- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pakriksz
őstag
hogy lehet ebben a kiszámíthatatlan bughalmazban elérni azt, hogy egy háttérben elindított (&-el) folyamat fusson az ssh-ból való kilépés után is?
Eddig nem kellett semmi. Pár hete bg disown-al működött. Most már így se működik.
-
pakriksz
őstag
Meg tudja azt valaki mondani, hogy egy rc.local-ból indított script boot után miért fut le néha 2x, amikor csak egyszer kéne? De nem mindig, csak néha...
-
pakriksz
őstag
Azt szeretném megkérdezni, hogy az ntp service mire való? Mert eddig még soha sem csinálta azt amit szerintem kéne. Mi ez a baromság, hogy 100ms-nél nagyobb eltérésnél inkább nem szinkronizál?
-
pakriksz
őstag
ubuntu 14.04 gui nélkül. csomagból.
Közben kiderült, hogy ez a bughalmaz azért írta át, mert a settings.json-ban a umask beállítás 777-en volt (aminek csak a letöltött fájlokra kéne vonatkoznia egyébként), de oda 10-es számrendszerben kellene írni a jogosultságokat, erre megkergült, és az összes config fájlját 200-ra állította. Most 0-ra van állítva a umask a settings-ben, ami elvileg a 777-nek felel meg a manual szerint, így most már 600-ra állítja a config fájlokat.
-
pakriksz
őstag
Kifekszem ettől a retkes transmissiontól. Eddig működött (leszámítva azt a néhány alkalmat amikor kitalál valami hülyeséget). Most indítom, és nem indul. Megnézem a logban, és azt mondja, hogy a config fájljai olvasásakor "permission denied". Megnézem a config fájlok jogosultságait, és 200-ra van állítva (tulajdonos írhatja, más hozzáférés semmi). De ki állította ezt át? Beállítom 600-ra, akkor már csak "nem tudja olvasni". Próba szerencse alapon beállítom 777-re, elindul. nyomok egy service transmission-daemon stop-ot, megnézem a jogosultságokat, és megint 200... Egyszerűen most minden leállításkor elveszi az olvasási jogosultságokat.
-
pakriksz
őstag
Linux cacheli a HDD-re való írásokat? Frissítettem a disztrot, és azóta a jól bevált megoldásom ami megakadályozta azt hogy a vinyó kinyírja magát az állandó fejparkolással, nem működik. Vagy is működik, de ennek ellenére parkol az a rohadék.
while true; do touch /share/tar/neparkolj; sleep 8; done -
pakriksz
őstag
nem, nem ezért daemon. Azért, hogy akkor fusson amikor kell.
Semelyik runlevel nem indítja és még is elindul, éppen ez a gond.Nem rossz a script, mert máskor elindul. Rebootkor elindul, kikapcsolás utáni bootkor nem (2-5 runlevelig van beállítva). Amúgy is csak egy másik scriptet hív meg, ami egy programot indít, aminek a logjában az sincs hogy megpróbálta indítani.
ubuntu 14.04 gui nélkül.
-
pakriksz
őstag
a hulladék transmission-daemon-t hogy lehet meggátolni abban, hogy gép indításkor elinduljon?
Kiszedtem a sysv-rc-conf-al az összes runlevelről, de az a rohadék valahogy mindig elindul. Az egyetlen megoldás amivel meg tudom gátolni az elindulását, valami config fájlban való ENABLE_DAEMON változó 0-ra állítása, de ez teljesen kikapcsolja a daemonként való működést, kézzel sem lehet már elindítani.Az mitől van, hogy az rc.local-ba írt script egyszer lefut induláskor, máskor meg nem?
-
pakriksz
őstag
Nem tudok telepíteni semmit, mert
The following packages have unmet dependencies:
consolekit : Breaks: udev (< 204-1) but 175-7.2 is to be installedA sudo apt-get -f install pedig ezt dobja:
Preparing to unpack .../udev_215-17+deb8u1_armhf.deb ...
Since release 198, udev requires support for the following features in
the running kernel:Most ilyenkor mi van? A poén hogy a rendszer egy 7.6-os debian, és a 8.1-es udev-et akarja felrakni.
-
pakriksz
őstag
válasz
bambano #22577 üzenetére
lehet, mert most /dev/sda1 helyett /dev/sda-ként mountoltam, és így már megy. Fura, mert eddig alapból particiósan csinálta a cryptsetup, úgy néz ki most már más az alap.
Hmm és gyorsabb is lett az egész. Eddig aes-cbc-sha256 kódolással ment, most aes-xts-plain64-el, és most bírja a proci a 9 mega/sec-et samba-val, míg eddig átlagban 6 mega ment.
-
pakriksz
őstag
Ez hihetetlen... Semmi sem látja a vinyón a particiókat, csak az ubuntu 15.04, a win 8.1-es is azt mondja hogy nincs particiós tábla, a wheezy is, sőt a 15.04-es ubuntun futtatott gparted se látja a particiót, annak ellenére hogy a unity-ban simán csatolni lehet, az is azt írja hogy nincs particiós tábla. Ez mi?
-
pakriksz
őstag
Van egy vinyóm, amit egy debian wheezy-s ARM gépen használnék, de titkosítva. Mivel cseréről van szó, ezért a vinyón a luks-al titkosított ext4 particiót a desktop gépen egy ubuntu 15.04-el hoztam létre. Átmásholtam az előzőről mindent, majd rácsatlakoztattam a wheezy-s gépre, ahol viszont nem látszik a partició. parted azt írja, hogy nincs particiós tábla rajta, lsblk se látja, fdisk se.
Ilyenkor mivan? Van valami változás a particiós táblákban a 2 linux disztro között azért nem látja?Tudtam hogy létre kellett volna hoznom a particiót, megnézni a kisgépen mielőtt felpakolom rá 8 óra alatt a 2 terányi cuccot...
-
pakriksz
őstag
válasz
bambano #21068 üzenetére
Shellnek? Nemtudom nem állítottam be semmit.
txt-nek lehet "formátuma"? Én úgy tudtam hogy sima szöveg, és az UTF-8 kódolás az elfogadott unixon. Vindózon csináltam notepad++-ban az ip listát, amit UTF-8-ra állítottam, és azt másoltam át a linuxos gépre. Az nem volt jó, de az egész fájlt copy pastelve nano-ba meg jó lett. -
pakriksz
őstag
Micsoda egy rakás... az ip lista volt ANSI, volt UTF-8 BOM és sima UTF-8 semmi sem volt jó.
Most nano-ba simán bepasteltem az eredetiből copyzott fájlt, mondván hogy "ennyire nem lehet hulladék, de még is talán", és működik.Ez egy vicc. Még is milyen kódolást használ ezen a 3 félén kívül? Hogy az istenbe nem tud kezelni ilyen elterjedt kódolásokat? Mi a francért nem lehet megint csak egy hibaüzenetet kiírni ahelyett hogy lapul?
-
pakriksz
őstag
válasz
bambano #21061 üzenetére
Nem kell találgatni ott a kód nézz rá, annyi az egész. Hol van ott a hiba?
Tessék a lista eleje:
173.0.84.8
173.0.84.40
173.0.88.8
173.0.88.40
173.0.92.8
173.0.93.8
64.4.249.8Sima uft-8 txt.
iptablessel ez a hiba:
' not found.4.14: host/network `173.0.84.8
Try `iptables -h' or 'iptables --help' for more information. -
pakriksz
őstag
válasz
bambano #21059 üzenetére
Melyik programozási hibámért? azért hogy egy egyszerű alap funkció sem működik ebben a hulladékban? Bárhol utána nézek, mindenhol így írja a változót, mégsem működik.
Egyébként amit írtál az sem működik "ERROR: Bad source address".
@McSzaby: úgy sem működik. Én sem raktam bele több ezer ip-t, mindössze 106 darabot. De a ciklus le is fut annyiszor, csak a sor tartalma nem megy át.
-
pakriksz
őstag
mindegyiknél ugyan azt csinálja ha ott van a változó akkor csak a változó utáni részt írja ki, ha nincs ott a változó akkor az egészet... ez egy vicc, pedig ennyit még a batch script is tud, ez a hulladék bash meg nem.
for i in $(cat iplist.txt); do
echo "ufw allow from fosbash to any port 8080 proto tcp"
doneEz a végeredmény: ufw allow from fosbash to any port 8080 proto tcp
for i in $(cat iplist.txt); do
echo "ufw allow from $i to any port 8080 proto tcp"
doneakkor meg ez: to any port 8080 proto tcp
-
pakriksz
őstag
válasz
bambano #21051 üzenetére
sudo "ufw ...."
így most csak szokásosan a végét "írja" be, eleje lemarad(vagy éppen össze vissza keveri, a végét írja előre, az elejét pedig a végére... ez valami poén akar lenni a készítők részéről?):
to any port 8080 proto tcp: command not found
vagy
to any port 8080 proto tcp: not foundow from 173.0.84.8
-
pakriksz
őstag
ERROR: Bad source address
Valaki magyarázza már el hogy ezzel mi a baj:
#!/bin/bash
while read line ;do
sudo sh -c "ufw allow from $line to any port 8080 proto tcp"
done < iplist.txt -
pakriksz
őstag
válasz
Fritz Teufel #21047 üzenetére
az nagyon jó, adjak hozzá 100+ ip címet kézzel. Igazi szerver OS
-
pakriksz
őstag
ufw-n hogy lehet ip listát (nem range) beengedni 8080-as portra anélkül hogy egyenként beírogatnám?
-
pakriksz
őstag
válasz
pakriksz #20818 üzenetére
Gdisk-el bővebben:
Command (? for help): i
Partition number (1-3): 1
Partition GUID code: C12A7328-F81F-11D2-BA4B-00A0C93EC93B (EFI System)
Partition unique GUID: 9F721A11-FA45-46C2-9007-A95D779D8F4E
First sector: 2048 (at 1024.0 KiB)
Last sector: 1050623 (at 513.0 MiB)
Partition size: 1048576 sectors (512.0 MiB)
Attribute flags: 0000000000000000
Partition name: ''
Partition number (1-3): 2
Partition GUID code: 0FC63DAF-8483-4772-8E79-3D69D8477DE4 (Linux filesystem)
Partition unique GUID: 60CD425B-6D97-49A0-8D18-A2EDB03A1609
First sector: 1050624 (at 513.0 MiB)
Last sector: 54740991 (at 26.1 GiB)
Partition size: 53690368 sectors (25.6 GiB)
Partition name: ''
Partition number (1-3): 3
Partition GUID code: 0657FD6D-A4AB-43C4-84E5-0933C84B4F4F (Linux swap)
Partition unique GUID: ABDB5B81-8179-4F9C-A9B9-7353A0FDC678
First sector: 54740992 (at 26.1 GiB)
Last sector: 62531583 (at 29.8 GiB)
Partition size: 7790592 sectors (3.7 GiB)
Partition name: ''Ez mind rendben látszik, mindegyik partició kezdet osztató 512-vel, és 2048-al.
-
pakriksz
őstag
dd-vel, az olvasást még hdparm-al is, ami ugye cache nélkül is teszteli.
Tehát fdisk:
Disk /dev/sda: 32.0 GB, 32017047552 bytes
255 fej, 63 szektor, 3892 cilinder, összesen 62533296 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Lemezazonosító: 0x00000000Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sda1 1 62533295 31266647+ ee GPTblockdev --getalignoff /dev/<partition> pedig mindegyik particióra 0-t ír.
-
pakriksz
őstag
Egy E350 APU-s gépben lecseréltem az addigi 500 gigás hdd-t egy 32 gigás sata3-at támogató ssd-re (bőven elég oda). Na most nekem pont ugyanilyan szériájú ssd-m van a nagygépben, és bizony sata2-es alaplapomban is 240 mb/sec az írás és és 280 körül van az olvasás.
A kis gép viszont már sata3-at is támogat, AHCI módban van még is linux alatt az olvasási sebesség 260 mb/sec, de az írás katasztrofális 40 mbyte/sec, írási blokkmérettől függetlenül.
Az ssd-re egy linux mint 17 került (ami vicc, hogy semmiféle SSD optimalizációt nem csinált automatikusan, a discard-ot is nekem kellett bepötyögni az fstab-ba.
De semmit sem segített ez sem, a 40 mbyte/sec írási tempó marad, így kevesebb mint fele akkora sebességgel ír mint a HDD... Elvileg az olvasásnak is 500 mbyte/sec környékén kéne lenni sata3-al.
Ez mitől van? Mit lehet tenni? -
pakriksz
őstag
válasz
lionhearted #20534 üzenetére
de miért nem lehet csak úgy simán a *-ot használni? Miért van tök értelmetlenül túlbonyolítva ez is?
-
pakriksz
őstag
ilyen még egy mesében sincs... putty-on keresztül nano-val szerkesztenék egy fájlt, amibe egy *-ot kéne írnom... de az is kilépést jelent, mint ahogy a / is... miért nem elég az ctrl-x kilépésre, miért jelent az összes speciális karakter kilépést?
-
pakriksz
őstag
válasz
N0zer0 #19874 üzenetére
nincs felcsatolva sehova, a rendszer nem csatolja fel magától. De ha egyszer sikerült leállítani utána már újra sem lehet mountolni az egész rendszer újraindítása nélkül mert missing superblockol. Na meg most legújabban mindenféle új beállítás nélkül, 20 percenként lekapcsolja a vinyót, majd rögtön újraindítja ráadásul, úgy hogy folyamatosan használva van közbe, és az energiatarékosság sudo hdparm -B 255 /dev/sda1-val ki van kapcsolva.
-
pakriksz
őstag
LUKS titkosított particiót sehogy nem lehet rendesen leválasztani?
umount rendben lemegy, de utána a mappelést már nem lehet leszedni
Ezt próbálom: sudo cryptsetup luksClose /dev/mapper/titok és erre ezt kapom 10x device-mapper: remove ioctl on titok failed: Device or resource busyAkárhányszor próbáltam ugyanez.
Aztán nyomtam egy ilyet:
sudo dmsetup remove_all -f
device-mapper: resume ioctl on titok failed: Invalid argument
Unable to remove 1 device(s).majd sudo dmsetup remove_all -f amire nem írt ki semmit. Majd utána újra luksClose-t próbáltam és rendben lement.
Ezt mindig el kell játszani? -
pakriksz
őstag
mégis milyen jelszót kell megadni ha vindózzal szeretnék samba3 megosztásra csatlakozni?
sudo smbpasswd -a linuxosfelhasználónév-el hozzáadtam jelszót.
Ezt a felhasználónevet és a beállított jelszót használva, látszik a megosztás, de nem lehet belépni, mert access denied. Miért?Szerk: megoldódott, ugyan azt a felhasználónevet és jelszót próbálgatva egyszer csak belépet... kérdés hogy meddig marad így...
-
pakriksz
őstag
válasz
LógaGéza #19623 üzenetére
nem, ehhez már nincs türelmem, valószínűleg így se működne. Virtuális gépen kipróbáltam ndiswrapperrel, abból is egy szép fagyás lett csak (virtuális gép fagyott)... megy fel a vindóz. Hihetetlen hogy több mint 10 éve nem képesek megoldani a normális driver telepítést és működést, pedig már csak ennyi kéne hogy ne csak az egybegépeken lehessen linuxozni agyhalál nélkül(mert ott ugye fix a hardver, és a driverek, így nem a usernek kell szopni vele). Mondjuk azt sem értem, hogy ilyen népszerű wifi cuccok drivereit(ami ráadásul opensource is) miért nem lehet alapból szállítani a disztribúciókkal... nem hiszem hogy az a párszáz kbyte annyira számítana.
-
pakriksz
őstag
válasz
LógaGéza #19600 üzenetére
több tíz sort egy rakás változóval? inkább nem. De nem értem hogy egy scriptet miért nem lehet futtatni root joggal.
De a másik megoldással viszont feltelepül a driver, mégsem használható a cucc... lehet inkább ndiswrapperezés lesz, aztán ha az sem jó megy vindóz a gépre. Unom már hogy ha nincs alapból a kernelben egy driver, akkor jön a szopás.
-
pakriksz
őstag
Hogy lehet egy USB wifi adaptert működésre bírni linuxon, ha nincs a rendszerben alapból hozzá driver?
Van egy linux mint 15 (ubuntu alapú), meg egy rtl8188 chipes wifi cucc. A hozzá adott lemezen lévő automata telepítős nem lehet telepíteni, mert állandóan elszáll a script root jogért sírva (se sudo sh install.sh-val nem jó, se sudo su, majd sh install.sh-val sem).
Találtam hozzá alternatív drivert deb formájában amit dpkg -i vel telepítettem, amit elindítok és feltelepül rendben. Újraindítás után dugdoshatom az usb-be, nem történik semmi. iwconfigban nem látszik, a gui-s hálózati beállításoknál sem, de a lsmod-nál sem látom a modult.
"sudo modprobe 8192cu" (más a driver neve de elvileg ugyan az a driver van a 8188-ra és a 8192-re is) után az lsmodbam megjeleni a modul, de ennyi. Used by-nál semmi nincs, iwconfig még mindig üres, csak eth0(sima vezetékes hálózat), és lo van. -
pakriksz
őstag
pulseaudio-nál ez mi?
Failed to open mixer for 'sunxisndhdmi': no such mixer control: PCM
-
pakriksz
őstag
létezik valami megoldás ami beállított paraméterek alapján (DDOS) automatikusan bannolja az ip-t amiről érkezik az áldás? Mondjuk benyomja az UFW-be deny-ra.
-
pakriksz
őstag
valaki magyarázza már meg nekem hogy ezt miért?
sudo kill -SIGTERM < cat /share/tar/btsync/.sync/sync.pid
-bash: cat: No such file or directoryde
cat /share/tar/btsync/.sync/sync.pid
17744 -
pakriksz
őstag
mitől lehet az hogy néha egy-e alkalmazás "kilövődik" anélkül hogy én erre parancsot adnék? Többször is előfordult már, hogy kilövődött a hdmi processz, a guival együtt, most pedig egy java programom nem futott ami pedig el lett indítva. A logjában semmiféle hibaüzenet nincs, szép csöndben állt le.
És ez gyakran akkor fordul elő, ha valami nagy cpu terhelésű program fut (pedig a memória nem fogyott el). -
pakriksz
őstag
Aha közben rákeresve kiderült hogy ezt a még windows-nál is sokatmondóbb és célratörőbb üzenetet akkor írja a linux ha nem stimmel az architektúra, habár itt pontosan stimmel. Szóval sehogy sem értem.
-
pakriksz
őstag
nem, 32bites arm futtathatót szeretnék 32bites arm rendszeren futtatni...
Egyszerűen ez hihetetlen. ott van egy bináris fájl, mások mellett. A többi fut mindenhogy, ez az egy pedig olyan mintha ott se lenne, mintha egy fantomfájl lenne. de mc-vel megnézve ott van, ki is írja hogy 32bites arm v1 verziójú bináris, nano-val bele lehet nézni, de futtatásnál nem létezik...Félelmetes. GUI-n ott a fájlböngészőben a fájl, változtatom a tulajdonságait, stb, megnyitom szövegszerkesztővel, minden működik, de ha kettőt klikkelek rá és az execute-ra kattintok akkor nem létezik a fájl. Ugyanígy van terminálból is. What kind of sorcery is this?
-
pakriksz
őstag
Az mitől van hogy van egy futtatható fájl, és azt sehogy sem tudom simán futtatni?
Abban mappában van, ahol éppen vagyok. Beírom ./fájlnév erre -bash: ./fájlnév: No such file or directory. De ha full elérési utat írok be(/home/felhasználó/fájlnév) akkor is ugyan ez. Ha beírom hogy nano ./fájlnév akkor új fájlt hoz létre. De ha beírom hogy nano /home/felhasználó/fájlnév akkor megnyitja a kódot... Hogy lehet az hogy a nano-nak ott van, de a futtatásnak nincs ott? Persze a fájlon volt chmod 777, úgyhogy mindenkinek minden joga van hozzá...Ha sudo fájlnevet írok, semmit nem csinál(nem indítja), de hibát sem ír, ha sudo ./fájlnevet írok command not found
-
pakriksz
őstag
válasz
pakriksz #18245 üzenetére
csináltam egy ilyet hogy
readelf -d btsync | grep NEEDED
0x00000001 (NEEDED) Shared library: [librt.so.1]
0x00000001 (NEEDED) Shared library: [libdl.so.2]
0x00000001 (NEEDED) Shared library: [libm.so.6]
0x00000001 (NEEDED) Shared library: [libpthread.so.0]
0x00000001 (NEEDED) Shared library: [libc.so.6]rákerestem mindre, és megvannak a /lib/arm-linux-gnueabihf/ -ben
-
pakriksz
őstag
válasz
sh4d0w #18241 üzenetére
Igen közben rájöttem hogy csak le akarnak rázni. De ezt hogy deríthetem ki mi baja? Mert ez egy bináris egyébként itt van
Ismerem a syntax error-t, programozom, de ki tudja mit művelnek egyesek. A lényeg az hogy semmit nem lehet vele csinálni, mert mindenre ezt írja.
Az pedig mitől lehet hogy egy beállított PPA-t egyszerűen ignorál az apt-get update? (ott van előtte updatekor hogy "Ign")
-
pakriksz
őstag
válasz
Jester01 #18234 üzenetére
Syntax error: word unexpected (expecting ")")
Más: az linux az armos gépemen ubuntu 12.04 alapú, és szokás szerint kijön a repositoryk "jósága" hogy minden alkalmazás ősrégi. Szóval egy minidlna frissítés kéne nekem, a probléma pedig az hogy vagy 10 függősége van, na meg a 13.04-es repoban is az ősi verzió van, egy debian unstable repot találtam amiben ott van a legújabb. Hogy tudnám erről frissíteni?
-
pakriksz
őstag
Az hogy lehet hogy 1 program nem fut egy gépen, úgy hogy a file-al megnézve is ugyan arra architektúrára készült, és minden ugyan az mint egy másik, simán futó programnál.
"ELF 32-bit LSB executable, ARM, version 1 (SYSV), dynamically linked (uses shared libs), for GNU/Linux 2.6.16, stripped"Egyik program ilyen adatokkal fut, a másik meg nem ugyan ezekkel. A készítő csak annyit mondott hogy "sajnos nem kompatibilis a géppel". Mi az hogy ugyan arra az architektúrára írt program egyik cpu-n fut a másikon meg nem?
-
pakriksz
őstag
Unmountoltam, és hdparmal sleepbe tettem egy vinyót a gépemen, ami /dev/sda volt, majd kilőttem a tápját a vinyónak. Másnap mikor újra elindítottam már /dev/sdb-ként jelent meg... Miért? Nincs rajta más külső meghajtó, az os sd kártyán megy.
-
pakriksz
őstag
válasz
Rimuru #18190 üzenetére
na közben megoldódott, a lényeg az volt hogy bentmaradt egy 100 gigás torrent összes fájl letöltésre kijelölve (pedig abból csak 1 fájlt akartam letölteni), és úgy néz ki 50 giga fölött megőrül a transmission. Mondjuk ez sem egy jó pont, de ha nem marad bent véletlenül a kijelölés, nem érint ilyen probléma engem
amúgy újraindítás után is csinálta, daemon módban futott. -
pakriksz
őstag
bekattant a transmissionom (ok nélkül zabálja a cpu-t), úgyhogy kukáznám. Alternatíva? Olyan kéne aminek kicsi a gépigénye mindig, nem csak pár napig.
-
pakriksz
őstag
válasz
MacCaine #18181 üzenetére
biztonsági mentéseket. közben rájöttem a meghajtóbetűjel megadás nyakatekert módjára is, úgy kell kezdeni hogy /cygdrive/ és utána a meghajtó betűjel szinten perjelek között.
A probléma viszont az hogy az rsync nagyon zabálja a cpu-t, még akkor is ha első szinkronizálásról van szó, tehát nem kell semmit összevetnie semmivel, csak másolni. Így az FTP sokkal gyorsabb. -
pakriksz
őstag
válasz
pakriksz #18178 üzenetére
De jó hogy nem is válaszra nyomtam. Na mindegy megoldódott, persze csak google segítségével, ugyanis a rsync cseszik egy értelmes hibaüzenetet kinyögni, és még logolni sem képes.
Ha auth errorral elszáll az azért van, mert csak akkor hajlandó elfogadni jelszót, ha a secrets fájlon nyomok egy chmod o-rwx
Most már csak azt kéne megtudnom windowson hogy lehet neki meghajtóbetűt is adni, mert ha beírom akkor azt írja hogy remote directory...
-
pakriksz
őstag
Melyik a total commanderhez legközelebb álló linuxos fájlkezelő, aminek nem csak a 2 ablakos kinézete ugyan az, hanem egyéb dolgokban is megközelíti (részletes fájl és mappa infok (alap infok, jogosultságok, jelöli hogy mi hardlink, softlink, normál fájl), és főleg a keresője olyan mint a TC-é (lehet fájlnévre szűrni, dátumok között, nem régibb mint, tartalmazza-e a szöveget, stb).
MC-t próbáltam, használom, de kicsit modernebb kéne. Ja és olyan ami ARM-on is működik
-
pakriksz
őstag
transmission daemon-nál tudja mit csinál ha a letöltött/seedelt torrentek fájlai éppen nem megtalálhatóak? (mert egy külön mountolandó meghajtón vannak) Elszáll az egész? Hibát ír? Esetleg ha mountolva lesz magától észreveszi és csinálja a dolgát velük?
-
pakriksz
őstag
Ez hihetetlen... fel szeretnék rakni egy 1.6-os cryptsetupot a repoban található 1.4.1 helyett, letöltöttem ehhez egy deb-et egy debian repoból.
indítom a telepítést hogy dpkg -force-depends -i adebfájl
Mire kiírja, hogy telepíti, és konfigurálja a függőségek nélkül ahogy kértem. Végigmegy rendben
beírom cryptsetup --version, erre kiírja hogy 1.4.1... mi ez? Telepíti de mégsem? -
pakriksz
őstag
mondjuk transzkódoláshoz pont cpu kell, de az nagyon durva. Használj inkább sima dlna-t és normális eszközöket amihez nem kell transzkódolás. Bár a cubie2-ben van hw h264 enkóder, csak kérdés hogy hogyan lehet használni.
Más:
Ubuntu 12.10-hez frissebb repository-t hogy lehetne hozzáadni hogy arról frissítse a kiválasztott programokat is?
-
pakriksz
őstag
100/10 de most a vindóz ultimate saját nfs kliensét használva már 8 mbyte-seccel megy, a külső klienssel (nekodrive)-al volt lassú.
Bár ez még mindig nem a max, úgy hogy semmi sincs a határon. Sem a hálózati átviteli sebesség nincs a maxon (mert az 10,5-11 mbyte/sec, az x86-os gép cpu-ja elenyésztő terhelést kap, a szervergépnél is csal 40% körül van a cpu használat, a HDD és SD kártya is sokkal többet bírna.
-
pakriksz
őstag
A szerver egy 2 magos 1ghz-s ARM Cortex A7. De mint írtam nem a vas a korlát, mert sem a cpu-nak, sem a hálózatnak ez a maximuma. A kliens pedig egy 4 magos athlon II 3,1ghz-n, vindóz 7-el.
Egyébként AMD E-350-et használva szervernek is ugyan ez a végeredmény, pedig annak már gigabites hálója van, 800-800 mbites átvitellel, meg egészben erősebb mint az ARM. -
pakriksz
őstag
az mitől van hogy egy linuxos NFS szerverre/ről az adatátvitel max 5 mbyte-sec (de inkább 3-4)?
A kábellel nincs gond, iperf-el mérve (100 megás háló) 10 mbyte/sec simán megy mind2 irányba.
A cpu használat a szerveren nfs átvitel közben nem megy 25% fölé, kliensen meg főleg nem.
Ennyi van az exports-ban:
/share 192.168.0.0/24(rw,async,no_subtree_check,all_squash,anonuid=1000,anongid=1000) -
pakriksz
őstag
setxkbmap-ot hova érdemes betenni hogy a grafikus felületen automatikusan megfelelő billentyűzetkiosztás legyen? rc.local nem nyert.
-
pakriksz
őstag
Az mitől van hogy bizonyos dolgokat még sudo-val sem tudok módosítani? Én eddig úgy tudtam hogy sudo= mintha a root csinálná, de ezek szerint nem.
-
pakriksz
őstag
válasz
Rimuru #17888 üzenetére
Úgy értem hogy olyan mintha egy entert nyomtam volna a végrehajtáshoz, és úgy új sor.
Java-s topikban az OpenJDK-s linuxos problémára esetleg tud valaki megoldást? [link]
Amúgy milyen fájl/ mappa az, ami a midnight commanderben pirosan jelenik meg, felkiáltójel van előtte, és még sudo-val is permission denied-et ír?
-
pakriksz
őstag
Shell scriptben hogyan lehet egy programot futtatni egy másik userként, a beállított "working directory"-val?
Van egy ilyen scriptem hogy
cd /valami/valami
su - másikuser -c "java akármi "
De nem jó, mert nyilván a cd még az eredeti userként hajtódik végre, a második parancs így alap home directoryban megy. -
pakriksz
őstag
Létezik linuxra(ARM támogatással, és lehetőleg vindóz támogatással) valami olyan partició, vagy mappaként csatolható titkosító cucc, aminél lightosabb de gyorsabb titkosítást lehet használni?
Truecryptet próbáltam, de a leglightosabb(cpu igény szempontjából) titkosítás az AES256, de én nem akarom a CIA-tól akarom védeni az adataimat, max a magyar állam bohócgittegyleteitől(bár ellenük szerintem egy XOR is elég lenne), és lopástól, úgyhogy ennél gyengébb titkosítás is bőven elég lenne, csak optimalizált legyen, ne egyen sok cpu-t.
-
pakriksz
őstag
vinyónál semmi hátránya nem lesz a naplózásnak, csak előnye (nagyobb biztonság áramszünetkor). Csak memóriás adattárolónál van értelme naplózásmentesíteni.
A naplózás a fájlrendszereknél pedig kb olyasmit jelent, hogy amikor írsz a lemezre, az először a naplóba kerül, majd később helyeződik át a végleges helyre, így ha felülírsz, csak akkor fog ténylegesen felülíródni, ha az új adat teljesen rendben van, ha mondjuk jön egy áramszünet, csak a naplóban lévő félkész fájl lesz sérült, az eredetihez még hozzá sem nyúlt. Meg nyilván ilyenkor kevésbé töredezetten tudja rendezni a fájlokat, mert utólag egy üresjáratban ráér ezzel foglalkozni.
És ez az áthelyezgetés nem gond HDD-nek, viszont memória alapúak ugye korlátozott számban írhatóak, na meg ott nem számít a töredezettség sem. -
pakriksz
őstag
én is olyan teszteket láttam amiben az ext4 gyorsabb volt azonos cpu használattal/ kevesebb cpu-t használt, mint az ext3.
-
pakriksz
őstag
válasz
body007 #17842 üzenetére
ezt én is megtaláltam és nem igazán válasz semmire
Amúgy LAN-on a mentéseim egyik gépről másikra átvitelére gondoltam a lightos titkosítatlan ftp jobb lenne a samba helyett, ezért felraktam egy vsftpd-t, majd elkezdtem másolni ftp-n, és azt látom, hogy max 13 mega/sec az átvitel, míg sambával ugyan ide 30-40 mb/sec. Normális ez?
-
pakriksz
őstag
Mi ez a kworker folyamat, és miért ez zabálja a legtöbb cpu-t egy sambás másoláskor?
-
pakriksz
őstag
nem mivel a helpet sem nyitotta meg
De most már fogom.
Amúgy linux mintet használok, desktop és szerver gépként. És látom hogy sajnos alapon még nem a 4. verziós samba települ fel, és ez látszik is a teljesítményen. Ezért beírtam hogy apt-get install samba4, és talált ilyet. Ez tényleg a samba4 vagy valami más?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest