- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!
- Nagyot mentek a Xiaomi tabletek 2024-ben
- Ilyen konfigurációban érkezik a Xiaomi 15
- Xiaomi Redmi 4X - Mi-ért hagytál el engem?
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
Nem tudom ki az a mindenki, de én biztos nem tartozok bele.
Mondjuk odaírhattam volna valóban, hogy "elvileg". A jóslás áltudomány, a hónapról hónapra megdőlő melegrekordok meg tények.
De biztos minden rendben lesz ennek ellenére.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
attiati
veterán
Valóban nem működnek az erőltetett adminisztratív megoldások. Például tegnap olvastam, hogy a természetet is tekintsük jogi alanynak és lehessen pert indítani az érdekében.
De ezt a 60-70 éves delayt képtelen lekezelni a jelenlegi rendszer.
(4-5 éves kormányzati ciklusokkal, globális irányítási testület nélkül, az ember mohó-önző természetével, millió érdekellentéttel)Ma mondj le dolgokról, hogy 60-70 év múlva jobb legyen.
Ma old meg a 60-70 éve kezdődött problémát.
Ma lásd be, hogy 10 év múlva rosszabb lehet.Olcsó energia fontos lenne, de nem oldja meg a túlfogyasztás gondját.
-
erdoke
titán
válasz
Apollyon #683 üzenetére
Itt mindenki baromi jónak gondolja magát jóslásból, mégis csak a modellezők agyfosását ismételgeti.
Egyébként ha minden pontosan úgy alakul, ahogy az üveggömb mondja, a legjobb védekezés az olcsó energia lesz. Éppen az, amit nemrég feladtunk egy elvesztett háború okán.A legjobb aláírás a héten
-
szabi__memo
nagyúr
-
attiati
veterán
válasz
Dare2Live #682 üzenetére
és akkor meg is érkezünk oda, hogy akinek 400mrd dollár vagyona van, az miért hajt, hogy még több legyen. De ez már erősen konteo.
Igen, a permafroszt és az óceánok lesznek az első tipping point. Minden más csak annak a következménye.
Maldív szigetek ügye pedig az első hangos precedens lesz az emberiség, társadalmak számára.
(Mindenki majd a saját szájize szerint tálalja.) -
Apollyon
Korrektor
válasz
Dare2Live #682 üzenetére
130al megyünk lassan akkor se tudnánk a szakadék elött megállni ha satuféket nyomnánk erre még kb nyomjuk a gázt.
Konkrétan ha már egy évtizeddel ezelőtt 100%-ban beszüntettük volna a CO2 kibocsátást, már akkor is túl késő lett volna.
Persze lehet még enyhíteni a problémán, de én már előre tartok az elkövetkezendő nyaraktól.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Dare2Live
félisten
Mi lesz 40C Maldivval? USA(China, India...) first van.
Amúgy meg Maldív legnagyobb gondja a tengerszint emelkedés lesz. Nem lesz Maldív. Problem solved.681re annyit, hogy kb senkit se érdekel.
Tipping point az izgi, ha tippelnem kellene több egymást erősítő tipping pont lesz. Az egyik első durva az a permafroszt kiolvadása lesz. Ha az érdemben beindul onnan kb mindegy is. Ezért félelmetes a +2C (ami a permafroszt területeken ennek sokszorosa) amit kb akkor is elérnénk ha 10éves távon ~0ra vágnánk a CO2 kibocsátást.
130al megyünk lassan akkor se tudnánk a szakadék elött megállni ha satuféket nyomnánk erre még kb nyomjuk a gázt. És most már nem tagadjuk az egészet hanem megmagyarázzuk, hogy még jó is lesz.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
attiati
veterán
Viszontválasz a cikkre:
[Több millió éve nem volt ekkora bajban a Föld éghajlati rendszere, és a java még hátra van]Röviden:
Az emberiség eddigi szénkibocsátása 424 ppm szén-dioxid koncentrációt okoz.
Földtörténet korokat elemezve, amikor hasonló szintek voltak, akkor a hőmérséklet 5-8 fokkal, a tengerszint 2,7-4 méterrel volt magasabb.Ez a három paraméter általában egyensúlyba kerül és várhatóan összeérnek. De mivel az éghajlati rendszereknek van egy tehetetlensége, ezért évtizedes késleltetéssel követik egymást. Vagyis a mai hőmérséklet és tengerszint a több évtizeddel ezelőtti szén-dioxid koncentrációt mutatja. A tényleges (egyensúlyi) globális hőmérséklet emelkedés ~60%-a 25-50 év múlva realizálódna.
A rossz hír, hogy innen még tovább emelkedünk 550 ppm-re.
Illetve várható, hogy pár elem átbillen (Grönland, őserdők, stb... ami borít mindent). -
attiati
veterán
válasz
Dare2Live #679 üzenetére
Tudományos megközelítésben továbbra is hiszek az együttműködésben. Hacsak meg nem jelenik ott is a versengő politika a finanszírozás körül, vagy a technológia titok miatt.
Más területen jó nagy kihívásnak tűnik az együttműkő megközelítés. Országok és társadalmi rétegek között is.
Egy ilyen helyzetben mi lesz mondjuk egy Maldív-szigetekkel vagy 40+ fokos régiókkal (ahol nincs kaja és légkondi)?
Ilyen értelemben a klímarealista megközelítés sem működik, ha önző üzemmódba kapcsolnak országok, emberek.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Szerintem "az emberiség együttműködése" a témában egy nagy lózung van/volt. Már maga a +1.5C/2Cs "vállálás" is. Az általad linkelt cikk is ha áttételesen is de rámutat erre. Meg a podcast amit linkeltem is.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
hamár portfolio egy podcast. [link] A címválasztás persze pfesen clickbaites. Ettől még akit érdekel a téma érdemes kocsiban vezetve, buszon utazva... meghallgatni.
-
attiati
veterán
Vannak ott rossz tartalmak, de ha megnézed, akkor külföldi vendégszerző cikke. Nem sok köze van a shitfoliohoz.
Ha szeretnéd, akkor linkelhetem az angol eredeti szöveget is.Az más kérdés, hogy a szerző alapvetően realista gondolkodású. Klímarealista.
Hatékonyabb megoldásokat akar.
Nem tagadja az éghajlatváltozást és azt sem, hogy az emberiség okozza. De a rendelkezésre álló erőforrások szűkösek és muszáj ésszerűen felhasználni.Mondjuk szerintem Trumppal amúgy is kútba esett az emberiség együttműködése (jó esetben csak 4 évre, de lehet, hogy ennyi idő sincs és egy spirálba kerülünk.) Jön a versengés.
A legjobb dolog, ami történhet, hogy a nagy versengésben feltalál az emberiség valamit.
Ha nem sikerül, akkor győzzön a jobbik.[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
A Shortfolio egy gazdasági bulvárlap.Még azt is érdemes fenntartással kezelni, amit nem írnak le.
Van két dolog. Az egyik, hogy a 'mozgalmi zöld' mindig is politikai ügy volt: ennek megfelelően pl. Európában az erőfeszítés nagyobb része irányult a német út tévedhetetlensége és megkérdőjelezhetetlensége felé mint a hatékony dekarbonizácó irányába,
És ez kerülni fog a világnak cirka három-négy évtized késésbe.A másik dolog, bogy a klímaváltozás ettől függetlenül valós és: mi csináljuk.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
erdoke
titán
válasz
szabi__memo #673 üzenetére
Dehogy maguknak. A kormányok és az NGO-k mindig az emberiség nemes érdekeinek megfelelően költötték el a pénzt. A 150 csillió dollárt is úgy fogják elkölteni, semmi kétség. Mi pedig nem bénázunk, hanem keményen dolgozunk, hogy nekik szegényeknek jobb legyen.
A legjobb aláírás a héten
-
erdoke
titán
Ám ha sokkal több adót fizetünk, a klímaváltozás majd visszafordul, és mindenkinek sokkal jobb lesz. Néhányuknak különösen.
UN demands $150 trillion to stop global warming 😂🤡
That's roughly half the accumulated wealth of humanity since the dawn of time. And going by past form it will only go up.
"Climate" has been one of the most successful taxpayer fleecings in history. And they're only getting started.A legjobb aláírás a héten
-
szabi__memo
nagyúr
-
erdoke
titán
A bankár szerint nagyon jó dolog, nekik hatalmas üzlet.
-
attiati
veterán
Kedélyeket hűtő vélemény:
[link] -
Dare2Live
félisten
Senkit se emeltem ki pozitív plnek. (EUt sem.) Így elég nehéz kihozni, hogy ráfogom Kínára. Érdemben mindenki szarik bele, "csak politika".
"Majd amikor már nem tudja senki tovább passzolni, akkor nem lehet kapni műanyag vackokat. Az fog fájni."
Ezen a szinten láthatóan senkit se érdekel. A legpozitívabb dolog ezen a vonalon, hogy Ausztria, Németo vonalon a műanyag 70-80% sikerült begyüjteni és 25-30% az előállított műanyagnak újrafeldolgozott. Ez elképesztően messze van attól, hogy ne gyártsanak, ne lehessen műanyag "vackot" kapni.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz
szabi__memo #665 üzenetére
Szerintem a CO2 kibocstás drasztikus 80%os visszavágása min a top 30 kibocsátó összefogása nélkül nem tud működni. És az EUt egynek számoltam.
Messze a legnagyobb szennyező Kína. Többet pöfögnek ki mint a köv top 5 szennyező (USA+EU+India+Japán+Irán) összességében. És lényegében leszarják. Ami "zöldülés" van az amennyire én látom elsősorban geopol vonal miatt. Max lassulva nő a CO2 kibocsátásuk üteme.
USA most hátrál ki. Oroszo, India, Japán, Irán, SA.... meg mindig is leszarta.Tőzsde topikból. [link]
-
erdoke
titán
Leginkább süllyedő hajónak tűnik?
-
-
Z.É.T.
őstag
-
Elolvastam volna, de sajnos bejelentkezést kér a kommentekhez, én pedig nem vagyok fent x-en. Esetleg ha szabad kérni pár szóban le tudnátok írni a témát?
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
erdoke
titán
válasz
szabi__memo #634 üzenetére
Ez pont úgy hangzik, mint a “pár év, és itt a cellulóz alapú bioetanol”. 2007-ben kezdtem abban a szektorban dolgozni, és amikor 9 évvel később eljöttem, pontosan ugyanazt ismételgették.
szerk: Al Gore mintha 2008-ban nyilvánította volna ki ugyanezt. Nyilván 17 év még nem “néhány”…
[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
Ha valakinek sok ideje van, megnézné a threadben elhelyezett linkeket, hogy tényleg lehet úgy értelmezni a készülő szabályozást, ahogy az illető teszi? Engem ez a része aggaszt az erőltetett, féltudományos zöldeskedésnek, de rühellem a jogi szöveget órákig emészteni.
-
Polllen
nagyúr
válasz
7Heads Drago #653 üzenetére
"Nálunk azért nem épült vízerőmű mert nem környezetbarát. Norvégiában ezek szerint az. Ott ezek szerint nincs semmi élőlény a vízben. A szélerőmű se az. Olvastam olyan cikket is ahol azt mondják hogy több energia a legyártása, mint amit megtermel és a madarakat se szereti."
Szoktak-e gondolkodni a norvégok? - Igen.
Fontosnak tartják-e társadalmilag a környezetvédelmet? - Igen.Ezek hová tudnak kifutni?
Valahova ide:
A víz- és szélerőműveknél figyelembe kell venni a helyi adottságokat, a helyi élővilágot. Tervezéssel és megfelelő engedélyzetetéssel lehet a kockázatokat csökkenteni.[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
Rive
veterán
Igazából mindegy, minek tartják számon, mert a részesedése most is, meg a belátható jövőben is ~ elhanyagolható.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
válasz
7Heads Drago #653 üzenetére
Ha Norvégiáról van szó, akkor nekem rögtön a hullám erőművek jutnak eszembe. Vajon ezt is a vízerőműként tartják számon a statisztikákban?
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
Dare2Live #646 üzenetére
Nálunk azért nem épült vízerőmű mert nem környezetbarát. Norvégiában ezek szerint az. Ott ezek szerint nincs semmi élőlény a vízben. A szélerőmű se az. Olvastam olyan cikket is ahol azt mondják hogy több energia a legyártása, mint amit megtermel és a madarakat se szereti.
Olajlobbi - ez érvelés? Gyorsan lezártad.
Az elektromos autók előállítása, az akkuk előállítása sokak szerint kérdéses mennyire zöld. A jelenlegi jármű mennyiségre meg nincs is elég alapanyag az akkukhoz. Majd kíváncsian várom hogy mennyi jelentkező lesz az akku bontó telepekre, jelenleg a gyártással is sok az aggály. Szarnak a környezetre. És ezek szerint ha ez nem Norvégiában történik, hanem bárhol máshol az már rendben van. Majd megy minden úgy ahogy eddig, visszük a szemetünket pl Afrikába.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
válasz
Dare2Live #651 üzenetére
Ezt végig kattintgatod, nagyjából látszik is az ok. Alulról tolódik fel a meleg, ebből kapunk mi is.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Donki Hóte #650 üzenetére
A rénszarvasokat elütő elektromos autókat kihagytad...
más: [link]
-
válasz
Dare2Live #647 üzenetére
Ó, egyem ezeknek az extrém zöld norvégoknak a husikáját
Mostanában is több, mint 400 bálnát ölnek meg évente.
Szerinted 1970-ben hány bálnát foghattak ki?
Ha innen nézzük, akkor mi egymilliószor környezetvédőbbek vagyunk a norvégoknál
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
válasz
Dare2Live #648 üzenetére
PH-n kívül más közösségi oldalt nem használok szerencsémre
.
Már leszrom, csak még csodálkozok, hogy ilyenek is léteznekA természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
Dare2Live
félisten
Nem olvastam végig de itt vannak gondok.
btw az rémlik, hogy Covid vonalon főleg a lazában elképesztő állatkert szabadság káposzta, szientologia vitamin, vietnami tea [link]... gyógyítja a covidot, nincs is covid, virusok se léteznek volt. Akit onnan bannoltak az erősen elborult volt/tett érte.
Sajnos foumok, fb, x.... minden teli van ügyes, képzett fizetett agitpropossal.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Donki Hóte #644 üzenetére
jujj
Norvégiában már 1970ben [link] amikor elkezdődött az olajexport még mai sztenderdek szerint is extrem zöld volt. Már akkor is a vízenergia dominált. Nagyon. Nem az olajexportból zöldült.
Ha holnap hirtelen eltünnének az olaj/gázmezőik akkor is átállítanák az autó közlekedésüket is elektromosra. Az nekik kb végtelen és ingyen van. Nem véletlenül készült el a Nordlink. Annyi van, hogy simán futja elektromos áram exportra is.
A cikkel nekem kb a fő bajom az kb annyi, hogy ilyen adottságai a legtöbb EUs országnak nincsenek. Hazánknak főleg nincsenek.
-
Dare2Live
félisten
válasz
7Heads Drago #636 üzenetére
? Igazából nem értem mit akarsz mondani.
"minek termelnek és fogyasztanak olajat gázt?"
Norvégia energiatermelése mindig is extra "zöld"/co2 mentes volt. Fantasztikus adottságokal rendelkeznek vízerőmű vonalon. (és szélenergia vonalon is)
Erre alapozva logikusan mindent is állítanak át foszilisről, megújulóra. Energiamixükben már most extra alacsony a foszilis és ahogy kopnak ki a benzines/dízel autók mégalacsonyabb lesz.A termelés fennakadást se értem. Attól nem lesz pl németország földgázfogyasztása alacsonyabb, hogy nem Norvégiából hanem Katarból/Ausztráliából/Oroszoból importál.
"Mifelénk a legtöbb vízerőmű azért nem létesül meg mert tönkreteszi a környezetet, élővilágot."
Mifelén MOon sajnos nincsenek igazáb jó helyek vízerőműnek. Szvszem az, hogy Bős-Nagymaros nem befejezése ezen a vonalon erős tipikus sötétzöld hiba volt. (Mint ahogy a németek a zöldek miatt leállították idő elött a meglevő zizkért termelő atomerőműveiket.)"Ugyanez a baj a szélerőművekkel is."
? Tönkreteszi a környzetet? Ez nekem dettó olajlobbi (=?sötétzöld ) érvelés.
....don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
Donki Hóte #644 üzenetére
Nukleáris energia nélkül ma még biztosan. Ott vannak a svédek akik egy fokkal kevésbé zöldek
-
válasz
Nem kell nagy értelemmel rendelkezni ahhoz, hogy megértsük a lényeget, Norvégia abból zöldül, hogy másoknak eladja a környezetszennyező gázt és olajat.
Ha minden ország egyik pillanatról a másikra beszüntetné a norvég gáz és olaj vásárlását, akkor Norvégia egyből visszasüllyedne a
középkorba40 évvel ezelőtti fejlettségi szintjére, nem lenne miből finanszírozni a nagy zöldüléstSzerintem ebből is látszik, hogy a túlzott ütemű zöldítés nagyon költséges dolog és nemigen van rá példa, hogy ezt saját pénzből tudná finanszírozni egy ország, mástól kell pénzt elvenni ahhoz, hogy ezt meg lehessen csinálni.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Jó.
De akkor is…
Na jó hagyom…De neki még fizettek is, nekem meg nem
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Dare2Live #628 üzenetére
Segítsetek már egy kicsit.
Megvádoltak engem hogy 7 milliárd ember elpuztításán dolgozom ebben a cikkben (32. oldal). Állítólag nekem fizettek hogy foglalkozzak környezetvédelemmel, de végül kiderült hogy ennek a régi PH tagnak fizettek hogy lehúzza ezt a témakört.
Most hogy van ez?
Nem siránkozni akarok, csak nem esik jól.[ Szerkesztve ]
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
7Heads Drago #639 üzenetére
Pedig attól, hogy valami nem tökéletes attól még lehet jobb mint más
-
7Heads Drago
veterán
válasz
szabi__memo #637 üzenetére
És ez az utolsó mondat a cikkben:
Van tehát mit tanulni Norvégiától.
Ha Kínában vagy más, de elmaradott országokat kihasználva bányászunk az akkugyártáshoz szükséges ásványokat és ezzel rájuk verve a környezeti és egészség károsító tevékenységeket én nem érzem azt hogy verni kellene a mellünket.[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
Rive
veterán
válasz
A norvég GDP ötöde az olajból jön, és még ~ egy másik ötöd a tengeri (túl)halászatból.
Futja nekik villanykocsikázásra./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
Norvégia világelső lehet a megújuló energiaforrások terjesztésében.
Erről szól a cikk. Te lehet valami mást olvastál? -
7Heads Drago
veterán
[link]
Most olvastam és dühítő hogy nem lehet hozzászólni.
Szerintem nem valami jó cikk.
Van aki beveszi ezt a maszlagot hogy ennyi elég ahhoz hogy zöld legyen Norvégia?
Ha zöldek akarnak lenni minek termelnek és fogyasztanak olajat gázt? Mifelénk a legtöbb vízerőmű azért nem létesül meg mert tönkreteszi a környezetet, élővilágot. Ugyanez a baj a szélerőművekkel is. Illetve sok országban ezek nem megoldhatóak. Persze igaz van napelem is, de az meg csak nappalra korlátozódik és csak felhőmentes időben termel, télen meg semmit szinte. A polgárok meg anyagilag nem engedhetik meg maguknak ezt az átállást és ez lenne a példa?
És akkor még nem beszéltünk az autó akkumulátorról sem. Egy valamit megoldották ez ügyben: mivel máshol készülnek az ezzel járó környezeti károkat más országokra hárították.
Mitől lenne ez az egész zöld és követendő példa?[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
attiati
veterán
Magyarországon:
-
szabi__memo
nagyúr
-
erdoke
titán
válasz
Apollyon #632 üzenetére
Ha nem látod abban a kérdésben az értelmetlen támadást, akkor fölösleges magyaráznom a választ.
Ha nem vagy klímakutató, akkor legalább biztos, hogy nem fizetnek a véleményedért. Persze nagy az esélye, hogy a véleményed a szokásos média frázisokon alapszik, de ennek kiderítéséhez nem jut közelebb azzal, ha ilyen primitív támadással kezd egy beszélgetést.
-
Apollyon
Korrektor
Azt a hsz-t többféleképpen lehet értelmezni. Ha félreértettem, akkor ez van, de nem csoda, mert a konkrét neked célzott kérdésekre csak ilyen terelő, csúsztató válaszokat adsz – ha egyáltalán – így gy.k. nincs is értelme reagálni egy posztodra sem.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
-
Dare2Live
félisten
Téged ha megkérdezhetném ki fizet? Vagy te is csak egy "hasznos idióta" [link] vagy?
Végülis mindegy.
btw ha lehet ne etessük már ezt a trollt... terel, kever, ferdít... ld pl legutolsó hszéban lévő "a parkban maszkban sétálva lehet elkerülni a légúti vírus fertőzést" csodát.
[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
válasz
szabi__memo #626 üzenetére
Ahogy lentebb láthatod, már 18+ éve is egyetértettek abban, amiért megfizették őket. Aztán a modellezésük kalap sz@rt se ért. De ha sokan vannak, és sokszor mondják ugyanazt a nonszENSZ dolgot, akkor jobb, ha elhiszed nekik.
Mint pl. azt is, hogy a parkban maszkban sétálva lehet elkerülni a légúti vírus fertőzést.Lehet, hogy azt 20 ezren is mondták, csak okos dolog lehet!
-
szabi__memo
nagyúr
Csak szerettem volna tisztán látni, hogy te olyan komoly kutató vagy-e aki hitelt érdemlően cáfolni tudja azt a 11ezernél is több tudóst/kutatót, akik már 5 éve is egyetértettek abban, hogy klímavészhelyzet van, vagy olyan komoly szakértő vagy aki mindent is tud mint Gödény vírus és oltás ügyben.
[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
válasz
szabi__memo #622 üzenetére
Applying to authority?
Mit kellene válaszolni? Kutató vagyok, 160-as IQ-val, és ki tudom elemezni magamnak az elérhető információt, tehát nem vagyok a média manipulatív ganéjára utalva?A legjobb aláírás a héten
-
Apollyon
Korrektor
válasz
szabi__memo #622 üzenetére
Vagy inkább bullshit-generátor kópipésztelő.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
erdoke
titán
válasz
Dare2Live #620 üzenetére
Meglepően hasonlóan zajlott a nyugati országok 95+ %-ában az áltudományos pánik, szóval azt a belpolitikát nyugodtan lehet extrapolálni. Ugyanazon országokban, ugyanazon módszerekkel korbácsolják a klíma vészhelyzetet is. Szerintem ez csak egy mintázat felismerése, nem “összemosás”.
Szerk: Egyébként nem (párt)politizálok már sok éve, tehát emiatt ne kritizálj. Egyiket se áll szándékomban támadni vagy védeni pártállás miatt, csak azért, amit csinálnak.
[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
válasz
Dare2Live #617 üzenetére
Én ugyan szándékosan nem mosok össze semmit. Tulajdonképpen csak annyit mondtam, hogy klímaváltozás van, klíma-vészhelyzet nincs, és hogy a környezetszennyezés sokkal nagyobb probléma. Ahogy pandémiás vészhelyzet se volt, illetve egészen eddig nálunk háborús vészhelyzet se. Az már önmagában érdekes helyzet, hogy az állandóan sikító ellenzéknél ezek a vészhelyzetek semmilyen biztosítékot nem vernek ki. Sőt, gyakran még hangosabban kongatják a vészharangot.
Most talán alakul, hála az amerikaiak áldásos tevékenységének, ahogy megpróbálnak minél több dolgot átnyomni, mielőtt Trump hivatalba lép.A legjobb aláírás a héten
-
Dare2Live
félisten
Az megvan mindenkinek, hogy etetitek a trollt?
Ugyanúgy összemos ahogy a DEI is.
-
attiati
veterán
#607 hsz gazdasági része az elmúlt 5 évre is érvényes.
#612erdoke
Tegyük fel, hogy a zöldítés kamu. De valamennyire visszafogja az emberiséget a féktelen növekedéstől. Enélkül holnap 826millió új olajkutat fúrnánk?
Holnap lebetonoznánk az összes tópartot, kiirtva az élővilágot.
Mi gátolná az ember mohó természetét?"a hideg idő lényegesen magasabb arányban okoz, mint a meleg"
Ezeket a számokat nehéz elhinni.
Valószínűleg az az oka, hogy a statisztikában jól mérhető a fagyhalál és a kiszáradás.
De a meleg miatti szívleállás már nem. Vagy a meleg miatt kialakuló krónikus betegségek. Amibe lassan hal bele az illető. Az hol van a számokban?Másik probléma, hogy a meleg részeken magas a népsűrűség. Ha azok a területek élhetetlenné válnak, akkor építheted újra az infrastruktúrát északabbra.
Ez már önmagában pusztító.Arról nem is beszélve, hogy milyen népvándorlást indít.
Mekkora társadalmi feszültséggel jár.
Mekkora államközi problémákat okoz.
Pl. Egyiptom, Közel-Kelet kuka, de Norvégia, Grönland és Oroszország élhető lesz."A metán egy több éves körforgásban van, amiről tudtommal még nem bizonyították, hogy lényegesen megváltozott volna."
Erről linkeltem korábban. Valószínűleg keveset tudunk róla.
[link][ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Irónia, hogy pont, hogy a hideg klímában élő emberek várható élettartama magasabb, mint a melegebb klímában élőké: [link]
Továbbá a hideg ellen könnyebben és hatékonyabban lehet védekezni, míg a meleg ellen kevésbé vagy egyáltalán nem, és gazdaságtalan is.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
szabi__memo
nagyúr
A környezetszennyezés, a hozzáférés hiánya a megfelelő minőségű levegőhöz, ivóvízhez és táplálékhoz sokkal (értsd: SOKKAL) magasabb mortalitást és morbiditást okoznak, mint a klímaváltozás
.
Konkrétan ezek mind összefüggnek. Szennyezés -> rosszabb levegő, klímaváltozás, kevesebb ivóvíz, kevesebb rosszabb táplálék. Szóval továbbra is a környezetszennyező technológiák elhagyása, lecserélése kevésbé szennyezőkre a megoldás az összes fentihez[ Szerkesztve ]
-
-
erdoke
titán
A környezetszennyezés, a hozzáférés hiánya a megfelelő minőségű levegőhöz, ivóvízhez és táplálékhoz sokkal (értsd: SOKKAL) magasabb mortalitást és morbiditást okoznak, mint a klímaváltozás. Sőt, a melegedő éghajlat még inkább csökkenti a halandóságot, amit hagyomanyosan a hideg idő lényegesen magasabb arányban okoz, mint a meleg.
A metán egy több éves körforgásban van, amiről tudtommal még nem bizonyították, hogy lényegesen megváltozott volna.A Covidot (és a “háborús inflációt”) azért keverem ide, mert a mintázat nagyon hasonló: ijesszünk rá úgy az emberekre, hogy minden áltudományos hülyeséget simán bevegyenek, és nyomjuk le a torkukon a gazdasági öngyilkosságot. Nézd meg, hová vezetett pl. a németeknél az elmúlt 4,5 év az olcsó energiához való hozzáférést, az energia biztonságot, a szólásszabadságot vagy a gazdasági hatékonyságot tekintve. Bezárták a szinte zéró új CO2 kibocsátással működő atomerőműveket, majd pánikolva elkezdtek újra nyitni szénerőműveket. Most éppen azért imádkoznak, hogy fújjon a szél… Ha nem értesz egyet ezekkel a politikai döntésekkel, és azt online nyíltan hangoztatod, akkor letiltatnak “dezinformáció”-ra hivatkozva, mert hoztak rá új törvényt a “demokraták”.
-
Apollyon
Korrektor
A légszennyezéssel együtt jár az üvegházhatású gázokkal való szennyezés is, szóval nem mondtam akkora hülyeséget.
Covidot felhozni ide szalmabáb érvelés, totál nem releváns most ez itt.
Attól meg, hogy a CO2-nél vannak károsabb anyagok, attól még a CO2 is bőven káros abban a mennyiségben amennyivel az ember szennyez.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
attiati
veterán
"Ekkora vagyont a közép- és szegényebb rétegektől még sose szivattyúztak át a gazdagok felé"
Egyébként a szegénység nem nőtt. Csak a ultragazdagság.
Az átlagember jobban él, mint 10-20 éve.
Miből lett kevesebb számodra? Szabad erőforrásból.Miért kell egy gazdagnak még több vagyon?
Egy gazdagnak, aki soha, de soha nem tudja elkölteni a vagyonát és mégis most 5x annyi vagyonra hajt. Miért? -
attiati
veterán
Mi a legnagyobb gond?
Egyébként erről is linkeltem pár cikket, hogy a metán nagyobb problémának tűnik.A covidot szerintem ne keverjük ide.
Annyi történik minden egyes válság idején 2008. óta, hogy a jegybankok pénzt nyomtatnak és a hatásaként leszorított hozamok mellett sokkal jobban nő a tőzsdék értékeltsége. Nyilván minél nagyobb részvénycsomagja van valakinek, annál jobban részesül ebből.Míg a másik oldalon az átlagember ebből úgy részesül, hogy nem veszíti el a munkáját / vagy kap egyszeri 1000 dollár támogatás a kezébe. (Amiből aztán infláció keletkezett és az átlagember szívta meg.)
Nyilván a dollár milliárdosoknak van a legnagyobb részvénycsomagja. A legszegényebbeknek semmi. Így minden egyes pénznyomtatós körben nő a vagyoni különbség a leggazdagabb és a legszegényebb között.
De ennek semmi köze a covidhoz, éghajlatváltozáshoz.
[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
válasz
Apollyon #604 üzenetére
Nagyon kevered a dolgokat. A légszennyezettség sokkal egyértelműbben valós probléma. Én magam is tisztában vagyok a káros anyagcsere hatásaival, a daganatos megbetegedések egy részében játszott domináns szerepével, stb. Olyannyira, hogy pár éve egy kis hegyi falucskába költöztünk. Ezek a hatások lényegesen kevésbé függnek komplex számítógépes modellek apró bemeneti változtatásain, és sokuk mechanisztikus kísérletes tudománnyal alátámasztható (vs. Klímaváltozás iránya és hatásai).
Ami a pánikkeltést illeti, lásd az előző hozzászólást. Ekkora vagyont a közép- és szegényebb rétegektől még sose szivattyúztak át a gazdagok felé, mint a COVID hisztéria alatt. “Válság”, ja. Neked, de mások megtriplázták a vagyonukat két-három év alatt. Hasonló folyik a “háborús infláció” jelszó mellett is. Az infláció hatásait csak a komoly tartalékokat megfelelően forgatók tudják elkerülni, esetleg még hasznot is húzni belőle. Mondanom se kell, azok sem az átlagemberek.
[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
Én abszolút nem vagyok róla meggyőzve, hogy a CO2 itt a legnagyobb gond. Ellenben azzal lehet a legnagyobb félelmet kelteni, mert jelentősen nőtt a koncentrációja, és tovább fog nőni. Miközben az üvegház hatása az egyik legkisebb az általunk kibocsátott gázok közül, ez a hatás nem lineáris (sőt, a térítési görbén már jócskán a plató közelében vagyunk), ellenben jótékony biológiai hatása is van, pl. A növénytermesztés hozamaira.
A pánikkeltés sem pedig birkák módjára lehet a legtöbb, önálló gondolkodásra nem képes, embert irányítani lásd COVID hisztéria. Ha nem így egymás után próbálnák a kettőt áttolni, talán nem is gyanakodtam volna ilyen erősen.
Ha pedig neadjisten az emberi CO2 nem egy jelentős tényező, a legkézenfekvőbb védekezés a klímaváltozás ellen az olcsó energia…A legjobb aláírás a héten
-
Apollyon
Korrektor
Világosan emlékszem, hogy 2010-ben amikor volt a BKV sztrájk, akkor azon a pár napon Budapesten nagyon sokan nem mentek dolgozni, mert egyrészt nem tudtak, másrészt aki tudott volna, annak is szabit adtak ki mert félgőzön nem tudott menni adott cég.
Üresek voltak az utcák és frankón javult a levegő minősége Budapesten pár nap alatt. Ha egy ilyen kis változás ekkora eredményt hozott, szerinted az emberi tevékenységnek semmi köze nincs a CO2 kibocsátás drasztikus emelkedéséhez sem?Nem hiszem, hogy akár rövid vagy hosszútávon megérné a pánikot kelteni a klímaváltozással, ha nem volna igaz.
Semmilyen valós hasznot nem tudnak ebből húzni.
Az, hogy most ember okozta, vagy sem, neked mint individuál igazából mindegy, mivel egyrészt úgysem tudsz tenni ellene, másrészt tök mindegy, hogy mit hiszel, be fog következni a klímakatasztrófa, a kérdés, hogy mikor.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Európán kívül rájött mindenki, hogy ezt nem lehet megoldani nagy fájdalom nélkül. Így mindenki megpróbál a lehető legelőnyösebb helyzetbe kerülni (akár a másik kárára is. Trump után nem is várható más).
Együttműködés és együttes önfeláldozás helyett versengés.Ugyanakkor valamit politikailag is el kell adni, ami a zöld választói réteg számára is elfogadható. Valószínűleg Ny-Európában van a legtöbb ilyen választó.
És a modellek szerint is Európának fog a legjobban fájni a klímaváltozás.
Ezért nem adta még fel Európa.Brutál sok érdekellentét van.
Tartsuk fenn a fogyasztási szintet.
Maradjon profitorientált a társadalmunk működése.
Miközben mindenki tudja mit kellene tenni, de az eladhatatlan.[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
válasz
Apollyon #599 üzenetére
Nem a klímaváltozás a fontos, mert az mindig is volt, mindig is lesz. A kérdés az, hogy tényleg az ember által kipufogott szén-dioxid a legnagyobb probléma, és hogy miért próbálják minden szinten ennyire primitíven és átlátszóan átpolitizálni a kérdést. Az ENSZ sajnos egy tipikus példa, de csak addig, amíg nem kell rámutatni, hogy éppen a legnagyobb kibocsátók nem csinálnak semmit. Mi itt Európában gazdasági harakirit csinálunk azért, hogy a kínai (vagy éppen az USA katonai!) kibocsátásának egy apró töredékét megspóroljuk. Szerintem ez a tudományos kérdésről teljesen függetlenül nonszENSZ. Valami rettenetesen bűzlik, és számomra nem világos, ha sokan vallásosan ismételgetnek pár semmitmondó frázist, akkor nekik miért nem tűnik fel.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de engem egyre jobban aggaszt a természet állapota.
- Gaming notebook topik
- PayPal
- Vezetékes FEJhallgatók
- Dell notebook topic
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 3D nyomtatás
- OLED TV topic
- Milyen notebookot vegyek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest