- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Augusztusban jön a Honor Magic V Flip 2
- Magisk
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
Lehet régi viszont pl én sem hallottam még róla (mondjuk ez nem jelent semmit
). Viszont szerintem ez hatalmas ötlet. Mindig is ez volt bajom a CD-s disztribekkel, hogy csak hülyéskedni lehetett velük, mivel minden adat elveszett kilépés után (vagy mindig szórakozni kellett floppyval vagy pendrive-al).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #3432 üzenetére
Még mindig ezzel küzdök
Ugyebár az alapprobléma az, hogy elkezdett haldokolni a notebook-omban a HDD. Most már Windows be sem bootol rajta
Garancia sajna Bp-n van, én meg nem, és használni kéne addig is a gépet amíg fel nem viszem (gépet bontani nem lehet, mert garancia nyekk). Külső vinyó van rákötve (USB).
Korábban csináltam olyat, hogy külső rack-re linuxot felraktam, azt simán bebootolta a grub. Most külső rack-re Wint raktam, de úgy veszem észre nem lehet rávenni a notebook-ot hogy azt bebootolja...ezért próbálkoztam ugyebár korábban is a grubbal. Na de most már nem tudom mennyire használható a HDD, így az jutott eszembe, hogy az nem megoldható, hogy grub-ot kiírni CD-re, s onnan bebootolni azt, majd arról a rack-es Windowst?(tudom elég elvetemült ötletnek tűnik)
(Bocs mindenkitől hogy nem teljesen linuxos problémával írok a topicba, de XP-s topicban nem hiszem hogy sokat tudnának segíteni grub ügyben)
-
Cathfaern
nagyúr
Egy olyanban kéne segítség, hogy grub-ot vagy lilo-t szeretnék telepíteni, de úgy hogy nincs (s ne is legyen) linux a gépen. Hogy/mit/merre/meddig?
Linuxos boot CD-vel rendelkezem.
-
Cathfaern
nagyúr
De tudsz Debiant is
Megoldható ezek egyidejű fenntléte, csak legyen mindegyik más partíción. A több fájlrendszer nem okoz gondot. Bootképernyőn valszeg az fog látszódni, amit beállítasz, legalábbis kétlem, hogy mindegyiket magától felismerje, szóval valszeg manuálisan kell állítgatni (de sosem próbaltam ilyet, lehet tévedek). Rendszer sebességét nem hiszem hogy ez befolyásolná, s egyéb problémákat sem tudok elképzelni
Bár nekem sem teljesen világos miért lenne ennyit oprendszer egyszerre, de sok sikert hozzá -
Cathfaern
nagyúr
Nem a géped hibája. A vmware nagyon erősforrás igényes, igazából nem lehet vele normálisan használni a vmware-es oprendszert, max. kipróbálás erejéig, vagy ha mondjuk egy-két kevésbé erőforrás igényes programot használsz. Például én ennek a segítségével scanneltem linux alatt, mivel a scanneremhez nincs linuxos meghajtó.
-
Cathfaern
nagyúr
Ja igen, a konzol miatt is nagyon szerezem a linux-ot
Sajnálom is, hogy a Win-t nem lehet fullosan parancssorból irányítani
Sokkal egyszerűbb lenne (lusta vagyok ''kinyúlni'' az egérért
).
Btw. ezek a hullámok amilyen jól néztek ki (kicsi) állóképen, olyan randák élőben. Szvsz felejtős. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #2413 üzenetére
azért lenne még egy kérdésem: mert odáig ok, hogy meg kéne kérdezni egy Windows gurut, hogy ilyet lehet-e, de pontosan mit is akarok?
Mert nem teljesen világos, s így kérdezni se tudok. Megpróbálom leírni, hogy szerintem mit is kéne (javítsatok ki ha rosszul gondolom):
Adott egy gép, egy eléggé korlátolt proxy mögött. Adott egy másik gép, ami teljesen szabadon van a net felé. A korlátolt gépnek szeretnék odaadni néhány portot úgy, hogy a szabad gép fogadja az adott jeleket, s ezt átirányítja megfelelő porton (amihez a korlátolt gép hozzáfér) a korlátolt gépnek. És mindezt fordítva is (azaz ha a korlátolt gép küld jelet).
Na ez így nagyjából helytálló? -
Cathfaern
nagyúr
stevee:
korábban előjött a szó arról, hogy úgy lehetne a kolimban normális net, hogy egy külső szerverhez csatlakozok, s azon keresztül nyomom. Ez megoldható úgy, hogy van egy normál WIndows-os gép, aminek 512/128-as nete van? Ha igen, akkor ilyenkor a sávszélem egyenlő lesz az adott gép feltöltésével? (mondjuk még lehet hogy úgy is jó lenne). Szóval ez így megoldható? -
Cathfaern
nagyúr
Ja, hogy kifejezetten a Doom3-ról van szó? Azt nem próbáltam.
Más: áttérek a gentoo-s topicból ide, mert ezt többen olvasák, s már úgysem gentoo specifikus problémáim vannak:
Összekéne hozni a helyi hálót (1 wines és 2 linuxos gép). Kezdjük a 2 linuxos összehozásával (gyanítom ez az egyszerűbb).
Nfs benne van a kernelbe, /etc/export fájl megírva, /etc/hosts-ba a két gép kölcsönösen beleírva. Na most az ok, hogy a másik gépen fel kell mountolni a megosztást, de hogyan? Olvasgattam a man mount idevonatkozó részét, de nem igazán tiszta. Szóval nem értem, hogy adjam meg a mount-nak hogy mit és honnan mountoljon -
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2167 üzenetére
''Arra lennék kíváncsi, hogy azonos rendszeren mit teljesít a win-es verzióhoz képest. sz@rtse.''
Ezzel nem értek egyet. Desktop gépben R9000Pro-van, arra sikerült összehozni rendesen a 3D-t. Ott a winex-el(!) futtatott játékok gyorsabbak, de legrosszabb esetben is ugyanolyan gyorsak voltak, mint Windows alatt. -
-
Cathfaern
nagyúr
Ez elvileg oké, de akkor a mellettem lévő gépen miért indul el alapból rootként?
[Szerkesztve]
Btw. most az a helyzet, hogy a konsole-ból indítom, akkor elindul a ksetispy, de ha ''run command''-al (úgy hogy root-ként futtassa), akkor meg nem(.Xauthority-t átmásoltam) A másik gépen meg alapból megy, mind a kétféle indítási módszerrel.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2114 üzenetére
ksetispy
Btw. most meg nem hajlandó root-ként elindulniDe userként meg igen
Ez a hibaüzenet:
QPixmap: Cannot create a QPixmap when no GUI is being used
QPixmap: Cannot create a QPixmap when no GUI is being used
Xlib: connection to '':0.0'' refused by server
Xlib: No protocol specified
kded: cannot connect to X server :0
DCOP aborting call from 'anonymous-6808' to 'kded'
kded: ERROR: Communication problem with kded, it probably crashed.
kdeinit: Can't connect to the X Server.
kdeinit: Might not terminate at end of session.
ksetispy: cannot connect to X server :0
DCOP aborting call from 'anonymous-6799' to 'ksetispy'
ERROR: Communication problem with ksetispy, it probably crashed. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2111 üzenetére
Scriptbe hogy lehet beleírni, hogy átjelentkezzen root-ba? (vagy erre lett mondva korábban, hogy nem fog menni?
) Csak mert el kéne indíttatni egy programot kde induláskor, de úgy, hogy root jogokkal rendelkezzen.
Na jó, konkretizáljuk: egy program ez írja ki, ha elindítom:
''Couldn't get lock file.''
a saját home-omba írná a fájlokat, de nem megyHa root-ként indítom, akkor jó.
Illetve amit mindig elfeljtek: hogy lehet egy fájlnak futtatási jogot adni? (valmi chmod, de utána)
-
Cathfaern
nagyúr
Hogy lehet a KDE-nek beállítani, hogy induláskor milyen programok induljanak el automatikusan? (szóval ne bootkor, hanem a kde ''boot''jakor)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2106 üzenetére
Hmm...és ez mit is csinál?
Btw a linux újabb győzelme a Windows felett:
Ugyebár van nekem egy olyan problémám a géppel, hogy ha max. sebességen ment a CPU (laptop, szóval 3 Ghz vagy 1,6 Ghz-en tud menni), akkor néha lefagyott a gép. Szép kékhalállal. Legalábbis Windows alattLinuxban max. annyi történik, hogy az épp használt alkalmazás leáll, de ennyi. Pl most fut seti, xmms, gkrellm2, firefox. Böngészek firefox-ban, erre néha szó nélkül kilép. De semmi full fagyás
Viszont ez egyben azt jelenti, hogy biztosan hardveres hiba van(egyszer már volt szervízbe, akkor volt egy memcsere, de továbbra sem jó. Az a baj, hogy vidékről nagyon macerás felvinni, főleg úgy, hogy használnám is...)
-
Cathfaern
nagyúr
Linuxban nincs valami olyan, hogy mondjuk 2 órára lockolja a gépet (vagy csak a grafikus felületet) és addig sehogy se lehet vele mit kezdeni (root pass-el sem), max. újraindítani? ZH-ra tanuláskor nagyon jól jönne
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #2096 üzenetére
Francba
Már annyira tele van a hdd, hogy userként be se enged lépni
(kénytelen voltam Win-be átjönni).
Btw. lehet, hogy a openoffice fordítás nem tetszik neki? Az ilyen ideiglenes fájlokat hol tárolja (amiket fordítás közben használ)? A fordítás nem ment végig (error-al leáll, hogy nincs elég hely), így unmerge-elni nem tudom
meg a /proc-ban van egy kcore nevű fájl, ami ~900MB-os. Mi lehet ez? (kde core?) -
Cathfaern
nagyúr
Linux alatt hogy lehetne normálisan megnézni, hogy melyik mappa mennyi helyet foglal? Mert ha kde alól nézem (konqueror-al), akkor szerintem elég fals értéket ír ki egy-egy mappára (pl. etc: 2,3 MB vagy ez lehetséges?
). Igazából azért lenne fontos, mert eléggé belakta az 5 GB-os partíciót a gentoo, csak nem tudom hogy
a distfiles-okat másik partícióra tölti.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2091 üzenetére
Még arra sem képes, hogy az olyan szobákba, ahol műinfósok vagyunk (at egész koleszban 2-3 szoba), s így 2-3 gép van adjon annyi IP címet, ahány gép, hogy ne kelljen megosztani a netet...(nemhogy mondjuk 3 kábelt
Mondjuk azt még meg is értem) szóval elég reménytelen
A DC++ még nem is zavarna annyira, a netes játékok annál inkább (a legrosszabb, hogy amivel akarnék nyomulni, annak 3-4 adoot port kéne...)
-
Cathfaern
nagyúr
A gentoo-s topicban előjött a szó erről a squid nevű programról...ugyebár mint említettem, lehet hogy nálunk ezzel van elosztva a net, ugyanis:
1. A szerveren linux
2. A proxy szerver portja 3128 (squid default)
3. Tulajdonképpen nincs normális net, szinte csak http/ftp működik
Kérdés: nem lehetne ezen áttuszkolni valahogy p2p programokat (természetesen csak chatelés céljából) illetve online játékokat? Mert eddig nem nagyon sikerült
-
Cathfaern
nagyúr
Ez egy mplayer package Suse-hez: Bővebben: link Nem tudom hogy működik a Suse csomagkezelője, de gondolom ha kétszer ráklikkelsz a fájlra, akkor csak simán fel fogja rakni. Egy próbát megér.
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2075 üzenetére
Sajnos, mert nem hiszem, hogy sok kezdő van, aki szívesen szórakozik
ilyenekkel, s hogy őszinte legyek, én sem újjongok örömömben, ha fordítani kell
(főleg ha nem csak ezen 3 parancs kiadásából áll a dolog, lásd mplayer).
Btw. azt mondod haldoklik az mplayer? Gondolom a totem is egy videó-lejátszó
program...ennek se kell codec, ugye? (esetleg linket tudnál adni? Google-el
ilyen általános nevű cuccot nehéz megtalálni) -
Cathfaern
nagyúr
Szerintem végleges. Én próbáltam, szvsz jobb, mint a 10.0 volt, kezdük újból
elérni a 9.1-es szintet (ami szvsz a legjobb MDK). Egy full-kezdő linuxos is
próbálta, fel tudta rakni szinte teljesen önállóan, s el is boldogult vele,
tetszett is neki (az ő gépen most már gentoo van, lásd gentoo topic).
-
Cathfaern
nagyúr
Lenne egy kis gondom az MDK10.1-el (bár gyanítom nincs köze a disztribhez). Java fel lett rakva, azonban ha elindul, akkor hiába zárja be az ember azt a cuccot, ami használta, ''benntragad'' s elég jelentős CPU időt ~40-50% elfoglal (mondjuk én ezt alapból is soknak tartom, hogy egy chat.hu ennyire leterheljen egy 1000-es Duront). A java .rpm-be lett letöltve a java.com-ról, s onnan lett felrakva.
-
Cathfaern
nagyúr
Az MS-DOS egy oprendszer, a linux egy oprendszer. Úgy mégis hogy akarsz oprendszer alól oprendszert elindítani?
Ha így nem világos mi a probléma: ez olyan, mintha quake 3-ban konzolból el akarnád elindítani az UT-t.
Szóval először fel kéne telepíteni az oprendszert, ehhez meg be kéne bootolni... -
Cathfaern
nagyúr
Fedora-t, azt még pont nem telepítettem
De lehet, hogy a jövő héten pótolom
Red Hat-ot telepítettem egyszer, de emlékeim szerint annak 1 CD-s is elég volt...de lehet, hogy rosszul emlékszem. Szóval akkor source-ok nélkül a fedora összesen hány CD-s?
steveetm:
ez a dd-s sebességmérő is 4MB/s-et adott ki...mondjuk az igaz, hogy liveCD-ről nyomtam, mert ezen a gépen nincs linux. Nem lehet, hogy ez kavar be? -
Cathfaern
nagyúr
Ezek a sokcédés linuxok úgy működnek, hogy az 1. CD elég ahhoz, hogy működjön a rendszer, s még egy csomó program is legyen benne, a többi CD-n ''csak'' további programok, függőségek, források, stb-k vannak. Szóval elég ha leszeded az első, vagy az első 3 CD-t, s majd később töltögeted a többit (akár már linux alól
)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Mosqu!to #2006 üzenetére
''Persze, van ám a jó kis suse, ami ugyebár nagyon egyszerű meg minden, szinte vindóz, de aki komolyabban benne van a linux témában, az tudja, hogy egy szar az egész, szinte nem is linux''
Azért ez így nem igaz. Bár állítlag a Suse az tényleg nagyon eltér attól, ahogy egy linuxnak ki kell néznie (átvitt értelemben), de egy MDK, fedora esetében ez már messze nem igaz. Sőt, ha jól emlékszem a Slack is alapból telepít grafikus felületet, s arra aztán tényleg nem lehet rámondani, hogy nem lenne ''true'' linux -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Mosqu!to #2002 üzenetére
A legelterjetted, általam csak user-friendly disztrib-ek esetében már a telepítés is grafikus felület alatt szokott történni.
Ha nem rootként vagy belépve, akkor semmi rendszerbeállítást nem tudsz elállítani, s ugyebár linuxot nem szokás rootként használni
Vírusok vannak linuxra is, de sokkal-sokkal ritkábbak, mint a Win-es társaik. Azért 8-nál több van
A többivel viszont egyetértek
Szóval Text-boy: szerintem egyelőre ne erőltesd a linuxot. Inkább szedj le egy live CD-t, próbáld ki azon, de a Windowst semmiképp ne dózerold le. -
Cathfaern
nagyúr
Csak annyiban, hogy az egész a CD-ről fut, így lassabb lesz, mivel onnan kell betöltenie mindent. Ezen persze lehet segíteni pl. azzal, hogy bootoláskor betölteted az egészet a memóriába (egy liveCD-nként másképp van, valami help-et keress az elején). Illetve még probléma, hogy a beállítások minden újrainduláskor elvesznek, kivéve ha azokat pendrivera/floppyra/hdd-re lemented, s onnan boot-kor betöltöd. Hdd-re csak akkor tudod lementeni, ha van valami nem ntfs partíciód, ugyanis az ntfs-t csak olvasni tudja, írni nem. De olvasni 100%-an, így az mp3-akkal nem lesz gond.
-
Cathfaern
nagyúr
megint jöttem hülyeséget kérdezni (
) Linux alatt hogy lehet HDD sebességét letesztelni (olvasás)? Valami MB/s értéket írjon ki nekem, s már örülök
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alvin_ti4200 #1886 üzenetére
A Wine nem fizetős, ellenben benne van minden disztribben amivel összefutottam. A Winex fizetős. Az utóbbi 3D-hez kell, a 2D-s cuccok mennek wine-vel is (már ha mennek, de az külön téme).
Yast: ez nem csak csomagkezelő/vezérlőpult szerűsége a SUSE-nak? Sosem volt Suse-m, de szvsz a Yast nem grafikus felület. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alvin_ti4200 #1873 üzenetére
Egy linuxnak általában kell egy alappartíció, ahol maga rendszer meg minden ilyesmi van, meg kell egy swap partíció (ugyebár Win ezt a rendszer part.-ból szakítja le). Swapnak szvsz 512MB-nál többet nem nagyon érdemes beállítani, ha elég sok ramod van (768MB<), akkor el is hagyható. Hogy a rendszer part mekkora legyen? Az a disztribtól függ. A SUSE 9.1 hány CD-s? Abból már lehet tippelni. Ha 3CD, akkor 5GB elég lesz (ráhagyással, 3 CD-ról általában olyan 3GB-ot szoktak felrakni, ha mindent felraksz).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alvin_ti4200 #1865 üzenetére
XMMS ugyanazt a GUI-t használja, mint a Winamp, de ezt leszámítva (ha jól tudom) nincs köze hozzá, így a winamp-os pluginok sem fognak menni. XMMS pluginok vannak, honlapján keresgélj (valami dsp is van, ha jól emlékszem).
ICQ-ra ott a licq, MSN-re az amsn.
Futtatható állomány: bármi lehet az, kiterjesztéstől független (mondjuk ez szinte mindig igaz a linuxra megfigyeléseim szerint, hogy baszik a kiterjesztésekreInkább csak a usert segítik).
Linuxban egy telepítés gyakorlatilag nincs, felmásolod a fájlokat, s kész...feltéve hogy megvan binárisan (azaz lefordítva) a program. Na ez ami nagy ritkaságSzóval az esetek nagy részében, ha az adott program nincs rajta a telepítő CD-k egyikén sem, (ez az olyan nagy disztrib-eknél, mint a Suse ugyancsak ritkaság, a 2000 CD egyikén csak rajta van az adott program
) akkor állhatsz neki fordítani. De ha tényleg nem sokkal több mindenre használod a gépet, mint amit leírtál, akkor csak akkor kell majd szvsz fordítgatnod, ha extra igényeid vannak.
Audigyt felismeri, szvsz a VGA-t is. -
Cathfaern
nagyúr
Biztos hogy már feltettem az egyik linux-os topicban a kérdést, sőt választ is kaptam rá, csak most nem találom, hogy melyikben
Tehát: linux alatt hogy lehet szoftveresen állítani a monitor képének az elcsúszáaát? (remélem világos voltam). Csak mert ugyebár Win alatt (linuxhoz képest) egy pár centit el van csúszva a kép. Átállítanám Win alatt, de az meg csak 2D-re állítódik, s ugyebár az ember főként Win alatt használ 3D-t...s ott meg marad a csúszás (MDK 10.1, btw) -
Cathfaern
nagyúr
válasz
ShadowLord #1644 üzenetére
Innen: Bővebben: link
-
Cathfaern
nagyúr
Azt hiszem újra vissza fogok térni a linuxhoz
Története az a dolognak, hogy kollégiumban (mint már lentebb is írtam) felraktam a Panthert. Ami nagyon nem tetszett, így hamar le is lett szedve, azonban ennek hatására a szobatársaim (2 személy) elkezdtek érdeklődni a linux után. Így erre a hétre vittem UHU-t, azt felraktuk mindhárom gépre, s valahogy újra kedvet kaptam a linuxhoz
Viszont lenne is egy kis gond:
mégpedig a ''helyi háló'' létrehozásával. Szóval adva van 3 gép, amik egy switch-re csatlakoznak. Az kéne, hogy ezek a gépek lássák egymást. Illetve hétfőtől ebbe switchbe egy netet hozó kábel is csatlakozni fog. A feladat az lenne, hogy a gépek lássák egymást. Eddig ugyebár UHU-val próbálkoztunk, de később biztos hogy nem ez lesz, így általános megoldás kéne. Mégpedig úgy, hogy ha épp Windows van bebootolva az egyik gépen, akkor azt lássam. Próbálkoztunk egy darabig, de sajnos csődöt mondott a linux tudásom(az UHU vezérlőpultja egy trágyadomb, azt viszont nem tudtam hogy milyen fájlban kéne turkálni)
Viszont egyszer egy elég érdekes dolgot sikerült elérni. Én linux alatt voltam, a másik gép Windows alatt, a 3. ki volt kapcsolva. A Windows-os gép látta a linuxos megosztásomat, de onnan bármilyen fájlt kimásolni nem tudott (nézni igen, de másolni már nem). Én láttam az ő megosztását, írni is tudtam oda (pedig NTFS partíció volt
), s ráadásul láttam a saját gépemet Win-es nevén, és láttam a 3. gépet ugyancsak Win-es nevén. (Értelemszerűen a két ''Win-es'' gépet elérni nem tudtam) Szóval elég érdekes volt
Na összegezve: hogy kell összehozni a helyi hálót linux alatt? -
Cathfaern
nagyúr
Kipróbáltam a Panther linuxot...de sok jót nem tudok elmondani róla
Ugyebár Mandrake alapú a cucc, így elsődleges szempontnak a ''tesztelésnél'' (koleszban unatkoztam, s ez volt kéznél, gondoltam felrakom
) a felhasználóbarátságot vettem. Na ez már az installnál borzalmas volt. A telepítő ''menüje'' olyan volt mint pl. a Debiannál, egér nuku. Telepítés elég nehezen érthető, egyáltalán nem logikus. Ezt megfejelte az, hogy valahogy nem is telepítette a cuccot, CD-ről ment az oprendszer (pedig próbáltam logikusan a telepítés felé orientálódni). Mondjuk ez teljesen megpecsételte a sorsát, másodszor már neki sem álltam megpróbálni feltelepíteni. Ráadásul ahogy elnéztem semmi extra nincs benne, a programveziók is relatív régiek (pl. 4.3-as XFree). Részemről egyelőre kihúztam a jól(/könnyen) használható linuxok sorából.
Egyébként minden elismerésem a fejlesztő srácé (ugyebár egyedül csinálja), de szvsz egyelőre nem tölti be azt a szerepet a disztribúció, amit be kéne töltenie. -
Cathfaern
nagyúr
Egyébként érdekes dolog ez...ugyanis ha az ember csak úgy ''elvan'', akkor a Windowst könnyebb használni, ez egyértelmű. De ha már bele akar nyúlni a dolgokba, akkor a Win sokkal, de sokkal macerásabb. Hogy példát is mondjak: van nekem egy multimediás billentyűzetem, Logitech. Win alatt ''kénytelen'' vagyok a saját driverét használni. Ezzel semmi gond nem lenne, de szinte semmit sem hagy beállítani
Pl. a multimédia gombot, csak bizonyos programokra lehet ráállítani (amiket ő ismer), én pedig olyat használok amit nem...linux alatt van egy kvázi általános driver, amiben meg én adhatok meg minden egyes gombra, hogy mit csináljon (akár a hangerő gombra is beállíthatok programindítást, na nem mintha akarnék ilyet, csak példát mondtam). De akár említhetném azt is, ha az ember meg akarja változtatni a vizuális kinézetet (akár csicsára, akár teljesítményre optimalizálva). Alapszinten Win-en egyszerűbb ez is (sok-sok theme), de ha igazán kedvedre akarod szabni (igazán herélni vagy dísziteni akarsz), akkor linux könnyebb, de legrosszabb esetben nem nehezebb.
Aztán ott van a Windows beállítása...szinte nulla dokumentáció (vannak helyek ahol elérhetőek, de ezekről sokan nem tudnak és/vagy nem érhetőek el az átlag számára) a borzalmas, átláthatlan registry rendszer...linuxot ott a man parancs, amivel mindenről (szinte kivétel nélkül) bő információt lehet kapni, nagyon sok dokumentáció, stb.
Ráadásul linuxhoz igazán értő ember, arányaiban (össz. user / hozzáértő ember) több van mint Windowshoz. Itt a PH!-n egy olyan (aktív) embert tudok csak említeni, aki igazán ért Winhez (X-COM), linuxost viszont többet is (de ha csak egyet tudnék, már akkor is igazoltam magam) -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Ezis_foglalt #834 üzenetére
Hát, ha valamelyik oprendszert börtönnek kéne neveznem, akkor inkább a Windows lenne az...a Windows esetén van egy 1,5x1,5 méteres cellád, de úgy van kifestve, mintha a szabad ég alatt lennél. A linux esetében legalább látod a 10x10 méteres szoba határait
-
Cathfaern
nagyúr
Én csak egy valamit nem értek: miért van az, hogy a tavasz egyben a linux virágzásának is az ideje? (legalábbis itt a PH!-n). Egész évben szinte egy linux topic sem volt aktív, most az utóbbi héten meg nyílt egy csomó új, régiek is előjöttek, stb
Ez valószínűleg vmi olyasmi rejtély lehet, mint hogy miért szól még a legrosszabb linuxos zenelejátszó is 1000x szebben (SB Live-al), mint a legjobb Windows-os
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
Na feldobtam egy UHU-t, próbálom elindítani, de azt mondja, hogy ''bash: ./script.sh: Engedély megtagadva''
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #788 üzenetére
Öö...aha...hát persze, hogy világos
Ami elfelejtettem leírni, hogy nem akarom egyszerre letölteni az összeset, mert nincs annyi hely a gépen, hanem csak CD-nként.
A másik, hogy megkérhetnélek, hogy ezt valami szöveges fájlba írd be, és külld el mailben? Csak mert a PH hajlamos két dologra: tördelni és széthúzni a szövegeket, ami miatt (egy ilyen leírás) nehezen átlátható lesz. Ráadásul még bizonyos jeleket át is alakít (pl. ''-ből két '-t csinál), így még csak azt sem mondhatom, hogy csak bemásolom őket és örülök.
Meg most látom, azért az kicsit túl manuális módszer lenne, ha minden egyes mappára (az adott CD-n belül) ki kéne adni azt a script-etennyi erővel kézzel is letölthetném őket
Persze, kösz a választ, de ha még gondolkoznál egy automatizáltabb megoldáson, annak nagyon örülnék
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
Kéne egy kis segítség wget terén. Van egy honlap, ahol vannak képek. elég bonyolult könyvtárszerkezete van, de most nem ez a lnye, hanem az, hogy a könyvtárakban csak thumbnail-ek vannak, és .php-s linkben van az utalás magukra a képekre. És sehogy sem tudtam rávenni a wget-et arra, hogy a teljes képeket letöltse. Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, itt a honlap: http://nightwish.vein.hu/kepek/DOT/
-
Cathfaern
nagyúr
Itt van a megoldás a Knoppix-os problémámra:
Q: Can one also install the distribution from the CD onto a hard drive?
A: In principal, yes (after all, the ''master'' system also runs on a hard
drive before it is burned to CD). However there is currently no
installation GUI for this, so installation to a hard drive should probably
only be attempted by more knowledgeable Linux users. Assuming the KNOPPIX
system has already booted, installation approximately follows this
procedure:
1.) initialize a free partition with the ext2 file system and mount it on
/mnt/knoppix, for example.
2.) cp -a /KNOPPIX/* /mnt/knoppix/
3.) set up /mnt/knoppix/etc/fstab and /mnt/knoppix/etc/lilo.conf for the
new system (Caution: symlinks in /boot initially point to the Ram
disk!), run lilo.
4.) mkdir /mnt/knoppix/home/knoppix && \
chown knoppix.knoppix /mnt/knoppix/home/knoppix
5.) Reboot, try the system out, fix any broken settings.
(No guarantees.)
Végülis a Knoppix weboldalán találtam rá
Egyébként azt hiszem egy ideig pihentetni fogom a linux-ot. Csinálok egy 1 GB-os partíciót, felrakom ide a Knoppix-ot, hátha kell valamiért. A fő ok, hogy elkezdtem grafikával foglalkozni, amit linux alatt nem igen lehet űzni (Ha lesz valami olyasmi, mint a Corel Painter, akkor esetleg). Ahhoz, hogy állandóan váltogassak meg lusta vagyok. -
Cathfaern
nagyúr
Total Commander: ilyen nincs. Van viszont a konzolos mc(midnight commander) (ez inkább a NortonC-hez hasonlít), illetve van a grafikus krusaider (azt hiszem ez a neve).
Winamp helyett ott az XMMS. Kinézetre ugyanúgy néz ki (nem csoda, a Winamp GUI-ját használja), viszont sokkal-sokkal jobb a Winampnál.
1. A legjobb filmlejátszó az mplayer. Előnye, hogy nem kellenek hozzá codec-ek. (már persze, ha olyan csomagban van benne a SUSE-ben, bár ezt erősen kétlem. Szóval akkor fordítani kéne...).
2.A Quake 3 alapú játékok közül az összes fut. Ezenkívűl van még egy-kettő (Unreal, Unreal Tournament, a legújabbak is). Illetve jó pár játék fut egy winex3 nevű ''Windows emulátorral'' (bár nem igazán emulátor, ugyanis sebességvesztés nincs, ami pedig az emulátorok sajátossága, és hátulütője). Pl. Black&White, GTA:Vice City.
3.Szerintem külön kell. -
Cathfaern
nagyúr
Most épp idegrángásaim vannak, mert elfelejtettem, hogy mit kell beírni a XF86-Config-ba, hogy legyen egér görgő, és már a 3. linux topic-ot nézem át, de sehol sem találom
Valaki megszánna és leírná?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #722 üzenetére
Esetleg nem tudnád azt a havert megkérdezni?
És lenne még egy problémám, ami most jött elő a nagy linux telepítgetések idején: Ugyebár a lilo.conf azon a part-on van, ahol maga a linux. Azonban ha én új linuxot telepítek, akkor ezt a part-ot formázom. Viszont ahogy ez megtörtént, rögtön használhatatlan lesz a bootmenu (be sem jön), így ha valami problema van telepítés közben, akkor gond vanEzt nem lehetne valahogy megoldani?
-
Cathfaern
nagyúr
Eszembe jutott egy érdekes ötlet: meg lehet-e vajon oldani, hogy egy .iso fájból be tudjon bootolni a grub/lilo. Esetleg ha csinálok neki egy külön partíciót...hogy őszinte legyek, arra gondoltam, hogy egy linuxos live CD-t így bebootolni. Mivel a vinyón így is, úgy is ott van...ráadásul engem idegesít a CD hangja
Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest