- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Magyarított Android alkalmazások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
utgyuru #19330 üzenetére
nekem két hét kínzás után adta meg magát mindig a memória...
anno még a boldog békeidőkben standard 160 órás töréstesztet nyomtunk, ha fontos volt a hardver. volt egy killkernel nevű program, ment egyik terminálon, néhány másikon számolós, további néhány másikon kernelfordítás különböző könyvtárakban végtelen ciklusban.ha ezt túlélte egy hétig, akkor mondtuk, hogy jó. három memtest futás az csak bemelegítés.
-
Speeedfire
félisten
válasz
utgyuru #19324 üzenetére
A gnome log-ját kellene meglesned, lehet hogy a gdm nem indul el valami miatt. Nálam akkor volt ilyen, hogy beírtam a jelszót és csak utána jött be a gdm.
Illetve tégy egy próbát szerintem a cinnamon-nal, annyire egyszerű és gyors, hogy megér egy próbát szerintem.
Mióta ezt az ablakozót használom szinte teljesen megszűntek a linuxos problémáim.
Az iceweasel passz, de mindenképp jobb lehet egy chromium vagy ff. -
bambano
titán
válasz
utgyuru #19218 üzenetére
"ott a gazdagép nem linux volt, nem tudom, ez mennyiben befolyásolná.": semennyire.
mi azt mondjuk, lassú lesz, te meg majd eldöntöd, hogy az a sebesség megfelel-e.
én szerver alá két gigánál kevesebb ramot nem tennék, tehát 8 vps alá 24 giga ramot raknék, hogy jusson a hosztnak is.de mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
utgyuru #19101 üzenetére
Nekem pont egy D-530FX-em van, és linux alatt is ugyanúgy megy mint windows alatt. Nincs hozzá külön szoftver, plug-and-play. A gombokat tudomásom szerint windows alatt sem lehet testreszabni, a felső gomb duplakatt, az alsó gomb pedig a DPI-t állítja mindkét rendszer esetén defaultban.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
utgyuru #17563 üzenetére
Keresd meg a wicd beállítófile-t és töröld ki. Valszeg .wicd a neve az user home könyvtárában. Ugyanígy jártam én is wicd-vel, csak knoppixen (tökmind1). Akkor spec. a lan kártyám ment el vadászni
dmesg-ben nem szemetel olyanokat a wlan-nál, hogy couldn't calibrate frequency xx.xxxmhz?
-
BoB
veterán
válasz
utgyuru #17563 üzenetére
Aki szeret játszani: Leadwerks: Build Linux Games, on Linux Kickstarter.
Most adományoztam 2 dodót, 2 nap van még hátra.
-
vadcoca
tag
válasz
utgyuru #12351 üzenetére
A disk csoportnak is tagja ?
LXDE-s installon hogyan tudom a hálózatot beállítani?
Rakd fel a network-manager-gnome csomagot, LXDE tálcán is működik.
Ez viszont magával rántja a fél gnome-ot, így az LXDE "életérzésnek"
kicsit alátesz...
A másik véglet az /etc/network/interfaces matatása. + egyéb finomságok,
ha wifi, mobilnet, akármi a cél, csak ez nem derült ki. -
-
Jester01
veterán
válasz
utgyuru #11699 üzenetére
Nem, a flags sorban ha szerepel az lm akkor 64 bites. De a típus alapján is igen egyszerűen meg lehet állapítani.
Pl. nálam:
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm 3dnowext 3dnow constant_tsc rep_good nopl nonstop_tsc extd_apicid pni monitor cx16 popcnt lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy abm sse4a misalignsse 3dnowprefetch osvw ibs skinit wdt npt lbrv svm_lock nrip_save -
-
válasz
utgyuru #11202 üzenetére
írd be fstab-ba (általában /etc/fstab), nofail opcióval, ami arra jó, hogy ha létezik az eszköz, akkor mountolja, ha nem akkor ignorálja
így néz ki a sor
/dev/sdb1 /media/USBvinyo ntfs-3g defaults,nofail 0 0
eszköznév, csatolási pont és fájlrendszer értelemszerűen változhat
-
Vladi
nagyúr
válasz
utgyuru #10574 üzenetére
lspci látja az nem sokat jelent. Kb annyit, hogy ott van.
Az alsa projekt oldalán nézd meg, hogy melyik modul kell hozzá. Na az már lényeges.
Ha betöltve és minden ok, akkor a hangkimenetet is nézd meg azért. -
-
-
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
utgyuru #10549 üzenetére
Azt is lehet. Ezt nézd. A hsz végén van, hogy tiltod le a noveaout. Mert az már a boot alatt is betölt.
De miért a leszedettet használod? Miért ne ma fusionost?
Jajj és ha binárist telepítesz, akkor 3-as futási szinten indítsd. Amúgy valahogy meg lehet hekkelni, hogy akmodot használjon a bináris driver? Mert ha nem, forgathatod újra minden új kernelnél szvsz.
-
kovaax
őstag
válasz
utgyuru #10543 üzenetére
Nekem egy p4-es gépen van Fedorám, és azon úgyse tudnám használni a gyári driver plusz funkcióit, úgyhogy elvagyok a nouveau-val...
Szerk.: Vagy ezt inkább.
-
-
válasz
utgyuru #10538 üzenetére
X leállítása, ha jól emléxem, konzolon init 3
(Ne a grafikus konzolon legyél, hanem szövegesen, tehát ctrl-alt-f1)Automatikusan mountolás, a /etc/fstab-ba kell beírni a többi partícióidat, hasonlóan az ott már megadottakhoz... De mondjuk ez nem egyszerű, milyen filerendszer van azokon a partíciókon?
-
kovaax
őstag
válasz
utgyuru #10527 üzenetére
Fedora (mint nem túl expert felhasználó): igen, kezeli a függőségeket. Én elégedett vagyok vele, ami kicsit macerás lehet, hogy alapból csak valóban free cuccok vannak benne (ezért nincs pl. mp3). És igen, új csomagokkal van tele, de ebből még nekem nem volt igazán problémám. Ubuntu helyett használom egyébként desktopot játszani, xfce spin-t.
[Amúgy én a Debianra esküszöm, relatív egyéni konfiggal (icewm+parancssor, oszt csókolom).]
-
-
Rickazoid
addikt
válasz
utgyuru #10491 üzenetére
Ez kicsit körülményesebb, mert ahogy nézem nem lehet több parancsot megadni ebben a sorban, így szerintem egy scripttel a legegyszerűbb megcsinálni. Mondom mire gondolok:
- Belépsz a mappába terminálból.
- ls *.zip > zipek
- Megnyitod a zipek fájlt szerkesztésre gedittel (ha nem GNOME-ot használsz, bármilyen grafikus szövegszerkesztő megteszi, amivel rá tudsz keresni szórészletekre és cserélni is tudod azokat korlátok nélkül, beleértve a sorvégződés jelét is)
kép
- Adsz egy üres sort az elejére
kép
- Kijelölöd az entert, vagyis az egérrel az első üres sorra állsz, majd odahúzod a második sor elé úgy, hogy abból egy karaktert se jelölj ki
kép
- Keresés > Csere
- Itt bemásolod a Keresés erre mezőben lévő karaktert a Csere ezzel mezőbe, és rögtön mögé írod, hogy "unzip -d /mappa/ahová/ ", szóközzel legyen vége, ez fontos
kép
- Most még egyszer, de most azt írod be, hogy "rm /mappa/ahová/fájlaminem.kell", és itt a végére is beilleszted az enter jelét
kép
kép
Beírod az elejére, hogy #!/bin/bash
Innen már csak futási jogot kell adnod neki és futtatni. -
Rickazoid
addikt
válasz
utgyuru #10491 üzenetére
Ez kicsit körülményesebb, mert ahogy nézem nem lehet több parancsot megadni ebben a sorban, így szerintem egy scripttel a legegyszerűbb megcsinálni. Mondom mire gondolok:
- Belépsz a mappába terminálból.
- ls *.zip > zipek
- Megnyitod a zipek fájlt szerkesztésre gedittel- Adsz egy üres sort az elejére
- Kijelölöd az entert, vagyis az egérrel az első üres sorra állsz, majd odahúzod a második sor elé úgy, hogy abból egy karaktert se jelölj ki
- Keresés > Csere
- Itt bemásolod a Keresés erre mezőben lévő karaktert a Csere ezzel mezőbe, és rögtön mögé írod, hogy "unzip -d /mappa/ahová/ ", szóközzel legyen vége, ez fontos- Most még egyszer, de most azt írod be, hogy "rm /mappa/ahová/fájlaminem.kell", és itt a végére is beilleszted az enter jelét
Beírod az elejére, hogy #!/bin/bash
Innen már csak futási jogot kell adnod neki és futtatni. -
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
válasz
utgyuru #10467 üzenetére
A HOME könyvtáradban
Még a 4-es előtt használtam 1-2 hónapig KDE-t, de nagy megkönnyebbülés volt visszatérni gnome-ra. Idén is 2-3-szor felraktam a KDE-t, de kb. másfél óráig bírtam. Az utolsó alkalommal már egy napig ment, de valahogy nekem nem áll kézre az egész, idegesít.Meg lassú is. Ellenben mellette szól, hogy vannak jó progik erre a környezetre, amit gnome alatt is használok, pl. k3b.
Egyszer az E17-t fogom feltenni. Virtualboxban már játszottam vele, nem lesz rossz. Azért a gnome 3-at még megvárom, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. -
Rickazoid
addikt
válasz
utgyuru #10447 üzenetére
wget -r http://connie.slackware.com/~alien/multilib/13.1/
Ez leszedi a teljes tartalmat a gyökérkönyvtártól kezdve, felépítve a szerveren található mappaszerkezetet.
Vannak opciók a főkönyvtár kihagyására (-nH) és egyéb könyvtárak kihagyására (--cut-dirs=x, ahol x a kihagyni kívánt mappamélység visszafelé az adott mappától), de most kipróbáltam és úgy tűnik, hogy bár a mappaszerkezetet nem építi fel ebben az esetben, csak a kihagyott mappák alatti mappáktól kezdve, de ugyan úgy letölt minden ott található fájlt a gyökérkönyvtárig visszamenőleg.
Amúgy a man wget tartalmaz információkat erről:
-nH
--no-host-directories
Disable generation of host-prefixed directories. By default,
invoking Wget with -r http://fly.srk.fer.hr/ will create a
structure of directories beginning with fly.srk.fer.hr/. This
option disables such behavior.--cut-dirs=number
Ignore number directory components. This is useful for getting a
fine-grained control over the directory where recursive retrieval
will be saved.
Take, for example, the directory at
ftp://ftp.xemacs.org/pub/xemacs/. If you retrieve it with -r, it
will be saved locally under ftp.xemacs.org/pub/xemacs/. While the
-nH option can remove the ftp.xemacs.org/ part, you are still stuck
with pub/xemacs. This is where --cut-dirs comes in handy; it makes
Wget not "see" number remote directory components. Here are
several examples of how --cut-dirs option works.
No options -> ftp.xemacs.org/pub/xemacs/
-nH -> pub/xemacs/
-nH --cut-dirs=1 -> xemacs/
-nH --cut-dirs=2 -> .
--cut-dirs=1 -> ftp.xemacs.org/xemacs/
...
If you just want to get rid of the directory structure, this option
is similar to a combination of -nd and -P. However, unlike -nd,
--cut-dirs does not lose with subdirectories---for instance, with
-nH --cut-dirs=1, a beta/ subdirectory will be placed to
xemacs/beta, as one would expect. -
Siriusb
veterán
válasz
utgyuru #10431 üzenetére
Biztos úgy van, ahogy mondod, habár sysrescd-nél szintén xfce van és ott is csak az ablakkezelőből tudsz kilépni - mivel konzolból indítod -, leállítás, újraindítás nincs.
Szerk: nem tudom biztosra, de kétlem, hogy bármely DE esetén - amennyiban manuálisan van indítva, kapsz leállítás opciót, legalábbis én még nem találkoztam ezzel.
-
bambano
titán
válasz
utgyuru #10391 üzenetére
nem gáz, csak mivel volt egy diszk a vinyód előtt a sorban, ezért a vinyódat második diszknek sorolta be a kernel. ezért nem lát róla semmit, van se kép se hang.
azt próbáld meg, hogy rescue módban megint bebootolsz az usb pendrájvról és átírod az összes szükséges helyen a vinyó kijelölést sdb-ről sda-ra (grub menüben, fstabban).
-
kovaax
őstag
válasz
utgyuru #10196 üzenetére
Biztos fent van az rsplib-tools csomag (nekem nincs).
-
Jester01
veterán
válasz
utgyuru #9818 üzenetére
Hű, jó sok gombod van
xev megmondja ahogy nyomogatod őket (csak ne felejtsd el az ablakra vinni az egeret előtte)$ xev | grep -A3 ButtonPress
ButtonPress event, serial 22, synthetic NO, window 0x2800001,
root 0xaa, subw 0x0, time 3388035963, (103,110), root:(1775,167),
state 0x10, button 4, same_screen YESÉrtelemszerűen a button 4 jelentette a gombot.
-
Jester01
veterán
válasz
utgyuru #9811 üzenetére
Meg. man xmodmap, konkrétan a pointer szekció.
Nálam pl.:$ xmodmap -pp
There are 10 pointer buttons defined.
Physical Button
Button Code
1 1
2 2
3 3
4 4
5 5
6 6
7 7
8 8
9 9
10 10
$ xmodmap -e "pointer = 4 2 3 1 5 6 7 8 9 10" && xmodmap -pp
There are 10 pointer buttons defined.
Physical Button
Button Code
1 4
2 2
3 3
4 1
5 5
6 6
7 7
8 8
9 9
10 10Vagyis felcseréltem az egyik görgő "gombot" a bal gombbal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autóhifi
- Milyen NAS-t vegyek?
- PlayStation 5
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- OLED TV topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest