-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Jim Tonic #34390 üzenetére
Na, a problémámra ennyire egyszerű volt a megoldás, úgy fest:
[link]
Long story short: nincs köze a jogosultságokhoz, sem az egyéb irányokhoz, amin végigmentem. A beállításokban van egy paraméter, amit át kell bökni:Type=notify
-->Type=simple
Ahogy nézem, ebbe a bugba júliusban akadtak bele először, valamiért eddig fel sem jött ez a topik találatként. Bár nem ez a valódi megoldás, de workaroundnak tökéletes.
Van még további bug is egyébként, de ezzel most együtt tudok élni: a remote portot hiába állítom át másra, akkor is a defaulton működik.
-
válasz
Jim Tonic #34379 üzenetére
Ha csak a transmission csomagot rakod fel, az kevés, döntsd el, melyik verzió kell és azt is telepítsd!
ezeket az alapcsomag függőségként kezeli:
dep: transmission-gtk (>= 4.0.6+dfsg-3)
lightweight BitTorrent client (GTK+ interface)
or transmission-qt (>= 4.0.6+dfsg-3)
lightweight BitTorrent client (Qt interface)
or transmission-cli (>= 4.0.6+dfsg-3) -
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Jim Tonic #28656 üzenetére
Az SMB nem volt karbantartva nagyon hosszú ideig. Én is próbáltam írni nekik még évekkel ezelőtt, hogy ugyanmár állítsák be normálisan a chunk méretet, mert túl kicsire vették a default-ot, és kritikán aluli volt a sebesség miatta azt hiszem Ubuntuban. Eljutottam egészen a bug report oldalukig, ahol nem lehetett semmit beküldeni, gondolom mert az utolsó, aki távozott a projektből lekapcsolta a villanyt. Lehet, hogy felkarolta most valaki, aki hajlandó is foglalkozni vele. A CIFS mounttal egyébként ment eddig is a 100.
-
vargalex
félisten
válasz
Jim Tonic #28656 üzenetére
Nekem az első összerakott home serveremnél ment ennyivel...
-
válasz
Jim Tonic #27764 üzenetére
Alapértéken 60 a swappines, de én nem vettem észre 8GB mellett sem, hogy használná a rendszer. 5-10GB átlag napi írásterhelés mellett kicsit sok lenne 240GB swap-ra írás. 16GB mellett ha csak nem szükséges, mondjuk virtualizálás miatt, nem is hiszem, hogy van értelme a swap-nak. Valami ott a mért értékeknél nem kerek, azért is célszerű megnézni az élettartam alatt keletkezett írásmennyiséget.
-
felora:)
tag
válasz
Jim Tonic #27761 üzenetére
Igen. Újonnan vettem en bontottam ki. De a smart erteket is ha megnezed azt par honap alatt hozta ossze (kb. 3-4). Minden ujrainditasnal a disk usage kinullazodik es irtam is, hogy azt a 242+ gb adatmennyiseget 30 ora alatt irta fel a lemezre. Viszont ugye a tarhely nem valtozik. Annyi, hogy amiota swapoff -a nyomtam neki ugy nez ki normalisan uzemel.
-
felora:)
tag
válasz
Jim Tonic #27756 üzenetére
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/dev/sda3 partition 1024M 0B 1total used free shared buffers cached
Mem: 16289796 1867240 14422556 0 19716 1581600
-/+ buffers/cache: 265924 16023872
Swap: 1048572 0 1048572elvileg nem nyúlt hozzá. nyomtam neki egy
swapoff -a
parancsot és majd látjuk. -
sonar
addikt
válasz
Jim Tonic #27737 üzenetére
Nem.
És nem a pub hanem a user saját kulcsai aminek semmi köze a remote eszközhöz. A távoli eszköz egy switch és nem kulcsos belépés van hanem sima pwd. A configolás rajta meg annyi, hogy portot tudok állitani, kulcsos belépést és ennyi. Egyébként egy switchről van szó és felraktam a legutolsó fw-t, de a helyzet változatlan. -
-
-
törölt tag
válasz
Jim Tonic #27678 üzenetére
Siker! Sikerült az adat partíciót elérni ezzel a paranccsal: "gksu nautilus"
Az így megnyíló fájlkezelőben elérhető volt az adatok partíció is és le tudtam menteni az ott lévő adatokat.
Úgy döntöttem ezek után formázom az egészet és csak egy Windowst kap a gép. Mindazok által semmi bajom a linuxxal, de így egymás mellett két oprendszer egy átlag felhasználónak teljesen felesleges.
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget, tegnap kb. már utolsó próbaként jutott eszembe, hogy írok a prohardverre, mivel itt profik vannak, akik segítenek sokszor másoknak.
-
-
válasz
Jim Tonic #27555 üzenetére
De, sajnos quasi a Kezdőbe küldték az unatkozó kollégát.....
(#27554) s1999xx
Ilyennel szakmai topikban nem szórakozunk, a kezdők egyébként valóban kipróbálnak sok Kezdő topikban megjelenő parancsot, ezért nem ők a félkegyelműek szerintem, hanem aki oda beírja. Volt már persze ilyen az ottani perzekútorságom idején. Megfelelő jutalmazás nem maradt el.
Amit innen/onnan kimásolnak, az úgy néz ki, ahogy a második sorban látod.
: ( ->
: ( -> :(
-
Victor Súgó
tag
válasz
Jim Tonic #27493 üzenetére
Köszi, megnézem. Most csak annyit találtam, hogy már 2011-ben is szó volt róla, hogy eltávolítják az ubuntuból
VPN-t mire használjak?
Ha publikus szervert akarok üzemeltetni, akkor nem kérhetem az összes potenciális látogatót, hogy állítson be VPN-t és úgy jöjjön az oldalamra.
(már rég nem akarok semmit üzemeltetni, csak úgy elgondolkodtatott a dolog, mondhatni, nosztalgiáztam egy kicsit)
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #26568 üzenetére
a debian csomagok ARchive formátumban vannak.
letöltöd a .deb-et, ar x firebird.deb kicsomagolja a deb-et, kapsz pár tar.gz-t meg pár kontrol file-t. a tar.gz-kből ki tudod venni azt a fájlt, ami a gondot okozza, beteheted a helyére, és akkor le tudod törölni végleg a csomagot, majd visszarakod rendesen.az ar a binutils-ban van.
-
sonar
addikt
-
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #26535 üzenetére
"Van itt virtualizálási guru": félig
"A kérdésem az lenne, hogy ma megoldható-e, hogy egy nem virtuális rendszert átrakjak virtuális környezetbe": xen-nel és kvm-mel meg.persze jó lenne tudni, hogy milyen oprendszert akarsz átteni és milyen hoston, mert ez fűszerezheti a témát.
-
-
gt7100
tag
válasz
Jim Tonic #23975 üzenetére
Bocs, egy nullával elírtam...
A lényeg, hogy http-n hozza a gigabites sebességet, mínusz pár százalék, míg scp-vel csak a töredékét tudja.
Nem akarom elhinni, hogy pusztán az ssh kódolás/dekódolás ennyire lelassítja.Megnéztem a linked (pontosabban átfutottam rajta), de nekem úgy tűnik, ott a sok apró fájl miatt lassú másolásról van szó, nálam meg egyetlen nagyméretű fájl van.
-
vargalex
félisten
válasz
Jim Tonic #23943 üzenetére
Szia!
Elvileg csak erről a két helyről kell kiszedni.
De használhatsz akár (egy, vagy több) USB-serial eszközt is. -
sonar
addikt
válasz
Jim Tonic #23697 üzenetére
OpenVPN -nél ajánlom a linux akadémiás videókat (fizetős, de cserébe magyar és jól működik) vagy vedd meg az openvpn cookbook-ot. A net tele van szemetebbnél szemetebb és hibás leirásokkal. Kb egy éve kisérletezgettem vele én is és rengeteget szivtam a hibás blog bejegyzések miatt (amúgy szerintem nagyon nagy része csak agyatlan Ctrl+C Ctrl+V)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Jim Tonic #23697 üzenetére
Ja hát én is úgy vagyok, mint a víz, a legkisebb ellenállás felé indulok el.
VPN-ről elkezdtem olvasni ezt: [link] de néhány sor után kifordult a szemem. Gondolom aki foglalkozásszerűen üzemeltet, annak az ilyesmi jól jön meg még érdekes is, de nekem erre nincs energiám. Jobb szeretnék valami gyors tutorialt, amit végignyomok, aztán viszlát. De ilyesmit egyáltalán nem találni a témában. Tuti erre is rá fog menni egy hetem. Nálam ez a Linux-os életérzés.
Azért néha csalódom is kellemesen. Ma pl felfedeztem, hogy az SSH-ban van olyan, hogy config fájl. Szóval most a kilóméter hosszú SSH parancsot sikerült két szóba sűrítenem. RTFM szokták volt mondani, de csak a nagyon kétségbeesettek teszik meg.
-
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #23493 üzenetére
"Ha ebben igazad lenne, mindenki így csinálná": mondjuk elég hülyék lennének, ha egy specifikus problémára adott specifikus válaszom szerint csinálná "mindenki"
szerver alaplapot vegyen cég, szervernek. otthonra sakkot számoltatni clusterben szerintem felesleges. a xeonoknak egyébként sincs túl nagy fajlagos teljesítményelőnye. egy xeon mag nem hajt annyival többet a vele egykorú sima magnál, mint amennyivel többe kerül.
másrészt meg ha sokmagos xeont akarsz, van workstation alaplap is, amibe belefér két proc és még mindig olcsóbb, mint egy rendes szerver.
a ph! tényleg televan használt szerverekkel, csak rendes szervert látok túl ritkán meg elfogadható áron... van dögivel 32 bites xeonnal ibm x345 és társai... bekapcsolod, lefújja a képet a falról. mondjuk a hangjától meg a csótányok is elköltöznek, tehát van pozitív hozadéka is
[link] ebben, ha jól látom, van sakkra kihegyezett benchmark is. Ebben a legjobb proci, a xeon e5-2678vv v2 24549 pontot kap, a második helyezett core i7-5960x 23084-et, az árukban meg nagyjából kettes szorzó van, az 5960x 320 rugó, a xeon meg 350-nel több. Tényleg akarsz még xeont? a reg. ecc fbdimm ramjával? Egy intel szerver alaplap meg is áll 1000 dollárban, a ram is drágább...
de nekem mindegy, mit vesz, mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.
-
bucihost
senior tag
válasz
Jim Tonic #23493 üzenetére
Ennyire brutális teljesítményre azért nem vágyom... (vagyis de, de a pénztárcám nem... ).
Pedig egy Rybkák féle 100 magos Clusterrel kibékülnékEbből adódóan is gondoltam a home made kis költségvetésü megoldásra...
-
bucihost
senior tag
válasz
Jim Tonic #23481 üzenetére
Alap esetben egy party 2x20 percből és kb 50-50 lépésből áll.
Ebben az esetben mindkét félnek 20 perce van meglépni a lehető legjobb lépéseket.
Viszont "gondolkozni" 2x20 perc.sacc 20 másodperc van 1 lépésre, maga a "lépés mélysége" (hány lépést lát előre), függ ugye attól, hogy hány maggal és persze milyen órajelen dolgozik a proci.
Van a sakk progiknál egy úgynevezett KiloNode mértékegység.
"1kn/s = 1000 moves Per second"Minél erősebb a proci, annál nagyobb a Kilinode/s értéke.
ITT egy toplista, melyik proci, hány maggal, milyen órajellel mekkora kn/s-t produkál.
-
bucihost
senior tag
válasz
Jim Tonic #23474 üzenetére
Az egy dolog, hogy mi a minimális HW igény...
Amíg 1 magops proci 15 lépést tud előre leelemezni, addig egy 4 magos 30-at.
Szóval igen is számít a proci, magok száma, órajel, stb stb stb.Pl: Renderelés. a programnak nincs nagy HW igénye, de minél nagyobb a HW annál gyorsabb a folyamat...
(#23475) bambano: igaz
(#23476) Sonja: ismerem, de az más világ volt. azóta sok program gyártó inkább a wines vonalat támogatja
-
Raynes
tag
válasz
Jim Tonic #23460 üzenetére
Ubuntu minimal vagy Debian miminal vagy Arch is jó, azok talán 2 gigára is felmennek, igaz kell szabad hely is a töredezés elkerülése miatt, cs-ordultig telt partícióról rendszert használni nem lehet.
Esetleg külső, USB háttértárat kötni rá, és arra telepíteni, vagy csak a /home-ot vagy még 1-2 mappát áttenni arra.
Mondjuk már mindegy, ha az AntiX bevált, annál a többiek sem kisebbek már számottevően. Vagy a 4 gigás Flash helyett betenni egy legalább 16 gigásat, nem drága már, főleg, ha nem gyors, márkás példányt vesz az ember, és arra már bármi normálisan felfér.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #23362 üzenetére
na, pont beletenyereltél a linux elwindowsosítása témakörbe
szóval a soros port az pont ugyanolyan karakteres eszköz, mint a terminál vagy a szabvány bemenet és kimenet. a soros portnál csak a port fizikai paramétereit kell külön programozni, ioctl-ekkel (ha emlékeim nem csalnak), egyébként maga az adatforgalom az teljesen szabvány unix karakteres periféria. tehát magán az i/o-n semmit nem kell rajta programozni. sima cat </dev/ttyS0 is működik, ha már valamilyen programmal beállítottad a paramétereket. következmény: bármelyik program, ami szabvány bemenetet képes kezelni, képes soros portot is kezelni.
A /dev csak azért van ramdrájvon, mert mióta megy az ilyen udev meg hasonló bohóckodás, azóta nem a jó öreg klasszikus /dev könyvtárat használják. nem is olyan régen még nem volt ramban.
az, hogy két programot, amit összekapcsolhatsz csővezetékkel, diszkre írt fájlokkal kapcsolj össze, nem unixos megoldás.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jim Tonic #23250 üzenetére
Kparteddel csináltam utoljára ilyet Chakra live alól. Az kimentette a partíciókat képfájlokba, majd kimentettem az egész fat táblát egy fájlba. Másik vinyón visszatettem az előző fat tábláját, aztán a partíciókat állítottam vissza, végül pedig kiigazítottam az utolsó partíciót az új méretre.
Úgy emlékszem, hogy csak a Windows7 nem indult el ez a manőver után mert az az előző vinyót kereste, gondolom valami HW azonosító alapján.
-
zserrbo
aktív tag
válasz
Jim Tonic #23239 üzenetére
Nem fontos belépni egy fiókba és teljesen free otthoni felhasználásra. A fiók csak azért jó, mert felvehetsz gépeket és elnevezheted őket. De nem open source igen. Csak azért hoztam fel, mert az pofon egyszerű szerintem.
Rákeresek azokra, amit írtál. Mutattak nekem egy olyat, hogy SSH a távoli gépre majd VNC indítása. Ez is elég biztonságos? Illetve van vmi nagy buktatója? -
válasz
Jim Tonic #23206 üzenetére
Igen, ez igy van, kulonben nem ismerne fel. Amibol viszont meg gond lehet, hogy az lvm-en beluli lv-ket mar nem ismeri - bar a GUI mutatja, meddig van tele a vg...
Raynes: igen, koszi, a 3 lepcso eddig is vilagos volt, amivel gondom van, azt mar leirtam. Viszont particionalatlan teruletre van szuksegem nemi Windows-os baromkodas miatt, tehat egy ntfs-t akarok rakni a felszabadult helyre.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Jim Tonic #23094 üzenetére
Most csak teszt miatt röffent be a unitys uborka, nyilván nem telepítettem fel. A videógyorsítást teszteltem. Majd Ubuntu Minimal megy fel, ha telepítek. WM-nek meg Openbox vagy IceWM, azok az LXDE-nél is soványabbak.
Viszont azt nem értem, hogy ilyen Gallium van elvileg Archra is, azt miért lehet használni Ubuntu alatt, míg Arch alatt nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asustor NAS
- Sweet.tv - internetes TV
- Gurulunk, WAZE?!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged