- CES 2025: A Garmin Instinct is AMOLED-re váltott
- CES 2025: 6 centiméteres akadályt mászik meg ez a porszívó
- CES 2025: Ötletes és bivalyerős külső akkut hozott az Anker
- CES 2025: Piacra kerül végre a kifejezetten vékony Velia okosgyűrű
- CES 2025: Vagy rúd, vagy morzsa, vagy robot, de mindenképpen porszívó
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- CES 2025: Ötletes és bivalyerős külső akkut hozott az Anker
- CES 2025: Vagy rúd, vagy morzsa, vagy robot, de mindenképpen porszívó
- Az Oppo is rápróbál a kompakt csúcskategóriára
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoli133
addikt
Sys pillanatnyi állapotának mentésére van valami egyszerű megoldás?
Régen tar-ból sikerült kihoznom valamit, amivel le tudtam menteni és nem is kerültünk örök mámorba a rekurzív linkek miatt."It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
válasz lionhearted #22022 üzenetére
Custom kernel, amúgy 13.04, elvault, nem támogatott, de most ez van.
Viszont a másik kernel jó ötlet volt, egyrészt marhaságot írtam, 3.13-as kernellel jött elő a hiba, de van 3.15ösöm is, azzal eddig úgy néz ki jó a rendszer. Nem tudom miért nem jutott eszembe kernelhez kötni a jelenséget eddig."It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
Hali,
Mostanában a gépemen az ubuntu (3.15ös vanilla kernellel) indítás után kb 60-70másodpercere megáll teljesen (teljesen irreszponzív lesz nem reagál semmire, egyedül a billenytűzet visszajelző ledjei mennek) majd megy tovább. kernellogban is látszik a kiesés Xorg logjában is. Initet próbáltam debuggolni de semmi eredménye. Teljes lyuk van a logokban a megállás idejére. Nem tudom mi okozhatja. A rendszeren fél éve nem változott semmi igazán (módosítások elvesznek kikapcsolásnál) resolv.conf-ban történt pár módosítás de ezt visszavonva sincs változás. A jeéenség 1-2 hete áll fent. Ráadásul akármilyen gépen próbálom ez előjön mondjuk 5ből 2 esetben. Ötlet, hogy mit lehetne megpróbálni debugolni vagy valami?
"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
válasz Zoli133 #21006 üzenetére
Megoldva, iBus telepítve és konfigurálva, most jó.
Közben a mai nap a múltkori ntfs merge probléma is megoldva, aminek a tanulsága, hogy kell egy gigabites router, mert a másik gépre gondoltam hálózaton átmásolom a második partíció egy részét, de 100Mbit/s-en, 200GB nagyon hosszú idő...."It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
Jól értem, hogy ez a bug (#1284635) csak nyyi, hogy rossz az alap konfigja az ibusnak és utókonfgigurálást igényel?
MOst telepítettem 14.04.1-es ubuntutudio-t emiatt hiényzik belőle az iBus, de hiába szedték ki és csináltak mést, a keyboard konfig továbbra se működik, gondoltam felteszem utólag az iBus-t és konfigurálom, de inkább rákérdezek, jelen esetben biztosra szeretnék menni."It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
válasz lev258 #20881 üzenetére
Persze, csak a HDD-n megy.
(#20882) ubyegon2: A pótolhatatlan adatot lementem és úgy fogm megpróbálni, egyékbént is szeretem az olyan dolgokat, amik az álmoskönyv szerint nem járnak jó eredménnyel. (mint pl. mainline kernel használata stabilitást megkövetelő rendszerben. )
[ Szerkesztve ]
-
Zoli133
addikt
válasz lev258 #20878 üzenetére
Alapértemezettként, heti 1x lwfutattja a töredezettségmentesítést magátol, persze kikapcsolható.
Régen próbálkoztam Windowsos programmal partíciót átméretezni, majd 1 nap volt mire újra működésre bírtam a winchestert...
Azóta live usb alól szoktam a partícióval kapcsolatos műveleteket végezni, eddig bejött. Meg be kel lvalljam, itthon a főrenszerem az Win, de egyébként hati 30-40 órát Debiannal/Ubunutval fogallkozom, így ahhoz jobban is értek, ha bármi baj lenne."It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
válasz lev258 #20876 üzenetére
Helyszűkében vagyok, így legtöbbször ha valamire szükségem van a régi cuccaim közül kerül valami beáldozásra. (leginkább játékok/telpítők törlése), a helyfelszabadítás, pedig nagyon megbonyolítja 2 partícióval a dolgokat. (mit hova telepítettem, melyikről tudok felszabadítani mit), ez a folyamat egyszerűbb 1 partícióval.
Másrészt töredezeettség 0%, win7 háttérben mindig töredezettségmentesít, így az nem okoz gondot. (fura ntfs-ről és wnről beszélni linux topikban, de a wines partícionáló toolokban nem bízok)Persze a hely bővítése lenne a legjobb megoldás, de az még később lesz.
-
Zoli133
addikt
válasz lev258 #20874 üzenetére
Túl sok id őrendezni a fájlokat. Az idő előrehaldtával egyre szétszórtabb lett a tartalom és az elején letervezett A és B kategóriás dolgok legyenek az első partíción C és D kategória meg legyen a másodikon teljesen széthulott minden van midnen partíción, tehát a módszerem megbukott.
-
Zoli133
addikt
Valahogy lehet két partíciót egyesíteni ubuntu(/bár más disztró) alól? Régen kettzévettem a winchesterem, de mióta ssd is van mellette ez több mint felesleges, visoznt mindkét partíció (egyébként ntfs) elég teleközeli.
-
Zoli133
addikt
Üdv, lenne egy kérdésem.
A 'pcimodules'-t mi váltotta? Egáltalán van hekyette valami? Egyideje a depmod nem is tudja elkészíteni a számára szükséges 'modules.pcimap' fájlt, ezt orvosoltam régebbi depmod használatával, de a 3.15ös kerneltől kezdve az elkészítéshez szükséges string-ek nincsneke benne a modulokban.
Mi most a szabvány mód az esezközökhöz szükséges modulok megtalálásához?Igen, írhatnék rá valamit, de csak van kész amire nem találtam rá, nem hiszem ,hogy annyira speciális igény lenne a szükséges modulok listázása.
-
Zoli133
addikt
RC kernelekkel van valakinek tapasztalata?
Szemezek egy 3.16rc3-al, mert a benne levő intel graphics drivert túl sok meló lenne a 15-ös kernelhez megbuildelni (1 napot legalább már átszenvedtem a művelettek).
Tudom ,hogy hivatalosan még nem stabil, de mindennapi felhasználáshoz reményeim szerint működhet.
Azaz tapasztalatok ilyen irányból esetleg?"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
válasz N0zer0 #19963 üzenetére
Valaqmi hasonlóra gondoltam, de nem tudom honnan szüli azt a modult.
Másik érdekesség, hogy manuálisan újraépítettem az initrd-t, ext2 nélkül (nem tudtam honnan szedni) és így is tökéletesen működik. Így már azt se nagyon értem, hogy minek kell az, nem csak az a rész hiányos, hogy hogyan keletkezett.
-
Zoli133
addikt
Üdv,
Lenne egy fura kérdésem. Csináltam kernelt, ebből kimaradt az ext2 támogatás, ext4 pedig bele lett építve a kernelbe, nincs külön ilyen modul, de ugye ext4 visszafele kompatibilis, ezzel nincs gond.
De ha dpkg-vel .deb packageből telepítem, akkor az initrd-ben megtalálható fs/ext2/ext2.ko modul.Nem sikerült még rájönnöm, hogy ezt honnan szedheti, tippek esetleg?
-
Zoli133
addikt
Hali,
Egy problémába futottam bele, méghozzá abba, hogyan tudnám a 104 gombos US billentyűzeten elérhetővé tenni a hossz "í" karaktert mopdnjuk valamely ctrl-t vagy shiftet lecserélve rá. Elvileg a keycode meg hasonlók megvannak, tudom is nagyjából mit kellene csinálni, de véletlen se találok egy alkalmas config fájlt, vagy hasonlót ami tartalmazná a billentyűzet leírását."It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
válasz E.Kaufmann #18298 üzenetére
Üdv!
Majd 2 év munkahelyi ubuntuzás (fejlesztés, karbantartás) után, azt hiszem itt az ideje otthonra a win mellé is felrakni valamit. Jelenleg a Mint debian a szimpatikus, mert egész jó az átjárhatóság ha esetleg otthon kellene kipróbálni/mókolni valamit. Van esetleg ami optimálisabb a feladatra? Gondokodtam arch-on, de azon nem hiszem, hogy boldogsággal töltene el rajta ubuntus patchet írni.[ Szerkesztve ]
-
Zoli133
addikt
válasz energy4ever #18217 üzenetére
Bootolsz egy live pendrive-al / CD-vel és telepíted a linuxot, telepítési helynek meg kiválasztasz egy szabd pendrive-ot.,
De nem egy ajánlott dolog, pendrive-ra telepíteni.
-
Zoli133
addikt
válasz llaszlo #18069 üzenetére
Rákattintasz a yahho ikonra, van egy more search engine, vagy hasonló jelentéssel bíró opció a megjelenő menüben. Az a mint oldalára visz ahol a neked tesző kereső ikonra kattol, majd ismét a yahoo (vagy épp beállíitott kereső) ikonjára kattintva a menüben megjelenik a hozzáadás opció. Legalábbis ez rémlik.
-
-
Zoli133
addikt
Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy Linux alatt rá lehet venni egy AGP-s Radeon-t és egy PCI-os S3-at a közös működésre? Mindkettőt látja a rendszer az X config fájlt is tud rá generálni, de ha azt töltöm be akkor fagy vagy csak nincs kép sehol.Mondjuk gyanúsan nem találok hasonló műveletről semmit a neten, ezért is kezdem úgy érezni, hogy valami felett átsiklottam ami miatt nem megoldható a dolog.
-
Zoli133
addikt
-
Zoli133
addikt
válasz Speeedfire #17599 üzenetére
Ha a felület/rendszer alapvetően tetszett akkor adénk a Debian Edition-nek egy esélyt. Szerintem mégéri kipróbálni.
-
Zoli133
addikt
válasz Speeedfire #17597 üzenetére
Mostanában elég sokat szívtam az amd zárt drivereivel ubuntu alatt, aztán tettem pár kísérletet és SUSE illetve Debian alatt sokkal jobban működött a dolog. (Kivéve, hogy csak grafikus felületen a terminal emulator nem igazán szereti frissíteni a képet). A nyílt Radeon driverrel viszont nem volt bajom az működik rendesen, csak ugye a 3d support hiányzik belőle, viszont most látom, hogy a játék miatt kell a zárt driver.
Mintből Ubuntu vagy Debian alapút próbáltad? Debian alapon nekem jobban tetszik a Mint és tapasztalataim szerint az fglrx is jobban szereti.
-
Zoli133
addikt
Nekem bejött a Debian alapú mint. Egy darabig használtam próbaképp, mindenképp pozitív a véleményem róla. Talán a gyári frissítéskezelőt nem szeretem, mert lassú ,de azt meg terminálból megoldottam mindig is.
E17-et holnap megnézem, itthon nincs Debianom.
-
Zoli133
addikt
-
Zoli133
addikt
Az fglrx már csak ilyen, nem igazán működik rendesen.
Legutóbbi kedvencem mikor 2 azonos laptop (RAM/proci/HDD átrakva a tényleges azonosságért) azonos chipekkel azonos rendszerrel különböző eredménnyel. Az egyik megy a másiknál behal a driver...De persze a 3D support miatt valami működőt kellene összehozni, A support meg nem léátező dolog AMD-nél....
-
Zoli133
addikt
A 3.10-es kernelt mellőzve, visszatértem 3.9-re. Építetem köré egy korrekt rendszert (a korrekt túlzás hisz egy ubuntu raring scratch-re épült, de megpróbáltam kipofozni) és mikor épp belaknám feltűnt valami.
A /lib/modules/<kernel-verzió> alól hiányzik az össze modules. * map fájlm amit a depmod nem épít meg, sőt a depmodból már a -m kapcsolót is kivették. Persze a programjaim jó része ettől függetlenül használná....Kerestem neten, de nem találtam meg az okát, hogy miért váltunk meg a fájloktól. Valaki tud róla bármit?
-
-
Zoli133
addikt
válasz bambano #17228 üzenetére
De router ppoe-val, (igaz openvpn nélkül) teljesen stabil. Tehát a gatewayen valami nem oké.
Valahova az openvpn-környékére tenném a gondot de nem találom.
Egyébként valóban nem zavarna csak időnként kis MMO játékok közben baromira zavar, hogy pár óránként dobva van a kapcsolat.
-
Zoli133
addikt
Sanos szerver verziókkal nincs tapasztalatom így most hozzátok fordulnék.
Van egy házi gateway-em (ubuntu serverrel), csatlakozik a nethez (pppoe) meg egy openvpn, meg minden egyéb ami kell.
Lényegében nem csinál többet mint csatlakozik a netre és tova NAT-olja a beérkező kéréseket.Ez elvileg bot egyszerű hiba se lehetne benne ámde időnként megszakad a net 1-1 pillanatra ilyenkor teljesen eldobja a ppoe kapcsolatot is és újracsatlakozik. logokat böngészve ezt találtam ami rá utalhat.
May 29 10:40:12 isdn-gw pppd[32069]: LCP terminated by peer (Peer not responding)
Google a barátom szokott lenni de most nem segített, bárkinek esetleg ötlete rá?
Valami timeout próblémára gyanakszom, de ez a területe a linuxoknak még kicsit homályos.
-
Zoli133
addikt
Ns némi küszködés után úgy tűnik csak a paraméter=érték jellegű dolgokat eszi meg, most jött a köv baj, az init nem indul,,,,
Azt hiszem marad a 3.9es kernel, na meg a 12.04es ubuntut se ártana frissíteni...
[ Szerkesztve ]
-
Zoli133
addikt
3.10-es kernellel próbálkozott már valaki?
Módosítottak a kernel command line feldolgzás? Töbek közt a sime ro illetve rw opciót sem szereti nálam, az elején bedobja a törülközőt kernel panic formában.
"can't open 'ro' " üzenettel, nem is értem mit akar rajta megnyitni. a root=/dev/.. iletve nohz=off stb parancsokat elfogadja szó nélkül, de van jópár amit nem szeret..."It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
Üdvözletem!
Azt hiszem ez a megfelelő hely a problémának.Nos az initrmafs-ben nem tudok rendes bash shell-t nyitni. "No job control" -ra problémázik állandóan. Megpróbáltam körbejárni ezt a témakört és ha jól sejtem egy tty hiányzik neki. Ez a rész már nem tiszta nekem, milyen fájlok kellenek ehhet az initrd-be? Vagy mi kell egyáltalán, hogy menjen?
Van aki esetleg próbálkozott ilyesmivel?
-
Zoli133
addikt
Hali, két kérdésem lenne.
1., iwlist-re van valami alternatíva amivel lekérhető az elérhető wifi hálózatok lsitája?
2., Optikai meghajtó serialjára is szükségem lenne hdparm nálam eddig az esetek 25%-ban tudta csak kiolvasni, próbáldtam strace-el követni de nem jutottam sokra vele, esetleg valami megbízható kiolvasási metódus létezik?
-
Zoli133
addikt
Jut eszembe még egy linuxos kérdés ami már régóta megoldásra vár, van egy laptopom, ati 7650es video chipel (friss 12.6 fglrx), illetve egy 3.4-es kernellel szerelt 12.04-es Ubuntu, nos a hibajelenség a következő indításnmál nem sikerül a drivernek belőnie a képet ami teljesen szétesik majd befagy (csak a kép fagy meg minden más folyamat megy tovább), erre az ideiglenes megoldás egy terminál ablakra váltás ctrl+alt+f1 mondjuk majd vissza f7-el ilynekor helyre jön a kép. az ideiglenes megoldás indulásnál chvt 1 majd chvt 7 automatikus futtatása ezzel az esetek 90%ban jó is lesz a dolog, viszont nem találok semmilyne infót hogy chvt milyne változtatást eszközöl a driverben/megjelenítésben amitől a kép megjavul, Xorg.logban nicns semmi bejegyyzés xorg.conf se változik, semmi.
Valakinek valami ötlet?"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
Zoli133
addikt
-
Zoli133
addikt
válasz bambano #14978 üzenetére
a root jelszó már most is az
de akkor megcsinálom, szép napnak nézünk elébe.... Akkor lesz két 1,5-es partícióNah mielőtt nekikezdek csak hogy most már tuti jó legyen, mivel csoináljam a partíciós táblát? sima fdisk megteszi elvileg ugye? vagy parted? (igen ez kb a linux-kezdőknek topicba is mehetne de ha már itt vagyok.....)
[ Szerkesztve ]
-
Zoli133
addikt
Hali, lenne egy nagy problémám, egy 3TB-os winchestert egybe formáztam meg, de azt ugye nem tudja kezelni a rendszer sajnos erre most jöttem rá 1,8Tera adat ráírása után, tudom particionálni úgy hogy az adatok megmaradjanak? elég fontos lenne....
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Robotporszívók
- Autóhifi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- DUNE médialejátszók topicja
- Telekom mobilszolgáltatások
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Milyen széket vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest