- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Xiaomi 15 vagy Samsung S25
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Fejlődik az okosóra piac, csak visszafelé
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Egy óra, két rendszer
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
Aktív témák
-
Sianis
addikt
Továbbiakban lenne egy kérdésem!
Programozásból kikaptuk a megkreálandó feladatokat, és első pont így kezdődik:
1, A feladat minimum 2 c, 2 h állománybol, és egy _müködő_ makefile -ból áll. - Ez ugye számomra tiszta, csak az nem, hogy make fájl-t hogyan kell készíteni.
Tud erről valaki valamit? Mi ennek a titka? Válaszotokat előre is köszinöm! -
-
Sianis
addikt
No senki?
-
Sianis
addikt
Sziasztok!
Egy kis sh script segítség kéne. Suliban kaptam egy feladatot, és nem sértődnék meg, ha valaki segítene, mert egyenlőre semmit nem mutattak a scriptírásból. Előre is köszi.
A feladat így szól:
Készítsen egy help programot. kér egy szót és javasol parancsokat, melyekkel további információkhoz juthatunk. Ehhez nézni a man lapok permutált indexét, hasonlít az apropos parancshoz. Így csak egy parancs első 2-3 betüjét kell megadni.
Nem is nagyon értem, de van rá 4 hetem, remélem addig összehozzuk! Előre is köszi mégegyszer! -
Sianis
addikt
Eddie303 mentorom nevében kommentelem a hírt!
Megjelent a NeroLinux , lehet örvendezni, aki tudja milyen fajta dolog a Nero.
Forrás:Bővebben: link -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Touchscreenes notebookon, hogyan lehetne életre kelteni az érintőképernyőt? Milyen csomagot, szoftvert ajánlottok? -
Sianis
addikt
Linux mit szól a Centrino rendszerekhez?
-
Sianis
addikt
Sziasztok!
quota programot hogyan kell értelmezni? Copyzok egyet, valaki kielemezné, előre is köszi!
Disk quotas for user nyitrai1 (uid 4900):
Filesystem blocks quota limit grace files quota limit grace
193.6.5.54:/home
10072 20000 20500 812 1350 1400 -
Sianis
addikt
HP-re rácáfolnék. Nem tudom, hogy van-e nemhivatalos támogatás, mindenesetre hivatalos nincs. És miért nincs? Mert szerződés van az MS-el. Nem tudom milyen dolgokat írtak alá, mindenesetre sugárzik a dologról, hogy nem ''igazán'' támogatott a nyílt forráskód. Nem tudom miért? Szégyellik azt mondani, hogy igen én támogatok egy olyan OS-t ami ingyenesen hozzáférhető, azért, mert azt látom, hogy a gépeim nem csak egy fizetős OS alatt való használatra kellenek, hanem igényt látok más közismert dolgok támogatására? Szerintetek, mennyiben nőne meg a Linuxozók száma, hogyha pl honlapokon is azt látná, hogy adott cég telepített Linux-val (is) árulja a terméjeit? Bizotsan többen nyúlnának az ''ingyenes'' dolog felé, hoiszen azt látnák, hogy igen ez egy neves cég, aki támogatja ezt a dolgot. És én miért fizessek 40-50 ezret azért, amit ingyen megkapok, és a gyártó segítséget nyújt a használathoz? Bizonyára robbanászszerűen nőne a felhasználók száma. Példa erre a családom. Mire kell nekik a gép? Internet, szótárazás, Sype, e-mail. Ez mind megy Linux alatt. Óckodtak a dolog elől. Én meg csakazértis rendszerbe állítottam otthon, és mit ad isten? Használják. Eleinte kelett egy kis segítség, de azóta semmi gond. Azt mondják, hogy másként néz ki, de semmi különbséget nem éreznek ők, az átlagos userek. Tehát ezek szerint egy ''kis'' odafigyelessel mindenki használhatna ingyenes OS-t, csak egy minimális utánnaolvasás kéne. Suliban is barátaimat kezdem áttéríteni Linuxra. Adok nekik linkeket, és ők is azt mondják, hogy igen ezt érdmes csinálni, mert nem ''illegális'' ahogy eddig volt.
Ha nagyobb igény lenne, nagyobb és nyíltabb support lenne. De egyenlőre állóháborúnak tűnik, hiszen egyik fél sem képes lépni. Átlaguserek azért, mert nem tudják hogyan, cégek, meg azért mert nem érzik az igényt. -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Érdekelne, hogy mi a véleményetek arról, hogy a világ élvonalát képező cégek, pl HP, nem támogatják a Linux oprendszert. Ez a dolog most vetődött fel bennem, notebook vásárlása előtt vagyok, és elszomorodva látom, hogy szinte az összes gyártó honlapján virít a felszólítás, hogy az adott gyártó a Windows 2000/XP-t ajánlja. Ez kérem sértő azoknak, akik Linux alatt dolgoznak. Fizetek a termékért, és a gyártó nem támogat eléggé. A Linux már a NATO védelmi rendszereiben is elfogadottan biztonságos operációs rendszer. Tehát papíron is elismert. Ezek szerint, bocsa ha kicsit absztrakt, de ha a NATO notebookokat akar venni, és pl vásárol ECS-t, HP-t, vagy ACER-t, ASUS-t, Toshiba-t, akkor ezen gyártók nem tudnak felmutatni drivereket a gépekhez. Megérkeznek a gépek, és a CD-k tele vannak WIN driverekkel. Ilyenkor mi történne? Lehet kötelezni a gyártót arra, hogy üzemelje be a gépeket, vagy sok pénzért hívják a rendszergazdák tömkelegét, és ráállítják őket, hogy leheljetek életet a gépek minden porcikájába.
Bizonyára van esély hogy én fújom fel a helyzetet, de szerintem, egy magát komoly cégnek valló vállalatnak nem szabadna így eltekinteni a szabad szoftverek világa melett. Nem éppen notebook, de termék, van egy Samsung multifunkciós gépem. És csodálatosan kint van a gyártó honlapján a Linuxos driver. És emiatt már nevezheti magát komolynak a cég nem? Szerintem mindenképpen. Ők mutatnak egy irányt amit mindenkinek követnie kéne.
Létezik petíció már arra, hogy a gyártókat kérik az emberek, hogy minden terméküket megfelelően támogassák? Ha igen valaki dobjon meg egy linkkel, had csatlakozzam.
Bocs a hosszú hozzászólásért, de úgyérztem, hogy ezt el kell mondanom. -
Sianis
addikt
No segítsetek egy kicsit!
Particionálás előtt állok. Egy 30 GB-os darabot szánok a Linuxnak, plusz egy 512MB-os swap-ot gondoltam. Úgy terveztem, hogy, NTFS->SWAP->EXT3 lenne a vinyóm particióinak sorrendje.
Érdekelne, hogy mi a gányom az az MBM? Nem lehet máshova tenni a LILO-t, vagy a GRUB-ot? Nincs valami megoldás arra, hogy autómatikusan XP töltődne, és gombnyomásra meg jönne a LILO betöltő? Jó nah ez most nekem is hihetetlennek tűnik, de lehetséges ez? -
Sianis
addikt
Amúgy a Mandreak milyen ősi disztribúción alapul? Mert sajnos már nem nagyon érhető el ingyenesen, viszont felépítésben nagyon tetszik, és akkor inkább egy hozzá hasonló, ingyenest használnék.
-
Sianis
addikt
Hali!
Felraktam az UHU 1.1-et, de nem akarja látni a Windows XP-t a GRUB. Hol lehet ezt beállítani? -
Sianis
addikt
Kérdés: Van rá mód, hogy ext3-on lévő iso-kat átmásoljak egy NTFS vinyóra?
-
Sianis
addikt
Megjelent az UHU-Linux 1.2-rc3 (Mascarpone) verziója. Lehet örülni, vagy szájszélet húzni. Ha valakinek van majd róla tapasztalata ossza meg feltétlenül.
-
Sianis
addikt
Tudom, hogy LÁMA kérdés, de ha feltelepítettem egy csomagot, pl *.uhu vagy *.deb fájlból, utánna már a fájlra nincs szükség igaz?
-
Sianis
addikt
Hát tönkrement a KDE, úgy, hogy nem is használtam, szóval valószínű, hogy ez lesz a baja a dolognak. Most lehet valamit csinálni vele, vagy minden KDE-hez tartozó dolog le, és újra fel?
-
-
Sianis
addikt
Sziasztok!
Valamiért összeomlott a KPackage! Hogyan tudom ismét életre kelteni?
Valaki mondott fájlrendszer ellenőrzést, de nem tudom, hogy hogyan kell és mire kell figyelni. Ez az egyik lehetőség, a másik meg az újratelepítés, de nem tudom, hogy melyik csomag végzi... -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Egy UHU újratelepítés megoldotta minden gondom. Kezdek belelendülni a dolgokba. Tudom, hogy még kezdő vagyok, de ezek az apró sikerek is jól esnek! -
Sianis
addikt
A config.log ide vűgó része:
## ----------- ##
## Core tests. ##
## ----------- ##
configure:1307: checking for a BSD-compatible install
configure:1361: result: /bin/install -c
configure:1372: checking whether build environment is sane
configure:1415: result: yes
configure:1448: checking for gawk
configure:1464: found /bin/gawk
configure:1474: result: gawk
configure:1484: checking whether make sets $(MAKE)
configure:1504: result: yes
configure:1716: checking for gcc
configure:1732: found /usr/bin/gcc
configure:1742: result: gcc
configure:1986: checking for C compiler version
configure:1989: gcc --version </dev/null >&5
gcc (GCC) 3.3.2
Copyright (C) 2003 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions. There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
configure:1992: $? = 0
configure:1994: gcc -v </dev/null >&5
Reading specs from /usr/lib/gcc-lib/i386-pc-linux-gnu/3.3.2/specs
Configured with: /var/uhubuild/work/compile/configure --prefix=/usr --infodir=/usr/share/info --mandir=/usr/share/man --enable-languages=c,c++,objc,java,f77,pascal --enable-shared --with-gnu-as --with-gnu-ld --with-system-zlib --host=i386-pc-linux-gnu
Thread model: posix
gcc version 3.3.2
configure:1997: $? = 0
configure:1999: gcc -V </dev/null >&5
gcc: `-V' option must have argument
configure:2002: $? = 1
configure:2026: checking for C compiler default output
configure:2029: gcc conftest.c >&5
/usr/bin/ld: cannot open crt1.o: No such file or directory
collect2: ld returned 1 exit status
configure:2032: $? = 1
configure: failed program was:
| #line 2005 ''configure''
| /* confdefs.h. */
|
| #define PACKAGE_NAME ''''
| #define PACKAGE_TARNAME ''''
| #define PACKAGE_VERSION ''''
| #define PACKAGE_STRING ''''
| #define PACKAGE_BUGREPORT ''''
| #define PACKAGE ''mixmos''
| #define VERSION ''0.2.0''
| /* end confdefs.h. */
|
| int
| main ()
| {
|
| ;
| return 0;
| }
configure:2071: error: C compiler cannot create executables
See `config.log' for more details. -
Sianis
addikt
Leírásom van! De még mindíg: ''checking for C++ compiler default output... configure: error: C++ compiler cannot create executables'' és nem tudom, hogy milyen csomag kell ehhez! Írd le a csomag nevét én meg felrakom. Amúgy én azt hiszem, hogy gcc a csomag neve, ami fent is van, de ennek ellenére nem megy a dolog
-
Sianis
addikt
Kérdésem lenne!
Nem jön a hang a kártyámból! Elvileg felismerte az UHU (Sound Blaster Live!), de a hanganyag nem ér el a hangszórókig, és az sbconf is ezt írja indításkor:
''Nem található az 'emu-tools' itt: '/usr/bin/' vagy nem működik (lehet, hogy ALSA-t használsz OSS helyett?)
Nézd át a '.sbconf' fájlt a home könyvtáradban
kilépek...''
Valami ötlet? -
Sianis
addikt
Srácok!
Ha jól látom kijött egy újabb próbálozás ATI-éktól, hogy végre rendes driver legyen Linux alá? Próbálta már valaki 9600 Pro alatt? Vélemények? MEgjavult, vagy még mindíg nem az igazi? -
Sianis
addikt
Jó leálltam a dologgal. Megbékültem vele, és inkább escie barátom felhvását alkalmaztam, D4X nevezető programot raktam fel, és csodálatosan megy!
Köszie escie -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Ezen problémával küzdök jelenleg. Egy download manager telepítésekor dobja ki.
''checking for a BSD-compatible install... /bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking whether make sets ${MAKE}... yes
checking for working aclocal... found
checking for working autoconf... found
checking for working automake... found
checking for working autoheader... found
checking for working makeinfo... found
checking build system type... i686-pc-linux-gnu
checking host system type... i686-pc-linux-gnu
checking whether make sets ${MAKE}... (cached) yes
checking for g++... g++
checking for C++ compiler default output... configure: error: C++ compiler cannot create executables
check `config.log' for details.''
Nem értem, hogy a végén mi a baja. -
Sianis
addikt
válasz
zLegolas #3154 üzenetére
Samsung elég jól supportálja a termékeit, csodálatos driver telepítőt találtam hozzá! Most folyik a CUPS frissítése és a SANE telepítése! Elvileg ezt a kettőt hiányolta a telepítő, de ezelőtt felment szépen a dolog UHU Linuxra.
MOD: A SANE már megy, de a CUPS nem akar indulni vagy nem tudom. UHU szerint indul indításkor, de a telepítő még mindíg hiányolja.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
Másik dolog lenne, hogy a multifunkciós telepítője mondja, hogy a SANE és a CUPS nincs fent a gépen,, pedig a csomagkezelő szerint igenis fent van! Nah most ezzel mit kell akkor csinálni? Mert elvileg elindul mind a kettő a gép indításakor, gyakorlatilag meg ezek szerint nem?
-
Sianis
addikt
Nem tudjátok, hogy a nyomtatót hogyan lehet beállítani úgy, hogy LAN-on keresztül keresse a nyomtatót, nem pedig a gép portjain?
-
Sianis
addikt
Sziasztok!
Van egy Smasung SCX - 4016-os multifunkciós gépem. Routeren keresztül elérhető lenne, de nem tudom, hogy beállításoknál mit és hogyan kell állítani, hogy lássa.
USB-n keresztül látja a dolgot, de nekem routeren keresztül kéne a buli.
Előre is köszi! -
Sianis
addikt
Hi!
Létezik jó szótárprogram Linux alá? Olyan ami pl kimondja angolul a szavakat? -
Sianis
addikt
eddie bácsi! Miért nem tudok ssh-re connectálni?
beírtam, hogy rc.ssh start, vagy rc.ssh restart és elvileg működik is! De akkor sem megy! Valami protot kéne niytni neki vagy mi? -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Úgy döntöttem, hogy nem problémázok a grafikus felület belövöldözésével, parancssorból konfigurálok be egy webszervert! Hol kutassak a gépen? Milyen mappákban van benne az pache konfig fájlja? -
Sianis
addikt
válasz
Cathfaern #2040 üzenetére
Szóval...MS-DOS elindul lemezről, ez segít felismerni a cd-rom-ot. utánna a DeLi-ben volt olyan, hogy csinált magának bootlemezt. SZóval ott volt support a szívások esetére is. csakhogy DeLi nem fogadta el a gépet, nem ment fel rá rendesen. Szóval majd most küszködök egyet Debiannal, plusz escie barátom is besegít majd!
-
Sianis
addikt
Bootolni még nem nagyon fog CD-ről, mert ugyanis ez még nem tud olyat. Remélem, hogy MS-DOS alól elindítható a dolog, mert ha nem akkor ciki a dolog. Felinstallás az fog menni, de hogy utánna hogy lövöm be webservert ilyesmit abban kell majd a segítség!
-
Sianis
addikt
és még mit szedjek le? Milyen formában tudom megkreálni a webszervert? Apache-t szedjek le vagy mit? Vagy van beépített dolog a Debianhoz?
-
Sianis
addikt
Ettől kicsit jobban tényfeltáró dolgokat szeretnék olvasni, mert eléggé kezdő vagyok. Ez lesz az első webszerverem!
-
Sianis
addikt
Sziasztok!
Egy nagyon régi gépből: (133Mhz Intel, 512k VGA[TRIDENT], 1,2 GB HDD) akarok csinálni egy WEB/FTP szervert! Nos eddig a grafikus felületek nem nagyon akarnak muzskáéni, ezért gondolkodom rajta, hogy talán parancssoroson is sikerülhet beindítani a dolgot. Segítenétek konfigolni a dolgot? Gondolom, hogy elfutni elfutna a dolog, csak én még kezdő vagyok. Szóval kezdjük talán azzal, hogy milyen Linuxot ajánlottok? -
Sianis
addikt
www.suse.com! Az 1 CD-s változat leszedhető ISO verzióban....
Bővebben: link -
Sianis
addikt
amúgy meg az összes driverkészítő csontig, mert még mindíg nem támogatják eléggé a Linuxot.... vagy nem tudom, hogy ez nVIDIA téren hogy megy...
-
Sianis
addikt
és még valami! hogyan állítható az be, hogy a hálókártyákon,a mikbe nincs
dugva kábel azon ne keressen hálózatot? teljesen lefogja a bootolást... -
Sianis
addikt
hát bukta van! Sajnos nem megy! Elvileg be van állítva a 3d kezelése, de nem
akaródzik neki kezelni... ha letöltöm ati.com-ról az rpm-et akkor lehetséges
az hogy valamivel olyan formátura alakítsam ami felmegy mandrake-re is? -
Sianis
addikt
HURRÁ!!!
MAndrake alatt a glx kerekek eszméletlenül forognak, a direct rending is on
szóval végre sikerült felnyomnom egy Radeonhoz felnyomni a linuxot. Kíváncsi
vagyok hogy 9600-on, hogy megy majd, de szerintem tutira menni fog... -
Sianis
addikt
meg jó volna, ha úgy ismerné radeonékat, mint SuSE kollégájuk....
-
Sianis
addikt
mert engem konkráétan az érdekel, ami nagyon tud magyarul...jó persze UHU
egyértelműen, de van másik linux ami tudja hazán gyönyörű nyelvét? -
Sianis
addikt
válasz
eddie303 #1731 üzenetére
MAndrake is tud magyarul? Mert az az igazság, hogy kicsit bajos a SUSE-ban a
magyar nyelv hiánya, és hogy pl PH! keresőben az ékezetes betűket nem tudja
értelmezni, szóval pont az egyik legfontosabb dolog nem akar műxeni...amúgy
eddig SUSE nagyon jó, UHU bajos, de szerintem még próbálgatok pár
disztribut... -
Sianis
addikt
sziasztok!
Nos ez a SUSE linux nekem nagyon bejön. igaz, hogy egy csomó helyen a magyar
nyelv beállítása melett is angol, de legalább megy vele a 9200-es radeon + 3d
is. Kíváncsi vagyok, hogy mit kóstol majd a 9600-val, de ha műxik akkor SESE
melett van a voksom... -
Sianis
addikt
a SUSE Linux mennyire jól kidolgozott mára?
-
Sianis
addikt
és az magyar nylevű? nekem magyar nyelvű linux kell mindenképpen...
-
Sianis
addikt
szorgalmi időszak van, nem igazán érek rá, csak majd nyáron...
-
Sianis
addikt
csak nekem könyebb, ha valaki ott ül mellettem, és megmutatja, hogy ezt így ezt így ezt így kell csinálni és esetleg tud is reagálni az egyéni problémákra...
-
Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Villanyszerelés
- Formula-1
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Forrmell.enn
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iPhone topik
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest