-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
McSzaby
őstag
válasz
bambano #19606 üzenetére
Tevedsz. Ugyan tenyleg tiltva van az smtp port a szolgaltatonal de en Napi szinten használom az ssmtp-n keresztüli gmail-s email küldést. Egy megadott fiokkal a gmail smtpjen keresztül tudsz emailt küldeni/küldetni. Ugyan nem saját levelező rendszer, de én pl igy küldöm el magamnak a check es egyéb scriptjeim logjat.
Email sending via gmail/sstmp -google.
Bocs telo...
-
Ph895
csendes tag
válasz
bambano #19528 üzenetére
két okból, egy: arról még csak nem is hallottam, hogy egy (mégha virtuális is) disk működhet partícionálás nélkül.
kettő: direkt ezt akarom gyakorolni, pl.: raid tömbök létrehozását, de mivel nem a saját éles rendszerem szeretném elrontani, eztért gondoltam létrehozok egy virtuális drive-ot ahol veszélytelenül gyakorolhatom az mdadm -et meg a lvm-et például. -
-
stickermajom
addikt
válasz
bambano #19347 üzenetére
Köszi, lefuttattam az apt-get cleant, de nem volt semmit output. Az normális? Illetve töröltem logokból, de így is ugyanaz a helyzet.
Elvileg 1299MB foglalt az 1922-ből, a .deb, amivel újra tudnám húzni meg 200 mega körül van. Lehet, hogy korrupttá tett valamit az upgrade? Fura ez, hogy nem tudok törölni remove-val semmit. -
moli.hu
őstag
válasz
bambano #19302 üzenetére
ez oke, csakhogy nem akarok lirc-et, hiszen ahhoz vennem kene egy hardware-t. van nekem szepseges usb-s irda kutyum mar. tehat, mivel leragadtunk a lirc-nel es pont a kerdesem lenyege, az hogy hogy birok mukodesre egy irda0 interface-t maradt ki, ezert a kerdesem atfogalmazva:
sracok, nagy nehezen van fent egy irda0 network interface-em, de hogy a francba tudom cat-olni a tartalmat, hogy mi erkezik be ra, egyartalan mukodik-e? rx, tx mennyiseg van rajta, no is. milyen program kezeli egyartalan az irda network interface-eket? egy taviranyitoval szeretnek iranyitani egy raspberry pi-t, googlen logtam vagy 2 orat. plz help
-
-
-
Marcika80
tag
válasz
bambano #19022 üzenetére
Na közben ránéztem és feltelepült rá szépen a wine, arm-linux-ra, próba program futtatáskor, szépen elindultak a windowsos progik, szövegszerkesztő, paint, notepad, internet böngésző. Gondolom ha ezek gond nélkül mennek, akkor lehet tovább kísérletezni, A Nexus7 táblámon van arm ubuntu linux.
.
-
-
-
Vladi
nagyúr
-
f_sanyee
senior tag
válasz
bambano #18876 üzenetére
en 1 eve szivtam corsair rammal, teljesen uj, kit-ben 2x4giga, kekhalalozott a windows, memtest semmi hibat nem talalt, nem tudom mar hany ora utan sem.
ja es e miatt nem is gondoltam ramra, csereltem is alaplapot ujat ujabbra, de nem oldotta meg a problemat csak a ram csere.
-
MacCaine
őstag
válasz
bambano #18872 üzenetére
A memtest86 a legmegbízhatóbb RAM tesztelő program, ha azt mondja, hogy nincs hiba, akkor nincs hiba. VISZONT! Volt olyan tapasztalat, hogy az ügyfél azzal hozta be a RAM-ját, hogy hibázik, mégpedig 21-22 órás memtest futtatás után. És valóban igaza lett, 22 órán keresztül futott hiba nélkül, majd nagyon bepirosodott a képernyő. Szóval futtasd hosszan, lehet, hogy csak később jön elő a hiba.
-
dragon1993
őstag
válasz
bambano #18866 üzenetére
Ezeket ,hogy tudnám ellenőrizni ?
Találtam egy ilyet ,hogy modprobe ipt_mark.
Erre ez jön vissza
libkmod: ERROR ../libkmod/libkmod.c:505 kmod_lookup_alias_from_builtin_file: could not open builtin file '/lib/modules/2.6.32-042stab081.5/modules.builtin.bin'
FATAL: Module ipt_mark not found. -
The DJ
addikt
válasz
bambano #18791 üzenetére
Rövid időn belül akkor is ugyanitt tartanánk attól tartok
Nem az enyém az oldal, a tulajdonos pedig semmit nem frissít, se Wordpresst, se plugineket, és még ezen kívül is csomó probléma van ami aggasztó. Inkább megcsinálok mindent helyette, így nekem is kevesebb munkám lesz a jövőben.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #18783 üzenetére
ezt a gépet választottam, ez már megvan. gyártó, felszereltség, ár, kinézet alapján nem volt igazi másik alternatíva. a videokártya választás szándékos volt, sőt, kifejezetten minél erősebb AMD videokártyás gépet akartam választani.
és hol látod azt, hogy akár csak utalnék arra, hogy a debian gagyi? ha annak vélném, szerinted kipróbáltam volna (ismét)? a debian jó és stabil, és jól működik, ha kompatibilis a hardverrel. itt ez az utolsó kitétel nem áll fenn.
amúgy win 8.1 is járt a gépen, de az is rövid úton törlődött, mert ott se ment rendesen a net.
mod: ubuntu 13.04 alatt se megy egyik hivatalos amd driver se, pedig elvileg az x.org támogatott 1.13-ig. a stabil közli, hogy nem komaptibilis a hardverrel, a béta felmegy, de újraindítás után csökkentett grafikus módban indul. még jó, hogy lehet uninstallálni.
ez van, egyelőre nem használom ki a hardvert, csak ha kijön hozzá a működő driver.
mod2: ami korábban is lemaradt:
ngabor2@g510:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Haswell DRAM Controller (rev 06)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Haswell PCI Express x16 Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Haswell Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Haswell HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Lynx Point USB xHCI Host Controller (rev 05)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Lynx Point MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation Lynx Point USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Lynx Point High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Lynx Point PCI Express Root Port #1 (rev d5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation Lynx Point PCI Express Root Port #2 (rev d5)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation Lynx Point PCI Express Root Port #3 (rev d5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation Lynx Point USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Lynx Point LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation Lynx Point 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation Lynx Point SMBus Controller (rev 05)
01:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Mars [Radeon HD 8670A/8750M]
08:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9565 Wireless Network Adapter (rev 01)
09:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros QCA8172 Fast Ethernet (rev 10)HD 8750 benne, ezzel van problémám pillanatnyilag.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #18776 üzenetére
ez egy alaplapra integrált videokártya, nem könnyű cserélni. ráadásul most már ha választanom kellene, akkor inkább amd, mint nvidia. nemrég még máshogy gondoltam.
ha a net felélesztéséhez plusz net kell... akkor sajnos a debian ismét nem az én disztróm. az ubuntu alapból felismert mindent a radeonon kívül.
CPT.Pirk: a beta driver segfaultolt, ezt valóban nem írtam. most feltettem az ubuntu 13.04-et, még nem próbáltam ki.
-
pakriksz
őstag
válasz
bambano #17635 üzenetére
nem tudta letölteni: "Display0: Failed to get EDID information. "
És erre behelyettesít valami, 1600*1200-as felbontásra és persze ezt a felbontást kezdi el használni is...
Ez az edid valami hihetetlen hulladék, akárhány monitorral találkoztam, mindenhol teljesen random volt hogy működik-e vagy sem, és nem csak linuxon, windowson is kb 1 hónapja kaptam egy szép out of ranget emiatt.
-
-
td
senior tag
válasz
bambano #17405 üzenetére
Az macerás lenne, elég sok minden van "szanaszét". Még úgy is nehéz, ha megnézem a K3b logban, hogy miknél vágott, és az alapján gyűjtöm ki (pl. file-ba teszem, aztán azt adom be cp-nek). Ráadásul a zárójeles kiírást nem is értem - nem értem, miért nem külön sorba írja, de mindegy, mert az is hosszú név, csak idegesítő ez a kavarás.
A másik dolog meg az, hogyha én iso-ba teszem, akkor ott a file dátumok és idők "rendben" lesznek. Mert ugye ha pl. Windows alatt nézem a DVD-t, akkor attól függően, hogy DST-ben vagyok-e vagy sem, más-más időt ír ki módosításra. Vagyis az iso-s megoldás összhangban lenne minden mással.
De ha tar-ba teszem, az mit csinál? Fixen beleírja a módosítási adatokat, és kész. Ha kitömörítem, akkor amit meg is őriz (most nem tudom, a könyvtárak dátumai maradnak-e), az nem mindig fog helyesen megjelenni. Ez majd attól függ, hogy mikor tömörítem ki, ha jól sejtem (téli vagy nyári időszámítás). Ezek ilyen apróságok, de én szeretném, ha rendben lennének.
Azt nem tudom, hogy egy olyan program, ami pl. tar-t tud felmountolni úgy, mint egy CD/DVD image-et, meghajtóként, az hogyan kezeli ezt a témát, de úgy tűnik, más választásom úgysem lesz, mint az uncompressed tar.
-
nyunyu
félisten
válasz
bambano #17400 üzenetére
Koszi a valaszt.
Kozben rabukkantam a shell szkript topikra is, csak azt elsore a programozas temakorben kerestem, de nem ott van, hanem itt a oprendszereknel.
-
-
válasz
bambano #17131 üzenetére
hagytam a francba és átdugtam USB2-re, ott jó.
most viszont azok a portok is foglaltak, ezért mindenképp USB3-on kellene használni, ha hagyná magát, de nem teszi...
xhci_hcd 0000:02:00.0: WARN: Stalled endpoint - mondta a dmesg
egy 2010-es Ubuntu topikban találtam ugyanilyen nyűgöt, akkor a következő kernel-verzióra kalapáltak valamit és megjavult, de (ha pusztán a verziószámot nézzük, akkor) a Debianban régebbi kernel van még, azt persze a franc tudja, hogy ezt pont javították-e maszekban, bár láthatólag nem.
kőbalta-megoldás mivel csak az xhci hülye, így az USB3-as vinyót átdugtam USB2-re, az USB2-t meg USB3-ra, így most mindkettő USB2-n megy, hibátlanul.
úgyis pár bájtos vackokat mentegetek, nem igazán érvényesül az USB3 -
Zoli133
addikt
válasz
bambano #17228 üzenetére
De router ppoe-val, (igaz openvpn nélkül) teljesen stabil. Tehát a gatewayen valami nem oké.
Valahova az openvpn-környékére tenném a gondot de nem találom.
Egyébként valóban nem zavarna csak időnként kis MMO játékok közben baromira zavar, hogy pár óránként dobva van a kapcsolat.
-
rt06
veterán
válasz
bambano #17225 üzenetére
mivel rundir modositas utan is fennal a hiba, foloslegesnek tartottam ebbe belemenni
a fenti hiba ugyanis nem jelentkezik, ha a lock file egy rendes, meg futo munin-update-bol maradt ott (akkor mast kuld mail-ben a cron, bar inkabb a munin-graph, mintsem a munin-update)nekem gyanus, hogy mar elso futaskor sem tudja letrehozni, ezert irtam, hogy miket lenne erdemes megnezni
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest