- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
- Netfone
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- iPhone topik
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
Aktív témák
-
GD
őstag
válasz
Hasaggymeg #4933 üzenetére
pm = partition magic...
-
GD
őstag
válasz
Hasaggymeg #4911 üzenetére
csak üres partíciókat csinálj, a többit intézed linuxban telepítéskor
pm-el óvatosan, buktam már pár gigát miatta.. -
válasz
csináld igy. dobsz egyen egy particios tábla nélküli particiot (legegyszerübbés legjobb mert ubi magának csinálja meg!) és a telepitésnél max üres területz felhasználása majd megnézed az -e (a mérete szerint) és leokézod. ha sata passz...
-
Sianis
addikt
válasz
Nekem max februárban lesz erre időm, de akkor csinálok egy Windows-ból kiinduló telepítésiútmutatót. No, de ha abból se értitek meg ( ti kezdők ), akkor kitör a káosz
Addig is türelmedet kérem. Egyelőre nincsen fellelhető telepítési útmutató. Lesz...
Sianis -
3psilon
aktív tag
válasz
Hasaggymeg #4883 üzenetére
Elfogulatlan és egyértelmű válasz
Válaszd a Windowst, ha:
-nagyon új hardvered van
-szeretnél játszani
-szereted, ha a dolgok elsőre mennek, de a rendszert karban kell tartani, és ehhez több program is kell
-vállalod, hogy vírusok, trójaiak, spywarek juthatnak a gépedre
-vállalod, hogy a rendszer eleinte gyors, majd lassul, fél-egy év után haldoklik
Válassz Linuxot, ha:
-nincs semmi extra hardvered, vagy mindent támogat a Linux
-nem akarsz agyba-főbe játszani, de pár FPS, stratégia kell (lásd happypenguin.org)
-vállalod, hogy a rendszer ''belakása'' akár egy hét is lehet, amíg mindent beállítasz (programok telepítése, hardver-szoftver)
-utálod a rendszeres karbantartást, a Linux nem nagyon igényel ilyet (nemigen töredezik, softver nem szemetel - szerverekhez nem értek!)
-nem akarsz vírust stb.
-vállalod, hogy nem a megszokott wines progikat használod, vagy vesződsz a windows emulátorral (ami nem is emulátor)
-minden más elérhető ezen is: web, zene, email, multimédia stb.
Ha Linuxor választod, válassz disztribúciót. Kezdőként:
-UHU Linux: 100% magyar, minden rajtavan, cserébe ritkán frissül és nehezebben bővíthető
-SUSE: sokat tud, németchen kvalitát, néha kicsit lassú
-Ubuntu: személyes kedvenc, sok program, jó közösség (wiki, IRC), egyszerű felület
-distrowatch.com on mást is találhatsz.
Na ennyi volt az én elfogult és nem túl egyértelmű, lényegre nem törő válaszom -
ngabor2
nagyúr
válasz
én pl. azért váltottam itthon teljes mértékben linuxta (3 gép, kettőn ubuntu, egyen debian), mert egyrészt kultúráltabb a memóriakezelése, így pár naponta nem kell belassulás miatt újraindítani, másrészt mindent tud, ami nekem kell. játékra jelenleg nem az ideális platform... de nincs is időm játszani.
netezés (web, ftp, ssh, torrent, régebben dc is) tökéletesen megy, nem kell vírusírtókkal meg egyéb vackokkal kínlódni. egyszer feltelepítettem a jelenlegi gépem elődjére, aztán párszor kompletten vasat cseréltem alatta... ment tovább stabilan.
elfogulatlan választ nem fogsz kapni. ha linux topikban kérdezel, a legtöbben azt fogják mondani, hogy a linux a legjobb, válts. de ha ugyan ezt pl. a win xp, vagy a vista topikban teszed fel, egyértelműen a wint fogják ajánalni.
szerintem ha még nem merültél bele teljesen a winbe, akkor érdemes pl. az ubuntut kipróbálni. más hozzáállás, más filozófia, más rendszer. van, amiben jobb, van, amiben más, van, amiben gyengébb. a lényeg: más, de teljes értékű, legalább annyira, mint a win. -
Whaskes
senior tag
válasz
én is winxp ről váltottam ubuntura. vannak vele gondok nem tagadom. de jó érzésel tölt el ha sikerül valamit megcsinálni. előtte is volt már linuxom, suse azzal is egész jól kijöttem. szinte ugyanazt megtudod vele csinálni mint a winfosal.
[Szerkesztve] -
válasz
Hasaggymeg #4878 üzenetére
kell uj particio. partition magic akármi ilyen progival áttod szabni. ''D'' re is feltudod tenni csak kicsit gázos lesz
. Kis tutorial. Szóval a ''D'' meghajtó az egy windózos faszság. A win ad minden ilyennek egy etüjelet. ez linuxban nincs hanem 1 2 3 vagy X akárhanyas particionak látod. Szóval fel tudod tenni D re. Hu ez kicsit tömény volt
ja és no para. feltolod megy a linux megtanulod mennifog... -
ngabor2
nagyúr
válasz
Hasaggymeg #4880 üzenetére
ezek az alkalmazások alapból benne vannak. vírusírtó, spyware-írtó nem kell, tűzfal alapból van. hálóra kimenni biztonságosabb. adatcsere megoldható, bár annyira nem evidens, egymást leginkább olvasni szeretik, írni kevésbé.
de a linux abszolút kezdőknek c. topikban igen sok kérdésedre választ kapsz. [link] -
dr_strange
senior tag
válasz
Hasaggymeg #4878 üzenetére
Erősen célszerű külön partíciót létrehozni, arra tenni a Linuxot, és akkor szépen bootmenüből választhatsz, melyik induljon el.
A másik lehetőség ún. virtuális gépben futtatni a Linuxot, akkor nem kell külön partíció, de ha csak 3 hónapja van egyáltalán géped, nem biztos, hogy ez a követendő megoldás.
Még valami: sok Linux (pl. az Ubuntu is) képes Live módban működni, azaz beteszed a CD-t/DVD-t, arról bootolsz, és az egész rendszer a CDről fut, nem települ a merevlemezre. Értelemszerűen kicsit lassabb, meg nem is tudod úgy tetszésed szerint alakítani, mint a telepített rendszert, nem tehetsz rá plusz alkalmazásokat stb., de arra kiváló, hogy meglásd, egyáltalán hogy fest egy ilyen linux izé. -
dr_strange
senior tag
válasz
Hasaggymeg #4876 üzenetére
Ne cseréld le. Először. Tedd fel mellé (legyen az Ubuntu, vagy bármely másik Linux disztribúció). Akkor párhuzamosan próbálgathatod mindkettőt, és amit az egyikben átmenetileg nem tudsz megoldani, megteheted a másikban. Aztán, ha úgy döntesz, kizárólagosíthatod valamelyiket.
Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest