- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Fotók, videók mobillal
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
LógaGéza
veterán
válasz
LógaGéza #30623 üzenetére
Végül az lett a megoldás, hogy livecd-ről bebootoltam, és akkor láttam, hogy felülírtam a mappát amiben az adat volt egy mountpointtal...
Mikor megcsináltam először a konténert, egy olyan mappát csatoltam fel volume-nak, ami még a rendszerpartíció része van (legyen pl /mnt/123). Elindult, ment szépen egy darabig, majd kitaláltam, hogy csak jobb lenne, ha külön partícióra menne a dolog, ezért szétpartícionáltam az egyik adattároló HDD-met, majd felcsatoltam - természetesen a /mnt/123 helyre. Ami eddig adat ott volt, az így eltűnt, csak LiveCD bootoláskor, vagy a mountpoint megszüntetésekor volt látható... -
megema
őstag
válasz
LógaGéza #24113 üzenetére
browseable = yes (erre nincs szükség, mivel yes a default), writeable = yes, emellett a read only = no felesleges.
A /media/adat-nak is nobody:nogroup a tulaja, vagy csak a tartalmának?
Első körben a 777 jó ötlet. Ha úgy tudod írni, akkor kiderül milyen felhasználóval próbálkozik.
-
LógaGéza
veterán
-
sonar
addikt
-
vargalex
félisten
válasz
LógaGéza #23953 üzenetére
Szia!
Ezt tipikusan virtualhost-al szokták megoldani. A virtualhost-ok ServerName-ját is felveszed CNAME-ként ugyan arra a ddns-re mutatva.
-
-
LógaGéza
veterán
válasz
LógaGéza #23856 üzenetére
Többek közt próbálkoztam ezzel is, kb ilyesmi minden leírás, de az eredmény ugyanaz. Mikor felhúzom a br0 interfészt, akkor megborul a hálózat. Gondolom a probléma forrása az is lehet, hogy ugyanazt az IP-t kapja DHCPtől a br0, mint a fizikai eno1. Próbáltam statikussá állítani az eno1-et, ugyanaz az eredményt... Amíg nem törlöm a br0-t, nincs hálózati kapcsolatom...
Mit rontok el? -
bambano
titán
válasz
LógaGéza #23835 üzenetére
a xen a sok éves fejlesztés során eljutott odáig, hogy egy futó linuxra annyi feltenni, hogy a xen hipervizort kell először betölteni és a régi futó linuxod azon fut elsődleges oprendszerként.
xen terminológiában van a hipervizor, ami relatíve kevés dolgot csinál, meg vannak a rajta futó oprendszerek, amikből az elsőként bootolt kiemelt funkciókat kap. Ez a dom0. A régi linuxodat elvileg dom0-vá kellene konvertálni, gyakorlatilag a mostani cuccok már olyanok, hogy mindegy, hogy bare metalra bootolod vagy dom0-ba. és utána pakolgathatod rá a guesteket.
hogy mi az ágyúval verébre, az egyéni felfogás kérdése. az-e az ágyúval verébre, hogy beírsz egy apt-get-et meg egy rebootot, és minden működik, vagy az, hogy kvm modult kell fordítani a futó kernelbe és akkor utána egy nem sokkal egyszerűbb rendszerrel kell kavarni?
ha paravirtualizált oprendszert fogsz rajta futtatni, akkor a xen elég gyors is ahhoz, hogy ne görcsölj a teljesítményén. például minden linux kernel. például minden rendesebb disztrónál az alapértelmezett telepítés is ilyen. debianban biztos, nincs okom feltételezni, hogy ubuntuban más, csak sose volt a kezemben.
nem állítom, hogy a qemu-kvm nem jó, de ha nincs a disztródban hozzá rendes támogatás, akkor sokkal munkásabb felrakni, mint a xent.
nekem az a privát magánvéleményem, hogy kezdésnek egyszerűbb a xen, de mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.
szerk: "Teszem azt, megoldható, hogy a Xen mellett futtassak pl egy Samba, és egy SQL szervert is?" xenben azt futtatsz, amit akarsz és amennyi hardvered van. alapvetően komplett oprendszereket futtat, nagyjából bármilyet.
-
Jester01
veterán
válasz
LógaGéza #23835 üzenetére
Akkor valószínűleg nem kapcsoltad be a kvm-et (qemu-system-x86_64 -enable-kvm ...). Nyilván kell a kernelbe kvm támogatás, illetve intel processzornál olyan verzió amelyikben nincs letiltva és persze a biosban is engedélyezni kell.
De, a xen ha szépen használod akkor úgy működik, de attól még futtathatsz bármit az alaprendszeren. Szerintem is ágyúval verébre.
-
bambano
titán
válasz
LógaGéza #23831 üzenetére
az tény, hogy "át kell migrálnod" a meglévő rendszeredet, de ha majd megcsinálod, rájössz, hogy mennyire nem nagy meló.
felrakod a xen-system-amd64 csomagot, oszt annyi. a futó rendszeren még annyit kell "migrálni", hogy el kell dönteni, hogy xm vagy xl toolchaint akarsz használni. mondjuk a grub konfigba nem árt beleírni, hogy reboot után is a xen induljon el.annyira semmi mítosz nincs már benne, hogy el se hiszed, amíg nem csinálod.
-
Jester01
veterán
válasz
LógaGéza #23824 üzenetére
A legfapadosabb a qemu. Parancssorból megy, aztán ssh vagy vnc akár másik gépről is. Ha van grafikus felület akkor a klasszikus csilivili kattintós megoldás a virtualbox, de ennek pluszban még saját kernel moduljai is vannak. A nagyágyú pedig a xen. A docker-t nem ismerem, akár az is jó lehet, bár amit olvastam róla ott processzekről beszél nem rendszerről ami lehet, hogy neked kevés.
-
pakriksz
őstag
válasz
LógaGéza #19623 üzenetére
nem, ehhez már nincs türelmem, valószínűleg így se működne. Virtuális gépen kipróbáltam ndiswrapperrel, abból is egy szép fagyás lett csak (virtuális gép fagyott)... megy fel a vindóz. Hihetetlen hogy több mint 10 éve nem képesek megoldani a normális driver telepítést és működést, pedig már csak ennyi kéne hogy ne csak az egybegépeken lehessen linuxozni agyhalál nélkül(mert ott ugye fix a hardver, és a driverek, így nem a usernek kell szopni vele). Mondjuk azt sem értem, hogy ilyen népszerű wifi cuccok drivereit(ami ráadásul opensource is) miért nem lehet alapból szállítani a disztribúciókkal... nem hiszem hogy az a párszáz kbyte annyira számítana.
-
pakriksz
őstag
válasz
LógaGéza #19600 üzenetére
több tíz sort egy rakás változóval? inkább nem. De nem értem hogy egy scriptet miért nem lehet futtatni root joggal.
De a másik megoldással viszont feltelepül a driver, mégsem használható a cucc... lehet inkább ndiswrapperezés lesz, aztán ha az sem jó megy vindóz a gépre. Unom már hogy ha nincs alapból a kernelben egy driver, akkor jön a szopás.
-
-
Rimuru
veterán
válasz
LógaGéza #19296 üzenetére
Telepítettem már. Az miért probléma hogy van 3 partíció? GPT-ben csinálja a Win8 úgy meg nincs meg a 4 elsődleges korlátozás ("csak" 128).
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
LógaGéza #19290 üzenetére
Elvileg ez alapjan indulhatsz el: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=833653
Bar windows Xp-re van, de szerintem egy gyors google kereses megmondja, hogy van-e kulonbseg.
-
-
BoB
veterán
válasz
LógaGéza #19111 üzenetére
Azért mert ha megnézed a kézikönyvét (man fbi) ott azt írja, hogy:
"Fbi also needs access to the linux console (/dev/ttyN) for sane console switch handling. That is obviously no problem for console logins, but any kind of a pseudo tty (xterm, ssh, screen, ...) will not work. "
Vagyis rendes konzol kell neki, nem grafikus felületen előhúzott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- PlayStation 4
- TCL LCD és LED TV-k
- Horgász topik
- OLED monitor topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest