-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
"Vagyis ha már felraktál egy flatpakos csomagot a következő már nem fog akkora helyet foglalni, azt azért írja ki neked mert eddig egyet sem raktál fel.": magyarul ha felraktam egy debianos alaprendszert, többek között abban a hitben, hogy a debianosok tudtak eddig egyedül csomagkezelőt írni, azt barmoljam szét egy redhatos flatpackbe csomagolt csomaggal, mert a fejlesztő elvtársak nem értenek ahhoz, amit csinálnak?
például majd jön egy cve, hogy x csomagban bug van, jön rá a debianos javítás, ami a flatpackes csomagot lyukasan hagyja, mert nincs hozzá köze?
nem akarok szaktopicban flamelni, de aki ezt az ökörséget kitalálta, annak még a harmadik szomszédja is idióta. ez tipikusan az az eset, amikor túlmozgásosak a programozók, és akkor is programoznak, amikor nem kellene.
konklúzió: nálam nem lesz fent idegen csomagkezelő. ha nincs meg a disztribúció saját formátumában, akkor vagy lefordítom magamnak kézzel, vagy nem használom.
Linus meg deklaráltan felhasználó, nem üzemeltető szintű user.
-
Talán azt szeretnéd hogy Ubuntun a Chrome böngésző legyen, Fedorán meg kávéfőző? Ezzel komolyan nem értem mi bajod.
Itt adtam fel.
Ha valaki eddig nem tudott mondjuk ugyanúgy használni egy böngészőt Fedorán, Ubuntun, Debianon vagy Arch-on eddig, az írjon legyen oly kedvetlen!
A csomagkezelési ismeret logikád is hibás.
Biztosan így van, de ha szerinted a Synaptic meg ezek a valamik ugyanolyanok....... az én hibás logikámmal nézve pont teljesen nem olyanok, bár ha tudod használni Arch-on a synapticot, jó neked.
A runtime-ok foglalnak el több száz MB-ot.
Mi a fenéért rakna fel bárki is több GB-os runtime-okat, ha már egyszer felrakott egy több gigás desktop disztrót, aminek megvan a saját csomagkezelő rendszere GUI-val és CLI-vel is használhatóan. Legyen egy 5. és 6. csomagfelrakó alkalmazás is?
Továbbra is értelmetlennek tartom, persze nem fogod úgysem érteni, mert szerinted eddig nem lehetett ugyanazt az alapprogramot használni minden ismertebb disztrón. Utóbbi 5 év legérdekesebb megjegyzése ez szerintem tőled(#27532) ubyegon2
Itt valamiért plip került a snap szó helyére......
-
Mi van a kezdő nokedlikkal? Már rég elfelejtetted a kezdeteid úgy látom
Az még messze van, de a flatpak és snap-pal nem az a baj, hogy GUI van hozzá, hanem az, hogy ami települ 31MB normál esetben, a flatpak-nál az 850MB - telepítve meg 2,5GB !!!! Ez a bajom ezzel a haszontalan idétlenséggel!
Miért jó az nekem, hogy Ubuntun is ugyanazt tudom felrakni, amit Fedorán is!? Hát most akkor vagy ezt használom vagy azt!?
Nem?
De!Másrészt a kezdő nokedlik így aztán tényleg még a minimális csomagkezelést sem fogják megismerni, ráadásul fogalmuk nem lesz, miért van ez a rengeteg csomagtelepítési mód és miért 2,5giga egy egyszerű vacak program helyfoglalása! Én kezdő nokedli vagyok, de ettől a plafonon vagyok, ha meglátom, hogy flatpak vagy snap!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdekes, nálam Mint-en nem is hasonlít erre az nvidia-settings, nem volt benne semmi értelmes állítási lehetőség.
Viszont oda-vissza váltogattam az nvidia meg a közösségi driver között, egyikkel sem volt jó, aztán most a közösségi driverrel hirtelen minden jó. Nincs tearing, szépen vált az asztalváltó kocka, rendesen nyílik fel a menü, stb.
Nem tudom miért nem volt jó, mikor alapból is így indult a gép pénteken... Most eltávolítottam minden nvidia cuccot, továbbra is jóság van.
-
DrojDtroll
veterán
ABB RAPID
Rákerestem hátha megcsinálta már valaki, de nem
Notepad++-hoz találtam, de ahogy látom elég vérszegény(a függvények paramétereire nincs help)
Vagy geany vagy visualstudio lesz belőle.
A legjobb volna ha tag fájlt tudnám valahogyan a referenciából generálni. Az már csak hab lenne a tortán ha a tooltip tartalmazna egy hivatkozást a pdf adott részére.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na közben megoldódott. Nehezítette a dolgot, hogy az udevben a futtatott script blokkol, akkor is, ha háttérfolyamatként indítunk ot valamit.
A megoldás az lett, amit itt a workaround részen írnak: https://askubuntu.com/questions/290795/why-is-this-udev-rule-blocking
Azaz
echo parancs | at now
formában kell hívni a háttérben dolgozó scriptet.A tényleges háttér scriptben meg ez kellett:
DISP=":0.0"
XAUTH="/home/user/.Xauthority"
DISPLAY=$DISP
XAUTHORITY=$XAUTH
export DISPLAY XAUTHORITY
xinput... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
udev rule-ból képtelen vagyok shell scriptet indítani. Echo meg egyebek mennek, de script az nem. Tudok viszont systemd service-t indítani, az el is tudja indítani a scriptemet. Viszont az xinput ami a scriptben van, az meg nem tud kapcsolódni az X kiszolgálóhoz.
Kezdem elveszteni a reményt.
-
asuspc96
senior tag
Oh tényleg, hogy én erre miért nem gondoltam, köszi
igazából én vagyok a hülye, hogy ilyen kérdést fel mertem tenni
-
Frawly
veterán
Lehet igazad van, én nem láttam még olyat, hogy valaki Linuxon egy weboldal meglátogatása után megfertőződött volna. Max. csak lefagyott vagy crashelt a böngésző, de újraindítva a rendszert, semmi gubanc, ugyanis nem tudott az oldalon futó script sem a sandboxból kilépni, sem a rendszerbe beleirkálni. Amit eddig vírust Linuxon ismerek, azok mind olyanok, hogy a felhasználónak kell tevőlegesen futtatni őket su/sudo-val, hogy össze tudják fertőzni a rendszert. Esetleg elméletileg még nem rendszergizdaként a windowsos vírus futhat le Wine-ben, de az is legfeljebb a home mappába tud belehányni, a rendszermappákba nem, meg valami másik Wine folyamatot tud létrehozni.
-
davidvarga
tag
Ha valahogy szét tudnám tördelni akkor csak a 34karakter hosszúságúak között kéne egyezést találni az 51es jelenleg lényegtelen a dolog szempontjából.
Most így néz ki az egyik fájl
8384637384484949483884
6373848484848494949494
A másik
637387
738383
848488
Ebben kéne ugye egyező számsort keresni ezért akarom szétördelni így
7373738484(51karakter lényegtelen most)
637374
737373 és a két 34es amiben egyezést kéne találni -
törölt tag
Miert? Van mas distro az Arch-on kivul?
Mr. Robot S03E02-ben eleg vicces volt a Mint. Aztan rkhunter befigyelt.
Indokom az RSS kapcsan is markans. Van itt olyan, akinek van ideje minden nap 100-200 weblapot egyesevel megnyitni? No meg kinek van felesleges eroforrasa nem a newsboat-ot hasznalni w3m/surf-el?
-
inf3rno
nagyúr
Olyasmi kell, ami szerverről megy többféle kliensen (vegyesen Windows és Linux) és szinkronizál a kliensek között. Pl elkezdek nézni valamit az asztali gépen, aztán a tableten vagy laptopon folytatom később ugyanazt a munkamenetet akár egy netkávézóban vpn-en keresztül, ha olyanom van. Ezen kívül függeni sem szeretnék felhős ingyenes szolgáltatásoktól, amik bármikor megszűnhetnek, illetve abból élnek, hogy rólam információkat adnak el.
@F34R: Én könyvjelzőbe csak azt gyűjtöm, amit már elolvastam, és hasznosnak találtam. A többi csak ideiglenes tárolóba megy, azért vannak nyitott tabokban.
-
_Dumber_
őstag
Nem.
A /etc/X11/xorg.conf.d/ és a /usr/share/X11/xorg.conf.d/ helyen sincsen a monitorra vonatkozó beállítás.
ráadásul a xset kimente is csak ennyi:
dumber@Gabor-HP] ~ % xset -q
Keyboard Control:
auto repeat: on key click percent: 0 LED mask: 00000002
XKB indicators:
00: Caps Lock: off 01: Num Lock: on 02: Scroll Lock: off
03: Compose: off 04: Kana: off 05: Sleep: off
06: Suspend: off 07: Mute: off 08: Misc: off
09: Mail: off 10: Charging: off 11: Shift Lock: off
12: Group 2: off 13: Mouse Keys: off
auto repeat delay: 600 repeat rate: 25
auto repeating keys: 00ffffffdffffbbf
fadfffefffedffff
9fffffffffffffff
fff7ffffffffffff
bell percent: 50 bell pitch: 400 bell duration: 100
Pointer Control:
acceleration: 100/10 threshold: 2
Screen Saver:
prefer blanking: yes allow exposures: yes
timeout: 0 cycle: 600
Colors:
default colormap: 0x22 BlackPixel: 0x0 WhitePixel: 0xffffff
Font Path:
/usr/share/fonts/misc/,/usr/share/fonts/TTF/,/usr/share/fonts/OTF/,built-ins
DPMS (Energy Star):
Standby: 0 Suspend: 0 Off: 0
DPMS is Enabled
Monitor is OnHogy honnan szedi az 5 percet az a kérdés..
-
-
-
_Dumber_
őstag
Megtettem... miért is kellett? Jobb nem lett, de legalább rosszabb sem
Feltettem egy szűz kde-t is egy másik partícióra. Az hamarabb bootol (miután beállítottam olyanra amire nekem kell).
Egetverő külömbég, hogy a friss install a jelszó után cc 2-3 mp-vel már van asztalom, és utánna kapcsolódik a hálózathoz.
A régivel, meg már jócskán felépült a hálózatot (wifi), miután asztalom lesz. -
Itt pl. ugy tunik, hogy ua. GPU-t is tudod hasznalni. Raadasul kollegam is csinalta a korabbi cegemnel es azokban a ThinkPadekben is csak 1 integralt intel vacak volt.
-
-
Frawly
veterán
A GPU-ból, billentyűzetből, egérből nem feltétlen kell hozzá kettő. Lehet egyet is használni, csak nyilván a teljesítmény nem lesz olyan. Meg ha mindenből végigvisszük ezt a legyen kettő kezdetű koncepciót, akkor könnyen eljutunk oda, hogy virtualizáció sem kell, legyen két külön gép. Egyébként nekem ezzel a virtualizációval még mindig az a bajom, hogy csak az átbootolást oldja meg, de Windowst épp úgy kell tartani, ami épp úgy foglalja a háttértáron a sok gigákat feleslegesen, csak azért, hogy az ember 1-2 játékkal játszik. Akinek terás tárhelye van, annak nem gond, de nekem laposnál gond, főleg, hogy az SSD is max. csak 256-os lesz, 512-esre nincs pénzem (vagyis van, de nem ilyen hülyeségre akarom elverni), meg a HDD is csak 500-as, és még torrentezek is, utóbbin meg nem linuxos .iso-kat kell érteni, meg nem SD-s anyagokat.
Lehet inkább a Wine-nek adok esélyt, újabb játékot nem próbáltam még benne.
-
Frawly
veterán
Addig is, míg nem kerítek rá sort, íme egy teszt. Ha ez tényleg igaz, hogy csak 2-5% különbség van a natív host és a VT-x+VT-d+PCI-passthrough megoldása között, akkor így, virtualizálva fogok csak Wint használni. Mondjuk így is sajnálom rá a gigágat, értékes tárterületet vesz el, lehet a Wine annyiból nyerő, hogy annál nem kell komplett Windowst tartani, viszont azon nem fut minden, meg még lassabb a natívhoz képest.
-
-
törölt tag
Elindul nomodeset-el is, de Ubuntu 16.04 ugyanazt csinálja, nem lehet kattintani.
LinuxMint pedig egy RenderMode felirattal díjazza a dolgot, olyan amilyen, de ott ezzel működik a kattintás úgy tűnik. Ubi boot közben ACPI Table error-t is dob. Illetve mintha felvillanna később a live töltése közben az USB-C is.Nem tudom milyen gép ez, de például a Win7 telepítő sem indul el vele csak a >=Win8 verziók.
Fene, pedig pont w7 és Ubi 16.04 volt a terv. Most nem igazan tudok mit kezdeni a géppel.Van esetleg más ötlet? Ubi17.04 ugyanúgy nem jó.
-
Tóniszomszéd
csendes tag
Hm? Ezt most mire?
Az a gondom, hogy a Windows system restore funkcionalitását szeretném linuxon, beépített eszközökkel megoldani. Erre ezek a módszerek alkalmatlanok. Többek közt azért, mert véletlenszerű időpontokra kellene visszaállni, nem egy fix mentésre. Pl. felmegy egy update, ami elrontja a rendszert vagy én nyúlok mellé és többé nem bootol a linux stb. Ezeket kellene kivédenem.@bambano: azért egy haladó topikban feltételezem, hogy vannak olyanok, akik legalább advanced user szintjén ismerik a Windows világát is. És nem backupra használtam a tükör szétszedését, hanem arra, hogy ha valami elkefèlődik, akkor ne kelljen órákig várni a restore-ra, csak bebootoltam a leválasztott lábát a mirrornak.
-
-
Antergos 4.0.5 kernellel fstab-ja:
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
#
UUID=343c06ab-93d4-40f7-8734-a538888a45e2 / ext4 defaults,rw,noatime,discard 0 1
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Tiszta Arch-ot nem telepítettem, de azt írjátok, hogy az Antergos ugyanaz, csak gui-s telepítője van.
Nem teljesen így folyt az egész, nem is így volt leírva a ft. állítása és a kiinduló kérdés sem ez volt, hanem az optimalizálás. Erre jön a discard opció veszélyes c. fejezet, ami az SSD-ket tekintve marginális probléma.
nem offolok itt tovább Igazatok van, csak a lényegi kérdésekre nem írtatok semmit! Ez is valami.
(#23661) Doct or Acle
Nekem nulla Linux ismeretem van ez OK, de te meg magyar szövegértéssel állsz hadilábon, mert az alapkérdéshez semmi köze nem volt a te bizonyos SSD-d discard hibáinak. Csak ezen lovagolsz, senkit nem érdekel, olvass már vissza, vagy kérj meg valakit, magyarázza el, miről is volt szó!
Annyit azért értek, miről szól a linkelt blacklist.
-
Eddig minden disztróban ugyanaz volt az alap, ha volt megadva valami, az Arch alapú Antergosban is. Ez a tény.
● Arch alapú disztrók inkább a discard opciót használják alapból, az Antergos 4.0.5 kernellel fstab-ja:
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
#
UUID=343c06ab-93d4-40f7-8734-a538888a45e2 / ext4 defaults,rw,noatime,discard 0 1
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0A 2.6. kernel idejében még nem Linuxoztam, lehet, hogy változtak a dolgok az utóbbi években.
Mellesleg, ha a relatime lenne az alap, akkor is célszerű lenne lecserélni a noatime-ra, ha nem használ valaki olyan programot, ami miatt kifejezetten a relatime-et kéne opciónak beállítani.
Látom, itt elég sok SSD hozzáértő van, inkább kiszállok, ti tudjátok.
-
BoB
veterán
-
N0zer0
senior tag
Gyurmafigurának jelentem, hogy eló'vastam. Semmi konkrétumot nem ír. Csak azt említi valós veszélyként, hogy ha valaki root joggal futtatja. Eleve, a legtöbb kártevő csak a registrybe írja bele magát, meg szolgáltatásként fut, a fájlrendszerbe ritkán barmolnak bele, és a linuxos fájlstruktúrát nem ismerik. Ha még ilyen C:, Z:, stb. meghajtón talál is fájlokat, akkor is legrosszabb esetben beletörölget, vagy ha olyan ransomware, akkor titkosítja. Nagyon nem látom, hogy ha valaki nem különösen nagy all the time root balfék, akkor egy Wine-kártevő mi számottevő kárt tudna okozni egy modern Linux-rendszerben.
-
_Dumber_
őstag
Az is jó. Ebben az esetben csak az lenne feladat, hogy a sudot kiveszem a scriptekből és csak a script neve elé kell sudo és csak erre a scriptre kapna sudo jogot. Ha ezt lehet. Vagy azt, hogy sudo csak egy bizonyos konyvtárra terjedjen ki. A chown-t kicsit cikisnek találom sudo lehetőség-ben egy juzernek
Kapitány: kell a kézi indítás
A -
spammer
veterán
Szerintem kicsit túlpörgöd.
Nem írta senki, hogy semmi hiba nincs semelyikben. Nálam mindössze 1-2 kisebb hiba volt, ami komolyan semmit nem befolyásolt és viszonylag gyorsan is javították. Összeomlásokkal nem találkoztam, se a többi olyasmivel, amiről szó volt. Viszont közben eszembe jutott, hogy egy "komolyabb" hiba nálam is van, és maradandó is: nincs touchpadem, nem is listázza. Régebbi LTS kernellel viszont van és működik. Csak igazából ezzel nem foglalkozom, mert ez a touchpad egy szar, és amúgy is egerezek.
Az ő hardvere valamiért nem szereti az adott disztrókat vagy adott részeit. Ezért mondtam, hogy a certifikáció arra érvényes, amire, és nem minden disztróra, minden létező csomag- és kernelverzióval. Viszont szerintem is érdemesebb lenne a támogatott Ubuntut vagy esetleg egy Debiant kipróbálni, ha az RHEL nem opció. Vagy esetleg Archot a Manjaro helyett, ha kell a friss cucc. És maradni egy WM-nél (pl. i3, ha már úgyis említve volt) a DE-k helyett. Kevesebb cucc, kevesebb bloat, kevesebb hibalehetőség.
-
spammer
veterán
Lehet, hogy azért nem találkozok vele, mert nem használok Fedorát?
Meg Manjarot sem. Meg DE-t sem. De mint írtam, nálam csak egy Intel van, nyilván más a HW is.
Hol írtam, hogy user error? Pont ezért írtam, hogy a különböző csomagverziók/kernelek miatt nem biztos, hogy más disztróval is előjönnének a hibák.
A linkelt certifikáció is a pre-installed 14.04 LTS-re vonatkozik, szerintem ez nem jelenti azt, hogy azon kívül bármelyik másik verzió működése garantálva van. Manjaro meg pláne nem, hiszen az ráadásul rolling is.
Ettől még nem lesz user error, csupán annyi, hogy a megadott disztrókon/verziókon kívül nem biztos, hogy hibátlanul fog működni. Persze ha már a gyártói 14.04 LTS-sel is gondok vannak, akkor a gyártót kell tökön rúgni, amiért az certifikálta.
szerk: xdg-open bug nyilván nem driver persze, akkor azt a disztróban kefélték el valószínűleg.
-
Dilikutya
félisten
Direkt nem is árultam el az egész feladatot.
Ezek csak részeredmények, csak sehogy se tudtam rájönni a megadott és tanult eszközökkel.
Ez a megoldás is egy picit bonyolultabbnak tűnik nekem, mint amilyet vártam, mivel az első feladatot pl. kisujjból kiráztam.A könyvtárakat, ahol futnia kell, paraméterként adom meg, a for ciklusba hova kell betenni a "$1" pozicionális változót?
-
-
Siriusb
veterán
Ezt olvasva először röhögtem. Utána elolvastam újra, mert biztos voltam benne, valamit félreértelmeztem. Végül magamba roskadtam, hogy mennyire sz@r a rolling release modell, egy őskövület van a gépemen.
█▓▒░siriusb@arch░▒▓██▓▒░ Wed Dec 17 10:54:10
~/ head /var/log/pacman.log
[2010-06-18 13:22] installed filesystem (2010.02-4) -
pcnet
addikt
Partíciónál arra gondoltam, hogy ugye SSD-n van 30 giga fenntartva linuxnak. Ezzel a 30 gigával, hogy gazdálkodjak? 15 giga /home és 15 giga/root, vagy toljam el az arányt valamelyik irányába? Nem nagyon vágom még linux alatt mi hova kerül, melyik partíció fog hízni, melyik legyen nagyobb?
-
N0zer0
senior tag
Nem az, hogy komoly feladat, de most a p5sömnek sincs kedve mindenféle adatot megadni, meg aktivációs emailt nézegetni, meg 500 biztonsági azonosításos procedúrát végigcsinálni, aztán lehet az egész nem is fog tetszeni. Lehet majd sort kerítek rá, de most rohadtul nincs hozzá kedvem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- OLED TV topic
- Nyaralás topik
- Építő/felújító topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Yettel topik
- hdanesz: Elektromos autózás - Hyundai Ioniq 28 kWh - 2018
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Antivírus szoftverek, VPN
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged