyik. Csak az egyiknél van segédprogram a rendszer beállítására, a másiknál meg szöveges fájlokat kell kézzel macerálnod... kinek mi tetszik.
Kezdeni jobb a csilli-villi grafikus, akkor talán nem hagyod ott 2 nap után. (SuSE, UHU, RedHat, Mandrake)
Spillereknek Debian, Gentoo, Slackware.
Én jobbára SuSE-t használok, egyszerűen azért, mert anno ehhez fértem hozzá, és ezt szoktam meg. Ha meg valami időnként a kezem ügyébe kerül, kipróbálom egy tartalék hdd-n... Ha valaki pl. mást nyomott volna anno a kezembe, lehet, hogy másként alakul. -
Sipi
addikt
SZVSZ ilyen nincs.
Az biztos, hogy az alapból GUI-s disztribek nem ilyenek, ott rengeteg kiegészítés van.
A főleg konzolosaknak is van viszont legalább egy csomagkezelőjük.
Talán a Debian és a Gentoo ilyen, no meg a *BSD.
A Gentoo-t ismerem, az szinte teljesen megfelel az egyre inkább szabvánnyá váló filehierarchiának, ráadásul a csomagkezelőn kívül saccperkábé olyan 5-10 file az, ami nem szabványos, ezekkel leginkább a gép indulását szabályozhatod.
Itt nincs szinte semmihez beállítás, a programok saját konfigurációs cuccait kell használnod, illetve a service-ek indítását plusz szöveges file-okban szabályozhatod, de úgy, hogy közben nem rejti el előled, mit is csinál.
Szóval: ha a kérdésed arra irányul, hogy mi a leginkább átlátható működésű, talán a Gentoo. De vigyázz, ez nem kész csomagokat tesz fel, hanem a forráskódból helyileg állítja elő (a Te előírásaid szerint) a kész programokat.
Mod.: ilyen szempontból talán a SuSe a legrosszabb. Lényegében feltalálták a szöveges registry-t...
Sipi
[Szerkesztve] -
CsY
aktív tag
ennyi elég a nethez.. de azert jo lett volna tudni a kartya tipusat, csipszettjét... ez kb annyi informacio volt, mintha azt mondanád a dokidnak hogy olyan furán érzed magad... Ezt szeretem ebben az IT meloban
lassan gondolatolvasó leszek...azért a mai napig a szöke titkárnök a kedvenceim... Pénteken jelszót cserélnek, hétvégén meg jól elfelejtik
hivnak h adjak ujat, és szolok h a billentyüzetük aljára ragasztotték egy post-it en...
http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=21143&start=4140 -
steveetm
őstag
pár példa: linux kernel forrás 30 mega, csomagban 15. mc forgatva 2 mega forrásban 4.
mozilla forrása 30 mega, csomag 15. libc6 forrás 15 mega, csomag 5 mega.
Most ennyit volt kedvem megnézni, de hasonló helyzet mással is, szal nem kell azthinni, hogy forrásnál kevesebb anyagot kell lehúzni. Nem beszélve a forgatáshoz szükséges hely(pl gnome, ooorg több giga) és idő.
Üdv.: steveetm -
tierbatyo
senior tag
-
Out
addikt
parancsolj, egy mirror list Bővebben: link
A legujabb a 3.4.3 verzio, de bz2-ben is 26 mega
[Szerkesztve] -
azzio
aktív tag
van erre egy kis néhány KB-os segédprogram... és elvileg néhány szövegszerkesztő is át tudja alakítani a UNIX-os newline karaktereket DOS-osra.
szerk.: ezt nézd meg: http://ccrma.stanford.edu/~craig/utility/flip/ (Bővebben: link)
[Szerkesztve] -
-
Majstor
senior tag
Köszi szépen!
''UHU-nak min. 3 giga van megadva a swap partícióval együtt. De (éppen) elfér 2,5 -ösön, csak a telepítéskor a fölösleges összetevőket ne pipáld ki''
-De tudnád kb. ponosítani hogy miket kell és miket nem kell kipipálni hogy ráférjen a 2,5-ös HDD-re...
-És persze megfelelöen fusson rajta...mondom hogy No-Game konfig lessz.
-Még soha nem találkoztam Linux OP rendszerel...Láma vagyok én ehhez! -
Zoltán
őstag
Sys V-init editor segítségével sikerült elérni, hogy a modul bootkor betöltődjön, így nem kell minden egyes netezés előtt betölteni. (init5 -be tettem, az ''isdn'' nevűt)
Viszont még mindig kér root-jelszót, ami nem baj, de csak addig hajlandó megjegyezni, amíg nem kapcsolom ki a gépet, ha újra bootolok, megint írhatom be. Mit kell még bootkor betölteni, hogy ne kelljen az isdn-configot elindítani, ha a modul már amúgyis be van töltve? Vagy hogyan tudom elérni, hogy ne kérjen root-jelszót? Vagy hogyan indítsam a netkapcsolatot, hogy ne kelljen jelszó?
Köszi szépen!
(Knoppix 3.3 és isdn netkapcsolat, meg KDE) -
loszerafin
senior tag
Ha a linux kernel forras helyere vagytok kiváncsiak, az a /usr/src
könyvtár.
Úgy kell csinálni, hogy a /usr/src-ben lesznek az alkönyvtárakban a linux kernel források.
Pl.
/usr/src/linux-2.4.27
És legyen egy l/usr/src/linux symlink, ami mindig az aktuális kernel forrás könyvtárra mutat.
Ekkor mindig
cd /usr/src/linux paranccsal lépsz be az aktuális forrás könyvtárba.
A tar.gz fájlok helye mindegy.
A patch -eket tedd a /usr/src-be.
KL -
mkbla
senior tag
Szivesen, elsőre neke mis bunyinak tűnt de csak néhány parancsot kell kiadni, aztán műxik is, csak nálam ott leállt az egész dolog hogy megakadtam mert nem nagyon találtam a telefonomhoz való ''szoftvert'', alkalmazást, monsdjuk van az a gnokii, csak azzla az a gáz, h nekem Alcatelem van.... szóval ennyi.... majd még lehet h én is keresgélek hozzá vmit... 1ébként mira akarod használni az infrát?
-
tierbatyo
senior tag
Bővebben: link A kernel forgatás azt hiszem nem fogod meg?szni.
-
mkbla
senior tag
aham.... nem tudom olyannal még nem találkoztam..... nekem a com1-es portra csatlakozo infrám van és sikerült is felcsatolnom, meg műxik is (winfos alatt is tökéletesen műxik a driverével), tehát a gép látja telefont, de mindösszesen ennyi. most fejből nem tudom h milyen paranccsal meg hova kell felcsatolni, de nézd meg a Bővebben: link -n keress rá a fórumtémák közt, asszem ''Infra port linux alatt'' volt a topicom címe, oda böktek nekem 1 pár linket, nézz szét
[Szerkesztve] -
mkbla
senior tag
milyen infraportot akarsz telepíteni?
engem is érdekelen a téma mivel én is szórakoztam infra port telepítésével, de nem igazán volt jó...
mire akarod használni az infrát? nekem csak arra kellett volna h a telefonommal komunkáljon, meg oda vissza tudjak képeket hangokat töltögetni de nem sikerült.... ugyanis nem találtam megfelelő alkalmazás hozzá, de az legalább jó jel volt h a gép kommunkiál a telefonnal... de csak ennyi.... adatokat nem tudtam atvinni.... -
tierbatyo
senior tag
Hát Linux alatt nem csak úgy van ám, hogy telepíti azt a böngész?.
Bővebben: link
-
eddie303
őstag
Bővebben: link -Hungarian Unix Portal.
Régen jó volt az mlf.linux.rulez.org is, de az nem fórum, levelezõlisták vannak inkább. -
n0_gAboR
őstag
köszi.
en most suse-vel probalkozok, eddig uhu meg mandrake volt tesztpadon, es suseben a yast2 messze a legjobb beallitoprogram volt mind3 kozul. mandrake mellett az szolt h meg tudta osztani a netet itthon 1 gombnyomasra DHCP-vel. most szedem a 9.2-es suse professionalt. de ha nem valik be lehet h megprobalkozok a knoppix-el. suseben meg mandrakeben kiraly mondjuk az h vannak hozzajuk spec-en arra a disztrora forgatott csomagok, ami eleg nagy hiany az UHU-ban. (es en meg eleg kezdo vagyok, van hogy felraktam vmit uhu-ba source-bol, es aztan fingom nem volt h hol keressem, tobb helyen is talaltam programhoz fileokat, meg a vezerlopultja is eleg kaki a susehez kepest...viszont kirany h a kernel meg a man lapok meg minden le van forditva magyarra, varom mar az 1.2-est) -
n0_gAboR
őstag
nos a kovetkezo van: bemegyek a kde filekezelojevel a media konyvtarba jobbklikk a windows_c vagy windows_d mappakra, megprobalom beallitani hogy csoport es egyeb is megnyithassa es azt irja ki hogy nem sikerult megvaltoztatni a hozzaferesi jogokat. windows_e-nel meg minden megy rendesen (az a fat32-os particiom)
gnome azert kellene, mert ha nincs felrakva, akkor a gnome-os alkalmazasok sem mennek kde alol. pl ami nekem kellene aza gnome-commander, mert fasza kis program megtetszett mandrake alatt (csak ott meg vmiert fagyott a gep)
-
n0_gAboR
őstag
megpróbáltam az általad leírtakat, de nem muxik
ha mc-vel megpróbálok bemenni a windows_c vagy windows_d konyvtarakba (2 ntfs-es particio) akkor kiirja hogy nem sikerult konyvtarat valtani
rootkent mukodik
szerk: most neztem terminalbol be tudok menni a 2 meghajtora felhasznalokent
mc-vel terminalbol mar nem
es KDE-vel sem tudok bemenni(marmint annak a filekezelojevel...''le vannak lakatolva'' a mappak-ynincs jogom az olvasasra
)
[Szerkesztve] -
escie
őstag
bocs, de annyira álmos vagyok már, hogy csak annyit tudok mondani, man mount.
najó...
/eszköz/helye/ /mount/pont/ filesys defaults
a filesys az ha jól emlékszem vfat...
és mindezt persze a /etc/fstab fileba kell írni...
és szigorúan entert a sor végén...
asszem ennyi elég, a többi tényleg rtfm.
vagy majd a többiek...
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Nos, fogod a particio magicet es szetbontod a vincsit 3 reszre..... A linux telepitesnel kivalasztod hogy MBR, es amikor indul a GRUB ott lesz a linux es a windoz is mint valaszthato os... A sorrend asszem egyertelmu, win98 (x giga), linux ext2(3) (x giga), linux swap (x mega, memoriatol fugg)
Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Napelem
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- KAMATMENTES Részletfizetés Alienware DELL monitor
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest