- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Jim Tonic #34379 üzenetére
Ha csak a transmission csomagot rakod fel, az kevés, döntsd el, melyik verzió kell és azt is telepítsd!
ezeket az alapcsomag függőségként kezeli:
dep: transmission-gtk (>= 4.0.6+dfsg-3)
lightweight BitTorrent client (GTK+ interface)
or transmission-qt (>= 4.0.6+dfsg-3)
lightweight BitTorrent client (Qt interface)
or transmission-cli (>= 4.0.6+dfsg-3) -
válasz
CPT.Pirk #34281 üzenetére
Ha másként tudod, akkor OK, én sehogy se tudtam, ezért is idéztem anno a Western Digital nevű cégtől.
Nagyobb írás sebesség az fura, mert vagy 5400rpm vagy 7200rpm, volt 10000rpm-es is WD-nek, de hogy az nem surveillance célra készült, az tuti. Nem is a rendszer futtatása volt nem ajánlott, hanem a desktopban használat, gondolom a fs miatt.
Szóval a WD szerint ez volt...
-
válasz
CPT.Pirk #34277 üzenetére
Mondjuk tök jó, hogy kifejezetten 24/7-es üzemre való, kamerarendszerhez kitalált hdd-t használtam és alig 4 évet bírt ki...
A legdurvább hibát követted el egyébként, sok gyártó le is írja, hogy ne alkalmazza rendszermeghajtónak és azokkal azonos fájlrendszeren futó merevlemezként! Van ugyanis a surveillance merevlemezeknek egy spéci tulajdonsága, viszonylag nagy hibatűrése van a bitek rögzítésénél és ezt a normál fájlrendszerek folyamatos kűzdelemmel próbálják helyrehozni! Az a 4 év így komoly teljesítmény volt!
(az újabbak nem tudom ilyenek-e még, de a régebbiek tuti így működtek, ha jól rémlik AV-GP volt a kategória neve)
Leltem is egy régi bejegyzést most...[link]
Not For Desktop Use - ez a kulcsszó
-
-
Ahol az egyik pont tízszer gyorsabb és tud párhuzamosan olvasni a másikkal ellentétben
Nem tudom, mire gondolsz, ami 10x gyorsabb, de még mindig azt mondom, hogy hardverkörnyezet és SSD tipus függő. Egy HMB-s Samsung 980 sok szempontból jobb a PCIe 4.0-nál, de egy belépő NVMe 3.0-nál még a Samsung PM883, de akár a kistesója, a 860 EVO is hamarabb másol egy adott méretű fájlt sustainedben a DRAM cache miatt... ezért nincs értelme így konkrétumok nélkül hasonlítgatni. Nem véletlen, hogy a Milyen SSD-t vegyek topikban az alapkérdés, hogy milyen a hardverkörnyezet. Szóval ez nem ilyen egyszerű téma, hogy leírjuk, valami 10x gyorsabb a másiknál.
De legyen nektek igazatok, én inkább maradnék e témában az SSD szaktopikjaiban. (amúgy sincs semmi dolgom a Haladó topikban)
-
válasz
CPT.Pirk #33822 üzenetére
Ezért is írtam, hogy erősen hardverkörnyezetfüggő a dolog. Ha a kétszeres sebességű PCIe 4.0 nem gyorsabb, mint a feleolyan gyors 3.0, akkor ezzel igazoltuk is, hogy adott régi hardverben a Sata 2 és Sata 3 között sem lesz különbség igazán. De most is a szekvenciális sebességekről beszélünk, holott a rendszerfuttatást az access time érdekli. Fura dolgok meg nyilván vannak, az előbb említett desktopban a Sata3-as 860 EVO 1TB kb 5x olyan gyorsan bootolt, mint a PCIe 3.0 980 1TB!
No de ez nyilván a legacy/EFI miatt volt. Maga a Samsung 860 EVO a régi Elitebookos telepített OS-sel kerül a desktopba, így az legacy install volt nyilván.
-
láthatóan és érezhetően gyorsabban indul az OS és bármely program
Igen kevesen érzékelik ezt így, de hardverösszetevőktől is függ nyilván. Jó a marketing, nyilván sokan veszik értelmetlenül emiatt a PCIe 4.0 SSD-ket is. Mindegy, egy átlag gépnél vakteszten tuti nem venni észre, hogy Sata2 vagy Sata3 csatolón fut a rendszer. Most hagyjuk a régi desktopomat, ami Sata2 volt, de az alaplap miatt csak Sata1-ben látta az Intel 520-at, az access time miatt így is gyors volt HDD csere után. Meg persze azt megint elfelejtük, hogy milyen Sata SSD-t hasonlítunk milyen NVMe-hez. Jó példa erre a Samsung 980, ami PCIe 3.0, de minden review alapján gyorsabb, mint a belépő szintű NVMe 4.0 SSD-k.
SSD szaktopikban sok éve egerészek és ott is sokan meglepődnek a szakik véleményén, hogy nincs igazán érezhető különbség. Vagyis van, egy game betöltése egyiknél 59 sec, másiknál 56 sec(számtalan YT video van erről). De ez NVMe Sata3 különbség, nem Sata3 Sata2 különbség.
No de mindegy, megesszük, amit a markecingűek főztek nekünk!
Jelenlegi desktopomon a 860 EVO 1TB ugyanolyan pörgős, mint a 980 1TB.
(egyébként elég értelmetlen SSD-t SSD-vel összevetni anélkül, hogy a pontos tipust nem adjuk meg)
-
válasz
kovaax #33814 üzenetére
Mivel csak sata2-t tud az alaplapom
Azért említsük meg, hogy normál használatban nem veszed észre az NVMe és Sata3 közti különbséget sem, a Sata2 és Sata3 közti különbséget meg főleg nem. Nagyobb fájlok másolásánál van jelentős különbség az NVMe 6x-os sebességének, de access time-ban a ms-ban meglévő különbségeket nem érzékeljük.
Ha meg majd új eszközt veszel, már nyilván NVMe SSD fog bele kelleni, ott is kb megkerülhetetlen a Samsung. De majd ezt akkor.
-
válasz
kovaax #33807 üzenetére
Igazán nincs mit!
Amúgy elég sokan beleesnek ebbe a terra/tera dologba.
Amiket most használsz, azok jelenleg a rettenet kategóriába tartoznak, de Sata volnalon alig van már nyugodt szívvel ajánlható SSD. Ha valaki jó és valóban megbízható Sata SSD-t akar, akkor jönnek az Enterprise/server eszközök, egy ideje kiskerben is megjelent a PM883, de itt az aprón megbízhatót már dupla méretben kapsz 35-40eft-ért, elég sokan veszik ezeket. Gondolom tudod, hogy utóbbi évek egyik legjobb consumer SSD-je volt a Samsung 860 EVO (a 850 EVO mellett) és a PM883 ennek a szerver verziója. A helyedben elgondolkodnék egy 1,92TB verzión és akkor a lassú nyekergő Green HDD-t is kirakhatnád a gépből.
Ha kis méret kell, akkor a Micron 5200 ECO vagy a Solidigm D3-S4510, 4520 is agyonvághatatlan kategória. No de majd ha aktuális lesz a vétel, meglátjuk mi van a piacon...
-
válasz
kovaax #33805 üzenetére
Szia!
Van SSD kibeszélő topik, de oda nem jó bejelentkező kérdés, ha terrás SSD-vel nyitsz!
Ezer éve minden SSD jól működik Linuxon is. Jelenleg HP Elitebookban használok egy 1,92 terás Samsung szerver SSD-t
Vagy a régi s.evo(?) ramazuri óta minden szép és jó?
Ha a Samsung 840 EVO és még néhány az EVO sorozatból queued trim miatti blacklist gondra utaltál, azzal ne foglalkozz. Egyrészt a normál discard online TRIM esetén okozott gondot, ha valóban nagy méretű fájlokkal ment művelet plusz egyéb intenzív CPU használat is történt eközben. Normál használat mellett semmi gondot nem okozott, használtam jó ideig 850 EVO-t és 860 EVO-kat is. Másrészt mai Linuxok inkább az ütemezett fstrim-re vannak belőve, nem az online TRIM-re. NVMe SSD-ket meg az egész nem is érinti, másképp oldja meg a TRIM-melést, saját parancskészlete van.
Néhány újabb Samsungnál vannak odafigyelnivalók, de ezek az eszköz firmware-ét érintik és nem OS függők. Ha megmondod, milyen tipust vennél és miben, mire használnád, egyszerűbb lesz az élet egyébként.
-
válasz
Dißnäëß #33756 üzenetére
Nem tudok kungfuzni...
Mondjuk ahhoz képest, hogy megoldást nem hoztál
Vagy nem értetted, amit leírtam. Mivel a Cinnamont szidtad és annak semmi köze ahhoz, ami miatt mérgelődtél, írtam, hogy a Nemo fájlkezelő kiírja, amikor a művelet befejeződött és azt is leírja, hogy kihúzhatod a pent, ha véletlenül hirtelen tanácstalanság fogna el. Piszok hamar megjelenik az ablak és ugyan kungfuzni nem tudok, azért 10 éve használom a Cinnamon Nemo párost. Ha viszont nálad sok idő, mire megvan a cache kiiratása, ott valami rohadt lassú hardver van és csak rendkívüli zsenialitással bíró user akarná pont a cache letiltani ilyenkor.
No mindegy, mivel annyira bugyuta volt az egész kérdés, azért javasoltam a Kezdő topikot, mert ott ez megszokott, igaz ott is csak a max egy-két napos userektől.
De amúgy mit csináltál és hogyan oldottad meg, vagy az titok?
Megyek már...
-
válasz
olivera88 #33729 üzenetére
Te is eltévedtél a Kezdő topikból!
Miért nem működik a képernyősarok funkció?
Leírtad a választ, ha frissítetted magát a Debian főverzióra, akkor nyilván a titokként kezelt DE is verziót ugrott, mert ugye a Debiannak semmi köze az egészhez, a DE a bűnös. Esélyes, hogy újra be kell állítanod az addig használt opciókat vagy az új verzióban valami miatt nem működik. Ugye nem az van, hogy a beállításokat nem is ellenőrizted, hanem egyből ide írtál? Nyugtass meg, hogy nem így van....
-
válasz
Dißnäëß #33724 üzenetére
Mi köze a Cinnamonnak ahhoz, amivel bénázol? Kezdőbarát DE és kezdők Nemo-val végzik a fájlműveleteket, az pedig popup ablakban kiírja a nokedliknek, hogy a művelet befejeződött a meghajtóval, most már kihúzhatja.
mint Windows-ban
Ez komoly? Már a Kezdőben is emlegették a Windows, muszáj ezt elsütni a Haladóban is? Igaz nem nagyon szoktam ezt olvasgatni, mivel kezdő vagyok alapból...A te kérdésednek se sok keresnivalója van itt amúgy.
-
válasz
tasiadam #33248 üzenetére
A blogban írtak alapján a bcache lenne az, amit keresel...
Ubuntu howto
Installing Ubuntu 20.04 with bcache support.
Archwiki howto
-
válasz
sh4d0w #31234 üzenetére
Megint csak igazat kell adnom neked! Nekem ezekről mindig a forensics ugrik be(anno sok CSI-t nézhettem), egyébként tényleg iszonyú sok hasznos holmi van a Kaliban, de home usernek gyakorlatilag felfoghatatlan, ami abban van!
Magát a disztrót főleg nem érdemes halandónak felrakni, mivel root módban működik alapból. (ha ez még így van egyáltalán most is)
-
válasz
sh4d0w #31232 üzenetére
Jogos!
Nem voltam biztos benne amúgy, hogy fut az is live-ban, pár forensics célú disztró nem fut, de lehet keverem, mert ezeknél célszerű a live. No de minek szedjen le valaki 3,5GB-ot, ha a Hiren's töredékéből is megvan. Minap is olyan ft írt, akinek max 2 gigás penje volt.
-
válasz
#68216320 #31227 üzenetére
nm
Sajna anno Win miatt kellett párszor használnom, de majd 10 év alatt sem felejtettem el a nevét.
Amúgy Frawlynak igaza van, spéci disztrókkal is megoldhatnád, de bonyolultabb lenne odáig eljutni. A Kalinak tuti vannak erre csomagjai, de a Parrot OS is hasonló szerintem. De minek egy teljes disztrót feltenni. Nekem anno merevlemez műveletekhez volt nagyon hasznos a Hiren's.
-
-
válasz
_Dumber_ #30588 üzenetére
Dos/freedosnál sem hiszem hogy bármi extra működne rajta
Ezt csak arra írta, hogy kötelező lenne oprendszerrel eladni.....szóval semmi nem ösztökélné a gyártót, hogy egy Linuxot szabjon/rakjon rá, ha FreeDos is elegendő. De azt simán el tudom képzelni, hogy a tapipad numerikus része tényleg nem működik Linuxon vagy csak az átkapcsolással vannak gondok, fene tudja. A Vivobook 14-nél amúgy tán csak a metálszürke van szerelve ezzel az okos tapipaddal.
-
válasz
_Dumber_ #30580 üzenetére
Mivel kötelező oprendszerrel eladni a gépeket, ezért ez a spórolós megoldás.
Ez nem így van, kb a gépek 15%-a Dos*, FreeDos vagy OS nincs paraméterrel megy ki a nagykerekből. Innentől kezdve, ha mégis raknak rá mást és az nem működik, tapipad hibával menne vissza az összes gép a 14 napos elállás miatt és pár hét múlva a kiskerek egyszerűen nem rendelnének több ilyen gépet a nagykerektől, az meg a gyártótól. Persze aztán lehet, hogy úgy van, ahogy írod, a gyártók meg nem olvassák az Archwiki-t.
Ja ésa 15"-os gépeken Asusnál is van normál numerikus bill.
-
válasz
growler #28873 üzenetére
Én egy 860 EVO-t tarogatok a Mint 20 Cinnamonra.
A telepített Linuxok nekem is 860 EVO-n pörögnek, a 850 EVO az a pendrive!
Axagon házak jók és nem is drágák valóban! Multkor akartam is venni, mikor King kolléga valahol linkelte, de aztán a NAS projekt elvitte a dolgot másfelé.....mondjuk ez is megfeneklett kicsit.Nem egyezett saját elképzelésemmel, amit olvastam és inkább jegelem a projektet, hogy szegény NAS egyben maradjon. -
-
válasz
samujózsi #28864 üzenetére
Jó SSD az, ha növekszik a Wear Leveling Count értéke, mert amúgy 100-ról csökken alapból az elhasználódás alapján.
Lehet, hogy kár volt elhinnem amit talán az askubuntu-n olvastam arról, hogy felesleges az over provisioning?
Neked felesleges vele külön foglalkoznod az esetek nagy részében, egyrészt gyárilag is el van különítve erre hely sok tipusnál, például nekem van egy 120GB-os Intel 520, az is 128GB-os, mivel a NAND-ok mérete adott, csak gyárilag le van foglalva 8GB. Az EXT4 is tartalékol helyet, amihez alapból nem férsz hozzá és gyakorlatilag minden szabad hely rendelkezésére áll a vezérlőnek az overprovisioninghoz. Particionált vagy particionálatlan terület, az mindegy a vezérlőnek.
Egyébként Linuxos programok nem valami megbízhatóan olvassák a smart értékeket, én a helyedben összehasonlítanám ezeket a HDS eredményeivel(igaz a Linuxos verzió nem sok adatot dob). Ha meg a 840-es SSD-d hoz hülye értékeket, azon nem érdemes csodálkozni, ritka bughalmaz széria volt.
Linux jóval kevésbé nyírja amúgy az SSD-t, mint a Windows, múlt évben néztem az akkor kb 5 éves Intel 520-ast és 7TB írás volt rajta. Éjjel nappal futott valami desktop disztró rajta.
A 860 EV 250GB-ot kb január óta használom:
HDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : Samsung SSD 860 EVO 250GB
HDD Serial No: S3YJNX0K609165E
HDD Revision : RVT01B6Q
HDD Size : 238475 MBx
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 34 °C
Highest Temp.: 49 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 117 days, 12 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
Total written: 1.49 TB
The status of the solid state disk is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found.
No actions needed.Itt azt írják, hogy a raw value-val nem kell törődni.
A sudo smartctl -a /dev/sdx raw értékei pedig jók, az az egyetlen oszlop, amit érdemes nézni.
Ezt a részt berakhatnád
Programkód
-dal, valaki biztosan ért az SSD-khez és megnézi.SMART Attributes Data Structure revision number: 10
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
5 Reallocated_Sector_Ct 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
9 Power_On_Hours_and_Msec 0x0032 000 000 000 Old_age Always - 921173h+19m+01.520s
12 Power_Cycle_Count 0x0032 098 098 000 Old_age Always - 2420
170 Available_Reservd_Space 0x0033 100 100 010 Pre-fail Always - 0
171 Program_Fail_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
172 Erase_Fail_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
174 Unexpect_Power_Loss_Ct 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 2418
184 End-to-End_Error 0x0033 100 100 090 Pre-fail Always - 0
187 Uncorrectable_Error_Cnt 0x000f 120 120 050 Pre-fail Always - 0
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 2418
225 Host_Writes_32MiB 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 297166
226 Workld_Media_Wear_Indic 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 65535
227 Workld_Host_Reads_Perc 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 35
228 Workload_Minutes 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 65535
232 Available_Reservd_Space 0x0033 100 100 010 Pre-fail Always - 0
233 Media_Wearout_Indicator 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
241 Host_Writes_32MiB 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 297166
242 Host_Reads_32MiB 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 163505
249 NAND_Writes_1GiB 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 11084Ez a sor nálam nulla, lehet, hogy Intelnél ez felel meg a 100%-nak? (múlt évben néztem SSDOK-kal, akkor ott 100% volt)
233 Media_Wearout_Indicator 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
-
válasz
0xmilan #28861 üzenetére
Senki nem érti miért, mint ahogyan azt sem, miért nem javítják Manjaro-nál ezt a bugot évek óta. Más Archklónnál ez nem jelentkezett. Gondolhatod mennyire megdöbbentem, mikor először ugrott arcomba a kernel panic képe!
Ahogy írták, ne legyen Manjaro mellett Debian/Ubuntu alapú disztró, mert az sem megoldás, hogy utoljára rakják fel a Manjaro-t, épp a kernel frissítés miatt.....
Ja, vsz tulbonyolitom
Nem bonyolítod túl, a helyzet bonyolult addig, míg nem csinálod 20x egymás után, a végén már fejből a Manjaro init javítását.
(lehet, hogy tényleg nem haladó téma, mivel én is belevauzok itt a nagyok topikjába)
-
válasz
0xmilan #28859 üzenetére
Manjaro mellett ne tarts Ubuntu alapú disztrókat, mert ha annak frissül a kernele, akkor az kinyírja a Manjaro init-jét
3 hsz-szal ezelőttről.......(ha nem olvastad, akkor bocsi)
Mint kernel upgrade után a Manjaro boot ilyen képet mutatott. Ez akkor is tény ha nem akarjátok érteni.
De ne foglalkozz ezzel, csináld amit gondolsz és majd meglátod mi történik. Vedd úgy, mint ha nem szóltam volna.
-
válasz
0xmilan #28855 üzenetére
Mire kell figyelnem?
Arra, hogy Manjaro mellett ne tarts Ubuntu alapú disztrókat, mert ha annak frissól a kernele, akkor az kinyírja a Manjaro init-jét, persze vissza lehet állítani manuálisan. [link]
Legacy esetén az utolsó GRUB mindent visz, nem érdekli a többi (kivéve ha Manjaro is van), nem értek hozzá, csak tapasztalatból mondom. Sokáig volt SSD mellett HDD-n is disztróm és ha BIOS-ban arról bootoltam, annak a GRUB-jával indult a kiválasztott rendszer.
-
válasz
growler #28853 üzenetére
Ez nem elég tiszta dolog, úgy látom, bár ezer éve foglalkoztam a témával. Az általad linkelt írásban is az a konklúzió, hogy fene tudja, no de mindegy. Garbage collection akkor is jól működik, mivel azt saját vezérlője intézi az SSD-nek, modernebb vezérlők meg simán megoldanak mindent TRIM nélkül is. Szóval tényleg nem működik ATA parancsként a discard, ha manuálisan kiadom, ezt dobja a terminal
ubyegon@LM191Cin-8570p:~$ sudo fstrim /media/ubyegon/a3758240-3c59-40fb-af9f-042681c26dc4
fstrim: /media/ubyegon/a3758240-3c59-40fb-af9f-042681c26dc4: the discard operation is not supportedDe fentiek miatt nem is lényeges például 860 EVO-nál. Egyébként érdekes, hogy a
sudo fstrim --all
parancs meg nem dobott hibakódot! Igaz nullát se.The command fstrim --all returns 0 (all succeeded), 32 (all failed)
or 64 (some failed, some succeeded).(#28852) samujózsi
Most már ezt a külső házas dolgot jobb ha nem feszegetjük, mert ha nem működne a dolog, akkor rosszul jársz!
-
-
-
válasz
Dr.FantastiK #28511 üzenetére
SATA-s SSD parancsok ezek, de NVME-hez ne írj ilyeneket, nem kellenek.
Nem néznél utána? Végrehajtandó parancsokat csak akkor írjunk le, ha 100%-ig meg vagyunk győződve a helyességükről. Ez esetben max értelmetlen, de akkor is......(egyes parancsok simán nyugdíjazzák az SSD-t)Flash SSD topikot javaslom tanulmányozásra.
-
válasz
Frawly #28443 üzenetére
A gnome-disk az egy öszvér megoldás, egyébként sokan jónak tartják, mert elég komplex, de lemez-toolnak vacak, az igaz. A benchmarkos része is használható szerintem, a smart lista nem annyira jó. Ez home usereknek elég még ha a smartmontools is idevesszük, nekik nem kell több.
Cli-s azért szintén van jó pár, elég régen kellett lemezeket nézegetni, nem is nagyon ismerem a cli-s programokat, de szerintem le van ez a terület fedve eléggé.
Mit nem tudsz Linux alatt megnézni, úgy őszintén? A legújabb SSD-knél talán lehet valami abban amit mondasz.....
(#28444) Doky586
Addig meg win alatt összeállítom a telepítendő cuccokat.
Nem sok értelme van ennek így, ha emiatt kérdezted pár nappal előtti 32/64-es témát. No meg ha nem igyekszel, elfogynak a 32bites disztrók.
-
válasz
Frawly #28441 üzenetére
Szerintem azért nem is nagyon fejleszti az ember a Linuxos HDS-t, mert tudja, hogy itt azért van sok cli-s program erre. (meg ugye a Wines verzió a fizetős) Kezdőknek is van pár GUI-s, az említett smartmontools szinte minden szükséges adatot mutat. Legfeljebb a kezdők nem igazán ismerik ezt sem.
-
válasz
Frawly #28439 üzenetére
Az a baj, hogy sok kezdő linuxos nem tud elszakadni Linuxon sem a windowsos logikától, weboldalakról szedett dolgokat telepít,
Speciel a HDS Linuxos változatát(ami a képen is van) weboldalról szedik le még nem kezdők is, vagyis szednék, de minek? Épp elég program van meghajtók vizsgálatához.
-
Rákerestem a sysctl-ban a GRUB-ban lévő néhány paraméterre, azért említettem csak a dolgot.
Te hitetlenkedő vagy többnyire, én meg kíváncsi.Azt tudom, hogy a GRUB-ba is kernel paramétereket szúrunk be, bár igen régen kellett ezzel bíbelődnöm.
-
válasz
buherton #28407 üzenetére
Semmiképp nem furcsa, hogy kernelguru vagy, én meg kezdő és csak jótanácsként említettem, hogy a Kezdő topik témája a DE-k témázgatása. Nem a tudásszintedtől függ, hol érdemes kérdezni, hanem attól, a Linux melyik részét érinti a kérdés. A Kezdőben hamarabb választ kapsz az ilyen noob kérdésekre.....ezt vagy elfogadod így vagy nem.
Van, aki lealacsonyítónak érzi, ha a kezdőben kell kérdeznie, én ezt megértem. Nehogy sértésnek vedd, hogy egyáltalán írtam ide a Haladó topikba!
-
válasz
Dißnäëß #28399 üzenetére
Nagyon nem vagyok hozzáértő, így csak halkan kérdezem egy 15+ éve Debiant használótól, hogy a non-free iso-t írtad ki? Ha már az elején tapasztalsz megjelenítési gondokat, azzal jobb kezdeni, mint később hozzáadni a repohoz.
Szerintem a Debian 8 még használta az fglrx-et, míg a 9 már nem......
-
válasz
Dißnäëß #28377 üzenetére
Ezt jól megbonyolítottad, legalábbis én egy szót sem értek az egészből. Szerencsédre az SSD vezérlője is így van ezzel, azt csak az érdekli, hogy egy cella tartalmaz-e adatot vagy törlésre van jelölve, utóbbi esetben a TRIM ad a pofájára!
Finoman szólva a vezérlő arra is tojik, hogy particionáltad, ide- oda rejtegetted a biteket! Ő egy osztatlan területet kezel és annyit lát, hogy van adat vagy nincs adat. -
válasz
Plasticbomb #28369 üzenetére
Nálam anno butább SMART lehetett, mert nem javította a badsectort, a HDS megfelelő opciója lazán kizárja, ami azon volt és maga a sector nincs többé. A gyenge szektorokkal történik, hogy a HDS ill maga a HDD is tartalék területre helyezi át a rajta lévő adatot, így az nem vész el. A 10 gyengének jelölt sector amúgy nem jelent gondot, még a 10 bad sector sem, ha csak nem épp olyan kényes területet érint, ami gondot okozhat. A bad sectorokkal az a gond, hogy ha HDD saját hibája okozza, akkor szaporodni fognak ezek és ilyenkor valamit lépni kell. Ha elektronikus külső hatás okozta a bad sectort, akkor ez nem gond. Nekem 5 éve van egy WD Black 640GB-os HDD, amin ugyanannyi badsector van ma is, mint 5 éve, akkor egy rossz táp lőtte ki egy másik HDD-vel együtt.
Persze ezeket home user célokra használhatod még évekig, professzionális felhasználást nem kockáztat rajta, akinek fontos a stabil rendszer. (erre utalhatott a váll feletti elintézés is)
-
Anno még a kezdetekkor próbáltam a Vivaldit, kifejezetten tetszett, most megnézem, hátha ez a pár kiegészítő amit használok FF-on, megvolna már ott is! Köszi az 5letet!
(#28203) togvau
dd után egyszerűen ellenőrzöd, hogy ugyanaz maradt-e az UUID!? Az talán biztosabb válasz, mint ha itt megkérdezed, mi történt az SD-d UUID-jával.
(csak egy home userjavaslat....)
-
-
válasz
sh4d0w #28196 üzenetére
A FF-tól függetlenül még lehet helikopáter azért.....
Nálam bő egy hete csinál olyat a FF, hogy a nyitott fülek elkezdenek együtt élni, a jelzőcsík is egyben kezeli őket és random lap és fül múveleteket végez a FF ha kattintok bámelyik egérgombbal, bár én inkább klavi vagy egér hibára gyanakodtam eddig, de sysreboot után viszont akár napokig nincs semmi. Ja és csak desktopnál van ez a jelenség.......(és nem rollingon, mondjuk ez teljesen lényegtelen ebből a szempontból is)
-
válasz
Frawly #28189 üzenetére
Mielőtt ubyegon éljenezne, hogy megint a rolling miatt törik el valami,
Ezt már megbeszéltük párszor, de látom pereces üzemmódban vagy!
Nálad lehet pár olyan addon, amit érint, vagy csak én vagyok annyira home user, hogy fel sem tűnik, hogy sz*r a FF?
Most desktopon használom, de megnézem a notebbook rollingjain is.....
ublock, translator, scrollanywhere van csak fenn meg h264ify
-
Ha KDE-t használok, akkor OK, amúgy a Nautilus alapú Nemo tudása nem nagyon marad el a Dolphintól. Bár ezt kinevetik, akik nem használták még.....
(#28138) emvy
Abban mondjuk igazad van, hogy először a meglévő dolgok működjenek flottul!
(#28139) Plasticbomb
Nem tudom, hogy a waylandra átállás-e az oka vagy az, hogy egyszerűen ne legyen ott minden vacak csak a vertikális panelen, ami kell. Nem ismerem a Gnome3-at, egyszer foglalkoztam vele fél napig, de akkor meg teljesen átalakítottam Cinnamon kinézetűvé, abból meg már volt már épp elég......
-
Mert szelesebb korben is nepszeruek akartak lenni, es - hasonloan az Ubuntuhoz - a jo defaultok a legfontosabbak.
Ez OK, de a Nautilus-t már szinte használhatatlanságig visszabutították, se keresősáv, sokan nyekeregnek, hogy nem tudnak ikonokat kirakni asztalra meg millió bosszantó apróság van még. Amúgy a tweak lehetősége kit zavarna, ha meglenne? Amúgy értem én a szándékot, de a végére az Unity is egész használható lett, ki is dobták gyorsan.
Ott van a Mit Cinnamon, a 4. verziót már csak felrakja a user és ahogy van, használhatja, nem bonyolult, de mégis elég sok beállítási lehetőség van, ha valaki variálni akarna.
-
válasz
Frawly #28133 üzenetére
Elementary anno az alma utánzó kinézettel lett népszerű, de a saját felület és a plank-on kívül gyakorlatilag elég korlátozott a beállíthatósága persze mihez képest. Amikor próbáltam, ennél is lehetett saját tweak csomagot felrakni, ami már bevált a semmire sem jó Gnome esetén is. Képtelen vagyok felfogni, miért butítják a Gnome-ot, ahelyett, hogy ezt a tweak-elést is integrálnák. Persze a mostani Ubuntu-s Gnome-nál érezhető volt, hogy Unitys-nak kell lennie.....
Azok a disztrók, amik valami saját DE-t vagy más spéci dolgot hoznak ki, hogy azzal legyenek különlegesek, többnyire belefulladnak ebbe az erőfeszítésbe. Mondhattok akármit, de anno ez a Mint-nek a Cinanmonnal nagyon sikerült, de másnak nem annyira.
A PoP amúgy kb egy teljesértékű disztró saját kinézettel, de ezt a PoP 76-os eszközök miatt dobták össze, szerintem semmi olyan nincs benne, amit egy nem totál kezdő ne tudna bármiből összehozni.
A Chakra az más, az már a saját útját járva kicsit tud más lenni, mint a többi népszerű Archklón. (nem is az gyakorlatilag teljesen már...) Ott aztán jól megrágják végső kiadás előtt, RC 18 nem tudom mikor lesz.
De amúgy tényleg jó és gyorsabb a hype-olt Manjaro-nál! A Manjaro a disztrók hype-kingje! De ha valamit felraksz mellé, hisztis kernel panic tör rá.
(#28134) emvy
Tudom, köszi! Épp emiatt is említettem abban a hsz-ben, hogy most is 4. Jó ideig megelőzte az Ubuntu-t és a Mint-et, azért azt senki nem gondolta, hogy többen használnák, mint előző kettőt, nem beszélve a Debian-ról, Fedora-ról meg a többiről. Kérész életű hype.
-
válasz
Frawly #28129 üzenetére
Elementary múltkor is feljött, most is 4. a DW-n, a PoP 76 meg egy x-edik Debian/Ubuntu alapú disztró Gnome felülettel, a témája, ami értékelhető, Mint-re is Ubira is letölthető volt anno, már általánosan mindenre, be lehetett állítani barátságos kinézetűre. De kb ennyi a különbség a többi Ubuntu alaphoz képest. Ez az LWM-es dolog van még, de az nem érdekelt.
-
-
válasz
#20584850 #28050 üzenetére
Mint Mate live-on meg tudtam nézni, itt biztosan megtalálod a kompozitor beállításokat a Rendszerbeállítások-ban, nekem C2duo gépen a compiz-ra állítás segített, de kipróbálhatod a többi kompozitort is a window manager ablakban.
Amúgy bármi egyéb kérdésed merülne fel a továbbiakban, a Kezdő topikban tedd fel!
-
válasz
Bluebess72 #27809 üzenetére
A normál fat32 pendrive-ra kiírt Ubuntu/Mint iso-k bootolnak mindkét rendszerben már jó régóta. 😉A kiírása Win alól Rufus dd módban, Ubuntu alól Etcher, Mint alól Mintstick programmal javasolt. (utóbbiak dd-ben működnek)
-
válasz
Jim Tonic #27764 üzenetére
Alapértéken 60 a swappines, de én nem vettem észre 8GB mellett sem, hogy használná a rendszer. 5-10GB átlag napi írásterhelés mellett kicsit sok lenne 240GB swap-ra írás. 16GB mellett ha csak nem szükséges, mondjuk virtualizálás miatt, nem is hiszem, hogy van értelme a swap-nak. Valami ott a mért értékeknél nem kerek, azért is célszerű megnézni az élettartam alatt keletkezett írásmennyiséget.
-
válasz
felora:) #27762 üzenetére
Milyen használatra van az az SSD? Mi mér úgy, hogy naponta nullázódik? Nézz egy Lifetime writes értéket az érintett partíciókon:
sudo tune2fs -l /dev/sdax
A használatot azért kérdezem, mert kizártnak tartom, hogy 16GB memó mellett jelentős swap használat zajlana.
242+ gb adatmennyiség napi írása elég extrém, ha nem töltesz le rá. (mivel e foglalt hely nem növekszik, ez is kizárható)Átlag használatban egy 4+ éves SSD 800+ nap kiírt használattal 7+TB írást kapott.
-
Nem lenne gond, ha a stílusodat finomítanád. Veled sem beszélt úgy senki, mint ha tanyán disznókat hajtanál.....
Sajnos Linux esetén a hibaelhárításhoz pontosan kell fogalmazni, ha ezt te észjátszásnak érzed, az elég komoly probléma.
Olvass majd utána, mi a rendszerbetöltő és az indító menü között a különbség.
-
Kezdoben kerdeztem par naja, de nincs valasz.
Nem kérdeztél ilyet a Kezdőben! A GRUB sorrenddel volt valami érthetetlen gondod, de válaszoltak is, hogy ezt még inkább hagynod kéne. Alapvetően annyira nehezen megfejthető néhány kérdésed a Kezdőben, nem lenne rossz pontosabban kérdezni, akkor lesz válasz is!
Ha most sem az Inditómenü-ről van szó, hanem a GRUB sorrendről.....igen jószándékkal mondom, a GRUB-ot még egy darabig nem akarod szerkesztgetni. Most még azt gyakorold, hogy mások számára is megfejthető legyen a kérdésed.
-
válasz
Jim Tonic #27555 üzenetére
De, sajnos quasi a Kezdőbe küldték az unatkozó kollégát.....
(#27554) s1999xx
Ilyennel szakmai topikban nem szórakozunk, a kezdők egyébként valóban kipróbálnak sok Kezdő topikban megjelenő parancsot, ezért nem ők a félkegyelműek szerintem, hanem aki oda beírja. Volt már persze ilyen az ottani perzekútorságom idején. Megfelelő jutalmazás nem maradt el.
Amit innen/onnan kimásolnak, az úgy néz ki, ahogy a második sorban látod.
: ( ->
: ( -> :(
-
válasz
sh4d0w #27540 üzenetére
Nem éppen ezen a szinten volt eddig a kérdés.
Én laikus módon azt kérdeztem, minek áttérni az UTM-84 rendszerre, amikor a mezei harcos még az autótérképet sem tudja használni, de akkor már használja azt, ha van. Te erre azt mondod, hogy ez azért jó, mert egy trilaterális hadgyakorlat vezetőjeként arra van szükséged a műveleti területek áttekintéséhez. (próbáltam konyhanyelven említeni, hogy üljön a hasonlat)
(#27535) emvy
Nincs link. Egy disztró Szoftverközpontja írta ezeket az értékeket, de ha nem hiszed, vedd úgy, hogy én találtam ki. A screenshotot nem hozom át ide a Kezdő topikból.
Kerdezd meg Linus Torvalds-ot, o el fogja magyarazni
Ez aztán valódi érv volt!
-
Talán azt szeretnéd hogy Ubuntun a Chrome böngésző legyen, Fedorán meg kávéfőző? Ezzel komolyan nem értem mi bajod.
Itt adtam fel.
Ha valaki eddig nem tudott mondjuk ugyanúgy használni egy böngészőt Fedorán, Ubuntun, Debianon vagy Arch-on eddig, az írjon legyen oly kedvetlen!
A csomagkezelési ismeret logikád is hibás.
Biztosan így van, de ha szerinted a Synaptic meg ezek a valamik ugyanolyanok....... az én hibás logikámmal nézve pont teljesen nem olyanok, bár ha tudod használni Arch-on a synapticot, jó neked.
A runtime-ok foglalnak el több száz MB-ot.
Mi a fenéért rakna fel bárki is több GB-os runtime-okat, ha már egyszer felrakott egy több gigás desktop disztrót, aminek megvan a saját csomagkezelő rendszere GUI-val és CLI-vel is használhatóan. Legyen egy 5. és 6. csomagfelrakó alkalmazás is?
Továbbra is értelmetlennek tartom, persze nem fogod úgysem érteni, mert szerinted eddig nem lehetett ugyanazt az alapprogramot használni minden ismertebb disztrón. Utóbbi 5 év legérdekesebb megjegyzése ez szerintem tőled(#27532) ubyegon2
Itt valamiért plip került a snap szó helyére......
-
Mi van a kezdő nokedlikkal? Már rég elfelejtetted a kezdeteid úgy látom
Az még messze van, de a flatpak és snap-pal nem az a baj, hogy GUI van hozzá, hanem az, hogy ami települ 31MB normál esetben, a flatpak-nál az 850MB - telepítve meg 2,5GB !!!! Ez a bajom ezzel a haszontalan idétlenséggel!
Miért jó az nekem, hogy Ubuntun is ugyanazt tudom felrakni, amit Fedorán is!? Hát most akkor vagy ezt használom vagy azt!?
Nem?
De!Másrészt a kezdő nokedlik így aztán tényleg még a minimális csomagkezelést sem fogják megismerni, ráadásul fogalmuk nem lesz, miért van ez a rengeteg csomagtelepítési mód és miért 2,5giga egy egyszerű vacak program helyfoglalása! Én kezdő nokedli vagyok, de ettől a plafonon vagyok, ha meglátom, hogy flatpak vagy snap!
-
Egyre több csomaghoz készül az un. Appimage verzió is, ami tök Windowsos megoldás, nem beszélve a sokak által supernek tartott univerzális Flatpak és Snap megoldásokról......
Lassan lesz olyan disztró, aminél nem is lehet hagyományos módon csomagkezelőt használni konzolosan.
(Endless OS már szinte ilyen)Most látom, már laucher is van az Appimage-hoz....., hogy desktop inditóikont se kelljen csinálni a hagyományos cli-s módon.
-
Ott azt mondták, hogy kezdőként nem ajánlatos ezt a változatot telepíteni adott programból, ha van tárolóban ill. 'hivatalos' PPA-ban is. 😉
(egyébként amiről ott konkrétan szó esett, kicsit rendhagyó fájl, az általad használt disztróban csak át kell húzni a /home mappába és ott telepítés nélkül működik)A csomagtelepítés különböző módszerei kifejezetten Kezdő téma egyébként.
-
válasz
Victor Súgó #27399 üzenetére
-
válasz
Victor Súgó #27394 üzenetére
DSL-nél kifelejtettem a lényeget: Ubuntu 18.04-ről beszéltem.
Tudom, azért is írtam, hogy meglep, mert az van, amit a képen látsz. Mint Tara 18.04 alapú és a networkmanager-gnome-ot használja.
-
válasz
Victor Súgó #27390 üzenetére
Nekem anno ez volt a gubanc a TSL kézfogóval, kivéve a 14.04 alapú Mint.
(amúgy ténylegesen nézegeted a valós IP-t vagy csak biztos vagy benne, hogy nem vagy NAT-olva!?)
ui: nem tudom, ki volt az a "zseni", aki a DSL kapcsolatot kiszedte a network-manager GUI-ból, de ahogy elnézem, többek szerint is leszáradhatott volna a keze,
Új kapcsolat létrehozásakor pedig ott van a DSL/PPOE opció, a Mint Tara is bionic-os csomagokat használ.
(sorry, hogy nokedliként idepofátlankodtam ismét)
-
válasz
Victor Súgó #27386 üzenetére
Figyelni kell rá valóban, mert a Digi topikban szokták írni, hogy időnként visszarakják őket! Egy éve nekem is a TLS handshake akadozott, de NAT-olás miatt, azért is említettem meg. Nálam akkor a telepített 17.3-as Mint működött egyedül, az még nem a TSL-t használta.
Mostanában elég sok gondod jeleznek a Digi topikban, ezzel a 'giganetet mindenhová' meg az Inviteles fúzió kicsit sok nekik egyszerre. -
válasz
Victor Súgó #27383 üzenetére
A tényleges IP címed nem 100-zal kezdődik véletlenül?
ezzel nézd meg:
dig TXT +short o-o.myaddr.l.google.com @ns1.google.com | awk -F'"' '{ print $2}'
-
válasz
anorche1 #27366 üzenetére
Igazán nincs mit, sokat már nem értek az ötletek, de legközelebb már eszedbe fog jutni, mit érdemes csinálni.
Ha a fájlrendszert nem is, de legalább fájlokat tudtál megmenteni. 😉
Abból érdemes kiindulni, hogy nincs másik oprendszer, csak a Linux, mindig ott érdemes először megoldást keresni a problémára.
Persze nekem könnyebb dolgom van, mert itt tényleg csak Linux van. 😁 -
Mindkét irány jó, de Manjaro-t nem használtam mostanában(nagyon erőltetetten más akar lenni sok hasznos dologban), így ott nem tudom biztosan, de az Esc is jó erre, ahogy kolléga is említi.
anno ilyenkor talán 's' betűt kellett nyomni, hogy tovább fusson
Ezt az 's' betűs opciót viszont nekem anno kiírta mindentől függetlenül, mivel csak így volt értelme az üzenetnek.
Akkor fordult ez elő emlékeim szerint, amikor a FSTAB-ban változott valami érték a meghajtó/particiónál. -
válasz
anorche1 #27360 üzenetére
Csak azért írok ide válasz hsz-t, mert ez Kezdő topikos kérdés.
Nekem ez eső után köpönyegnek tűnik! Linux alatt kellett volna maradnod és a fsck vagy e2fsck-val ellenőrizhetted volna a fájlrendszert.
HDS destruktív teszt után.....
Szépek ezek a csilivili boot megoldások Manjaro alatt, csak éppen nem látod a folyamatot, ami akkor lényeges, ha gubanc van. A boot akkor áll meg x időre, ha csatolásra jelölt meghajtó/partició kerül az orra elé, anno ilyenkor talán 's' betűt kellett nyomni, hogy tovább fusson. Egyébként 1:30sec után enélkül is megy tovább. (de ebben nem vagyok biztos)
-
válasz
Flowtation #27147 üzenetére
Később esett le nekem is a dolog!
(#27148) Speeedfire
OK, bocsi, nehéz felfogású vagyok. Ne használj teszt alatt álló disztrót. Akkor marad az LTS neked sajna.
Azért ez a stable, testing, unstable, experimental négyes kicsit erős volt neked, sorry!
Hajtod, mint a pereces, de mivel nem érted, újra leírom, amit keresel, nem létezik!Stabil és friss......
Most már amúgy tényleg át kéne vinni ezt a maszlagot a Haladóból az Offtopikba. A Kezdőt hiába javasoltam.
-
válasz
Speeedfire #27133 üzenetére
Én meg keresek 22-25 éves szűz sexbomba csajt!
Nem akarok test user lenni.
Emiatt nem rakod fel a Debian Bustert, de felrakod az Arch származékot, amiben frissebb csomagok vannak.
A Debian testing után még van az unstable és az experimental csomagok tárolója is, az utóbbi a kísérleti csomagok tárolója. Az Arch-ba egyből bekerülnek a csomagok, a Manjaro 2 hetet vár. Csak pici logikát használva melyik a stabilabb? Ha már....
Még mindig a Buster ami stabilitás/frissesség arányban a legesélyesebb...
(#27131) Siriusb
Emlékszem erre, nincs is ezzel gond, legfeljebb azóta nem fújnak oly vehemensen a PPA-k megbízhatóságára.....
(#27134) Bici
A Debian Buster igencsak stabil egyébként, épp a fentiek miatt is.
-
válasz
Speeedfire #27114 üzenetére
Nem akarok testing repókat, se ppa tárolókat.
Akkor kerüld az AUR tárolókat is!
Nagyon emlegették egy időben, hogy a PPA-k mennyire nem biztonságosak, bezzeg az AUR! Utána nem sokkal jól bedőlt ez a hit is. Ugyanaz a kettő megbízhatóság szempontjából, legfeljebb a PPA-k között jóval több általánosan ismert és hivatalos is van.
Manjaronál nincs default kezelőfelület. Régebben talán az XFCE volt....
Rakd fel a Debiant Buster repokkal és Cinnamonnal! Arch szinte nem is frissebb nála. Jóval hamarabb fel is lehet telepíteni.
(#27113) Bici
A leírtakból gyanítom, hogy te sem használod az AUR-t, csak a hivatalos tárolókat. Nem sok csomagod lehet akkor.
-
válasz
Speeedfire #27102 üzenetére
Szia!
Ez a te topikod igazából!
Egyébként, ha már ennyi disztrót kipróbáltál.....nem nagyon értem a kérdést. (kb ugyanazeket fogják ajánlani, persze a DE lehet a kulcs)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest