- iPhone topik
- A GT 7 kap először Android 16-ot
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Realme GT 2 Pro - papírforma
Aktív témák
-
Zoltán
őstag
A Debian disztrót nem ismerem. Mi a különbség a Debianok között? Úgy értem woody meg ilyenek közt.
Illetve: a legújabb Debianban van alapból KDE vagy Gnome?
Köszi. -
Zoltán
őstag
Köszi mindenkinek a válaszokat!
-
Zoltán
őstag
Kérdés:
Melyik a ''legáltalánosabb'' Linux? Tehát melyik az aminek a legkevésbé kozmetikázott a kernele, meg ilyenek. Szóval amelyik a leg ''szabványosabb''? Ami nem használ egyedi parancsokat, tehát mondjuk egy egyszerű példa: adsl-setup -al csinálja az ember az ADSL-t. És a forrásból telepített dolgok mennek. (Ja és lehetőleg az elterjedtebb/ismertebb disztribek közül írjatok légyszi)
Köszi a véleményeket, amiket lehetőleg indokoljatok is. Hangsúlyozom: Nem azt kérdezem, hogy kinek melyik a kedvenc disztrója... -
Zoltán
őstag
Egy Canon ir1210 -es fénymásoló -digitálisnyomtatóhoz kellene Linux driver. A canon.hu-n nincs. A linuxprinting.org-on sincs. Van valakinek ötlete hol lelhetek?
Köszi.
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
Nem azt kértem, hogy ennyi infóból csináld meg neki, hanem csak azt kérdeztem, hogy hogyan induljunk el. Tehát pl.: keressünk egy tárcsázó progit? Vagy hol adjuk meg a dns-t? Egyébként csak azért ennyit írtam, mert Én is csak ennyit tudok a gépről. Ha meg jól felismerte a hálókarit, akkor nem mindegy, hogy milyen tipus? (Lehet, hogy nem mindegy, csak kérdem) Szóval Én se láttam még a gépet, csak szóban mondta el a bánatát a srác.
-
Zoltán
őstag
Egy barátomnak mikrohullámos netje van. Windows alatt nem kell hozzá semmi, csak a telepített hálókari. Megadja a jelszavát, meg a dns-t aztán megy is. De most SUSE alatt próbálja ugyanezt, a hálókarit jól felismeri, de aztán nem tudja hogyan tovább, mivel még annyira sem ért a linuxhoz mint Én. Szerintem itt sem kell kliens progi, ha win alatt nem kellett.Szerintetek hogyan induljunk el? Annyit tudok, hogy root -ként lenne célszerű próbálkozni.
Köszi az ötleteket. -
Zoltán
őstag
Nem tudom hogyan kell rábírni, hogy egy file-t átvigyen a telóra, vagy telóról. Mi a parancs? a man irdadump-ot néztem, de semmit sem ír erről...
Illetve ha odateszem a mobilt akkor látszólag oké, de ha küldök vele egy file-t, akkor egyből sikertelen kapcsolódást ír ki a teló. -
Zoltán
őstag
Nézzétek meg légyszi az ''Bővebben: link'' ''Infra linux alatt, már a célegyenesben!'' topicot!
Köszi! -
Zoltán
őstag
Bochs mire jó, ha egy PC emulátor? A 3.3-as Knoppixban van és azt írja róla a KDE-s csomagkezelőm, hogy x86-Hammerig emulál PC-t. Vagy nem jól értettem?
-
Zoltán
őstag
Van fenn egy angol nyelvű Gimpem. Lehet ezt magyarítani? Tehát egy nyelvi file hozzá vagy valami? Vagy szedjem le és telepítsek helyette egy magyarul tudó verziót?
Másik: Ha telepítek egy újabb verziót előtte szedjem le a régit, vagy frissíti magát?
Harmadik: Honnan tudnám megtanulni a Gimp használatát? Tehát úgyértem, hogy nem csak képet nézegetni vele, hanem kicsit profibb módon, kihasználva a progi tudásának jó részét. -
Zoltán
őstag
válasz
Tersius #2727 üzenetére
A man kiír mindenféle kapcsolókat, tehát valszeg már fenn is van alapból a progi, ugye? Knoppix 3.3 -at használok vinyóra telepítve. Ez tök jó lenne, ha nem is kellene feltelepítenem, csak azt nem tudom, hogy a gyakorlatban megy-e, mert pont most ment el az internet. Nem tudja valaki, hogy SOTE Neptunhoz mit kell beírni, az rdesktop után? (A SOTE honlapján még csak nem is hallottak Linuxról...)
Köszi! -
Zoltán
őstag
Tudja valaki, hogy ezt a citrix-et hogyan kell konfigurálni, hogy tudjak neptunozni Linux alól is? ELvileg fel van telepítve, csak nem tudom hogyan tovább.
-
Zoltán
őstag
Van a mappájában egy wfcmgr nevű file. Azzal lehet bekonfigurálni, úgy látom. De nekem ez túl bonyolult. Mit kell hova?
Köszi! -
Zoltán
őstag
válasz
n0_gAboR #2707 üzenetére
Le is töltöttem, de nem tudom telepíteni. Se configure, se make, se make install nem megy. (Nincs is configure file). A doksi meg csak annyit ír a linux-os telepítésről. hogy van csomag meg tömörített is. Kitömörítettem, de van benne egy *.cor tömörített file, amit nem tudok kitömöríteni. Nem tudom ki kell-e egyáltalán.
Köszi! -
Zoltán
őstag
A Neptunt hogyan lehet Linux alól használni? Sem Mozillával, sem Konquerorral nem akar csatlakozni. Klienst letölteni meg csak windows-ost lehet.
www.neptun.sote.hu
? -
Zoltán
őstag
Knoppix 3-3-at használok vinyóra telepítve. Nem szeretnék online telepíteni, mert lassú és drága. Inkább valahonnan letölteném a forrást és úgy. De ahogy a neten keresgéltem, rájöttem, hogy ez több platformra (Unix,Linux,...) van, meg több változatban, nem tudom melyiket töltsem le. Hol érdemes keresnem?
-
Zoltán
őstag
válasz
eddie303 #2669 üzenetére
./tools/wineinstall -al próbáltam telepíteni, ezt dobta ki:
control.o cpanelfolder.o dataobject.o debughlp.o dialogs.o dragdrophelper.o enumidlist.o folders.o iconcache.o memorystream.o pidl.o regsvr.o shell32_main.o shelllink.o shellole.o shellord.o shellpath.o shellreg.o shellstring.o shfldr_desktop.o shfldr_fs.o shfldr_mycomp.o shlexec.o shlfileop.o shlfolder.o shlfsbind.o shlmenu.o shlview.o shpolicy.o shv_bg_cmenu.o shv_item_cmenu.o systray.o shell32.dll.dbg.o shres.res version.res -o shell32.dll.so -L../../dlls -Wb,-dole32 -lshlwapi -lcomctl32 -luser32 -lgdi32 -ladvapi32 -lkernel32 -L../../libs/wine -lwine -luuid -L../../libs/unicode -lwine_unicode -L../../libs/port -lwine_port
make[3]: Entering directory `/csomagok/wine/wine-20041019/dlls/shell32/tests'
gcc -c -I. -I. -I../../../include -I../../../include -D_REENTRANT -fPIC -Wall -pipe -mpreferred-stack-boundary=2 -fno-strict-aliasing -gstabs+ -Wpointer-arith -g -O2 -o generated.o generated.c
generated.c: In function `test_pack':
generated.c:1409: internal compiler error: in schedule_block, at haifa-sched.c:2065
Please submit a full bug report,
with preprocessed source if appropriate.
See <URL:http://gcc.gnu.org/bugs.html> for instructions.
make[3]: *** [generated.o] Error 1
make[3]: Leaving directory `/csomagok/wine/wine-20041019/dlls/shell32/tests'
make[2]: *** [tests] Error 2
make[2]: Leaving directory `/csomagok/wine/wine-20041019/dlls/shell32'
make[1]: *** [shell32] Error 2
make[1]: Leaving directory `/csomagok/wine/wine-20041019/dlls'
make: *** [dlls] Error 2
majd ./configure
make depend
make install -al és erre meg ezt dobta ki:
gcc -c -I. -I. -I../../include -I../../include -D__WINESRC__ -D_COMCTL32_ -D_REENTRANT -fPIC -Wall -pipe -mpreferred-stack-boundary=2 -fno-strict-aliasing -gstabs+ -Wpointer-arith -g -O2 -o tab.o tab.c
gcc -c -I. -I. -I../../include -I../../include -D__WINESRC__ -D_COMCTL32_ -D_REENTRANT -fPIC -Wall -pipe -mpreferred-stack-boundary=2 -fno-strict-aliasing -gstabs+ -Wpointer-arith -g -O2 -o toolbar.o toolbar.c
gcc -c -I. -I. -I../../include -I../../include -D__WINESRC__ -D_COMCTL32_ -D_REENTRANT -fPIC -Wall -pipe -mpreferred-stack-boundary=2 -fno-strict-aliasing -gstabs+ -Wpointer-arith -g -O2 -o tooltips.o tooltips.c
gcc -c -I. -I. -I../../include -I../../include -D__WINESRC__ -D_COMCTL32_ -D_REENTRANT -fPIC -Wall -pipe -mpreferred-stack-boundary=2 -fno-strict-aliasing -gstabs+ -Wpointer-arith -g -O2 -o trackbar.o trackbar.c
trackbar.c: In function `TRACKBAR_DrawThumb':
trackbar.c:710: internal compiler error: Segmentation fault
Please submit a full bug report,
with preprocessed source if appropriate.
See <URL:http://gcc.gnu.org/bugs.html> for instructions.
make[2]: *** [trackbar.o] Error 1
make[2]: Leaving directory `/csomagok/wine/wine-20041019/dlls/comctl32'
make[1]: *** [comctl32] Error 2
make[1]: Leaving directory `/csomagok/wine/wine-20041019/dlls'
make: *** [dlls] Error 2
Mindekettőt a vége felé, tehát a configure-val még nem volt gond, cak a make -el. Userként és rootként is ugyanez volt. Mi lehet gond? -
Zoltán
őstag
UP 2637 és 2642.
-
Zoltán
őstag
Legújabb bajom: Knoppix 3.3 alatt letöltöttem a wine_0.0.20040716-1.3_i386.deb nevű filét. És mivel gondoltam a Knoppix Debian-szerű, csak rákattintottam a file-ra KDE alatt és települt magától. De sajnos rosszul, és most le szeretném telepíteni és felrakni forrásból. Hogyan tudom szépen lepucolni? Mert a KDE csomagkezelője egy filét hibásnak talál letelepítés közben, ezért nem szedi le. Szóval hogyan szedjem le kézzel?
Köszi! -
Zoltán
őstag
Gondolom ismeritek, hogy egy linux alatt írt dokumentuban az enterek helyén fekete kockák lesznek windows alatt. Akkor is, ha iso...-2 kódkészletet használok. Mi a teendő?
-
Zoltán
őstag
válasz
Majstor #2651 üzenetére
A 300 megát elírtam, 150 -et akartam írni. De ehhez még hozzájön az, hogy sok kacatot nem telepítesz fel. Én nem vagyok profi, de szerintem van aki 300 megára is feltelepíti az uhu-t, mert tudja, hogy mi kell és mi nem... Szóval elég lesz a vinyód UHU-nak + hétköznapi dolgokra (net, szövegszerkesztés, ...), de tervező munkához a 2,5 giga alapból kevés szerintem...
Tehát elméletileg elég lehetne, de gyakorlatilag jobban jársz, ha veszel még 1-2 gigát...
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
válasz
Majstor #2649 üzenetére
Alapból 2,1 giga az uhu és 256 mb a swap. Tehát a Te vinyódon maradna kb 300 MB a munkáidnak, letöltött zenéknek,... Ez elég kevés.
Szerintem a telepítéskor a legtöbb szövegszerkesztőt kiveheted (VI és Open Office, meg egy egyszerű grafikus maradjon, de azt a vacak .... ööööö...... nem jut eszembe a neve, ''A'' -val kezdődik, szóval azt kiszedheted), meg a legtöbb böngésző progit is (max pont olyant hagysz fent ami nem tetszik), meg a sok fölös játék se kell, meg olyan nyomtatók driverei amik neked amúgy sincsenek, de az a baj, hogy kb így a 2,1 gigából 2,0 lesz, ami kell neki. Tehát nem éri meg vacakolni vele.
MOD:
Esetleg a KDE dolgait is kiszedheted, amúgy is bugos UHU-ban és a géped is gyenge hozzá...
Meg a GIMP nevű photoshop-szerűséget, ha nem kell profi képszerkesztő...
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
válasz
Majstor #2647 üzenetére
1. UHU-nak min. 3 giga van megadva a swap partícióval együtt. De (éppen) elfér 2,5 -ösön, csak a telepítéskor a fölösleges összetevőket ne pipáld ki.
2. Ajálott konfig nagyban függ attól, hogy miyle ngrafikus kezelőfelületet használsz. A KDE -nek a legnygyobb, de egy PIII -ason az is szépen fut. A Gnomenak (alapértelemzett UHU-n) elég egy PII -es Celeron, 256 MB rammal. De ha ennyi sincs, akkor valamelyi kegyszerűbb ablakkezelő ennél kevesebben is gyorsan fut, pl: icewm.
3. Open Office van alapból UHU-ban, ami ismeri a Microsoft Word formátumait.
4. Eleinte nem fog valószínűleg semmilyen driver sem kelleni, mindent felismer alapból az UHU. (Később majd a nyomtatókkal lehet gondod, nem mindegyikhez van alapból driver) Szóval ha valamihez mégis külön driver kellene, azt a netről letöltheted.
A konfig alúl bőven elég, csak a ram lehetne egy kicsit több Gnome-hoz. -
Zoltán
őstag
Sys V-init editor segítségével sikerült elérni, hogy a modul bootkor betöltődjön, így nem kell minden egyes netezés előtt betölteni. (init5 -be tettem, az ''isdn'' nevűt)
Viszont még mindig kér root-jelszót, ami nem baj, de csak addig hajlandó megjegyezni, amíg nem kapcsolom ki a gépet, ha újra bootolok, megint írhatom be. Mit kell még bootkor betölteni, hogy ne kelljen az isdn-configot elindítani, ha a modul már amúgyis be van töltve? Vagy hogyan tudom elérni, hogy ne kérjen root-jelszót? Vagy hogyan indítsam a netkapcsolatot, hogy ne kelljen jelszó?
Köszi szépen!
(Knoppix 3.3 és isdn netkapcsolat, meg KDE) -
Zoltán
őstag
Nem tetszik, hogy userként mindig el kell indítanom az isdn-configot, meg root jelszót megadnom, ha netezni akarok. Meg lehet oldani, hogy bootkor automatikusan töltse be az isdn modulokat? Knoppix 3.3 alatt.
Köszi! -
Zoltán
őstag
Az első problémádra nem tudom a megoldást, de a másodikra:
Mindegy hova tömöríted ki a cuccot. Valahova tömörítsd ki, majd konzolból menj szépen bele és ott add ki a ./configure
make
make install parancsokat, ha pl. ez egy telepítendő csomag. Ha mondjuk nincs configure file, akkor nincs, semmi gond. -
Zoltán
őstag
Boot-kori force checked -et hogyan lehet kikapcsolni? Tehát, hogy a bootkor mountolódó partíciókat ne ellenőrizze? Ugyanis nagyon sokáig tart.
Vinyóra telepített Knoppix 3.3-at használok.
Köszi! -
Zoltán
őstag
Boot-kori force checked -et hogyan lehet kikapcsolni? Tehát, hogy a bootkor mountolódó partíciókat ne ellenőrizze, ha 24-szer voltak már mountolva. Ugyanis nagyon sokáig tart, ráadásul gyakran van, mivel a hda1 (wines) és hda3 (Linuxos) minden bootkor mountolódik. (Cserélhetők nem).
Vinyóra telepített Knoppix 3.3-at használok.
Köszi!
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
válasz
tierbatyo #2581 üzenetére
Na végülis feltelepítettem. Csak nem megy. Ez alapján csináltam:
To install the Linux (self-extracting) file
Follow these instructions:
1. At the terminal: Type:
su
2. Enter the root password.
3. Change to the directory in which you want to install. Type:
cd <directory path name>
For example, to install the software in the /usr/java/ directory, Type:
cd /usr/java/
Note about root access: To install the JRE in a system-wide location such as /usr/local, you must login as the root user to gain the necessary permissions. If you do not have root access, install the JRE in your home directory or a subdirectory for which you have write permissions.
4. Change the permission of the file you downloaded to be executable. Type:
chmod a+x j2re-1_4_2_04-linux-i586.bin
5. Verify that you have permission to execute the file. Type:
ls -l
6. Start the installation process.Type:
./j2re-1_4_2_04-linux-i586.bin
This displays a binary license agreement. Read through the agreement. Press the spacebar to display the next page. At the end, enter yes to proceed with the installation.
7. The JRE is installed into its own directory. In this example, it is installed in the /usr/java/j2re1.4.2_04 directory. When the installation has completed, you will see the word Done.
8. The JRE is installed in j2re1.4.2_(version number) sub-directory under the current directory. In this case, the JRE is installed in the /usr/java/j2re1.4.2_04 directory. Verify that the j2re1.4.2_04 sub-directory is listed under the current directory. Type:
ls
The installation is now complete. Skip to the Enable and Configure section.
Enable and Configure
# Mozilla 1.4 and later
Mozilla 1.4 and later
1. Go to the plugins sub-directory under the Mozilla installation directory
cd <Mozilla installation directory>/plugins
2. In the current directory, create a symbolic link to the JRE ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so file Type:
ln -s <JRE installation directory>/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so
Example:
* If Mozilla is installed in this directory:
/usr/lib/mozilla-1.4/
* and if the JRE is installed at this directory:
/usr/java/j2re1.4.2_04
* Then type at the terminal to go to the browser plug-in directory:
cd /usr/lib/mozilla-1.4/plugins
* Enter the following command to create a symbolic link to the Java Plug-in for the Mozilla browser.
ln -s /usr/java/j2re1.4.2_04/plugin/i386/ns610-gcc32
/libjavaplugin_oji.so .
3. Start Mozilla browser or restart it if it is already running. Note that if you have other Mozilla components (ie: Messenger, Composer, etc) running, you will need to restart them as well.
4. Go to Edit > Preferences. Under Advanced category > Select Enable Java
Anyit változtattam, hogy az általam letöltött verzió az 1.4.2_04 helyett az 1.4.2_05 volt, így az adott helyeken értelemszerűen mást írtam a konzolba. Meg az /usr/lib/mozilla-1.4/plugins könyvtár is /usr/lib/mozilla nálam, ott is értele mszerűen javítottam. De minden mást szóról-szóra a fenti leírás alapján csinákltam. Mégsem megy. Mi legyen? -
Zoltán
őstag
Infraportnak hogya nálljak neki? Forrásból szeretném telepíteni, de azt sem tudom honnan töltsem le a szükséges csomagot.
(Knoppix 3.3-at és KDE-t használok) -
Zoltán
őstag
válasz
tierbatyo #2579 üzenetére
Köszi, de nekem 1.6-os Mozilla alá kéne. A linkelt oldalon meg csak 1.4.1 -ig van. Nem gond?
MOD:
3.3-as Knoppix-ot használok, Debian alapú, szóval nem tudom pontosan ehhez melyiket kell letölteni. *.deb vagy forrás? KDE -t használok, ha ez számít.
Köszi
Ráadásul sajnos csak windows-os installt találok...
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
JAVA cuccot hogyan tudok megjeleníteni a böngészőmben? Arra gondolok, hogy a megjelenő üres felületre hiába kattintok, nem visz a java-t letöltő oldalra. A böngészőmben (Mozilla) engedélyezve van a java. Pl.: www.nso.hu -n csak egy nagy keret jelenik meg, ami kitakarja a fél képernyőt. window-os Mozillával ,ekkor csak rákattintottam a keretre és vitt is a szükséges plugin letöltő-oldalra.
Köszi -
Zoltán
őstag
Írjatok légyszi olyan magyar nyelvű Linuxos fórumokat, amikkel jó tapasztalataitok vannak (tehát rendszeresen látogatják, kultúrált emberkék vannak,...) . (kivéve: linuxforum.hu)
Köszi!
Iletve egy Up az infraport-kérdésnek. -
Zoltán
őstag
Írjatok légyszi olyan magyar nyelvű Linuxos fórumokat, amikkel jó tapasztalataitok vannak (tehát rendszeresen látogatják, kultúrált emberkék vannak,...) . (kivéve: linuxforum.hu)
Köszi!
Iletve egy Up az infraport-kérdésnek. -
Zoltán
őstag
Tudja valaki, hogy hogyan kell infraportot telepíteni Linux alatt? Alaplapi tűsorra csatlakozó infrám van, annyit tudok róla, hogy Win alatt csak a Win CD-n lévő driver kellett hozzá és ment.
Köszi! -
Zoltán
őstag
válasz
n0_gAboR #2520 üzenetére
Knoppix-ot melegen merem ajánlani. Semmi baj sincs vele. Live verziója van, de Cd-re is lehet egyszerűen telepíteni. Nekem is úgy fut. Ha gondolod, lemásolom neked. Kezdőknek is ajánlható, Én is az vagyok, de még forrásból telepíteni is egyszerűen tudtam alatta, net is simán ment, meg a CD írás, szóval minden, már csak az infraportomat kell beállítanom.
-
Zoltán
őstag
válasz
loszerafin #2518 üzenetére
Van, de az csak a default, alap kodekekhez. Nekem meg ugye több kodek is kell, amiket külön kell telepíteni. Ezeket már sikerült is. Köszi, hogy foglalkozol a témával és bocsi, hogy nem írtam, hogy már megoldódott, megy f@szán az Mplayer. Illetve egy probléma még van: hogyan tudom egyszerűen elindítani, hogy ne kelljen folyton a konzolba belépni és a ''gmlpayer'' parancsot kiadni? Ilyen nevű file nincs egyébként, arra való, hogy grafikus módban induljon az Mplayer. KDE alatt hogyan tudok ehhez egy indítóikont, vagy ilyesmit csinálni?
-
Zoltán
őstag
Tehát a helyes Fstab:
Cserélhető háttértáraknál: ''noauto'' és ''user'' kapcsolók.
Nem cserélhetőeknél: ''auto'' és ''user'' Kapcsolók.
NTFS-nél még: ''ro''
Minden sor végén Enter!
Aztán rootként bejelentkezve mindnegyik befűzési ponton -az a mappa ahova mountolja az adott háttértárat- engedélyezd, hogy boldog-boldogtalan írhassa-olvashassa. (NTFS-t csak olvashassa)
Majd root-ként bejelentkezve a desktopon csinálj (jobb gomb alapból, kiválaszt megfelelőt) minden háttértárhoz ikont. Ezeken az ikonokon is jobb gomb, majd kiszedni a read only beállítást (NTFS-nél nem) Ezt csináld meg (root-ként) az user desktopjára is.
Aztán restart és userként bejelentkezve is tudsz mountolni, írni -olvasni. -
Zoltán
őstag
válasz
n0_gAboR #2509 üzenetére
Amíg nem mountoltad be semmi sem fogsz ott látni. Mountolni meg userként is tudsz, ha az ''user'' kapcsoló ott van az fstab-ban. (Az fstabban egy sor beírása után Enter!)
A többi kérdéseddel meg kéne várni, míg egy nálam hozzáértőbb arc is betéved ide.
Meg szerintem ne erőltesd a Gnome-ot, hacsak nem tetszik neked nagyon, mert a KDE jobb/szebb. Ha viszont nagyon gyorsan feljövő grafikus kezelőfelületet akarsz, akkor icewm, vagy valamelyik másik ''kicsi'' -
Zoltán
őstag
-
Zoltán
őstag
válasz
n0_gAboR #2502 üzenetére
Hát... Én is kezdő vagyok. Az eleje gondolom tudod mi: melyik háttértárat tegye a következő részben megadott befűzési pontra (tehát egy létező könyvtárba). Aztán jön a filerendszer megadása (nem kötelező minden esetben), majd a ''ro'' a read only rövidítése, a ''noauto'' azt jelenti, hogy bootkor ne fűzze be (mert mondjuk cserélhető és lehet, hogy bent sincs), az ''user'' vagy ''users'' azt, hogy user is elérhesse. Az exec-t, meg az umask-ot Én sem tudom. A számok meg már elfelejtettem...
Tehát az általad írt sorok végére csak oda kell írnod, hogy '' users'' (idézőjel nélkül)
NTFS-t nem fogsz tudni írni, csak olvasni, licenc okok miatt.
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
Mplayer telepítéséhez kérek segítséget:
Eddig azt csináltam, hogy a www.mplayerhq.hu -ról letöltöttem a forrást, codecet, skint, és fontkészletet:
MPlayer-1.0pre5.tar.bz2
essential-20041107.tar.bz2
Blue-1.4.tar.bz2
Ezeket kitömörítettel a /csomagok/mplayer mappába, majd a /csomagok/mplayer/MPlayer-1.0pre5 mappában kiadtam a
./configure --enable-gui
make
make install
parancsokat. Majd az /usr/local/share/mplayer/font/ mappába kitömörítettem a fontokat, a /usr/local/share/mplayer/Skin/ mappába pedig a skint.
Ezután ment is minden szépen az ''mplayer <moviefile>'' parancs hatására, de a codeceket nem találta. Hova tegyem a codeceket? A másik gond az volt, hogy a ''gmplayer <moviefile>'' parancsra kifagyott és nem is találta a skint. Hova tegyem a skint?
Knoppix 3.3-at használok. Köszi előre is! -
Zoltán
őstag
Helló!
3.3-as Knoppixot használok, és sajnos nem tud Magyarul. Kb 10 nyelv közül lehet választani, de pont nincs benne a Magyar. Azért a billentyűzetet jól be tudtam állítani magyarra, azzal nincs is gond. De KDE alatt beállítottam egy olyan karatkerkészletet defaultnak, amiben szép magyar karakterek vannak, még a Ű és a Ő is jól néz ki. Majd beállítottam az alap szövegszerkesztő progiban is (KWrite, ha jól emlékszem) ahol szintén jól megy, de amint visszatöltöm az adott file-t, a ű és a ő karakterek helyén csak ''?'' van. Hogyan lehet ez? Hiszen az adott szövegszerkesztő progi megjegyezte a font beállítást, meg jól is jelentek meg a betűk amíg gépeltem, de save után ugyanazzal a progival vissztöltve már csak ?-ek voltak. Tudtok valami megoldást?
Köszi! -
Zoltán
őstag
Tanítsatok meg mountolni, pleaseeeeeeee!
Tehát az a gondom, hogy CD-t, floppy-t nem tudok mountolni. A vinyó partíciói rendben mennek userként és root-ként is, de a cserélhetőek nem.
Itt az fstab-om:
# /etc/fstab: filesystem table.
#
# filesystem mountpoint type options dump pass
/dev/hda3 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hda2 none swap sw 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/fd0 mnt/floppy vfat users,noauto
/dev/cdrom mnt/cdrom iso9660 users,noauto
#/dev/dvd /dvd iso9660 defaults,ro,user,noexec,noauto 0 0
#/dev/cdaudio /cdaudio iso9660 defaults,ro,user,exec,noauto 0 0
# Added by KNOPPIX
/dev/sda4 /mnt/sda4 vfat noauto,users,exec,umask=000 0 0
# Added by KNOPPIX
/dev/hda1 /mnt/hda1 vfat auto,users,exec,umask=000 0 0
Miután bebootolt a gép a következő parancsal próbálkoztam:
mount /dev/cdrom mnt/cdrom
Erre azt írja, hogy nem létezik a mnt/cdrom. Pedig létezik. Userként és rootként is ez a probléma. A floppyval szintén. Mit csinálok rosszul? Még nagyon kezdő vagyok... Ja, a flopy és a CD is felpörög a parancs hatására, de aztán azt írja, hogy nem létezik a befűzési pont. Pendrive-al ugyanez a hiba.
Ráadásul, ha ezeket a cserélhető háttértárakat is auto-ra állítom az fstab-ban, akkor jól bemountolnak, de csak, ha van a CD-romban vagy a floppydrive-ban lemez. Ha azt kicserélem, akkor megint nem megy.
Szóval hogyan kell mountolni?
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
3.3-as Knoppixban van alapból tűzfal? Mert nem találom és kellene, hogy biztonságban érezzem magam...
-
Zoltán
őstag
válasz
tierbatyo #2476 üzenetére
Helló!
Sikerült a cd-t, a pendrive-ot és a vinyót is mountolnom, user is tud írni rá!
Köszi, sokat segítettél!
(Floppy-t majd holnap megcsinálom, mert már majd kiesik a szemem és ott a /mnt mappából egy linket (parancsikont?) is törölni kéne, ami valami automountra mutat, de az nem tudom mi. A többi háttértárnál nem így volt megoldva, hanem csak ott volt a mappa a /mnt-ban, pl: cdrom néven.) A floppy nevű mappát meg nem hajlandó addig megcsinálni, míg ott az a link.
Szóval köszi mégegyszer! -
Zoltán
őstag
válasz
tierbatyo #2472 üzenetére
Az fstab -ban eddig ez volt:
/dev/hda1 /mnt/hda1 vfat noauto,users,exec,umask=000 0 0
Most beírtam (root-ként) amit javasoltál, és a win-es partíció rendbejött, már írni is tud rá. Viszont userként már nem is tudja olvasni, mert ''megtagadva''. Gondolom azért mert root-ként csináltam. Hogyan lehet megoldani, hogy user is elérje? Meg nem gond, hogy a fenti sort bennthagytam és a Te ötleted alá írtam? Töröljem az eredtit?
Köszi!
Vagy csak elég lett volna a noauto sort kitörölni? -
-
Zoltán
őstag
Hát ez az! Éppen hogy fat32! Amíg nem telepítettem vinyóra a Knoppixot, addig ment szépen. Most meg csak a saját partícióját hajlandó rendesen kezelni. Arra is gondoltam, hogy lehet, hogy csak mountolni kellene. De azt meg nem tudom, hogyan kell. Leírná valaki?
Ui.: LILO problémám közben megszünt, megoldottam a lilo.conf szerkesztésével. -
Zoltán
őstag
Na közben rájöttem, hogy mind a floppyra, mind a CD-re és a Pendrive -ra is azt írja, ha rákattintok az ikonjára, hogy nem létezik. Root-ként és userként is. Mi lehet a gond? (Nem azt írja, mint ahogy fent írtam, hogy nincs mountolva, hanem csak nem létezik)
A vinyón van 3 partíció: Win, Knoppix, swap. A Knoppixos megy rendesen, de a Winesről csak olvasni tud, írni nem tud rá rootként sem. Nem tudom, hogy ez összefügg-e az előző problámával. Akinek van ötlete segítsen légyszi, lehet, hogy banális a megoldás, csak Én vagyok kezdő.
Köszi -
Zoltán
őstag
Na közben rájöttem, hogy mind a floppyra, mind a CD-re és a Pendrive -ra is azt írja, ha rákattintok az ikonjára, hogy nem létezik. Root-ként és userként is. Mi lehet a gond? (Nem azt írja, mint ahogy fent írtam, hogy nincs mountolva, hanem csak nem létezik)
A vinyón van 3 partíció: Win, Knoppix, swap. A Knoppixos megy rendesen, de a Winesről csak olvasni tud, írni nem tud rá rootként sem. Nem tudom, hogy ez összefügg-e az előző problámával. Akinek van ötlete segítsen légyszi, lehet, hogy banális a megoldás, csak Én vagyok kezdő.
Köszi -
Zoltán
őstag
Szóval Eddie303 sikerült az útmutatód alapján feltenni a Knoppixot, de most a következők a gondjaim:
1.:Telepítéskor végig benn volt a pendrive (elfeledkeztem róla) és most root-ként, meg userként is van egy 4. partíciója a vinyónak, de nem lehet elérni, tehát csak az ikon van ott. Ha rákattintasz, akkor kiírja, hogy nincs mountolva.
2.:Nem megy a pendrive. Uhu alatt csak rátoltam és ment, tehát nem tudom mit kell csinálni.
3.:Az első particiót, amin a Win van el tudom ugyan érni, de nem tudok rá írni. Mi a teendő? (rootként sem) (floppy sem megy...)
4.:A lilo-t hogyan tudom szerkeszteni, hogy a pendrive ne legyen a választhatóak között bootkor, meg a sorrendet megcserélni, hogy melyik legyen a default, meg az időt (ami után magától bootol) átírni. Ezeket GRUB-al meg tudom csinálni, de LILO-t most láttam elősször.
Ha valaki a fentiek közül valamire tudja a megoldást, írjon! Köszi!
(Úgy tudom, hogy ez a Knoppix Debian-szerű...)
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
Feltettem a Knoppixot vinyóra!
Most onnan netezek!
Grubbal nem volt gond, alapból felajánlotta a LILO-t, Én meg elfogadtam, gond nélkül megy!
Köszi mindenkinek a segítséget!
Több felkiáltani valóm nincs!
Aktív témák
Hirdetés
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- MAGYAR Larousse Enciklopédia 1-2-3 egyben 2999 ft
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest