- iPhone topik
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Yettel topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
Aktív témák
-
Sipi
addikt
Két lehetőség van. Az első az, hogy a GNU szabványos menetét használod, az autoconf/autoheader/automake segítségével, sablonból generálod. Ehhez nem értek, de szerintem Neked sem ez kell.
A mésodik egyszerűbb. A make parancs voltaképpen csak egy shell, a Makefile tartalmát hajtja végre, amiben változókat, különböző függvényeket, if-then-else, stb. lehet. Vagyis: lényegében azt adsz meg a Makefile-ban, amit nem szégyellsz. A make parancs meghívására úgyis csak annyi történik, hogy a make shell végrehajtja a megadott (vagy ha nem adod meg, automatikusan a Makefile nevű) file parancsait. Szélsőséges estben ez lehet egy ''echo ''Kesz vagyok.'' is.
Vagy normálisabban:CFLAGS=''-O2 -I . -I /usr/include''
LDFLAGS=''''
LIBS=''-L /usr/lib''
TARGET=egyes.c kettes.c
CC=gcc
all:
gcc $TARGET CFLAGS LDFLAGS LIBS
Sipi -
Sipi
addikt
Én sem, de hidd el, akár egy csere is megéri. Én GeForce2-es kártyával, Athlon 700-zal (vagy 800?) végignyomtam Linux alatt a Doom3-t. Szaggatott, de nem annyira vészesen. Hátha el tudnád adni, és venni egy akár gyengébb nVidia-kártyát - teljesítményben is sokkal jobb, mint az Ati.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Proci85 #4889 üzenetére
MSN: nekem a kopete jól működik, eddig ICQ-n és MSN-en próbáltam, ment rendesen. Valószínűleg túl régi a SuSe, és régi KDE van benne - vagy frissítsd a SUSe-t, vagy legalábbis a csomagokat! A legfrissebb KDE a 3.4-es, ez már igen ütős.
Ha videoátvitel is kell, gnomemeeting.
Csík: videokártya/driver probléma szokott lenni. Itt sem árt frissíteni a legújabb driverre, ha akkor is fennáll, van valami kapcsoló, megpróbálom megkeresni, valami Xaa***** az x konfigban, ezzel megjavítható.
Pixie: a digikam digitális kamerakezelő meglepően jó képnéző is egyben. Vagy a showimg, ez kissé lassúcska, de tetszik.
Digikam: a libgphoto2 és gphoto2 programok kezelik a digikamerákat. Ha USB-s, akkor a libusb is kell hozzá (meg persze a kernelben USB támogatás, de ez mindig benne van). A digikamet használom a kezelésre, szerintem szuper. A gphoto2 oldalán az áll, hogy tesztelés alatt áll ennek a drivere, így valószínűleg működik.
A zapping nekem sosem ment rendesen. TV-nézéshez használd inkább a tvtime programot, szerintem ennél nincs jobb (Windows alatt sem)!
KMail elég jó, rengeteg mindent tud, de ehhez nem vág úgy nyakon minden szirszarral, mint az Outlook. Ráadásul modernebb KDE-kben létezik egy kontact nevű program, ami közös felületbe fogja a levelezést, címjegyzéket, feljegyzéseket, tennivalókat. Olyan, mint a nagy Outlook, de többet tud annál, ugyanis kismillió rendszerhez képes csatlakozni (pl. címjegyzékben Excghnage, LDAP, file, könyvtár, stb.)
Tűzfalnak minjdig van értelme. Ha a GUI-s kattingatást szereted, a Guarddog elég jó. Ha komolyabban akarod, javaslom a firehol-t, ez egy egyszerű programnyelv, amiben leprogramozhatod, hogy mit csináljon a tűzfal.
Sipi -
Sipi
addikt
Ajjj...
Amit küldtél, az 2.4-es kernel konfigja. Az IPSec-hez pedig, tudtommal, 2.6-os kell. Így az átküldött konfig (megérkezett) nem jó semmire, totál más a két kernelfa beállítása, annyira, hogy taccsra is váhja, ha megpróbálod használni.
Jó lenne, ha a felrakott 2.6.11-es kernel konfigját is átküldenéd. Ennek hiányában félő, hogy olyan kernelkonfigot adok, amivel nem bootol be a Debianod. (Pl. kihagyom az initrd-t, stb.)
Sipi -
Sipi
addikt
Ajjaj... Az Intel chipnek nem tudod a pontos típusát? Ez az alaplapi vezérlő lenne, ugye?
Ethernet kártyák típusa? Nem tudom ugyanis, a Debian hogyan áll a modulokhoz. Tehetem az összes kártyát modulba, de én nem szoktam, úgyis mindig használod, célszerűbb lehet direktben befordítani.
A gyári configja jó lenne, mert a boothoz kellhetnek spéci dolgok.
email az adataimnál.
Sipi -
-
Sipi
addikt
Telepíted az rp-pppoe csomagot, a kernelben kell minimum modulban a ppp összes eleme, majd adsl-setup. Az itt megjelenő kérdésekre legjobb tudásod szerint válaszolsz. A kapcsolat biztosan indítható az adsl-start paranccsal, de sok disztribúció az init könyvtárba is tesz egy indítófile-t.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #4828 üzenetére
Az echo-val tuti, hogy nincs gond, mert egyrészt ősrégen ugyanezt használom és nem írtam át, másrészt a gond az, hogy az adott binfmt_misc könyvtárban nincs semmilyen file (vagyis kernel-regiszter), amit írni lehetne.
Mint pl. a /proc/sys/fs könyvtárban van file-max file, ezt lehet írni/olvasni. Nos, nekem üres az adott könnyvtár... Régebbi kerneleknél még volt benne pár (egy?) file.
Másik source-t nem akarok, a gentoo-source vált be eddig a legjobban. (2.6-os.)
Mindegy, köszönöm, akkor várok, hátha csak egy kritikus hiba a 2.6.11-ben.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #4824 üzenetére
Totál más: jópár napja az eddig jól működő binfmt_misc modulom behülyült. Próbáltam befordítva is, nem modulban, ugyanaz: ha binfmt_misc be van töltve, van egy /proc/sys/fs/binfmt_misc könyvtár, és elévileg ebben kellene lennie valami regsiter file-nak. Eddig úgy volt, hogy a local startban echoztam ide egy szép sztringet, így nem kellett wine-nal indítanom a Windows-os exeket, csak simán exe indít, és a binfmt_misc automatikusan megtalálta, hogy ehhez a wine-t kell használni futtatónak.
De most ez a könyvtár tök üres, emiatt az echo csak hibajelzést ad és nem működik az automata winbin futtatás.
Gentoo fórum, Gentoo bug semmit nem mutat erre.
Van valami ötleted?
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #4824 üzenetére
Na ja, de naponta többször is telepítget? Mert azt írja, hogy sokszor fel-felugrik.
A prelinkről tudom, hogy több disztro is használja telepítés után, de azért legalább valami visszajelzés lehetne, hogy telepítés utáni konfigurálás, várj...
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
_Petya_ #4818 üzenetére
Hmm... Nem tudok elképzelni olyan rendszert, amin a prelink folyamatosan futna. A prelinkelést vagy már a disztro előállítója előre elkészíti, vagy telepítés után megoldja a csomagkezelő. Vagy, ha mazochista vagy (vagy Gentoo-t használsz), kézzel elindíthatod.
Milyen disztrot használsz? Valahogy meg kellene nézni, mi indítja el a prelinket, mert így nagyon nem jó...
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
zLegolas #4763 üzenetére
OK, elküldtem a csomagot. Jó szórakozást!
Ha gond van, a Gentoo Linux topikban szeretettel várunk.
Ja, boot után, amikor elindítod a kernelt, nyomj egy F2-t, mert alapban grafikus képpel elfedi a bootszövegeket, de ez valami hiba miatt akkor sem tűnik el, amikor a billentyűzet beállítását kérdezi. Ergo, ha csak nézed, akkor várhatsz örökké, ott fog állni egy szép kép, mögötte pedig, láthatatlanul, vár a választásodra.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
válasz
zLegolas #4763 üzenetére
No, most jöttem, hogy adj címet.
Itt van előttem, egy vadiúj, randalila Gentoo 2.-ás Univeral LiveCD. Erről tudsz bootolni és telepíteni is, rajta van pár alapcsomag forrása is.
A PackageCD-t nem írtam ki, azon előfordított csomagok vannak, de szerintem jobb, ha forrásból nyomulsz, különben pont az veszted el, ami a Gentoo előnye.
A Gentoo weboldalán mindenképpen a 2005.0 telepítési kézikönyvét nézd, ne más Install Doc-t, mert ez a verzió úgy nétem, egy kissé eltér a régiektől.
Bővebben: link
Ja, emailcímem az adataimnál.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #4741 üzenetére
Ööö, ez nem lxnay lenne? De ez nem hinném, hogy kezdőknek való... Totál béta reiserfs4 támogatás, nem official kernel...
Viccnek szántad? Főleg, hogy pont most lett kész a 2005.0-ás ISO.
Sipi -
Sipi
addikt
A legújabb verzió telepítési útmutatója.
Érdemes kinyomtatni, bár a telepítő CD-n is fent van, csak ha beüt a gáz, elég nehéz nem működő gépről olvasni.
Sipi -
Sipi
addikt
Javaslom a www.gentoo.org-ot, az ottani doksik lépésről lépésre, példákon keresztül mondanak el mindet.
Egyébként nem azért dícsérjük, hogy bárkit is megtérítsük - csak véleményt nyilvánítunk. Pl. nem szidok más dszitrókat (kivéve a SuSe-t), mindenki azt használ, amit akar. Ez jelenti a választás szabadságát.
Nem kell leállnod vele, ha már van rajta futó Linux, azalatt is telepítheted a Gentoo-t, csak a végén, amikor az új, Gentoo-s kernelt bootolod, kell újraindítani.
No: Bővebben: link. A minimal ISO csak a bootot, pár system file-t tartalmaz, arra való, hogy valamelyik stage-ről elindítsd a telepítést, és leszedd a netről a szükséges dolgokat.
Az universalon van pár forrás is, így háló nélkül is el lehet kezdeni a forrásból való telepítést.
A packagecd pedig előre lefordított csomagokat tartalmaz, ez olyan, mint más disztribek csomagjai.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
válasz
zLegolas #4728 üzenetére
Oksi, küldtem magamnak levelet haza, nehogy elfelejtsem.
Azt hiszem, a legfrisebbet szedem le, meg majd nézegetem, melyik legyen, mert a telepítéshez kétfélét is lehet használni: az egyik csak egy kisméretű ISO, lényegében a boothoz és a system toolokhoz, a másik pedig előre fordított csomagokat is tartalmaz, pl. xorg, kde, stb.
Ha meg akarod ismerni, az első jó lehet, de kell hozzá szép nagy sávszél, a források letöltéséhez.
A másodikhoz nem sok kell, a későbbi frissítésekkel úgyis kb. ugyanoda jutsz, mintha elölről indulnál.
Rég raktam fel, majd megkukkolom, most melyik ISO-t érdemes leszedni.
Esetleg dr_strange, van javaslatod? Én még az 1.4-est használtam, de a legújabb a talán 2005.3.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #4718 üzenetére
Akkor nyugodtan hagyatkozz rám.
Nemrégiben hajítottam ki méretes Linux-gyűjteményemet. Háát, vagy két szatyorral fordultam, mire levittem.
És nem bántam meg... Lassan azt is megértem, ha felsír a gépem.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #4713 üzenetére
Én is meglepődtem, hogy nem Windows XP-t ajánlottam.
Miért, szerinted nem így van? Kipróbáltam már rengeteg Linux-disztribúciót (alsó hangon 20-30), és ez az egyetlen, ami ennyire ''pure'', lecsupaszított, átlátható - mégis gyönyörűen alakítható.
Vagy a kolléga máshogy gondolja?
Sipi -
Sipi
addikt
Mindennek van, ha más nem, az xfree. Nem tudom, BSD alatt van-e xorg, az jobb, mint az xfree.
Tudtommal pár apróbb window manager is elmegy rajta, azt nem tudom, hogy a nagyobbakhoz hogy áll.
De szerintem otthoni célra (multimédia, szövegszerkesztés, scanner, digikam) nem az igazi a BSD vonulat, erre egy Linux jobb lehet.
Sipi -
Sipi
addikt
SZVSZ ilyen nincs.
Az biztos, hogy az alapból GUI-s disztribek nem ilyenek, ott rengeteg kiegészítés van.
A főleg konzolosaknak is van viszont legalább egy csomagkezelőjük.
Talán a Debian és a Gentoo ilyen, no meg a *BSD.
A Gentoo-t ismerem, az szinte teljesen megfelel az egyre inkább szabvánnyá váló filehierarchiának, ráadásul a csomagkezelőn kívül saccperkábé olyan 5-10 file az, ami nem szabványos, ezekkel leginkább a gép indulását szabályozhatod.
Itt nincs szinte semmihez beállítás, a programok saját konfigurációs cuccait kell használnod, illetve a service-ek indítását plusz szöveges file-okban szabályozhatod, de úgy, hogy közben nem rejti el előled, mit is csinál.
Szóval: ha a kérdésed arra irányul, hogy mi a leginkább átlátható működésű, talán a Gentoo. De vigyázz, ez nem kész csomagokat tesz fel, hanem a forráskódból helyileg állítja elő (a Te előírásaid szerint) a kész programokat.
Mod.: ilyen szempontból talán a SuSe a legrosszabb. Lényegében feltalálták a szöveges registry-t...
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
emerge dc-gui
A /usr/portage/net-p2p könyvtárban megnzéheted a többi filecserélő programot is, én nem töltögetek, úgyhogy szinte egyiket sem ismerem, de lehet, hogy van jobb is köztük, mint ez a dcgui.
Ja, az emerge-ből ítélve Gentoo-zol. Ez elég szokatlan parancs egy ''normál'' Linuxon, úgyhogy szerintem jobban jársz, ha a Gentoo topikban kérdezel.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
_Petya_ #4166 üzenetére
Lokális hálóban, ahol összvissz egy workgroup van, nem kell WINS a WIndowsos gépeknek. Sőt, elvileg máshol sem kell már, ez egy elavult dolog. Tehát a Wines gépeken nem fog futni. (WINS szerver egyébként is csak szerver oprendszeren van.)
Ezek után a Samba-ban, ha nincs WINS szervered, akkor a wins server = sornál értelemszerűen nem adsz meg semmit. Emellett van egy wins support = sor, ha WINS szerverként akarod működtetni a Samba-t, akkor lehet yes, de nem kell! A Wines hálókhoz már nem kell WINS.
Viszont ha sem WINS kliensként, sem szerverként nem használod a Samba-t, a name resolve ordernél nem árt kiszedni a wins szót.
Elvileg mennie kell így is.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
dabadab #3854 üzenetére
Annyi változás van, hogy 2.4 alatt még SCSI-emulációban kellett hajtani az IDE-s DVD/CD-írót is.
2.6 alatt viszont szépen megy ATAPI módban, vagy éppen, hogy kevesebbet (egészen pontosan semmit) sem kell állítani, hogy menjen.
2.6.10-et használok, ír az mindent. Csak telepíteni kellett a cuccokat, meg egy k3b-t, hogy csillogjon is, és azóta megy.
Sipi -
Sipi
addikt
Vegyél IBM-et. HIvatalosan is támogatják a Linuxot, a desktopjaikat is át akarják rá állítani. A nyílt forráskódú kzösségnek _rengeteg_ hasznos dolgot ajánlottak fel, pl. egy komplett filesystem-et.
A laptopjaikat lehet, hogy csak WIndows-zal veheted meg, de nagyon jó támogatásuk van Linux alatt.
Sipi -
Sipi
addikt
Van egy tök egyszerű program, firehol, bash-szerű nyelve van, leírod, milyen a hálód, a kártyák, és merre mit akarsz engedni, ebből ő generálja a szabályokat.
Azt hiszem, a shorewall is ilyesmi, de azt nem használtam.
Pl. egy esktop gép, amin nem fut szerver, csak kapcsolódni akar, ennyi:
interface ppp0 Home
client all accept
server all deny
Sipi -
Sipi
addikt
Oké, köszönöm, jó lenne tudni, hogy tényleg ne is keressem...
Nekem gl, gl2, meg még pár egzotikus megy, csak a kép nyomorék, értékelhető eredményt csak xv és x11 ad. x11 döglassú, így nem sok marad...
ALSA-ból a legújabb van, ami konzolban csúcsszuper, de szerintem itt sem vele lesz a gond, ez a hiba valami másnak lehet a mellékterméke.
Mindegy, valamivel előrébb vagyok. Legalább látom, milyen sávok vannak a DVD-n.
Bár egy gondom még van: ogle alatt, ha menet közben hangsávot váltok, a film megy tovább, mint ha mi sem történt volna, csak átvált a hang magyarról angolba. Látványos (illetve hallványos) ''effekt''.
Emmeg szépen újraindítja a teljes lejátszást... Ezt ki lehet valahogy küszöbölni?
Sipi -
Sipi
addikt
No, megvolt a nagy gmplayer teszt...
A felület még mindig érdekes: ha MAGYAR nyelven fordítom, a középső gomb megnyomására egy ANGOL nyelvű, szépen skinnelt menü jön elő, amiben CSAK file-t lehet lejátszani. Jobb gombbal egy NEM skinnelt, szimpla GTK-s menü, MAGYAR nyelven, itt van minden.
DE! Nincs DVD-menü... Igaz, lehet váltani a hangsávok, fejezetek, feliratok, stb. között, de a lemez megnyitása után automatikusan elindul az 1. sáv első jelenete, vagyis többnyire maga a film. A DVD-re a gyárban írt, csilivili, színes-szagos, pörgő-forgó menü nem jeleníthető meg sehogy sem... Ámbár, mivel könnyű nyelvet váltani, ez nem olyan nagy gond.
Gond viszont van más - Neked is így működik? Ugyanis ha elkezdem váltogatni a sávokat, egy idő után (ált. egyszer át tudok váltani pl. az egyik előzetesre, másodjára már nem) kifagy a gmplayer. Xv-s kimenetet használok (ez az egyetlen, ami megy...), konzolosban is Xv-n nyomom, ott hipergyors, gmplayer alatt szaggat, ráadásul az ALSAhangkimenetre is azt írja, hogy buffert dobál, meg túl lassú a gép... Konzolban ugyanígy ALSA a kimenet, semmi gond.
Ha a sávok, sávon belül jelenetek között ugrálok, tuti, hogy pár ugrás után kifagy az egész, vagy eltűnik a hang (bufferhibával)...
Csak nekem ilyen béna?!?
Sipi -
Sipi
addikt
Annyi vele a baj, hogy ha sztereón kívül többet is akarok, rengeteget kell vele macerálni, kissé lassú, le-lefagy, a beállítása pedig nem egyértelmű. Az mplayer-ben több beállítás van, és sokkal könnyebb megérteni őket.
Mindegy, a lényeg: nekem nem megy surroundban, sőt, van, hogy egyáltalán nem megy.
Sipi -
Sipi
addikt
Elvileg semmit sem kell megadni fordításhoz, ugyanis mindent automatikusan detektál.
A language kellhet, de ha a LANG változót beállítod a rendszerben, azt is detektálja, és felteszi azt, plusz az angolt.
Parancssohoz kellhet az svgalib, directfb. Nekem svga, directfb, framebuf, vesa kimeneteim vannak, de ebből csak a directfb az igazi.
Jó lehet még a cvidix videokimenet (vo=cvidix) is, ha támogatja a hardvered. Ez konzolos, de kihasználja a graikus kártya gyorsításait.
Viszont X alatt sokkal gyorsabb a lejátszás.
Konzolból azért jobb, mert sokkal több kapcsolót támogat. A /etc/mplaer.conf file-ba lehet tenni a jól bevált kapcsolókat, a man mplayer-rel meg kell nézni, mik vannak, és mazsolázni.
(Túl sok ahhoz, hogy leírjam, ráaásul mindenkinek más lesz az optimális.)
Sipi -
Sipi
addikt
No, köszönöm szépen az információt!
Otthon kipróbálom - eddig ez volt az egyetlen gondom, amit nem sikerült megoldani.
Az ogle, okle, xine-xxx meg annyira tré, hogy az nem kifejezés... Hangot szinte lehetetlen kicsiholni belőlük.
MPlayerrel meg sikerült belőnöm, hogy ha sztereó a hang, akkor 4 hangszóróból jön duplzáva, ha matrix surround, 4 hangszóróból surround, ha meg AC3 5.1 DDt STD anyámkínja, akkor 4 hangszóróból surround.
Szíp is, jó is, a vasvella sem lóg ki belűle.
Hammeg mán a DVD-met is viszi...
Kapsz egy virtuális örömcsókot!
Sipi -
Sipi
addikt
Uff, én csak parancssorost... Lehet, hogy meg kellene szoknom a GUI-ját?
Régen annyira tré volt szegény, hogy teljesen leszoktam róla.
Akkor GUI-banvan olyan, hogy open DVD disc, és bejön a DVD-menü, ahol lehet nyelvet, feliratot váltani?
Ja, Linuxos mplayerről van szó?
Milyen kapcsolókkal fordítottad? (A beépített mpdvdkitet használja, vagy külső libdvdcss-t?)
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
zgv nevű program. Konzolon grafikus böngésző. Elég tré, de egy kis kukkolásra jó. Kell hozzá az svgalib program is, ezzel kezelheted grafikusan a konzolt.
A másik lehetőség ez a framebuffer. De bonyolultabb, a kernel kell úgy fordítani, hogy (2.6-os kernel esetén) a Device Drivers, Graphics Supportban bekapcsolod. Két lehetőséged van: vagy a grafkártyádnak megfelelőt választod (pl. Radeonhoz az ATI Radeon Supportot), de ezzel lehetnek összeakadások. A másik, hogy az általános célú VESA VGA graphics supportot teszed bele, ez mindenen megy, de nem használja ki a kártyák plusz dolgait. Az én GeForce2-esemen ezt használom.
Ja, meg ugyanitt a Console display driver support alatt a video mode selection és a framebuffer support is kell.
Ezután, miután a kernelt lefordítottad, telepítetted, lehet bootnál megadni a kernelnek a
video=vesafb/atifb/amit hasznalsz fb:ywrap,pmipal,mtrr,1024x768@85
sort, hogy a megadott módban bekapcsolja a framebuffert. Így szöveges konzolt kapsz ugyan, de grafikus módban - így bármilyen grafikát is meg tudsz jeleníteni.
Sipi -
Sipi
addikt
Nem használtam, de weben keresztül állítható, és viszonylag egyszerű.
Sipi -
Sipi
addikt
Egyébként pedig: mihez kell? Ugyanis 1 floppy-ban nem várhatsz teljes értékű terjesztést. Ez pl. ADSL-es eléréshez van, egy 2.4-es kernelre épülő router.
Nagyon kicsi még a QNX. De az nem Linux.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
zfarkas #1720 üzenetére
Kis kiegészítés.
A /usr/src-ben kitömörítve a kernelt, kapsz pl. egy linux-2.6.8 könyvtárat. Azonban sok program szereti, ha a /usr/src/linux-ban van, ezért kitömörítés után célszerű egy szimbolikus linket létrehozni, a /usr/src/linux mutasson a /usr/src/linuxakármiverzióra.
2.6-os kernelnél kicsit más a folyamat. A make menuconfig oké, utána csak a make parancsot kell kiadni, ez lefordít mindent. A ''make install'' és make modules_install'' paranccsal lehet az elkészült kernelt és moduljait telepíteni. Ha LILO vagy Grub telepítve van (és a bootpartíció csatolva van), automatikusan telepíti is az új kernelt.
Bár lusta vagyok visszanézni, milyen linuxról van szó, de szerintem mindenhol különbözik a Linux kernel forrása a Linux headertől. A header külön telepíthető csomag, ez a /usr/include könyvtárba kerül. Nem feltétlenül egyezik meg a kernel forrásában található include-dal!
Általános programokhoz a külön header csomag kell, modulokhoz többnyire maga a kernel, plusz a fentiekben létrehozott szimbolikus link.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Incognito #1536 üzenetére
Nem gépelted el a flash-t falsh-ra?
sd*: attól függően, mit használsz, elindítasz egy filekezelőt, és belépsz a /dev könyvtárba. Vagy egyszerűen: egy konzolban kiadod az ''ls -la /dev/sd*'' parancsot.
Igen. az fstab-ban szereplő sda1-et lehet átírni. Lehet ugyanis, hogy a pendrive csatlakoztatás után nem sda1 nevet kap, hanem mást, pl. sda2, vagy sdb1.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
barbikenje #1204 üzenetére
Először mindig a Windows-t kell feltenni. Nem azért, hogy a Linux bootloadere lássa (utólag is hozzáadhatod), hanem azért, mert minden Windows automatikusan leradírozza a létező bootmanagereket, és a sajátját teszi fel, ami a következő oprendszereket ismeri:
MS-DOS
Windows 3.1
Windows 98
Windows ME
Windows NT
Windows 2000
Windows XP
Windows 2003
Sipi -
Sipi
addikt
Kétféle hangrendszer közül (driver) is választhatsz. Az egyik az OSS (Open Sound System), ez van a kernelekben alapértelmezetten benne. Kernelt kell fordítanod, és a hangbeállításnál kiválogatni, ami neked kell.
A másik az ALSA (Advanced Linux Sound Architecture). Ez külön programcsomag, csak fel kell telepítened. Úgy emlékszem, az UHU ezt használja, és ha telepíted, automatikusan meg is próbálja felismerni és beállítani a kártyát (az UHU beállító-központban). Ha nem megy, kézzel kell kiválasztanod, utána általában OK.
Sipi -
Sipi
addikt
Brühühü, mittudomén!
A SuSE 7CD, de nem ingyen. 1 CD-s verzió letölthető.
Mandrake-re nem emlékszem, 1 vagy 2 szokott lenni.
UHU 1CD, plusz van egy kiegészítő CD-je.
De nézegesd végig, mik vannak még, én annak idején vagy 50 disztribet kipróbáltam. Jó volt pl. az ALT Linux, de nem tudom, most megy-e még.
Sipi -
Sipi
addikt
http://www.distrowatch.com
Itt szinte minden ismertebb Linux-disztribúcióról van leírás és elérhetőség.
Kezdésnek javasolt Mandrake, SuSE vagy UHU (ez utóbbi magyar termék).
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
#57764352 #615 üzenetére
Bootnál állítsd le a bootfolyamatot, és pl. ha LILO-t használsz, írd be ezt:
LILO: (kernelnév) root=/dev/hdxy rw init=/bin/bash
''x'' a vinyó, amin a rootpartíció van, ''y'' a partíció száma.
Ekkor bebootol a megadott kernellel, de nem indul el a rendszer, csak egy root promptot kapsz. Itt vagy megváltoztatod az adott user jelszavát, vagy hozzáadsz egy mésikat, amivel reboot után belépsz, su rootnak, és megváltoztatod a régi user jelszavát.
Egyébként mi ez a my.realm?!? Ilyen volt eddig is a géped? Nem lehet, hogy feltörték?
Sipi
Aktív témák
Hirdetés
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest