- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
Aktív témák
-
Sipi
addikt
Javaslom a www.gentoo.org-ot, az ottani doksik lépésről lépésre, példákon keresztül mondanak el mindet.
Egyébként nem azért dícsérjük, hogy bárkit is megtérítsük - csak véleményt nyilvánítunk. Pl. nem szidok más dszitrókat (kivéve a SuSe-t), mindenki azt használ, amit akar. Ez jelenti a választás szabadságát.
Nem kell leállnod vele, ha már van rajta futó Linux, azalatt is telepítheted a Gentoo-t, csak a végén, amikor az új, Gentoo-s kernelt bootolod, kell újraindítani.
No: Bővebben: link. A minimal ISO csak a bootot, pár system file-t tartalmaz, arra való, hogy valamelyik stage-ről elindítsd a telepítést, és leszedd a netről a szükséges dolgokat.
Az universalon van pár forrás is, így háló nélkül is el lehet kezdeni a forrásból való telepítést.
A packagecd pedig előre lefordított csomagokat tartalmaz, ez olyan, mint más disztribek csomagjai.
Sipi
[Szerkesztve] -
mkbla
senior tag
nincsen nekem arra időm h frissítgessek...
van 10.1-es mandrake-m (elvileg majd hemerosan meg kell jelenni az ujabbnak is) de nem használom, mert unom h állítgatni kell a monitort ha váltok vindóz/linux között, pedig már beszéltétek jó régen h vmivel ki lehet iratni a paramétereket, és aztán azt kell beírni x-confjába.... de még nem jutottam el odáig, vasárnap óta össze se raktam a gépem, lehet h ma este lesz rá egy kis időm ,meg dvdket kéne irkálni, filmeket nézni/törölni mert tele a vinyóm....
-
Nimrod
addikt
Nekem minden OK, a többi linuxal jobbára a nyelvkezelés és az ADSL-konfigolás volt probléma. Most UHU-t használok, net tökéletesen megy, amit hiányolok az a windowsos játékok futtatása. Bár már néha látom az UHU korlátait, szóval le lesz idővel cserélve, csak még azt nem tudom, mire.
-
L3zl13
nagyúr
Szóval a haver és a barátnője megszerették a linuxot felhasználóként, de érteni még mindig nem értenek hozzá... Továbbra is te kellesz, hogy működőképessé varázsold... Sajnos nincs minden háztartásban egy linuxguru.
Az általad lehúzott disztrik pont ebbe az irányba mentek el. És ezzel egyre inkább felvették a WIndows rossz szokásait is... -
Nimrod
addikt
Nekem OpenOffice halt meg. Feltettem Abiword-öt is, de az sem megy.
Eddig minden OpenOffice azt az érdekes jelenséget csinálta, hogy az önéletrajzomba illesztett kép alsó részét becsíkozza, mintha kikarmoltak volna egy darabot a képből. Ma megnéztem melóhelyen és minden OK vele, de az OpenOffice-ban mentett .doc fájlt .dat fájlnak ismerte fel a win, dat doc-ra cserélése után minden rendben volt. Hogy ez mitől lehetett? -
gege71.hu
addikt
A HDD-k nevét már meg tudom nézni a hardver böngészőben pontosan, de asszem egyetlen ide vinyokent azt a nevet viseli a wd120. A masik ketto SATA-s sd** kezdetű neveken fut.
Thnx eddig mindent, ....
asszem a közeljövőben még gyakori látogatója leszek ennek a topiknak
Majd veszek fel fülhallgatót, hogy ne látszódjon mennyire zöld a fülem
üdv
gege -
gege71.hu
addikt
''/dev/hdXY /mnt/ZZZZ auto rw,exec,user 0 0''
Na mar most NTFS drive-okrol reven szo az rw helyett nem csak r kene?
(feltetelezem az rw a read/write jog..ugye?)
Leirom, hogy kb hogy lenne majd az fstab-ban az esetemben...cska hogy jol vettem e le a lapot:
/dev/hd1 /mnt/WD120 auto r,exec,user 0 0
/dev/sd1 /mnt/Seagate80 auto r,exec,user 0 0
Ha ezt a ket sort beheggesztem az fstab-ba su- kent es elmentem majd es ki- es bejelentkezek akkor elvben mar brozolhatom is latom is a ket ntfs vinyo tartalmat es onnan masolhatok is akar az ext3-as Linux vinyora majd?
A WD120 egy IDE vinyo a Seagate80 meg SATA-s (aMugy a Redhat egy kulon SATA-s 80GB-os Samsungon van.)
ehh de kar, hogy nem vagyok mar otthon. Igy csak itt oktondiskodok irodabol..gep meg otthon -
Zoltán
őstag
Nem azt kértem, hogy ennyi infóból csináld meg neki, hanem csak azt kérdeztem, hogy hogyan induljunk el. Tehát pl.: keressünk egy tárcsázó progit? Vagy hol adjuk meg a dns-t? Egyébként csak azért ennyit írtam, mert Én is csak ennyit tudok a gépről. Ha meg jól felismerte a hálókarit, akkor nem mindegy, hogy milyen tipus? (Lehet, hogy nem mindegy, csak kérdem) Szóval Én se láttam még a gépet, csak szóban mondta el a bánatát a srác.
-
CsY
aktív tag
nalam ez igy muxik:
laptopban beepitett wireless + egy pcmcia s, utobbit hasznalom netre.
a prism54 driver kell a zyxel nek, madwifi a beépitettnek, ezek modulban vannak, a madwifit en forditottam.
a mappeles bizonyos MAC hez rendeli az interface -t h ha megcserelem a pcmcia t vmiert ne legyen kavarodas az iptables ben. ez a reszlet az interfaces file bol
MAC=eszkoz mac addresse
mapping eth0 eth1
script /etc/network/get-mac-address.sh
map MAC eth0
map MAC eth1
#map MAC eth2
iface eth0 inet static
address 172.21.1.101
netmask 255.255.255.0
network 172.21.1.0
broadcast 172.21.1.255
gateway 172.21.1.254
iface ath0 inet static
pre-up modprobe ath_pci || true
post-down rmmod ath_pci ath_hal wlan || true
address 10.10.*.*
netmask 255.255.255.0
network 10.10.*.0
broadcast 10.10.*.255
gateway 10.10.*.254
wireless-essid WifiESSID-d
wireless-mode managed
wireless-ap MAC
wireless-freq 2.412G
wireless-nick ''Shiva''
# Note: this is powermanagemnt off, not power off
wireless-power off
wireless-txpower auto
iface eth1 inet static
address 10.10.*.*
netmask 255.255.255.0
network 10.10.*.*
broadcast 10.10.*.255
gateway 10.10.*.254
wireless-essid ESSID
wireless-mode managed
wireless-ap MAC
wireless-freq 2.412G
wireless-nick ''Shiva''
# Note: this is powermanagemnt off, not power off
# wireless-power off
# wireless-txpower auto -
gege71.hu
addikt
Köszi, nagyon rendi vagy
Most még XP-n tolom még, a live-cd csak a próba volt...
Hétfőn veszem Gianninál a 80Gigzes SATA-m azon lesz a LINUX
Amit irtál beállítás az ugye konfigként csak akkor mentődne el, ha lenne tárterülete neki amin bejegyzi(ha jól értem). Nekem ami 2 vinyóm most van(80GB SATA Winxp SYS, + 120 GB ATA tárhely) mind2 NTFS filerendszer ezért a Kanotix csak RamDISK-eket hozott létre + a dvd mountolva + egy floppancs. Ezek voltak elérhetők rendszerszinten. (+ 2db 400 kb körüli disk(gondolom a memóban dedikálva). Tehát most csak nézelődésre + netre volt jó a kanotix a mentéseket nem tudtam foganatosítani..gondolom flopira lehetne talá
De mondom jövő héten feldobom a REDHAT EL ES-t aztán azzal elleszek. ha nem jön be talán jön majd UHU esetleg vmelyik Debian..+látom.
Látom a Linuxos tábor rendkívül segítőkész tehát remélem ill tudom, hogy ha bármi elakadásom lesz pillanatok alatt kapok akár itt a pH-n akár vmely magyar Linux portálon segítséget.
Ja még vmi:
Ha a tök új szűz vinyóra felrakok egy linuxot a másik sata-n (sátán) marad a WinXP akkor bekapcsolásnál ill előtte boot priority-vel kell majd szórakozzak vagy esetleg lesz vmi pirmitív opciós felület ahol induláskor választhatom, hogy Win-nel vagy LINUX-szal induljak?
Sejtem, hogy vmi OS választó lehet, de ha külön vinyóról mennek a rendszerek akkor van egy sanda gyanúm, hogy BIOS boot priority állítás kell..vagy mittomén...Ezt még jó lenne tudni...
-
gege71.hu
addikt
K0szi az eddigi tanacsokat.
Most epp egy KANOTIX live-rol irom a hsz-t. Dobbenet milyen gyorsan felallt ez a kis rendszer. Felismert mindent megy jol. A magyar bill nincs de ey persze egy rendesen bekonfigolt Linuxon nem okozhat gondot...A hosszu O: es hosszu
U: megjelenitese helzett itt pla forumon kis negyzetek vannak. Nyilvan ez is orvosolhato.
Megyek veszek is Gianni-nal egy 80-as SATA-t aztan had szoljon! -
ReJim
őstag
akkor csinálok egy 256-osat... nem?? vagy inkább nagyobb legyen, mert rakok még bele mostanába...
nekem nem kérdezte, csináltam egy partíciót, mielött felraktam...
nvidia drivert - ami tudja a 3d-t nem mind az uhu-ban lévő - az oldalukról lehet letölteni?
habár letölöttem egyet, de az *.run kiterjesztésű, azt meg nem tom felrakni
szóval csak fordítás jöhet szóba? -
steveetm
őstag
xfree-t felejtsd el, mindenképp xorg.
ha most választanom kéne, biztos, hogy enlightenment-et megnézném(e17 et). egyébként én alapvetően gnomeos vagyok, szal csakis gnomegnomegnomeesetleg xfce helyette, vagy kde.
Tulajdonképpen hülyeség erről mást kérdezni, felteszel 20at aztán vmeik bejön és használod. Vki fluxboxra esküszik, van aki blackbox, de ezekkel én nem bírok meglenni. Anno mikor kezdtem icewm nagyon bejött, de azt már kinőttem
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
Legjobb tudomásom szerint nem lehet. A drivereket le lehet szedni netről, de a teljes recovery cuccot nem. Már csak azért is furcsa lenne, ha le lehetne tölteni, mert benne van a teljes Windows telepítő, egyedi termékkulccsal, mindennel.
Egyébként pont 5 CD lett a teljes mentés, szóval kicsit sok ahhoz, hogy mindenki netről szedje le.
Az IBM-től meg lehet rendelni a recovery CD-ket, de az pénzbe kerül, legalábbis Magyarországon. -
tierbatyo
senior tag
ATI ezt a 2 oldalt ajánlja:
Bővebben: link és
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
steveetm
őstag
hm érdekes, mien debian ez? ill mit használsz apt forrásnak.
egyébként ugyanezt mondtam én is, csak annyit hogy xorg és composite.
composite függ damagetől xfixes jö xorggal, xcompmgr függ composittól, szal mondat második fele tényleg segítette volna
alap próbálma tehát hogy nincs xorgod.
Üdv.: steveetm -
steveetm
őstag
-
mkbla
senior tag
+van, eddig is ki volt véve innen a pipa.... (hangszolgáltatás bekapcsolása)
de attól még nem indul el az alsa.. mindjárt nyomok egy reboot ot és kipróbálom még1szer....
nekem az alaplapi inteles hk-ám megy tökéletesen... ez haver cmi8738-as hangkártyája...
??''modconf''?? ez mire jó, hogy műxik? nem találom... vagy fordítsak kernelt? (bocs a láma kérdésért...) -
steveetm
őstag
iptables -A INPUT -j HOMENET
iptables -A FORWARD -j HOMENET
iptables -A INPUT -j PCMCIA_CARD
iptables -A FORWARD -j PCMCIA_CARD
iptables -A INPUT -j WIFI
iptables -A FORWARD -j WIFI
már ezeknél add meg hogy -i eth1 -i ath0 stb, különben csak fölöslegesen terheled a csomagszűrűt, mert az összes láncodba bemegy minden csomag, mikor már az elején ki lehetne dobni a nagyrészét
iptables -A HOMENET -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
ez meg mivel mindenhol meg van, mehet rögtön az elejére, még a saját láncokba ugrás elött.
iptables -P INPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP
Ezzel különösebben nincs gond, csak annyi, ha kiüríted a láncot, minttompl ki akaord kapcsolni a tűzfalat, újat írni stb, akkor jól beszopatod magad, mert a policyk nem állnak vissza acceptre. Csak eccer kell ezzel szívni távolról
Szal inkább a láncok végén egy -j DROP.
kb most ennyi jutott eszembe.
Üdv.: steveetm -
snowflake
tag
Itt talán találsz magadnak valami használhatót:
esetleg:
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Van egy tök egyszerű program, firehol, bash-szerű nyelve van, leírod, milyen a hálód, a kártyák, és merre mit akarsz engedni, ebből ő generálja a szabályokat.
Azt hiszem, a shorewall is ilyesmi, de azt nem használtam.
Pl. egy esktop gép, amin nem fut szerver, csak kapcsolódni akar, ennyi:
interface ppp0 Home
client all accept
server all deny
Sipi -
WN31RD
addikt
Mivel csináltad meg a mostani szabályokat? Célszerű lenne ugyanazzal a progival belenyúlni.
Egyébként én kézzel (szövegszerkesztő) állítgatok ilyesmit... próbáld meg, nem vészes. (Doksik: Bővebben: link) -
escie
őstag
gentoot belőttél, de egy hálókártya az utadba állt?!
legrosszabb esetben kernelt forgatsz...
de mindegy is, nem kell hálókarira kenni. bevallhatjuk, divat lett fikázni az uhut mert népszerű/magyar/egyszerű. nem vagy a fikázással egyedül.
de vannak itt egy páran akik gentoo tapasztalat nékül is boldog uhu júzerek.
legalább mi ne b@sz0gassuk egymást linuxosok.szóval uhuról le lehetne végre esni.
-
dabadab
titán
Hat a fene tudja... regebben en is magam szoktam forditani a kerneleket, de aztan rajottem, hogy teljesen jok nekem a gyari cuccok is.
Gyorsabb lesz? Hacsak nem vmi speci cuccot hasznalsz (pl az Informixhoz az IBM javasol mindenfele finombeallitasokat), akkor nem igazan (talan sikerul merheto javulast elerni, erezhetot semmikeppen).
HW-nek megfelelo? Par modprobe (amikor bootkor ugyis automatikusan megtortennek), es maris pont megfelel a HW-mnek.
Es nem kell soktizmegas kernelforrast toltogetni, malmozni, amig lefordul, stb, stb. -
dabadab
titán
Minek sajat kernel? A gyari debianos kernelknel minden ott van modulba, aztan ami kell, azt betolti az ember. Debiannal ott az ipmasq csomag, az megcsinalja a beallitasokat. (Ja, es meg jol johet a dnsmasq, ami belso halozaton csinal DNS-t, igy a tobbi gepnek nem kell tudnia, hogy eppen milyen nameservereket hasznal a szolgaltato, meg a helyi gepek neveit is eleg a megoszto gepen adminisztralni. Raadasul meg egy jol es egyszeruen konfigolhato DHCP szerver is van benne.)
-
escie
őstag
''használhato oprencert...''
az, hogy nem tudtad használni, az nem az uhu baja.
''nalam az uhu azt sem tudta''
ezért van az ember, mert egy operációs rendszer nem ''tud'' semmit. ha egy hálókari miatt kidobtad az uhut, hát nem tudok mit hozzátenni. én még nem találkoztam olyan hálókártyával, amihez ne lett volna gyárilag modul forgatva. a régi, 1.0-ás uhuban nem volt modul az enyémhez, kb 5 perc: letölt, fordít, használ.
meg nehogymár ilyen livecdkkel dobálózzunk. annak kell ilyen, akinek múló hóbort a linux, és nem meri feltelepíteni.én csak helyreállítási műveletekre használok ilyet, de akkor már inkább Freesbie.
-
-
operator10
senior tag
Aha, megvan köszi
Még egy kérdésem lenne. Ha telepítek egy programot, akkor a ''saját'' parancsikonját hol találom?Ha egyáltalán van nekiJó lenne ha mindíg a saját ikonját tehetném ki az asztalra.Van erre valami módszer, vagy szokjam meg így
Ja, és nemtudjátok esetleg Operához honnan tudnék magyar nyelvi file-ot letölteni?Az istennek nem találom a neten
Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- E-roller topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- The Crew sorozat
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest