- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
n00n
őstag
válasz
bambano #26107 üzenetére
bambano & letix: Köszi, azóta megjött szabiról a linux gurunk és 2 perc alatt megoldotta. A probléma onnan eredt, hogy a mi VPN szerverünkön be volt állítva egy vpn kliens, ami a másik cég belső hálózatában lévő gépekkel kommunikált, magyarán azon keresztül lehet elérni a másik cég belső gépeit is és azon a VPN szerveren is volt egy route az A.B.C.D szerver felé külső interface-en. De mi most adott szituban egy külső interface-en ülő oldalt akartunk elérni, viszont értelemszerűen az a tun interface-en keresztül akart próbálkozni. Kicsit bonyolult még nekem is, de a lényeg, hogy maszkolni kellett a tun1-et is kifelé, hogy a mi VPN szerverünk külső IP-jét vigye tovább és így szuper lett.
-A POSTROUTING -o tun1 -j MASQUERADE
-
n00n
őstag
Lehet nem volt teljesen érhető, amit írtam, megpróbálom újra.
Jelenleg ez a felállás:
Otthoni kliensem ---> VPN szerver a munkahelyemen ---> Belső hálózat a munkahelyemen.
Viszont most egy másik cég szerverre elérhető lett a mi belső, céges hálózatunkból. Azt akarom megoldani, hogy ezt én is elérjem a VPN-en keresztül, szóval:
Otthoni kliensem ---> VPN szerver a munkahelyemen ---> Belső hálózat a munkahelyemen ---> A munkahelyem számára whitelistelt szerver
Mint írtam az openvpn konfigban már megadtam, hogy legyen egy ilyen route. Kipróbáltam ezt a konfigot egy másik teszt gépen tűzfal nélkül és megy is. Szóval az openvpn konfig része jó. Magáról a VPN szerverről is elérem a gépet, viszont a VPN-en keresztül nem megy. Gondolom a VPN szerver tűzfala megfogja, ha VPN szerver külső (eth0) interfészén akarok kommunikálni, mert eddig csak a belsőn (eth1) ment minden kommunikáció, hiszen csak a belső hálózat gépeit címeztük. Az első hozzászólásomba beraktam a VPN szerver iptables szabályait, hátha valaki tud benne segíteni. Elkezdtem utánaolvasni addig, csak azt hittem, hogy valakinek ez csípőből megy.
-
n00n
őstag
Sziasztok.
Van egy VPN szerverem, amihez távolról szoktam csatlakozni. Eddig úgy volt beállítva, hogy csatlakozás után elértem a szerver hálózatát.
server 10.8.8.0 255.255.255.0
push "route 10.0.0.0 255.0.0.0"Viszont van egy külső, szóval nem LAN-on lévő szerver, amit szintén a VPN szerveren keresztül szeretnék elérni. Magyarán A.B.C.D IP-jű szerveren whitelistelem a VPN szerverem IP-jét, szerverről curl-lel szépen le is jön, aminek jönnie kell. VPN-en keresztül viszont nem megy. Valószínű tűzfal miatt.
Ezt adtam hozzá az openvpn konfighoz:
push "route A.B.C.D 255.255.255.255"
Iptables szerintem releváns része:
-A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
-A INPUT -i lo -j ACCEPT
-A INPUT -i tun+ -j ACCEPT
-A INPUT -i eth1 -j ACCEPT
-A INPUT -s 127.0.0.1/32 -i eth0 -j DROP
-A INPUT -d 127.0.0.1/32 -i eth0 -j DROP
-A INPUT -s 127.0.0.1/32 -j ACCEPT
-A INPUT -d 127.0.0.1/32 -j ACCEPT
-A INPUT -p udp -m udp --dport 123 -j ACCEPT
-A INPUT -p icmp -m icmp --icmp-type 8 -j allowedHosts
-A INPUT -i eth1 -p tcp -m tcp --dport 22 -j ACCEPT
-A INPUT -p udp -m udp --dport 1194 -j ACCEPT
-A INPUT -j DROPLOG
-A FORWARD -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
-A FORWARD -s 127.0.0.1/32 -i eth0 -j DROP
-A FORWARD -d 127.0.0.1/32 -i eth0 -j DROP
-A FORWARD ! -s 10.0.0.0/8 -i eth1 -j DROP
-A FORWARD -i tun+ -j ACCEPT
-A FORWARD -i eth1 -j ACCEPT
-A FORWARD -o eth0 -m state --state NEW -j ACCEPT
-A FORWARD -j REJECT --reject-with icmp-port-unreachable
-A OUTPUT -o eth0 -m state --state NEW -j ACCEPT
-A OUTPUT -o eth1 -m state --state NEW -j ACCEPT
-A DROPLOG -m limit --limit 5/min -j LOG --log-prefix "iptables denied: " --log-level 7
-A DROPLOG -j REJECT --reject-with icmp-port-unreachable
-A POSTROUTING -o eth1 -j MASQUERADE
-A POSTROUTING -s 10.0.0.0/8 -o eth1 -j MASQUERADEMivel kellene ezt kiegészítenem, hogy menjen a dolog. Firewalld-vel még csak csak el vagyok, de az iptables kínai nekem. Köszi.
-
n00n
őstag
Félig off, de használ valaki innen Google Cloud-ot, abból is Compute Engine-t? Én egy pár hete kezdtem el használni, viszont van egy piszok bosszantó dolga: Hozzáadok egy user-t egy group-hoz, jó is, majd pár nap múlva egyszer csak kapom az errort a monitoring rendszeremtől, hogy permission denied és látom, hogy az /etc/group fájlból lesz egy /etc/group- fájl, és egy előző változat (de nem a legelső) lesz az /etc/group helyén. Valaki találkozott már ezzel?
-
n00n
őstag
Láttatok már olyat, hogy PDF kinyomtatva CUPS-on teljesen más oldalszámot mutat?
Pl. 100 vs. 84?És mindennél így van.
-
n00n
őstag
Linuxcmd-ben hogy tudok megadni source-nek IP range-et?
Az a baj, hogy amit meg kell adnom az nem lőhető be netmaskkal, mert pl ezt kell megadnom:A.B.C.172 - A.B.C.190
Valakinek ötlet?
-
n00n
őstag
Egy apró kérdés még: CUPS-ban meg lehet oldani, hogy csak IP-vel lehessen nyomtatót hozzáadni, szóval ne keresse meg a nyomtatókat a hálózaton/USB-n?
-
n00n
őstag
Na, ha valakit érdekel: Összelőttem. Samba teljesen kimaradt a történetből. IPP-vel csatlakozok a nyomtatókhoz.
Cups szerveren hozzáadom a hálózati nyomtatókat (szintén IPP-vel, ip cím alapján), majd IPP-vel így adom meg a Windows-os gépeken:
http://cups.domain.hu:631/printers/nyomtato01
és működik is szépen.
-
n00n
őstag
válasz
bambano #24034 üzenetére
Egységes felületen lehet csekkolni az error logokat, de ami még fontosabb a page logokat. Ezért nem is jó, ha mindegyik géphez hozzá kötök egyet. Mert arra, hogy ki mit nyomtatott szükségem van. Az IPP-t véletlen kevertem ide. Úgy értettem, hogy a Windows-os gépeken megadom a Samba-val megosztott nyomtatókat, amit a CUPS-ban beállíttattam.
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Adott egy Centos 6-os szerver, illetve 5 db Windows XP-s, 5 db Windows 7-es és 10 db Ubuntus kliens. Ezekhez van 12 darab nyomtató. A terv, hogy ezek a nyomtatókat egységes felületről kellene menedzselni, illetve naplózni az eseményeket, ez utóbbi a fontosabb. Ehhez utánaolvasva a CUPS a legegyszerűbb megoldás. Viszont, ha jól gondolom akkor a Windows-os kliensek miatt szükségem lesz a Sambra is, ugye? Gondolom ez a menete a dolognak. CentOS-en CUPS telepítése, majd Samba nyomtató megosztás beállítása. CUPS felületen hozzáadom a hálózati nyomtatókat. És akkor a klienseknél az IPP prokoll segítségével a CUPS-os nyomtatókat adom meg, jól gondolom?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Van egy SMTP-IMAP szerverünk: mail.peldadomain.hu
És van egy spéci account: kisspista@peldadomain.hu
Az lenne a feladat, hogy ez az account fogadásra ezt használja: mail.peldadomain.hu, küldésre viszont ezt: mail2.peldadomain.hu. Ez a második szerver ez egy külön álló kicsi szerver lenne postfix-szel. Ezt csak ez az egy acc használná senki más. Ez így működhet?
-
n00n
őstag
Off topik, de nem találtam rá jobb helyet, plusz elég valószínű, hogy haladók Linux szerverüzemeltetők már szembesültek a problémámmal.
Van egy domain-em és egy subdomainem: (csak példák)
kiskutya.hu
kepek.kiskutya.huEz két külön szerverre mutat. A kiskutya.hu-n van az üzleti logika, a kepek.kiskutya.hu-n csak képeket tárolunk. A kiskutya.hu-ra nem rég vásároltunk egy EV SSL-t 2 évre. szeretnénk a kepek.kiskutya.hu-ra is egy SSL-t, hogy https-en mehessenek a képek a két szerver között. Erre mi a megoldás? A cégnél megnéztük és az EV SSL-ek nem támogatják a wildcardot. Akkor vásároljunk másol egyet csak a kepek.kiskutya.hu-ra?
-
n00n
őstag
Szia!
Kb 3 éve állítottam be egy Ubuntu 12.04 szerveren így:
[Megosztas]
path = /home/megosztas
browsable = yes
writeable = yes
guest ok = yes
read only = no
create mask = 0777
# Kuka innen jön:
vfs object = recycle
recycle:repository = /home/megosztas/.Lomtar
recycle:touch = Yes
recycle:keeptree = Yes
recycle:exclude_dir = .LomtarEz biztosan működik.
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Átköltöztettem a Nagios szerveremet egy új szerverre. Viszont a mail értesítések azóta nem mennek. Ezt látom a var/log/maillog-ban:
said: 450 4.7.1 Client host rejected: cannot find your reverse hostname, [xx.xx.xx.xx] (in reply to RCPT TO command))
Ez a konfig a másikon tökéletesen ment. Ötlet?
-
n00n
őstag
Köszi, a hiba máshol volt.
MÁS:
Haproxy + keepalive + mysql clusterrel játszadozók. Viszont van egy "problémám". Beállítom a virtuális IP-t kettő Haproxy-ra, amit a keepalive 2mp-ként ellenőriz és osztja a működőképesnek. Elindítok egy mysql restore-t ezen a virtuális IP címen. Lelövöm az aktív HAproxyt, a keepalive át is kapcsolja a másikra. Viszont ez alatt az idő alatt megszakad a mysql restore, meg lehet valahogy oldani, hogy ez ne történjen meg?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
fail2ban-nál az ignoreip-nél egy konkrét IP-t hogy adok meg?
mert eddig így volt: 192.168.0.112/32, de így nem működik valamiért. A neten keresgélve, viszont úgy látom, hogy nem kell mögé a /32, hanem csak 192.168.0.112. De kétlem, hogy ez lenne a baj... Valakinek van vele tapasztalata?
-
n00n
őstag
Kicsit offtopic, de hát van valaki aki ért ehhez.
Adott 3 Linux-os gép.
A-n és B-n ugyanaz az app fut, folyamatosan szinkronizálva, C pedig egy load-balancer ami a kettő között osztja meg a forgalmat. Adott egy peldaul.hu domain név, ami a C szerverre mutat. Viszont múlt héten beborult a C szerver és ez miatt nem volt elérhető a peldaul.hu domain néven keresztül a két app szerver sem. Valaki tud valamilyen megoldást arra, hogy C szerver kiesése esetén is elérhető legyen A és B? Próbáltuk egy negyedik, D szerverrel, ami ugyanaz volt, mint a C. A peldaul domain-t ráirányítottuk a C és a D szerverre is. A C kidőlt, ilyenkor a kérések nagyobb részét kiszolgálta a D, de sokszor a C-hez próbált kapcsolódni a D. Aztán utánaolvasva a módszernek (DNS Round Robin), kiderült, hogy ez miatt nem túl jó megoldást ez. Valakinek ötlet?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Dockerrel ismerkedem. DNS szervert szeretnék konténerben futtatni. A sameersbn/bind-ről szedem le a konténert amit az alábbi paranccsal futtatok:
docker run -d --name=dnsserver --dns=127.0.0.1 --publish=53:53/udp --publish=53:53/tcp --publish=10000:10000 --volume=/srv/docker/bind:/data --env='ROOT_PASSWORD=123123' --restart=always sameersbn/bind:latest
Egy másik szerveren szintén adott ugyanaz a konfig, ott is ezt a konténert futtatom.
A zónák transfer-je viszont nem működik és nem találok semmi logot a konténerben ami segíteni.
MASTER named.con.local:
zone "proba.intra" {
type master;
file "/var/lib/bind/proba.intra.hosts";
allow-transfer {
192.168.0.5;
};
notify yes;
allow-update {
192.168.0.5;
};
allow-query {
192.168.0.5;
};
also-notify {
192.168.0.5;
};
};MASTER named.conf.options:
dnssec-validation auto;
auth-nxdomain no; # conform to RFC1035
listen-on port 53 { any; };
allow-transfer {
};
allow-query {
};
also-notify {
};SLAVE named.conf.local:
zone "proba.intra" {
type slave;
masters {
192.168.0.10;
};
file "/var/lib/bind/proba.intra.hosts";
allow-transfer {
192.168.0.5;
};
allow-query {
192.168.0.5;
};
};SLAVE named.conf.options:
dnssec-validation auto;
auth-nxdomain no; # conform to RFC1035
listen-on-v6 { any; };
allow-transfer {
};
allow-query {
any;
};
also-notify {
};Létrehozok egy új dolgot a master-nél és nem viszi át. Ötlet?
-
n00n
őstag
sziasztok!
Vannak cron feladatok rajta, amik find-dal megkeresik az x időnél régebbi fájlokat/mappákat és a -delete opcióval törlik. Viszont ugye a find panaszkodik néha, hogy nem üres egy mappa és erről e-mail küld. Ezt hol tudom kikapcsolni? Vagy azt, hogy a find csak üres könyvtárakat töröljön (tehát ne panaszkodjon) vagy, hogy ne küldjön emailt.
-
n00n
őstag
válasz
Claude Leon #20403 üzenetére
Én csak a kérdésre válaszoltam.
@Speedfire: Nincs mit.
-
n00n
őstag
válasz
Speeedfire #20399 üzenetére
lsusb -v
-
n00n
őstag
válasz
lionhearted #20388 üzenetére
Persze. És ugyanúgy jön a log-ba.
Ezt is próbáltam, de semmi: http://www.sotechdesign.com.au/samba-log-showing-error-failed-to-retrieve-printer-list/
-
n00n
őstag
Valaki adjon tanácsot légyszi. Ilyen hibaüzenetekkel van tele a /var/log/syslog:
Jul 21 09:11:27 n00nszerver smbd[2730]: [2014/07/21 09:11:27.976253, 0] printing/print_cups.c:110(cups_connect)
Jul 21 09:11:27 n00nszerver smbd[2730]: Unable to connect to CUPS server localhost:631 - Connection refused
Jul 21 09:11:27 n00nszerver smbd[868]: [2014/07/21 09:11:27.976512, 0] printing/print_cups.c:487(cups_async_callback)
Jul 21 09:11:27 n00nszerver smbd[868]: failed to retrieve printer list: NT_STATUS_UNSUCCESSFULÉs hiába keresek rá Google-ba és próbálom kikapcsolni az smb.conf-ban a nyomtató keresést, ugyanúgy jönnek a hibaüzenetek. Ötlet?
-
n00n
őstag
Köszönöm. Így szerkesztettem és kiszedtem a sudo és root szavakat, illetve -delete opcióval törlöm. Működik. Mindig tanul az ember.
@lionhearted: Köszönöm neked is.
@bambano: Köszi, hogy felhívtad a figyelmemet a hülyeségre. A neten kb 100 ilyen leírás található, ahol így van megoldva. Igen, ez egy Samba megosztás. Hogyan húzhatja le az egész gépet? Hardlinkkel? Ez akkor is igaz, ha -delete opcióval törlök, vagy csak az rm-re? Ebbe a mappába csak a share-ről törölt dolgok kerülnek és igen, másik partíción van. Akkor nincs okom ezen aggódni? -
n00n
őstag
Sziasztok!
Van egy cron feladatom, ami minden nap 9-kor törölni a Lomtar mappából a 14 napnál régebbi
00 9 * * * root sudo find /mnt/szerver/Lomtar/* -mtime +14 -exec rm -rf {} \;
És mégsem jó. Parancssorból kiadva viszont működik. A cron feladat lefut (syslog-ban nincs hiba) és mégsem törlődik. Ötlet?
-
n00n
őstag
válasz
bambano #20271 üzenetére
Azt, hogy mennyire szabványos nem tudom. Nekünk teljesen jól működik és semmi stabilitási problémát nem találtunk vele, pedig már legalább egy éve használjuk napi szinten. Mondjuk egy régi, 6.9.0.31-es kiadást használjuk, az e fölöttiért már "fizetni" (donate). Nem mintha sajnálnánk rá azt a kis pénzt, de tökéletesen működik ez is.
-
n00n
őstag
válasz
bambano #20257 üzenetére
Tudom, de sajnos holnapra muszáj szuperálnia, mert fontos ügyfelek jönnek és szükség lesz az adatbázisra. Reggel 8 óra óta itt ülök és szenvedek vele, most már a konfigolás végén járok, talán 20 órára kész leszek, nem volt kedvem még azzal is szórakozni.
Jelenleg jobban dühít, hogy mi vághatta szét a partíciót.
-
n00n
őstag
válasz
Sobriety #20249 üzenetére
Bocsi. Ez viszont nem segít nekem.
Kérdés: Bebootolok Live oprendszerrel. Látom, hogy Dell Virtual Disk, de nem látok rajta particiót, ez normális? Ha lehúzom az egyik vinyót a RAID tömbről és rádugom egy másik gépre akkor láthatok adatokat? Vagy azzal tönkreteszem a dolgokat?
-
n00n
őstag
Van egy kis problémám. Most jegyezném meg, hogy nem csináltam meg az előző hozzászólásomban említett dolgokat, tehát annak SEMMI köze nincs ehhez.
Van egy Dell szerver - két Terrás SAS lemez RAID1-be. Egyszer csak szólnak a kliensek, hogy nem elérhető a szerveren tárolt adatbázis. Szerver újraindítás. Nem bootol be. No boot media avaliabe hibaüzenet. Belépek a Raid kezelőbe, minden jó. Online-ok a lemezek, tömb jó. Még se megy. Bebootolok live linux-szal és azt látom, hogy unallocated a merevlemez. WTF? Ez így normális? Raid miatt nem látja? Vagy elszállt minden a lemezről? Az fura lenne, mert RAID-ben van. Plusz szünetmentes is van előtte és semmi nem történt. Ötletek?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Van egy Linux szerverem, benne egy RAID vezérlő. Jött egy új firmware hozzá, ami után támogatja már a 2,2 TB-nál nagyobb SAS lemezeket is. Ez jól jönne nekem. Viszont 24/7-ben megy a szerver és max 15 perc leállás lehet. A kérdésem, firmware frissítés után újraszinkronizálja magát a tömb? Mert, ha igen, az kb 4 óra (1TB-os lemezek vannak jelenleg) amíg használhatatlan sebességen mennek a lemezek.
-
n00n
őstag
válasz
Fritz Teufel #20166 üzenetére
Köszi a választ. Akkor viszont felesleges foglalkoznom vele. Mert nincs atime az fstab-ba, szóval a relatime-ot használja.
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Van egy Linuxos szerverem (Ubuntu 12.04.4 LTS) amin kicsit néha lassúak az I/O műveletek. Ismerős azt mondta, hogy csatoljam a fájlrendszer noatime paraméterrel. Így javítható a dolog. Utánaolvasva, ha jól értem akkor így nem tárolja el, hogy egy fájlhoz mikor fértek hozzá utoljára, tehát kevesebb írási művelet, DE az megmarad, hogy mikor módosították utoljára. Igaz? Mert van egy alkalmazás ami a Javas lastModified() függvény alapján másol fájlokat. Szóval csak a hozzáférés idejét nem tárolja, ugye?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Valaki aki használ rsync-et, tudna nekem segíteni. Mert olvasgatok a neten, de nem egyértelmű. Az megoldható vele, hogy van egy kb. 10 gigás GDB (firebird) adatbázis fájlom. Amit minden nap elment egy script egy külső vinyóra. Kb. napi szinten 2-3 megával lesz nagyobb a fájl. Rsync-cel megoldható, hogy a külső vinyón lévő előző napi mentés fájlon csak ezt a pár megát változtassa? Szóval ne a teljes fájlt másolja újra. Vagy ez nem erre való?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Egy kicsit off a dolog, de van olyan aki használ/használt Firebird (super-server) adatbázis kezelőt Linux szerveren? Szeretnék kérdezni párat, privát jöhet. Köszönöm.
-
n00n
őstag
válasz
Jester01 #19058 üzenetére
Sikeresen beállítottam a vfs-recycle-t a szerveren. Most minden törölt fájl a /server/Recycle mappába kerül, megtartjuk a mappa struktúrát (keeptree), illetve az utolsó módosítás idejéét (keep_mtime). Szeretnék írni egy cron feladatot ami naponta lefut és törli a /server/Recycle mappából a 14 napnál régebben módosított fájlokat. Neten kutakodva ezt találtam:
@daily find /server/Recycle/* -mtime +14 -exec rm {} \;
A kérdésem, ez pontosan mit is csinál és hova kell elmentenem, hogy lefusson? (Cronnal még soha sem foglalkoztam
)
-
n00n
őstag
válasz
Cyber_Bird #19059 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek. Majd ránézek.
-
n00n
őstag
Másik kérdés. Egy ismerősöm mondta, hogy tök jó véletlen törlések ellen, ha törlünk egy fájlt a szerveren, akkor az igazából nem törlődik, csak áthelyeződik egy másik mappába és x nap múlva ürül az a mappa. Próbálom megkeresni google-be, de nem sok sikerrel jártam. Ötlet?
KaiotEch: Google-n kerestem én is. Viszont én itteni véleményekre vagyok kíváncsi, nincs időm "tesztelgetni".
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Linux szerverről felügyelünk kb 20db Windows 7 klienset. Teljesen elégedettek vagyunk a Linux nyújtotta előnyökkel, egyedül a WSUS hiányzik. Nincs valami Linuxos alternatíva?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Adott egy Linux (Ubuntu 12.04.4 LTS) szerver. Szeretném meggyorsítani a mentési folyamatot. USB3-as külső vinchesterre mentünk. Már csak a szervert (DELL PowerEdge T110 II) kellene felruházni USB3-as képességekkel. A kérdés, ha veszek bele egy PCI bővítőkártyát, akkor az elég, nem kell semmi más? A másik, hogy valakinek nincs tapasztalat eggyel (Linuxon)? Köszi.
-
n00n
őstag
Valóban ez volt a probléma.
Viszont üröm az örömben, hogy most meg nem tudom lecsatolni.
Rádugom a pendrive-ot, felcsatolja a megadott hely alá:
KERNEL=="sd?1", SUBSYSTEMS=="usb", ATTRS{product}=="Mass Storage Device", RUN+="/bin/mount /dev/%k /mnt/pendrive"
Hiába adom ki a sudo umount /mnt/pendrive parancsot, nem reagál semmit. Nem dob hibaüzenetet sem.
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Írtam egy udev szabályt, ami felcsatol egy pendrive-ot a /mnt/pendrive alá, de valamiért úgy csatolja fel, hogy nincs jogom semmilyen fájlműveletet folytatni rajta. Miért?
KERNEL=="sd?1", SUBSYSTEMS=="usb", ATTRS{product}=="Mass Storage Device", RUN+="/bin/mount /dev/%k /mnt/pendrive"
-
n00n
őstag
Linux szerver GUI nélkül. Hogy lehet azt megoldani, hogy ha bedugok egy pendrive-ot azt automatikusan csatolja fel? Ha ilyenkor lehúzom umount nélkül az nagy baj?
-
n00n
őstag
Gbak nevű grafikus backup toolal próbálkozok Firebird esetén. Ha parancssorból futtatom a következő parancsot, akkor jól le fut. Ha berakom egy sh fájlba akkor nem a megadott fájlnéven készíti el a fájlt, ha nem ilyen zagyvaságok: G87VK1~Z
Parancs:
gbak -b -v -user SYSDBA -password masterkey /server/db.GDB /server/db.FBK
gbak -b -v -user SYSDBA -password masterkey /server/db2.GDB /server/db2.FBKgbak -r o -v -user SYSDBA -password masterkey /server/db.FBK /server/db.GDB -FIX_FSS_D win1250 -FIX_FSS_M win1250
gbak -r o -v -user SYSDBA -password masterkey /server/db2.FBK /server/db2.GDB -FIX_FSS_D win1250 -FIX_FSS_M win1250Miért?
-
n00n
őstag
Adott egy Linux szerveren egy Firebird adatbázis fájl, erről kellene naponta automatikusan biztonsági mentés, viszont az adatbázishoz bármikor hozzáférhetnek így csak olyan módszer jó, ami mellett nem gond, ha dolgoznak az adatbázissal. Ötlet?
-
n00n
őstag
válasz
Speeedfire #17577 üzenetére
Miért meglepő: Én is azt futtatok a szervereken.
-
n00n
őstag
A legfrisebb infóim szerint már rég nem Fedora van az elsőn:
http://www.top500.org/system/177999
A kis kínaiak Kylin Linuxot futtatnak rajta.
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Kicsit off, de lehet, hogy azért érek el lassan egy adatbázist linux alatt, mert a RAID lemezek inicializálása még fut? Lassíthat ez rajta?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Van egy Ubuntu server, rajta Samba (alap konfig) és egy Firebird DB kezelő. Hálózaton hozzá szeretnék férni a /home/felhasznalonev/db.gdb fájlhoz TCP protokoll alatt a 3050-es porton. Mit kell beállítanom a sambába, hogy ez mehessen? Nem kell megosztani a fájlt, csak TCP-vel elérjem. UFW nincs engedélyezve.
-
n00n
őstag
Adott egy Ubuntu Server (i3 CPU 8G DDR3) és egy Win XP "szerver" (Dual Core 2.0 GHZ, 2GB), mindkettőn ugyanaz a Firebird (2.5) verzió. A Wines gépen gyors az adatbázis elérése, a Linuxoson lassú, pedig az sokkal jobb gép. Mi lehet az oka?
-
n00n
őstag
Kicsit off, de 24/7-ben futó szerverhez milyen olcsóbb, de megbízható szünetmentest ajánlanátok?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Tudom, hogy nehéz ilyen kérdésre válaszolni, de azért jól jönne egy kis segítség. Adott egy Debian szerver a következő paraméterekkel:
AMD Athlon 64 X2 Dual Core CPU 4600+
2 GB RAMEgy Firebird adatbázis-kezelő van rajta kb 20 GB-os adatbázissal. Ehhez az adatbázishoz 10 gép kapcsolódik. Szerintetek elbírja ez a gép ezt a terhelést vagy jobb lenne lecserélni. Ha elbirkózik vele, akkor +2GB RAM nem árthat, nem?
-
-
n00n
őstag
válasz
MacCaine #17256 üzenetére
Semmi változás. Beraktam oda is. De ugyanazt produkálja.
Kipróbáltam kettő különböző webes online ssh-val, de ugyanaz mindkettőnél.Plusz infó: Egy router még van dugva a szerver és a másik router közé, de DHCP kikapcsolva rajta, csak AP-ként működik. Mert nem volt kedvünk falat fúrni, hogy még egy UTP kábel átférjen. Ennek szerintem semmi jelentősége, nem? Különben a belső hálóról sem érném el.
-
n00n
őstag
Ezzel az oldalalal teszteltettem a kapcsolódást. Akkor azt dobja, hogy jó. És a /var/log/auth fájlban is ezt látom:
May 30 13:44:12 n00n-server sshd[1342]: Received disconnect from 173.255.203.148: 11: PECL/ssh2 (http://pecl.php.net/pack$
Viszont az én csatlakozási kísérleteimet még csak a log fájlban sem látom...
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Lehet, hogy én vagy láma, de egyszerűen nem tudom elérni kívülről (az internetről) a szerveremet ssh-n. Belső hálóról simán tudok rá csatlakozni, szóval működik. Routeren csináltam port forwardot arra az IP-re és arra a portra amit az ssh használ. Itt megnézve nyitva is van a port. Viszont még se tudok hozzá csatlakozni. Mi lehet a probléma?
-
n00n
őstag
válasz
sanchomuzax #17209 üzenetére
Köszi, de emészthető formában gondoltam.
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Telepítettem a fetchmailt de elakadtam. Beállítottam, de nem tesz semmit. Most próbálom kézzel bepötyögni a parancsot, de így se sikerül. A lényeg: adott egy POP3 kiszolgáló, onnan akarom leszedni a leveleket pl a /home/n00n/mail mappába.
Kiadom a szerveren a következő parancsot:
n00n@ubuntu-server-vbox:~$ fetchmail mail.domain.hu -u felhasznalonev -p POP3 -k
Enter password for felhasznalonev@mail.domain.hu:
782 messages for felhasznalonev at mail.domain.hu (110935125 octets).
fetchmail: SMTP connect to localhost failed
fetchmail: SMTP transaction error while fetching from felhasznalonev@mail.domain.hu and delivering to SMTP host localhost
reading message felhasznalonev@mail.domain.hu:1 of 782 (2150 octets)fetchmail: Query status=10 (SMTP)
n00n@ubuntu-server-vbox:~$Ha jól látom csatlakozik a POP3 szerverhez, meg is találja a 782 levelet. De utána miért egy SMTP szerverre (localhoston) akarja bepakolni őket? Nem lehet csak mappába?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Nem pontos leírást, csak címszavakat, hogy merre induljak el. A cégünk főnökének van egy mail címe (fonokneve@cegnev.hu). Erre a mail címre jönnek levelek. Ezt POP3 protokollal érjük el, és saját SMTP (ISP-jét) használjuk küldéshez. Szépen be is van állítva főnök gépén Thunderbirdben, illetve még kettő másik alkalmazottén akik írhatnak a főnök nevében. A főnökség kérése viszont további 4-5 kolléga érhetné el az e-maileket. Erre jobb lenne beállítani egy levelező szervert. Van egy Ubuntu 12.04.02 LTS 24/7 üzemelő szerverünk, erre szeretnék egy olyan megoldást, hogy ez a gép tölti le a leveleket (csak POP3 van) kb 10 percenként. És az ezen tárolt leveleket érik el a kollégák. Levél küldés is úgy legyen, hogy ez a szerver küldje el a leveleket, így egy helyen lenne az összes kimenő levél. Ez miképp oldható meg?
-
n00n
őstag
Na most kicsit belezavarodtam. Erre gondolok:
Adott az Ubuntu Server rátelepítve pl LAMP. Majd ott készíteni egy index.php lapot az adott kóddal.
Ez úgy belülről elérhető pl a 192.168.0.10 (szerver) IP-ről? Be lehet állítani, hogy csak belső hálóról lehessen elérni a lapot?
-
n00n
őstag
(#16996) sonar : Ez nem hangzik rosszul. Viszont a cégnél a szerver gép kikapcsolása után áramtalanítani is szoktak. És mi van akkor, ha még az előtt áramtalanít valaki, hogy a szerver lekapcsolta volna magát?
(#16998) bambano: Ez nem hangzik rosszul. Esetleg valami ötlet, hogy merre induljak neki?
(#16999) mezis: Ha rajtam múlna soha nem lenne lekapcsolva a szerver. Viszont még mielőtt idekerültem már így volt évek óta és nem érti meg a főnökség, hogy miért jó, ha folyamatosan fut. Azt mondják, hogy feleslegesen fut. Így kénytelen vagyok ebbe beletörődni.
-
n00n
őstag
Sziasztok!
A cégnél az eddig Windows 2008 szerver helyett Ubuntu 12.04 LTS 64bites szerver lett telepítve. A mi szerverünk annyiban más mint az "igazi" szerverek. Hogy csak reggeltől-munkaidő végéig fut. Vagyis bebattyog egy kolléga benyomja a szervert, dolgozunk, majd az utolsó leállítja. Viszont most nem akarom a Marikának megmutatni, hogy pötyögje be a szerverbe, hogy "shutdown -h now". Azt szeretném, ha mindegyik kliensen (Win XP/7) lenne egy GUI-s alkalmazás ami SSH-n letudná gombnyomásra állítani. Létezik ilyen?
-
n00n
őstag
Erre nem tud senki semmit mondani? Fontos lenne.
"Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, h lehet-e Pendrive-ról Debiant telepíteni? Szóval, h nem a pendrive-on akarom futattni a rendszert, hanem arról szeretném telepíteni a gépemre? Keresgéltem a neten, de vagy az első verzióhoz (mármint, h pendrive-ról futatthatót) találtam, vagy angolul. És az angolom nem valami jó. Szóval ez lehetséges? Mert egy olyan gépre szeretnék telepíteni ahol nincs cdrom.
Köszi előre is a válaszokat" -
n00n
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, h lehet-e Pendrive-ról Debiant telepíteni? Szóval, h nem a pendrive-on akarom futattni a rendszert, hanem arról szeretném telepíteni a gépemre? Keresgéltem a neten, de vagy az első verzióhoz (mármint, h pendrive-ról futatthatót) találtam, vagy angolul. És az angolom nem valami jó. Szóval ez lehetséges? Mert egy olyan gépre szeretnék telepíteni ahol nincs cdrom.
Köszi előre is a válaszokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NBA és kosárlabda topic
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- Motoros topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- A Perplexity felvásárlását fontolgatja az Apple
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- PlayStation Plus Premium előfizetés 3291 Ft / hó áron!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged